-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
-PLevi- #38034 üzenetére
Ha nincs hálózat, akkor lokális cache-ből még vissza lehet rakni az előzőleg már installált csomagokat.
/var/cache/apt/archives/
Ha minden igaz, vagy legalábbis valahol ott lesznek. Feltéve persze ha nem lettek törölve.
Másik lehetőség, hogy ha live rendszer alatt van net, akkor onnan chroot és akkor fel tudod rakni a hiányzó csomagokat.
szerk: persze ha sikerül netet csiholni, az jobb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #38034 üzenetére
Hmm, akkor valszeg az interface sem megy, ezért nincs net. A többi parancs meg net nélkül nem jut semmire.
Azt hiszem megoldja a gondot, ha felhúzzuk az interfészt networkmanager nélkül. Nyisd meg a /etc/network/interfaces fájlt.
sudo nano /etc/network/interfaces
és ez legyen benne:
auto eth0
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcpAztán nyomj egy restartot, és elvileg lesz neted.
Ha még mindig nem lenne, akkor nézd meg az ifconfig parancs kimenetét. Lehet, hogy /sbin/ifconfig -al éred csak el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #38027 üzenetére
Ha dhcp-s neted van, akkor sudo dhclient, és lesz neted.
A csomagok helyreállítását meg meg tudod próbálni így:
sudo apt-get install -f
sudo dpkg --configure -aValamint szerintem az apt-get purge minitube parancs is kellene még ezek előtt, hogy annak a függőségei is eltűnjenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #38024 üzenetére
Mikor a nagypapám gondolt egyet és vett nyomtatót, akkor sikerült azt az egy Canont megvennie, amihez még két évig nem volt driver, csak annak a széria többi tagjához.
Mindig akarnak nyomtatni valamit? Ha ez tényleg olyan fontos és nem jutsz dűlőre a driverekkel, akkor valami olcsóra le kellene cserélni.
Esetleg tarthatsz egy Wint is a gépen csak nyomtatni és akkor dualboot...
-
kovaax
őstag
válasz
-PLevi- #38017 üzenetére
Én találtam egy ilyet. Jó régi, de hátha ki lehet csiholni vele valami alap működést...
-
válasz
-PLevi- #32297 üzenetére
No, ez már döfi! Örülök, hogy sikerült.
Kb. egy éve ugyanezt az utat jártam be, már lemondtam az usb- s telepítésről, az íróm meg haldoklott! Akkor valaki ajánlotta ezt a win32diskimager- t és ez az egyszerű program megoldotta.
Hasonló nyűg volt Linuxos gépre Win 7- et telepíteni optikai meghajtó nélkül.
Köszi az ajánlatot, virtuálisan sörözünk akkor egyet!
Sajna most duplán absztinens vagyok.
Saját szándékból egy ideje valamint a tegnapi pofasebész ötletei alapján! Remélem nem volt még lórugásod felsőállkapcsra, de most én olyannak érzem az orcámat!
-
-PLevi-
senior tag
válasz
-PLevi- #32296 üzenetére
Yeah, it works!
Nem tudom, hogy a másik pendrive vagy a másik program miatt, de a lényeg hogy működik!! Én utóbbira tippelnék, mert elég eltérő módszert alkalmazott, amin meg is lepődtem.Köszönöm, nagyon hálás vagyok!
Tudod ha a környékemen laknál és én már elmúltam volna 18, akkor most meghívnálak egy korsó sörre! -
válasz
-PLevi- #32290 üzenetére
Bármikor!
Az alaplapot nézted már, hogy usb bootra képes- e? Nekem a régi az F12 bootoláskor történő lenyomásra előhozott ilyesmiket, hogy usb-fdd, usb-hdd, usb-zip. Valamelyikkel működött, csak nem volt mindegy mivel írtam az iso- t! Mi alól írod az iso- t?
Win alól például a Win32 Disk Imager tökéletes megoldás. -
válasz
-PLevi- #32288 üzenetére
Igen, Universal USB Installer-rel raktam fel pendrive-ra.
Te normál telepítőt csináltál. Az nem fog bootolni GRUB- ból.
Ennek nincs köze a persistent telepítéshez, de fenti és más írókkal nekem is voltak gondjaim, az is lehet a probléma, ha csak nem az alaplap képtelen bootolni usb- ről.What is persistence?
Usually, on a live CD or Live USB key, all modifications are discarded when you reboot.
The persistence allows you to keep your preferences and data even after reboot. -
válasz
-PLevi- #32284 üzenetére
Lehet valahogy grub-ból pendrive-ot bootoltatni?
BIOS- ra gondoltál, nem? GRUB- ból is lehetne, ha persistent mód telepítetted a penre a disztrót. gondolom
(#32283) Adamis
Elsőre azt hitte, neked kellett szépnek lenned!De nem, akkor gratula, jól néz ki!
Egy tiszta eredetű kávé feltölt 47- es szintre opera hallgatása közben 11:02- re! -
spammer
veterán
válasz
-PLevi- #32263 üzenetére
Ha te már amúgy is Debianozol, akkor én a helyedben Crunchbang-et raknék fel arra a vasra. Debian alap, kis fogyásztású Openbox, gyorsan bel lehet konfigolni, menüpontokat is, panelt is teljesen személyre lehet szabni, be lehet lőni úgy, hogy még véletlenül se lehessen elnyomni benne semmit.
Alapjáraton kb. 80 MB memóriát kajál.
Az a CD és/vagy meghajtó pedig tuti döglődik, nem normális, hogy ilyen lassan olvas.
-
lev258
veterán
válasz
-PLevi- #31202 üzenetére
Most akkor nem tud (nincs rá opció), vagy nem sikerül usb-ről boot-olni? Nem tudom, mi ez a Plop, de egy rendes Lubuntu telepítővel sem működik?
Most néztem, én ez a dolog mintha arra lenne jó, hogy néhány speciális esetben usb-ről lehessen boot-olni. Bár én még sosem hallottam róla korábban. -
Vladi
nagyúr
válasz
-PLevi- #22763 üzenetére
"NTFS (!) partícióra töltök le"
Itt kezdődnek a gondok! Sajnos linux alól nem fogsz tudni torrentezni ntfs-re magas cpu használat nélkül.
nagyon sokan küzdenek ezzel. Ha tudod, cseréld le ext* fájlrendszerre és minden ok lesz.Közben olvasom, hogy már rájöttél. Igen, ha linux alá teszed át elvágják ezt a problémát.
Véletlennek tűnik. Honnan tudod, hogy hibás az iso?
Kis dekstop csellentyűket nézd meg. Van minden asztalhoz kisalkalmazás.
mod: lxde alatt vagyok, itt cpu, hálózat, memória ilyeneket találtam. hdd-t nem.
De egy sima df parancs nem elég? -
-
Rimuru
veterán
válasz
-PLevi- #21955 üzenetére
os-prober csomag telepítve van? az a másik rendszer felismeréséhez szükséges vagy akár kézzel is megadhatod, pl /etc/grub/40_custom fájlban, ahol a hd0,3 a lemezt és a partíciót jelöli (és utána megint frissíteni kell a a grubot):
menuentry "Windows XP" --class windows --class os {
set root="(hd0,3)"
chainloader +1
}Jester01: Telepítő rákérdez, legalábbis az expert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21955 üzenetére
Akkor nincs telepítve és konfigurálva a sudo parancs (csomag), érdekes a Squeezeben még felkerült alapból. Mindegy, ugyanolyan jó az su - is, csak ne felejtsd benne magad.
Viszont akkor meg azért nincs xp a menüben, mert annak valami gondja van. Kb. egy módon tudod csak helyrehozni, ha bebootolsz egy nem unattantedes telepítő lemezzel, ott a helyreállító konzolt választod az elején a "j" betűvel, majd a fixboot és fixmbr parancsokat kiadod. Ez viszont azzal jár együtt, hogy ez után meg varázsolhatod vissza a grubot egy live disztró alól...
Kell az az XP?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21936 üzenetére
Az én tudásom ezen a téren már foghíjas, de nézd meg ezt az oldalt, kiindulási alapnak jó lesz: http://logout.hu/cikk/debian_telepitese_wpa2_segitsegevel_2/elso_oldal.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21934 üzenetére
A Debian stabilitását úgy értsd, hogy amíg a gép nem rohad ki alóla, addig megy.
- Ez mindegyik kiadott stabil kiadásra igaz, a 7.0 7.1 7.2... mind stabil, csak tartalmazzák az időközben frissült csomagokat.
A lubuntu meg stabil nálad, de mint írták, nem a Debian stabil ágából származik.
A wifi drivert meg igen, mert nem nyílt szoftvare, így nincs helye a Debianban. Töltsd le a kellő fájlt előre, ha máshogy nincs net.
-
MacCaine
őstag
válasz
-PLevi- #21928 üzenetére
A wifi kártyához hiányzik a firmware. Itt egy leírás, itt meg még egy.
LXDE telepítés szerintem mindkét mód ugyanazokat a csomagokat rakja fel, tehát a végeredmény ugyanaz.
Az Ubuntu a Debian unstable ágából készül, bugos lehet. A Debian 7 meg a stabil.
A Gnome-os telepítésből is fel tudtad volna rakni az LXDE-t, több DE is lehet fent egyszerre. A belépésnél meg ki lehet választani, melyik induljon. LXDE telepítés.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
-PLevi- #21928 üzenetére
Debianban a non-free driverek alapjáraton nem támogatottak, utólag kell telepíteni őket, sajnos így van ez a wifi-vel is. Ez fog kelleni neked [link]
Lubuntut konkrétan még nem használtam, de mivel ubuntu alapú, ezért nem lehet valami atomstabil. Stabilitás és megbízhatóság terén a Debian az ultimate #1
-
Syl
nagyúr
válasz
-PLevi- #21902 üzenetére
Bizonyos határokon belül. Pl. Manjaro-ra lehet Cinnamont (Mint) rakni, de Unity-t megnézném
(#21901) svil
Gépre telepítve semmi baja a docknak (plank). Ellenben a fájlkezelője (pantheon) elég hitvány. Szerencsére simán fel lehet rá rakni a nautilust. Sőt, akár egyszerre mindkettőt lehet használni.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
-PLevi- #21578 üzenetére
És én még azt hittem a mageia kde-n a 240MB (pufferek nélkül persze) hú de milyen kevés.
További tapasztalatok:
manjaro live XFCE:330MB, de openboxon 150 körül kiegyezik.
archbang-openbox 120MB alatt marad, i3-on még kevesebb, de azt még meg kéne tanulniu.i. most leginkább a fedora a befutóm mate-n, már túlzottan hozzászoktam a gnome2-höz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #21578 üzenetére
Szerintem valamit rosszul nézel, ilyen alacsony értékeket a Gnome2 produkált még a régi Ubuntuban, ma már csak valamelyik lightweight asztali környezettel lehet ilyet kihozni, pl. lxde és xfce.
"Ubuntu vonalról gondolom érdemes az LTS kiadásokat választani, ugye?" Itt az a gond, hogy egyáltalán felmerül a kérdés, *buntu melyik kiadást lehet stabilnak nevezni...
Tudom javasolni az xfce-s Manjaro Linux kipróbálását.
-
kispx
addikt
válasz
-PLevi- #21578 üzenetére
A terminálba a top parancsot írd be.
4. sor
KiB Mem: 2015092 total, 1886112 used, 128980 free, 45352 buffers
A kiemelt rész mutatta meg a szabad memóriát. Inkább ezt nézd meg, mert a cache/buffereket nem számolja bele a rendszerfigyelő.Igen, Ubuntu vonalon ha stabilitást szeretnél akkor LTS. És 1 GB RAMnál én semmikép sem használnék 64 bites rendszert.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
-PLevi- #20545 üzenetére
Root joggal kell szerkeszteni, Lubuntun alapból leafpad a grafikus szövegszerkesztő, szóval alt + f2 és beírod
gksu leafpad
majd nyit egy terminált és oda kell a sudo update-grubWinner_hun: Be tudsz majd állítani magyart. Ha Windowsról tér át akinek adod lehet hogy KDE, LXDE jobb lenne (előbbi erősebb utóbbi gyenge gépre).
-
Rimuru
veterán
válasz
-PLevi- #20540 üzenetére
Második fele, plusz ugyan ebben a fájlban GRUB_TIMEOUT=X az X helyén másodpercet írhatsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #20538 üzenetére
Nem, de erre egy virágbolti windows telepítő is megteszi...
Amúgy be tudod állítani a grubot úgy (de lehet alapból is már úgy van), hogy megjegyezze az utolsó választást. Így nem kell leszedni a grubot, mindig el fogja indítani a Windowst. Egy backup rendszer amúgy sem árt független attól, hogy nem lesz használva mert ha valamiért gáz van, akkor majd jól fog jönni adatot menteni, sok helyet meg nem foglal.
-
-PLevi-
senior tag
válasz
-PLevi- #20515 üzenetére
Újratelepítettem, nagyon tetszetős a rendszer.
Valószínűleg ott ronthattam el, hogy a rendszerindítófájl a dev/sda03-ra került. (esetemben az ext4-es partíció)
Nem emlékszem pontosan hogyan volt megfogalmazva, de másodszor a magát a HDD-t adtam meg. Először azt hittem, hogy magát a telepítés helyét adom meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #20513 üzenetére
Az lenne a kérdés, hogy miért nem települt magától. Nem tudom mit alkottak a telepítőben, de amiket eddig láttam, azokban alapból be volt kapcsolva a grub telepítése, legfeljebb ki lehetett kapcsolni, meg megadni, hogy melyik merevlemezre kerüljön.
Szóval nem kapcsoltad ki véletlen a grub telepítést? Amúgy egy live rendszer alól meg lehet csinálni a grub telepítést, de itt most egyszerűbb, ha újrarakod.
-
McSzaby
őstag
-
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18183 üzenetére
Az óra mellett ha hálózat ikonjára kattintasz, feljön egy információs panel, rajta a hálózati eszközökkel, itt látnod kell a vezetékes csatolót, ami most nem csatlakozik. A panel jobb alján pedig van egy Manage connections... gomb, katt rá, meg kell menedzselni a konneksönt.
A felbukkanó ablakon felül a lehetséges kapcsolattípusok közül válaszd a DSL-t, jobb oldalt Hozzáadás, és töltsd ki a feljövő ablakot, név lehet Invitel, pipa az Automatikus-ba, meg szerintem a Rendszer-be is (nem biztos), alatta a mezőket töltsd ki, név, jelszó, a Szolgáltatás mezőbe nem tudom kell-e valami, egyelőre maradjon üres, IPv4 fül alatt legyen automatikus, aztán OK, és elvileg csatlakoznia kell, ha nem sikerülne, akkor kutatunk még. -
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18178 üzenetére
Uppsz, közben akkor írtam egy fölöslegeset
No, a Slax a változásokat a Slax/Changes könyvtárba menti, a changes.dat fájlba. Ha pl.idővel lecseréled a mostani 7.08-at egy újabb slax verzióra, akkor ezt a fájlt érdemes előbb elmenteni, majd az új verzióba visszamásolva, egyből lesznek beállítások meg jelszavak. Ha kitörlöd, akkor meg a szűz slax indul.
Persze, bármit lehet tárolni a pendrájvon.
A hálózatot kb. ugyanúgy kell beállítani, mint xp-n, itt is van egy hálózati központ, az óra mellett ha a hálózat ikonjára kattogsz (jobb vagy bal gomb, most nem tudom, win alatt vagyok) akkor elő lehet hívni, ppppoe kapcsolat, felhasználónév, jelszó, aztán csatlakozik. Ha nem bírsz vele, gyere aztán megnézem pontosan. -
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18177 üzenetére
A pendrájv biztosan működőképes lesz. Innentől lehet a biosban nyomozni, hogy hogyan lehet bootolásra bírni. Az alaplapod elvileg kell hogy tudja a pendrájv bootot, a pár generációval korábbiak közül még nem mind tudta.
De ha másképp nem, akkor egy (cd-ről futtatott) Plop bootmanagerrel el lehet indítani az usb-t, szóval nem lesz itt probléma -
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18174 üzenetére
Na, oké.
Akkor hagyjuk a DOS-t, nem fontos annyira. Próbáljunk ki egy Slax linuxot, elronthatatlan a pendrájvra írása.
Ehhez töltsd le a magyar nyelvű 32 bit zip fájlt. [link]
A telepítés rém egyszerű, a zipet csomagold ki, a slax könyvtárat másold a pendrájvra, majd a pendrájvon menj be a slax/boot könyvtárba, indítsd el a bootinst.bat fájlt, ez megcsinálja a bootszektort, és ezzel használható is a pendrájv.
(leellenőriztem, működik, már slax alól írok) Ezt nem lehet elrontani.
-
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18170 üzenetére
Nem. Egy dos indul a pendrájvról, mint régen a floppyról (ha éltél már akkor
). Tehát eljutunk a fekete képernyő, bal fönn C:\ promptig.
Nehogy félreérthető legyen:
A bootflashdos progit xp alól, a vinyóról futtasd. Majd ő megtalálja a pendrájvot. Pipáld be a Quick formatot, úgy gyorsabban végez, mást nem kell. -
BluEyes
őstag
válasz
-PLevi- #18168 üzenetére
Lehet, hogy eleve hdd-nek ismeri fel a bios a pendrájvot, keress olyan menüpontot, ahol a hdd-k sorrendjét állítod be. Talán bootmenüt is elő lehet csalogatni bootoláskor, Esc vagy F1...F12 valamelyike hozza elő, ki szokta írni a lap a bootkor, hogy mit nyomjál.
Lehet, hogy a pendrájvra felírás nem sikerült jól. Először egy tuti pendrájvot kéne gyártanod, ami tutira bootol, ha a lap egyébként támogatja a lehetőséget. Bootflashdos progi, formáz, bootolhatóvá tesz, és egy dos-t is rárak a pendrájvra (C:\), és ezt biztosan megcsinálja a program, nincs hibázás. Ezzel próbálkozz először. -
joecontra
addikt
válasz
-PLevi- #18161 üzenetére
Nálam BIOS-ban az USB Mass Storage-ben be lehetett állítani, hogy miként emulálja a csatlakoztatott pendrive-ot. Csak Hard Disk Drive beállítás mellett volt hajlandó USB-ről bootolni.
Persze a boot sorrendben előre kellett tenni a pendrive-t.
A te BIOS beállításaidban nincs USB Mass Storage opció?
Üdv,
J -
ViZion
félisten
válasz
-PLevi- #18163 üzenetére
Bizony, gyanús, h a gép nem bootol vele. Akkor kiírva CD-re is kipróbálhatod, viszont minden restart-al elvesznek a módosításaid. Ismerkedésre ez is megteszi. A cikkben van virtuálgépes verzió is, régi vason az sem az igazi, de kezdésnek, tanulásra elég és ezzel sem gyilkolod le a HDD tartalmát.
-
-PLevi-
senior tag
válasz
-PLevi- #18160 üzenetére
Hát nem akar összejönni.
A LiveUSB-s módszert próbálnám ki. Lefutattam a telepítőt, Lubuntu-t választottam. Formázás engedélyeztem és beállítottam ~4GB-nyi (ennyi volt a maximum) persistence-t.Utána gondolom be kell állítani BIOS-ban, hogy miről bootoljon. Ilyen lehetőségek vannak: Floppy, Hard Disk, CMROM, ZIP100, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, LAN, Disabled.
Mindhárom USB-vel kezdődőt kipróbáltam, úgy hogy az volt elsődleges, a Hard Disk a másodlagos, de mindig a Windows bootolt.Mit ronthattam el?
-
ViZion
félisten
válasz
-PLevi- #18144 üzenetére
Ha közös a gép, akkor ne módosíts _semmit_. Erre is van mód. Kellene egy 4+ GB-os, gyors pendrive.
Itt a leírás, hogyan rakj fel rá linuxot. Lubuntut vagy Peppermint OS-t ajánlom, mindkettőnél lehet persistence-t adni a telepítéskor, amibe menti a változásokat. Nem kell particionálni, nem változik a HDD tartalma, windos alól lehet a pendrive-ra rakni. Két buktató van, egyik, hogy a gép tud-e bootolni pendrájvról, a másik, hogy azért ez jóval lassúbb működésben a HDD-re telepítettnél. -
válasz
-PLevi- #18140 üzenetére
1. Nem.
2. A Linux telepíti a GRUB2-t az MBR-be, menüből választható, mi induljon.
3. Alacsonyra állítod a GRUB menü idejét és beállítod, hogy a Windows legyen az alapértelmezett.
4. A Linux nem Windows, nincs az iso-ban egy setup.exe, amivel elindíthatod a telepítést.
Virtualizáció segíthetne rajtad, de ahhoz jóval több memória kellene, na meg egy normális CPU, ami támogatja a hardveres virtualizációt. Az sem világos, miért éppen erre a rendszerre esett a választásod - nem LTS és nem is lightos. Inkább ajánlanék Debiant LXDE-vel - szigorúan 32 bitest, mert ez a Celeron még csak nem is 64 bites.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged