- MILC felhasználók szakmai topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyuri860213
tag
Sajnos még mindig nem jó, úrja kezdtem új share és group, user hozzáadással.
ezt csináltam.
root@backup:~# mkdir /home/save
root@backup:~# useradd --home /home/save ftpuser
root@backup:~# passwd ftpuser
Új jelszó:
Ismét az új jelszó:
passwd: a jelszó sikeresen frissült
root@backup:~# cd /home/save
root@backup:/home/save# groupadd ftpshare
root@backup:/home/save# sudo chmod -R 775 /home/save
root@backup:/home/save# sudo chown ftpuser:ftpshare /home/save
root@backup:/home/save# ls -ld /home/save
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
root@backup:/home/save# usermod -a -G ftpshare ftpuser
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/saveftp elérésnél a nem is látom a save mappát, csak a home root-ot és nem lehet másolni ugyanúgy.
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98816 üzenetére
Szinte biztosan nem, mert ott 470-es jogoat állított be, ha jól emlékszem. Ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonos tudja olvasni, a csoporttagok írni és olvasni. Mindegy is a "mindenki más"-nak van belépési joga.
drwxr-sr-x+2 user1 g1 4096 home/mentes/s1
Ez alapján az user1-nek minden joga megvan, de a g1 csoport csak olvashatja azt a könyvtárat. A
sudo chown -R 775 /home/mentes/s1
parancs, a tulajdonosnak (user1), és a csoportnak(g1) is ad írás/olvasás jogot az s1 mappára.
A naplóban /var/log/vsftpd.log vagy hasonló nevű fájlban nézted, hogy miért utasítja el? Most nem vagyok Linux előtt nem tudom megnézni pontosabban, talán a többiek segítenek pontosítani. -
gyuri860213
tag
csak user1, elírtam.
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? Megnézem, nem tudom, azt állítotttam be ami a vidiben votl. most lefuttatam és nincs joga arra a user1-nek csak a rootnak. Ez lehet a gond?
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára? Passz, azt csináltam amit a vididben
Megnéztem
home: drwxr-xr-x 4 root
home/mentes:
home: drwxr-xr-x 4 root -
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98813 üzenetére
Most akkor User1 vagy user1? Nem mindegy, a kis és nagybetű nem ugyanaz.
user1-ként jelentkezel be?
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? (Feltéve hogy az user1 tagja a g1 csoportnak)
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára? -
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #98467 üzenetére
A Fedora telepítőbe be van "drótozva", hogy kell egy /boot partíció 1GB méretben és ext4 fájlrendszerrel.
Nincs bedrótozva, csak alapértelmezett felállás az, hogy készít magának boot partíciót. Azért a Fedora telepítője nem akkora rakétatudomány, mint ahogy itt egyesek beállítják.
Haladó módban bárhogy lehet partícionálgatni. Az "über expert" mód a Blivet GUI, de átlagos otthoni felhasználásnál soha nincs rá szükség, én is csak egyetlen egyszer használtam, mert kíváncsi voltam rá.Fel kell rakni párhuzamosan egy "susét" és egy "fedórát" és megnézni a különbségeket. Vagy nagyon mélyen doksikat olvasni.
Itt egy Suse telepítés:
[root@Fujitsu-Suse /home/balazs]# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 487M 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 114,9G 0 part /var
│ /usr/local
│ /tmp
│ /srv
│ /opt
│ /root
│ /boot/grub2/x86_64-efi
│ /home
│ /boot/grub2/i386-pc
│ /.snapshots
│ /
└─sda3 8:3 0 2G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 0 931,5G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 931,5G 0 part /mnt/sdb1
sr0 11:0 1 1024M 0 romVan még két másik Suse-s gépem, mindkettőnél van egy ~500 MB-os EFI boot partíció, ez nyilván az UEFI boot miatt kell.
---
Kicsit szerintem túl van lihegve ez a partícionálósdi. A disztrók által felkínált default partíciós sémák az otthoni felhasználók 99%-nak teljesen jók.
A BTRFS pedig teljesen jó, teljesen használható, kb. 5 éve csak azt használok, semmi gond nincs vele. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #98246 üzenetére
Nem feltétlen az ő választása, a distro készítői gondolhatták úgy, hogy jó ötlet.
vizcsap
Ez nagyon érdekes és furcsa. ugyanazt a partíciót csatolja fel root-nak, /home-nak, és /var-nak?
Telepítéskor ezeket kérdezte, és te állítottad be így, vagy magától gondolta, hogy ez így okés?No és a másik parancs kimenete? Milyen partíciók vannak azon a lemezen?
-
vizcsap
tag
Nem teljesen önsanyargatásból esett erre a distrora a választásom
Állítólag gamingre ez az egyik legjobb distro, minden elő van benne készítve a Windowsos játékok futtatásához. Ami úgy tűnik igaz is, random kipróbáltam párat játékot és hibátlan eddig.
A hibaüzenetben szereplő UUID (444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04) alapján azt látom, hogy azt a btrfs partíciót nem mindig találja, amin a root, home, var stb. dolgok vannak és ezeket nem tudja/akarja csatolni valamiért.
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 / btrfs subvol=root,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=d2ee26e6-b2b4-46de-b51b-d8d2d3076957 /boot ext4 defaults 1 2
UUID=3F6C-20DC /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /home btrfs subvol=home,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /var btrfs subvol=var,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
-
válasz
urandom0 #97991 üzenetére
Oké.
Megint én példám.
Szokásos yt-dlp, jelenlegi függősége a python 3.7xx.
Oké, igen öreg a rendszerem, a python megállt a 18.04-en 2.7xx verziónál. Mindent elkövettem, és igen, igazad van, pár órai gugli és terminál után telepítettem a pthonv 3.7-et. Békésen megférnek egymás mellett.
Egyetlenegy bökkenő van. A rendszer képtelen használni, mintha nem is lenne.
Vagyis egy linux alapú, függőségekre épülő rendszert
vagy eldobsz x év múlva
vagy ha van lelkes brigád, az karbantartja a csomagokat, lásd SmPlayer, jelenlegi legrégebbi támogatott verzió Ubuntu14.
Csak ez ugye irgalmatlan meló.
Mondom mégegyszer, én nem vagyok mérvadó, ugye őskövület.
deviszont a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
A W8 teljesértékűen használható, minden W10 drivert megeszik stb.
Az is lejárt már 7-8 éve.
Az Appimage írásaddal maximálisan egyetértek. A Snap az én magánvéleményem szerint, a könyvtárszerkezete stb. alapján egy olyan appimagere hasonlító konténer formátum, amit összefog egy keretrendszer, az frissíti, az adja meg az appok jogait és felügyeli.
Ezt alátámasztandó, amikor régebben kicsomagoltam a snap Opera böngészőt, és usb lemezen átvittem másik gépre, elindult.
Persze keresgélte a /home/config könyvtárát egyebeket de elindult. Mint egy appimage.
Tudom istenkáromlás de a Linuxnak nagyon-nagyon kéne valami egységesítés. Igen ezzel elveszik az amitől szabad stb.
De az átlagusert egyáltalán nem érdekli hogy létezik 100 csomagkezelő, meg 500 disztró, 50 ablakkezelő, 100DE, 50 féle csomagformátum, snap flatpak deb rpm arch fedora debian vonal, meg a jóisten tudja micsoda.
A keményvonalasok maradjanak a megszokott dolgaiknál.
De legyen egy egységes valami mert ez így, ez szar. Már egy egyszerű disztróváltásnál, vagy disztró próbálgatásnál belegabalyodik a halandó, lásd most a kolléga aki hetek óta kérdezget.
Hogy ez, "A" Linux amelyik 1R userbarát, melyik, Mint, Arch vonal, rolling, stable, lts, Ubuntu vagy Debian vagy ajóistentudja mi a neve, az mindegy . Csak legyen már.
És ehhez amiról megint pofázok itt, KELL, alapja egy egységes csomagkezelés.
deb halott, nem részletezem sokadszorra miért.
Marad valami más, ami rugalmas, mindenen elfut, frissül, visszafelé kompatibilis, és ez a Linuxok 10000 féleségén csakis valami konténerformátum lehet. Mert a többibe már nemcsak halandó gabalyodik bele de szerintem a csomagok fejlesztői, karbantartói is.
Fogadom nagy összegbe hogy a 3%-ról megugrana a részesedése. Bár.. megint mindjárt megkapom hogy nem, dehogyis kell a szélesebb felhasználói tábor, neeem, ááá, szenvedjen meg érte aki akarja használni, és egyáltalán, dehogy is kell elterjednie, a hülyék maradjanak Winen.
Mintha féltenék. Mitől...? -
paolinho
őstag
válasz
#63718632 #97699 üzenetére
Ahh, köszi. Igen, elsőre elég mélyre rak, de így már megvan, Köszi szépen!
cigam: Nem állítottam szerintem semmit a letöltés helyéül, a rendszer adta meg, és igen a /home/felhasználó nevem alatt vannak a keresett mappák. Neked is köszi!
Lehet, rossz beidegződés, de könnyebben tudom így 2 ablakosan kezelni a fájlokat,Viszont a nyomtató-problémám nem oldódott még meg. Látja a rendszer, és alapértelmezettként kezeli is, de nyomtatni nem akaródzik neki. Mi lehet a baj szerintetek? Windows alatt nincs probléma, sőt most androidból is megpróbáltam mobillal, az is rendben volt.
[kép] -
cigam
titán
-
-
válasz
galaxy55 #97276 üzenetére
"Mit keresne a letöltős app a $HOME-on kívül?"
??? Nagyon is sokat.Nem érted még mindig.
Én nem használom a home-t. Minek...? És nem használom a Win C meghajtót, ezek csak a rendszerek, snitt. Nem kell, semmi nincs benne, üres.
És kicsi is, elég egy 128gb ssd, amiből perpill. 50gb szabad, a 6 éves ubuntu meg a 8 éves W10 együtt nincs 65GB.
Minek elpazarolnom mondjuk 500gigát a Linuxnak meg 500gigát a Windowsomnak...? Mikor ugyanazokat a fájlokat használom mindkettőn?Ha megdöglik a rendszer, vagy a rendszer ssd, mivel ez van csillió bájttal írva-olvasva, nem vesztettem semmit mert minden a másik lemezen van:
Minden át van irányítva nem pendrájvra! hanem egy 1tb háttérvinyóra.itt az 1 terás háttér sssd-m mappaszerkezete. Ez mind passzív tartalom.
megasync ide szinkronizál, alatt tucat almappa logikus rendszerbe.
doksik_vegyes, kb. 5 gb pdf, általam napi használatú doc, docx, Libreoffisz dokumentum, évtizedre visszamenőleg munkahelyi adatok, otp-s számlamásolatok stb. stb.
download, minden ami webről ment, az összes böngészőm ide ment mindent.
Képek, értelemszerűen a 20 éve gyűjtögetett összes fényképem.
torrent, adja magát.
video_download, minden amit videoletöltőkkel leszedek ide jön le.
video_film_klip, kb. 650gb film klip rendszerezve.
virtual_os, no komment, itt figyelnek a virtuális lemezkép fájljaim.És amikor átbootolok Winbe, annak ugyanezek vannak megadva vagyis szinte tökmindegy melyik rendszerrel mit csináltam, mit töltöttem le, milyen doksit szerkesztettem, ugyanazt látom mindkét os alól.
Ez valami iszonyat praktikus és kényelmes.De ez nem tűri meg a /home meg a C meghajtó szokásos használatát, amúgy nálam a Win is C tekintetében szinte üres.
Próbáltam leírni érthetően én hogyan élek a pc-ken és miért nem tudom elfogadni hogy nem, nem usb eszközt hanem még egy beépített sata ssd-t se képesek látni ezek a korlátos konténeres megoldások.
Számomra így alaphelyzetben használhatatlanok, mentegessek le 120 videoklipet meg 5 filmet a home-ba, aztán másolgassam a másod ssd-re? Nekem ez nem gyerebe. -
Kedves jó Csixy.
A módszered tökéletes egy friss rendszeren, amin a yt-dlp-nek szükséges python verzió perpill. 3,7+++.
Viszont mivel nekem a 18.04-en a python támogatás megállt bő 1 éve a 2,7 verziónál, így a te módszereddel nem megy a yt-dlp.
Viszont a snapes az hozza magával a neki kellő pythont, innentől csak annyi hogy a megfelelő helyre symlink és lőn bódottá
Itten van egy tökéletesen működő yt-dlp ami egy symlink a /snap/bin/yt-dlp -re.
A nyüves Smplayer sajnos csak ezt az elérést ismeri, /home/xxxx/bin, semmi mást nem tud használni. Ezért kell ez.
Ha el tudnám magyarázni Smplayernek hogy ne itt hanem pl. a /snap/bin/yt-dlp alatt keresse, akkor ez se léne.
Ebben esetleg valaki...? mert túrtam a .conf fájljait de sehol nem találom, hol van az agyába égetve a /home/bin elérés. -
válasz
urandom0 #97238 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Ezzel azt feltételezik hogy mindenki 1R user, nincs, nem létezik másodmeghajtó, nincs másik partíció, nincs semmi csak a /home.
És ez már Winen is sértő feltételezés ahol a userek 50%-a tényleg csak a /C: -t ismeri, de a többi rendelkezik több lemezzel amiket célirányosan használ.
Ez, mégegyszer kihangsúlyozom egy nagy f@sz§ág. Orbitális hiba.
És ez a hiba nagyon sok Snap appba benne van. Ha valaki csakis a snapre támaszkodik akkor gyakorlatilag bebörtönzi magát a home alá. Gyakorlati tapasztalatból írom ezt.
Például itt van az Opera böngészőm. Kilométer hosszú a jogosultság listája.
és mégis naponta sokszor belefutok hogy képtelen külső linket fogadni, pl. Viberen kapok egy webcímet, kattintok és jön a hibaüzi hogy ezt bizony nem tudja feldolgozni permissions probléma miatt.
Marad a control-c kontrol-v. 2024-ben.
Visszafelé ugyanez, a snap Operából lehetetlen egykattal elérni másik applikációkat.
Valószínű ez megszűnne ha minden applikációm snapes lenne, azok tudnak beszélgetni egymással, de a másodpartíciók-lemezek még mindig megkerülhetetlen problémák maradnak. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97230 üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
Kolléga... hát csak ennyire tart engem?
A Snap-store csak azt ajánlja fel módosítani amire az appnak engedélye van, benne van az appba gyárilag, a plugs alatt.
És ott nem volt removable-media, ezt tettem bele kézzel.
A művelet előtt ez nem létezett, ezért ugye engedélyt sem lehetett erre adni.
Csak a /home lebegett a szeme előtt. -
törölt tag
válasz
cog777 #97043 üzenetére
Ennek mennie kéne.
Csak egy kérdés... a luks-al titkosított partíció meg van formázva pl. EXT4-re?
Tehát volt egy feloldás után formázás?Másrészt a "zoltan" user az aki jelenleg is be van lépve? Csak azért kérdem, hogy biztosan direktben a "/home/zoltan" alá akarsz mountolni és nem azon belül egy könyvtárba?
Lepróbáltam saját gépen:
$ sudo cryptsetup open /dev/sdc1 pendrive
Enter passphrase for /dev/sdc1:
$ mkdir pen
$ sudo mount /dev/mapper/pendrive ~/pen
$ ls ~/pen
lost+found testfile.txt
Nyilván jogosultság még root, de olvasható a tartalma.
-
cog777
őstag
válasz
ubyegon2 #97048 üzenetére
Ezt irtam be:
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount -o rw,uid=zoltan
Azert az alapok mennek a mount eseten, atadtam honnan, hova es a modosito opciokat.
Egy kulso ssd-t probalok titkositani amit backupnak hasznalok. LUKS-al nincs meg tapasztalatom. Veracrypt-et hasznaltam mar de lassucska, Cryptomator jobb - felho kompatibilis, de szerettem volna LUKS-ot hasznalni remelve hogy gyorsabb. -
válasz
cog777 #97043 üzenetére
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount
Nem ismerem a titkosítást, de szerintem Te hamar meg fogod ismerni, kb örökéletre letitkosítod szerencsétlen meghajtódat! Akármilyen jó is egy leírás, a benne szereplő parancssorokat sok esetben behelyettesítve kell használni!
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1
Ha ezt így kapásból beírtad és eredményt vársz tőle, szerintem jobb lenne még kicsit az általános mount témát olvasgatnod, értelmezned.
Tényleg nem bactatásként írom, de jobban jársz, ha nem ugrod át csukott szemmel az alapokat.
(#97047) galaxy55
Atyaég! Írtad, hogy nem nagyon látsz már, de ennyire nem?
Jobbulást amúgy, kánikulában amúgy se jó gipszet viselni.
-
cog777
őstag
válasz
galaxy55 #97042 üzenetére
Bocsanat, nem figyeltem amikor masoltam.
Ez mukodik, de csak a root-nak van hozzaferese:sudo cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 encrypted_partition_1
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mountEz nem muxik, zoltan-nak akartam elerest adni:
sudo cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 encrypted_partition_1
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount -o rw,uid=zoltan
mount: /home/zoltan/backup_mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/encrypted_partition_1, missing codepage or helper program, or oth
er error.
dmesg(1) may have more information after failed mount system call. -
cog777
őstag
Fel lehet csatolni a LUKS-al titkositott kulso ssd-t egy felhasznalo neveben?
Ez a parancs amit a leirasban talaltam. De csak a root-nak van joga hozzaferni es ez mukodik:sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_12 /mnt/sda12_content
Amikor probalom megadni hogy melyik user-nek adjak engedelyt, akkor hibat ir ki:
/home/zoltan/backup_mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/encrypted_partition_1, missing codepage or helper program, or oth
er error. -
válasz
urandom0 #96756 üzenetére
Az látod nincs. Illetve van,
snapes nem jó neki? Az telepítve van, pl. a /home/tibi/bin mappába egy symlink van a /snap/bin/yt-dlp-re.
path-ba benne is van,
tibi@TibiXubuntu:~$ echo $PATH
/home/tibi/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games
:/snap/bin
Így érdekes a telepített programok tudják is használni de ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp? Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96743 üzenetére
Ha a /home/tibi/bin mappában bent van a yt-dlp, és bármelyik mappán álva kiadod a yt-dlp parancsot, akkor elindul?
Ha igen, akkor valami más problémája van a GUI-nak. Nem lehet, hogy fix helyen keresi? -
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,
chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp lefutott.
Most akkor melyik, /home/tibi/bin vagy /home/tibi/.bin?
Rejtett a .bin mappád vagy nem rejtett?A $PATH-ban a /home/tibi/bin van, úgyhogy amit odaraksz, annak le kell futnia, bárhonnan is hívod meg. De ha a yt-dlp a /home/tibi/.bin mappában van, akkor nyilván nem fogja megtalálni.
-
Hobbiszinten gépészkedek, kíváncsiságból kérdezném, ennek mi a baja?
tibi@aeroubuntu:~$ sudo dpkg -i /home/tibi/Asztal/ytdlp-gui_1.0.2-1_amd64.deb
(Adatbázis olvasása ... 376073 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../ytdlp-gui_1.0.2-1_amd64.deb ...
Kibontás: ytdlp-gui (1.0.2-1) e helyett: 1.0.2-1 ...
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: ytdlp-gui:
ytdlp-gui függőségek: yt-dlp; ám:
`yt-dlp' csomag nincs telepítve.
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: ytdlp-gui (--install):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.13.3-11ubuntu1.1) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.23-1ubuntu3.18.04.2) ...
Aktiválók feldolgozása: mime-support (3.60ubuntu1) ...
Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
ytdlp-gui
tibi@aeroubuntu:~$
path stimmeltibi@aeroubuntu:~$ echo $PATH
/home/tibi/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/us
r/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/snap/bin
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp
lefutott.
Ennek ellenére hiányolja. Maga a yt-dlp más alkalmazással működik is hibátlanul.
Mit hiányol? Tegyem a /usr/bin könyvtárba? -
"De ha kínlódni akarsz egy 7 éves rendszerrel, akkor hajrá, bocs, hogy szóltam érte."
Tényleg csak a tisztánlátás miatt, és most nem kötözködök és nem hangoskodok.
Az hogy egy hostname változtatás után egy Snap Opera böngésző nem indul, ennek semmi köze az én 6-7 éves rendszermhez. Egy legfrissebb mai telepítésen is ugyanígy lenne mivel a policybe ez van beleégetve.
Szerencsére 1 fájl törlésével orvosolható.
Leírom ide, nem tudom valaha valaki hasznát veszi-e de ez a megoldás:/home/tibi/snap/opera/current/.config/opera/SingletonLock
fájlt kell törölni.
A tibi helyett a saját home név természetesen.
Ez a biztonsági megoldás egyébként keresztbetesz egy Timeshift mentés másik partícióra visszaállításnak is mert ebbe már belefutottam de az okát csak most értettem meg.
Valahogy tudomást szerez róla ha más uuid-ről indulna. és nem indul el, de ennek a fájlnak törlése után vajsimán működik a klónozás után is. -
válasz
galaxy55 #96624 üzenetére
Te voltál az egyedüli aki érdemben segíteni próbált, és nagyon köszönöm!!
/home/tibi/snap/opera/current/.config/opera/singletonlock fájl
törölve és hasít a fikázós snapes undorító konténeres ubuntu 18-as eldobós szar fostalicska utálatnakörvendő chrome alapú kínai Opera böngészőm.
Nem kellett sem átfúrni a pc-t se kidobni, semmit nem kellett vele csinálni csak 1 fájlt törölni.
Neked köszi mégegyszer és a többieknek is köszönöm az "építő" hozzászólásokat, amik a témába vágtak, sokat segítettek és igyekeztetek a probléma megoldására koncentrálni -
válasz
CPT.Pirk #96427 üzenetére
Tényleg nem hisztek nekem. Amit valahol meg is értek mert énnálam mindig máshogyan megy minden
Itt egy képernyővideó. Az adatpartícióm ADAT_1TB néven van becsatolva a /home/tibi alá. Írom-olvasom, törlök benne, mindent tudok csinálni, ott a videón hogy könyvtárat, abba fájlt hozok létre, a fájlba írok, mentem stb.
És utána nyitom a Snap Video-downloadert és ha megfeszülök, fejreállok, fájdalmamat az égre ordítom, a világon senki nem hiszi el nekem stb. stb. stb. AKKOR SEM enged hozzányúlni.
[link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96424 üzenetére
A snap-es részéhez nem értek. De a felcsatolt mappához neked volt írási jogod? Mert ha nem, akkor már a csatolás nem volt jó.
Hogyan csatoltál? Én a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az a mappa erre van a unix világban.
Egy partícióra egyszerűsített példát nézve az lenne a módja, hogy:Csinálsz neki mappát az mnt alá:
sudo mkdir /mnt/Adatok
Birtokba veszed a mappát:
sudo chown felhasználóneved /mnt/Adatok
Csinálsz egy szimbolikus linket az Adatok mappából a /home/felhasználóneved/Adatok mappa alá, az már akár GUI-ról is. "Szimbolikus link fájlra vagy mappára."
Ekkor megcsinálod a bejegyzést fstabban a partícióra, ami azt a /mnt/Adatok mappába csatolja. Rebbot vagy mount reload után a Cuccok mappában fogod látni a partíció tartalmát és lesz hozzá írási jogod is.
Lehet ezt máshogy is csinálni, én így szoktam.
-
Értsd meg hogy nem lehet becsapni. 1 napig szórakoztam vele. Becsatoltam a /home/tibi alá a data partíciót és mikor kiválasztottam mentési útvonalnak egy snap appnál, közölte hogy nincs joga ebbe írni.
25x próbáltam.
De meg fogom neked mutatni csak most Winen vagyok mert be kell segítenem melóba. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
Na de az elszórt partícióid vagy mappáid becsatolhatod, belinkelheted a /home alá mappákba rendezett formában és máris elérsz mindent anélkül, hogy ki kellene menni a /home alól, de fizikailag külön lesz minden továbbra is.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
A /home csak egy elérési út, semmi más. Lehet az egy könyvtár egy, a rendszerrel azonos partíción. Lehet egy könyvtár egy másik partíción. Lehet egy logikai LVM kötet egy RAID tömb fölött. Lehet egy BTRFS kötet. Lehet egy távoli NFS/SFTP/SMB....
-
válasz
sh4d0w #96411 üzenetére
De értem. Azt nem értem ha egyszer csak ez lesz Ubi vonalon, azzal a /home-n kívül mit lehet majd kezdeni?
Olyan lesz mint a Windows felhasználók által használt csak a C megközelítés.
Tudom unalmas de a Snap Viberbe sem lehet se menteni, se küldeni képet fájlt a home-n kívül.
Opera nem tud linket nyitni kívülről +fájlkorlátok.
Videót nem lehet máshova letölteni. stb. stb.
Aki ésszel használja a rendszerét, pl. énannak a home szinte üres, minden doksi adat másik partíción, vinyón, hálózati meghajtón van.
Flatpakba legalább ott a Flatseal app amivel ki lehet terjeszteni a jogait legalább a adatpartícióra. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Ennek alapjan tovabbra sem erted a snap lenyeget.
"A snap fájlformátum a SquashFS formátumot használó egyetlen tömörített fájlrendszer, amelynek kiterjesztése . snap . Ez a fájlrendszer tartalmazza az alkalmazást, a függő könyvtárakat és a deklaratív metaadatokat. Ezeket a metaadatokat a snapd értelmezi, hogy egy megfelelően kialakított biztonságos homokozót hozzon létre az adott alkalmazás számára." (Angol wikipediabol Deepl-lel forditott szoveg)
Lenyeg 1: tartalmazza az alkalmazas fuggosegeit, tehat az app ezeket fogja hasznalni, nem az OS-en levot.
Lenyeg 2: biztonsagos homokozo. Ha tehat a csomag keszitoje aszondi, hogy marpedig az app a /home/tordaitibi konyvtaron kivulre nem fog nyulni, akkor ha hideget-meleget izzadsz egyszerre, akkor sem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Tulajdonképpen egyszer megcsinálod az fstab-os csatolást a fix partícióknak a /mnt alá, aztán ha akarod akkor a /home alá mappákba is szervezheted őket. Ez a unix világból eredő felépítés. - ilyen módon nincs jelszó kérés, ha a mappát ahová csatolod a saját tulajdonodba veszed egy chown paranccsal.
Nyilván USB-s eszközt nem így csatolsz, azokra ott a futás idejű csatolás. Azt elfogadom, hogy ilyenkor vagy egy pendrive csatolásánál ne kérjen már jelszót egy asztali disztró, de úgy emlékszem a Debian sem kért ilyet.
-
válasz
sh4d0w #96397 üzenetére
Igazad van nem mindig van szükségem 15 partícióra. 3 darab jelszavas csatolást is terhesnek érzek, minden egyes boot után.
Fstabba meg szerintem felesleges 3 adat és háttérpartíciót bevenni, meg az összes usb-s ssd-met meg pendrájvomat? Meg amibe gépekbe dugdosom, az összeset?
Uby írta a Debiant ne keverjük egy Ubuntuval. Ebbe annyira igazat adtam neki hogy töröltem is a Debiant.
Snap, ebben is igazad van, biztonsági szempontból.
Másból meg nagyon nincs. Egy Snapes videóletöltőnek nem tudok a /home-n kívül mást megadni, nekem a / az kicsike, épp azért mivel minden máshová van irányítva, 1terás másik vinyókra. Múltkor nem figyeltem, betelt a / mert rutinból töltöttem le egy YT listát, 214 darab videoklipet. Meg ha figyelek is, butaság letölteni a home-ba aztán kézzel áthuzigálni a háttér ssd-re.
Snapes Operámat nem tudom megadni alapértelmezett böngészőnek, vagyis de meg tudom de hivatkozás küldésekor valami blabla szöveggel elszáll mert nem tudja fogadni a hivatkozást.
Ezek mind nagyon felhasználói élmény romboló dolgok. -
válasz
sh4d0w #96123 üzenetére
"más repo, github stb. szúrja a szemedet, de a snap nem"
drága jó sh4d0w.
Nem, nem értesz megint. Persze hogy nem szúrja a szemem hisz GYÁRI, beépített, a disztróval érkező, a rendszer része! Semmit nem kell csinálni, kattintással mennek fel a friss szoftverek, ez a lényeg.
A Ti szemeteket szúrja tudtommal.
Nekem 1 bajom van vele, a korlátolt hozzáférése a /home-n kívülre. Ez borzasztó nagy korlátozás annak aki nem csak a home-t használja mindenre.Opera, igen elismerem de a legelső verzió óta ezt használom. Soha nem tudott más megfogni, se Internet Explorer anno, a Firefox-szal eddig kb. 25 próbálkozásom volt, nem szeretem. Chrome nem, más Chromium származékok sem, Vivaldi ilyenek.
Ez az én saram ez így van, ezzel maximálisan egyetértek. -
Warton
őstag
MacBookPro@MacBookPro:~
$ curl -L https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -o ~/Letöltések % Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
Warning: Failed to open the file /home/MacBookPro/Letöltések: Ez egy
Warning: könyvtár
0 2848k 0 1369 0 0 1307 0 0:37:11 0:00:01 0:37:10 1307
curl: (23) Failure writing output to destination
-
válasz
#02705152 #95929 üzenetére
Dehogy a partíciószerkezettel van bajom. Az full logikus, nem használok se C meghajtót se /home-t adattárolásra, azok szinte szüzek, kisméretűek. A Win10-em perpill. 37Gb és 2016 óta mindenen átesett, naprakész.
Hosszú ezt így leírni. Gyere át délutánés megmutatom hogyan mit kellene elérni az új rendszerrel.
Csak az otthoni meg a melóhelyes szerverek, smb-k meg nyomtatók, elérések jelszavak egyebek elég hosszú mutatvány lesz.
Próbáltam a /home/.config könytárat költöztetni és nagyon felemás a végeredmény nálam.
Apró példa, amiből sok van, a Dolphinba valamit nagyon megváltoztattak mert hajlamos beborulni ha átviszem a config fájljait.
Marad a kézimunka ami elég hosszadalmas. -
válasz
sh4d0w #95763 üzenetére
Megvan a hiba. 101% user error
A szkripteket egy régi mentésből tettem a /home alá és a régiekbe mindbe annyi hiba volt hogy a legelső sor legelső karakter (#)elé valahogyan bekeveredet egy szóköz. Így,#!/bin/bash
#vilagossag=75% stb.
Ez a helyes ,nincs a kezdésnél szóköz,#!/bin/bash
#vilagossag=75% stb.
Erre a szintaktikai hibára hívta fel a Dolphin a figyelmemet és a terminálba bemásolva azért futott le hiba nélkül mert a kikommentelt szóközzel kezdődő #!/bin/bash-t nem kopiztam be a terminálba csak a konkrét parancsot.
Köszi mindenkinek aki segíteni próbált de user errort elég nehéz kiszúrni -
Ablakos
őstag
Küzdök a kereséssel, de nem megy a folder excludálás belefűzése.
sudo find / -type f -not -path "/media" -not -path "/home" -name "dbeaver*"
Hogy kell ezt összerakni? Azt látom, hogy beleolvas a home mappába is. (permission denied jön)
-
Hétvége eredménye,
a Snap meg a Snapstore meg az egész megy a fenébe a levesbe.
Átállok Flatpakra, tudom ez sokaknak nem lényeges infó meg sokan mindkettőt utálják.
A Flatseal segédalkalmazással bármelyik Flatpak app működése, hozzáférése kiterjeszthető a /home-n kívülre, és nekem ez a lényeg.
Az NTFS másodvinyómra írás.
És Flatpakon találtam egy egészen használható videóletöltőt amibe egy faék GUI-n beállíthatóak azok a paraméterek amik nekem kellenek, konkrétan a letöltendő videó felbontása és formátuma. -
válasz
szbalogh #94879 üzenetére
Ha szerteszéjjel vannak bizonyos rendszerfájlok, a Zsugorítás eszköz se mindentudó.
Hibernálást kikapcsolni, lapozót levenni fix 1gigára, ha van 8GB RAM akkor megszüntetni, gyors rendszerindítást kikapcsolni. (ezeket utána visszakapcsolni, kivéve Fast Startup, azt dualbootba kötelező kikapcsolni!)
Ekkor se fogja tudni a teljes, pl.80GB-ot lezsugorítani.
Ubuntunak elég 30GB, bár annak se árt a swapfile deígy is elég.
Ha ezt engedi, hajrá, majd a /home alól mindent irányíts át a Windows C partíció megfelelő mappáira.
Pl. Downloads, Képek, Videók, böngésző letöltési könyvtára, mentések stb.stb.
Így gyakorlatilag üres marad a home, nem fog hízni és sokáig elég lesz ekkora /.
Ez akkor megy ha nincs jelszavas felhasználói fiók a Winen (bár ezen jellemzően simán átverekszi magát pláne ha a régi ntfs van a kernelbe) és nincs Bitlocker, különben tutira elhasal.
Viszont ekkor meg tutira kicsi lesz pár hét-hónap múlva a 30-40GB /Ha bátor vagy, a Fast startup kikapcsolása és reboot-laállítás után a live Ubuntu Gparteddel kierőszakplhatod a C zsugorítását.
Nem veszélytelen mutatvány, bár kicsi az esély de meghalhat a Win. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #94739 üzenetére
Noh, akkor egy kis gyorstalpalo (nem bonyolult).
1.
Linux, MacOS nagyon hasonloan mukodik, Windows picit elter (miert is ne...), de az alapveto mukodes a kovetkezo, amikor terminalbol inditasz vmit:
- user beirja, hogy "start.sh" / "start.exe"
- elso ket rendszer eseten rendszer megnezi, hogy mi van a PATH kornyezeti valtozoban, nalam ez igy nez ki:echo ${PATH}
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
- ezutan az elso ket rendszer vegigjarja ezeket az utvonalakat, keresve a user altal megadott allomanyt; Windows eloszor megnezi az aktualis konyvtarat, majd ugyanugy vegigjarja a PATH valtozoban megadottakat, mint a masik ketto
- ha van talalat, elindul a program, ha nincs, file not found lesz a vege.Jogos kerdes: mi van, ha tobb utvonalon is megtalalhato ugyanolyan nevu allomany? Semmi, a rendszer az elso talalatot inditja es pont. Ha usernek specifikusan a masodik kellene, akkor megadja a program neve elott a teljes utvonalat es akkor az fog indulni:
- tegyuk fel, van egy fdisk a /usr/bin alatt, meg egy a /usr/sbin alatt es egyik sem link a masikra; ilyenkor a nalam levo PATH alapjan a /usr/bin-ben levo fdisk indulna; ha azt akarom, hogy a masik induljon (mert ujabb, mert kezeli a GPT semat, mert jobbabb), akkor "/usr/sbin/fdisk" parancsot kellene megadnom (tetelezzuk fel, hogy userkent van jogom ehhez - by default egyebkent nincsen).Masodik jogos kerdes: miert nem kell az ls parancs elott semmi? Nyilvan azert, mert az ls parancs rajta van az egyik utvonalon, ami a PATH-ban meg van adva; ha azonban a sajat home-odban allva azt irod be, hogy ./ls, ugyanugy file not found lesz. Miert? Mert a . reprezentalja az aktualis konyvtarat, ahol allsz, tehat a fenti parancs arra utasitja a rendszert, hogy az aktualis konyvtarban levo ls parancsot futtassa (tetelezzuk fel, hogy nincs ilyen ott) - es pontosan ugyanez az oka, amiert a PTH-on kivul levo allomanyoknal meg kell adni a "./"-t (aktualis konyvtar), vagy a teljes eleresi utat (fenti peldaban /usr/sbin/fdisk).
2.
Jelszo a kornyezeti valtozokba:
set CRED = "TestPassword" - ezzel a CRED nevu valtozoba teszed a jelszavadat
echo $CRED | sudo -E /usr/sbin/fdisk (egyebkent hibat dob, de az fdisk, nem a sudo, tehat a jelszo atmegy) - ezzel meg kiolvasod a CRED valtozo tartalmat (azert van a $ jel az elejen), majd elkuldod a kimenetet a sudo-nak, ami utana meghivja emelt szintu jogosultsagokkal a hivatkozott programot. Nem kovetendo egyebkent ez a megoldas, de latszik, hogy nem csak ketfele modon lehet a jelszot tarolni, vagy bypass-olni.3.
Van systemd az Ubuntun, meg Debianek is voltak olyan ostobak, hogy belelepjenek ebbe.
-
Rimuru
veterán
Nem ezt jelenti az immutable distro, talan inkabb ugy kepzeld el mint egy image based system (de ez is sarkitas pl guix/nix eseten). Egy live iso az immutable, akarmit csinalsz vele reboot utan ugyan arra az allapotra tersz vissza mint ami az elotte levo boot-nal is volt, addig amig nem csereled ki az iso-t addig nem valtozik meg. Az emlitett auto frissitesnel ez nem igaz, ott a mindig valtozik az alap rendszer (pl kapsz egy frissebb kernelt).
Immutable rendszereknel ugy szoktak modositani az alap rendszeren (amin alapbol ugye nem tudsz mert az image az fix) hogy boot folyamat kozben aktivalja a modisitasokat es persze a /home az egy mutable mount point igy amik ott tortennek (pl flatpak install) azok kivul esnek az immutable reszen. -
sh4d0w
félisten
Lehet ertelme, de megint erdemes kulonvalasztani a szerver es a kliens oldalt es meg a szervereknel is a virtualizalt es fizikai szervereket. Fizikai szerver eseten (ha nincs remote konzolod) kimondottan ellenjavallt a / titkositasa, mert ha be kell irni a titkositast feloldo jelszot, akkor addig nem bootol. Remote konzol, vagy virtualis szerver eseten ez kevesbe problemas. Adatparticiokat mindenkeppen (beleeertve a /home-ot is) titkositani kell, csakugy, mint a /swap-ot is (ha van).
Kliens oldalon is lehet ertelme - ceges gepnel mindenkepp, de ha otthon vannak olyan dolgaid, amelyeket nem a nagykozonsegnek szansz, akkor ott is.
-
Hogy ne offoljak, lenne azért néhány elemi Linuxos kérdésem is, mégpedig partícionálás témakörben.
Nálam alap séma, hogy van egy /boot/efi partíció, egy / partíció, egy swap és egy /home. Root és home EXT4 mindig.
Viszont, olvasom egy helyen, hogy valaki azt is javasolja, hogy legyen külön /tmp és /var/tmp is.
Szerintetek? -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #93928 üzenetére
Mindamellett, hogy a mondandod ertheto, megint Te szivattad meg Magad, ezzel nincs mit tenni. Az a gyanum egyebkent, hogy Te azert szivsz ennyit akarmilyen Linuxon, mert talan olyan reszeihez nyulsz hozza lelkesen, amelyhez nem, vagy nem ugy kellene - de ez nem mondhato biztosra a reszletek ismerete nelkul. (Annyit tudok mondani, hogy en hasonloan jartam a Sotet Oldalon.)
De van olyan gyanum, hogy Arch-nak, vagy Gentoonak a kozeleben sem jartal meg (az LFS-t mar meg sem emlitem). En 10 evvel a napi szintu Linux-hasznalat kezdete utan fogtam neki az elso Arch telepitesnek es nem sikerult elsore. Nincs ezzel baj, utana sikerult.
Gondolom Slackware-t sem hasznaltal, ami iszonyu gyors, stabilabb, mint a Debian, de mindent Neked kell csinalnod, nincsenek olyan automatizmusok, mint egy Debianban - tehat ha GUI kell, akkor a regi, kezi modon generalod a xorg konfiguraciot. Fel akarod rakni a xorgot? Semmi problema, de a fuggosegeknek Neked kell utana jarnod es kezelned azokat. A xorg folott kell egy KDE? Kezeld a fuggosegeit. Eltavolitasz valamit? Takarits ki utana. Teljes mertekben Rad van bizva, mit csinalsz, a rendszer teljes mertekben a kontrollod alatt van (igy persze nincs systemd sem).Sajat Debian pelda: elkepzeltem, mennyire fasza lenne, ha LVM-re tennem a rendszert, igy ha uj lemezt illesztek a rendszerbe, konnyu lesz integralni a tobbi melle. Aztan persze nem ez tortent, hanem a /-bol kellett elvennem, hogy hozza tudjam csapni a /home-hoz... csak eppen elfelejtettem, hogy az egesz koceraj LVM-en van, igy csak a / filesystemet shrinkeltem, a felszabadulo helyet meg hozzaadtam a /home-hoz, anelkul, hogy barmilyen mas logikai csoportositashoz hozzanyultam volna. Ekkor kaptam eszbe es kiderult, hogy noha egy szot nem szol rola, de az elozo konfiguraciot a Debian elmenti, igy ha csak kicsit cseszed el, akkor van visszaut. Szoval annyira nem tre.
-
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93821 üzenetére
Azt nézd már meg, hogy az új Kubuntu-n van-e
bin
könyvtáryt-dlp
tartalommal a home könyvtáradban.
Q4OS-en (Deb11+KDE) is végigjátszottam a témát, de nem megy sehogy. Hiába van telepítve ayt-dlp
.
Viszont Neon-on létrejön a kérdéses könyvtár ayt-dlp
telepítés után.
(/home/user/bin/yt-dlp
) eredetileg a (/usr/bin/
-ben van ).
Csak azért jegyeztem ezt meg, mert tiszta Debian-on is lehet hasonló lesz a szitu és nem fog menni.
Én itt valamisymlink
problémára gyanakszom. Adlp
-nek a user szerint kéne futnia, az meg nem igazán megy a/usr/bin
-ből. De lehet rosszul gondolom. -
Sziasztok!
debian szerveren sikerült alaposan elkutyulnom egy mappa jogosultságait, így most nem látja semmi.
Az a célom, hogy minden user lásson benne mindent, de a debianjuzer és a debian-transmission írni is tudjon bele.
Most ott tartok, hogy a debianjuzer felhasználó már listázni sem tudja a tartalmát.sudo getfacl hdd/
# file: hdd/
# owner: debianjuzer
# group: debian-transmission
# flags: -s-
user::rw-
user:debianjuzer:rw-
group::rwx #effective:rw-
mask::rw-
other::rw-ls -l /home/debianjuzer/hdd/
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/zene_from_torrent': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/aquota.user': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/torrent': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Zene': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/aquota.group': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Filmek_': Permission denied
ls: cannot access '/home/debianjuzer/hdd/Filmek': Permission denied
total 0
-????????? ? ? ? ? ? aquota.group
-????????? ? ? ? ? ? aquota.user
d????????? ? ? ? ? ? Filmek
d????????? ? ? ? ? ? Filmek_
d????????? ? ? ? ? ? torrent
d????????? ? ? ? ? ? Zene
d????????? ? ? ? ? ? zene_from_torrent -
Playing: /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d
[file] Cannot open file '/tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d': No such file or directory
Failed to open /tmp/blob:https://www.youtube.com/ae2b9ed0-d78b-4d4e-9604-821a7470e41d.
Exiting... (Some errors happened)
Ezt írja ki ha böngészőből próbálom MPV-re küldeni a videót.
Ha Smplayer-t választom,
Ezt írja ki egyébként kínjába mindig, ha elavult a yt-dlp, ha nem tudja megnyitnia videót.
Hiába tölti le a legújabb yt-dlp-t 25x, persze hogy nem indul el.
Ha egy snapes yt-dlp-t symlinkelek a /home/tibi/bin könyvtárba, azt se tudja használni.
Az öreg Kubuntumon így működik 1 éve, a snap yt-dlp-vel.
Nem tudom hogyan tudnék más hibaüzenetet mellékelni, ha terminálba indítom a playert, semmit nem ír ki amikor a hiba jelentkezik:tibi@tibi-ubuntu:~$ smplayer
Ez az SMPlayer v. 23.12.0 (revízió 10207) ami Linux -n fut
tibi@tibi-ubuntu:~$
Minden a legfrisseb verzió ami elérhető.
A Smplayer először tárolóból volt telepítve de ott 2 főverzióval előbbi érhető csak el, a 21xxxx, ezért leszedtem a legrfisebb debet a honlapjukról, a 23.12-es verziót.
A yt-dlp 2023.12.30 verzió, amit letölt és a snapes is, ez a legfrissebb, van az összes Windowsomon és a régi Kubuntukon is és működik vagyis ez is jó.
A yt-dlp magába hibátlan, lejátszási listákat bármit pillanatok alatt letölt.
Nemrég próbáltam 1 hétig egy Manjarot, abba is működött ez a funkció.
A player meg a yt-dlp nem tud egymással kommunikálni de hogy miért, és csak ezen a nyamvadt friss telepítés 22.04-en, erről lövésem nincs. -
Segítsetek egy guihuszárnak.
Tömörítés és kicsomagolás.
Leszedtem már mindent, telepítettem valami Pzipet, Xarcihvert, Egrampát meg még ötöt, meg telepítettem a Dolphin összes létező felugró menü pluginjét amibe szerepelt a tömörítés szó.
A programok harmada agyrém, nem tudnak semmit, a másik harmada elhasal külső lemezen, rohaggyon meg a Snap az összes korlátjával együtt. DEB nincs...! Ami működne is.
Ha működik is valamelyik, nem lehet megadni hogy tartsa a mappaszerkezetet kicsomagolásnál.
Egy próba után 10 percig gyomláltam a Download könyvtáramat mert a teszt zipbe 75 fájl volt amit beleb@szott a könyvtárba szerteszét.
Egérhúzással nem lehet kicsomagolni mert a saját /home/tibi/bármelyik könyvtárba húzásnál azt írja hogy nincs jogosultsága ebbe a mappába. Mivaaan..?? A saját home neki nem elég jó?
Azt szeretném hogy tömörítvényre jobbklikk és a helyi menübe jelenjen meg a "Kitömörítés a mappaszerkezet megtartásával" opció, ugyanez tömörítésnél is.
Ezt a régi Ubuntum röhögve tudja, hogyan lehet ezt...? -
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93566 üzenetére
Sőt a Steam el egyéb anomáliáim is vannak. 3 distrót probálva /Arco. Manjaro.Garuda/ a hiba mindig ugyan az tehát tuti én cseszek el valamit. Egy 500GB os nvme ssd-n van a rendszer. Két másik 500 as van becsatolva . Az egyik a /home/tom/Games a másik a /home/tom/Virtual-Machines könyvtárakba. A virtuális gépekkel nincs problémám simán használják a felcsatolt meghajtót /ide vannak telepítve. Viszont a steam -et sehogyan nem tudom rávenni hogy a Games -be telepítse a játékokat , tehát tárhelynek nem tudom beállírani a megadott könyvtárat. Valószínüleg mindig ugyan azt a hibát követem el ezért nem akar jó lenni. Valakinek valami ötlete ?
-
válasz
growler #93421 üzenetére
tibi@tibi-ubuntu:~$ snap list
Name Version Rev Tracking Publisher Notes
bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base
chromium-ffmpeg 0.1 37 latest/stable canonical✓ -
core20 20230622 1974 latest/stable canonical✓ base
core22 20231123 1033 latest/stable canonical✓ base
firefox 116.0.2-1 2987 latest/stable/… mozilla✓ -
gnome-3-38-2004 0+git.efb213a 143 latest/stable/… canonical✓ -
gnome-42-2204 0+git.ff35a85 141 latest/stable canonical✓ -
gtk-common-themes 0.1-81-g442e511 1535 latest/stable/… canonical✓ -
snap-store 41.3-71-g709398e 959 latest/stable canonical✓ -
snapd 2.61.1 20671 latest/stable canonical✓ snapd
yt-dlg 1.8.5-0-g1c7dbf0 22 latest/stable oleksis -
yt-dlp 2023.11.16-39-g0b6f829b1 364 latest/stable degville -
Ebből pár már az én művem.
De nem is ez a baj.
Perpill 1 órája küzdök hogy legyen y-dlp-m, ennek meglegyen a guija, yt-dlg, és tudjak yt-ot nézni a helyi playeren és tudjak letölteni.
Namost. Ezek csak sanpbe vannak már. Namost oké, telepít.
És semmi nem működik. Nem lehet letölteni csak a /home/snap/ akármi könyvtárba.
Nem lehet megadni smplayernek hogy halló ott van a snapes yt-dlp, figyi használd!
Nem hanem symlikelgetni kell a /snap/bin alól a /home alá mert bár ott is van egy snap könyvtár de nem tudja használni.
Problem solved, jöhet a yt-dlg megerőszakolása.
Ehhez "csak" anyi kell hogy meg kell keresni és letölteni a Snap-store nevű appot, mivel csak abban lehet beállítani a yt-dlg permissions fülön hogy menthesse a videófájlokat másik partcióra meg lemezre.
A Snapstore pixelre egyforma a mezei Store, Szoftverek appal, ez az egy eltérés van a permissions.
Ez fantasztikus.. Miért nem lehetett ezt a feauret betenni a gyári Szoftvertelepítőbe? Hogy kelljen guglizni, letölteni, telepíteni. Brilliáns.
Namost úgy belegondoltam hogy megy a video, magy a letültés. Ez nekem bő 1 órámba fájt, 6 éves Linuxos múlttal.
Ezt mégis hogy gondolják, ez emberbarát oprendszer...? Hát ebből se lesz nagy felhasználói tábor toborzás az tuti.
Kezdem megérteni a snapundorosok álláspontját.
Uby kedvence a mondásom, egy ilyen után sikítva menekülne vissza Winre bárki kezdő.
Mert ott ez a mutatvány laza 2 perc és kb. 20 kattintás.
Bocs a tldr, ki kell panaszkodnom magamat, a pszichiáterem is ezt tanácsolta.
És ez még csak a kezdet, mikbe futok még bele? -
Kíváncsiságból lefuttattam a ClamAV-ot a /home-on. Két fertőzött fájlt talált, mindkettő .exe fájl. A Winetricks mappájában volt és d3dcompiler mappában, valami... emlékeim szerint 64-es verziójú Firefox telepítők, egyik 64 bites, másik 32 bites.
Szerintetek? Fals riasztás, vagy tényleg valami kártevők lehettek? Hirtelen arra sincs tippem, hogy hogyan került oda. Valószínűleg Winetricksen keresztül telepítettem. -
válasz
ubyegon2 #92689 üzenetére
"Próbáltam kihúzni belőled a Mint verzióját, de kerülöd nagyon, gyanítom ezeréves lehet és anno még Te kókányoltad meg a komádnak. "
Múlt év nyarán pakoltam fel neki, akkori legfrissebb verziót.
De természetesen este megviberezem és megkérdem a verziószámot." menekülnie kéne vissza WInre, de nem azért, mert a Mint nem való kezdőknek, hanem azért, mert ugyan tök béna hozzá, de azért szét tudta barmolni a rendszerét. "
Édes istenem hát nem ért magyarul...
Uby, hányszor írjam le, egy árva szoftvert nem telepített, Firefox és a Transmission amit használ.
És a /home 346 mega, fél giga sincs, a torrentek a másodpartícióra vannak irányítva.
akkor mi retkes lófüttyöt telepített meg töltögetett, mikor az user mappája 346 mega méretű...?
Így tényleg nehéz veled mert csak azt tudod hajtogatni hogy cak user barmolhat szét egy rendszert, holott most a rendszer lőtte lábon magát. -
válasz
ubyegon2 #92679 üzenetére
Uby.
A haverom 101% amatőr, erre nagy tételbe fogadok hogy Ő soha még ezeknek beállításoknak a közelébe nem járt.
Nem volt gyárilag bekapcsolva az automata kernel törölgetés.
6,65GB volt az összes kernel.
Van róla kép, /home nála 346Mb. Azaz nulla.
Nem akarok ebbe beleállni de miért nem lehet elfogadni egyszer az életbe hogy nem, nem a szerencsétlen idióta barom user a hibás, aki tökláma..!! totál láma, csak ismerkedik a rendszerrel és nem, mégegyszer nem ő a hibás? Nem lehet, 1x az életbe, az univerzumba 14milliárd év alatt előfordulhat hogy talán esetleg mégis a gyári beállíás a hunyó?
Miért kell neked és másoknak azonnal foggal-körömmel védeni a linuxot/mintet, te szólod meg KingUniqu-et mert ő ugyanezt csinálja a Windowssal. Te dettó, csak néha durvább hangnemben.
Nem érzed a dogmatizmusodat? Mert én nagyon is.
Már rég elengedtem volna ezt az egészet ha nem jön 4-5 leb@aszó hsz, hogy de, az user a gyökér.
Itt most nem. -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #92670 üzenetére
Örülök a sikernek. Ezek után már csak a timeshift pillanatképek mentési helyét is érdemes megnézni. Én elkövettem azt a két őrültséget, hogy nem a /home volt a mentési hely, és óránkénti mentés volt beállítva. Ja és a beállításokban nem volt korlátozva hogy hány mentés maradjon meg.
Szerencsémre még időben kiderült hogy alig maradt szabad hely -
Filelight, 5 éve használom, KDE tartozék gyárilag.
Teljes sikertelenség, a beteg Linuxmintes laptoppal.
3 órája szenvedek vele, egyelőre elég volt, a cimbim most indult el vele haza, mivel kell neki a lapos.
Uby te most ugord át ezeket a sorokat, saját érdekedbe,
azért vitte el a lapost mert van rajta egy Windows is ami még működik, azzal tud nyomulni ha kell
Komolyra, nem indul el a grafikus felület, minden gyári javítási kísérletre megfagy.
Ezeket a hibákat szórja:
Bármire nyomok, megfagy.
Az XKB beállítások nekem kínai, a kisalkalmazások tiltása után is lefagy, azt értem hogy 0B a szabad terület.
Kiléptem alt+ctrl+F3 mal konzolra.
Megnéztem a dir du parancsokkal, semmit nem látok ami elvinne 20GB-ot, ennyi a partíció.
A /home 346Mb azaz NEM az user szirszaraival van tele a lemez, de hogy mivel, azt meg nem mondom.
Valamelyik nap eljön még a lapossal és akkor ráeresztem a Ventoyos Ubuntumat, vagy egy Live linuxot, grafikusan hátha ki tudom szűrni, mitől fogyott el a tárhely.
Itt egy elég borzasztó fotó, hol a 20-ból 3Gb, ha a du jól számolt?
A sudo du -sh /* utáni lista.
-
Balerik
aktív tag
Törölve. Ez maradt utána...
root@debian:/home/tibi# sudo apt update
Találat:1 http://ftp.bme.hu/debian bookworm InRelease
Találat:2 http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates InRelease
Találat:3 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease
Találat:4 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease
Találat:5 http://www.deb-multimedia.org bookworm InRelease
Találat:6 https://ramses.hjramses.com/deb/makemkv bookworm InRelease
Mellőz:7 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm InRelease
Találat:8 https://mkvtoolnix.download/debian bookworm InRelease
Hiba:9 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release
404 Not Found [IP: 137.56.243.190 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
-
válasz
tordaitibi #92503 üzenetére
Jelzett igen, és rá kb. 5 percre meghalt
Ja értem, várt 5 percet...de ha a rendszer nem lép, várt volna 5 órát, 5 napot is. Nem akarom bántani, csak jelzem, van akinek az egyértelmű jelzések is kevésnek bizonyulnak. Nekik vagy Te, hogy helyrehozd a balhereségüket.
Azért a bálnaméretű hülyeséget ne szépítgessük már, akár cimbi, akár nem. Most komolyan, megkérdezed tőle, mire várt, amikor látta a jelzést?
Én tettem fel neki az Ubuntut, és az én szisztémám szerint, azaz maga a rendszer az csak a rendszer és minden létező user adat másik partícióra megy, a / szerintem 10-15Gb szabad hellyel rendelkezett még.
Ha nincs külön meghajtó, ahová töltöget, akkor hamar teletolja az üres helyet ezután is. Szerintem a /home és valóban a
/var
cache lehet érdekes, ahogy Wines kolléga írta.Ezért is kérdeztem terminálos megoldást.
Miiiiicsoda? Terminalos megoldást, Te? Nahát....
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #92456 üzenetére
A Fedora-nak kicsit eltérő partíció és könyvtár struktúrája van, mint a Debian és Ubuntu származékoknak. Mármint ami a grub és kernel helyét illeti. A Fedora elég régóta default LVM-re vagy mostanában már btrfs-re pakolja a / és /home könyvtárakat. Emiatt a /boot könyvtár egy külön partíció ext4-el. Ha szétbomlik az LVM vagy a btrfs struktúra, akkor is tudjon bebootolni legalább egy minimális rendszer. Aztán helyre lehet pakolni a dolgokat. Ellenben, ha a /boot könyvtár marad a /-en és a széthullás miatt még bebootolni sem tud a rendszer.
A videón a csávó az efi partíción matat, ahol a grub "dógai" vannak.
Szó nincs a /boot könyvtárról.
Én custom telepítést csináltam, a csávó meg az üres helyre nyomta be a telepítést. A kettő nem ugyan az. Arra kiváncsi lennék, hogy a default btrfs / és /home meg a külön /boot 1GB ext4 megmaradt-e?
Szerintem igen.
A saját custom telepítésem partíció méreteit a default telepítés sémája alapján méreteztem. -
törölt tag
Ez meg custom telepítés, btrfs nélkül. Sima ext4-es gyökérrel. "Mordor" mellé dual-ban.
nobi2@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 04F7-F698 681,3M 2% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 boot 85c221e7-d480-45c9-9068-9fd1515ae865 667,7M 25% /boot
├─sda3 swap 1 994a786a-bd69-4875-a6b4-485d376135cc [SWAP]
└─sda4 ext4 1.0 root 7e33edf8-1b26-4f7a-bb8d-4cd8f9b20a1b 36,7G 26% /
sr0
zram0 [SWAP]
nobi2@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi2# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 9363D34C-1EBE-4E15-A3F7-0F54277B0498
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1437695 1433600 700M EFI System
/dev/sda2 1437696 3534847 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3534848 11923455 8388608 4G Linux swap
/dev/sda4 11923456 125827071 113903616 54,3G Linux filesystem
Disk /dev/zram0: 3,79 GiB, 4071620608 bytes, 994048 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi2#
-
törölt tag
Ilyen a default telepítés, teljes lemez belakással.
nobi@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 4B5B-4F24 581,5M 3% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 37633c74-ba6d-4872-925b-fb9f57f6b103 722,5M 19% /boot
├─sda3 btrfs 68fca3fa-abc4-4791-8fb0-59b86fec16ec 44,1G 14% /home
│ /
└─sda4 swap 1 swap 491337d9-523b-4bf3-8611-12a7b0f3de6f [SWAP]
sr0
zram0 [SWAP]
nobi@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 8A3E0F44-1047-4AFC-A17A-EE6E0809509A
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1232895 1228800 600M EFI System
/dev/sda2 1232896 3330047 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3330048 113362260 110032213 52,5G Linux filesystem
/dev/sda4 113362261 125821079 12458819 5,9G Linux swap
Disk /dev/zram0: 3,81 GiB, 4086300672 bytes, 997632 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi#
-
válasz
tordaitibi #92402 üzenetére
Míg nem kapsz szagértő választ, érdemes nézegetni az örök helpadót, az archwikit, ez esetben külön neked írták a felső piros részt!
Running GUI applications as root
De minap is szóba került érintőlegesen a téma, én se értek hozzá, de azon programokat, amiknek a konfigjai a
/home
-ban vannak, nem indítunk sudo-val, nekem ennyi elég is.Amúgy maga a topik(ok) is novellányi hsz-ben érinti e témát, neked eszerint elkerülte a figyelmed.
20 év Linux használat után azé' ciki!
(sorry, ezt nem akartam kihagynim idén már keveset gonoszkodhatok sajna)
Az valóban egy dolog hogy nálam eddig nem romlott el semmi, ez az én rendszerem, ez tűri.
Halkan jegyzem meg, Linux alatt annak célszerű eltérni a javallott módoktól, aki pontosan tudja, hol mi történhet, ha eltér mégis azoktól. Meg ugye van a vadász, aki gyakran látogatja a medvét az erdőben.
(szerintem utóbbi lennél Te)
-
törölt tag
A Nobara-t pont azért is ajánlom, mert-
1: Van egy Nobara (edition) ISO, ami készre van moddolva az alap KDE-Plasma-hoz képest.
2: Fel lehet rakni ext4 fájlrendszerrel is. (Alapból btrfs-re teszi a / és /home partíciókat.
3: A Fedora miatt nagyon friss dolgok vannak benne + a Nobara csapat hozzá teszi a játékokhoz való friss dolgokat.
4: Nem kell külön tárolókat és szoftver forrásokat neked hozzá tákolni a rendszerhez. -
válasz
growler #92320 üzenetére
Ja értelek...de ez vonatkozik mindenre vagy csak arra, aminek a /home-ban vannak a konfigjai? A képed alapján a Synaptic nem ilyen, de lehet tévedek...
FSTAB szerkesztést én se indítok sudoval, ha nem nano-val csinálom, hanem GUI-s szerkesztővel...igaz évek óta nem csináltam ilyesmit.
-
cigam
titán
Ja és a könyvtárak ...
/home
Azért szokták külön partícióra rakni, hogy pl. újratelepítéskor megmaradjon az összes felhasználó "Home" mappája, és azon belül az adatok/beállítások./var és /tmp
Azért szokás külön partícióra rakni, ha egy program megbolondul, és ész nélkül hozza létre a temp fájlokat, vagy naplóbejegyzéseket, akkor az ne tudja elfogyasztani a rendszer számára fenntartott összes helyet. Így megelőzhető, hogy a rendszermeghajtón elfogyjon a hely, ami rengeteg problémát okozhat, pl. a rendszer leáll, és el sem tud indulni. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi dologban szeretnék segítséget kérni. Kb. 2 éve üzemeltetek egy Raspberry Pi 4-es otthoni kiszolgálónak ARM64-es Rasberry OS-el. Itt a rendszer egy 64GB-os microsd-n van, a rendszer + Docker image-ek kb. a negyedét teszik ki a kártyának.
Ezt most cserélem egy Dell OptiPlex 3070 Micro-ra, amibe kerül egy 2TB-os NVMe meghajtó. Erre kerülne egy minimális rendszer GUI nélkül ugyanúgy Docker-el.
A kérdéseim a következőek lennének:
1., Mit ajánlotok rendszernek? Egy minimal Debian telepítést vagy Ubuntu Servert, esetleg mást?
2., Hogyan partícionáljam a meghajtót? Raspberry-nél nem volt gond, mert a microsd kártyán csak a rendszer volt és kész image-et írt ki a kártyára az imager. Itt viszont teljesen rám van bízva az egész partícionálás és nem tudom hogyan érdemes ennek nekiállni. Láttam olyat, hogy a /home külön partíción van, de olyat is guided partícionálásnál, hogy külön van a /home, /var és a /tmp könyvtár is. Swap kell-e még vagy az már csak a régmúltban használt, jelenleg kell-e?
Úgy gondolom, hogy a kötelező "köcölékeknek" egy 100-200GB-ot szétosztok és a maradékot meg egy adattárolási partíciónak használnám, de azt sem tudom hova kellene felmountolni (/mnt?).Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
sh4d0w #92037 üzenetére
Épp ez, arra csomót lehet kötni, bárki bármit írkál olvas.
Én így tudom. Akkor mi az akadálya ha elvileg minden jogosultság megvan, illetve pontosan fogalmazva, nincs semmi korlát.
Olyan mint egy 125 lakattal lezárt ajtó, de az ntfs-en se lakat se zár se rigli. Aki akar az megy be és azt garázdálkodik amit akar.
Ezért nem értem, de már nem sokáig mert Te elmagyarázod
A másik amit lehet tényleg rosszul gondolok.
Ha az ntfs adat_1tb partíciómon lévő video_download NTFS mappát becsatolom a /home/tibi/akármi könyvtárba, akkor nem az "akármi" jogai lesznak a mérvadók, nem az eredeti könyvtáré?
Hisz rootként sudoval csatoltam, akkor az a jogosultság lesz, vagy nem tudom jól?
Symlinknél oké, az eredeti, ez teljesen világos.
de mountolásnál..? -
Hallod, jövök neked sörrel vagy csokival!
Másik partícióról, konkrétan a Nobara partícióján létrehoztam egy könyvtárat, csatoltam a /home/tibi alá és működik.
De akkor NTFS miért nem működik? Mi baja az ntfs-sel, amikor azon úgy tudom automatikusan a mindent mindenkinek jog érvényes, és chmodoztam 777, az egész ntfs adatpartíciómat is amúgy.
ext4, engedélyek megadva és működik.
ntfs, minden engedély megadva és nem működik.
Akkor a feladat adott, már csa az okára kéne rájönni -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #92031 üzenetére
Hát oda csatolom, a saját mappámba
bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download aláHa oda csatoltad, miért kel bindelni? Az a bizonyos 777-re állítás megtörtént?
De hogyan csatoltad?! NTFS-nél a csatoláskor megadott user/group-hoz társítva és jogosultsággal jön létre, amit te később nem módosíthatsz.
-
-
Nekem sehogyse megy, bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download alá, 777, és nem megy így sem. Magát a mappát az app így már elfogadja, ha le akarok tölteni akkor megint hiba.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo mount --bind /media/tibi/ADAT_1TB/video_downloa
d /home/tibi/Downloads
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/Downloads
tibi@TibiXubuntu:~$
Eredmény, egy Yt. próbavideóval:Feladtam
-
válasz
tordaitibi #92026 üzenetére
Én sose chmod-ozom, anno mikor muszáj volt, valamit bemásoltam, aztán működött...
sudo chmod 777 /home/tibi/ADAT_1TB/
Mivel nem értek hozzá, csak kérdezem, minek a végére az a / ? Igaz a "permission denied" az olyan, mintha sudo nélkül csinálnád.
-
válasz
-Skylake- #92022 üzenetére
És Uby,
3 éve nem chmodoztam és Gugli valami olyat írt erre hogy van valami sticky bit vagy mi ami 1, így lett 1777.
Korrigáltam,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/ADAT_1TB/
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$
ez így jó?
Eredmény nulla, a snap app továbbra is "permission denied". -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92009 üzenetére
chmod 777 -eld a /home/tibi/ADAT_1TB/ mappát.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92002 üzenetére
A rossz hír az, hogy a fejlesztő ezt a sort nem rakta bele a csomagba.
2 választásod van: vagy kibontod és újracsomagolod a snap csomagot, vagy használod a bind mount-ot. Én utóbbit javaslom inkább.
A te esetedben az /etc/fstab-ban egy új sorba:
/media/tibi/ADAT_1TB/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
tibi@TibiXubuntu:~$ ls -al /media/tibi
összesen 36
drwxr-xr-x 7 root root 4096 dec 13 14:34 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 ápr 14 2023 ..
drwxr-xr-x 24 root root 4096 ápr 14 2023 9315b819-445c-45a9-807c-ac7c8f8396e6
drwxrwxrwx 1 root root 12288 dec 1 17:51 ADAT_1TB
drwxr-xr-x 2 root root 4096 ápr 14 2023 Mindenes
drwxr-xrwx 3 root users 4096 ápr 14 2023 nobara
drwxr-xr-x 4 root root 4096 márc 8 2023 orh_tmsft
Az 1 számú partíció, Adat_1TB amire írni szeretnék a Snapes appal. Szerintem azon mindenkinek minden joga megvan, ráadásul ez egy NTFS adatpartíció amin a Linux nem hinném hogy korlátozna bárkit-bármit.
A Snap app a hunyó, ezzel sztem. semmit nem lehet kezdeni, kérdeztem már ezügyben de nem volt megoldás.
Lehet az ötletem hogy a /home/tibi alá muntolom se vezetne eredményre. -
-
Lehet 1 adatpartíciót 2 helyre becsatolni a fájlrendszerbe?
Most a /media/tibi/ alá van, be lehet mountolni a /home/tibi/ alá is?Ha igen, hogyan?
-
-
válasz
ubyegon2 #91765 üzenetére
Köszi, meglesem.
Csak épp hálózatot bombáztam szét
mindjárt lesz netem is.
De van már fent Cinnamon másik gépen is, szóval ilyen multitask ismerkedés folyik most.
Múlt héten
-PeppermintOS
- Lubuntu
- LinuxMint
- UbuntuÉrtelemszerűen nekem elsőre a Cinnamon jött be, de az Ubuntu 'oly kedves számomra, hisz a főiskolán ezzel vergődtünk
volt fent talán, ja meg a Bodhi 7.0.0 a régi gépen...
De ugye tudás ezzel nem bővült, csak a rendszertelepítésekkel variáltam.
Szerk.:
Félig működik a dolog, annyit csináltam, hogy amit betettél képet, oda a Commandba írtam be ezt a sort.
/usr/bin/gwenview -s /home/gep/Desktop/kis/Karácsony.jpgEl is indult, de a slideshow nem megy
Valahogy összetákolom ezt a végén
-
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #91712 üzenetére
A clipgrab úgy megy mint a karikacsapás.
Adsz futási jogot a clipgrabnak. Ha nem megy akkor vagy az ffmpeget hiányolja , az egyszreűen pótolható vagy nem tudta leszedni a [yt.dlp] -t . /home ban controll h ... .configban vagy valahol ott a clipgrab mappában lecseréled az igazira a yt.dlp állományt oszt annyi. -
Van egy snapes videó letöltő applikációm, python alapú.
Hogyan tudnám rávenni hogy kilásson a /home/Tibi mappán kívülre és ne az Asztalra kelljen letöltögenem majd átmásolgatni, hanem a háttérvinyómra tudjon menteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen2 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest