Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vizcsap

tag

válasz urandom0 #98253 üzenetére

Köszi az infót!

Közben átraktam egy másik vezérlőt használó külső házba az SSD-t és így hibátlanul indul minden alkalommal a rendszer.

Hogy az utókornak meglegyen: nálam RTL9210B vezérlővel mindig elindul a rendszer, JMS583-al csak néha, illetve trükközni kell, hogy elinduljon.

• vizcsap

tag

válasz cigam #98249 üzenetére

Nem ragaszkodok egyáltalán. Egy ideje gondolkodok azon, hogy windowsról átváltok linuxra és ez tűnt olyannak, amivel a legkevesebb kompromisszumot kell majd kötni. Feltételezem ha belső meghajtóra telepíteném a rendszert, akkor nem lenne ilyen probléma, mert nem igazán látom, hogy másnál ilyen probléma előfordulna, de azért telepítettem előbb egy külsőre, hogy kipróbáljam mi működik és mi nem, mennyire fájna a váltás stb.

Lehet megnézek még egy pár másik distrot (pl. ezeket "írtam fel" magamnak: Fedora Kionite, Pop! OS, Mint, PikaOS, Nobara) ahogy javasoltad, aztán kiderül azok hogy működnek. :R

• vizcsap

tag

válasz cigam #98247 üzenetére

Nem én választottam a btrfs-t, alapból így települ.

Telepítésnél több opciót is felajánl a partíciók létrehozására: automatic, custom, advanced custom.
    Azt hiszem a jelenlegi install-t custom opcióval csináltam, de mikor automatic-al telepítettem, akkor is ugyan ez volt a problémám, csak akkor még nem jöttem rá, hogy a meghajtó kihúzásával majd visszadugásával életre tudom kelteni a telepített rendszert. Ha gondolod újratelepítem automatic opcióval a rendszert és megnézhetjük ezekre a parancsokra úgy mi lesz a kimenet.

lsblk -f:

• vizcsap

tag

válasz cigam #98237 üzenetére

Nem teljesen önsanyargatásból esett erre a distrora a választásom :D Állítólag gamingre ez az egyik legjobb distro, minden elő van benne készítve a Windowsos játékok futtatásához. Ami úgy tűnik igaz is, random kipróbáltam párat játékot és hibátlan eddig.

A hibaüzenetben szereplő UUID (444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04) alapján azt látom, hogy azt a btrfs partíciót nem mindig találja, amin a root, home, var stb. dolgok vannak és ezeket nem tudja/akarja csatolni valamiért.

UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 / btrfs subvol=root,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0

UUID=d2ee26e6-b2b4-46de-b51b-d8d2d3076957 /boot ext4 defaults 1 2

UUID=3F6C-20DC /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2

UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /home btrfs subvol=home,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0

UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /var btrfs subvol=var,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0

• vizcsap

tag

Sziasztok!

Külső SSD-re (nvme, usb-c) telepítettem a legfrissebb Bazzite OS-t (Fedora 40 alapú ha jól tudom), viszont az esetek több, mint felében nem indul el az OS.
    Elkezd bootolni, pörög egy karika bootolás közben, majd egy pár perc után kiírja, hogy “Entering emergency mode.”

A logokat végignézve azt írja ha jól értem, hogy valamilyen lemezt vagy meghajtót nem talál és azért tart több percig, mire emergency mode-ba vált, mert azt keresi/várja. Kicsit olyan, mintha a boot során lekapcsolna a külső ház (vagy a linux csatolná le/nem csatolná fel valamelyik partíciót), de a házon található led világít, szóval áramot kap a géptől folyamatosan.

Gondoltam mi baj lehet, ha a bootolás során, mikor már úgy gondolom, hogy csak azért nem indul az OS, mert keresi az eltűnt meghajtót, akkor kihúznám és újra visszadugnám a külső házat. És láss csodát, amint ezt megcsinálom kb. 2mp múlva már a bejelentkező képernyő fogad és tudom használni az OS-t!
    Ezek után ha újraindítom a gépet általában hiba nélkül el is indul, azonban ha leállítom teljesen, majd onnan próbálnék bootolni, akkor újra előjön a fenti hiba.

Ezzel lehet valamit csinálni? Tudnátok segíteni?

A Bazzite discord csatornáján nem voltak túl segítőkészek, annyival leráztak, hogy nem támogatják a külső SSD-re telepítést, emiatt bármilyen probléma előfordulhat. Hát köszi…

Gépem:
    CPU: 5900x
    Alaplap: MSI B550 Tomahawk
    VGA: 6800xt
    Van a gépben három SSD, egyiken Win11

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés