Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Freel

tag

válasz Freel #44680 üzenetére

HOME ÁTHELYEZÉSE!!!
    Manjaro alatt.

Az utókor számára:

szóval semmilyen módszerrel nem sikerült áthelyezni a /home-ot. Próbáltam a linkes megoldással a 'telinit 1'-es dologgal. Próbáltam az itt javasolt módszerekkel (kilépés, belépés root-ként stb.), a 'usermod'-ossal. Semmi nem működött. Széthullott a rendszerem a francba, semmit nem tudtam vele kezdeni... :DDD

Feladtam. Majdan újratelepítettem a Manjaro-t (8perc) és a /home-nak megadtam az új helyet, ahova át akartam helyezni az adatokat. Így ugye kaptam egy tiszta, szűz rendszert. Mondom próba cseresznye (mit nekem zordon kárpitosnak) a régi /home ÖSSZES fájlját bemásoltam az új /home-ba úgy ahogy volt egy az egyben online. Átmásoltam, újraindítottam a rendszert és láss csodát az ÖSSZES asztalbeállításom, programbeállításom, terminálparancsom és minden ami 1 év alatt összegyűlt, ott volt a helyén, hiánytalanul!!! :C

Meg is lepődtem, hogy egyetlen terminálparancs, vagy kernelátírás :P nélkül tökéletesen működik a módszer. Mondjuk ez így igencsak windows-osan egyszerű fílinget kölcsönzött a dolognak :) és igencsak nosztalgikus érzelmek fogtam el. De így végre eljött az első alkalom a Linuxos pályafutásom során, amikor nem kellett egy 10 órás felkészítő tanfolyamon részt vennem egy halál egyszerű dolog végrehajtásához, ahogyan az Linux alatt egyébként lenni szokott... :)

Szóval köszönöm mindnyájatoknak, hogy próbáltatok segíteni, ez is megoldva!!! :R

• kovaax

őstag

Én ezt így csinálnám:

0. Kéne tudni, hogy jelenleg hogy van particionálva a vinyód.
    1. Létrehozom az új vinyón a megfelelő particiót, létrehozok rajta fájlrendszert, legyen mondjuk /dev /sdb1. (Ezt a fantáziádra bízom.)
    2. Belépek root-ként, más júzer ne legyen bejelentkezve:
    3. mount /dev/sdb1 /mnt
    4. cp -rp /home/azénnevem /mnt
    5. umount /mnt
    6. Az /etc/fstab fájlban átírom/létrehozom a /home-ot (ha uuid-s mese van, akkor uuid kell a /dev/sdb1 helyére):
    /dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 2
    7. reboot

Az eredmény úgy néz ki, hogy a /home alá fel van mountolva az új lemez, de a helyén egyébként még ott vannak érintetlenül az adataid, amit akkor kell törölni, ha minden faszán működik az új helyen. Így nem kell mentéssel molyolnod. De ez kicsit függ a kiinduló particionálástól is.

• subset

senior tag

Első körben csinálj backupot a home-odról....

Aztán az alábbi paranccsal tudod on-the fly megváltoztatni a home-odat (magyarul áthelyezi az új helyre az adataidat amik most vannak a home alatt)

# usermod -m -d /ahova/akarod/az/uj/homod felhasználóneved

Én úgy csinálnám, hogy kijelentkeznék a felhasználómmal, majd egy másik konzolon bejelentkeznék root-tal és úgy adnám ki a parancsot

Új hozzászólás Aktív témák