- VR topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norby86
őstag
válasz
Smiley #56860 üzenetére
Még tudok rajta módosítani, bár akkor megint format meg ilyenek. De ha ez a biztonságosabb ténylegesen akkor meg átváltok GPT-re azt csókolom.
Lényeg hogy azért lassacskán át kell erre a vinyóra pakolnom a dolgaim,mert a másikat elfogom adni ami a gépbe van. Mindenképp egy stabil megbízható tároló vinyót szeretnék összehozni.
-
Frawly
veterán
válasz
Smiley #56842 üzenetére
Szerintem azért nem lovagolunk, szakmai dolgokat beszélünk meg pro és kontra, erre lenne való a fórum.
Valóban játszik az a lehetőség is, hogy mindjárt az egész lemezen legyen a fájlrendszer, mindenféle partíció és partíciós tábla nélkül, ez pont fel is merült itt a topikban korábban, amikor a kolléga véletlenül formatált sdb1 helyett /dev/sdb-re. Linux alatt ez simán működik, de pl. Windows nem tud mit kezdeni a particionálatlan meghajtóval (kivéve ha a saját RAW formátuma), meg BSD sem tudom mit szól hozzá.
-
King Unique
titán
válasz
Smiley #56839 üzenetére
Elméletileg megoldható, de ugye a gyakorlat már más dolog, hardvertől is függ. Illetve az imént említett példa is szemlélteti, hogy nem mindenkinél működik. Az meg a másik, hogy egy BIOS-os gépen a GPT-s rendszermeghajtó használata is akkor lehet indokolt, ha valakinek pl. 3 TB-os, vagy annál nagyobb kell, valamint 4-nél több partíció stb. De rendszer alá manapság egyre többen inkább egy kisebb tárolókapacitású SSD-t használnak, míg adattárolásra marad az X TB-os HDD. Utóbbin másodlagos meghajtóként pedig nyilván lehet GPT. Aztán MBR-nél a 3 db elsődleges partíció mellé lehet kreálni egy kiterjesztettet és azon belül több logikait. A Linux pedig akár logikaira is telepíthető. Szóval komoly és hasznos lehet bizonyos esetekben ez a PMBR megoldás, de ugyanakkor vannak bizonyos korlátai és a natív UEFI-GPT azért mégiscsak jobb.
-
King Unique
titán
válasz
Smiley #56832 üzenetére
Milyen 2,5 TB? Az tudtommal 2 TB, illetve pontosabban ~ 2,2 TB körül van. Tehát egy 1 TB-os USB-s háttértáron lehet akár MBR partíciós tábla is, függetlenül attól, hogy nyilván vannak bizonyos előnyei a GPT-nek. Illetve, ha a kompatibilitást nézzük, akkor a "B" kategóriás hardver- és szoftverkörnyezetben általánosan az MBR a biztosabb megoldás. Ugyanis az ilyen tv, XY lejátszó, router és társai készülékeknél tipikus hiányosság szokott lenni, hogy nem tudják kezelni a GPT-t. Szerencsére akadnak kivételek és a modernebb típusoknál már nem feltétlen gond ez, de azért vannak bőven ellenpéldák is.
Ez a bootolás meg szép és jó, de azért azt megnézném, hogy régi Legacy BIOS-os gépek sokasága tudna-e a GPT-s lemezről OS-t bootolni...Mert nyilván nem ez az általános és lehetnek kivételek. Ahogyan UEFI módban is rendszerint a GPT a default, függetlenül attól, hogy pl. a Linux tud MBR alapon is bootolni.
-
válasz
Smiley #56832 üzenetére
& (#56831) BoB
Nem olvastam, mert a táblázatos részeken kívül semmi olyat nem ír, mit ne olvastam volna már, de azért gyorsan átlapoztam, hogy lássam miket ír az ember. Ez a mai kornak megfelelő dolog.....szerintem a home userek nagy része még rendelkezik régebbi tipusú alaplappal és max 1TB-s HDD-vel, a 2TB-os limit így nem lehet gond. Amúgy most először olvasom a 2,5 TB-s limitet. Szerintem jó az 2TB-nek is.
Ezzel a mai kor igényeinek megfelelő kezdetű szöveggel szerintem valami marketing írásokat kéne inkább nyomatnotok. Pár napja jöttetek az SSD-nél is, hogy 500GB meg 1TB alatt már az mi? Jó, persze, én is szoktam máshol ilyen nagyarcú szövegeket nyomni gondolom, de néha le tudok szállni a földre.
Egyszóval én erősen korlátolt felhasználó vagyok, mert csak 120GB-os SSD van mindkét eszközömben, max 1TB-os a HDD, csak 8GB memória ill. 4GB a laposban, csak 100/50 a lan, ja és csak GUI-s dolgokat vagyok képes használni, kivéve a terminalt korlátozottan. Mobilom is tök mezei Xcover3 meg Redmi 4X (nem szifon meg esnyóc), meg is lepődtem minap, mikor valamit nyomtam a küldés gomb helyett és a TV-re ugrott ugyanaz a kép!
Ja és nincs szia omi robotporszívóm meg vízforralót se vezérlek mobillal, a smart tvbox is valami kínai Nexbox A95X......ilyenek élnek még többen is a bolygón? -
csixy
addikt
válasz
Smiley #56814 üzenetére
Érdekes! Én MBR rendszerű USB-s SSD-t használok EFI-s rendszerű gép bootolására. Négy partíciója van.
-Az első fat32-es ez multibootos ISO fájlok tárolására van YUMI-UEFI-0.0.0.6.exe -vel készítettem Windows 10 -ből (nem tudom, hogy fontos-e , hogy UEFI-s Win 10-ből) ez a partíció UEFI gépen bootolható (lehet hogy MBR-es gépen is, csak még ott nem próbáltam), syslinux van az MBR-ben.
- a második partíció Fat32-es 100megás EFI partíció BOOT és ESP Flaggel amibe
- a harmadik Ext4-es partícióra EFI-s gépen telepített Peppermint 8-as linux -ból unmountolván a gép alap EFI partícióját és felcsatolván a fentebb említett EFI partíciót /boot/efi mountolási pontba beletelepítettem a Grub2-őt sudo grub-install /dev/sda2 (mivel a gépben lévő SSD-t /dev/mmcblk0-nak hívja a linux) és utána sudo update-grub. Így ez a partíció is bootolható EFI rendszerben és indítható a 3.partícióra telepített linux is, vagy még amit korábban a telepített linux os-prober progija felderített.
- a negyedik természetesen egy swap partíciócska.Most készülök arra , hogy valami régi kézihajtányos módszerrel MBR-es gépen live-linuxot használva felcsatoljam a 3. partíciót és átvegyem az uralmat felette, tehát éljen az oda telepített linux és
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.imgCsatakiáltással beletelepíteném a linux saját partíciójába is a Grub2-őt.
Ezután megpróbálnám az sdb1 (mert itt az sda a gépbe tett vinyó lenne gondolom) partíción található syslinux.cfg fájlba beszúrni ezt:
LABEL grub2
MENU LABEL Grub2
COM32 chain.c32
APPEND boot 3Így reményeim szerint bootolható lenne Legacy és EFI gépen is a telepített linux és a multibootos partíció is.
Ha mindez működne akkor utána már nem szabadna hagyni, hogy a grub updétolja magát.
Mottó. A remény hal meg utoljára .
-
válasz
Smiley #56814 üzenetére
Egy tároló HDD-nek aztán nagyon nem mindegy, hogy GPT vagy MBR.
Ezer éve kizárólag MBR-t használok, mint még a legtöbben. Egyetlen particiós tároló meghajtó!!! Újra leírom! Mi a fenének kéne arra annyira a GPT???? Te azt kedveled, OK. Ez nem befolyásolja a dolgot sajna.(#56809) colomb2
Az, hogy mi tér el a normálistól, mindig az adott környezet mondatja az emberrel. Ezt most komolyan el kéne magyaráznom? Hol vagy most, milyen topikban? Mit használ 100 kezdőből 95? Miért nem akarjátok érteni, miért írtam ezt?
Fedora nem kezdők disztrója. Ez van. Talán azért lett a Debian/Ubuntu alapú Mint a kedvencem, mert anno a gépemen az normálisan elindult és jól tudtam használni laikus Winről áttérőként?
Sok disztrót kipróbáltam, Fedorát is...... Emiatt is szoktam mondani, hogy a hozzáértők magyarázhatnak bármit, hogy mi a jó, a kezdő azt fogja megkedvelni, ami neki működik és könnyen képes használni. Ezt szinte egyedüli hozzáértőként meg is szoktad érteni többnyire. -
King Unique
titán
válasz
Smiley #56579 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy folyamatosan nyomon kell követni a meghajtó állapotát, nem hetente / havonta ránézni... Ilyen téren pedig nem árt, ha minél konkrétabb és részletesebb tájékoztatást ad a diagnosztikai szoftver. A HDS-ben a kondíció számítása alapértelmezetten a kritikus attribútumok, illetve az adat mező analízise alapján történik, aminek eredménye azért nem nevezhető légből kapott értéknek. A hátralévő élettartam kijelzése viszont egy becslés, de azt írja is a program. Amúgy meg a hivatalos gyártói tesztprogramok után ez széles körben még mindig inkább használatos és elfogadottabb az értékelése, mint egyik-másik egyéb szoftvernek...
-
-
kmisi99
addikt
válasz
Smiley #56254 üzenetére
Tessék a két parancs.
Na most a df -h parancs valóban kiírja, hogy 917G ból 893G foglalt. Ez kb reális is. Viszont valamiért samba-n nem enged semmit felmásolni,egy légypiszkot se. (Most húztam újra a linuxot, totál "szűz". Van írási jogosultságom mert root-al próbálom.
Ja és linuxon hol van a "lomtár", hogy kiürítsem. Mert nem mindent, shift+delete-vel töröltem.
-
Lathronos
őstag
-
válasz
Smiley #56234 üzenetére
Sokan itt amúgy tényleg először látnak Linuxot és tutira fogadnék veled, hogy 100-ból 1 abszolút kezdő értene valamit a man fordításából. Magyar vagy nem, nem ez a gond, de ezt már sok haladóval megbeszéltük, ti nem tudtok kezdőül, hidd el nekem.
A telepítéssel kapcsolatos logikátlannak tűnő javaslatoknak is megvan a háttere, tapasztalati úton alakult ki itt. Mindenkinek egyszerűbb úgy, mert a totál kezdő tudja használni, amit akar, még ha nem is a tanult standardnak megfelelő módon.
Példának okáért nekem se pingvinmadár volt a jelem az oviban.
-
-
válasz
Smiley #55493 üzenetére
sudo apt-get install zram-config
Ennyi az egész és automatán beállitja magát, az nem rossz valóban, na majd kipróbálom! Én ezer éve olvastam a zram-ról és azt hittem, már nem használják.
Arról nem tudsz, hogy még érvényes-e az, hogy hibernáláskor nem mindig működik?Azt hittem, konfigolni kell alapból, de szerencsére nem. (így a térképes példa már nem az igazi) Most már akkor van választék bőven, swap, swapfile és a zram. Köszi amúgy, hogy megemlítetted!
-
válasz
Smiley #55489 üzenetére
Gentoo és szerver.....tipikus Kezdő topikos kulcsszavak egyébként!
2017 nem értem hogyan jön ide amúgy, mert sokaknak gyenge gépe van, sokaknak meg pont bőven van memóriája. A swap partició egyszerű, ezért használják a kezdők. Ezt a zram-ot hogyan is kell csinálni amúgy
, kezdő home user és dektop, nem Gentoo szerver a cél. Én nem ismerem a zram-ot, bár hallottam róla, de ha elmondjátok, hogyan működik, azt fogom javallani ezután. Kivéve azoknak, akiknek van elég memóriája csak hibernálni akarnak, nekik nem biztos, hogy szerencsés, mert sokszor nem működik, ellentétben a swap-pal.
Neked sem bántásból mondom, de vissza tudsz emlékezni, hogy egy kezdő hogyan kezdi el használni a desktop Linuxát?
Azt elárulom, hogy rendkívül kevés scriptet írnak.
Gondolom használtál már te is térképet valamikor. Na ugye!
Akkor megadnám a sarokpontokat és a holnapi gyakorlatra tervezd már meg egy trilaterális hdm térképszükségletét, mondjuk kutató-mentő feladatokra és és egy szf dandár átkaroló műveleteihez.
Ja és közben légnyomást kapott a parancsnok, így Gauss-Krügerben adta meg a koordinátákat, de neked UTMS 84-ben kéne már tervezni. (bocs, de le kellett kicsit egyszerűsítenem)Ugye, hogy a két dolog között érzékelhető a különbség!? No, akkor gondolj arra, hogy itt a többség használt már térképet, de ennyi.
(#55483) CPT.Pirk Bocs főnök, de a minitube az csak egy egyszerű yt lejátszó, azzal csak a kolléga füle tudja kiszedni a hangokat.
(#55481) CsengődiGeri A samba használatára/beállitására kéne ráfküdnöd, speciel én még nem használtam Win/Linux hálózatot, egyszer próbáltam, de nem találta a Windowst az istennek se.....(persze csak azért, mert nincs ilyen egyik gépen sem)[link]
-
válasz
Smiley #55429 üzenetére
A desktop oldal rengeteg apró trükkjeivel elég nehéz lépést tartani, én szinte minden nap találok valami hasznosat, de alkalmazni nem nagyon van időm meg kedvem se, de végtelen a tárház, a szerver oldal nyugisabb.
Elképzelhető, hogy amit tapasztalsz azt a wayland okozza, nem nagyon használtam még ezzel disztrót, de például a Messengerfordesktop-ban nincs semmi akadás ha már betölti a részeket az öreg Toshiba Satellite-n nézem most épp. A betöltés is csak azért lehet itt néha zökkentéseket okozó, mert a FF cashe memóriába van küldve, router meg elég messze van, kissé gyenge a wifi. De az is lehet, hogy semmi köze a dolognak a waylandhoz, mondjuk sokan panaszkodnak rá. -
válasz
Smiley #55417 üzenetére
Érdekes így áttekinteni 10 évet, gondolom. Igazából az a 10 évvel ezelőtti Linux is kifejezetten jó volt, főleg, ha ár/érték arányban szemléljük. Az új Gnome3-nak meg most igencsak jót tett, hogy a kánonosok megszüntették a Unity felületet, már a 3.26-nál látható ez.
Igaz, a fontokkal mindig csinálni kell valamit, de legalább van lehetőség, az Infinality fonts is elég jó.
Még az sincs kizárva, hogy a plasma5 még jobban fog tetszeni, mint a gnome3.....érdemes megnézni, az biztos!bPanther most is van, ha a nemzeti disztróra gondolunk, de ez inkább blackhumor akart lenni....
(#55419) ALFA Nem siklottam ám át a poen felett!
-
-
válasz
Smiley #55403 üzenetére
Nem tartom rossz ötletnek, ha ezeket a videókat megnézve leírod a meglátásaidat, mert bizony aki rutinos kezdő, az megragad egy szinten, de néha nem árt mélyebb szintű belelátás egyes megoldásokba. Főleg, ha az emberfija videátorként működik, de minden segítőnek hasznosak az ilyen deep infók.
-----------------------------------------------------------
Videátor koma, tanulj, ha már nehezebb súlyú rendszereket is feldolgozol, lehet a játék rovására megy, de azt senki nem fogja bánni! -
-
törölt tag
válasz
Smiley #55397 üzenetére
Értem amit mondasz, de a cél az volt, hogy a totál kezdő amatőr, legalább minimálisan egy szövegszerkesztőhöz hasonló felületet lásson, és ott tudjon dolgozni.
Hiába virgonckodok nekik vi-ban, kilépni se fog tudni belőle nem, hogy szerkeszteni. Érted...
Minden szándékosan van így. -
válasz
Smiley #55399 üzenetére
Értelek, de valóban az a legfontosabb kezdőknek, hogy hülyebiztos legyen az, amit csinálnak és az ilyenek miatt nem gondolom még most sem, hogy a Debian kezdőknek való rendszer. Lehet, hogy csak ritkán futnak bele megoldhatatlan dologba, de akkor ott már kell bizonyos hozzáértés a megoldáshoz.
Lehet, hogy marhaság, de kezdőnek az az egyszerű, ha nem ad meg külön rendszergazda jelszót telepítéskor.Remélem videátorunk is megfogadja tanácsaidat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Óra topik
- VR topik
- Tenisz topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest