- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Változik az internet, pénzt csinálhatnak a weboldalak az AI miatt
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- Lehet, hogy az OpenAI rakja össze az Apple Siri asszisztensét
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hobby elektronika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HP notebook topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
"Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás."
Ilyet én nem írtam sehol. Igen, csak biztonsági frissítések érkeznek debianra, új verziók nem. Sajnálom, hogy félreolvastad, és így felidegesítetted magad.
"Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?"Milyen másik oldal? Van másik oldal? Vagy esetleg a windows topikba tévedtem volna?
Mindössze leírtam, hogy a Debian frissítései miért olyanok, amilyenek. Nem volt szándékomban senkit és semmit sem nevetségessé tenni. Esetleg az a baj, hogy le mertem írni, hogy az AUR sem tökéletes? -
Ubuntun is ott van? Akkor dettó. Nincs Ubuntum itthon, de van nekem az Ubuntuval is bajom időnként.
lev258 szaki megválaszoltaSzóval nagy marhaság, bárhol is kinn hagyják ezeket. Az én buta rendszeremben csak ennyi van:
Igaz, nem tudjuk mi lenne itt, ha egyáltalán lenne VGA a gépemben. Igaz, már rutinos kezdőként én már nem ugranék be neki, ha ott lenne.
-
itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.
Egy kezdő, aki ezzel szembekerül, annak talán mindegy is, melyik szót alkalmazzuk. Ott van, telepíthető. Ez a gond.
(#59485) taiji
Szerintem te még nem ismersz itt mindenkit annyira, hogy minősíts, javaslom ne is gyakorold még egy darabig!
(#59484) Cyrin
De. Kihagytad a pár napos nagytudásuakat, akiknek még fogalmuk sincs sok mindenről, de már simán lekezelően írnak másokról.
-
taiji
csendes tag
Hagyd. Home user. Ő valszeg leragadt a böngszésnél, képek nézegetésénél.
Akik viszont webszervert üzemeltetnek és ne adj isten úgy, hogy fontos a hibjavítások telepítése számukra (ami azért nem triviális ebben az országban), azok értékelik, hogy egy Ubuntu fő frissítésénél nem hal le a komplett rendszerük. Ismerek olyan céget, hogy ilyenkor vagy egyáltalán nem frissítenek, és évekig a régi Ubuntun, Debian-on maradnak, vagy kompletten újrahúzzák a szervert az új változattal, és újra konfigolják a mysql-t, php-t, nginx-et stb.Nekik ez tetszik, hagyni kell. Szídják az AUR-t, mert bizonytalan forrás, közben meg weboldalról leszedett deb-et telepítenek, hisz az rendben van. Hagyni kell az ilyen emberekre.
-
Apollyon
Korrektor
"És ezekben nincs semmi új feature ami bugot hozhatna be, pont ellenkezőleg, csak javítja őket. De neeeem, ez nem kell a Debianba. Ez is legyen régi.
Még szerencse hogy ahogy ránéztem a fontosabb biztonsági hibákat kézzel befoltozza a Debianos security csapat."Most ez meglepő, vagy mi?
Még az új Debian kiadások előtt a testing fázisban befagyasztják a csomagokat, amik már a következő kiadásig nem lépnek verziót (kivéve böngésző stb.). Ez kb. mindig is így volt.
Az alap szellemiség az, hogy azért nem kerül be mindenből új, ellenőrizetlen verzió, hogy ne fossa össze SEMMI sem magát használat közben. Ezért vannak a csomagok tesztelve többszörösen, mielőtt bekerülnek a stabilba. Ezért is Debian a Debian, mert ez épp pont így működik. Nem is értem, hogy akinek ez nem tetszik, minek szívatja magát vele... -
BoB
veterán
Így késő este csak sikerült baromságot írnom, a literális változat nem jó csak kereséshez, de a találatok sem tökéletesek mert olyan csomagot is listáz ami nem qt5 tag (bár igaz az függősége). Ezért be kellene ágyazni mint ahogy colomb írta.
De lényegtelen mert nem ez a helyes megoldás amúgy sem.
-
Ez így igaz, de a hozzászólás nem attól lesz on vagy off hogy hány ember szerint van ez vagy az, hanem a témája alapján.
OK, ehhez akkor nem értek. Az utolsó sorból sejtettem, hogy piszka akart lenni, azért is reagáltam rá. Abban tévedsz, hogy a többiek nem DE politizálnak, elég ha megnézed az egyik bejegyzést, ahol szofisztikáltan lebuzizzák a Cinnamonosokat!
(#59409) Dave™
Annyira nem vagyok mostanában odáig a szavazásoktól, sőt! Az X fő preferencia mérlegétől függetlenül nekem az a kedvencem, ami, szerencsére vagyunk ezzel még így sokan és nem fog a nagy kedvenced sorsára jutni a Cinnamon! Mer' akkor nekem is kell keresnem egy másik kedvencet, amiért pitbullozhatok.
(#59409) Dave™
Már bocsánat, ha neked az jut eszedbe Elton Johnról elsőként, hogy buzi...
Nem ez jutna eszembe először amúgy, lehet, hogy a kontexus volt rossz csak. Nem tartozik a kedvenceim közé, pár számát szeretem azért. Az meg rohadtul nem érdekel, kinek milyen beállítottsága van, csak ne tolják túl pride-on az emberek képébe.
-
Ja, hogy ez az asztali környezetekről szólt volna.... Nekem úgy tűnt, hogy egy megszűnt/reboot szaklap x olvasója beírta a twitterre, melyik a best DE szerinte. Ettől még annak a bejegyzésnek nem sok köze van magukhoz az asztali környezetekhez.
szerintem Megtippelheted, hogy a felhasználók hány ezreléke szavazott egyébként. Elég rétegportálról van szó és tudok pár embert, akinek twittere sincs.
Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de már anno is írtam, hogy hiába van ezer éve első helyen a Mint a DW-n, az se jelent sokat, mint ahogyan a mostani Arch klón első helyezése sem.
Ezt szerintem pontosan tudjátok.
-
Ez elég komoly, bár nem tudni, hogy a megszűnése óta milyen felhasználók szavazgatnak oda. Nagy szüksége nincs a cinmanónak arra, hogy olvasottság híján megszűnt szaklapokban első helyen szerepeljen, igaz a KDE-nek se.
Ezen kívül tudjuk, hogy említett DE olyan körökben is népszerűbb, ahol nem olvassák eme lapot. Én sem szavaztam, ki tudja, talán 5-6 szavazat fordíthatna is az eredményen.Ettől függetlenül köszönjük neked az offtopikos hírt!
-
norbert400
tag
sziasztok.
Valamit elronthattam szerintem mert így néz ki a partíciós táblám:
van két winyóm. egy ssd és egy hdd. Az ssdre telepitettem a cuccokat még is került a hdd-re:
2 részre lett osztva valamiért a hdd és nem tudtam telepités közben törölni..Gondoltam majd telepités után egymásba füzöm és akkor probléma megoldva de valahogy adat került rá.
Az ssdnél pedig lett egy / 8gbal és minden cucc oda kerül amit pl letöltök vagy telepitek. Ahelyett hogy a maradék 90gbra rakná a cuccokat ami amúgy teljesen üres.
Ez még valahogy orvosolható vagy teljesen el lett rontva és már csak az újratelepités marad?
-
Tökéletesen tisztában vagyok vele, de sajnos nem mindenki tudja, az önmagában érdekes, hogy egy modern és friss disztró grafikus driverkezelője ezt miért jeleníti meg és ajánlja fel telepítésre.
Nekem is fenn van a Manjaro, tapasztalok is nála érdekes dolgokat, de már nem írom be sehová, mert nem veszik jó néven. Mint ha én csak hibakeresési céllal raktam volna fel a Manjarot.....de ha még így is lenne, van ahol örülnének neki, ha feltárják a hibákat is.
-
Ezek a szektorok nem 512 ill. 4096-ban vannak megadva?Leesett, kb-ban írtad.Nekem az utóbbit is felismerte anno a Linux NTFS-re formázottan. AF-es HDD, amiatt alap a 4096, ha valaki nem értené.Azért úgy nem valami super dolog állítgatni ilyen értékeket a HDD-n, főleg ha nem tudjuk mi mit jelent.
Valószínű, hogy az alignálás is fals lett így.
-
ALFA
senior tag
Pont ezen akadtam ki már az elején, mert volt anno cq evo-m, azon működött. Itt viszont még a bios-ba belépve sincs lehetőség usb-t beállítani, nincs a menüben.
Most nekiálltam a belső diagnosztikát lefuttatni, kiderült, hogy erősen korlátos. Visszamentem hp weboldalára, és jött a megvilágosodás, ez a laptop valami egyedi kódszámú, hiába van rajta hp embléma, nem ismeri. Holnap visszaadom a tulajnak, hogy vigye hardvereshes, mert nekem úgy tűnik, ez nem standard hp gyártmány.Köszönöm mindenkinek a segítséget és elnézést, hogy ilyen sokáig tartott, de álmomban se gondoltam, hogy esetleg nem az, aminek látszik.
-
ALFA
senior tag
Az, hogy nem találtam ilyen lehetőséget benne, pedig az lenne a megoldás.:-(
Nem írtam ide, de azzal kezdtem, hogy a hp weboldalán rákerestem a gépre, hátha van bios frissítési lehetőség, de az volt a hp válasza, hogy ehhez a típushoz nincs semmilyen driver és webes kereséssel se találtam.
Vasárnap vissza kell adnom a gépet a tulajnak, még a holnapi napot rászánom újabb próbálkozásokra, azután fel kell adnom.
-
csixy
addikt
Igen szerkeszthetőről. Példul küldenek egy kongresszushoz a szállodai helyfoglaláshoz egy pdf-et, hogy töltsem ki és emailban mellékletként küldjem el a szállodának. A guta kerülgetett , még az epson l365-öst is hirtelenjében meg kellett tanítani wifin keresztül scanelni. Winnyóz10-ből már tudom ,de linuxból még mindig nem, csak nyomtatni. Van linuxos pdf editor? Az adobe reader egy kiegészítővel tudja, de mindenáron a felhőbe akarja küldözgetni hozzá az adataimat én meg felhő nélkül akarom leélni az életemet.
Más: centos telepítővel ugyanúgy tudok majd bánni mint egy átlag linux telepítővel , vagy könnyen elb@axhatom vele a meglévő telepített rendszereimet. Ha medenáron garázdálkodni akar a partícióimmal , akkor lelövöm, vagy magamat lövöm le.
-
Dave™
nagyúr
Korrigálok, 13GB, alapból, frissítések nélkül. És ugyanúgy fut minden hülye szolgáltatás meg telepítve van minden hülyeség, amire semmi szükség VM környezetben, tehát ez egy alap Windows böngészővel, amit tesztelésre szabadon fel lehet használni (ez annak jó, akinek nincs licence és VM-ként használja alkalmi jelleggel).
-
Frawly
veterán
Az i3 is tud dinamikus ablakkezelést, meg a teljes képernyőset is, nem csak a tilingot. Általában a modern tiling WM-ek tudják mindhárom módot, de elsősorban a tilingra tervezték őket, az awesome fejlesztői is az utóbbira gyúrtak.
Nekem a teljes képernyős-tabos ablakkezelés a mániám, ugyanis nagyon kevés kivételtől eltekintve úgyis teljes képernyőn használok mindent és úgy váltogatok a futó alkalmazások között. A tilingnak nem veszem hasznát.
-
Dave™
nagyúr
Azért én el tudok képzelni egy olyan ajánlót, hogy:
Elérhető böngészők:
-Chrome
-Chromium
-Firefox
-Opera
-Vivaldi
...Tehát nem egy ajánlat kategóriánként, hanem a népszerűek, abc sorrendben, hogy mindenki lássa nem szegényes a kínálat. Meg N+1 kérdést meg lehetne vele spórolni. Aztán lehetne picit kombinálni is, ha akarjuk: Pohotoshop alternatíva - GIMP, Krita stb. Illustrator alternatíva - Inkscape, Gravit designer stb. Sokakat pont az alkalmazások kérdésköre tart vissza, nincs rendesen összeszedve. Persze lehetne itt is, de kicsit szétfolyna. Meg mehetnének az újdonságok, frissítések, kiegészítők stb. Simán meg lehetne tölteni értelmes tartalommal, és szeparáltan jobban működne, szerintem.
szerk: könnyebb lenne úgy lobbizni, ha lenne legalább egy linuxos házigazda...
ubyegon2: pedig pillanatok alatt találok tényleg felesleges topikokat, amikkel nincs senkinek semmi baja. A haladóból nem tudom kinek mi gondja van ezzel, ha fel vannak sorolva elérhető szoftverek. Annyira szerintem senki sem büfé, hogy ismer minden alternatívát. Pl. én jó ideje használok vektorgrafikus szoftvert, aztán a Gravitról mégsem tudtam. De vannak egzotikusabb Office csomagok, zeneszerkesztők stb.
-
Flowtation
őstag
Hello!
Kicsit utána néztem ennek a flatpak-nek. Fogjuk rá, hogy értem miről van szó.(nem). Felraktam, majd beállítottam a flathub tárolót. Namost a flatpak search free (vagy freefile, freefilesync) parancsokra hibaüzenet jött:
flatpak search freefilesync
(flatpak search:14724): flatpak-WARNING **: Failed to parse /var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz file: Hiba a(z) „/var/lib/flatpak/appstream/flathub/x86_64/active/appstream.xml.gz” fájl információinak lekérésekor: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
No matches foundA flathub oldaláról tudtam telepíteni a progit, de csak ezzel a paranccsal:
flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/org.freefilesync.FreeFileSync.flatpakref
Eztán jelezte, hogy valami nincs telepítve hozzá (valamilyen futtató környezet) csak közben logout/login volt, a list-re ezt kapom:
flatpak list
Hivatkozás Beállítások
org.freefilesync.FreeFileSync/x86_64/stable system,current
org.freedesktop.Platform.ffmpeg/x86_64/1.6 system,runtime
org.gnome.Platform/x86_64/3.26 system,runtime
org.gtk.Gtk3theme.Ambiance/x86_64/3.22 system,runtimeTöbb kérdésem is lenne. Ez a FP egy csomagkezelő, alkalmazásbolt, vagy valami ilyesmi? Azt vágom, hogy bárki készíthet programot, de akkor ez miért biztonságosabb a normál ppa-nál? Miért nem működött a keresés parancs? Ha hozzáadtam a tárolót, akkor az install parancsba miért az kell ami fent is van? A plusz 3 cucc ami lejött, az mihez kell? Azt nem értem, hogy ugye vagy letöltöm az adott progit és futtatom vagy pl. leszedem innen, de ezzel a módszerrel több dolog is együtt jött, ami mondjuk több hely.
Félreértés ne essék, nem kötözködöm, csak már többször felmerült ez a FP és szeretném megérteni, hogy mi ez és mire való,használható.
Előre is köszönöm a válaszokat bárkitől!
-
Ezek szerint nem sikerült
20-ig számoltam most.....
Úgy értettem, hogy akartam, de még mindig akarok. Mondjuk úgy, hogy megvalósítási szakaszban még nincs.
(#57781) colomb2 Én igazat adok neked! (ezek szerint formállogikailag okos ember vagyok)Főleg mivel nem tudlak cáfolni sem...ja igen és gyenge a gépem még.
-
Rimuru
veterán
Viszont olyan volt mar hogy egy csomag letorolte a
/usr
-t (kde), ezt biztos emlitettem valamelyik topicban.
Egyebkent mivel meg tudjuk nezni a forrast (pl pkgbuild) elvileg tudjuk hogy mit csinal.. egy PPA-s csomagban lehet konnyebb elrejteni kartekony kodot, abba ugyse nez bele senki, plusz amugy is binarist szallit.
AURos csomagkoban ha binaris szerepel az is altalaban valamilyen hivatalosan kiadott forrasra mutat. -
Flowtation
őstag
Köszi, így már kezd derengeni a dolog.
(#57764) King Unique:
Bocs, h beleugatok. Szerintem úgy értette, hogy ssd után már kínszenvedés egy hdd-s géppel dolgozni. Addig nem tudja az ember, hogy milyen különbség van a kettő között. Nekem akkor lett nyilvánvaló, mikor az AMD-s, E1-1200 procis laptopomban cseréltem. Ha a böngészést nem nézem, nagyságrendekkel jobb lett. A használhatatlan mondjuk tényleg erős jelző. -
Flowtation
őstag
Akkor az AUR csomagok a felhasználók által "készítettek"? Amolyan félhivatalos holmi?
őő, ez mi:
sudo pacman -S base-devel
[sudo] jelszava:
:: 26 tagja van a(z) base-devel csoportnak:
:: core tároló
1) autoconf 2) automake 3) binutils 4) bison 5) fakeroot 6) file 7) findutils 8) flex 9) gawk 10) gcc 11) gettext 12) grep 13) groff 14) gzip 15) libtool 16) m4 17) make 18) pacman 19) patch 20) pkg-config 21) sed 22) sudo 23) systemd 24) texinfo 25) util-linux 26) whichA yaourt base-devel parancsra is ilyet kaptam, csak szebbet, meg ott volt 3 db aur sor is, meg ugye a 26 core. A core az a hivatalos tároló?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Megcsináltam, működik is. Köszönet érte! IDE kiraktam a menetét, csak a yaourt-ot raktam fel (a base-devel-t nem), annyit kérdeznék még, hogy az a build dolog mire való? Ebben a PKGBUILD-ben mit lehet szerkeszteni és kell-e? Tehát, hogy hogy működik ez az egész? Binárist tölt le és lefordítja a saját gépemen tulképpen? -
Frawly
veterán
Ja, hogy még arra vonatkozott. Elnéztem a hivatkozási számot. Akkor meg van oldva, a 830 és a 850 is támogatja a hardveres AES titkosítást, és be lehet állítani hozzá ATA jelszót.
Elég összetett téma egyébként az ATA jelszó is. Röviden: nem érdemes a BIOS-ra bízni, de mégis abban kell először lejelszavazni, megnézni hogyan kezeli a jelszót (escape szekvenciákkal vagy nem), milyen karaktereket enged. Aztán ha ez megvan, törölni kell a BIOS-ban az ATA jelszót (ezzel minden adat elveszik a lemezről) és hdparm-mal újra jelszavazni, de úgy, hogy a master és user password is egyedi legyen, akár egybe is eshet. A BIOS-ra azért nem érdemes bízni, mert sok BIOS master passwordnak valami előre generált, utólag reprodukálható kódot generál, igaz az adatokhoz ezzel sem lehet hozzáférni, de a meghajtót nullázni lehet.
A másik, hogy a BIOS-nak is támogatni kell az ATA jelszót, igaz a legtöbb támogatja. Harmadrészt veszélyes művelet, mert ha az ember elbarmolja, nem jó a jelszó, a BIOS nem fogadja el, vagy elfelejti valaki, akkor kizárja magát az SSD-jéből örökre, és nem lehet feltörni (hacsak nem ilyen generált BIOS-os master jelszó van hozzá), ki lehet dobni az SSD-t a kukába, nem veszélytelen játék.
Ha érdekli core2-őt, tudok linkeket betenni. Fél éve csináltam ilyet két SSD-vel is, mindkettő Crucial MX300 (fél és egy terás modellek), egy X220-as ThinkPad-en BIOS-szal jelszavaztam le, egy másik Dell Latitude gépen meg hdparm-mal.
Szoftveres titkosításnál meg arra kell vigyázni, hogy menjen a TRIM, bár az meg a titkosítást gyengíti, de az SSD-nek kell a normális működéséhez. Ugyanis egész lemezes szoftveres titkosításnál az SSD egész felülete feltöltődik pszeudorandom titkosított adattal, és az SSD vezérlője úgy látja, hogy tele van a meghajtó hasznos adattal, és nem működik alapból a TRIM (ezt meg lehet oldani), meg nem tud működni a wear leveling.
Az SSD-nek ez az egy hátránya, nem jóbarátja a titkosításnak, de megoldható. Minden megoldásnak megvan az előnye és a hátránya is.
-
Frawly
veterán
Szerintem gyurmafigura keverte itt a szálakat. Angelotti a Samsung N145 Plus netbookjához keresett disztrót. Ahhoz ajánlottam, meg megemlítettem a bővítési lehetőségeket, hátha nem gondolt még rá. Szó sem volt SSD-ről, bár lehet van benne. Direkt visszamentem az előző oldalra, de ott sem találtam utalást a 830-as vagy 850-es Samura. Lehet még korábban volt róla szó, de 100 oldalt nem fogok visszaolvasni.
Angelotti: a Google mindig kever valamit a YouTube motorjában, hogy kicselezze a reklámblokkolókat, és le tudja tolni a felhasználók torkán a reklámot. Ezeket a variálásokat a youtube-dl leköveti, ezt használja az mpv lejátszó, az mpv-re meg az SMPlayer és az SMTube húz fel grafikus felületet. Pont most volt róla szó egy másik itteni topikban, hogy ezért kell mindig frissen tartani a youtube-dl-t, de néha az mpv/SMPlayer-t sem árt frissíteni. Erősebb gépen mindegy, mert lehet böngészőből tolni, és ott minden laptöltésnél frissül, de gyengébb gépen natív lejátszó szükséges, azt meg frissen kell tartani. A multimédia, netes dolgok ilyen műfaj.
-
Frawly
veterán
Nem látom hol írta, de legyen. SSD mindenképp kell egy ilyen gépbe, gyenge gépeken egy SSD sokkal többet gyorsít, mint az erősebb proci vagy több RAM. Elég bele egy legolcsóbb, noname TLC-s SSD is, csak ne HDD legyen benne. A 850-es Samu már túl jó egy ilyenbe, drágább, mint az egész gép, amibe belerakod, és nem tudja magát kifutni egy ilyen gyenge gépen, pénzpazarlás újonnan ilyet venni egy ilyen nethulladék gépbe.
growler: meg lehet próbálni a zram-tömörítést bekapcsolni, lehet segít egy kicsit, de nagy csodát nem kell várni tőle. Esetleg a swapiness-t lehet még levenni, hogy ne azonnal görcsöljön rá a swapra, de sokat ezzel sem lehet nyerni. A swapoláson még az SSD segíti a legtöbbet. Kevés RAM-ból nem lehet várat építeni, ahogy a dakota közmondás tartja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ebből a cikkből indultam ki: [link], csak lehet rosszul fogalmaztam. Vagyis a flatpak támogatás kerül be a Discoverbe.
A Discover-rel speciel még nem találkoztam. Chakrának volt egy időben saját flatpack megoldása, de azt később kivették és minden átkerült a pacman alá. Amit majd valamikor cserélnek saját megoldásra. Évek kérdése.Az Uborkával meg nem érdemes foglalkozni ilyen téren, az egy pénzes disztró, a Cannonicalnál arra mozdulnak el, ahonnan pénz van.
-
Kösz a listát, van pár ismerős program benne, amit használok. Lehet, hogy a hagyományos pár másodperces telepítés jó lesz nekem még egy darabig.
Jó hát neked minden bonyolult amikor először csinálod
ezt hozzáírom a lapátnyeles feljegyzéshez
bluelufi2
Persze hogy nagyok, a libek is mellettuk vannak (minden csomagnal). Ez azert jo mert nem kell foglalkozni azzal mi van amugy a rendszeren, viszont pl azert rossz mert sok lehet a redundans adat.
Értem, azt nem értem, miért jó ez nekem, mármint, hogy eddig sem foglalkoztam azzal, mi van amúgy a rendszeren.
ettől függetlenül nagyrészt felfogtam én, mi ez az egész, legfeljebb nem elsőre!
-
Akkor 2 hónap alatt megugrott a szám, ez nagyszerű, pár év és ígéretesből lehet valami, ha el nem hal addigra.
Amikor felraktam amiatt a zenei kliens miatt, igencsak körülményes volt a telepítés és sokáig is tartott, valamint szokatlanul nagy méretekkel operált. Amúgy ebben a körben csak olyan programok vannak, amiket máshogyan nem lehet felrakni? pld.: Spotify
-
néhány dolog szokott zavarni
Az nem baj, elhangzanak néha marhaságok is, azért jó, ha reagáltok rá, mert így jobban megérhető talán, mi a helyzet. Kategorikusan rámondani valamire, hogy ez jobb vagy az jobb, kicsit nekem olyan, mint amikor szóba kerül a Unity.....
flatpak, wooow az super, már akár 8-10 programot is fel lehet vele rakni! A másikat nem ismerem, de gondolom hasonló.
Valami zenei klienst raktam fel még az előző Mint-en, elég nyűgös volt az egész és sokáig is tartott, lehet, hogy magának a flatpak-nak a telepítése volt.....a 18.3-ban már benne van default. Dejóóóóó, most lejtek is egy táncot!
-
Sorry, de itt arról esett szó, hogy a stable változat azért nem jó, mert ha valamely csomagból frissebbet használ valaki, akkor más csomagokkal nem működik együtt, ha meg nem frissebbet használ, akkor az nem jó alapból.
Van mégis olyan felhasználó, akinek valami csoda folytán mégis jó egy disztró, mondjuk az annak a tárolóiban lévő programokkal is.
Lehet, hogy nem jól fogalmaztam meg, de lehet, hogy nem csak arra kéne reagálnod, amit én írok, hanem az egészre úgy, ahogyan van.
Igazából mindegy is, mert a kezdőknek többnyire megfelelő az LTS disztró, a Debianosoknak megfelelő a stable verzió. Ráadásul nem is szerencsés kategorikusan kijelenteni, hogy az LTS verziók nem jók, mert a kezdőket eléggé összezavarhatja, függetlenül attól, hogy marhaság is.
Az sem okosság, hogy ezeket ilyen mélységekben a Kezdő topikban fejtegeti, aki ért hozzá. Én nem értek hozzá, meg a fentiek miatt ez egyébként is offtopik téma. -
zoltanz
nagyúr
720p-ben próbáltad a VLC-vel? nálam csak alacsony ~360p-ben megy rendesen azzal, Win-en néztem a legújabbal. Debian 9 -en csak a VLC 2.2.7-et tudom felrakni.
Amúgy játssza az Mplyer-el is a VP9-et ha letöltöm a videót. (lehet a hangformátummal van gond, vagy egyesítve nem jó valami) -
zoltanz
nagyúr
Értem, és ezzel min változtattunk?
itt az url -
törölt tag
Ez sajnos ugyanazt csinálja, mint a synaptic. Egyik sem valós.
Ezt ma vettem észre.
Nem tudom, honnan veszi, hogy mi manuális, mi nem (biztosan le van írva valahol, de nem túrtam át a doksit), de sok olyat is manuálisan telepítettnek jelöl, amit installkor pakolt fel a rendszer.
Pl. egy Ubuntu esetében a Unity nem igazán nevezhető külön telepítettnek, ahogy többnyire a python sem. -
Jajdejó....ezt nem tudtad volna hamarabb előbányászni? Nem azt kéne mindenütt olvasni napok óta, hogy a kollégának senki nem segít és lenézi és különben is, hogy képzelitek, hogy nincs ilyen program? Neki akkor is kell!!!
Bocsi, de írnál gyorsan egy használati útmutatót is a programhoz?(#57128) herdsman12
Nem tudom, szegény moderátorokat miért hülyézi le, ők nem is járnak Linuxos topikokba.
(tisztelet a kivételnek)
-
Woooow, ez már döfi! Azt azért senki nem mondta, hogy az ARch-ban nincsenek ötletes megoldások.....
Vissza lehet menni a papír + ceruza kombóhoz
Én inkább a memóriámat is használom. Lehet jobb is hanyagolnom az Archot, mert még jobban elbutít, gondolkodik majd helyettem? Húde windózosan hangzott ez, bocsi.
Jó, azért legyünk korektek, be kell ismerni, ha valamiben néha a másik diszró a jobb. Mondjuk ezt a funkciót gondolom azért rakták az Arch-ba, mert olyan sűrűn újra kell telepíteni? Pedig én úgy tudtam, a rolleres disztrókat nem kell olyan sűrűn......(most már sajnálod, hogy lightosabb lapátot választottál)
-
törölt tag
Másról beszélsz te is, meg én is.
Nekem az volt a bajom, hogy olyan csomagokat nem akart eltávolítani, amik egyébként függtek tőle.
Ha van egy bd telepítve, aminek egyetlen függősége a bash és leszedem a bash-t, akkor illene vagy megakadályoznia az eltávolítást vagy vinni vele együtt a bd-t is.
Az apt-get üzenetéből úgy tűnt, a bd-t békén hagyja. Csak később derült ki, hogy hülye voltam, a bd nincs is telepítve, így eltávolítani sem kell. -
törölt tag
Hm??
Van egy bd nevű csomagom (fogalmam sincs, ki hozta és miért)$ apt-cache depends bd
bd
Depends: bash
bash:i386Ha ezek után megpróbálom a bash-t leszedni:$ sudo apt-get --dry-run autoremove bash
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages will be REMOVED:
bash bash-completion chromium-browser chromium-browser-l10n lightdm ubuntu-desktop
WARNING: The following essential packages will be removed.
This should NOT be done unless you know exactly what you are doing!
bash
0 upgraded, 0 newly installed, 6 to remove and 2 not upgraded.
Remv chromium-browser-l10n [63.0.3239.84-0ubuntu0.17.04.1]
Remv chromium-browser [63.0.3239.84-0ubuntu0.17.04.1]
Remv ubuntu-desktop [1.379.1]
Remv lightdm [1.22.0-0ubuntu2.1]
Remv bash [4.4-2ubuntu1.1] [bash-completion:amd64 ]
Remv bash-completion [1:2.1-4.3ubuntu1]Lehet, hogy én értettem félre az autoremove működését, de ez így egy rakat törött függőséget hagy maga után.O.K., az apt-cache depends/rdepends működését értettem félre. Ez nem a telepített csomagokról szól, hanem az összes ismertről. Persze, hogy nem akarja leszedni, ha egyszer nincs is fenn.
-
Böngészőben használni valamit, aminek van kliense is.....
Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.
Nem ezt a mondatomat kéne kiemelned, hanem ahol ojjektíven leírtam a minimál különbséget.
Sajna az idézett mondat kicsit túl van színezve, ez velem előfordul, de ha úgy is mindenki szinte KDE-t használ, akkor ezt nem is veszik komolyan.
Amúgy írták már valahol, hogy Cinamon fizetett ügynöke vagyok.Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált
Én képpel is igen jól le tudom ábrázolni a mondókámat amúgy..... A terminal nálam egyszínű amúgy.
lapát megvan már?
-
Speciel a qbittorrenttel működik, de a programok többségével meg nem. A Cinnamonnál minden panelre lerakott programmal működik. Úgy látszik ezt a múltkor sem értetted meg.
A múltkor talán a Messengerrel példálóztam....mindkét esetben a programon belül lehet állítani ezt az opciót, de csak az egyiknél működik.Igazából a lényegesebb most az volt, amit a Kapitány kiemelt a fájlkezelő szuperségénél, arra írtam, hogy azt a Nemo is tudja, igaz én csak képpel illusztráltam, nem vagyok ilyen ügyi, hogy gif-fel csináltam volna.
Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük!
Nem? De.
Amúgy ez a gif KDE 3-mal készült, mert igen csúf a dolog! Valamivel szebbet is ki lehetne hozni már plasma-ból.......
Különben sejtettem, hogy előkerülsz, ha a Cinnamon szót megemlítem.
-
Smiley
addikt
Fuuu, azert ez most olyan... nincs is ra jo szo.
Tehat egy UEFI-s gep ami emulal egy BIOS-t, amivel szeretnel egy GPT-t disk MBR reszerol bootolni... erted mi a bajom ugye?De igen, rosszul fogalmaztam, minden olyan UEFI-t nem ismero BIOS-os gepnek kepesnek kellene lennie a GPT MBR Protective reszerol bootolnia.
(#56845) ubyegon2: Pedig ez nem ujkeletu dolog. Linux-ot meg plane nem fogja zavar, ott minden file
Gondolj bele, biztos vannak paran akik csinaltak mar img file-t, es arra tettek fs-t... ott se szokas megparticionalni az img-et a formazas elott. En lvm-nel mellett surun szoktam hasznalni amikor gyorsan kell egy ideiglenes disk valamilyen fs-el.
Sot, ugyis problema volt belole, hogy az ext4 elvesz egy csomo helyet, ezzel a modszerrel pedig sporol 4096 byte-ot, raadasul a disk leggyorsabb reszen.
-
"marketing írásokat kéne inkább nyomatnotok."
Ezt neked írtam volna? Ja nem ,nagyobb rész Smiley komának inkább, ilyen ez a közös válasz dolog.
A kezdő topikban már nem lehet ajánlani semmit sem ha az nem fából van és faék formájú amúgy sem.
Dehogynem, ha kezdőknek való és mindenki ért hozzá valamilyen szinten. Anno sokan nyekeregtek az összevont kezdő topik miatt, így aminek van külön topikja, azt kár lenne idehozni. Az Ubi és a Mint kivételével, mert ezek igazából a kezdők disztrói, bárki bármit is mond. Képzeld el, ha valaki benyögi valamelyik szerinte kezdőknek is való disztró nevét és napok múlva jön a kezdő a kérdéseivel......ugye aki benyögte a tippjét, valahogy nincs a fasorban sem. Mit szűr le a kezdő Linuxos?
Azt, hogy mekkora sz*r topik ez a kezdő Linuxos topik, mert senki nem segít neki, csak mondanak egy disztró nevet és kész.
Te sosem ismered el ha tévedsz....
Dehogynem! Volt már ilyen szerintem. Jó, mondjuk nem emlékszem...de várj már, mikor vagy miben tévedtem már megint?
A katonai iskolák nekem semmi olyant nem tanítottak, amiben ne lettem volna már tök profi azelőtt is.
Ha mégis, azt már rég el is felejtettem......
-
Smiley
addikt
Pontosan, az MBR-nel ha megserul valami az elso 512 byte-ban akkor kezdodhet a mertektelen szivas, a GPT pedig a "mai" kornak megfeleloen lett megtervezve.
ubyegon2: Ezek szerint neked meg nem volt szukseged nagy meretu particiora... Az MBR-nel 2,5TB a particio limit, ami manapsag azert siman tekintheto korlatnak.
Amugy "mindegyik" BIOS kepes bootolni GPT alol is, csak annyi a trukk, hogy a bootload-ert ugyanugy a disk elso 512 byte-ra kell irni. En talan 2007-ben tertem at ra, az akkori P965-s gepem mar tudott igy bootolni. Annyi limit van mindossze, hogy a boot particiod nem lehet nagyobb 2,5TB-nal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Az adatközpontok szolgálatába állítja a nap- és szélenergiát a Meta
- Gitáros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Napelem
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged