Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• -szabi-

addikt

Sajnos OpenSuse-vel nem kellett sokat szöszmötölnöm.
    Először a Suse-t akartam minimálisan személyre szabni utána jöhettek volna a programok.
    Első ránézésre komolyabbnak tűnik Mint-hez képest.

Nincs fenn alapból jegyzettömb, libreoffice-t kellett használni néhány jegyzethez.
    Fentebb volt róla szó a közös partíció /home csatolása problémás azonos felhasználónév esetén.
    Azt nem próbáltam, hogy /home/szabi legyen a csatolási pont mert nem mertem kockáztatni mi történik dupla könyvtárak esetén.
    Szóval át akartam tenni /media alá de itt nincs ilyen könyvtár.
    Az automata csatolás /run/media/szabi helyre csatol. Megint csak felhasználói név alá pakol ezért továbbra sem tudtam közös használatba venni a Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék mappákat mert azok meg a /media alatt vannak.
    Nem tudtam módosítani a 30 mp leállás, újraindítás késleltetést.
    Nem tudtam lejátszani filmet még VLC-vel sem, h264 nem támogatott.
    Kodekpakkal már win alatt sem kell vacakolni vagy 15 éve, ez elég kiábrándító volt.
    Fotók váltogatása képernyőkímélőt nem találtam nincs xscreensaver.
    Igazából semmiféle képernyőkímélőt nem találtam.
    Sem energiagazdálkodási beállításokat.
    Ami végre van Mint-hez képest az alkalmazások az értesítési sávra tehetők minimalizáláskor.
    Discover alkalmanként nagyon lassú, Mint szoftverkezelője gyorsabb.
    Ez már eléggé elvette a kedvem a többi próbálgatásától, még az OS-t sem tudom minimálisan magamra szabni.
    Azért nekifutottam a programoknak.
    Nincs Double commander. Gnome Commandert találtam.
    Itt ki tudtam próbálni az Amarok és Clementine zenelejátszót, mindkettő kezel medialibrary-t (zenetár) de nem tud könyvtárszerkezet szerint rendezni, szóval Foobar kiváltására ezek sem jók.
    Ekkorra el is fogyott a kísérletező kedvem.

tordaitibi
    Próbáltam kerülni wine használatát arra voltam kíváncsi megy e az átállás linuxos programokkal.
    Resilio szinkronizáló program ha összezavarodna a win-linux párhuzamos használattól és elkeverné a családi képeket az nagyon felbosszantana. Épp azért használom, hogy a képek két gépen is meglegyenek.

CPT.Pirk
    Megnézem majd a steam-et.

Abban igazatok volt 25GB helyet hagyni kissé alábecsültem. Már csak 3.5GB van szabadon, és több program nincs még telepítve.
    Mint alatt a képernyőkímélő visszaállt alap gyárira, nem találtam olyan beállítást ahol meg tudnám adni melyik az alapértelmezett. :(

Néztem a linuxdisztó listát. Lehet jobb lett volna OpenSuse helyett valami Arch alapon nyugvó linux kipróbálása.

Ugye elsőre Mint-et telepítettem másodjára OpenSuse.
    Ha most törlöm OpenSuse partíciót és a helyét odacsapom Mint-nek akkor bebootol a gép?
    Illetve ha OpenSuse helyére telepítek Arch alapú linuxot akkor is be tud bootolni?

• -szabi-

addikt

Hi
    Sikerült beállítanom, hogy Mint bootoljon először.
    Letöltöttem a Grub customiser programot, de azzal Mint alatt semmire nem mentem, még Mintet sem ismerte fel Ubuntu (nincs ubuntu fenn) és OpenSuse amiket látott.
    Átmentem Suse alá a bootkezelőben kiválasztottam Mintet és következő indításkor már az volt az alapértelmezett, viszont a sorrendet átállítani nem tudtam továbbra is harmadik a listán, de a lényeg, hogy Mint bootol. (ezért kis piros pont Suse-nak)
    Ezután korábbi javaslat alapján a tároló partíciót csatoltam /home alá dokumentumaim névvel de valamiért átette bele a szabi könyvtárat alkönyvtáraival amitől annyira megzavarodott, hogy reset kellett.
    Szóval ezt visszacsináltam és inkább a /media könyvtárba csatoltam így már tudom használni.
    Sem Mint sem Suse alatt nem tudtam megoldani a /home/szabi alatt lévő könyvtárak átirányítását.

Nah de ennyit erről mert arra voltam igazán kíváncsi megtalálom e a win alatt használatos programjaim linux verzióját vagy legalább alternatív megoldást.

Összesen 94 programot használok W10 alatt, van mit gyakrabban van mit ritkán.
    18 programot megtaláltam Mintre, 15 szoftverkezelőből, 3 az internetről.
    11 programnak találtam alternatívát, 9 szoftverkezelőből, 2 az internetről.
    9 program esetén nem találtam alternatívát.
    Végül 56 programot még nem keresgéltem de közülük 17 jó lenne ha meglenne.

Összehasonlító táblázat: Windows 10 vs Linux Mint programok

Az alternatívák esetén nem mindegyik üti meg a megszokott program szintjét.
    Játékok vonatkozásában egyedül Steam amit fel tudtam telepíteni, a játékaim mindössze 25% jelölt Linux kompatibilisnek.
    Egyet feltelepítettem de az nem indult el.

Jobb a helyzet, mint mikor legutóbb próbáltam de több mint 20 évnyi win használatot még mindig nem tudok zökkenőmentesen magam mögött hagyni.
    Van amit meg tudnák szokni, viszont ami számomra fontos....
    Egyenlőre itt járok pár napnyi használat után.

:)

• tordaitibi

veterán

válasz -szabi- #80901 üzenetére

" Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék átirányíthatók a közösre,"

Én KDE használó vagyok, abban pofonegyszerű
    Más felületen nem tudom hogyan kell ezt.
    De én ezt a funkciót nem használom, hanem minden alkalmazásnak egyszer meg kell adni hová mentsen és hova dolgozzon.
    Pl. böngészőknek, képmanipuláló programoknak stb.
    Én ezeket a háttértár megfelelő mappaszerkezet kialakítása után megcsináltam és ezeket bettetem a gyors elérésbe, pontosabban a fájlkezelő Helyek részébe.
    Így amiket minden nap gyakran használok, 1 katintással elérem. És ezek mind a háttérpartíción vannak, os gebasz esetén nem kell mentegetni meg küzdeni hogy visszaszerezzem a fájlokat.
    Láthatod pl. a Download, a mentési könyvtáram az nem a /home alatt van hanem egy másik lemezen az ADAT_1TB download könyvtárba menteget minden webes alkalmazásom ami képes letölteni.
    Baloldalt meg felvettem a Helyek alá a gyakori eléréseket, ezek egyike se home alatt lakik.

Nálam konkrétan 3 OS, 2 Linux és egy Windows10 van így beállítva és ha most Linux alatt pl. letöltök valamit, az holnap a W10-be bebootolva ugyanott lesz a W10 Letöltések elérési úton.
    Látható pl. a képen a Download könyvtár tartalmaz wines exét, linuxos deb fájlt és egybeket, doksikat, képeket is. Ezek mindhárom os alól lettek egy kupacba gyűjtve.
    Szerintem roppant praktikus, pláne több OS esetén.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz -szabi- #80894 üzenetére

A közös /home az úgy működik, ha nem azonosak a felhasználónevek a disztrók alatt. Azonos név mellett összekeverednek a dolgok és innen jöhetnek a furcsaságok, amiket tapasztaltál.

Inkább azt csináld, hogy a közös /home partíciót nevezd ki közös tárhelynek és egyszerű mappaként csatold be mindkét disztró /home mappájába, így a tartalmát mindkét disztrón el fogod érni. - vagyis ne csinálj külön /home partíciót egyik disztrónak se, azt hagyd a gyökérbe települni. Így nézne ki:

MBR
    |-Disztro1 "/"
    |-Disztro2 "/"
    |-Közös tárhely
    |-Swap partíció, pár GB.

"Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?" - igen, azt hiszem csak ennyi.

• -szabi-

addikt

válasz CPT.Pirk #80892 üzenetére

Megint végigpörgettem az efi-s yt videót még említi is, hogy akinek nem uefi-s gépe van az állítsa mbr a boot partíciót.
    Ezek szerint azt hagyjam ki és ne csináljak 1gb boot partíciót?
    Többször belefutottam közös /home ajánlásba, jól hangzott, hogy mindkét linux látja a home képeit, dokumentumait stb.
    Hagyjam inkább azt is ki?

SZERK: Először feltelepítem a Mintet aztán Opensuset, majd Opensuse alatt futtassak egy sudo update-grub parancsot, ha nem látszana a Mint?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz coco2 #80890 üzenetére

De van, nem is kevés. https://www.makeuseof.com/tag/linux-distro-space/

Szerintem minden gond nélkül megy a Wine virtuális gépen, kapd le az egyiket a linkről ami tetszik és próbáld ki.

-szabi-: Az a külön /boot itt kavar neked. Még sosem csináltam ilyet, pedig mindig volt dualboot a gépemen.
    Szerintem annyit kellene csinálnod, hogy felrakod az egyik disztrót egy partícióra, a másikat meg egy másikra. Ekkor az SSD boot partíciójába kerül a grub és azé lesz ott, amelyiket utoljára raktad fel.
    Ha nem lenne benne ott az 1. rendszer, akkor csak futtatni kell a 2. alatt egy sudo update-grub parancsot és az beteszi.

Viszont közös /home-ot én még nem láttam.

• -szabi-

addikt

Hi
    Nagyon hosszú kihagyás után gondoltam teszek újra egy próbát linuxal.
    Mint, Ubuntu, MX és Opensuse volt a kiszemelt.
    Először külön-külön telepítettem őket, rövid próba után kettő volt szimpatikus, Mint és Opensuse.
    Ugyanarra az SSD-re akartam telepítem őket és kiválasztható melyiket akarom indítani.

Több leírás és videó megnézése után a következőt terveztem.
    1GB elsődleges partíció:ext4, flags:boot, mount:/boot
    25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (linuxmint)
    25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (opensuse)
    12GB elsődleges partíció:linux-swap (ezt a végére tettem)
    57GB logikai meghajtó: ext4, mount:/home

Az opensuse telepítésével kezdtem de annak partíciókezelőjével nem tudtam beállítani fentebbi elképzelésem.
    Így Mint telepítése lett az első, kicsit nyögvenyelősen de összejött.
    (mivel a yt videón GPT partíció szerint van nekem meg régi a gépem és csak MBR lehetséges, nem tudtam fat32 boot partíciót csinálni, ext4 esetén tudtam csak boot beállítást választani. Illetve a közösnek szánt home sem lehetett elsődleges azért lett kiterjesztett.)
    Ellenőriztem Mint bootolt és működött.

Jött az Opensuse telepítés.
    A /boot és "/" kijelölés után /home nem tudtam megadni a közöst mert a műveletet nem engedte logikai meghajtóra elvégezni.
    Ebbe beletörődtem és végigfutott a telepítés.
    Kellemetlenség Opensuse alatt nem volt hang, pedig korábban külön telepítve működött.
    Yast Sound szerint az eszköz nincs konfigurálva mikor megpróbáltam IRQ ütközés vagy egyéb hibára hivatkozott, megoldást nem találtam.
    Minden ablak a bal felső sarokba zárva nyílik meg hiába helyezem át az ablakot újranyitáskor megint bal felső sarokra igazodik. Nem foglalkoztam vele.

Kíváncsi voltam a dualboot működésre.
    Ami természetesen nem működött. :(
    Újraindításkor Suse boot ikon majd Mint boot ikon aztán vissza Suse boot és az fut végig, nincs választó menü.
    Megnéztem a Yast boot menedzsert, Mint szerepelt benne de nem tudtam rajta kiigazodni.
    Készítettem printscreent de hiába dugtam rá a penrdivet, hogy lementsem nem ismerte fel.
    Újabb érthetetlen dolog.

Újraindítás után a Mint pendriveról elindítottam a Mint liveot és grub futtatásával megkíséreltem egy javítást, ami szépen végigfutott, próbáltam képernyőmentést de itt meg nem csinálta meg.
    Gép újraindítás után előjött a grub boot menü de hiába választottam Suse vagy Mint, egyik sem bootolt be.
    Mint advanced futtatásával még megpróbáltam egy grub boot javítást de az sem segített. Egyik sem indítható.

Az előforduló működési furcsaságokra nagy szemekkel rácsodálkoztam.
    Gondolom a dualboot működés nem kezdőszint de azt hittem sikerül megcsinálni.
    Egyenlőre itt elakadtam, most visszajöttem windowsra.

• urandom0

senior tag

válasz Ice&Lime #80833 üzenetére

Ezen kb. bármelyik asztali környezet elmegy. Viszont én egy SSD-t azért tennék bele.

Pendrive-ra is nyugodtan lehet Linuxot telepíteni, bár hosszú távon nem javaslom.
    De nekem is van most egy Manjarom egy 32 GB-os pendrive-on, CSM/BIOS telepítéssel (tehát nem UEFI-s), 24GB-os a rendszerpartíció, és van mellette egy 8GB-os adatpartíció LUKS-szal titkosítva, ide van felcsatolva a /home (hogy ha elveszíteném...). Egyetlen probléma vele, hogy egyes gépeken bebootol, másokon nem. Maga a rendszer egy ezeréves Core2 DUO-s leselejtezett masinán készült, azon meg. Az itthoni PC-m egy Fujitso Esprimo, azon is be tud bootolni. Van egy Lenovo Thinkpad X240-esem, azon viszont nem, és a céges Thinkpad T460-on sem, valamint próbáltam egy HP asztali PC-n, azon sem. Még nem jöttem rá, hogy mi a baja, de volt már Ubuntum is pendrive-ra telepítve titkosított partíció nélkül, az gyakorlatilag minden gépen bebootolt.

• urandom0

senior tag

válasz Syl #80781 üzenetére

Na, kipróbáltam. Egy valamit nem jól írtam, ami viszont fontos, a unit fájlok neve.
    Ha például a /home/bela/valami mappába akarsz csatolni, akkor a .mount unit nevének ennek KELL lennie:
    home-bela-valami.mount
    Az .automount unit nevének pedig ennek:
    home-bela-valami.automount

Ez kötelező, enélkül nem fog menni.
    Ha elkészültek a fájlok, akkor systemctl daemon-reload, majd systemctl enable home-bela-valami.automount. Innentől mennie kell.

• Syl

nagyúr

válasz urandom0 #80779 üzenetére

:R
    Megvárom akkor a holnapot :B

> /home/username/.cifs-credentials mappába írod bele a felhasználónevet, jelszót:

Mármint az smb név/jelszót, ugye?

• urandom0

senior tag

válasz Syl #80777 üzenetére

Ha ennyit megcsinálsz, már elég.

Egy valami.mount az /etc/systemd/system mappába:

[Unit]
    Description=myshare mount

[Mount]
    What=//mit/csatoljon
    Where=/hova/csatolja
    Type=cifs
    Options=rw,file_mode=0775,dir_mode=0775,uid=1000,netdev,x-systemd.automount,credentials=/home/username/.cifs-credentials
    DirectoryMode=0775

[Install]
    WantedBy=multi-user.target

/home/username/.cifs-credentials mappába írod bele a felhasználónevet, jelszót:
    username=ouruser
    password=ourpassword

És még egy fájl, valami-csatolas.automount az /etc/systemd/system mappába:

[Unit]
    DefaultDependencies=no
    After=remote-fs-pre.target
    Wants=remote-fs-pre.target
    Conflicts=umount.target
    Before=umount.target

[Automount]
    Where=/hova/csatolja
    DirectoryMode=0775
    TimeoutIdleSec=0

[Install]
    WantedBy=remote-fs.target

Elméletileg ennyi. Holnap kipróbálom, hogy működik-e.

• _Dumber_

őstag

válasz Syl #80759 üzenetére

Nekem van még egy "noauto" is az fstabban. Ezzel előkészíti, de csak az első haználtkor/rákattntáskor csatolja fel.
    NetworkManager-wait-online nálam ezért inactive

//192.168.2.10/Technologia     /home/dumber/Technologia    cifs    noauto,users,guest,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm,vers=1.0 0       0

• Syl

nagyúr

Ismét csak fstab smb mount segítségre lenne szükségem.

A korábban említett módszerem ([link]) gyönyörűen működött PopOS! alatt, de most Manjaro KDE-t tesztelek (esélyes, hogy ez lesz a befutó) és itt gáz van vele.
    Gép indításakor semmi hibát nem jelez, de a grafikus felületen mégsem működik az fstab-ba beírt NAS csatolás.

Azonban ha nyitok egy konzolt és kiadom a sudo mount -a utasítást, azonnal működik minden, hibátlanul.
    Sajnos ezt minden gépindítás után el kell játszani :((( :O

Kutakodtam kicsit és az fstab-ba extra kapcsolókat pakoltam:
    //192.168.0.12/syl /mnt/csatolas cifs credentials=/home/syl/.smbpass,uid=1000,iocharset=utf8,file_mode=0755,dir_mode=0755 0 0
    Az eredmény változatlan. Boot közben semmi error, ám bejelentkezés után üres a csatolt mappa.
    Kézi mount -a lefut és elvégzi a csatolást.

Logban (KSystemLog) ilyet találtam:
    kernel CIFS: Attempting to mount \\192.168.0.12\syl
    kernel CIFS: VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
    kernel CIFS: VFS: cifs_mount failed w/return code = -101

Ha jól tippelek, akkor boot közben még nem áll kész a hálózati kapcsolat és azért nem tudja az fstab elvégezni a csatolást. Lehet a login után kellene valami automatikus mount futtató?

Ha valakinek van ötlete, ne tartsa magában! :R

• Syl

nagyúr

válasz cigam #80730 üzenetére

Azt hiszem sikerült a problémát elegánsan megkerülnöm. A home mappába csatoltam fel a nas (synology) megosztását (mivel ezen a gépen csak egy user van és nem is lesz több, így ez nem probléma nekem)
    //192.168.0.12/megosztas /home/syl/NAS cifs credentials=/home/syl/.smbpass,uid=1000,iocharset=utf8 0 0

• Syl

nagyúr

A NAS megosztását fstab-ban csatolom fel
    //192.168.0.12/syl /media/syl/megosztas cifs credentials=/home/syl/.smbpass,iocharset=utf8 0 0
    Működik szépen, csak éppen nem tudok rajta semmit módosítani, mindenhez root jog kell. Hogy tudom megoldani, hogy a felcsatolt meghajtó "sima" user legyen?

törölt tag

válasz Mustármag #80532 üzenetére

Te ezt adtad ki:
    greg@Microtower:~/Letöltések$ tar /home/greg/Letöltések/epsoneplijs-0.4.1
    A tar után lemaradt minden.

• Mustármag

őstag

Sziasztok

Szeretném használni a nyomtatómat Mint alatt is de az automatikus felismerés kudarcot valott.
    Epson Aculaser M1200-as
    Ezt a módszert találtam több helyen is de sajnos nekem ez már sok, hiába probálom behelyettesíteni alegjobb tudásom szerint, nem akar összejöni.

greg@Microtower:~$ cd Downloads
    bash: cd: Downloads: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    greg@Microtower:~$  cd /home/greg/Letöltések
    greg@Microtower:~/Letöltések$ tar /home/greg/Letöltések/epsoneplijs-0.4.1
    tar: A régi „g” kapcsoló paramétert igényel.
    További információkért próbálja kiadni a „tar --help” vagy „tar
    --usage” parancsokat.
    greg@Microtower:~/Letöltések$ 

Egyedül eddig jutottam :F Valakí segit nekem?

• darkhorse

tag

válasz Pano #80276 üzenetére

Szia!

Szóval én udev szabállyal oldottam meg, ehhez két dolgot kellett tenni. Létre kell hozni egy fájlt a /etc/udev/rules.d mappában (legalábbis Debian alatt itt van), ez nálam a "99-external-display.rules" nevet kapta, tartalma pedig:

ACTION=="change", SUBSYSTEM=="drm", ENV{HOTPLUG}=="1", RUN+="/home/dark/display"

Ez a szabály annyit fog csinálni, hogy amikor csatlakoztatod/leválasztod a monitort, a RUN-nál megadott parancsot fogja futtatni. A másik fájl pedig a home könytáramban lévő "display" nevű. Ennek a tartalma:

#!/bin/bash
    xenv="env DISPLAY=:0 XAUTHORITY=/home/dark/.Xauthority"
    status=$( $xenv xrandr --listmonitors | grep eDP-1 )
    if [ "$status" = "" ]; then
    $xenv xrandr --output eDP-1 --auto
    else
    $xenv xrandr --output eDP-1 --off
    fi

Ez meg azt csinálja, hogy a status-ba lekérdezi a laptop kijelző állapotát, ami üres string lesz ha épp ki van kapcsolva, és ettől az értéktől függően kikapcsolom/bekapcsolom. Biztos lehet egyszerűbben meg ügyesebben, nekem ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom. :D

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz csixy #80170 üzenetére

A sudo felesleges, a saját .profile-odat szerkeszted. Amikor bejelentkezel, akkor a saját /home/user könyvtáradba rak le (csak a nagyon elvadult rendszerek nem). A Ctrl-h nemt'om mi, de ha a saját home-odba akarsz menni, akkor cd ~ , ez minden Unix és származék rendszeren oda visz.

A nano meg egy szövegszerkesztő, azzal tudod szerkeszteni a .profile-t. A végére odaírod, hogy startx , ctrl-o, Enter (elmented), ctrl-x.

@I02S3F : Nem gyorsulna sokat a Mint helyett a Lubuntu (már ha nem lassabb). A winyó sokkal többet számít.
    Azzal nem sokat veszítenél szerintem, ha eltérnek a két gépen az OS-ek, nekem pl. nem gond (a 430-on Kubuntu, a 400-ason Debian Xfce, de előfordul minden).

• csixy

addikt

válasz #63718632 #80176 üzenetére

noki@gorombolyi-hp250g7:~$ lsblk -f
    NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
    sda
    ├─sda1
    ├─sda2 vfat FAT32 5F66-F0F7 1019,8M 0% /boot/efi
    ├─sda3 swap 1 98b6a395-2424-4116-8b45-c174571e81d5 [SWAP]
    ├─sda4 ext4 1.0 152f1ad6-186d-4516-a947-2af421d170bf 14,6G 35% /
    └─sda5 ext4 1.0 8ce1a3d3-67a7-4521-8d66-5c6b99649492 71,7G 1% /home
    sdb
    └─sdb1 vfat FAT32 2E0B-1CE3
    nvme0n1
    ├─nvme0n1p1 vfat FAT32 A429-8E32
    ├─nvme0n1p2
    ├─nvme0n1p3 ntfs 60482A71482A45DE
    ├─nvme0n1p4 ntfs 2E3052273051F675
    ├─nvme0n1p5 ext4 1.0 9cc36ced-c926-421f-9bd6-a6ad09d64e1b
    ├─nvme0n1p6 ext4 1.0 d09cc04b-02fb-40f6-963a-0a02044b5691
    ├─nvme0n1p7 swap 1 9b99ad61-e4c6-469e-b257-4c96818ad6e8
    └─nvme0n1p8
    noki@gorombolyi-hp250g7:~$

• csixy

addikt

válasz #63718632 #80174 üzenetére

semmi sem változott
    Az normális, hogy a saját mappámba háromféle útvonalon tudok eljutni?
    külön van egy /home partícióm
    ctrl + h -ra semmit sem csinál

• ubyegon2

félisten

válasz V.Stryker #80138 üzenetére

Mivel már két Cinnamon verzió is van, ha elég újak a hw-ek, akkor az Edge Cinnamon verziót szedd le. [link]

/home minek? Persze attól függ, miként használsz egy meghajtót/particiót. Én sose csináltam /home-ot.

16 GB RAM-n ál is fog a rendszer csinálni swapfile-t, ezzel sem kell foglalkoznod.

Nem csípod az agyonhype-olt KDE-t? hmmm :Y

• Synaptic

senior tag

válasz Mustármag #79952 üzenetére

A dev/sda1 az EFI-s boot partíció , az sda2 szerintem a /home volt míg az sda5 volt maga a rendszer. A windows-al ellentétben itt nem meghajtó betűjelek vannak .

• Vasti74

senior tag

válasz Mustármag #79910 üzenetére

Helló!
    OK, szóval hiányoznak a meghajtók ;-)
    Nézd meg az /etc/fstab fájlt, hogy van-e benne külön partíció felcsatolva a /home könyvtárnak? De a Mint telepítő ha jól emlékszem alapesetben megkérdezi, hogy legyen-e külön /home, vagy egy partíció legyen csak? Már nem tudom - én mindig kézzel partícionálok.
    De ha indítasz egy fájlkezelőt, és a bal oldalon a Fájlrendszer-re, aztán a saját könyvtáradra kattintva nem ugyanannyi szabad területet mutat alul, az is annak a jele, hogy külön partíción van a /home.
    Esetleg parancssorban egy mount | grep home is adhat információt ;-)
    Hirtelen ezek jutottak eszembe...

A Chrome-ot én úgy telepítem, hogy rámegyek a weboldalára, rákattintok a letöltésre, alapértelmezés szerint a GDebi programmal nyitja meg - hagyom neki. Az letölti, telepíti, és létrehoz egy /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list fájlt, onnantól a rendszerfrissítéssel együtt a Chrome is frissül, ha van új verzió.

Ja, a géped sajnos nem támogat 4GB-nál (2x2GB-nál) több memóriát :-( A 2GB-os modulokkal is előfordulhat viszont, hogy egy darab működik, kettő meg nem, mert olyan a felépítése. Nem egyszerű helyzet, na: utána kellene tényleg járni, hogy milyen memória való bele? Írtad az alaplap típusát régebben, akkor hirtelen nem találtam - illetve csak annyit, hogy 2x2GB a maximum, de hogy milyen modulokat szeret, azt nem, aztán közben meg elfelejtődött a téma sajnos. Holnap délelőtt, ha lesz időm, keresgélek egy kicsit.
    De a legjobb tényleg az lenne, ha van valami ismerősöd komolyabb számtech szervizben, akkor bevinni a gépet, és próbálgatni, az a tuti: a rendelés bizonytalan :-(

• csixy

addikt

válasz Apaxp #79884 üzenetére

Valószinüleg jól van. A 7EA4-AB1C egy fat32-es partíció. Ez maga a boot, esp zászlókkal megjelölt efi (avagy esp) partíciód. Ezt eredetileg a windows telepítőd hozta létre. 100megabájt szokott lenni a nagysága. Ez a partíció /boot/efi gyanánt van mountolva grubos linux telepítés esetén. Ezért van az, hogy ha a partícióba belenézel ott van benne az EFI mappa és a megfelelő mountolás esetén a /boot mappában ott van a /boot/efi mappa (ez maga az esp partíciód ) és ebben meg ugye benne van a /boot/efi/EFI mappa. .... Csak kicsit nagyra vetted a /boot partíciót , elég lett volna 512kb vagy 1 megabájt is belőle, ha meg nincs titkosítás , akkor nem is lett volna rá szükség. Elég lett volna a / és a /home partíció. ... Az SSD-n még ott van valahol egy 15, vagy 16 megabájtos msftres partíció is , amit a linux nem használ, de azt nem szabad babrálni, mertr megharagszik miatta a windows.

• Apaxp

senior tag

Üdvözlet a linux guruknak.
    Kicsit hosszú lesz az irományom.
    Adott egy Acer Aspire E5-573 uefi laptop win10 home rendszerrel, amire linux mint cinnamont szeretnék telepíteni. A telepítőt rufus 3.15 verzióval GPT, uefi és DD móddal írtam pendrájvra. A win10 partíciókezelővel csináltam 240GB partícionálatlan szabad helyet.
    Pendrájvról bootolás tökéletesen ment. Telepítés valami más módszerrel / és /home partíciók létrehozásával, valamint a rendszerbetöltő windows boot manager beállítással tökéletesen lefutott. Tehát van egy feltelepített linux mint rendszer a gépen.
    A gondok itt kezdődnek. Telepítés utáni újraindításkor a grub el sem indul, csak a win10 betöltés.
    Google barátom segítségével megtaláltam hogy az uefiben mit kell mókolni.
    Secure boot disabled, utána secure boot settings erase all, utána tpm kikapcsolás. Minden egyes beállítás után gép újraindít.
    Amivel nem boldogultam, az a Select an UEFI file as trusted for executing menünél a grubx64 beállítása. Betallózáskor látom is a fájlt hdd és usb-ről is, de a beíró ablakba be kéne írni hogy mi a mappa neve ahol a fájl található. Nos én beírtam az efi nevet először, majd második próbálkozásra a boot nevet. Sajnos ezek után is a win10 vigyorog a betöltéskor. Grub nem indul.
    Ha tudtok segíteni hogy mit rontok el akkor azt nagyon megköszönném.

• cigam

titán

válasz GreenGoblin #79846 üzenetére

Igen. Nyugodtan használhatod így a rendszert, aztán majd később ahogy megismered rájössz, hogy neked kell-e külön swap, vagy /home partíció, és hogy melyik mekkora legyen.

• cigam

titán

válasz GreenGoblin #79827 üzenetére

Az első esetben csak annyit tudsz beállítani, hogy mennyit csípjen le a Windows-ból, és az átméretezést, particionálást, fájlrendszer létrehozását automatikusan megoldja magának. Akárcsak a rendszerbetöltő telepítését.
    A másik esetben viszont lehetőséged van külön /home (vagy bármi más, különáló) partíció(k) létrehozására, te döntöd el, hogy lesz-e külön swap partíció, vagy akár LVM rendszert is felépíthetsz magadnak. Dönthetsz arról, hogy milyen fájlrendszert hozol létre(az ext4-en kívül, lehet btrfs, zfs,....)is , és hogy telepítse-e, és ha igen akkor hova a rendszerbetöltőt.

• tordaitibi

veterán

KDE vonalon mozog valaki(k) otthonosan?
    Egy KDE időjárás widget, szépen települ és utána:

Hiba a QML fájl betöltése közben: file:///home/tibi/.local/share/plasma/plasmoids/com.github.zren.condensedweather/contents/ui/main.qml:7:1: module "org.kde.plasma.private.weather" is not installed

Az összes többi widget jó.

Ha már időjárás,
    a gnome-weather amit nagyon szeretek, kb. fél éve nincsenek részletek, nincs napi, heti előrejelzés. Csak a hőmérsékletet mutatja, slussz, a többire azt írja,
    nem érhető el előrejelzés.
    Bármit megadok, Budapest, Bécs, Florida Sydney stb, ugyanezt írja ki.
    Ez így olyan kis snassz, előtte 1 évig mutatott szépen mindent.
    Újra is telepítettem, frissen telepített Ubuntukra, Mintekre is felpakoltam de semmi eredmény. Csak a hőmérsékletet mutatja.
    Erre ötlet?

törölt tag

Milyen megoldással lehetne önálló ssd-n lévő (sata és nvme) ubuntu alapú (ubuntu, mint, stb) disztrókhoz titkosított partíciókat/drive-ot használni?
    Mindegyik ssd-n 3 partíció van, efi-root-home.
    Minimum a home-ot titkosítanám, de legjobb lenne a root-ot is.
    Illetve esetleges reinstall esetén szeretném a /home-ot titkosítva használni az új rendszeren is. Megoldható ez valahogy?

• lev258

veterán

válasz #68216320 #79387 üzenetére

Felejtsük most el a gparted-et. A telepítőben a Valami más/Egyéb/Kézi/Manuális (nem tudom, most épp hogy nevezik) opciónál tudsz particionálni, illetve megjelölöd, melyik partíció lesz /, /home, ... Ezen a képernyőn kell az EFI partíciónak megadni a "flag"-et, hogy a te szavadnál maradjak. A partíció fájlrendszerét választva van olyan opció, hogy EFI partíció. Tudomásom szerint ezzel azonosítja be onnantól. A rendszerbetöltőt pedig mindig lemezre, ne EFI partícióra tedd. A Mint-nél variáltak ezzel pár éve, akkor sem értettem.

• lev258

veterán

válasz moongoose #79296 üzenetére

Régen csináltam már ilyet.
    Ha Szövegszerkesztővel megnyitsz egy ikont az Asztalon, valami hasonló tartalma lesz:

[Desktop Entry]
    Name=DIGITNOW!
    Exec=env WINEPREFIX="/home/esa22/wine32" wine-stable C:\\\\Program\\ Files\\\\DIGITNOW!\\\\DIGITNOW!.exe
    Type=Application
    StartupNotify=true
    Icon=E8FB_DIGITNOW!.0
    StartupWMClass=digitnow!.exe

Mint látod, van egy Icon sor, oda elvileg bármilyen útvonalat (és képet) megadhatsz.

• Polemius

senior tag

válasz body007 #79228 üzenetére

Azt tudom én, hogy másik portra kell átírnom valamit valahol.

Az a kérdés, hogy mégis mit és hogyan kellene.

Most ez szerepel (legalábbis ahogy látom, ez a releváns része) a configban:

server.document-root = "/home/pi/RPi-Jukebox-RFID/htdocs"
    server.upload-dirs = ( "/var/cache/lighttpd/uploads" )
    server.errorlog = "/var/log/lighttpd/error.log"
    server.pid-file = "/var/run/lighttpd.pid"
    server.username = "www-data"
    server.groupname = "www-data"
    server.port = 80

Na most itt egyrészt nyilván a server.document-root -ot is át kellene variálni, és hiába írom át a server.port -ot másra, ha a másik szolgáltatás a telepítésekor szintén átírja 80-ra, hogy magára mutasson (a dokument-roottal együtt). És akkor hol lesz majd a mostani szolgáltatás elérése, meg portja?

• moongoose

őstag

LOGOUT blog

válasz CPT.Pirk #79201 üzenetére

a vainfó az alábbi infót adta a terminálban...
    vainfo
    „vainfo” parancs nem található, de telepíthető így:
    sudo apt install vainfo

A vlc hiba.
    A bemenet nem nyitható meg:
    A VLC nem képes megnyitni a(z) „file:///home/mongi/lightning.mp4” MRL-t.

illetve a terminal üzenet.
    vlc lightning.mp4
    VLC media player 3.0.9.2 Vetinari (revision 3.0.9.2-0-gd4c1aefe4d
    main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
    qt5ct: using qt5ct plugin
    failed to load module "xapp-gtk3-module"
    qt5ct: D-Bus global menu: no
    qt5ct: D-Bus system tray: no
    filesystem stream error: cannot open file /home/mongi/lightning.mp4 (No such file or directory)
    ^CQObject::~QObject: Timers cannot be stopped from another thread

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Mint-en felraktam a PowerISO-t a szoftverközpontból. Megy, lát egy rakás mappát, de a /media-t nem, így a külső HDD-met sem. Csináltam a /home alá egy szoft linket a meghajtóra, de azt sem látja. :F

Át kellett másolnom az iso fájlt a /home alá, hogy ki tudjam írni. Elvileg Flatpak alkalmazás, gondolom ahhoz van köze.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Polemius #78754 üzenetére

Üdv!

Média kiszolgálónak nem a Rasbian / Noobs disztrtót szokták használni (de ott is megoldható), hanem vannak kifejezetten ilyen célra készült disztrók, pl. Kodi.
    Továbbá vedd figyelembe, hogy a Pi-n nincs Sata port, így nem javasolt nagy fájlok megosztására, mert elég szűkös a hardware tudása, nem erre találták ki, erre NAS-t kell venni.

Úgy általában a /mnt vagy /media alá szokás felcsatolni külső adathordozót, de lehet a /home alá is egy mappába, aztán pedig samba megosztást kell csinálni, annak kell megadni ezt az elérési utat meg jogosultságokat és akkor az elérhető lesz hálózaton keresztül kívülről.

Az admin dolognál meg szerintem ssh-ra gondolsz. Azon keresztül be tudsz lépni (ha engedélyezted az SSH-t és van beállított jelszó a PI-n) és azt csinálsz amit akarsz.

Egyébként van raspberry topic is a speciálisabb kérdések számára.

• tordaitibi

veterán

válasz #63718632 #78746 üzenetére

Yes, pl. nálam snap Viber, csakis kizárólag a /home alól lehetett fájlt, képet küldeni.
    Másodvinyót nem is látta (nekem az a home gyakorlatilag).
    nagyon gyorsan ment a levesbe szegényke.

• Rimuru

veterán

válasz Véreshurka #78564 üzenetére

Ertelemszeruen ha mar letezik a /home/felhasználó/Documents akkor nem fogja felulirni.

• Véreshurka

senior tag

válasz Rimuru #78562 üzenetére

Köszi! :R

Virtuális gépen kipróbáltam, hogyha * nélkül linkelek egy mappát akkor a mappa lesz benne, nem a tartalma. pl. ha az előbbi példát veszem alapul:
    ln -s /mnt/nas/documents /home/felhasználó/Documents akkor a home alatti Documets-ben a documents mappa jelenik meg, én meg jobban örülnék a tartalmának, ezért gondoltam a *-ot hozzáadni. sudo-ra ügyelek majd.

törölt tag

válasz zolka95 #78558 üzenetére

Gyakorlatilag igen is meg nem is. A /home/user/ könyvtár (te vagy a user), az a tied. Viszont semmi nem írja elő, hogy minden saját dolgod ott tárold. A rád vonatkozó program beállítások ott tárolódnak ez tény.
    Viszont a személyes cuccok tárolását jobb már a legelején áttenni más struktúrába.
    Innestől kezdve rengetg féle receptet fogsz kapni a megvalósítást illetően. Azt kell tudnod felmérned, hogy mik azok a fontos adatok, ami mindenképp szükséges számodra.
    Én azt mondom, hogy úgy szelektálok (egyes szám első személy és a saját tapasztalataim)!
    Böngészőt és egyéb online lábnyomot számtalan módon lehet szinkronban tartani, plattform függettlenül. A személyes felhő és egyéb más is ide tartozik. Úgy mond ez saját "menedzsment".
    Innestől kezdve a "régi" rendszer "új" rendszer fogalma irreleváns.
    Ezt tudja tetézni beágyazott NAS és SAMBA beálítások tovább vitele, de ez már nagyon user specifikus.

Szóval, mit szeretnél?

• Rimuru

veterán

válasz Véreshurka #78561 üzenetére

Teljesen eletkepes, evek ota igy hasznalom (extrem esetben lehet csak problemas).

igy nem a mappat linkeled hanem a(z aktualis) tartalmat, probald * nelkul.
    sudo nelkul (miert szoktak sokan feleslegesen is sudozni?)

zolka95: a /home az olyan mint a users mappa, a tobbit kapitany leirta.

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Az mennyire elrugaszkodott ötlet, ha van egy csatolásom a nas-ról és az ebben szereplő mappákat linkelném be a home alatt lévő mappákba, mint a Documents ,Pictures, stb...). Ha ez nem olyan vészes elgondolás, ezzel az eljárással tudnám ezt kivitelezni?:
    nas csatolt mappája: /mnt/nas/ itt vannak ilyen mappák, mint: documents, pictures, stb...
    Ha mondjuk a documents mappát szeretném linkelni:
    sudo ln -s /mnt/nas/documents/* /home/felhasználó/Documents/

Természetesen a nas csatolás benne van az fstab-ban.

Előre is köszi!

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz zolka95 #78558 üzenetére

Jól érted, de Windowsban nincs D meghajtó, csak ha csinálsz, de attól még ott rá kell kézzel állítanod dolgokat, ha biztonságot szeretnél.

A /home alá kerül nagyjából az összes konfig fájlod, mindenféle programok is ott tárolnak adatokat, de ez az a hely elsődlegesen, ahol a saját cuccaiddal is dolgozol. Letöltések, képek, zenék, videók stb dedikált mappákkal...

Én mondjuk csak egyszer használtam külön /home partíciót, de nem tartottam túl fontos dolognak. Ami fontos adatom van, azt más módon tartom biztonságban.

• zolka95

őstag

Üdv!
    Több videóban, leírásban láttam, hogy a home mappát gyakran külön partícióra teszik telepítésnél.
    Ezt a home mappát linuxnál arra használják, mint windows-on a D: meghajtót? Hogy adatvesztés nélkül lehessen megmenteni az adatokat, ha esetleg újra kéne telepíteni a rendszert?

Vagy félre értem és valami teljesen más oka van a /home külön partíción tárolásának?

• válasz Véreshurka #78526 üzenetére

Én úgy "tanultam", h /mnt vagy /media alá csatolunk meghajtókat :B Jelen esetben egy a helyi hálón lévő smb megosztást:

sudo mount -t cifs -o user=pi //192.168.1.215/pi2_share /mnt/pi2_share/

Itt ügye pi nevű felhasználó nevében az /mnt/pi2_share mappába. De azt a mappát nem tudom a nevemre venni (és bele írni simán a body nevű felhasználóval):

body@bodyserver:~$ touch /mnt/pi2_share/valami.file
    touch: cannot touch '/mnt/pi2_share/valami.file': Permission denied

Kipróbáltam, h a /home/body alá csatoltam, úgy is megváltozik a tulajdonosa (root-ra) miután belecsatoltam a megosztást.

drwxr-xr-x 2 root root         0 Apr 24 04:06 pi2_share_home

A felállást azért vázolom, hátha rájössz a megoldásra :)
    - helyi háló 3 gép = szerver, pi2, desktop (amiről irkálok) mind3 linux
    - a pi2-n lévő smb megosztásba szeretnék írni (root jog nélkül)
    - az ubi szerveren ssh-n vagyok belépve
    - pi2-n van pi és body nevű felhasználó (mind2 samba user is)

Miután felcsatoltam a pi2 megosztását megváltozik a csatolási pont jogosultsága (root-ra).

A pi-ről nézve ez látszik:

pi@raspberrypi2:~ $ ls /home/pi/shared/ -all
    összesen 40
    drwxr-xr-x 2 pi pi  4096 ápr   24 06:06 .
    drwxr-xr-x 9 pi pi  4096 ápr   23 11:05 ..
    -rwxrw-rw- 1 pi pi 30166 ápr   22 15:32 check-mk-agent_2.0.0p3-1_all.deb
    -rwxrw-rw- 1 pi pi     0 ápr   24 06:06 valami.file

A szerverről meg ez:

body@bodyserver:~$ ls /mnt/pi2_share -all
    total 1028
    drwxr-xr-x 2 root root     0 Apr 24 04:06 .
    drwxr-xr-x 7 root root  4096 Apr 24 06:19 ..
    -rwxr-xr-x 1 root root 30166 Apr 22 13:32 check-mk-agent_2.0.0p3-1_all.deb
    -rwxr-xr-x 1 root root     0 Apr 24 04:06 valami.file

Értelemszerűen így nem tudok beleírni mint body
    A pi-n lévő smb conf:

[pi2_share]
    path = /home/pi/shared
    writeable=Yes
    create mask=0777
    directory mask=0777
    public=no
    valid users = pi body

Valamit nem látok, de mit? :D

• Sziasztok!

Van nekem egy új ubuntu szerverem, amit nem tudok beállítani openvpn client-nek.

root@bodyserver:/home/body# openvpn bodyserver_client.ovpn
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 OpenVPN 2.4.7 x86_64-pc-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [PKCS11] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on Sep 5 2019
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 library versions: OpenSSL 1.1.1f 31 Mar 2020, LZO 2.10
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]193.226.212.175:1194
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 Socket Buffers: R=[212992->212992] S=[212992->212992]
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 UDPv4 link local: (not bound)
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 UDPv4 link remote: [AF_INET]193.226.212.175:1194
    Thu Apr 22 07:16:23 2021 TCP/UDP: Incoming packet rejected from [AF_INET]192.168.1.1:1194[2], expected peer address: [AF_INET]193.226.212.175:1194 (allow this incoming source address/port by removing --remote or adding --float)
    Thu Apr 22 07:16:25 2021 TCP/UDP: Incoming packet rejected from [AF_INET]192.168.1.1:1194[2], expected peer address: [AF_INET]193.226.212.175:1194 (allow this incoming source address/port by removing --remote or adding --float)
    Thu Apr 22 07:16:26 2021 TCP/UDP: Incoming packet rejected from [AF_INET]192.168.1.1:1194[2], expected peer address: [AF_INET]193.226.212.175:1194 (allow this incoming source address/port by removing --remote or adding --float)
    Thu Apr 22 07:16:29 2021 TCP/UDP: Incoming packet rejected from [AF_INET]192.168.1.1:1194[2], expected peer address: [AF_INET]193.226.212.175:1194 (allow this incoming source address/port by removing --remote or adding --float)
    Thu Apr 22 07:16:30 2021 TCP/UDP: Incoming packet rejected from [AF_INET]192.168.1.1:1194[2], expected peer address: [AF_INET]193.226.212.175:1194 (allow this incoming source address/port by removing --remote or adding --float)

- A vpn szerver egy ac1200gu
    - Az (egyik) kliens lenne az uborka szerver
    - Azonos belső hálón vannak (192.168.x)
    - Több kliens is csatlakozik a vpn-hez minden gond nélkül (teló, win)

Legeneráltam a .ovpn file-t, áttettem az ubi-ra ott futtatnám:
    openvpn bodyserver_client.ovpn

de a fenti hibát dobja. Mi a gondja? Mit kell beállítsak? :B

mod.: azt látom, h hozzá kellene adni a --float paramétert, de azt hova? A routeren csak egy gomb van, h mentse le a .ovpn file-t, semmi paraméter...

• BigManus

addikt

válasz anorche1 #78299 üzenetére

Így esetleg?

[test]
    comment = test mappa
    path = /home/user/test
    guest ok = yes
    read only = yes
    browseable = yes
    create mask = ide a jogosultság száma (0XXX)
    directory mask = ide a jogosultság száma (0XXX)

• anorche1

őstag

válasz anorche1 #78297 üzenetére

Meg egy kerdes, mert nem jon ossze.
    Szeretnek csinalni, egy olyan read only megosztast, amit a halozaton belul barki el tud erni.
    [test]
    guest only = yes
    path = /home/user/test
    public = yes
    guest ok = yes

jelenleg igy nez ki. De a dolphin feldob egy bejelentkezo ablakot. Probaltam uresen hagyva, probaltam felhasznalonevnek minden beirni, mar a rendes samba user adatokkal is probaltam, es nem enged be.
    Ahhoz kepest, hogy ennek mindenkit be kellene engednie, nem enged be senkit.

• Cs.I.T.

csendes tag

válasz growler #78054 üzenetére

lesikáltam vele a telepített rendszer /
    partícióját, (a /home-ot érintetlenül hagytam)

Hogy lehet úgy törölni a gyökérpartíciót, hogy az a alatta lévő mappa érintetlen marad?
    Nem arról van inkább szó, hogy annak tartalma másik particón, v. esetleg másik lemezen is van, és csak be van csatolva a /home alá? Mert ez esetben a gyökér törlésével törlődik a /home is, de újra létre lehet hozni, és újra be lehet csatolni a másik partíción lévő tartalmat.

• growler

őstag

válasz Cs.I.T. #78052 üzenetére

Debianra, Ubuntura ill. ezeken alapuló kiadásokra telepíthető a grafikus
    Systemback. [link] [link] Ahogy a képen is látszik, ez nem csak egyszerű
    rendszer mentésre/visszaállításra képes hanem vannak extra funkciói is.
    Pl. egy belakott rendszerről készíthető a segítségével saját .iso képfájl.
    Ez pen.-re kiírva telepítőként használható.
    Volt rá eset, hogy sikerült úgy tönkre vágni a rendszeremet, hogy csak
    egy újratelepítés jöhetett szóba.
    Indítottam ezt a saját telepítőt, lesikáltam vele a telepített rendszer /
    partícióját, (a /home-ot érintetlenül hagytam) és visszatelepítettem a régi
    belakott rendszert. Kb. 1/4 óra alatt.

• Cs.I.T.

csendes tag

válasz growler #78049 üzenetére

Valóban így van, ezt eddig én kihagytam az életemből. Most tettem vele egy próbát. Persze előtte clonezilla képet csináltam, azt már ismerem, megbízok benne. Egy 120 GB-os ssd-n van 2 linux rendszer, ezt akartam a beépített HDD-re kiírni, de panaszkodott, hogy kevés a hely, pedig több mint 1 TB van még rajta. Aztán leesett, hogy mivel a HDD mindkét rendszeren a /home alá van csatolva, és több mint fele megtelt, az egész/home-ra kihagyó szűrőt kell tennem. Így már pikk-pakk megcsinálta, és hiba nélkül vissza is állította. Jó cucc. De azért nem bíznám rá az életem. Mert mi van, ha annyira elromlik a rendszer, hogy nem nem is bootol be, vagy nem tudja futtatni a timeshiftet? Lehet live rendszer alól is visszaállítani?

• lev258

veterán

válasz tordaitibi #78034 üzenetére

Ha te most komolyan átírtad a jogosultságokat a /-re, akkor újraindításkor be fog borulni a teljes rendszer.
    Nem tudom, pontosan miket akartál menteni Timeshift-tel és hova, de ne akarj a /home-on kívüli dolgokat nagyon menteni (néhány mappa kivételével) aktív rendszeren. A lényeges rendszerfájlok folyamatosan használatban és változásban lehetnek, amitől egy mentési folyamat teljesen megkergülhet. Windows-on se mindent ment el, ugyanezen okokból.

• bigduke6

újonc

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. Win 10/Manjaro dual boot telepítéshez.
    Rufussal megcsináltam a bootlható pendriveot.
    Szóval bootol a telepítő, ssd-re csinálok egy 100gb partíciót.
    Felosztom:
    -30gb / ex4
    -10gb /boot efi fat32 flag:boot(ezt nem akartam igazából csinálni de dudál érte hogy csináljak...)
    -60gb /home ex4

Aztán a vinyóra is csináltam egy 300gb partíciót.
    Felosztom:
    -16gb swap
    -maradék az /home

Fel is települ, de valamiért nem látom a biosban, boot beállításnál a grubot és így nem is tudom beállítani, csak a windows boot managert látom és értelem szerűen a windowsba bootol.

A rufussal is úgy érzem vannak gondok, letöltöm a manjarot ,elviekben 64bit.
    Elég sok videót megnéztem Yt-on és nem tudom konfigurálni mint a látottak alapján.
    Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni.
    Fájlrendszer: FAT32 ez is összezavart hogy 64bit-es rendszer FAT32 használna?!
    Vagy a rufus teljesen jól csinál mindent? Ezzel ne foglalkozzak?

Segítségetek előre is köszönöm!

• csixy

addikt

válasz Véreshurka #77880 üzenetére

Van egy 111gigás USB-s Sony SSD-m , meg most már egy 470gigás USB-s My Passport (akciós) SSD-m is. Nem tudom, hogy milyen lapka van bennük. GPT-s partíciós tábla kell rá. Az első partíció egy 1megás formázatlan partíció legyen, a bios_grub flaget rá kell ragasztani. A második partíció egy EFI partíció. Majd jön egy / partíció és egy /home partíció, meg amit akarsz én swap-ot is szoktam csinálni. Először a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába. Ezután a telepítőt legacy módban kell bebootolni és a telepített rendszer még nem létező legacy-mbr grubját chrootos módszerrel a fájlrendszerek felcsatolása után "meg kell gyógyítani" tehát a végén lesz sudo grub-install /dev/sdX, majd ugyanez a --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . és győztél. :) az mbr-legacy bootsector betelepül az előbb említett első 1 megás partícióba. Ezután tudod bootolni UEFI és Legacy módban is a telepített linux rendszert tartalmazó svájci bicskádat.

• growler

őstag

válasz ubyegon2 #77518 üzenetére

EFI-s telepítést így szoktam kezdeni: Indítom a telepítőt, majd azon a GParted-et.
    - A céleszközön létrehozok gpt-s partíciós táblát.
    - Ezután, egy 300MIB-os Fat32-es fájlrendszerű partíciót.
    - A GParteddel ehhez hozzáadok "boot", és "esp" jelölőket (flegeket)
    - Bezárom a GPartedet, és indítom a telepítést (magyar nyelvű varázslóval.)
    - A további megfelelő méretű/fájlrendszerű/csatolási pontú partíciókat ( /, és /home)
    már a telepítővel készítem el.
    - A rendszerbetöltő helyének, a 300MIB-os boot/esp (efi) partíciót adom meg.
    - -> Telepítés

- A BIOS-ban a "CSM"-et Enabled-re állítva, mind a Legacy, mind az EFI-s telepítésű

rendszerek indulnak. (Itt hozzáteszem, hogy nálam egy lemezen egy telepített

rendszer van - több lemez/rendszer között indítás után a boot-választóban választom
    ki hogy melyik induljon.)

• tordaitibi

veterán

válasz Aksomatic #77289 üzenetére

A chroot az nem egyszerű, pedig neked vagy ez vagy az eredeti rendszert indítva, és kilépni konzolba és ott gépészkedni.
    Mivel live alól az oké hogy tudsz törölgetni de ettől a telepített rendszer még halott, nem él,nincs bootolva, ergo nem fogja végrehajtani a live parancsokat.
    Erre való a chroot.
    Ezt sosem csináltam, nekem nagy falatnak tűnik, okosabbak talán segítenek neked ebben.

Viszont konzolról már hoztam vissza pont Manjarot, ennek a lényege hogy magába a telepített os-be vagy benne, egy élő, telepített rendszerbe csak nincs gui.
    A konzolt be tudod behozni?
    Boot után, mindegy hogy döglöttnek néz ki, nyomkodni kell a ctrl+F3-mat ha jól emlékszek. Vagy F.. valamit.
    Ha így elindul, egy parancssoros logint kell látnod.
    Ha így se akkor ott nagy valami történt.
    Tudom Wines berögzülés de esetleg teljes reinstall..?
    A /home alól live rendszeren ki tudod menteni az adataidat.

• urandom0

senior tag

válasz leviske #77188 üzenetére

HA a rendszer SSD-n van, a /home mappa pedig symlinkelve HDD-ről, akkor a rendszer és a programok indítása egy csöppet lassabb lesz, mivel szinte minden program program használja ~/.config, ~/.local/share és a többi, hasonló mappát.
    Ha a /home az SSD-n van, de a ~/Documents, ~/Pictures, stb. symlinkelve HDD-ről, akkor ez a lassulás nem áll fenn, viszont egy újratelepítés esetén manuálisan kell gondoskodnod a konfig fájlok (és az esetleges témák, ikonok, stb.) lementéséről.

Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.

Én nézegetném a logokat, illetve meg lehet próbálni terminálból indítani, hátha kidob valami hasznosat.

• leviske

veterán

Sziasztok!

Alapvetően az az egészségesebb, ha a /home egy külön partíción van amit telepítésenként csak becsatolunk, vagy az, ha a Documents/Pictures/etc utólag kerül linkelésre a /home könyvtárba? Mert az tapasztaltam (1 alkalommal), hogy licencelt szoftverek esetében mintha jobb lenne a /home könyvtárban tárolt dolgaiktól megszabadulni újratelepítés esetén. Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.

• BigManus

addikt

válasz gyulazsolti #76993 üzenetére

Lépj be a második képen látható mappába. Jobb gomb/terminál nyitása itt.
    Attól, hogy odaírod, hogy letöltések terminálba, nem léptél be.
    cd /home/neved/Letöltések/mappanév itt add ki a parancsot.

• $p@rr0w

őstag

válasz $p@rr0w #76972 üzenetére

NA siker! Az volt a megoldás hogy a teljes útvonalat kell megadni ahhoz a szkript filehoz, nem elég csak a filenév, pedig a leírásban úgy szerepel, nem értem, de mondjuk azt sem miért nem közvetlenül a fixmouse.sh-t indítjuk, de a lényeg hogy teljes elérési útvonal kell: Exec=/home/szpero/mystarts.sh

Erre amúgy úgy jöttem rá hogy a mellette lévő eredeti rendszerfile-al összhasonlítottam azt a "command" részt és betallóztam oda a file-t:
    [kép]
    Egy szép napon mikor elég bátor leszek azt a rate értéket majd átírom 1000-re... :DDD
    De mára elég volt az izgalmakból, legközelebb a num lock automata bekapcsolását állítom be(BIOS-ban be van a Lubuntu kapcsolja ki)... :D

I02S3F: Ó látom te tudtad volna ha várok egy kicsit! :D

• I02S3F

addikt

válasz $p@rr0w #76972 üzenetére

A szkript fájl abszolút elérhetőségét add meg.. : /home/sparrow/fixmouse.sh

• tordaitibi

veterán

Valami nem kerek a lemezkezelésemnél.

Tegnap előtt este Ubuntu indít, gyanús jelek, hiányzik a fél gép.
    Konkrétan az ADAT_1TB háttértárolóm. Ez a label, a címke, ADAT_1TB.
    Mivel nekem a /home szinte üres,
    minden, a letöltések, böngészők mentései, a képkezelő szoftverek, videoletöltők, a Helyek összes elérési útja erre mutat, ezért gyakorlatilag megmaradt az alap os.
    Nézem, megvan a hiba. A /media/tibi/ alá csatolódik az összes másod partícióm, szám szerint 6 darab.
    És itt létrejött egy plusz csatolási pont, ADAT_1TB1 néven.
    Ez alá szépen fel is csatolta az eredeti ADAT_1TB partíciót, csak ugye ez nem az amire minden mutat mert hozzátett egy egyest.
    És ott volt az eredeti nevű ADAT_1TB is, érdekes módon tartalma nulla, belelépni nem tudok, azt írja a root tulajdona, üres könyvtár.
    Emiatt csatolta az 1-es sorszámmal kínjába mert már volt ott egy ilyen bejegyzés.
    De ha nincs jelen fizikailag az adathordozó, akkor hogy lehet ott a neve..?
    Ezt vajon hogy a fenébe csinálta...?
    A gép ki volt kapcsolva, én állítottam le reggel, az esti bekapcsoláskor már a leírt hibát produkálta.
    Gondoltam esetleg cserélhető meghajtó, pendrive de az meg 2 hete volt utoljára a gépbe dugva és a label az még közelítőleg sem ez. hanem Ventoy.
    Emelt joggal töröltem a fantom ADAT_1TB könyvtárat, reboot és helyreállt a rend.

A másik, ami nem tudom köthető-e ehhez.
    Csináltam ezen a gépen, nevezzük Linux1-nek, egy Ventoy pendrájvot 2 hete.
    (erre több OS-t lehet felmásolni, Windowst, akárhány Linuxot és a bootnál választható hogy melyiket akarom telepíteni, vagy melyiket indítom live módba stb. szerintem roppant praktikus ha valaki többféle os-t telepítget ismerősöknek)
    Ez egy 128GB pendrive.
    Ezen, a Linux1 gépen csináltam 2 hete és ma reggel egy másik gépen, nevezzük Linux2-nek rámásoltam egy fájlt, gond nélkül. Exfat egyébként a fájlrendszer.
    Majd most délután visszadugtam abba a gépbe amelyikkel létrehoztam az egészet.
    És nem lehet csatolni. Semmit nem lehet vele csinálni.

Hibaüzenet:
    "Hiba történt „Gyökérkönyvtár” elérése közben
    A kért művelet végrehajtása nem sikerült: Error mounting /dev/sdc1 at /media/tibi/Ventoy: unknown filesystem type 'exfat"

Gparted hibaüzenete:
    "A fájlrendszer tartalma nem olvasható be!"
    Átdugva egy másik, harmadik gépbe, Winesbe, Linuxosba, hiba nélkül csatolódik, olvasható-írható.

Ez lett volna a fantom ADAT_1TB, amit töröltem?
    De miért adott neki más nevet? Mikor az Ventoy label?
    És ha épp nincs a gépbe dugva, akkor hogyan jelenhet meg fantom módon bármi is a /media/tibi/ alatt? Itt csak azok látszanak ami épp csatlakoztatva van, nem?

Én feladtam, de lehet valaki tud erre értelmes magyarázatot.

• cigam

titán

válasz onkelz #76617 üzenetére

Alapból így működik, "by design", lásd #76603
    Nézz szét a Home mappád .local könyvtárába, pl. /home/user/.local/share/Trash ill. ahova felcsatoltad a külső meghajtót keress .Trash vagy .Trash-1000 mappát, pl. /media/user/sharename/.Trash-1000.

törölt tag

Hogyan lehetne a root particióról (/) és a /home alól (kivétel Documents, Download, Movies...) egy fájlos tömörített mentést csinálni, amit probléma esetén egy üresen particionált eszközre visszaállíthatok?

Tehát nem user adatokat mentenék, hanem a rendszert és a /home alatt lévő konfig fájlokat.
    Mindezt azért, mert kisérletezgetek és bizony van, hogy fejreállítottam az ubuntu 20.04-et.

Legutóbb ezzel sikerült. Nem tudom mi lehetett a gond, a wine32-vel elküldött, gondoltam akkor legyen csak a wine64. Erre törölt egy halom csomagot (libre office, gnome játékok, etc) még mc sem maradt a gépen. Gyakorlatilag használhatatlan lett.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Wolfskin #76249 üzenetére

CONRTRA
    angol nyelvű (a gazdája azt se éri, ha angolul mondják, hogy heló)
    nem telepszik, csak fut live usb-ről

*valszeg csak fel kell tenni valamilyen -hu csomatgot, ami lemagyarosítja a felületet. Látatlanban nem tudom.
    *A nem telepsziket hogy érted? Bizonyos disztrók a telepítés utáni első frissítéskor szedik le a nyelvi csomagokat.

FAQ
    Firefox profilt ide tudod másolni: A /home/felhasználóneved/.mozilla
    De utána már ne így csináljátok, hanem állítsátok be a sync-et a böngészőben és akkor erre nincs több gond.

látni fogja a win alatt használt külső HDD-t? -igen, kezeli az ntfs fájlrendszert (is).

• Yerix

tag

Ubuntu 20.10 linux alatt kiadom az alábbi parancsot root-ként és nem történik változás.

root@ubuntu-X502CA:~# chmod -R +777 /home/ubuntu/NAS/

root@ubuntu-X502CA:~# ls -la /home/ubuntu/NAS/
    összesen 3228
    drwxr-xr-x  2 root   root         0 nov    7 14:21 .
    drwxr-xr-x 24 ubuntu ubuntu    4096 nov   14 11:18 ..
    drwxr-xr-x  2 root   root         0 okt   27 21:00 download
    drwxr-xr-x  2 root   root         0 nov   15 11:20 firmware
    -rwxr-xr-x  1 root   root   2260202 okt    4 12:04 ZYPKG_INFO.tgz
    root@ubuntu-X502CA:~#

Erre van valakinek ötlete, hogy miért lehet ?

A file-ok egy NAS-on vannak ami cifs-el van felcsatolva.

• Yerix

tag

válasz Véreshurka #75488 üzenetére

//192.168.1.126/admin /home/manjaro/NAS cifs username=user,password=pass,rw,iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #75478 üzenetére

Na megnéztem. Jól sejtem, hogy az fstab-ban nem számít az opciók sorrendje? Mert sajnos nem megy. Networkmanager-wait-online.service aktív, betöltött. Ilyen most egy bejegyzésem:
    192.168.1.12:/csatolni/kívánt/mappa/útvonala /home/user/csatolási/pont nfs noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,defaults,nofail,_netdev 0 0
    a noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30 az ok, az arch wiki-ből jött, meg is néztem nagyjából mit jelentenek,
    a nofail ugye azért kell, ha nem lenne elérhető a NAS,
    a defaults-ot a legtöbb olyan helyen olvastam ahol NFS csatolásról lehetett olvasni,
    a _netdev meg ugye, hogy távoli kötet.

Sajnos még sem megy, rögtön látom, hogy nincsenek felcsatolva újraindítás után (MATE DE Disk Mounter tálcakiegészítőjén keresztül), és a sudo mount -a sem csatolja fel őket csak akkor ha kiveszem a noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30 részt ahogy eddig is volt. Egyébként így újra elolvasva a wiki részt ismerős volt és mintha már ki is próbáltam volna, persze ugyanezzel az eredménnyel. Egyébként mintha ehhez a systemd-s csatoláshoz olvastam volna valahol, hogy még más is kell hozzá (talán valamilyen fájlból definiálni valamit), de most persze pont nem találom :(

törölt tag

Szeretnék az Ubuntu 20.04 Server indulásakor automatikusan egy script-et lefuttatnu user-ként.
    Ha service-t csinálok hozzá akkor az root-ként fut csak gondolom.
    Hogyan lehetne megoldani user-ként indítva a "/home/userem/scripts/valami.sh" futását?

• Rimuru

veterán

válasz Yerix #75346 üzenetére

Melyik resze ami nem menne?

//1.1.1.1/admin /home/manjaro/NAS cifs _netdev,username=blablabla,password=blablabla 0 0

• Yerix

tag

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, szeretném megkérdezni, hogy a lenti parancs hogy nézne ki az FSTAB-ban ?

mount -t cifs -o username=blablabla,password=blablabla //1.1.1.1/admin //home/manjaro/NAS

• Anakin007

aktív tag

Másik: mi csatolja a partíciókat ill. hol tárolja az infókat? Van a gépemen 2 másik rendszer is (Kali és win10). A Kali, amit hol Kali2, hol Kali3, hol csak simán Kali bejegyzés alá mountol indításkor. Ha leválasztom kézzel és törlök minden 'Kali' nevű könyvtárat a 'media' alól, restart után újra összekuszálódik, kreál Kali-s könyvtárakat (általában kettőt Kali és Kali1 néven) és hol ide, hol oda csatolja indításkor. Fontos lenne, hogy mindig ugyanott legyen. A /etc/fstab-ban meg sehol semmi, csak az alap rendszer van /home-al, /-el meg swap-al, még a win10 sincs ott, ami pedig állandó és látszik a Dolphin-ban és a 'media' alatt is megcsinálja a könyvtárat hozzá. Érdekes, azt nez 1-ek variálja, pedig pont az nem érdekelne :P

Nemrég SSD-t cseréltem nagyobbra, ezt a Kubi-t pedig átpartícionáltam. Régen / volt egy partíció +SWAP ugye és a $HOME. Most csináltam /usr és /var partíciókat. A futó rendszeren Kparted-el csatoltam fixen /var1 és /vusr1 könyvtár alá, majd Kali-n átmozgattam a dolgokat a helyükre, majd, (gondoltam) tök jó lesz, mert csak a Kubi fstab-jában kell csak az egyeseket kitörölni és kész. De nem. Nincs ott semmi, a Kparted nem mentette oda vagy passz, hogy hova. Kali alól megmókoltam az fstab-ot, UUID szerint, ahogy a korábbiak (érdekesség, a win10 sincs ott, de azt mindig jól felcsatolja, mindig ugyanoda) és lám, múkod. CSAK: azóta, véletlenszerűen, néha a bejelentkezés után nem áll fel a KDE, csak a háttérkép jelenik meg és elköszön, semmire nem reagál, se ALT+CTRL+DEL, se ALT+CTRL+BACKSPACE. Egyedül az ALT+CTRL+Fvalamelyik megy, ilyenkor konzolon betudok lépni és elsütni egy init 6-ot. Utána ha mákom van, simán megy. MEg azután is. Tényleg random, mikor mi törénik. Ötlet? a .xsessionerrors-ban csak a szokásos hibák vannak, amik mindig...

• Sanyi.mTs

addikt

végül sikerült az smb mountolás a következővel:
    id xyz
    mkdir /home/xyz/mnt/video
    sudo apt update
    sudo apt install cifs-utils
    sudo mount -t cifs -o username=xyz,uid=1000,gid=1000,dir_mode=0744,file_mode=0744 //192.168.1.10/video /home/xyz/mnt/video

uid és gid az első parancs adta ki.
    Így már tudok írni, olvasni

• Sanyi.mTs

addikt

mindenkinek köszönöm a segítséget.
    megnéztem az /mnt/video mappa jogosultságát, (csatolás nélkül is) root a tulajdonos és a többiek csak olvashatják.
    gondoltam megcsinálom home alá "sudo" nélkül: /home/xyz/mnt/video
    addig míg nem csatolom a meghajtót, addig én vagyok a mappa gazdája és tudom írni, olvasni

akkor már csak a mappa tulajdonosát kellene megváltoztatni vagy a többieknek rw jogot adni
    ls -l
    drwxr-xr-x 2 root root    0 szept  8 19:08 video

De a sudo chown xyz video parancsra nem dob hibát és nem változik semmi.

Véreshurka, köszönöm az nfs tanácsot, de előbb ezzel szeretnék megküzdeni, ha nagyon nem megy, akkor kipróbálom.

• Véreshurka

senior tag

válasz Sanyi.mTs #75063 üzenetére

Most kipróbáltam, hogy az /mnt alá csatolok egy mappát, nálam megy minden szépen: írás is, olvasás is. Ha érdekel, így csináltam, bár nem különbözik túlzottan attól amit írtam korábban. Annyi, hogy még mindig NFS-el csatolok. Ha esetleg nem menne az NFS jogok megadása a NAS-on, ez a reddit poszt elég jól összeszedi, de itt van ahogy én csináltam (bocs, de angolul használom a rendszert, remélem azért érted majd a menüket):

1. Control panel --> File Services # itt engedélyezned kell az NFS-t, mást nem kell bejelölni
    2. Control Panel --> Shared Folder (itt gondold át, hogy melyik mappát melyik gépedre szeretnéd majd felcsatolni, majd jelöld ki a mappát) --> Edit gomb, vagy jobb klikk Edit --> A fenti menüsorban keresd meg az NFS Permissions fület --> nyomj a Create gombra, majd add meg:
    Hostname or IP: ha csak egy gépre szeretnéd megadni a jogot akkor csak annak a gépnek az IP címét írd be ide (ha jól emlékszem: 192.168.1.10), ha viszont szeretnéd, hogy a hálózatod minden gépe elérje, akkor add meg így: 192.168.1.1/24 (feltéve ha a subnet maskod: 255.255.255.0)
    Privilege: Read/Write # értelemszerűen ettől eltérhetsz ha az indkolt, mondjuk nálam a médialejátszóra konfigolt engedély csak olvasni engedi
    Squash: Map all users to admin # itt nekem csak ezzel az egy beállítással működött, nem tudom, hogy biztonsági szempontból jó-e ez így, de minden leírás ezt ajánlja
    Security: sys
    Enable asynchronus -->pipa
    Allow connections from non-privileged port... --> nincs pipa # persze ha a hálózatod ezt kívánja akkor legyen
    Allow users to access mounted subfolders --> pipa
    Nyomj egy OK-t neki.
    Ezzel a NAs felöli résszel meg is vagy. Ha több megosztott mappát is szeretnél felcsatolni akkor ezt minden egyes mappával meg kell ejtened.

Linux alatti teendők:
    sudo apt install nfs-common # nem tudom alapból fent van-e nálad
    sudo mkdir -p /mnt/nas/video # ha ide szeretnéd felcsatolni, persze olyan struktúrát adsz meg amilyet szeretnél. Nálam pl. a /home alá van csatolva: /home/vereshurka/NAS/mappák
    sudo mount -t nfs 192.168.1.10:/volume1/video /mnt/nas/video # feltételezve, hogy a volume1-en van a video mappád

Ha minden igaz fel is csatoltad a mappát és el is éred, tudod írni/olvasni. Legalábbis nálam megy mind a kettő :) Majd ha működik minden fstab alá is felveheted, hogy mindig fel legyen csatolva, ebben inkább majd a többiek, nekem 4 hét kellett mire szerkeszteni mertem az fstab-ot :D

• Véreshurka

senior tag

válasz ubyegon2 #75078 üzenetére

Ezt nem tudtam, akkor ezek szerint szerencsém volt. Bár amikor először készítettem a /home alá mappát, akkor sudo-val kezdtem és akkor volt ilyen problémám, hogy a felhasználóm csak olvasni tudta a mappát, ahogy töröltem a mappát és sima sudo nélkül hoztam létre, akkor már minden rendben volt. Az /mnt mappát nem akartam teleszemetelni mindenféle mappával, mert ahogy tájékozódtam efelől a neten olyan példákat találtam ahol inkábbb csak olyan dolgokat csatoltak fel ide ami nem hosszútávra szólt, mint mondjuk pendrive-ot, ha az nem csatolódott fel automatikusan. Még a jogok között egyáltalán nem ismerem ki magam (chown és chroot parancsok), ezek még nagyon kínaiaik nekem. Webes felületen hogyan oldod meg a dolgokat? Nekem az NFS teljesen jól bevált, illetve van egy mappám sshfs-el csatolva, az is vajsimán műkdik, még a másolási sebességeim is jobbak, mint SMB alatt. SMB alatt nem mindig hajtotta ki a gigabit-et, de NFS alatt táltosként megy minden.

• ubyegon2

félisten

válasz Véreshurka #75076 üzenetére

Ha a /home-ba van valami csatolva, ott egyértelműen nincs jogosultsági gond, míg a /mnt-nél viszont van. Mondjuk én Syno NAS-nál nem is vacakoltam soha ilyen samba meg nfs dolgokkal, teljesen tökéletes a Syno webes felülete mindenre. Egyébként Nemo fájlkezelőben tudnám csatolni a NAS-t, de volt olyan vélemény is, hogy ez csak helyi hálózaton akar jól működni. Majd megnézem ezt is valamikor.....

• C0R0

csendes tag

[CRON]

Sziasztok!
    A segítségeteket kérném: az alábbi crontab bejegyzések ebben a sorrendben lefutnak, ha viszont megcserélem őket, akkor az első (ebben az esetben a hdsentinel riport generáló) nem fut.
    */8 * * * * echo "1" > /home/osmc/media/HDSentinelReports/log.txt
    1 8 * * * /bin/bash -c ". ~/.bashrc; sudo /home/osmc/temp/hdsentinel-018-arm -html -r /home/osmc/media/HDSentinelReports/report`date +"\%Y\%m\%d\%H\%M\%S"`.html"

Szeretném megérteni, hogy mi lehet az oka.
    Köszönöm!

törölt tag

válasz Synaptic #74953 üzenetére

Akkor újra:

"... vagy azt, hogy a kitörölt bootloader-t vegye észre a bios és ne legyen indítási lehetőség a már nem létező bootloaderre?" :)

Szóval nagyon kedves, hogy megmutatod hogyan kell törölni, de eddig 2x írtam neked, hogy törlés után a bios-ban marad meg a bejegyzés. Vagyis tudok törölni az EFI-ből bootloadert. Annyira nem vagyok kezdő sem linux, sem windows vonalon. :)
    Szerintem elsiklottál valahogy a neked írt hozzászólásaim felett.

(#74954) growler:
    Ugyan, nem ilyen jellegű a probléma. Mindegyik eszközön 200MB-ot adok, simán elfér ezen minden. Szerintem 50MB sincs használva, de most pontosan nem tudom, nincs elöttem.

Fentebb már írtam, hogy van egy olyan helyzet, amire nem figyeltem eddig és lehet az okozza a problémát.

#74937:
    ...
    Közben felfigyeltem arra, hogy a telepítő mindegyik meghajtó efi partícióját figyelembe veszi alaphelyzetben. Nem lehet ez a probléma gyökere? Azaz a többi meghajtónál lehet át kéne állítani "do not use the partition"-ra az efi-ket? Hogy sorrendtől függetlenül csak a kijelölt drive efi legyen használatban?

Vagyis nem vettem észre, hogy a telepítő alap helyzetben amikor 2 ssd is van EFI partícióval, akkor mindkettő EFI partíciót használja. Beállítom a / és /home mountokat, beállítom a bootloader install drive-ot (kép) , de emellett be állítva marad a két EFI is. Gondolom a sorrendben elsőre tesz fel csak a grub-ot. Ha az pont az ssd1, akkor kész is a probléma.
    Szóval a terv az, hogy ilyen esetben "do not use the partition"-ra állítok minden egyéb EFI partíciót és csak az ssd2-t hagyom használatba. Így szerintem oda fogja tenni.
    Szerintem picit hasonlít a swap partíció megoldásra, mert ott is mindegy melyik drive-on volt, automatikusan használatba vette telepítéskor.

• lev258

veterán

válasz #68216320 #74937 üzenetére

"Az EFI partíciót külön definiálhatod, ha manuális particionálást választasz (mint a /-t és a /home-t)."
    Ez volt már?

• lev258

veterán

válasz #68216320 #74935 üzenetére

Nem arra.
    Az EFI partíciót külön definiálhatod, ha manuális particionálást választasz (mint a /-t és a /home-t).
    A BIOS-ban (UEFI-ben) levő boot bejegyzéseket meg ne keverd ide, az az alaplap gyártó sara, ha nem lehet rendesen kezelni (pl. törölni).

törölt tag

Sziasztok.
    Nem tudom mennyire kezdő téma, de mivel telepítéssel kapcsolatos itt probálkoznék segítséget kérni tőletek. Hátha valakinek van ötlete a dologra.

A probléma nem teljesen egyedi, desktop gépen is gondot okoz, de most konkrétan a laptopom telepítésénél futottam bele.

Van a laptopomban 3db ssd. Kettő nvme és egy sata. Utóbbi most irreleváns, a két nvme ssd lenne használatban.
    A következő lenne a terv:
    SSD1: GPT -> 200MB EFI (fat32), 50GB Win10 (ntfs), 950GB Data (ntfs)
    SSD2: GPT -> 200MB EFI (fat32), 40GB / (ext4), 210GB /home (ext4)
    Úgy szeretném megoldani, hogy az ssd1 efi-be csak windows bootloader, ssd2 efi-be csak linux bootloder (grub) kerülne. Egy esetleges ssd kiszerelést követően a másik teljesértékűen tudjon még működni.

A problémát az okozza, hogy mondjuk Ubuntu telepítésnél (több debian alapú distro-t is próbáltam) hiába választom ki melyik ssd-re kerüljön a grub, úgy tűnik oda teszi, ahol sorrendben előbb talál efi partíciót. Emiatt van, hogy az ssd1-re kerül a win10-bootloader és az efi-grub is, holott a telepítőben az ssd2 volt kijelölve.
    Gondoltam rá, hogy esetleg megcserélem a két ssd-t, hogy az első legyen az 512GB-os linux-ra használt, de a telepítő teljesen véletlenszerű sorrendben használja őket.
    Jelen helyzetben (ssd1:1TB-win, ssd2:512GB-linux) néha az ssd1 lesz az nvme0n1, néha pedig ugyanez az nvme1n1 lesz és a másik kapja az első kiosztást. Emiatt bukik a csere trükk is.

Hogyan lehetne biztosan rávenni mondjuk egy Ubuntu 18.04 telelpítőt, hogy a számára kijelölt ssd2 efi-re tegye a grub-ot, még akkor is ha nvme1n1 az adott ssd?
    Vagy mi az oka, hogy nem oda teszi?
    Természetesen mindegyik megfelelő efi partíció, win-nek is gparted-el van előkészítve és ugyanazt kapja a másik ssd is.

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz ubyegon2 #74796 üzenetére

Köszi!
    Tehát akkor nem valami ismert TLP idiotizmus, hanem tényleg hiba :S

TLP leszed -> reboot -> cpupower frequency-set -u 933MHz -> maradt az 1,4GHz.

Viszont :

root@homeserver:/home/user# cpupower frequency-set -u 933MHz
    sh: 1: modprobe: not found
    Setting cpu: 0
    Setting cpu: 1
    Setting cpu: 2
    Setting cpu: 3
    root@homeserver:/home/user#
    Az a modprobe not found... :S

• Véreshurka

senior tag

válasz Rimuru #74666 üzenetére

Okés, köszi! Nem volt ez annyira pongyola, legalábbis érteni vélem amit írtál :) Tehát ha valami a /home alá hozza létre a mappáját, akkor azt csak kézzel fogom tudni törölni?

• Rimuru

veterán

válasz Véreshurka #74665 üzenetére

kicsit pongyola lesz.
    2 reszbol all a dolog, van amit user er el es amit a csomagkezelo.
    Ami /home alatt van azt a user irja olvassa, a csomagkezelo nem.
    Ami nem /home alatt van azt a csomagkezelo kezeli a user nem.

purge - torli a system configot (/etc alatti)

• Véreshurka

senior tag

válasz Sonja #74589 üzenetére

Köszi! Sajnos nem jött össze:

┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
    └──╼ $chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
    ┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
    └──╼ $/home/vereshurka/Downloads/tutanota-desktop-linux.AppImage
    [50904:0908/151532.944872:FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.
    Trace/breakpoint trap
    ┌─[✗]─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
    └──╼ $

Nem értek hozzá, de ez a hibaüzenet egyébként nem pont azt mondja, hogy a /tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox-nak kellene ezt a jogosultságot (4755) beállítanom? Mert egyébként még csak a .mount_tutanolbtFdk mappa sincs ott ahol írja. Egyébként jól próbálom elindítani?

Nem tudom mennyit számít, az oprendszer egy ParrotOS Home Mate 4.10.

CPT.Pirk: köszi, megpróbálom ott is ha itt végképp nem jön össze, nem akarom túlszemetelni a topikokat.

törölt tag

Ha szeretnék mondjuk hetente lefuttatni egy fstrim / és fstrim /home command-ot, akkor elég csak egy bash script ezzel és bemásolni a /etc/cron.weekly könyvtárba?

• olivera88

veterán

válasz ubyegon2 #74323 üzenetére

Azért user mert a home partcion van létrehozva. /home/oliver/.config/systemd/ Itt.
    Régen így mondta valaki, még Jessiet használtam akkor.
    Ha user nélkül írom be akkor userhez tartozó feladatokat nem listázza.

• olivera88

veterán

Systemd logot hol lehet megnézni? Létrehoztam egy systemd servicet de vmiért nem akar lefutni, egy bash fájl kellene h futasson amiben letöltések vannak.

A statusra ezt írja ki

base) oliver@supercell:~$ systemctl --user status downloadgribs.service
    ● downloadgribs.service - Run models timer
    Loaded: loaded (/home/oliver/.config/systemd/user/downloadgribs.service; static; vendor preset: enabled)
    Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2020-08-16 16:26:19 CEST; 2h 0min ago
    Process: 319 ExecStart=/home/oliver/grib/ARPEGE_SP1_12_all_download.sh (code=exited, status=8)
    Main PID: 319 (code=exited, status=8)

• ubyegon2

félisten

válasz meggymagos21 #73930 üzenetére

Nem tűzfal, nem telepítési hiba, annyit csinálj elsőnek, hogy ezt a parancsot bemásolod a terminalba:

curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -

forrás

és ha lefutott a parancs, a kimenetet másold be ide, egyébként így kell kinéznie:

ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -
    gpg: keybox '/home/ubyegon/.gnupg/pubring.kbx' created
    gpg: /home/ubyegon/.gnupg/trustdb.gpg: Bizalmi adatbázis létrejött.
    gpg: 4E2C6E8793298290 kulcs: „Tor Browser Developers (signing key) <torbrowser@torproject.org>” nyilvános kulcs importálva
    gpg: Összesen feldolgoztam: 1
    gpg: importálva: 1

Valami repo hiányzik?

Nem, akkor nem tudnád telepíteni a csomagot, a repo az a repository rövid változata, gyakorlatilag csomagtároló, ahonnal a rendszer telepíti/frissíti a programokat.

Kell-e upgradelni és az pontosan mit tesz? A rendszert frissíti? Nem szeretném frissíteni a rendszert, ha nem muszáj (majd ha kijön egy újabb LTS, inkább akkor, mert régi gépen nem annyira szerencsés), bár valaki korábban ezt is javasolta.

Frissíteni mindenképpen kell, a következő LTS az a fejlesztők dolga, neked annyi dolgod van, hogy frissíted a repokat és telepíted a frissítéseket. Ezek alapvetők, akár a programcsomagok működését, akár biztonsági szempontokat nézzük!
    (ne keverd az újabb alverzióra való frissítéssel!)

Roppant bonyolult lesz ez is, megnyitod a terminalt és bemásolod a:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y parancsot

az update a tárolókat frissíti, az upgrade pedig a csomagokat.

Főleg az APT és az APT-GET közötti eltérést nem értem.

apt-get a régebbi, de ma is használt csomagkezelő, az apt újabb, pár funkciójában más/jobb, de teljesen mindegy melyiket használod! Ugyanazt csinálja mindkettő-

Advanced Packaging Tool ezt a magyar leírást olvasd el, részletesebben le van írva minden a csomagkezeléssel kapcsolatos alap tudnivaló.

sudo apt install tor

Ez egy terminalos csomagtelepítő parancs. A sudo neked, mint user-nek ad alkalmi hozzáférési jogosultságot, hogy módosíthasd a rendszert, az apt a csomagkezelő, az install a telepítés parancsa és a végén pedig a csomag/program neve áll. Gyakorlatilag minden programot/csomagot a sudo apt install parancs telepíti, Te csak beírod mögé a telepíteni kívánt program nevét. Enter és jelszó és ha kéri, akkor a igen i vagy y betűje. Ha ez van a parancs végén, akkor már szükségtelen az igen válasz: -y

Na nézzük mi lesz a Tor-ral az első parancs után.

• ubyegon2

félisten

válasz mobilizmo #73836 üzenetére

Aham, akkor marad az előbb említett lddd parancs, futtasd le, amíg nem jön valaki, aki ismeri az Arch alapú témát.

Nálam lefutott az ellenőrzés, de ugye itt nem is volt törött csomag:

[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo lddd
    [sudo] ubyegon jelszava:
    ==> Go out and drink some tea, this will take a while :) ...
    -> DIR /home/ubyegon/.local/bin
    find: '/home/ubyegon/.local/bin': No such file or directory
    -> DIR /usr/local/sbin
    -> DIR /usr/local/bin
    -> DIR /usr/bin
    -> DIR /usr/bin/site_perl
    -> DIR /usr/bin/vendor_perl
    -> DIR /usr/bin/core_perl
    -> DIR /var/lib/snapd/snap/bin
    -> DIR /lib
    -> DIR /usr/lib
    -> DIR /usr/local/lib
    -> DIR /usr/lib/libfakeroot
    -> DIR /usr/lib32
    -> DIR /usr/lib/openmpi
    ==> Files saved to /tmp/lddd-script.XIcb

Még a használt tükröket nézném meg a helyedben illetve váltanék, hátha....

• ubyegon2

félisten

válasz mobilizmo #73834 üzenetére

Nekem is ezt írta. akkor próbáld sudo pacman -Syu paranccsal.....illetve nem lehet, hogy fel kell rakni ezt a findbrokenpkgs csomagot? De, a pamac-ban most néztem, telepítsd fel a csomagot előbb.

Vagy felrakhatod a devtools-git csomagot és utána terminalból a lddd parancs csinál egy hosszú átvizsgálást, kb így néz ki, nem fog mozdulni egy ideig semmi, hagynod kell dolgozni

[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo lddd
    [sudo] ubyegon jelszava:
    ==> Go out and drink some tea, this will take a while :) ...
    -> DIR /home/ubyegon/.local/bin
    find: '/home/ubyegon/.local/bin': No such file or directory
    -> DIR /usr/local/sbin
    -> DIR /usr/local/bin
    -> DIR /usr/bin

Hirtelen ennyit tudok segíteni, rég láttam már a Manjaromat, sajnos ez is kernel panicos.

• ubyegon2

félisten

válasz hódmaci #73642 üzenetére

szucstom koma egész jó irányba indított, de kicsit hangolható még ez.

Hát inkább ahhoz ragaszkodok, hogyha valami oknál fogva újra kell húzni valamikor a rendszert később akkor a /home "sértetlen" maradjon

Sajnálnám a sok dokumentumot, képeket amiket akarok tárolni, kezelni rajta

Ez így nem működik sajna, tök mindegy mi okból kell újrahúzni a rendszert, a külön /home arra jó, hogy újrahúzáskor ugyanazon beállítások maradjanak meg, amiket már bekonfigoltál. Ha a második mondatodat nézzük, akkor elárulom, hogy SSD-n semmilyen dokumentum nincs biztonságban, ezért a /home-ban lévő fontos dokumentumokról, képekről mentés kell készítened, mert ha az eszköz vezérlője megadja magát, akkor ezeknek lőttek. Ez nem HDD, hogy csak úgy vissza lehet nyerni elveszett adatainkat.

Timeshift szintén arra való, hogy a rendszert magát őrizd meg vele olyannak, amilyet egy esetleges összeomlás előtt kialakítottál. Dokumentumokat, képeket nem mentünk Timeshifttel, értelmetlen, felesleges és helyigényes macera. Egyszerűen átmásolod őket oda, ahová biztonsági mentésként tárolni kívánod! Ez ugye értelemszerűen nem ugyanez az SSD lesz, márpedig a Timeshift mentési helye ugyanazon eszköz lehet. Timeshiftról pár észrevétel innen az utolsó 3 hsz érdekes.

Fentiekig eljutva ebben a helyzetben az célszerű valóban, ha engeded a telepítőnek, hogy automatán megcsinálja a telepítést a teljes meghajtóra.

Nekem így elsőre ez lenne a javaslatom, de ha ezen átrágod magad és vannak még kérdések vagy döntéseid ezzel kapcsolatban, akkor megyünk tovább. Csinálhatod persze más módon is az egész telepítést/particionálást, de fenti módszerrel 95%-os biztonságban vannak az adataid, minden más módszerrel max 50% lesz az érték! Szóval ezzel kalkulálj. ;)

(ha valahol értelmetlenséget írtam vagy csak nem érted, inkább kérdezz rá)

Ha manual particionálást akarsz, azt is lehet, de kevésbé rugalmas egy ekkora méretű SSD-nél. Ha így van, azt is megbeszélhetjük.

• hódmaci

senior tag

válasz szucstom #73641 üzenetére

Hát inkább ahhoz ragaszkodok, hogyha valami oknál fogva újra kell húzni valamikor a rendszert később akkor a /home "sértetlen" maradjon :)
    Sajnálnám a sok dokumentumot, képeket amiket akarok tárolni, kezelni rajta

• ubyegon2

félisten

válasz hódmaci #73393 üzenetére

Itt elég sok Cinnamonos téma is van, kipróbáltam egyet, pofonegyszerű felrakni.

Adapta Nord

Letöltöd a témát, egyszerűen megnyitod a Nemo-t és a Letöltések mappából megnyitva a fájlt egyszerűen áthúzod /home/felhasználóneved/.themes mappába

Ha ez megvan, csak megnyitod a Rendszerbeállításokban a Témák fület és már ott is vannak az új témák, csak ki kell választanod ami tetszik. Az Ablakkeretek és Vezérlőelemek résznél már láthatod is a berakott új témákat:

Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet témát felrakni, elméletileg linkelt oldalon 400+ Cinnamon téma van, ebből már találhatsz neked tetszőt.

(#73409) szucstom

Gratulálok. :U Így kb nulla észszerűség volt a Mint felrakása, tényleg szedd le a fenébe. Arra nem tudok mit mondani, ha valaki a Mint-re nem szán egy órát sem és inkább felrak valami öszvér katyvazt....

• ubyegon2

félisten

válasz vadkörte #73378 üzenetére

Na szép is lenne, ha még a madzagos wifivel is nyűgje lenne! :DD

A rendszerbeállításokat ki lehet exportálni? Ha meglesz a notebook-om nem akarok megint napokig a belakással nyiglődni.

Én a helyedben csinálnék egy másolatot a /home-ban lévő konfig fájlokról, aztán ha megvan az új telepítés, akkor live alól menteném az eredetit és felülírnám a /home-ot. Persze csak miután a szokott programokat telepíteném. De akár Timeshifttel is menthetsz a /home-ból szükséges fájlokat vagy az egész home-ot.

(#73379) szucstom

Legalábbis remélem jól értelmeztem a sorokat

Jól értelmezed, amit linkeltem tegnap, iwlwifis problémát, az is abból származik, hogy működő fw helyett variáltak egy bughalmaz bétát, de legalább pörög a csomag meg rolling, istenőrizz, hogy valami régi működő valami legyen, hogy is nézne az ki egy friss ropogós rolling Linuxban! :D

(#73380) st3v3np3t3r

Sajnos ördögi körbe kerültem.

Ez csak a Debian szokásos függőségi fája, amit meg kell másznod, többnyire itt nem hibákról van szó, ez ilyen. Nem véletlen mondom mindig, a Debian tanít! ;)

• cigam

titán

Valami nem smukkok, most meg az ext4 partíciót nem hajlandó menteni:
    Run partclone: partclone.ext4 -z 10485760 -N -L /var/log/partclone.log -c -s /dev/sda5 --output - | pigz -c --fast -b 1024 -p 16 --rsyncable | split -a 2 -b 4096MB - /home/partimag/W10-HDS-TC-VS-debian2020-05-24-15-img/sda5.ext4-ptcl-img.gz. 2> /tmp/split_error.mKlGfy
    Partclone v0.2.88 http://partclone.org
    Starting to clone device (/dev/sda5) to image (-)
    Reading Super Block
    we need memory: 614276 bytes
    image head 4160, bitmap 606016, crc 4100 bytes
    Calculating bitmap... Please wait... extfsclone.c: bitmap error at 30 group.
    Failed to use partclone program to save or restore an image!

Pedig live médiával lecsekkoltam mindenik fájlrendszert, de hibát nem talált. Bekapcsoltattam a mentés előtti fájlrendszer javítást, de nem segített Mi lehet még?

• ubyegon2

félisten

válasz Tarokk79 #73300 üzenetére

Linuxnak, ha nem töltesz nagyon a /home-ba, akkor 30GB bőven elég, nekem a fő disztróm azért 30GB, mert néha nem figyelek és a Gnomecast meg a többi galád letölt rá, de láthatod mennyi hely foglalt belakva: (sda1, 4, 10-en van rendszer)

Választás meg egyszerű, ha csak felrakni és használni akarod, akkor Mint Cinnamon, ha tanulgatni is akarod az apt rendszert, akkor Debian. Annyit érdemes tudni, hogy a Mint a Cinnamonnal és a saját csomagjaival sokkal jobban néz ki és használhatóbb, mint ha a Debian Cinnamont választod.
    Persze totál ugyanezt el tudod érni Debiannal is, ahogy imént említettem, tanulgatva a rendszert.

Szerintem nézd meg a weboldalt, melyik iso-t töltenéd le, ha ki tudod választani a megfelelőt, akkor mehet a Debian. Ha nem, akkor Mint. Most a súgott nonfree repot ne vedd figyelembe.

(#73306) kovaax

User jogokkal Redhat használat? Az mire elég? ;)

(#73305) Cirbolya_sen

Tökéletes a meglátás, rengetegen beleesnek ebbe a hibába, hogy letöltenek egy normál iso-t és pislognak, hogy miért nincs wifi! Csak példaként említettem, mivel nemrég az iwlwifivel megszívtam én is, pedig tudtam amúgy, hogy alap a nonfree iso..... :D

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés