-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
PumpkinSeed #30829 üzenetére
WinSCP, ha Windows -> Linux
-
törölt tag
válasz
St3ven #30809 üzenetére
nálam a PulseAudio megléte a TeamSpeak alatti mikrofon hangminőséget érintette erősen negatívan. amint hozzáértél a csúszkához egy GUI-ban, zsírtrillióra lőtte be az ALSA-ban a hangerőt, boostot, egyebet és olyan volt a hangminőség, mint egy szteoridokon hízlalt Szokolé...
beállítani rendesen nem tudtam, és mivel PulseAudio nélkül "pár" dolog nem megy, így nem lett tartós dolog a Linux nálam. -
törölt tag
5 * * * * root echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
helyett inkább csináld úgy, hogy a parancsot beírod egy scriptbe, majd annak adsz futási engedélyt (mert nem tudom a command résznél mennyire szereti a szóközöket...), és vedd ki a root-ot.
legutóbb ezért nem futott egy ismerősömnél egy crontab-ba rakott script (NAS-nak használt raspi-n időnként elment a net, ez rakta helyre pingelhetőség alapján), mert ott volt a root. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30083 üzenetére
ez gyakorlatilag lefuttatja a cron jobokat, ha most megcsinálta, akkor magától is fogja. látni fogod a növekvő logot.
nem kavar össze semmit, ha dailyben is és a weeklyben is benne van a script. többször futtatja. sok vizet nem zavar.
az rc.local mondhatni olyasmi, mint egy cron job, csak ez pontosan minden egyes bootkor hajtódik végre.
azt csináld meg, amelyik tetszik. mind működni fog. hogy melyiket használd annak függvénye mennyit törölgetsz SSD-ről. ha sűrűn sokat, akkor daily vagy bootkori. különben felgyűlik némi garbage, belassíthat. ha keveset, akkor elfér a weekly.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30081 üzenetére
liter kávé.
"akkor szerinted működni fog rendesen heti rendszerességgel?"
wat?
ha daily-vel minden nap végrehajtja az bőven heti is.
TRIM-et lehet rc.localban meghívva is időzíteni, de csinálhatod cron-nal is, amelyik tetszik. mindkettő jó. ha sokat sleepel a gép (pl. noti), akkor érdemes cron-t is megírni, ha nem, akkor elég az rc.local is. minden egyes bootkor megcsinálja észrevétlenül. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30074 üzenetére
csak arra kell elvégeztetni az fstrim-et, ami SSD-n van. vagyis ha minden - kivéve a /home - SSD-n van, akkor elég az fstrim -v /.
ha a /home HDD-n van, akkor nem kell arra megcsinálni.
a >> $LOG csak annyit csinál, hogy a LOG-ban megadott útvonalra írja / folytassa az fstrim -v kimenetét (két sor per végrehajtott fstrim). nem szükséges, de így meg lehet nézni megy-e rendesen és mennyit ügyködött.SSD tesztre legyen mondjuk 5-10 minta, 500 MiB - 1 GiB méretben. úgy biztosabb eredmény jön ki.
cron tesztelése: how to test cron job?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30066 üzenetére
/var-ban ezek vannak. The /var Directory
vagy átrakod vagy nem. sok vizet nem zavar. meg mekkora az SSD? szerintem bőven elfér 2-3 Linux is, ha 32 GiB-nél nagyobb.
"Kicsit így is szkeptikus vagyok, hogy tényleg sokkal gyorsabb lesz minden vele a WD1033FZEX- hez képest."
fénysebesség fölé gyorsul SSD-vel... mert SSD-nél nem a lineáris olvasás/írás a lényeg, hanem a random és az, hogy 0.x ms az elérési idő. nem kell egy fejnek keringőst játszania, hogy megtalálja a keresett adatot, binárist, stb.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30063 üzenetére
csinálsz egy mappát neki a vinyón, majd egyszerűen bemásolod oda a bin-ből a binárist (progit). aztán (soft) symlinkelsz egyet a bin-ből az új helyére.
ln -s [cél_útvonal] [név] de man ln leírja mi kell neked.gyors HDD-re? talán /var, /tmp.
SSD tweakből leginkább a TRIM kérdést érdemes / szükséges megoldani. az fstab módosítós megoldás is jó végülis (discard), bár folyamatosan küldené a TRIM utasítást SSD felé minden egyes törléskor, ami esetleg lassíthat. érdemesebb mondjuk (ana)cronnal időzíteni és-vagy rc.local-ba berakni egy scriptet, ami bootkor lefuttatja a TRIM-et. How to Enable TRIM For SSD in Ubuntu
a noatime,nodiratime-t bekapcsolhatod fstabban, de szerintem olyan túl sokat nem számít.
tmpfs-t létrehozhatod és mondjuk oda pakolhatod a böngésző cache-t, egyéb szemetet. nem feltétlen az SSD kímélése miatt (nem hímestojás az), hanem mert a RAM undorítóan gyors. bár még mindig inkább a net sebesség fog limitálni bönginél.
IO schedulert érdemes módosítani, mert ne HDD-ként próbálja kezelni az SSD-t ütemezés szempontjából, mert nem az
-
törölt tag
válasz
King Unique #29780 üzenetére
amint a repóba berakják a frissített csomagokat és lefuttatod a frissítést. mert alapból nincs auto frissítés konfigurálva. jellemzően Arch-vonal kapja meg leghamarabb a friss csomagokat.
-
törölt tag
válasz
King Unique #29755 üzenetére
simán umount -a vagy umound --all, mert sok "alias" (ugyanaz más néven) van egy commandra, illetve paraméterére.
-
törölt tag
válasz
King Unique #29752 üzenetére
mindent leválaszt, amit tényleg le is tud. pontosabban csak azt választja le, ami a rendszerhez nem kell, nem mutat rá programszál / referencia. a /-t, swapot, ilyeneket nem.
-
törölt tag
válasz
King Unique #29747 üzenetére
umount /dev/sdb1 && umount /dev/sdc1
-
törölt tag
próbaképpen feltettem egy elementary OS 0.2(.1)-t, de gondba futottam (ami úgy látszik egyedi jelenség lehet Ubuntu-ágon, mert Ubuntu GNOME 14.04-n is replikálni tudtam).
felraktam Teamspeaket, hogy beszélgessek barátaimmal, de arra panaszkodtak, hogy torz a hangom, túl nagy lehet a mic boost.
megnéztem saját hangerőpultjában (pulseaudio), mic hangerő 100%-on. lejjebb vettem kicsit, szinte semmi javulás. megnéztem alsamixerben, boost +30dB... meg is van miért torzított. ha itt lejjebb viszem, akkor magával húzza a pulseaudio hangerő szintet lefelé, tehát torzítani már nem fog, de felvenni se...
ha ott meg csak éppen hozzáérek a csúszkához (van terminalból paranccsal növelek rajta picit), alsa-ban rögvest felugrik +30dB-re boost, vagyis újra torzít.
ennek tetejében, ha sikerül összebökdösni, rebootra elfelejti.
Arch vonallal nem sok sikerem volt, Antergos-t nem sikerült bootolhatóra csinálni (valami shenanigen lehetett vagy rosszul fogtam...), Manjaro meg elfelejtett pulseaudiot felrakni (Chakra meg meh, jócucc, de nekem túlzsúfoltnak hat a KDE).
úgy látszik az alsa-pulseaudio hangerő inkrementálás overlappel... ötletek?
Asus P8P67-M lapon, ALC887 kodek. -
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #29553 üzenetére
ha Office, érdemes a Kingsoft / WPS Office-t kipróbálni Linuxon, ez picit jobban támogatja a MS formátumokat.
-
törölt tag
válasz
King Unique #29543 üzenetére
szerintem ha valaki igazán Linuxolni akar, akkor gyaluljon le mindent, majd tegyen fel Linuxot. dual bootnál még ott marad a kissertés, hogy áhh, vissza Winre / másra, majd később Linux. aztán idővel csak a "biteket" fogja a Linux... egyből bele a lecsóba, úgy a kihívás.
-
törölt tag
válasz
westcoastog #29154 üzenetére
az wget -0 hanem wget -O (O, mint Output), amúgy man wget és olvasgasd csak. Windows-szal ellentétben itt a beépített súgók használhatók, lényegretörők, érthetőek.
-
törölt tag
válasz
westcoastog #29143 üzenetére
nem csoda, hogy nem megy... ott a fájl csak éppen nem .deb, hanem .de-re végződik. ami Linux alatt mindegy is, mert nem érdekli a "kiterjesztés". nem egy sütőtök Windows ez.
-
törölt tag
válasz
honda 1993 #28727 üzenetére
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #25593 üzenetére
de a 25W és 60W között azért nem kicsi a különbség. ha nem is az abszolút különbség nagy, akkor a relatív.
ha meg azt nézzük, hogy adott egyénnek ha csak fájlmegosztás kell és más nem, akkor minek egyen egy NAS-PC "feleslegesen" többet, mikor ott a kiscuki NAS... aztán többlet fogyasztás mellé több hő, zajosabb a PC, nagy ormótlan doboz, stb.jó az a NAS dolog (persze nem a D-Link piszkok) persze jó a PC NAS célra, csak lehet hatékonyabb a NAS. attól függ mik az igények.
(#25591) ubyegon2 valóban, nem is szóltam egy árva szót se
olyan olcsó a rezsi, hogy fürödhetünk a megspórolt pénzben. oh wait.
AC/DC? látom tudod mi a jó
-
törölt tag
válasz
teleahocipöm #25503 üzenetére
tűzfal van - IP tables, picit el van dugva rendszerszinten és nincsen túlzásba víve az alap konfigja. van rá GUI, a GUFW (GUI for Uncomplicated Firewall)
antivírus telepíthető, de nem igazán szükséges. Linuxokat nagyobb munka megfertőzni, márcsak amiatt is, hogy ha letöltesz egy binárist, külön meg kell adnod, hogy legyen futási joga. (Windows miért nem így működik?!)
anti-spyware szintén hasonló az előzőhöz.
mondjuk a Linux se ér sokat, ha mondjuk Flash vagy Java sebezhetőséget használnak ki... -
törölt tag
ez DHCP szerver konfigurációtól függ. a DHCP úgy működik (AFAIK), hogy egyszer kioszt egy IP címet az adott gépnek (interfacenek) majd a lease time paraméterig fenntartja a címet az adott gépnek, viszont a lease time felénél már megkezdi a lehetséges lease megújítást, illetve lenne-e másik gép, aminek adhatná ezt a címet. a kliens kéri a szervertől, hogy még tartsa fent a lease-t (ha a kliens nem szól, a szerver úgy veszi, hogy dobhatja a lease-t), illetve renew esetén hogy megint kapja meg ugyanazt a címet, amennyiben lehet. de végül a szerver dönti el, hogy milyen IP-t kap a gép.
de jellemzően adott MAC-hez esetek zömében ugyanazt az IP címet osztják ki. ha mindenképpen új IP-t akarsz minden csatlakozáskor, akkor a MAC címet mindig újra kell írni és újracsatlakozni.
-
törölt tag
válasz
lionhearted #25322 üzenetére
vagy máté, az is klasszikus felület.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #23677 üzenetére
példák:
- kék árnyék! vagy fekete, vagy semmi.
- 3D-s, dombornyomásszerű gombok.
- mindenhol kerekítés.
- mindenhol enyhe színátmenetek.
- csillogós ikonok.
ezekre gondolhatott.
ez így, ebben a formában tényleg süti
egyszerű, "flat", nem próbál díszelegni, simán-egyszerűenGarakhatékony. -
törölt tag
válasz
lukaszokni #22957 üzenetére
ezek desktop környezetek, lényegében a felület más és a hozzácsomagolt desktop alkalmazások (mint böngésző, fájlkezelő, CD-író, képnézegető, stb.), de amire gondolsz, a rendszer majdnem teljesen ugyanaz mindkettő alatt. eltérés a desktop környezet függőségei miatt van.
általános vélekedés szerint bármi, ami Ubuntu-leszármazott, abból az LTS-t célszerű stabilitás szempontjából választani. vagyis Mintnél a Mayat. kipróbálhatod a Petrat is, max ha nem jött be, akkor mehet a Maya. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22748 üzenetére
illene, az is beszédes, hogy mobil OS-eken sincs már hivatalos flash támogatás (iOS-en, WP-n ugye eleve nem volt, Androidon meg csak volt), remélem desktopon is kihal.
mondjuk én most kénytelen vagyok flasht használni, mert html5 valamiért nem akarja az igazat (legfrissebb Comodo Dragon, ~Chrome) -
törölt tag
a compositort kell addig cserélni, míg jó nem lesz.
aur-ban van vsync patchelt xfwm4, de nálam nem sokat ért. a dcompmgr nagyon jó volt, de gyors ablakméretezéseknél egy-két pixelnyi szemetet hagyott az ablakkereten, a compton meg mindentéren fasza volt.
nálam meg az van, hogy bár van néhány distro ami tetszik, megfelelő lenne, csak egy: a suli köt a Windowshoz, illetve nincs miért Linuxolnom. minden megy Windowson is, és elvagyok vele...
-
törölt tag
nálam, az alap xfwm4-gyel is jól mennek a dolgok (ablakmozgatásnál lehet éppenhogy látni egy hangyabögyörőnyit), ha a compositing nincs bekapcsolva, viszont akkor nincsenek árnyékok.
patchelt xfwm4-vsync esetén azt találtam, hogy a GUI-s beállítás nem működik, config fáljban kell beállítani (vagy terminalban egy sor). illetve (Arch Wikin
) olvastam, hogy pl a comptonnal jól megoldható a dolog, esetleg a elementary OS Gala WM-jével.
-
törölt tag
márcsak 3 kérdésem maradt egy majdani újabb Linux próba előtt:
- mivel lehet (egyszerűen) megszüntetni az XFCE + nVidia okozta tearinget? több leírás is van, de azok közül melyiket... végigpróbálhatnám, de meh.
- van valami lehetőség az nVidia VGA-k kézi venti vezérlésére (pl. mint MSI Afterburner Windowson, de lehet kevésbé okos is)
- esetleg van valami GUI-s progi, amivel a sok gombos egér sokadik gombjainak lehet megmondani akár alkalmazásonként mit csináljanak? -
törölt tag
esetleg valami ötlet az én szerencsétlenkedéseimre?
-
törölt tag
az más, az a POST-ot állítja, mennyi mindent ellenőrizzen.
nekem viszont muszáj a Windows legalább 2nd OS-nek, mert játszok is, illetve a suliban több Windows-only dolgot is használunk. illetve most nekem is a 7-es került vissza (ahhoz volt telepítőm, illetve 8/8.1-nél volt egy két fura problémám. a csempékkel meg elvoltam) -
törölt tag
-
törölt tag
tegnap "untam" magam és fel akartam rakni a Manjarot. (legyalulva az SSD-t) wikit olvasva EFI módban láttam neki a telepítésnek. grubnak is se híre se hamva... több próbálkozás után se. na akkor BIOS mód, szintén wiki szerint telepítve. grub már bejött, de egyből emergency mód. kösz.
úgy tűnik nem leszünk egyhamar barátok.
na jó, akkor menjen egy Xubi LTS install, felment szépen, bootolt is, de egy frissítés / kernel frissítés után az nvidia driver megszűnt menni, folyton azt írja ki, hogy futtassak nvidia-xconfigot majd indítsam újra az X servert. megtörtént, többször is, majd komplett driver reinstall után se akart menni. beleuntam, majd végül visszaraktam a Windowst. úgy látszik erre a gépre vagy nem lehet Linuxot rakni, vagy engem utál a Linux. -
törölt tag
válasz
persnongrat #21205 üzenetére
de van x86-ra portolt Android is. szal nem lőttél mellé.
-
törölt tag
válasz
persnongrat #21203 üzenetére
Android SDK, abban van egy elééééggéé laaaassssúúúú emulátor.
-
törölt tag
válasz
Apollyon #21111 üzenetére
"Bár lanon használom a gépet, kipróbáltam a wifit, és hiába írtam be a jó jelszót nem fogadta el, újból kérte. A megoldás az volt, hogy a routerben az automatikus csatornát átállítottam 7-esre és így már működik... (valaki múltkor szenvedett itt vele, és nála is ez volt a megoldás, hogy 10-es alatti legyen a csatorna, de hogy miért..)"
telefonoknál szokott még "sűrűn" előfordulni. a 10-es csatorna már valószínűleg túl magas frekvencián üzemel a beépített WiFi-nek...
-
törölt tag
válasz
pushalias #21013 üzenetére
Windowson is hagy némi kívánni valót a nyomtató kezelés. egy örökké valóság, mire rájön, hogy hé nyomtatni kéne. aztán ha véletlenül többször klikkeltél a nyomtatásra, akkor ugye sokszor adja hozzá a nyomtatási listához, de onnan halandó nem tud egyszerűen törölni. mert derpkedik egyet, kifagy, beragad, stb. olyankor tudnám a mindent kihajítani az ablakon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest