- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen pendrive-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Remus389 #101245 üzenetére
Sajna ez az Energiakezelő panelapp néha ilyen, nekem párszor a billentyűvilágítás csúszkája tűnt el.
A megjelenítő hibája meg ezernyi ok miatt lehet, max futtatsz terminalban egy
journalctl -f
parancsot, az menet közben kiírhatja, ha valami változás van, ill itt vannak ezek is:Plusz a Linux Mint topik is nagyon megy, mióta az új Topikgazda rebootolta.
Hátha ott azt is tudják, mit kell itt konfigolgatni:
/usr/share/cinnamon/applets/power@cinnamon.org
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100964 üzenetére
A kezdetben az AMD gyártott Intel 3 és 486 procikat licence alapján. Kicsit később meg felvásároltak egy proci fejlesztő társaságot, abból lettek a K6 procik, később teljesen saját cuccok.
A Celeron korszak a 300-as Celeronnal kezdődött, ami egy P2-es proci volt, L2 gyorsítótár nélkül. Akkora katasztrófa lett az L2 nélkül, hogy ki kellett adni a 128k L2 cache-el szerelt 300A verzióját, amit már szerettek a népek mert megfizethető volt és bírta a tuningot.
Nekem a későbbi Celeronok közül volt "szerencsém" egyhez... Utáltam. -
-
válasz
Remus389 #100911 üzenetére
Nem A Linuxnak probléma ez, hanem valamiért a Mint sz*rakodott nálam is vele. Debianon nem volt gondom semmilyen NTFS-re formázott meghajtóval. Próbáld meg ezt:
1. Gnome Disks megnyit, majd rámégy a lemezre, annak az NTFS partícióját kijelölöd, alul a kis fogaskerékre klikk, fájlrendszer ellenőrzése.
2. Majd utána fájlrendszer javítása. -
-
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
Azt ki is felejtettem, hogy míg windows-ban letöltöttél egy háttérképes témát, ha mondjuk a 10 képből 2 nem tetszett, akkor azzal kellett együtt élned, míg Linux-nál a háttérképes mappámból csak simán kitörlöm a nekem kevésbé tetsző háttérképet és szabadon bővíthetem. Ez is jobb a Linuxban.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100262 üzenetére
A fast startup is okoz problémákat egyes gépeken, ill. egyes programok nem is működnek addig, amíg ki nem kapcsolod. A suspendnél szintén ez a helyzet, vannak olyan gépek, amin nem működik.
Ha érdekel ez a hibernálás dolog, akkor tutorial alapjá beállítod a gépeden, és kitapasztalod, hogy nálad megy-e. Ha nem, akkor marad a suspend.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100258 üzenetére
A suspend az a felfüggesztés, azaz az alvó mód. Én mindig azt használom, kb. 2-3 hetente kapcsolom csak ki a gépeim.
A hibernálás az más, az pontosan úgy működik, hogy leírtam: a lemezre írja a memória tartalmát, és leállítja a gépet. De azt külön be kell állítani, gyárilag nagyon kevés disztróban van beállítva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100255 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy egy dualboot rendszernél kénytelen vagy kikapcsolni a gyors rendszerindítást Windows alatt. Úgy meg nincs túl nagy különbség az oprendszerek bootideje között. Ráadásul ha egy gyors SSD-d van a gépbe meg jó proci, akkor tök hamar bebootol bármi.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100250 üzenetére
Félreérted. A gép fizikailag valóban leáll, de a kernel, az illesztőprogramok, és a rendszerközeli részek úgy, ahogy vannak, kiíródnak egy fájlba, és következő indításkor a Windows csak berántja ezt a fájlt a memóriába. Ez majdnem pont olyan, mint a hibernálás, annyi a különbség, hogy hibernáláskor a programok (folyamatok) is kiíródnak, fast startupnál viszont azok nem.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Jobban belegondolva ez nem lehet, mert megjelent az alap BIOS post kép a Windows 10 esetén is, tehát full nulláról indult a Windows is.
Tudom, foggal-körömmel kell védeni a Linux-ot, de őszintének is lehet lenni.
Tény hogy ezen a régi gépen jóval gyorsabban bootolt a Win10, de van egy workaround a hibernálás, ennyi.
-
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy tulajdonképpen ezzel hibernált a Windows 10 suttyomban?
Nem én mondom, 10 éve nem használok Wint, de legutóbb Tibikomám is írta, hogy valami félhibernált állapotba kerül a Win kikapcsoláskor, de amit az előbb linkeltem, az is egyértelműen ezt taglalja!
A Linux az tényleg kikapcsolt állapotba kerül a shutdown-ra.
Linux az végrehajta a kapott parancsot.
-
válasz
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc...
-
urandom0
senior tag
válasz
Személy szerint nekem a bootidő teljesen huszadrangú dolog. Nem tudom megmondani, hogy melyik gépem bootol be gyorsabban, a céges Windowsos i7 10. gen. 16 GB RAM-mal M.2 SSD-vel, vagy az itthoni Linuxos i5 3. gen., SATA SSD-s 8 GB-os gépem. Én nem igazán érzékelek különbséget
Meg eleve ritkán kapcsolom ki a gépeim, kb. 2-3 hetente.Én csak szeretem, hogy Linuxban sok minden sokkal jobban működik. Ha az ember megismeri a tipikus hibáit és bogarait (mint pl. azt, hogy a jelszót célszerű rootként a passwd paranccsal átállítani), akkor nagyon kezes bárány tud lenni. És szerintem sokkal átláthatóbb, anélkül is, hogy infós mérnök kellene lenni hozzá, ezért javítani is könnyebb. Szinte mindig van legalább egy konzolod, amivel logokat tudsz nézni, parancsokat kiadni, stb. Windowsnál sokszor csak találgatni lehet, hogy éppen mi nyűge van.
Illetve az elmúlt pár évben nagyon ráálltak a Microsoftnál arra, hogy folyamatosan tömik bele az újdonságokat a Windowsba, viszont a hibákat nem annyira szeretik javítani. Most pl. itt van ez az új Felidézés funkció, szerintem a kutya nem kérte, de azért belerakták, miközben egy privacy rémálom az egész. De szerintem pár év múlva ez is majd a levesbe, mint sok más korábbi funkció, mert senki nem fogja használni. Szerencsére csak kevés gépen fut el.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100236 üzenetére
Mert amit a "Passwords and Keys" programban látsz, azok a kulcstartók. A Linux ilyen kulcstartókban tárolja a jelszavakat, a GPG kulcsokat és egyéb, bizalmas adatokat. A "Login" a bejelentkezési kulcstartód, az automatikusan feloldódik, amikor bejelentkezel a rendszerbe (ha csak meg nem adsz neki egy külön jelszót). Ha nem oldódna fel, akkor nagyon sok helyen újra és újra meg kéne adnod a jelszót, mert a rendszer nem tudná kiolvasni a kulcstartóból.
Ott látom, van két Chrome-os jelszavad, meg egy harmadik, azok mind a bejelentkezési kulcstartóban tárolódnak. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100162 üzenetére
Az a vicc, hogy asztalváltó 3D kocka tök alap volt már akkor, amikor még a Windows XP újdonság volt. Ott álltak kőrbe a főiskolán a szaktársak, mikor a KDE-s Debianon megmutattam, hogy hogyan lehet munkaasztalt váltani stílusosan, szó szerint leesett az álluk, hogy ilyen létezik. Mondjuk nem csoda, az XP-ben gyakorlatilag semmi ehhez fogható effekt nem létezett.
Azon lehet vitatkozni, hogy hátráltat-e a munkában az asztalváltó kocka, nyilván vannak egyszerűbb, gyorsabb effektek is, meg lehet effekt nélkül is asztalt váltani. Amíg nem volt 1440P felbontású monitorom itthon, a munkahelyen meg több monitor, addig használtam is a többasztalos környezetet, mert egyébként baromi produktív, ha tényleg dolgozni is akarsz.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #100159 üzenetére
Régen szórakoztam vele én is, de azután szépen lassan elvetettem minden modern grafikai csicsát. A Mint a Cinnamon letisztult, konzervatív megjelenésével éppen elég. Témázni sem témáztam fel soha. A GNOME tetszik még, azt viszont megszokni nem tudom. A KDE kicsit sok, az XFCE kicsit kevés... Sőt nem is szeretném, hogy a Mint egy picit is hasonlítson a Windowsra. Semmilyen téren.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #100139 üzenetére
Ha vizualizáció felé szeretnél elmozdulni, vannak még a dock progik(Cairo dock és társai), ezekkel más szintre lehet emelni a felhasználói felületet. Tűzgömbök, kénköves villámok, még anyám tyúkja is előmászik az ikonokból, ha be van állítva. Van még a Conky, az egy kicsit nehezebb, másabb történet, de nagyon szép dolgokat ki lehet abból is hozni( lehet, hogy erről volt már szó).
Azután jön egy Garuda KDE, és lemossa az egészet.
Uby:
Érdekes volt, hogy amíg egyedül volt, nem volt annyira ravasz. Akkor lett nagy a baj, amikor társat kapott, ha nem látom, nem hiszem el, de képesek voltak összedolgozni, csak hogy meg tudjanak lépni a ketrecből. Sokszor kint voltak együtt, bajt igazából nem csináltak, dolgukat sem végezték el kint soha. Eszes kis jószágok. Ma már mondjuk nem tartanék patkányt, mert állandóan keresni kellett, pedig nem nagy lakás volt. Játékosak és szelídek voltak. Kezesek. -
-
válasz
Remus389 #100133 üzenetére
Nem kell csukogatni, nálam billentyűparancsra/ikonkattintásra hibrid alvásba megy pillanat alatt.
Ennek óriási előnye hogy ha ezután akármikor megmoccantom az egeret, 1 másodperc alatt ott vagyok ahol abbahagytam (gyorsabban jön vissza alvásból mint ahogy a monitorom magához tér).
Ha meg áramszünet van akkor meg kell várni míg a lemezről visszatölti. Ez viszont még mindig gyorsabb icipicivel mint egy hideg boot. mivel eleve dualboot van, a választómenü még rátesz nálam 4 másodpercet.
Bár... ez megvan hibernálásnál is és normál undításnál is de talán gyorsabban áll fel hibernálásból -
válasz
Remus389 #100131 üzenetére
Persze, az elején sokan feszegetik a határokat fancy terén, ezalól talán Tibikomám kivétel, mert míg nálad ez nem tart örökké, az ő rettenet desktopkinézete régóta állandó!
Ha jobban belegondolok, olyan szörnyűséges desktop kinézet kéne a notebookra, akkor Ördi nyuszi lehet nem tanulna gépelni a klavin ilyen kedvvel. (most épp malátapasztát rendel magának)
Szerintem a régi 2GB-os időkben volt inkább jellemző, hogy az effektek meg a compiz moduljai lassítani tudtak és ez maradt bennünk. Mégse mondható kevésnek ez a 4GB RAM.
Ezt a fedél lecsukásakor felfüggesztés opciót még nem próbáltad ki, ha már bootidő szóba került?
-
-
válasz
Remus389 #100126 üzenetére
Tényleg a woobly effect, az nagyon jó amúgy, a Mint XFCE-n szórakoztam anno ezzel, mert ott be lehet kapcsolni a teljes Compiz-t, mint kompozitort, Cinnamonnál azért nem, mert itt be van építve az ablakkezelőbe a kompozitor.
Nagyon fancy lesz már tényleg a Mint Cinnamonod, rá se jönnék, hogy ez a Cinna!
Mondjunk ez a pink Firefox külön is veszedelmes... -
válasz
Remus389 #100121 üzenetére
Az már bőven jó bootidő!
Jó pár compiz modul van külön kiegészítőként, de szerintem Cinnamonnal nem fogsz full 3D desktopot csinálni, alapból is inkább konzervatívabb kinézetre van szabva. (plusz ha a DE frissül, a desktop applets simán meg tud feküdni, mert azt nem a Mint fejlesztők csinálják)
Ami viszont nagyon nem javallott, az a jelenlegi 4GB RAM mellett a 3D desktop meg mindenféle effektek!
Ha megvan a +4GB, akkor letesztelheted a KDE felületet, azt aztán szénné konfigolhatod, ott szerintem minden megvan, ami a compizban is.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100115 üzenetére
A NetworkManager-wait-online szolgáltatás addig várakozik, amíg nincs hálózat. Ez általában hálózati megosztások miatt kell, hogy addig ne próbálja meg felcsatolni őket, amíg nincs hálózat. Ha nincs ilyen megosztásod, akkor letilthatod.
De egyébként így meg tudod nézni, hogy melyik szolgáltatások függnek egy adott szolgáltatástól:systemctl list-dependencies --all --reverse NetworkManager-wait-online.service
A
systemctl disable
és amask
között az a különbség, hogy a disable csak azt tiltja le, hogy a szolgáltatás automatikusan elinduljon. De ha egy másik szolgáltatás függ tőle, akkor a rendszer elindítja.
A mask viszont úgy tiltja le, hogy akkor sem indul el, ha más szolgáltatás függ tőle, ekkor nyilván a tőle függő szolgáltatás sem fog elindulni. -
válasz
Remus389 #100115 üzenetére
urandom0 Ft az 100105. hsz-ben írta, mire jó a wait.online.service. Amiket eddig inaktiváltál, arra nincs is szüksége home userként senkinek, de nyilván okkal adják ki így a disztrót.
Ami most aktív service, az csak hasonló nevű, azt ne lődd ki!
A többi service-t se nagyon bántsd most már, egy hsz-ben linkeltem leírást, melyik mi és érdemes -e kilőni, persze nem teljes a lista. Azzal már nem foglalkoznék a helyedben, nem is igazán a mi kezdő szintünk.
Párat simán ki lehetne szedni, de azokkal már nem gyorsítanál semmit.
A Networkmanager.service visz el sok időt, de az viszont kell.
-
válasz
Remus389 #100109 üzenetére
Valami rémlett régebbről, nálam se lehetett kilőni a system-udev-settle.service-t, így viszont masked lett a vége, gyakorlatban hasonló az eredmény:
sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
De előbb itt is kell a leállítás és utána a mask, majd a status ellenőrzése.
sudo systemctl stop systemd-udev-settle.service
sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
sudo systemctl status systemd-udev-settle.serviceKipróbáltam, de jól emlékeztem...(úgy látom ezen a Mint-en még ki se lőttem! A disable most sem működött. (általában azért szeretem kipróbálni az ilyen parancsokat, mielőtt javaslom, a mama had legyen nyugodtabb)
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo systemctl status systemd-udev-settle.service
○ systemd-udev-settle.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-udev-settle.service is masked.)
Active: inactive (dead)
ubyegon@Latitude-5520:~$Még egy reboot és meglátjuk az eredményt!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Remus389 #100093 üzenetére
: "... Van még egy MSI EX720, amin Windows 7 van, ami jól működik rajta, csak hát elavult operációs rendszer. Az még DDR2-es core 2 duo (2.0 Ghz), Nivida 9300M videókártyával, HDD-vel, viszont már az is 4GB RAM. ..."
Egy SATA-SSD-vel próbáld ki!
Akár csak külsővel(ha van USB3.0).
Nekem van két ismerősös MX-Linux-om is, ami az egy-hétvégésre tervezett SATA-SSD-s tesz után azóta is "úgy-maradt"! -
válasz
Remus389 #100103 üzenetére
Alakul ez, de a két services felül 7sec szuttyogást okoz, ha azt kiveszed, sokat dob a booton.
Amúgy laikusként látom még mindig a blueman-t, nem értem miért?
Azt teljesen törölheted is, gyakorlatilag amiről tudod, hogy nem kell, felesleges oda. Ha nem tűnik el következő rebootkor, akkor a panelapplet indul el indítópilttól függetlenül, ha ott jobbgombbal rányomsz, el tudod távolítani magát az appletet.
A végén nem is lesz vészes ez a bootidő, annak örülj, hogy nem UEFI-s még a rendszered! Az is dob csomó időt a boothoz, valamelyik hsz-emben láthattad is, milyen lassú a boot egy relatív gyors gép/NVMe SSD-vel is...
Amúgy a system report meg az update manager kell, hogy minden bootnál induljon? Úgyis átszoksz hamar a terminalos rendszerfrissítésre.
Ha nem, akkor is meghívhatod a Menüből a Frissítéskezelőt rendszeresen, naponta, hetente, ahogy kényelmes. Ez nem rolling rendszer, hogy egyik szemed és egyik ujjad a frissítésre vár folyamatosan!
(bocsi rollingerek)
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Windowsnál sok mindent be sem tölt addig, amíg be nem lépsz. Régi, HDD-s gépeken volt ez nagyon feltűnő, hogy már rég beléptél, de még mindig töltögetett.
Linuxnál viszont próbál mindent, amit lehet betölteni bootoláskor, hogy utána már ne kelljen mást, csak az asztali környezetet és a felhasználó dolgait. Ráadásul ha van valami olyan szolgáltatás, ami a hálózattól függ (és ilyen nagyjából minden gépen van), akkor a NetworkManager-wait-online service azt is megvárja, amíg a hálózat felépül, a többi ettől függő szolgáltatás pedig csak ezután tud elindulni.Tudsz csinálni egy ilyet:
sudo systemd-analyze plot > $HOME/boot.svg
Ez generál egy boot.svg nevű fájlt a saját mappádba, amit tudsz nyitni valamilyen képnézegetővel vagy Inkscape-pel, és meg tudod nézni, hogy melyik boot művelet mennyi ideig tartott. Főleg a .service végűeket kell nézni. Ha tudod, hogy melyik mire való, és nincs rá szükséged, akkor le is tilthatsz egy-kettőt.
-
válasz
Remus389 #100096 üzenetére
Az Indítópult ablakban nagy részénél kiveheted a pipát, nálam az SSH-s maradt meg az Xapps alul, nyilván nekem nincs nVidia VGA, de a többi felesleges, transmissinont ha nem akarod külön indítani meg a Frissítéskezelőt, azt hagyhatod.
A másik képen az első két services, ami mezei felhasználásra nem kell, azokat is célszerű kilőni, az elsőről olvastam is, hogy hosszú bootidőt képes csinálni, de látod is, mennyit tol a bootra pluszban.
Ezt nézegesd, van benne link a kilövéshez. Ha nem tiszta, ne csinálj semmit, írd le, hol akadsz el.
Ja igen, ahogy Tibikomám írja, valóban notiknál ott a suspend a kikapcsolás helyett a Rendszerbeállítások / Energiagazdálkodás menüben.
-
-
válasz
A Win előtöltést használ, quasi nincs is leállítva, de ennél többet nem tudok róla.
Nem is akarok tudni még ennyit sem!
Van a saját tárolóban egy preload csomag, Archwikiben megnézheted, ezt is nézegesd, ha érdekel a dolog: Improving performance/Boot process (Archwiki a legjobb, hiába más csomagkezelés és rolling disztróról van szó, használják a Debian/Ubuntu alapú disztrósok is)
Kezdésnek én terminalban megnézném a
systemd-analyze
, maj asystemd-analyze blame
parancsok kimenetét, ha azt berakod hsz-be kijelölés - Programkód szerkesztéssel, onnan érdemes folytatni.kb ilyet látsz...
ubyegon@Latitude-5520:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.911s (firmware) + 3.875s (loader) + 1.876s (kernel) + 5.356s (userspace) = 17.019s
graphical.target reached after 5.346s in userspace.
ubyegon@Latitude-5520:~$ systemd-analyze blame
2.162s NetworkManager.service
1.913s systemd-rfkill.service
1.624s boot-efi.mount
799ms thermald.service
749ms fwupd-refresh.service
678ms lm-sensors.service
627ms systemd-resolved.service
587ms fwupd.service
541ms systemd-backlight@leds:dell::kbd_backlight.service
414ms systemd-binfmt.service
...Utána érdemes ránézni az Indítópult-ra a Rendszerbeállításokban. Screenshot jöhet az ablakról...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nálam a talán legnagyobb igényű, KDE-s környezetet használó, alaposan belakott disztrón egy hideg indításnál 7 másodperc a karakteres képernyő, 17-nél az internetböngésző a képernyőn van és 18-nál már vissza is töltötte a lapokat.
Alvó állapotból ébredés a gombnyomástól számítva 10 másodperc.
Ha ugyanezeket egy Lubuntunt vagy hasonlón nézném, akkor még kisebb számokat látnék.
*A Windowsos gyors indítás átka, hogy cserébe felcsatolhatatlan állapotban hagyja a partíciót, amivel így ki tud cseszni a dualbootos rendszerekkel.
A fentiekhez képest céges gépem a Ryzen 3600 procival és Win10-zel eléggé lassan bootol be, és ahogy mentek a hónapok, hízott a C meghajtó a frissítések után, úgy lassult tovább. Majd most fogunk LTSC kiadásra váltani jövőre, az kicsit gyorsabb lesz... -
válasz
Remus389 #100082 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a Linux érzékeli hogy nem 4 GB-vel, hanem 8 GB-vel gazdálkodhat és akkor több dolgot tölt be induláskor.
Kb így is van, anno 4GB volt a HP 8570p-ben, utána 8, majd 12 és ha elindul a Cinnamonnal a rendszer, akkor még nem láttam különbséget, de napi használat során felment azért 5-7GB-ra is a RAM használat ugyanolyan user tevékenység mellett. Semmi különös nem futott egyébként. Erre írtam, hogy tud jobban lubickolni a rendszer a RAM-ban. Most boot után 1,1GB, Firefox indulás után 1,85GB a memória használat, nyilván még egyetlen lapfül aktív csak. Futottak ugyanazon programok a 4gigás notin is, mégsem mutatott 7gigát a htop!
Most az épp elindított rendszeren csak megnyitottam a Nemo, Pix és Képernyőkép appokat, felugrott 3GB-ra, de nem kezdtem el operatívkodni egyikkel se és visszament 2,3GB-ra. Szóval az alaphasználatnál nem eszik többet szignifikánsan. Ahogy rányomok a Frissítéskezelő frissítés gombjára, már a folyamat alatt 3,2GB a RAM használat. Szóval tud lubickolni a rendszer, ezt nehéz szakszerűbben kifejezni.
Most 3 FF lappal egyelőre elvan 3,3gigával.
Ha már meg volt nyitva a Frissítéskezelő és volt két frissítendő csomag, rányomtam, ez felvitte 3,9GB-ra, Nyilván 4GB RAM esetén ez nem így lenne, hiába mondanak mást fórumtársaink, akik ezek szerint nem rendelkeznek elegendő összehasonlítási alappal!
No de 32gigán lehet feszegetni a határokat, ha már lehetett kérni ennyivel is a 16gigás notit +5rugóért, hülye lettem volna nem így kérni.
-
válasz
Remus389 #100082 üzenetére
Nem fog többet "betölteni" csak amit te megnyitogatsz.
Winen volt anno a lassú lemezek korában a prefetch, előtöltés funkció.
Hetek alatt csinált egy statisztikát a gyakran használt szoftvereidről és bootnál a háttérbe előtöltögette őket hogyha megnyitod akkor máris ottlegyen, induljon villámgyorsan. Kedves gesztus volt ez Redmond részéről de ma a gyors ssd-k korába okafogyottá vált.
Ez ma már a múlté, bár W10-11 használ fast startup, gyorsindítást de ez teljesen más elven van megcsinálva.
Itt van az enyém, ez egy kb. 24 órája futó Linux, eleve 7-800 mega csak üresen és perpill böngésző 5 füllel, mediaplayer Openoffisz egyebek.
És még ez is bőven beleférne 4 gigába.
Swaphoz még nem nyúlt, nálam a swappiness 20.tibi@TibiXubuntu:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 7808 1715 2697 360 3396 5431
Swap: 9360 0 9360
-
válasz
Remus389 #100079 üzenetére
"és csupán a rendszerfigyelőt elindítva, 1-1.1GB körül fogyaszt.
Mennyit fogyasztana alapból ha 8Gb lenne benne? Akkor megenne alapból mondjuk 2GB-ot?"? nem. Ha lenne 64GB ramod akkor is 1,1 lenne, ha pont ugyanezek lennének megnyitva.
mitől lenne több?
Fenntartom hogy 4GB ram teljesen elég egy mezei linux használathoz, nagyon-nagyon szűken ésszel használva még egy W10-hez is.
Tettem fel nemrég free kimenetet, 3 böngészőt nyitottam és direkt brutális oldalakat nyitottm meg bennük, Disney+, FB. Youtube.
Megállt valamivel 3GB felett és ez nem egy általános használat. -
válasz
Remus389 #100077 üzenetére
CPU-t én se bolygatnám, arra a felhasználási profilra bőven jó, amire használod, a RAM bővítése viszont jó dolog, jobban lubickol a randszer 8gigán, az tuti! Nem kell neki takarékoskodni, egy pontig úgy látom, több memóriát hasznosít a rendszer ugyanazon használat mellett, ha van mivel gazdálkodnia. Szóval jó a terved!
-
válasz
Remus389 #100074 üzenetére
Igen, annál a gépnél egyedül a RAM adná a bottleneck-et, de mégis elég jól bánik a meglévő RAM mennyiséggel a Mint. Régen is jobb volt a memóriakezelése, mint a Winnek, de utóbbi években rendszerigényesebbek lettek a fullos DE-vel szerelt Linuxok is. Mondjuk 4GB RAM még nem kevés, mint a példa is mutatja. És ez esetben valóban sokat számít, hogy egy jó SSD van a gépben, amin van DRAM cache! Teljesen élhető így az a gép ezzel az OS-sel! Amúgy valóban pörgősebb egy PCIe 4.0 SSD 32GB RAM-mal, de ahogy megszoktam, ugyanolyan érzés, mint amikor a régi HP Elitebookot használtam Sata SSD-vel és 12GB RAM-mal...
-
válasz
Remus389 #100070 üzenetére
Super! Igazán nincs mit!
Lassan egész jól eligazodsz a Mintben. Igaz, hogy egyszerű megjelenése van induláskor, de tényleg olyan kinézetűre szabod, amilyet szeretnél. Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Örülök neki, hogy hamar megtaláltad a Win helyett a Mint Cinnamont.
Ezért is írtam, hogy egyelőre ne válts KDE felületre, mert ebben a felületben is van azért lehetőség.
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #99881 üzenetére
Settlers:
https://flathub.org/apps/info.rttr.Return-To-The-RootsNem tudom, mennyire játszható, nem próbáltam.
-
válasz
Remus389 #99971 üzenetére
Először nézz körül a Rendszerbeállítások/Témák szekcióban, van pár semi-transparent desktop téma, onnan is ide navigálhatsz, megtudod nézni a leírását, kinézetét...ezeket egyből kattintással fel is tudod tenni:
https://cinnamon-spices.linuxmint.com/themes
Ilyen rettenetek jönnek ki a winterblue-ból...szerencsére csak a panelt meg a menüt állítja át:
Elegance azért jobb egy fokkal...
A terminal ablakát tudod még variálni...
Itt is vannak témák...
https://www.cinnamon-look.org/browse?cat=133
Ezeket elméletileg itt olvashatod, hogyan kell telepíteni. Szóval nem kell egyből ugrani más asztali felületre! (a Cinnamon egyszerűsége után a KDE-től kitéped a hajad)
-
válasz
Remus389 #99971 üzenetére
Nem értem ezt a Windows-hoz való ragaszkodást. Még ha az ergonómia, használhatóság csúcsa lenne... De nem az!
Amúgy meg [make-linux-mint-look-like-windows-7] -
-
urandom0
senior tag
válasz
Remus389 #99935 üzenetére
- Ha hívnak, már előre jelzi értesítésben, mielőtt meghallanád a csörgést, és ha épp fut valami média, azt megállítja
- Megkapod a gépen a telefon értesítéseit, és fordítva
- A gépen futó lejátszót tudod vezérelni telefonról
- Van olyan üzenetküldő app, aminél ha üzenetet kapsz, a gépről tudsz válaszolni
- Egérpadként tudod használni a telefont
- Tudsz beállítani parancsokat a gépnek, és a telefonról kiadni őket...Nagyon jó program....
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99956 üzenetére
Ugye, hogy nem tűnt el?
A letöltések AppImage-t meghagynám(hátha kell később), a többit törölheted manuálisan, ha nincs már rá szükség.
A Synapticból nem fog eltűnni, ott minden csomag ki van listázva, ami a rendszer, és az ahhoz hozzáadott tárolókban elérhető. Akkor is látszani fog, ha nincs telepítve, az a klasszikus csomagtelepítő, ha így jobban tetszik. A tartalma megegyezik grafikus Szoftvertelepítőével, csak ott még a Flatpak csomagok is ott vannak. Synapticból meg jobb klikkes mozdulattal tudsz telepíteni.
-
válasz
Remus389 #99947 üzenetére
Ha ez elkerülte volna a figyelmed...saját tároló!
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99944 üzenetére
Még egy kis iPhone off. Találtam egy foobar2000 nevezetű appot, a Music helyett. Nagy előny, hogy .FLAC-ot is képes lejátszani, nekem a fél zenei könyvtáram abban a formátumban van. A zenéket is fel tudtam rá tenni, az általad ajánlott módszerrel.
Milyen forrásból telepítetted, használtad?
Megnéztem a chrome history-ban, innen (nyílván a pingvinest)...az AppImage lesz akkor. Valaki biztos tud segíteni benne, életemben nem használtam.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99944 üzenetére
A Synapticban látszik, hogy nincsen telepítve. Valami más lehetett, talán AppImage. Milyen forrásból telepítetted, használtad? Bár azt továbbra is rejtély, hogy tudott "eltűnni".
Uby:
Nem a töltés, miatt, csak Remus-nál megjelenítette az akkut %-ban, inkább hasznos. Addig van csak a teló a gépen, amíg adat mozog. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #99935 üzenetére
A lejátszott videókat lehet megállítani meg elindítani a KDE Connecttel telóról, ami bazi hasznos. Meg tudod az egeret is kezelni vele, sőt, akár parancsokat is tudsz kiadni a terminálnak.
Ráadásul Windowsra is van az MS Store-ban KDE connect, így univerzális megoldás. -
válasz
Régi játékokat én GoG-on vettem eddig, hozzájuk pedig szerintem a legjobb indító a Heroic Games Launcher. Flathubon fent van a gyártó által hitelesített csomag én azt használom MX Linux alatt. Szerintem a Lutrisnál jobb és sokkal kényelmesebb, felhasználóbarátabb a felülete. Azt is ki tudod választani adott játék telepítésénél, hogy a Windowsos vagy a Linuxos verziót telepítse fel. Ha éppen használsz valami csak Windowsra elérhető modot (pl. Skyrim, Fallout 4 esetén ez érdekes lehet), akkor már könnyítettél a helyzeteden. Érdemes beállítani a Wine könyvtáraknál a legutóbbi Wine-GE (GloriousEggroll) verziót, azzal szépen fut minden.
GoG-on pedig szerintem a Settlers játékok is fent vannak.
-
urandom0
senior tag
válasz
meg a Settlers sorozat de az nincs Linuxra
De van helyette Widelands.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #99870 üzenetére
Az ME Andromeda az megy Linux alatt, de Quality of life modok nélkül elég nehézkes a játék, azokat viszont nem tudod Linux alól feltenni mert az ehhez kellő progi nem Linux kompatibilis. A többi ME játék viszont moddolható Linux alól is.
Stratégiai játéknak javaslom a SpringRTS-t, ha ismered a régi Total Annihilationst illetve Supreme Commandert.
-
válasz
Remus389 #99866 üzenetére
Ha valamelyik tükör nem lesz jó, akkor a frissítés megszakad és felugrik egy kis ablak, abban látni fogod, hogy inaktív a használt tároló, ritkán előford ez. Ilyenkor is ugyanúgy lefuttatsz egy tükörfrissítést és váltasz másikra!
sources.list szerkesztését még csak Debiannál csináltam, de ha terminalban megnézed a
cat /etc/apt/sources.list/official-package-repositories.list
parancs kimenetét és ott van az inaktív sor, azt kitörölheted onnan.kb ugyanez a parancs:
sudo nano /etc/apt/sources.list/official-package-repositories.list
Kitörlöd, mentesz, frissítesz.
Debiannál érdemes a kikommentelést használni, mert ott van olyan, hogy egy adott tárolóban lévó fájlt akarsz telepíteni, de később nem szeretnéd, hogy abból a tárolóból frissüljön a rendszer. Mint-nél ez nem jellemző, talán a Debian alapú LMDE-nél...
-
válasz
Remus389 #99859 üzenetére
Már a telepítés utáni első bootkor felajánlja a rendszer a tükrök cseréjét, mindenképpen csináld meg, ne az USA szerverről frissíts, ami a default. A tükörtallózó sebesség alapján sorrendbe teszi a közelebbi lokációban lévő tükröket, egyszerű lesz kiválasztani, de mindkét tükörnél csináld meg a cserét!
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99812 üzenetére
Nem nagyon szoktam kilépni én sem kilépni a 4 GB-ból, bár volt rá példa. Látom, hogy van swap, majd pakolgatja oda a dolgait, ha kevés lenne a fizikai RAM.
Inkább a tűzfal fontosabb, azt szerintem érdemes bekapcsolni. Vírusirtó már nehezebb kérdés, van ilyen-olyan vélemény is, én alkalmanként lefuttatom. Általánosságban, ha nincs Wine, nem telepítesz külső csomagokat, kicsi az esélye, hogy baj legyen.
sudo apt update
sudo apt install clamav
sudo clamscan -r /
A freshclam szolgáltatást felveszi, indításkor frissíti az adatbázist.
A másik, ezt én jobban szeretem, a Kaspersky Rescue Disk(erről is megoszlanak a vélemények), letöltöd az ISO-t, pendrive-ra ki, egyszerűbb és univerzális, mert nem csak a rendszeren tudod használni. Bár most már van a rendszerre letölthető verzió is belőle.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99810 üzenetére
A yt-dlp egyszerűbb, de én is a 4K-t szoktam használni.
iTunes....most elgondolkodtam, mert kinézetre sem stimmel, mint ami nekem volt fent( Windows Store), ez az opció meg pláne nem volt benne. Hát....meg sem fordult volna a fejemben, hogy külön az alkalmazáson belül kellett volna hozzáadni a fájlt, köszi az infót. Holnap nekiesek még1x akkor. 2014 környékén volt utoljára iPhone-om, azóta...hát egyszerűbb nem lett.
Ezt a képet elrakom, ha nem baj.
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
Remus389 #99805 üzenetére
Az én iPhone-omon is meglepődtem, azonnal tudtam a médiát lemásolni róla Mint alatt. Ez hatalmas piros pont. Az iTunes-al még nincs tapasztalatom, Windowson sem nagyon értettem, hogy mit hova.... Kicsit komplikált, de ki kellene már próbálni a zenék miatt.... Nagyon régi leírást találtam róla, de őszintén nekem ez nem ért meg annyit, hogy teleszemeteljem a rendszerem a Wine-al, így ki sem próbáltam.
Azt sikerült kideríteni eddig, hogy a fotókönyvtáron kívül semmit nem lehet elérni a telefonról....Ez meg ugye nem sok.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Remus389 #99792 üzenetére
Esetleg Hiren’s BootCD PE? Az Windows-os környezetet bootol be.
-
Tim82
félisten
válasz
Remus389 #99788 üzenetére
Az NTFS fájlrendszert kezeli a Linux, de ha be van kapcsolva a Win-es gyorsindítás (fast startup, itt is találsz bőven infót a topikban, akár a magyar, akár az angol kifejezéssel rákeresve), akkor a Windows tulajdonképpen lezárja azt a meghajtót/partíciót, amire telepítve van, a Linux nem fog tudni hozzáférni. Esetleg másik Windows-os gépen le tudod menteni a szükséges állományokat, de Linuxon így tudomásom szerint nem fog menni.
-
Tim82
félisten
válasz
Remus389 #99786 üzenetére
De hogy férek hozzá a régi dolgaimhoz?
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez? Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Illetve a későbbiekben növelhető-e a Linux partíció mérete, akár újrainstallálással is, ami amúgy nem gond.
Igen. Én mondjuk nem a rendszer alól, hanem pendrive-ról beboot-olt GParted alól szoktam ilyet csinálni, tudtommal nem javasolt a rendszerből magából a rendszer alatti partíció(ka)t macerálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Energiaital topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Honda topik
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged