-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freel
tag
HOME ÁTHELYEZÉSE!!!
Manjaro alatt.Az utókor számára:
szóval semmilyen módszerrel nem sikerült áthelyezni a /home-ot. Próbáltam a linkes megoldással a 'telinit 1'-es dologgal. Próbáltam az itt javasolt módszerekkel (kilépés, belépés root-ként stb.), a 'usermod'-ossal. Semmi nem működött. Széthullott a rendszerem a francba, semmit nem tudtam vele kezdeni...
Feladtam. Majdan újratelepítettem a Manjaro-t (8perc) és a /home-nak megadtam az új helyet, ahova át akartam helyezni az adatokat. Így ugye kaptam egy tiszta, szűz rendszert. Mondom próba cseresznye (mit nekem zordon kárpitosnak) a régi /home ÖSSZES fájlját bemásoltam az új /home-ba úgy ahogy volt egy az egyben online. Átmásoltam, újraindítottam a rendszert és láss csodát az ÖSSZES asztalbeállításom, programbeállításom, terminálparancsom és minden ami 1 év alatt összegyűlt, ott volt a helyén, hiánytalanul!!!
Meg is lepődtem, hogy egyetlen terminálparancs, vagy kernelátírás
nélkül tökéletesen működik a módszer. Mondjuk ez így igencsak windows-osan egyszerű fílinget kölcsönzött a dolognak
és igencsak nosztalgikus érzelmek fogtam el. De így végre eljött az első alkalom a Linuxos pályafutásom során, amikor nem kellett egy 10 órás felkészítő tanfolyamon részt vennem egy halál egyszerű dolog végrehajtásához, ahogyan az Linux alatt egyébként lenni szokott...
Szóval köszönöm mindnyájatoknak, hogy próbáltatok segíteni, ez is megoldva!!!
-
kovaax
őstag
Én ezt így csinálnám:
0. Kéne tudni, hogy jelenleg hogy van particionálva a vinyód.
1. Létrehozom az új vinyón a megfelelő particiót, létrehozok rajta fájlrendszert, legyen mondjuk /dev /sdb1. (Ezt a fantáziádra bízom.)
2. Belépek root-ként, más júzer ne legyen bejelentkezve:
3. mount /dev/sdb1 /mnt
4. cp -rp /home/azénnevem /mnt
5. umount /mnt
6. Az /etc/fstab fájlban átírom/létrehozom a /home-ot (ha uuid-s mese van, akkor uuid kell a /dev/sdb1 helyére):
/dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 2
7. rebootAz eredmény úgy néz ki, hogy a /home alá fel van mountolva az új lemez, de a helyén egyébként még ott vannak érintetlenül az adataid, amit akkor kell törölni, ha minden faszán működik az új helyen. Így nem kell mentéssel molyolnod. De ez kicsit függ a kiinduló particionálástól is.
-
subset
senior tag
Első körben csinálj backupot a home-odról....
Aztán az alábbi paranccsal tudod on-the fly megváltoztatni a home-odat (magyarul áthelyezi az új helyre az adataidat amik most vannak a home alatt)
# usermod -m -d /ahova/akarod/az/uj/homod felhasználóneved
Én úgy csinálnám, hogy kijelentkeznék a felhasználómmal, majd egy másik konzolon bejelentkeznék root-tal és úgy adnám ki a parancsot
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Három éven belül megelőzheti a szerverprocesszorok piacán az Intelt az AMD
- SörcsaPH!
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Akvarisztika
- Xbox tulajok OFF topicja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged