- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Extrém tartós SSD-t prezentált a Gigabyte
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#19617792 #30084 üzenetére
Akkor marad a cron, mert ne bootkor csinálja a TRIM- et, mert most teszteléskor eltartott majd egy percig!
Sokat nem törölgetek, csak a disztró és a FF van egyenlőre, inkább gyomlálgatom a MINT- ből a felesleges dolgokat, például a cups, ha már nincs nyomtató, az a baj, hogy van, ami törléskor vinné magával a cinnamont is, így inkább ne törlöm. Ezeket a függőségeket nem nagyon értem ilyen esetekben.Most nem TRIM- let sokat a log szerint:
*** Mon, 22 Sep 2014 19:50:35 +0200 ***
/: 0 bytes were trimmed -
válasz
#19617792 #30082 üzenetére
Liter kávé csak akkor kezd működni, mire elindulok itthonról!
sudo run-parts -v /etc/cron.daily parancsra úgy néz ki megcsinálta, ha jól látom. Ebből kiderül, hogy megcsinálja- e magától is?
run-parts: executing /etc/cron.daily/trim
/: 6722072576 bytes were trimmed
run-parts: executing /etc/cron.daily/upstartAzt nem értem, hogy benn van az /etc/cron.weekly mappában az fstrim script. Ez nem kavar valamit össze?
Akkor jónak tartod a daily rendszerességgel végrehajtott TRIM- et, úgy értettem a kérdést, hogy nem elég- e csak hetente egyszer TRIM- elni!?Asztali gép, nem sleepel sokat, de ez az rc.local még ismeretlenebb nekem, mint a cron! Baj, ha most marad inkább a cron- os megoldás? Ma már nem bütykörésznék vele többet.
-
válasz
#19617792 #30077 üzenetére
Köszi, sokat segítesz a válaszaiddal, hajnalban simán benéztem ezt a külön partíción lévő /home- ot, külön van ugyan, de nem az SSD- n!
Nem tudom, mit kezdett volna a TRIM a HDD- vel, de biztosan tudják nélkülözni egymást.
A cron tesztnél meg gondolom ki kell cserélni a weekly- t daily- re. Egyébként ha a linkelt beállításoknál kicserélem szintén a weekly- t daily- re, akkor szerinted működni fog rendesen heti rendszerességgel? Csak azért kérdem, mert az általad linkelt leírásban teljesen másképp van megoldva a TRIM időzítés leírása, mint amit hajnalban találtam megnyitva a FF- on, gondoltam, megcsinálom akkor aszerint!
-
válasz
#19617792 #30069 üzenetére
Igazad van, 120 GB- on elfér pár disztró, egynek 12 GB- ot szánok /home nélkül. Hagyom ezt a /var- t is a root- ban.
fénysebesség fölé gyorsul SSD-vel...
No, akkor csak nem adom el, esetleg elcserélem egy Sam 850- re, mert azon 10 év garancia van! Az Intel 520 garanciáját meg épp pár napja vitték le 5- ről 3- ra.
(#30068) Zedz
elementary-tweaks használj legközelebbi telepítésed után, ne gnome-tweaks- t!sudo apt-add-repository ppa:versable/elementary-update
sudo apt-get update
sudo apt-get install elementary-tweaks -
válasz
#19617792 #30064 üzenetére
Aha, köszi
, ez jól hangzik így, ilyent még úgysem csináltam.
/var, /tmp.
A /var 1,2 GB- ot foglal, akkor ezeket érdemes átrakni, gondolom ez nem befolyásolja az SSD sebességét. Igazából csak addig a pontig akarom kímélni, amíg nem megy a sebesség rovására, különben értelmetlen volt a megvétele.
Külön kösz a tweak- el kapcsolatos válaszokat, ezek lennének fontosak, ezek szerint amit a régebbi cikkekben írtak a TRIM beállításról, az még mindíg él.
tmpfs-t is kipróbálom, a net most elég jó a Diginél, 100/50- es csomag.
Kicsit így is szkeptikus vagyok, hogy tényleg sokkal gyorsabb lesz minden vele a WD1033FZEX- hez képest. Igaz, az apróban el tudom adni kis veszteséggel, akkor már a tanulópénz miatt is megérte.
Bár nemsoká kifut az Intel 520, így akár többet is érhet később annak, aki tudja, mennyivel jobb az újabb kiadású Intelnél. -
korobi
aktív tag
válasz
#19617792 #29895 üzenetére
igen, az. mi a szintaktikája? 2x próbáltam belerakni mind a 2x megakadt a bootolásnál hibával...
közben másik furcsaság, indul a conky a rendszerrel együtt, de az óra mellet nem tölt be semmilyen kis alkalmazást addig amíg a conkyt ki nem lövöm. értetlenül ülök a dolog előtt...
-
N0zer0
senior tag
válasz
#19617792 #29546 üzenetére
Nem értek egyet, egy kezdőnek ez nem ajánlható. Lehet, hogy nem fogja vinni a hardvereit, vagy el sem indul a gépén, és egy kezdő nem fog nekiállni terminálból drivereket mókolni.
Az általad említett módszer egyébként jó, csak nem kezdőknek, hanem azoknak, akik már ismerkedtek Linuxszal, már használgatják egy kis ideje, normálisan tudják használni a gépükön, csak nem akarnak Windowszal a továbbiakban kísértésbe esni, ilyenkor jó a Wint legyalulni, és végleg elszakítani a köldökzsinórt. Én nem is tekintek senkit addig igazi, teljes értékű linuxernek, akinek dual bootban ott van a Win is, kivéve, ha tényleg olyan professzionális munkaprogramot használ (nem, a Nero, Total Commander, COD, Pasziánsz, a CCleaner, Outlook, meg az MS Office nem professzionális program, utóbbi alatt én olyanra gondolok, hogy CAD, QuarXpress, InDesign, Photoshop, Visual Studio és hasonló kaliberű szoftverek), amit nem tud Linux alatt tolni (bár ezek felszenvedhetők Wine-re, ha nem a legújabb verziót akarja használni az ember belőlük). Sajnos sokan nem tudnak a Wintől elszakadni, használgatják, de csak alkalmilag, passzióból, néha átbootolnak Winből, de nem linuxoznak komolyan, és emiatt nem is fejlődnek linuxügyileg, mert nincsenek rászorítva, hogy minden felmerülő problémát és feladatot Linux alatt oldjanak meg.
-
King Unique
titán
válasz
#19617792 #29546 üzenetére
Igen , lehet valóban, csak nem egy totál kezdőnek...
Neki, azért nem árt, ha ott van mankónak a Windowst, aztán, majd idővel eldönti mit szeretne.
Mert, ha épp nem fogja vmelyik hardverét rendesen felismerni, kezelni, v épp mókolnia kell vele, akkor meg itt fog szitkozódni...
illetve azért a gép mellé adott jogtiszta rendszert elhamarkodottan kukázni se épp okos dolog szerintem, ha FreeDOS--al vette volna, az más. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #25609 üzenetére
Hát én is ezt mondom! Mikor csapataink harcban állnak a rezsivel -rezsi wars-, akkor minek foglalkoznak a fogyasztással mikor örö bodottá van?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #25592 üzenetére
Az a sokkal kevesebb azért nem állja meg a helyét. 15-25W körül simán fog a nas is fogyasztani, ehhez mérd hozzá egy átlagos asztali gép üresjárati fogyasztását, ami szintén nem sok. Az én régi Phenom2 X4 procis gépem se fogyaszt többet 60-70 wattnál üresjáratban (mértem műszerrel), egy mai I3-as gép meg még kevesebbel is beéri. Film alatt meg mindkét rendszernél a videokártya dedikált HD dekódere dolgozik, szal az is csak pár watt plusz terhelést jelent.
Syl: ez igaz, én csak a torrent kapcsán írtam.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#19617792 #24177 üzenetére
Eredetileg azért váltottam csak magyarra, mert az angol firefoxban nem tudtam a magyar helyesírás ellenőrzést beállítani, hiába állítottam be megfelelően. Ezért magyar firefox kellett, viszont azt meg az angol nyelvű rendszerre nem tudtam megoldani. Így lett az egész magyar. Viszont most már tudom hogy hogy kell, és vissza fogom állítani, mert valahogy jobban szemre áll az angol rendszer. Amúgy windóz XP-s időkben is már angolul használtam az oprendszert.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#19617792 #24172 üzenetére
Nálam kivételesen most magyar a Manjaro, mert korábban nem tudtam megoldani angol nyelv alatt hogy magyar legyen a Firefox (és fordítva, de most már meg tudom ;p)
A terminál pedig magyarul üzen vissza, teljesen hibátlan az egész, nincs idegen nyelvű elem benne, nem keveredik a két nyelv. -
Nowhereman
őstag
válasz
#19617792 #23418 üzenetére
Hát visszanézve a Xubuntura, meg a xfce-mintre, megvolt az az érzés, hogy a xubuntut egy óra, az xfce-mintet egy hónap alatt hozták össze.
Inkább csak a fontos dolgokban, mert többnyire az ubuntu tárolóját tükrözik, meg a címek közé beveszik a getdeb.net-et, amiben aztán tényleg nem agyontesztelt cuccok vannak - mégha nagyon sok olyan szuper dolog, ami némileg a cannonicalt minősíti le, hogy még nem vették fel a tárolójukba. A getdeben túl azért a Minten is van némi rolling hajlam, mert a 13-ra azért viszaportolták az új cinnamont és matét. -
lukaszokni
aktív tag
válasz
#19617792 #22960 üzenetére
Ismét köszi mindenkinek a választ!
Akkor rápróbálok a Mayára, bár ahogy olvastam az új hsz-eket,. lehet, hogy kevés lesz ez a gép hozzá, meglátjuk. Elvileg ez a proci médiára lett hegyezve, windózos teszteken viszi a filmeket, talán ezzel sem lesz gond.
Ha nem jönne be, akkor megnézem ezt a Peppermintet, Debiant, Lxde, megyek egyre lejjebb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #22746 üzenetére
Vajon előbb utóbb kitiltja a Youtube, mert biztonsági kockázat? Mondjuk HTML5-re van kapcsolva a böngésző, szal a videók többségét nem flashel nézem. Az a baj, hogy Windows alatt nem akarják abbahagyni a flashplugin fejlesztését, hiába ismerték el a HTML5-öt jobb megoldásnak.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22358 üzenetére
Mint eseteben nem tudtam megoldani anno, hogy a talcan levo ikonok magasabbak legyenek. Itt is ilyesmit latok most, h mondjuk 32px a talca magassag, de az ikon csak 24px. Ezek csak pelda ertekek termeszetesen.
Probalok kezdeni vele valamit. Elsokent a kinezettel akkor. Az erdekelne meg, h deb csomagokat kezel-e. Csak azert kerdem, mert nem tudom milyen verziot kell a netrol letolteni par alkalmazasbol. Illetve a legfontosabb majd, hogy a Bumblebee hiba nelkul telepiheto legyen, mivel egy Nvidia Optimus laptopot hasznalok. Az xtce tud valami animalt ablaknyitas-zaras dolgot vagy ez amolyan gyenge gepre valo ablakkezelo? -
BoB
veterán
válasz
#19617792 #22358 üzenetére
1-esre: csak az előbbit emelték át, a menü az xfce-hez tervezett whisker menü. Kinézetre olyasmi, de nem az. Egyébként sokkal jobb mint az eredeti.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22319 üzenetére
Nem találok Privacy-t, de ha törölhetőek akkor oké.
Syl: Megnyugodtam. Mondjuk 13.10-ben láttam én is Amazon-os ikont a Unity Bar-on, 12.04 alatt nem.
Még mindig próbálom megtalálni az ideális distrót, ami nem bugos és a felület is tetszetős egy erősebb géphez.
Lenne pár kérdésem, hátha valaki tud válaszolni rájuk.1. Pulseaudio okozott már pár distron gondot. Akkor szokott probléma lenni pár programnál, ha már szól valami és mondjuk az XBMC is lejátszana valami filmet. Ekkor előfordul pl. Elementary OS alatt kis gubanc. Az érdekelne, ha letörlöm a Pulseaudio részt és csak az Alsa-t használom, akkor az óra mellé hogyan tudnék kitenni újra egy hangerőszabályzót?
2. Kipróbáltam tegnap a Linux Mint Cinnamon-t és nagyon jónak tűnt. Pár kinézetbeli gondom akadt. Az egyik nem tetsző dolog, hogy a Bar-on (taskbar vagy mi lehet) az ikonok nagyon picik. Gyakorlatilag picit torz is az összenyomorítás miatt. Nem lehet ezen javítani? Olyan méretű kellene, mint például Ubuntu-n van.
3. Tetszik az Elementary OS-ből megismert Plank dock. Ha feltelepítem, akkor viszont nem találok sehol konfig appot hozzá, hogy mondjuk a dock képét megváltoztassam. Esetleg valaki tudna megoldást erre?
4. Most éppen Ubuntu 12.04 x64 van a laptopomon, 12.04.1-ből frissítve, mert a 12.04.3 amint felteszem felpakol egy Nvidia drivert is ami nem nyerő az Optimus (Bumblebee) miatt. Viszont szépen felfrissítek mindent. Időnként viszont kapok egy "Az ubuntu belső hibát észlelt" ablakot és küldhetek visszajelzést róla. Aztán időnként ettől függetlenül a Compiz leállásáról is értesít. Az érdekelne, hogy ilyen hibák esetén hogyan lehetne kitalálni, hogy mi a gond és korrigálni a problémát? Ugyanis kezdem unni a distro-k cserélgetését és belaknék már egyet.
Most így ennyi!
Kicsit macerásnak érzem még a Linux-ot a Win7 után a sok apró probléma miatt. Viszont valahogy mégis van benne valami iszonyatos szabadság és használhatóság, ami miatt nehezen dolgozok már az "Ablakos" rendszeren. Jó lenne összehozni már egy munkakörnyezetet stabian. Remélem mihamarabb meglesz.
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22292 üzenetére
Mar megtalaltam minden. Egyelore nagyon szupernak tunik. Tetszik mit tagadjam. Holnap tesztelem es ha ugyanannyira jo lesz, mint ma este azt hiszem maradni fog. Iszonyat jol testreszabhato es furge. A menuje picit fura a ket oszlopos megoldassal, dw probalom megszokni.
Zoltán: Eddig nem volt bajom vele, de amint lesz, akkor megjatszom a dolgot. Alsa Gui cimszoval lesz erdemes keresnem vagy van valami spec neve?
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22281 üzenetére
Mennyire macerás CLI-ből telepítgetni benne? GTK-t simán lehet használni? Elég sok GTK-s programhoz szoktam hozzá. Aztán XBMC-t is szeretnék használni rajta, nem tudom mennyire lehet ez probléma, illetve Optimus az Nvida-hoz. konkrétan ugyanis a Bumblebee oldalán nem látok leírást a Linux Mint-en történő telepítéshez. Másként mennek ott a dolgok, mint Ubuntu-n?
-
törölt tag
válasz
#19617792 #22226 üzenetére
Mivel AS3- ban is dolgozom van nemi ralatasom. Szerintem nincs baj vele. A problema inkabb a gyenge linux tamogatottsag. Win alatt szepen muzsikal, de valamiert (persze mind tudjuk miert) linuxon elhanyagolja az adobe.
Tehat azt mondod ne is varjak jobb mukodest? Mert sajnos ebben az esetben ugrik a linuxra atteres, mivel eddig instabilabbnak mutatkozik, mint a Win ME. -
Syl
nagyúr
válasz
#19617792 #22201 üzenetére
Végigpróbáltam én azon mindent. Pöcsölt xfwm4-et, másik compositort, semmi nem segített rajta. Az smplayerrel többé-kevésbé megoldotta a problémát, de a flash/html5 videók nézhetetlenek maradtak.
(#22202) PeachMan
Az androidos telóm is
Az Android az evidens, attól el is várom
De a "zárt", "mindenhez itunes kell", "semmit nem lehet vele csinálni" iOS is lazán veszi ezt az akadályt. A KDE bezzeg elvérzik.
-
válasz
#19617792 #21963 üzenetére
Nekem is EFI-m van, de mi a gond? Millió leírás van, hogy hogyan kell azokra telepíteni.
Ubuntunál is: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Egyébként ajánlott egy friss telepítő letöltése, pl 12.04.3, és azzal próbálkozás. (Ebben pl 3.8as kernel van) Pont a nagyobb hardverestámogatottság miatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #21944 üzenetére
Na az ilyesmi miatt nem vettem efi-s lapot, mert pain in the ass kategória jelenleg. Úgy érzem a sima MBR-es 2TiB-s HDD korlát egy ideig még nem fog zavarni.
Majd mire rákényszerülök, addigra kiforrja magát a dolog, mint pl. az MS szignált efi kulcs kérdése vs. a szabványos efi támogatással.
-
Syl
nagyúr
válasz
#19617792 #21710 üzenetére
Tudja a fene. Talán azért mert fent van a tálca, lent meg a dock
(#21713) FeketePok
Ami meg nem elfelejtendo az az ,hogy Manjaroho-nak van egy wiki oldala ahol majdnem mindenre valaszt kapsz ha nehezsegeid akadnak.
És akadni fognak. Nem kicsit, nagyon. Az ideje nagy részét a wiki bújásával fogja tölteni.
Próbáltam a Manjarót, egy hétvégét nem bírt ki nálam. A legalapvetőbb dolgokhoz netet kell bújni.
Ment is vissza az LTS ubuntu.Ami egy éve köszöni szépen, hibátlanul teszi a dolgát. Hekkelés, babrálás nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #20614 üzenetére
Amit barátom vett, abban 8GB SLC cache van. 20-25 másodperc vele a Chakra boot, addig számolva hogy leesik a proci terhelés nullára. Gyak. nincs ideje felállni a wifi kapcsolatának.
Én is tervezek ilyet venni, csak még nem szántam rá magam. Bár eléggé idegesít, hogy pl. a Win7 mennyit kaparja a vinyót, miután már betöltött mindent, hiába van minden karban tartva rajta és töredezettség mentesítve. Egy pont után már csak a gépen lehet gyorsítani...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #20598 üzenetére
Jah igen, véletlen kimaradt a link.
[http://mozilla.debian.net/] -
McSzaby
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #20341 üzenetére
Olvastad a legutolsó Linuxos cikket ITcafe-n? [link] Ott leírták, hogyan lehet kikapcsolni ezt, jól el van dugva többnyire. - A grub1-es részt viszont hagyd ki a cikkből, az nem stimmel.
McSzaby: a minimalizmussal az a baj, hogy magában a disztróban semmi nem utal rá, hogy xy dolgot hol kellene keresni. Ez egy rossz megközelítése a minimalista rendszernek, az nem buli hogy minden apróság miatt a googleben kell turkálni. Szánjanak rá egy kis időt és integráljanak valami how-to -t, legalább a gyakori kérdéseknek mint pl. az auto login...
-
spammer
veterán
válasz
#19617792 #20336 üzenetére
Persze, géptől is függ. Ha most ez alapján ítélném meg, akkor fikázhatnék mindent, mert nálam semmi nem megy jól (sleep-resume hiba), szóval a Linux akkor szar. Pedig csak a gépem régi és ócska a Radeon, ami benne van (legalábbis gondolom, az a hiba oka). Miközben másik laptopon semmi nyűg. Ez van
Amúgy szimpi nekem a Manjaro is, egy virtuális gépen próbáltam egy kicsit (alap, xfce-t)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Spórolós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Extrém tartós SSD-t prezentált a Gigabyte
- Linux kezdőknek
- Gumi és felni topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Gyermek PC játékok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest