- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nova96
őstag
válasz
ubyegon2 #32598 üzenetére
Leírtam, hogy zajlott
4 opció volt neveket nem tudok már
Első logó indul , megáll
Második csomó kód/töltés és bejön a Live CD, majd onnan telepítettem. Majd újra Logó megállt recovery mód és helyreraktam az egészet, frissített meg mindent letölt elindult végre csak laggolva.Tudom, hogy kell felrakni windows mellé, mert él a windows partíció. Kapott swapot,/, /home-t
N0zer0
Lehet Chakra lesz, holnap.lev258
UUB az UUI.Másik drivert is letöltöttem az alap helyet azzal is az volt szóval....
-
-PLevi-
senior tag
válasz
ubyegon2 #32298 üzenetére
"Kb. egy éve ugyanezt az utat jártam be, már lemondtam az usb- s telepítésről, az íróm meg haldoklott! Akkor valaki ajánlotta ezt a win32diskimager- t és ez az egyszerű program megoldotta.
Hasonló nyűg volt Linuxos gépre Win 7- et telepíteni optikai meghajtó nélkül.
"
Valóban egyszerű, de teljesen más módszert követ, és sokkal gyorsabb is. A többi csak fogja az *.iso-t és kicsomagolja a pendrive-ra, ez pedig csinál két partíciót a pendrive-on. Az egyik pont akkora, mint az *.iso mérete, fájlrendszere ismeretlen. MiniTool PW other-t ír a fájlrendszerre, GParted fel sem ismeri. A maradék hely a pendrive-on pedig unallocated.
Hátránya, hogy a pendrive csak formázás után vehető "normál" használatba ezek után.
Biztos vagyok benne, hogy ennek az eltérő módszernek köszönhető az eredményesség. Részemről erősen ajánlott program!"Köszi az ajánlatot, virtuálisan sörözünk akkor egyet!
Sajna most duplán absztinens vagyok.
Saját szándékból egy ideje valamint a tegnapi pofasebész ötletei alapján! Remélem nem volt még lórugásod felsőállkapcsra, de most én olyannak érzem az orcámat!
"
Csak nem érzéstelenítő? Jobbulást!(#32299) Adamis
Jelentem, kipróbáltam! Sajnos esetemben ez sem működik, mivel a fent ismertetett "általános" metódust ("A többi csak fogja...") alkalmazza. Egyébként működik, egyszer már "írtam" vele Windows telepítőt (=*.iso-t).
És nem, nem mazochizmusból.
Akadt még egy NTFS partíció tele adatokkal, amiről miután átraktam a cuccokat a /home-ra, beleolvasztottam annak partíciójába. Ez ugye nem ment éppen működő rendszer alól, ehhez kellett egy Live GParted. (Máshogy nem tudtam megoldani a teljes átállást Win-ről, mindenképpen kellett egy ilyen utólagos partícionálás is.) Gondoltam ha már úgy is itt tartok, szánok rá 5-10 percet és kipróbálom.
Egyébként az sem volt mindegy, hogy melyik USB portot használtam, mint kiderült... -
-PLevi-
senior tag
Sziasztok!
"Linuxosítani" szeretnék egy régebbi gépet. (Celeron 2,8GHz, 512MB DDR2 RAM)
Az úgy jó elgondolás, hogy 1-2GB swap (mennyi lenne elég?); 10GB /; a maradék ~200GB /home?Lubuntut tennék fel rá, a felhasználási terület kimerül böngészésben és emailezésben. Pluszban csak néhány dolgot tennék fel rá (pl. Libre Office).
Egyébként a külön partíción lévő /home nem zavar be egy esetleges újratelepítésnél, igaz? Elég sok fontos adat lenne tárolva rajta. Fényképek, plusz az én saját cuccaim is erre a gépre vannak backupolva.
Régebben már kérdeztem ezzel a géppel kapcsolatban, ugyanis "nem tetszett" neki hogy én mindenáron pendrive-ról akarok telepíteni, sehogy sem tudtam működésre bírni.
Most kiírtam CD(!)-re a telepítőt, pont ráfért (gondolom direkt). Nos, tetű lassú egy USB 2.0-ás pendrive-hoz képest. Értelemszerűen lassabb, ezt tudom, na de ennyire? Vagy 10 perc mire elindul a telepítő... (Amúgy működik ahogy kell és én is ráérek.)
(Eddig még soha nem telepítettem CD-ről, DVD-ről is csak egyszer (az Win7 volt), ezért furcsállom.(#32259) lev258
Végül is igazad van, ezen ne múljon. -
válasz
lolka1980 #32250 üzenetére
Na látod!
Én is hasonlóképpen vagyok ezzel.
Valami olyasmi lehet a különbség, hogy az egyik a /home konfig fájljait módosítja, a másik meg ott módosítja a konfigot, ahol kell. Én ennyit fogtam fel az egészből, mivel az fstab- bal kellett ügyködnöm sokat SSD miatt főleg, így meg is jegyeztem, hogy ez fontos!
Furcsálottam, hogy Ubin nincs fenn alapból a gksu, bár nem lepett meg túlzottan.
Egyből itt is egy példa, hogy mikor érdemes gksu- t használni!
(#32254) berus.berus hsz- ából:
"...írd be az /etc/X11/xorg.conf fájl Section "Monitor" szakaszába" -
válasz
ubyegon2 #31903 üzenetére
Mi van, ha leszedem ezt a mesa- t?
(#31905) kemotox
Spammer is jól mondta, de mivel kezdő vagy és SSD- re teszed a rendszert, a letöltéseket pedig HDD- re, így nem kell külön /home! Elsőre talán rémisztóen hat az SSD- s cikk, de az ne zavarjon, a tiszta és rendszeroptimalizált telepítés az első! -
válasz
kemotox #31894 üzenetére
Jajjj!
Ne csináld ezt! HDD- re csinálj egy tároló partíciót bármilyen névvel! Nem kell külön /home, olvass inkább telepítés előtt pár leírást, mert így SSD-HDD kombóval és pár kérdéssel csak egy rossz telepítéssel leszel gazdagabb.
Persze, ha nem akarod, hogy az SSD képességei domináljanak...
A gép paramétereit meg titkold csak tovább, főleg a memóriát.(#31895) berus.berus
Köszi, nincs külön /home, így most nincs is annyi hely. Lehet, hogy nem is való nekem ez a bonnie!(#31897) kemotox
Igazad van, ez az a topic, de el kell árulnod pár dolgot még itt is, mielőtt nekiugrassz!
Ilyenek a gép paraméterei, mire akarod használni. Ezeket lassan majd kihúzzuk belőled! -
spammer
veterán
válasz
kemotox #31887 üzenetére
Tedd fel újra, kézi particionálással, törölj minden meglévő partíciót, aztán állítsd be magadnak.
Én például így szoktam normál esetben:
ext4 /
ext4 /home
swapDöntsd el, hogy melyiknek mennyit akarsz hagyni, a root-nak (/) szerintem bőven elég 10-15 GB (bár te tudod, milyen cuccokat akarsz telepíteni és mennyit). Swap=RAM*2 -nek szerintem kevés ramnál van értelme, 4 GB-tól én már nem biztos, hogy használnám a 2x-es szorzót. /home meg a saját cuccaidnak, a maradék hely.
-
válasz
CPT.Pirk #31890 üzenetére
Örülök, eddig mindíg ez a kwallet vette el a kedvem a KDE- től.
Octopin próbálok frissíteni, de csak én, a rendszer békésen áll és ezt írja::: Starting full system upgrade... :: ati-dri: requires mesa=10.2.6
10 perc alatt ez nem túl sok.
Ha eddig nem kellett az ati- nak ez a mesa, akkor most mit vacakol?
Mesa- ra ezt írja és piros az ikonja, miért nem frissíti, ha elavult?
10.3.4-1 (az elavult telepített verzió 10.2.6-2)
(#31893) spammer
Kezdő még elég jól elvan /home nélkül. Jobb, ha a root csinálja magának nem? -
spammer
veterán
Adott egy laptop (Acer ES1-512), UEFI-s, de átkapcsoltam BIOS-ban legacy boot-ra. Linpus linux van gyárilag, most le akarom pucolni az egészet (elementary OS Freya menne fel), töröltem minden partíciót, 500 GB-os HDD, 2 GB RAM, így akartam beállítani:
/ 20 GB
swap 4 GB
/home maradék összesKözben csinál nekem 1 MB free space-t a lista aljára és tetejére is, aztán mikor továbblépnék, ki is írja nekem ezt:
"The partition table format in use on your disks normally requires you to create a separate partition for boot loader code. This partition should be marked for use as a "Reserved BIOS boot area" and should be at least 1MB in size. Note that this is not the same as a partition mounted on /boot."
Tehát akkor csináljak egy 1 MB-os boot area-t, de a többi meg mehet ahogy akartam eredetileg? Az 1 MB-os free space micsoda? Úgy látom, hogy minden partíció után kreál egyet. Ugye nem tudom úgy elszarni az egészet, hogy utána egy live installer sem teszi rendbe?
Sosem volt UEFI-s gépem, de ezzel eddig csak a szopás van, régebbi gépekre pöccre mennek fel a disztrók. Ja és nincs mellette Windows, nem is akarok, szóval nem kell dual-boot meg semmi extra. Le akarom pucolni, újra fel akarom osztani a helyet, ahogy írtam fenteb, és csókolom. Csak nem szeretném elcseszni.
-
válasz
#21078528 #31866 üzenetére
~ # bonnie++ -n 0 -u 0 -r `free -m | grep 'Mem:' | awk '{print $2}'` -s $(echo "scale=0;`free -m | grep 'Mem:' | awk '{print $2}'`*2" | bc -l) -f -b -d /home/ubyegon/Dokumentumok/Bonnie
Using uid:0, gid:0.
Writing intelligently...Can't write block.: No such file or directory
Can't write block 1738376.Ennek nincs utolsó sora, még első se!
-
herdsman12
őstag
válasz
#82679040 #31760 üzenetére
Köszi, itt az eredmény:
There are 2 choices for the alternative x-www-browser (providing /usr/bin/x-www-browser).Selection Path Elsőbbsé Status
------------------------------------------------------------
0 /usr/bin/chromium-browser 40 auto mode
1 /usr/bin/chromium-browser 40 manual mode
* 2 /usr/bin/firefox 40 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
Nyomtam egy 0-át, nem volt jó ötlet.
Most:root@eee-901:/home/ggy# sudo update-alternatives --config x-wwww-browser
update-alternatives: error: no alternatives for x-wwww-browser.Hogy tudom kijavítani?
-
Tmpfs = csak a RAM -ban létezik.
Köszi, akkor pont ezért tettem be az fstabba ezt a pár sort?
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Nálunk egyébként az, hogy frissítődik, belefér jelentéstanilag abba, amit te fogalmaztál meg!
Ettől függetlenül minden pontosítást örömmel veszek.Ez az imént linkelt GRUB leírás is tartalmaz poenos dolgokat!
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
A menü el lesz rejtve, kivéve, ha a sor ki van kommentelve. ( # GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 )
Hibák még lehetnek ebben a funkcióban. A menü elrejtése vagy működik, vagy nem.Ha már itt vagyunk, kérdeznék is: érdemes- e fenti fstab bejegyzések végeire odabiggyeszteni a memória max értékét vagy felesleges, mert úgyis csak annyit használ, amennyit. A többit nem foglalja le úgyse, 8 GB van egyébként a gépben.
a cache így van betéve javallat alapján:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0 -
elodman
aktív tag
ave
- Érdemes linux filerendszeren (Ext4-en?) tartani, azaz közvetlenül oda letölteni óriási multimedia, film file-okat a töredezettségmentesség érdekében?
- És böngésző cache-t odapakolni uezért?(Nem /home-ra, hanem csak MMedia particióra, bizt. érdekében)
(http://www.ext2fsd.com/ v. http://www.paragon-drivers.com/extfs-windows/
ez utóbbi igen jónak tűnik)thanx.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
stingy2 #31546 üzenetére
Az /etc/fstab fájlon keresztül tudod a legegyszerűbben felcsatolni állandóra. Ki kell egészítened azt a fájlt egy ilyen sorral:
//SERVER/sharename /mnt/mountpoint cifs username=username,password=password 0 0
[link]Az /mnt/mountpoint lesz az, ahová felcsatolja, ez lehet egy mappa pl. a /home alatt. Mondjuk /home/nas, csak hozz létre egy nas mappát a /home alatt. Azt spec nem tudom, hogy a szerver elérését milyen formában kell megadni, de valaki biztos megmondja.
-
lev258
veterán
válasz
kmisi99 #31157 üzenetére
Vagy arra a lemezre raksz egy Grub-ot (visszateszed a boot választót), vagy egy Windows lemezzel visszaállítod a sajátját. A kolléga arra gondolt, hogy a / a rendszerpartíció, aminek mondjuk 15 GB-t hagyhatsz, és lehet külön egy /home, ami felhasználói partíció. Utóbbi azzal az előnnyel bír, hogy egy újratelepítés esetén ezt meghagyhatod és felhasználhatod adatveszteség nélkül. De nem kötelező.
-
kmisi99
addikt
válasz
CloZee #31155 üzenetére
Akkor hogy érted a felosztást? A 16gb ot hogy osszam fel és mi legyen / és mi /home? Illetve elkövettem egy nagy hibát. Korábban felrakta a telepítő magától a windows mellé de a hdd re. Mondom nekem az ssd re kell hát töröltem a linux partíciót. Na de most jön a bibi. Így nem tud egyik oprendszer se bootolni mert töröltem a boot választó menüt. Így valami error no such device hiba van a boot választó helyett.
-
zolka95
őstag
azt hiába írom, mert jobb klikk > megnyitás ezzel > terminal
és egyből elkezd futni a terminálban
nem tudok elé írni semmitígy sem működik
cd ~/Asztal
chmod +x fájlnev.run
fajlnev.runkimásoltam pedig az asztalra
úgy is próbáltam, hogy /home/(felhasználó nevem)/Asztal
akkor is azt írja, hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár -
CanibelZ
aktív tag
Felraktam a linuxot, meg megcsináltam a partíciókat, viszont az ext4-es partíciók nem teljesen üresek. És nem néhány MB, hanem több GB már használt, pedig még hozzá se nyúltam: 326-ból 5, 30-ból 650MB, 250-ből 4. Nem tudom számít-e, de az utolsó a /home. Ötlet, hogy miért lehet és hogy le tudom-e teljesen pucolni?
-
-
CanibelZ
aktív tag
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #30970 üzenetére
Ne tőlem kérdezd. Van egy XP-m, de már több, mint egy éve el se volt indítva.
CanibelZ: a / rendszerpartícióra kerülnek a telepített programok általában, a /home-ba pedig ezek beállításai, valamint minden egyéb letöltött, létrehozott cucc. Azt szokták mondani, hogy rendszerpartíciónak nagyon a jövőbe tekintve is elég 15 GB, míg a /home a maradék (a felhasználó minden dolga). Menthetsz ntfs-re, ha gondolod; nem lesz gond, csak a Windows-os jogosultságok nem lesznek érvényesek. Meg kicsit lassabban írja az ntfs-t, mint a natív partíciókat. -
CanibelZ
aktív tag
Most fogom újrarakni a gépem, és most a /home-ot külön akarom rakni. Ennek kb mekkora helyet alakítsak ki?
A másik meg, ha linux alatt töltök le valamit, akár chrome-mal, akár qbittorrent-tel, azt nyugodtan tehetem egy másik ntfs partícióra? Nem lesz gond, ha oda töltök le win-nel is? -
válasz
Armahun #30948 üzenetére
14.04- es miért nem jó?
Ha másra nem akarod használni azt a partíciót, akkor hagyd egyben, jelöld ki telepítés partícionáló részénél a /- t (root) és a többit a telepítő elintézi!
Egyébként 15- 20 GB is bőven elég egy partíciónak. Ha media fájlokat akarsz rá tölteni, akkor csinálhatsz külön data v. bármi más külön partíciót, ha nem, akkor a /home- on belül egy mappába megy a letöltés vagy amit csinálsz neki.
4 GB alatt swap is javallott.lev258 ft. megelőzőtt
Ja, a GRUB- ot meghajtóra kell telepíteni, nem partícióra. Ha egy HDD van, akkor sda lesz.
-
lev258
veterán
válasz
Armahun #30948 üzenetére
Csinálhatsz swap (cserehely) partíciót, amennyiben kevés a RAM, vagy szeretnél hibernálni. A rendszer / lehet szintén egy partíció, és igény szerint teheted külön partícióra a /home-t is (ez a felhasználói rész), de utóbbi nem szükségszerű. Arra jó, hogy egy *buntu újratelepítésnél ezt a partíciót meghagyhatod és használhatod.
Ne felejtsd az UEFI dolgot se, ha kell. -
helltp
aktív tag
Sziasztok.
Ha rossz topikba írok elnézéseteket kérem. Megoldhatatlan problémába ütköztem. Adott egy Uuntu Server 14.04.1 alapú samba szerver 2 db HDD-vel. Legyen az os-t tartalmazó HDD a C, az adatokat tartalmazó pedig a D. Ha C-ről és D-ről is csinálok sharet akkor egy másik linux alapú gépről elérem mind a kettőt, de windows alapú gépről, a C-n lévő mappát látom, van RW jogom viszont akármit csinálok a D-n lévő mappákat látom ugyan de ennyi, még belelépn sem tudok, permission errort dob. Mind a két meghajtó EXT4 formátumú. A második meghajtón az összes mappának 777-es jogot adtam, sambában mindenkinek engedve van a hozzáférés, az összes sharet ugyanolyanra állítottam, csak a meghajtók különböznek.
Ha segít, többek közt ez van az smb.conf fileban:
[film]
path = /media/fejesa/Data/film
writeable = yes
; browseable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0777
[sorozat]
path = /media/fejesa/Data/sorozat
writeable = yes
; browseable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0777
[Videos]
path = /home/fejesa/Videos
writeable = yes
; browseable = yes
guest ok = yesA film, sorozat van a külső meghajtón, a videos a belsőn. Androidon és win7-en teszteltem, a win7 a problémás.
Számomra ez teljesen érthetetlen és egyik külföldi fórumon sem találtam műköső megoldást.
Előre is köszi a segítséget, és bocs a hosszú hszért:
helltp
-
Vladi
nagyúr
"USr/lib/firefox/plugins"
Oda is jó lenne, de oda root joggal kellene másolnod. Viszont a firefox itt is keresi:
/home/usered/.mozilla/plugins
ide csak a libflashplayer.so fájl kell. Ezt tudod másolni sima userként is. Viszont vigyázz, mert a .mozilla könyvtár az rejtett, nem biztos, hogy látod majd a fájlkezelődben.(#30521) oparix:
fel lehet tenni, csak ugye nincs graf felületed, tehát mélyterminálban kellene ügyködnöd.
(#30550) Tim82:
Hehe, megy a cent?
-
lev258
veterán
A Print Screen gomb is működik, de amúgy van egy Képernyőkép vagy hasonló nevű program. Mindenesetre már átlátom a dolgot. Nekem azt írja az internet, hogy nem a firefox/plugins mappába, hanem a mozilla/plugins mappába kell másolni.
Mit szeretnél? Grafikus vagy Terminálos megoldást?
Elvileg az is működik, ha a /home-odban rejtett mozilla/plugins mappába teszed és ehhez root jog sem kell. -
válasz
#19617792 #30077 üzenetére
Köszi, sokat segítesz a válaszaiddal, hajnalban simán benéztem ezt a külön partíción lévő /home- ot, külön van ugyan, de nem az SSD- n!
Nem tudom, mit kezdett volna a TRIM a HDD- vel, de biztosan tudják nélkülözni egymást.
A cron tesztnél meg gondolom ki kell cserélni a weekly- t daily- re. Egyébként ha a linkelt beállításoknál kicserélem szintén a weekly- t daily- re, akkor szerinted működni fog rendesen heti rendszerességgel? Csak azért kérdem, mert az általad linkelt leírásban teljesen másképp van megoldva a TRIM időzítés leírása, mint amit hajnalban találtam megnyitva a FF- on, gondoltam, megcsinálom akkor aszerint!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30074 üzenetére
csak arra kell elvégeztetni az fstrim-et, ami SSD-n van. vagyis ha minden - kivéve a /home - SSD-n van, akkor elég az fstrim -v /.
ha a /home HDD-n van, akkor nem kell arra megcsinálni.
a >> $LOG csak annyit csinál, hogy a LOG-ban megadott útvonalra írja / folytassa az fstrim -v kimenetét (két sor per végrehajtott fstrim). nem szükséges, de így meg lehet nézni megy-e rendesen és mennyit ügyködött.SSD tesztre legyen mondjuk 5-10 minta, 500 MiB - 1 GiB méretben. úgy biztosabb eredmény jön ki.
cron tesztelése: how to test cron job?
-
Sziasztok!
Végül ez alapján állítottam napi TRIM- et az SSD- n.Abba nem vagyok biztos, hogy e sor után
#!/bin/sh
fstrim -v /kell- e beírni ezt a sort fstrim -v /home >> $LOG vagy csak a / mögé kell írni ezt: home >> $LOG?
Valamint még abban segítsetek, hogyan tudom leellenőrizni, hogy működik a napi beállítás.
A sebesség ellenőrzésére megfelelő a gnome-disks alapbeállítássalill. van- e SSD tesztelő program Linuxra?
-
válasz
#19617792 #30069 üzenetére
Igazad van, 120 GB- on elfér pár disztró, egynek 12 GB- ot szánok /home nélkül. Hagyom ezt a /var- t is a root- ban.
fénysebesség fölé gyorsul SSD-vel...
No, akkor csak nem adom el, esetleg elcserélem egy Sam 850- re, mert azon 10 év garancia van! Az Intel 520 garanciáját meg épp pár napja vitték le 5- ről 3- ra.
(#30068) Zedz
elementary-tweaks használj legközelebbi telepítésed után, ne gnome-tweaks- t!sudo apt-add-repository ppa:versable/elementary-update
sudo apt-get update
sudo apt-get install elementary-tweaks -
előző folyt.
Ha valamely programot nem az SSD- ről akarok futtatni, az miként tudom HDD- n lévő partícióra telepíteni?
Most ugye mindent a bin mappába telepít automatikusan.Torrenteknél gondolom elég, ha a letöltési mappa a HDD- re kerül, de mi van, ha a kliens programot is HDD- re szeretném tenni? A /home- nak csinálok külön partíciót, de mi az amit még érdemes/lehet külön partícióra tenni? Mit érdemes gyors HDD- re tenni? Azt meg tudom csinálni, hogy a /home- ot a WD Black- re teszem? Így jóval több disztrót tudnék feltenni az SSD- re!
-
No, ez már tényleg bonyolult lett!
Az Ubi GRUB- ját lecseréli a Debian a sajátjára a telepítés végén, de ilyenkor frissíti is a GRUB- ot, ezzel feltérképezi a meghajtón lévő oprendszereket és ezeket sorbarakja a boot választómenüjében pedig kiválasztod, melyik oprendszert szeretnéd elindítani. Ez szerintem eddig is így működött nálad.ami inditja a win7 indítóját, ami meg indítja az XP-t?
No itt már fonalvesztésem van, ezt hogyan csináltad? Nagyon trükkös, ha így van, de elméletileg az új frissített GRUB ugyanazokat kezeli, mint az előző, csak felcserélődik az Ubi és a Debian.Ha boot- nál kiválasztod az Ubuntut, majd annak a terminaljában kiadod a sudo grub-install /dev/sda parancsot, akkor visszarakja az Ubi rendszerindítóját, persze a végén add ki még a sudo update-grub parancsot is.
Az normális, hogy a sda4 van hátul, ha a sda3- at csináltad meg kiterjesztettnek.
Ha az XP megsérül, éhen halunk!
Az oprendszerre érted? Az nem sérülhet meg, letörlődhet csak, ha rosszul partícionálást választasz a telepítés során, de kézi partícionálásnál nem lesz baja, ha nem azt a partíciót jelölöd ki valamelyik Debianos partíciónak, mondjuk /- nek vagy /home- nak. -
Zedz
addikt
Sziasztok,
Megpróbáltam felrakni az Elementary OS-t Windows 7 mellé, és mivel Winnel beparticionáltam az egész gépet, ezért nem tudtam mi tévő legyek annál az ablaknál. Most azt tervezem, hogy Win kezelőben lecsípek a partícióból és rárakom majd az eOS-t. Szerintetek így jó lesz? Illetve a csatolási pontnál mit kell választani? /boot? /home?
-
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ahogy néztem a distrowatch-on, a Mint már megelőzte az Ubuntut
Csalóka az a lista, mert az első 30- ban Ubuntu 5x szerepel külön számolják ugyanis a más DE- vel kiadott verziókat, míg a MINT- eket egybe számolják. Nem is említettük a többi Ubuntura épülő disztrókat. Mint a MINT és sokan mások.
Más tészta, hogy a MINT tényleg nagyon jól össze van rakva.
Verzióváltáskor nincs sok teendőd, mert a jelenlegi 5 évig támogatott. Ha hosszú távon MINT- et használ valaki, akkor külön /home partíciót használ, így az abban lévő beállítások megmaradnak, elég csak az új kiadást telepíteni és csatolni a /home- ot hozzá. Én ezt tervezem lassan a MINT- tel, de ehhez kellett jó pár hónap, hogy eldöntsem, Te is ráérsz még ezzel. Kezdőknek ezért sem javasolják a külön /home- ot. Jól haladsz nagyon, de lehet, hogy egy hónap múlva másik disztrót választasz, addig bőven jó, ha csak a /root partíció van. Bár az is igaz, hogy a MINT nagyon meg tudja fogni az embert azzal, hogy minden működik és szerintem jól is néz ki. Sokak szerint kicsit lomha, az ablakkezelő meg a Nemo tényleg az.
Új kinézetet, témát, DE- t cserélhetsz ezen a disztrón is, mint azt már többször említették itt a nálam hozzáértőbbek.(#29898) lev258 meg is előzött, jobban le is írta a lényeget!
Valami köztes kiadások ezért lesznek, de most nem emlékszem pontosan, talán 2 évente? -
lev258
veterán
válasz
DittyCat #29897 üzenetére
Ha LTS kiadást használsz, egy pár évig nem érdemes verzióváltásban gondolkodni. A grafikus felületeket szabadon tudod felrakni, kipróbálni. Pl. Ubuntura felteheted a Cinnamon-t, a MATE-t, XFCE-t. Ha pedig újratelepíted a rendszert és előzőleg a /home külön partícióra került, akkor fel tudod telepíteni az új rendszert anélkül, hogy elvesztenéd a dokumentumok, képek, .. mappákat. Esetleg érdemes ilyenkor a rejtett, beállításokat tartalmazó fájlokat, mappákat átnevezni, hogy ne akadjanak össze az új rendszerrel.
Megjegyzés:a Linux Mint-nél most tértek át egy új rendszerre, amely szerint nem lesznek köztes kiadások, hanem az aktuális LTS verzió kapja meg frissítésként az új dolgokat. -
herdsman12
őstag
Letöltöttem az első állományt (Driver Install Tool) és a leírás alapján eddig jutottam:
ggy@ggy-901:~/Downloads$ dir
linux-brprinter-installer-2.0.0-1 linux-brprinter-installer-2.0.0-1.gz
linux-brprinter-installer-2.0.0-1.gz
ggy@ggy-901:~/Downloads$ clear
root@ggy-901:/home/ggy/Downloads# bash linux-brprinter-installer-2.0.0-1 Brother DCP-195C
Driver-packages cannot be found.
Confirm the model name.root@ggy-901:/home/ggy/Downloads#
Mit bénázok el?
-
válasz
DittyCat #29623 üzenetére
Használd a MINT Cinnamont ismerkedésre, nehogy valami KDE- s disztró miatt letöröld, ha nagyon ki akarod próbálni, csak elfér 500 GB- os vinyón még egy disztró!
A MINT Cinnamonnan kezdőknek a legideálisabb, ami más disztróra vagy DE- re megvan, az ebben biztosan a legegyszerűbben alkalmazható. Példának hoznám fel az emlegetett Conky- t, ezt sok esetben szerkesztgetni kell meg terminal parancsokkal vezérelni, hogy jól működjön.
MINT- en csak felrakod a conky managert és kattingatsz. Ez persze működik Debian/Ubuntu vonalon más disztrókon is, de az ilyesmit eléggé le szokták fitymálni, nem annyira macsós módszer, mint terminalból indítgatni.Ettől nagyszerű a Linux MINT Cinnamon, hogy unmacsósra van csinálva direkt. Ha nagyanyámnak odaadnám pendrive- on, másfél óra múlva azt látnák a szomszédok, hogy repkednek ki az ablakon a Wines cd- k, dvd- k!
Ha letörlöd a MINT Cinnamont, sírva fogsz fakadni.
gondolom van dobozos zsepi a kezed ügyében
(#29630) _Dumber_
A /home mappa kezdőknek c. fejezetet én is tapasztaltam gyakorlatban nokedliként.
Igen messzire érdemes kerülni abszolút kezdőnek a külön /home- ot, ráér akkor csinálni ilyet, ha már kipróbált sok disztrót és azt mondja, hogy most mindent lepucolok, mert megvan az a disztró, ami nekem kell. Akkor már érdemes /home- ot külön csinálni. -
_Dumber_
őstag
válasz
N0zer0 #29626 üzenetére
akkor elmented valahová a /home mappát.
az ötlet jó , de kezdőnek nem működik.
A mostani /home a cinnamon-hoz van belőve. Ha feltesz egy új felületet, akkor az install hozza a neki kellő beállítást is (értsd: olyan lesz mint a promo fotókon). Ha ezt felülírja a régi /home elég könnyen járhat úgy, hogy valami config eltűnik/elállítódik/felülíródik.. legrosszabb esetben el sem indul a KDE. Ehhez a művelethez kell egy kis gyakorlat..Szerk:
A belakásról:
Nekem 2 partíciót használ a gépem : egyen van a linux, egyen meg az adtaim (fényképek, doksik, videok).. ez nem a klasszikus /home mappa, hanem egy másik partíció, amit mindig mountolok akár több rendszer alá is... ez akár lehet NTFS-, és akkor a win is látja.. (eleinte nekem is az volt).. (a /home ezen kívül a felhasználó config fileait is tartalmazza)
Ha az előző bekezdés minden szavát még nem érted, az nem feltétlenül gond, de legyen ez az első házi feladat, hogy MINDEN szavát megértsd meg. Hidd el elengedhetetlen a linuxhoz.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #29623 üzenetére
Nem kell feltétlenül az egészet elölről csinálni. Letöltöd az Linux Mint 17 KDE 64 biteset (ezt inkább ajánlom), vagy a legújabb Kubuntu 14.04 64 biteset (ez sem rossz), kiírod CD/DVD-re vagy pendrive-ra, bebootsz róla, és live módban megnézed, hogy milyen a KDE felület, mennek-e az mp3-ak az eszközeidről. Ha tetszik, beválik, akkor feltelepíted a Linux Mint 17 Cinnamon helyére, gondolom még annyira nem laktad be, ha mégis, akkor elmented valahová a /home mappát.
Azt még kalkuláld bele, hogy az alap elarun-oxygen témás KDE nem annyira tetszetős, én egy általad választott szép hátteret, az United tálcatémát és a FormaN vagy a glowglass cupertino ablaktémákat ajánlom. Van a KDE-hez egy rakat téma, csak bele kell menni a Rendszerbeállítások-ba, ott Ablakdekorációk/Asztali téma majd Új dekorációk/témák letöltése gomb.
-
válasz
_Dumber_ #29567 üzenetére
Hogy Ti miket nem mondotok.. szégyelljétek magatokat
Én nem tudom, mire gondolhattál. Vagy most mi van, lánynak csak lánytesója lehet, ez így milyen esély?
"Ha Ubuntu vonalon indultál el, akkor próbáld még ki ugyan így DVD-ről a
Kubuntu (ez Kde felülettel van)
Xubuntu (Xfce)
Ubuntu (eredeti )
Elementary"Ezzel csak időt pazarol szerintem, jobb egyből belevágni élesben a MINT- tel és azzal gyakorolni, aztán majd jöhet a próbálkozás a többivel. Én kezdőként mindent élesben próbáltam ki, igaz volt is gubanc a közös /home miatt.
eOS meg igazából csak + PPA és egyéb telepítgetésekkel lesz teljes értékű igaz ISIS- t nem ismerem, Ubit meg a Junity miatt nem erőltetném.
(#29569) DittyCat
-
lumpy82
csendes tag
Cat /etc/fstab
/dev/hda / ext ro,auto 11
/dev/ram1 /dev defaults 00
/dev/ram2 /var defaults 00
/dev/ram3 /home/user1/data defaults 00
/dev/fd0 /mnt/floppy
/dev/hdc /mnt/cdrom
/dev/proc /proc
Cat /etc/mtab
dev/root/ ext2 ro 00
proc/proc /proc rw 00
dev/ram1 /dev ext2 rw 00
dev/ram2 /dev ext2 rw 00
dev/ram3 /home/user1/data ext2 rw 00user1 a felhasználó akinek a jelszavát szeretném módosítani.
lionhearted: köszi az infót
és mindenkinek aki segíteni próbál -
No ha minden igaz, akkor sikerült ext4re formázni a HDDt és felmountolni. Letöltöttem a HDDre a BtSyncet és már fut is. Első körben már csak 1 dolgot szeretnék:
A Cubieboard indulásakor induljon el a btsync is. (egy szünetmentesre van kötve a NASsal együtt, így nem valószínű, hogy gyakran kéne újraindítani, de ha igen, akkor nem biztos, hogy ott leszek, hogy pötyögjek PUTTYban)
Az első próbálkozásom ez volt:
sudo mkdir /home/cubie/.config/autostart
sudo nano /home/cubie/.config/autostart/syncstart.desktopAbba ezt írtam:
[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=/Hdd/btsync/btsyncViszont így nem indul el. Gondolom elrontottam vagy ez csak a GUIs változatot indítaná el?
-
-
válasz
westcoastog #29069 üzenetére
Szerintem be van kapcsolva nálad valami sw compositor, ki kellene kapcsolni, azok szoktak ilyet csinálni. Konkréten Lubuntut még nem láttam, szóval nem tudom pontosan
Illetve az intel gput néha tweakelni kell Xorg.conf-ból, hogy jó legyen. Milyen GPU van benne pontosan? Ha gma 8xx akkor normális működést ne várj, az egy katasztrófa.
(#29066) Decepticon
Inkább:
/ 20GB
Ha 1TB-s a HDD akkor a ram nagyságú swap.
A maradék pedig /home, ami maga a "data" partíció, ha nincs windows a gépen akkor nem kell "data" partíció a home is megteszi. Ha van akkor meg 20GB /home maradék data ntfs... -
sepsi0
őstag
válasz
Fritz Teufel #29066 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
SWAP elméletileg akkor nem kell, 8GB DDR3 memória van a gépben. 200GB a Win miatt lett. Játékok nem lesznek ezt a gépet csak arra használjuk amire írtam, játékra szerencsére már van asztali. Az a baj, hogy gyengécske a procija a Lenovonak....
"/ (system vagy root) :ext4-et választanék"- akkor ezt gondolom linux állítja be
"/HOME"- ez akkor 0 legyen
"data partíció"- akkor ez pedig a maradék hely legyenMeghagyom akkor a 200GB-ot a linuxnak és a maradékot tárhelynek.
(#29067) joecontra
"Persze, elég csak azt. A telepítőben a lemezkezelésnél (vagy hasonló) a Valami más opcióval dolgozz, jelöld ki a rendszerpartíciót formázásra ext4 fájlrendszerrel / csatolási ponttal. Lehet, hogy csak az én paranoiám de az automata particionálásban nem bízok."
Gondolom akkor ez úgy működik mint az openwrt-nél... kezeli az ntfs-t csak lassabban."Bár nekem a 200 GB soknak tűnik egy linux-nak (az enyém pl. 8 GB helyen is elvan), de ugye egyéni igények válogatják a szükséges helyet."
Igazából most sincs kihasználva az 1TB, a képeket időnként külső vinyóra mentem.
Ha még is úgy döntenék legyalulom a vinyót, akkor van értelme a teljes területet ext4-re formázni? Persze abban az esetben ha win nem menne rá. Vagy mindenképpen maradjak a particionálásnál? Ha igen, akkor hogyan osztjam fel a winyót? Igazából nem tudom mennyi program lesz a linuxra letöltve...A legfontosabbra nem kaptam választ... Jó lesz a Linux Mint?
A driverekkel ugye nem lesz gondom? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
sepsi0 #29065 üzenetére
Szia!
A Linuxnak szánt területet NE formázd le! Csak szabadíts fel neki tárhelyet. Majd a Linux telepítésekor formázol, ami pár pillanat. A 200GB bőven elég lesz. Nem tudom, hogy milyen alkalmazásokat fogsz telepíteni, lesznek-e játékok stb, de a rendszernek 25 GB-nál többet nem hagynék (nálam pl.: ~10 GB és nincs kihasználva) A SWAP attól függ, hogy mennyi a memória a gépedben. Ha 4GB, akkor nincs is rá szükség, ha nem akarsz hibernálni de 2GB memória esetén sem adnék többet 2GB-nál. Alatta azonban mindig a fizikai duplája legyen.
SWAP
/ (system vagy root) :ext4-et választanék
/HOME ez nem szükséges (főleg kezdőnél), ha mégis létrehozol, akkor 20GB megint csak elég :ext4
aztán mehet a data partíció :ext4 -
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek:(Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától
)
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
-
andronymus
tag
válasz
_Dumber_ #28258 üzenetére
Köszönöm a segítséged!
Ez a válasza rá:Sroot@Szeba-Asztali:/home/szeba# aptitude install arandr
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva.Hát nem tudom mi baja tegnap raktam fel a debiant és elég új ubuntunal ez simán ment magától :S
Amit meg letölöttem elakad
terminálban kiválasztom és ezt dobja vissza =====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Debian/stable
./packages/Debian/ati-packager.sh: 1: ./packages/Debian/ati-packager.sh: dpkg-architecture: not found
Error: unsupported architecture:
Removing temporary directory: fglrx-install.tET0jGsorces.list-et meg nem tudom modosítani a másik verzió ezért nem jó
Létezik h a telepítésnél rontottam el valamit ?
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #28230 üzenetére
Ahhh... nem volt az enyem a .Xauthority... magameva kellett tennem
sudo chown en:en /home/enAzert nyomtam egy --reinstall xorg-ot... had kopjon a hdd...
Jopofa ez a gksu is... majd hasznalom gedit-hez, nem szeretem a nano-t.
Mindjart kiprobalom, hatha megy ssh -X-en at, a RasPi-on is. Az jo volna. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #28202 üzenetére
Nekem is volt ilyen, amikor unity-s ubuntura suszteroltam fol az lxde-t. Sot, a fenyero gombok se mentek.
Gondolom, a /home-ban a unity mashogy tarolja ezeket a dolgokat, mint az lxde, es amikor apt-gettel teszed fel az lxde-t, akkor megtartja a strukturat... vagy nem tudom. Ilyen okokbol telepitettem ujra a rendszert en is vegul. Tul sok mindennek kellett volna utana jarogatni.
Amugy a beallitasok kozott pont tegnap meg is talaltam a Peppermintben... -
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Kicsit átfutottam a külföldi fórumokat megoldás után. Nem vagy egyedül ezzel a hibajelenséggel. Kétféleképpen szokott előfordulni: egyrészt, ahogy írod suspend után, másrészt pedig a töltőkábel le- vagy felcsatolásakor.
Íme a megoldás a te problémádra:A következő útvonalon, root felhasználóval hozz létre egy /etc/pm/sleep.d/20_docky fájlt, majd másold be az alábbi scriptet:
#!/bin/sh
case $1 in
resume)
USER=`who | grep ":0" | head -1 | cut -d" " -f1`
USERHOME=/home/$USER
export XAUTHORITY="$USERHOME/.Xauthority"
export DISPLAY=":0"
su $USER - -c "dbus-launch /usr/bin/docky >/dev/null" &
exit 0;
;;
esacEz egy másik megoldás:
#!/bin/sh
USER=`who | grep ":0" | head -1 | cut -d" " -f1`
USERHOME=/home/$USER
export XAUTHORITY="$USERHOME/.Xauthority"
export DISPLAY=":0"
su $USER - -c "killall docky"
su $USER - -c "dbus-launch /usr/bin/docky >/dev/null" &
exit 0;Remélem, hogy segítettem megoldani a problémát!
-
N0zer0
senior tag
Tévedés, mert a matricával nem veszed meg a letöltési jogot. Ha jogvédők látókörébe kerülsz, és szépen feljelentenek, büntetőeljárás indul szerzői jogok megsértése miatt, akkor a hajadra kenheted az Artisjus-matricát, nem fog mentesíteni. Steames játékom nekem is van egy pár, főleg ilyen ingyenes hétvégékről, promónapokról, viszont én néha tolok régebbieket is, meg persze játszok ingyenessel is: Urban Terror, World of Padman, Wolfenstein Enemy Territory, ilyesmikkel.
A titkosítással be vagyok biztosítva. Jó, ennek ellenére nem örülnék, ha valaki meghurcolna, meg egyszer csak megjelennének az ajtóban paranccsal, és vinnék a gépet, de ha mégis, akkor a nagy bajszú fakabát vakarhatja a fejét a tányérsapkája alatt, az igazságügyi szakértőjük meg az FBI, Interpol sem fog tudni mit kezdeni a HDD-kkel (már csak a régi CD/DVD-imet kell eltüntetnem, de abból nincs sok, egy dobozban elpasszolom egy közeli rokonnal, ismerősnek megőrzésre). Azonosítja maximum a partíciók elejére a LUKS fejlécet, ebből visszakövetkeztet, hogy linuxos dm-crpyttel titkosítottam (meg hogy nem kulcsfájl kell hozzá, hanem jelszó), de azt nem fogja tudni, hogy pontosan milyen titkosítási algoritmus használ, milyen hasht, milyen erősségben, hány jelszót. A 250MB-os boot és egy darab linuxos boot pendrive-on kívül minden partícióm titkosított, a root és a swap LVM volume is, nem csak a /home, meg ez, meg az. A jelszó is jó erős, jó hosszú, nem szótárazható. Ráadásul mivel a dmcrypt és a linux kernel nyílt forráskódú, azért backdoortól sem kell tartanom, mint a windowsos BitLockernél, hogy esetleg a MS benne hagyott valami disznóságot, aminek a segítségével a hatóság egy pillanat alatt visszanyeri a kulcsot, meg a dm-crypt nem is SSL alapú barmolmány, hogy bármelyik orosz cracker csak úgy megtöri.
-
tvamos
nagyúr
Bocs, ha ez OT, de hatha itt tobb szerencsevel jarok...
Szoval ez az en problemam.
Roviden, Raspberry Pi-on akarok SAMBA megosztast csinalni.
Azota kiprobaltam ezt is.
Ez lett az /etc/samba/smb.conf:
# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of
workgroup = WORKGROUP
# Windows Internet Name Serving Support Section:
# WINS Support - Tells the NMBD component of Samba to enable its WINS Server
wins support = yes
[SAMBA]
comment=Raspberry Pi Share
path=/home/pi
browseable=Yes
writeable=Yes
valid users=pi
admin users=pi
create mask=0777
directory mask=0777
public=no
De valami nem stimmel, mert amikor probalom ujrainditani a SAMBA-t, hibat dob.
/etc/init.d/samba restart
[....] Stopping Samba daemons: nmbdstart-stop-daemon: warning: failed to kill 2325: Operation not permitted
smbdstart-stop-daemon: warning: failed to kill 2333: Operation not permitted
. ok
[FAIL] Starting Samba daemons: nmbd failed!
Elnezest, a hosszu hsz-ert, csak reszeletesen le akartam irni, mi a tortenes. -
_Dumber_
őstag
válasz
hódmaci #28015 üzenetére
sejtettem, hogy fent van.. passzolom
Délután felraktam virtuális gépre az ubuntut, majd liveról bebootoltam és ezt csináltam:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 8589 MB, 8589934592 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 1044 cylinders, total 16777216 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000638dc
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 1677311 837632 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 1679358 16775167 7547905 5 Extended
/dev/sda5 1679360 16775167 7547904 83 Linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda5 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ su
Password:
su: Authentication failure
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /dev /mnt/dev
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /proc /mnt/proc
root@ubuntu:/home/ubuntu# chroot /mnt
root@ubuntu:/# Es bent vagyok^C
root@ubuntu:/# grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
Installation finished. No error reported.
root@ubuntu:/# Es keszNálam ennyi volt, de 32bit és nem GPT-s
Próbáld megcsinálni (#28006) CPT.Pirk ötletét(ezen is látszik, hogy a bootflag a swapon van,ami természetesen hülyeség, de grub esetén ez tök mindegy !)
-
hódmaci
senior tag
-
hódmaci
senior tag
válasz
hódmaci #27980 üzenetére
Kezdem foladni
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /dev /mnt/dev
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount --bind /proc /mnt/proc
root@ubuntu:/home/ubuntu# chroot /mnt
chroot: a(z) ”/bin/bash” parancs futtatása meghiúsult: Érvénytelen végrehajtható fájlformátum
root@ubuntu:/home/ubuntu# -
hódmaci
senior tag
válasz
_Dumber_ #27978 üzenetére
Na neee
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda5 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# mount –bind /dev /mnt/dev
Usage: mount -V : print version
mount -h : print this help
mount : list mounted filesystems
mount -l : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab
mount device : mount device at the known place
mount directory : mount known device here
mount -t type dev dir : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
mount --move olddir newdir
One can change the type of mount containing the directory dir:
mount --make-shared dir
mount --make-slave dir
mount --make-private dir
mount --make-unbindable dir
One can change the type of all the mounts in a mount subtree
containing the directory dir:
mount --make-rshared dir
mount --make-rslave dir
mount --make-rprivate dir
mount --make-runbindable dir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount .
root@ubuntu:/home/ubuntu#szerkesztve
ah igy helyes
mount --bind /dev /mnt/dev
-
törölt tag
válasz
Klaus Duran #27825 üzenetére
/home nem kötelező ,biztos vannak előnyei ha külün van de kezdőknek nem is ajánlják ,h külön legyen pl. Én pl. nem használok külön /home-t mondjuk én láma vagyok
Ha jól értem csak az ubuntu indul és nem mutat grub-ot windows indítási lehetőséggel? -
-
Tonyk
veterán
válasz
Jester01 #27783 üzenetére
"Szerintem azért nem enged ráírni mert nem a felhasználód tulajdonában van. Ezen egy sudo chown felhasználó /media/ahovacsatolom (csatolás után) sokkal inkább segít mint az fstab mókolása."
Pont egy ilyennel szopikázok:
Adott a home-om alatt egy mnt/ video . Ide akarom becsatolni a NAS-om megosztását.
Kiindulás:
ls -l
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 videomount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456
mount: ezt csak a rendszergazda teheti megsudo mount //nsa320/video /home/tonyk/mnt/video -o username=xyz,password=123456,defaults
Így OK, felcsatolódik, de csak olvasható, holott a megadott felhasználóval és jelszóval írhatónak kéne lennie. Simán a hálózatokból kitallózva a nas megosztását a fenti userrel írható a tartalma.
A fenti mount után ls -l -re:
drwxr-xr-x 2 root root 0 máj 15 20:49 videoumount után :
drwxr-xr-x 2 tonyk tonyk 4096 júl 5 16:27 video
Ötlet? Mountból miért nem jó, ha fstab-ból ok, és kitallózva is ok u.a a felhasználóval?
Nyilván a "drwxr-xr-x 2 root root " miatt nem írható, de hogy lehetne megerőszakolni? -
törölt tag
Na most ugye az ext4 naplozo fajlrendszer valamennyit erre a celra lecsip maganak(asszem 5%).
Ezenkivul mivel particionaltal /-t es /home-t ,vagy eleve nem volt rajta particio,vagy torolnod kellett,hogy s sajatjaidat letrehozd.
Ha minden igaz fel lehet szabaditani (de nem ajanlott!!).@wopi
Atlagos felhasznalonak igazabol nem tudom minek kellene debian dehat mivel virtualban fent van latod,hogy mit varhatsz tole.Ha szeretned tedd fel de hagyd mellette a Mintet hiszen meg vagy vele elegedve.
(bocsesz a ekezetek miatt)
-
N0zer0
senior tag
válasz
Buster17 #27638 üzenetére
Pontosan melyik fossal csináltad? Konkrét névre gondolok, disztribúció és program. Amúgy meg a látatlanban is valószínű, hogy /home/felhasználóineved/Dokumentumok vagy hasonló helyre mentette. Esetleg ments el egy egysoros kamudoksit, de előtte nézd meg, hogy hová kínálja fel a mentést, mert nagy az esélye, hogy a keresett dokumentum is ott lesz.
Ha emlékszel a fájlnévre, akkor find / -type f -name "fájnév" formájában rákeresel terminálban. Ha régi dolog, és már indexelve van, akkor esetleg locate -i "fájlnév" parancsot is rá lehet ereszteni. Ha kényelmetlen terminálozni, akkor valamilyen kétpaneles fájlkezelőben vagy intézőszerűségben keress rá, ezek grafikus felületen is megkeresik.
-
N0zer0
senior tag
Esetleg arra gondoltam, hogy írok egy scriptet, ami minden két órában csinál egy alacsony prioritású dátumos biztonsági mentést /home/felhasználóinév/.config/deluge/state mappáról, mondjuk a /home/felhasználóinév/deluge-mentés/YYYY-MM-DD_HH:MM.zip néven. 2 másodperc alatt, 61KB-ból megúszható, ha csak a szükséges fájlokat mentem, ha mindet, akkor is pár másodperc, és 6MB-os lesz az archívum, lemértem. Lehet, hogy a napi mentés is elég lenne.
-
Sleed
aktív tag
sziasztok,
az mitől lehet hogy a
*/5 * * * * /home/pi/anyscript.sh
lefut 5 percenként, de pl. a
20 18 * * * /home/pi/anyscript.sh
nem fut le 18:20-kor? az időzóna jól be van állítva, próbáltam az időt is kiíratni egy ilyen szkripttel és jó időpontot írt ki.
valami ötlet, hogy mit rontok el?
köszi -
N0zer0
senior tag
Nagy professzorság nem kell hozzá. Elindítod az Ubuntu Szoftverközpontot, az szépen magyarul mutatni fogja, hogy milyen programok elérhetőek rá, egy gombnyomásra telepíti neked, amit kiválasztasz. Esetleg, ha valamit nem találnál meg a csomagkezelőben, akkor nyitsz egy terminált
sudo apt-get install csomagneve
paranccsal telepíted, ami kell. Alapvetően ezzel el lehet indulni. Esetleg a linuxos-unixos könyvtárszerkezetet kell megszokni, hogy nincs C: meghajtó meg Progam Files, sem Document and Settings, hanem helyette root (jele: /) van, meg /home, meg /usr, stb. Könyvből ezt nem nagyon tudod megtanulni, azok túl elméletiek, meg legtöbbször elavultak is. Inkább keress a neten ubuntu linux kezdőknek kulcsszavakra leírásokat, ha elakadtál, kérdezel az Ubuntu fórumán, vagy itt ebben a topikban. A gyakorlattal elég rövid idő alatt ki fog alakulni, és meg fogod szokni. -
CloZee
aktív tag
Problémám van.
Feltettem a Linux Mint-et pendrive-ról egy Sony notebookra.
20GB a /-nek
4GB a swap-nak470GB a /home-nak.
De nem hajlandó bootolni a rendszer. Azt irja "Operation system not found". Mit tudnék csinálni?
(Telepités előtt UEFI-ről átállitottam Legacy-ra a biost) -
Sleed
aktív tag
sziasztok, raspberr pi-n (raspbian) ismerkedem a rendszerrel, és a bash scripinggel kapcsolatban lenne két kérdésem:
-hogyan tudok egy env változót egy string közepére illeszteni?
filename='/home/pi/test/logs_'.$HOSTNAME.'.zip'
echo $filenamevalami ilyesmit szeretnék, de ez nem működik, az output simán /home/pi/test/logs_...zip lesz
viszont a
echo $HOSTNAME
kiadja a megfelelő stringet.-a másik meg az hogy van egy ilyen scriptem hogy
#!/bin/bash
/usr/bin/zip -r /home/pi/test/logs_$HOSTNAME logsez a test könyvtárban található logs könyvtárat bezipeli és iderakja mellé a hostname-el kiegészítve.
de ha ezt nem innen futtatom, hanem máshonnan, ebben az esetben a crontab, akkor#!/bin/bash
/usr/bin/zip -r /home/pi/test/logs_$HOSTNAME /home/pi/test/logsműködik csak, viszont ilyenkor a .zipbe beleteszi a /home/pi/test könyvtárszerkezetet a logs fölé. mást (pl egyéb fájlokat, alkönyvtárakat) nem de nekem arra van szükségem hogy a .zip-ben egyből a logs könyvtár legyen. hogyan tudom ezt megvalósítani?
köszönöm szépen előre is
üdv. Sleed -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #27181 üzenetére
Sajnos nem lehet kikapcsolni, ha a qbittorrent úgy indul el hogy nem látja a célt, akkor legközelebbi csatlakozáskor újrahasheli az egészet. Na én azóta tartom a torrentes mappát a /home alatt
Érdemes nyomonkövetni amúgy az oldalát [link]
Elég nagy kár érte egyébként hogy a windowsos verzióra is pazarolják az erőforrást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
800.henrik #26939 üzenetére
Azért nem megy, mert egy primary partíciót nem tudsz bezsuppolni kiterjesztett területre. Kb. azt tudod csinálni, hogy megformázod mondjuk Ext4-re, és felcsatolod a /home alá, vagy ahová tetszik, úgy megkapod mint tárhely.
teleahocipöm: nehéz mit mondani az esetedre, mert pl. az SMPlayer sem omlik össze, meg az LO sem vált nyelvet másnál, mindegy milyen frissítés van.
-
válasz
CPT.Pirk #26770 üzenetére
Valahogy sikerült leszenvednem a megfelelő rpm csomagot és telepítettem is, erre pont akkor jött a kernelpánik, még jó, hogy másik disztrót telepítve be tudtam menni abba a partícióba, ahol volt és el is indult a program, de nekem ugyanaz a felület volt, mind eddig. A Nav mindíg visszadobta verzióütközés miatt, persze, hogy nem tudta frissíteni írás jog nélkül a pánikos disztró /home- ját. A jövő majd 4 éve a söralátét méret!
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #26738 üzenetére
Nem az SMPlayert kell eltávolítani és újratelepíteni, hanem a konfigját, ami valahol a home mappádban lesz, /home/felhasznalp/.congif/smplayer.ini fájlban.
-
teleahocipöm
senior tag
Beírtam a sources.list -be "Ubuntu Sources List Generator" megadott listát, most van ugyan már SMtube, de nem idul el. Újratelepítettem az SMPlayer-t, töröltem az SMTube-t de nem sok eredménnyel
" A változások alkalmazva
Nem minden módosítás és frissítés sikerült. Részletek:(synaptic:12896): GLib-CRITICAL **: g_child_watch_add_full: assertion 'pid > 0' failed
Bus error (core dumped)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 186413 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Removing smtube (2.1-1~trusty1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 186358 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Preparing to unpack .../smplayer_14.3.0-1~trusty1_i386.deb ...
Unpacking smplayer (14.3.0-1~trusty1) over (0.8.6-2) ...
Replacing files in old package smplayer-translations (0.8.6-2) ...
Preparing to unpack .../smplayer-translations_0.8.6-2_all.deb ...
Unpacking smplayer-translations (0.8.6-2) over (0.8.6-2) ...
Replaced by files in installed package smplayer (14.3.0-1~trusty1) ...
A korábban ki nem választott smplayer-skins csomag kiválasztása.
Preparing to unpack .../smplayer-skins_1%3a20130605-1~trusty1_all.deb ...
Unpacking smplayer-skins (1:20130605-1~trusty1) ...
Preparing to unpack .../smplayer-themes_1%3a20131003-1~trusty1_all.deb ...
Unpacking smplayer-themes (1:20131003-1~trusty1) over (0.1.20+dfsg-1) ...
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ...
dpkg: error processing package man-db (--unpack):
subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
man-db
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Egy csomag telepítése meghiúsult. Kísérlet a helyreállításra:
Beállítás: man-db (2.6.7.1-1) ...
dpkg: error processing package man-db (--configure):
subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped
Beállítás: smplayer (14.3.0-1~trusty1) ...
Beállítás: smplayer-translations (0.8.6-2) ...
Beállítás: smplayer-themes (1:20131003-1~trusty1) ...
Beállítás: smplayer-skins (1:20130605-1~trusty1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
man-db"Hiba történt
A következő részletek ismertek:
E: man-db: subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped"Indítom az SMPlayert, : "MPlayer összeomlott! Részletek:
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo xv, -nokeepaspect -dr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 23068711 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/packard/.config/smplayer/styles.ass -subfont-autoscale 0 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -subpos 100 -cache 2048 -osdlevel 0 -prefer-ipv4 -vf-add screenshot -noslices -channels 2 -af equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 110 "Próbálom törölni az SMPlayert, állítólag törött fájlok vannak, amiket előbb ki kellene javítanom!
Pipa vagyok már nagyon -
válasz
bazsi83vp #26562 üzenetére
A HDD topicban írnak inicializálást, teljes formázást, én csak formáztam és telepítettem, 5 év garanciával minek parázzak?
1. - re
Itt az ext4- et javasolják, de nézd át az egész írást, mert egész friss SSD optimalizás, már MINT 17- et ír!Én mindkettőt tesztelem, a 17- el simább dolgod lesz, az LMDE már okozott fejtöréseket, de jobban variálhatsz a Debian repókkal.
2.- re
Nem nagyon befolyásol semmit, de a Cinnamon valamivel rendszer/igényesebb üresjáraton kívül is, de nem mindegy a vga driver sem.
3- ra
Nem, már 4 Gb esetén sem.
4.- re
Attól függ, hogy külön lesz- e a /home. ha igen, akkor 15/ bármennyi, ha nem, akkor 30 elég.Most látom, hogy van profibb válasz is (#26563) bob.zxr- től, de kezdőként legalább nem hibáztam nagyot!
Ez a tömörített flag nagyon fontos? Amúgy ntfs lenne jó.
-
mzx
senior tag
Az előző (sorszámú) hozzászólásomban levő kérdéseim a lényegesebbek, de azért egy kis KIEG:
Hogyan tudom mount-olni a win-es hdd-t a Lubuntu live cd-ről majd? Most nincs előttem a gép, ezért nem tudok ma már kísérletezni vele. Viszont érdekel: tudja valaki, mit rontok el mount-oláskor? A lubuntu pcman file manager-e hiába ajánlja fel a mount-ot, nem reagál rá. Parancs sorból is hiába írtam be, hogy
sudo mount /dev/sdb /EGY MAPPA
Pl.:
sudo mount /dev/sdb /mnt
("/mnt" helyett /mediat is, és /home-ot is, meg /home/ubuntu-t is próbáltam, szintén hiába.)
Aztán lehet, h sdb helyett sda-val is kellett volna próbálkoznom, erre csak most gondolok.Azért lenne jó mount-olni, mert lehet , h megoldódna ezáltal az egész probléma, mert esélyesen van megfelelő win file-om, amit rámásolva megoldást hoz.
-
Lathronos
őstag
válasz
hódmaci #26493 üzenetére
Nekem 40 GB-on lazán elfér az LMDE. Talán letükrözöd az egész tároló szerverparkot, hogy 320 GB nem elég?
Ja, látom most írod, hogy torr... de ezt szerintem nem kéne híresztelned, szóval letöltésről van szó. Ahhoz a /home partíciódat kéne 2 felé osztani, de ezt nem tudom miként lehetséges(de lehetséges).
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Kérdeznék bár lehet hülyeséget majd ti megmondjátok.Meghajtókat csatolni csak üres mappába lehet?
Vagyis van a pc-ben egy HDD arra telepítve a linux minden egy partición.A képek mappát "telepakolom" majd teszek bele egy 2HDD-t a pc-be azt tudom oda csatolni vagyis a /home/pc/képek/ Mappába?
Ha igen akkor hogy a túróba kezeli a dolgokat ami a főHDD-n van azt meghadja és onnantól a másik HDD-re ír
Vagy egyként kezeli és következő telepítésnél a 2HDD tartalma értelmetlen.
Vagy egyszerűen ez nem lehetséges -
-
Apollyon
Korrektor
válasz
freaghill #26046 üzenetére
Hali!
Szerintem majd a Kapitány javíttatja.)
Az oldaluk azért nem megy, mert elvesztették a szervert, és azóta átköltöztek máshová:
http://chakraos.org/home/
Ha Chakra kell, van topikja is itt a fórumon: [link]CS-vel kapcs. nem tudok segíteni, de szerintem meg lehet oldani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #25995 üzenetére
Még böngészővel se igen fogot átlépni az 1GB ram használatot, szóval totál felesleges swap partíciót odatenni 4GB ram mellé, amíg nem futtatsz valami hihetetlen ram igényes progit, de ilyet nem tudok mondani se fejből. Szóval ennyit a 2gb swapról.
- btw igény esetén később is lehet hozzáadni...
Nem kell külön /home partíció. Az csak egy lehetőség. Én magam sosem használtam külön homeot. Szóval nem tudom hogy van a Kubuntuban, de kijelölöd azt az egy szem partíciót, megadod a csatolási pontnak a "/"-t, majd az ext4 fájlrendszert és kész. Ez valszeg a kézi menüben van.
-
Lacpac
őstag
válasz
Lacpac #25768 üzenetére
Már meg is találtam a nekem kellő dolgot.
http://hogyan.org/sajat-ubuntu-telepito
Hogyan tudom megnézni mennyi szabad hely van a merevlemezen,
Nem hoztam létre külön /home partíciót, 6 GB van adva a rendszernek.
Azért kérdezem, hogy hogy meg tudjam nézni mekkora hely van szabadon.mod:
Elolvastam a hozzászólásokat, hát lehet nem ez az én progim. -
"a Linux telepítése és belakása bonyolult az egyszerű felhasználónak a Win- hez viszonyítva"
Így írtam, mert így van. Magam is évtizedes Win múlttal ugrottam bele a Linux telepítésébe és bizony kellett az elszántságom, bár épp HDD csere is közbejött, de alapból 2 HDD volt a gépben és Wubival próbálkoztam Win mellé telepítési opcióval először, a végén jött csak a kézi partícionálós telepítési mód. Utána Debian még a hálókártyát se ismerte fel a gépben, úgy kísérletezgettem, hogy mit hová kell beírni. Aztán jött a MINT meg az openSuse, persze közös /home- al.
Ha ezekre azt mondod, hogy egyszerű, akkor azonnal elkezdem telepíteni a Win 8.1- et!Az XP-t meg már félálomban is feltelepítettem úgy, hogy még a bios sem jött be és az alaplapi telepítő cd se volt meg, annyira behalt a gép egy rossz táptól.
Ma már én is azt mondom 20 különböző disztró után, hogy pofonegyszerű a Linux telepítése, bár néha keverednek bennem a dolgok új telepítéskor.
MINT forever!
Minap olvastam az F1 hírekben, hogy valaki azt mondta, lassú a Ferrari!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024) - M3 - 68 Ciklus- 8GB/256GB (MRXN3MG/A) Asztroszürke - MAGYAR
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest