- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Apple asztali gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nkboy
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #8599 üzenetére
Fel!
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sdb1)" {
insmod ntfs
set root=(hd1,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set e6800fc8800f9e65
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ### -
Sweet Lou 6
addikt
Sziasztok! A GRUB 2 már felismeri a Win7-et?
-
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
Major Major #8597 üzenetére
Nem, még nem oldódott meg... 5 perc múlva ma vmikor megpróbálom! Előre is köszi a segítséget!
Nagyon tetszik ez a Linux, mivel végre teljes sávszéllel tudok feltölteni és nincs semmilyen korlátozás! A mappamegosztásokat is megcsináltam, holnap megnézem, működik e win7 alól.
Akkor egyedül ez a WebUI felület maradt, amit feltétlen szeretnék még megoldani péntekig, aztán utána végre azzal is foglalkozhatok, ami igazán érdekel: Mélyebb kapcsolat a Linuxal!!! -
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8587 üzenetére
Szuper!!
Hogy sikerült?
(#8588) D®. GeNy@
1. Melyik tűzfallal dolgozol végül is?
Iptablesben pölö így.2.
sudo -val kapsz root jogot. Így indítsd a könyvtár létrehozást, vagy a fájlkezelőt.sudo mkdir
Utána chmod és chown -al megcsinálod a helyes jogosultságokat.
3. ssh-val távolról lépsz be terminálon. Ha terminálos torrent klienst használsz úgy. De trensmission és qbittorrent tud webui-t, akkor böngészővel kapcsolódsz rá.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Lenne még azért jópár kérdésem!
1.) Transmission torrentnél ugye az 5 számjegyű port zárolva van, hogyan lehet ubuntu alatt portot nyitni? Gondolom Iptables-ben kell, de hogyan?
2.) Hogyan tudok mappákat létrehozni az egyik partíción, vmint egy másik nem rendszer vinyón? -Nincs jogosultságom hozzá, ezen hogyan tudok változtazni?
3.) Ahhoz, h. bárhonnan elérjem a p3-as torrentjét (megnézzem, mit seedel, vagy új torrentet berakni) -mivel 24/7-ben megy- , ehhez SSH "alkalmazás" kell? Azaz WebUI-t szeretnék csinálni, ez megoldható? -Ha igen, melyik klienssel?
Köszi előre is!
-
D®. GeNy@
aktív tag
albi@drgenya:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:21:27:fa:ed:fc
inet6 addr: fe80::221:27ff:fefa:edfc/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:22198 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:18733 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:7967390 (7.5 MB) TX bytes:2606953 (2.4 MB)
Interrupt:16 Base address:0x4000eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:11:71:14:09
RX packets:601 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:95903 (93.6 KB) TX bytes:5195 (5.0 KB)
Interrupt:17 Base address:0x2000eth1:avahi Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:11:71:14:09
inet addr:169.254.2.14 Bcast:169.254.255.255 Mask:255.255.0.0
Interrupt:17 Base address:0x2000lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:1202 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1202 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:60484 (59.0 KB) TX bytes:60484 (59.0 KB)ppp0 Link encap
oint-to-Point Protocol
inet addr:94.21.247.169 P-t-P:94.21.247.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:16633 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16712 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:7061233 (6.7 MB) TX bytes:2117861 (2.0 MB)Erre gondoltatok?
-
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8579 üzenetére
Ott kezdődik, hogy az eszköz amin a neted jön, arra ne állíts fix ip-t. Mert azt a szolgáltatótól kapod. Az automatikusan beállítja magát. Ha megy a net, akkor nézz egy
ifconfig
kimenetet. Látni fogod, hogy a szolgáltató megadta neked az ip címeket.
Utána kell beállítani a másik kártya ip címeit, ami a belső hálózat felé dolgozik.
Csak utána jöhet a netmegosztás.sh4d0w:
Azért javasoltam firestartert, mert azzal a legkönnyebb ezt neki megcsinálni.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Egyszerűen nem tudok netet varázsolni a többi gépre...
A "/dhcpd.conf " file-nál nem jó vmi, mert mikor indítanám a dhcp servert, akkor "fail"-t jelez.
A neten keresgéltem, de részletesen, h. mit hova kell írni, nem találtam érthető magyarázatot. A Nat és tűzfal (iptables) beállításait sem tudom, mert annyi félét mondanak a neten, h. fogalmam sincs, számomra melyik lenne a megfelelő.
Remélem ti tudtok segíteni egy konkrét beállítással.Szerk.: Van egy külün vinyóm ext3 filerendszerrel (Adatok_323_GB néven), de nem tudok bele másolni, se mappát létrehozni, ezt a root jogot vagy mit mivel lehet megváltoztatni?
-
sh4d0w
félisten
válasz
D®. GeNy@ #8579 üzenetére
Szerintem hanyagold a Firestartert, itt van egy leírás normális tűzfal beállításról. Mondjuk azt nem tudom, hogy a többi gépen menni fog-e az internet, mert a FORWARD láncon csak DROP van, de szvsz 1-2 sor beiktatásával működhet.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Sziasztok!
Szóval ott tartok, h. netem van az Ubin, már azon írok!
Felraktam a Firestartert, de sajnos nem ment, mivel az eth0 (amin jön a net) azt írta, h. nem áll készen. Utánanéztem, és azt írták egy honlapon, h. ip-t kell neki adni.
Gondoltam beírom "sudo ifconfig eth0 192.168.0.2" -el is fogadta.
Ekkor az volt a baj, h. az eth1 nem stimmelt a tűzfal (Firestarter) indítását követve, így adtam neki is egy ip-t, pontosan 192.168.0.1-et (mivel winfos alatt ugye ezzel az ip-vel megy a megosztás) rosszul gondoltam?
A lényeg, ott tartok, h. nincs net a többi gépen (switch tökéletesen megy, látják egymást a gépek és a wines gépek is tudják pingelni az ubis gép ip-jét)
Ekkore jött az elszánt ötlet, gugli a haverom címszóval és ezt találtam:Itt mindent megcsináltam egészen a DNS továbbítóig, mivel azt írja, h. nem szükséges már ezt is megcsinálni.
Az én verzióm így néz ki:
ddns-update-style none;
option domain-name "albi.local";
option domain-name-servers 192.168.0.1;
option routers 192.168.0.1;
default-lease-time 42300;
max-lease-time 84600;
authoritative;
log-facility local7;
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.3 192.168.1.100;
}Szóval hol rontottam el?
Szerintetek hogyan lehetne a többi gépre netet varázsolni?jaa, annyit kihagytam, h. a Firestarter (ha elindítom) akkor a Linux gépen sincs net, csak akkor van, ha kikapcsolom a Firestartert...
Előre is köszönöm a türelmeteket és a segítségeteket!
Üdv: Norbi
-
BluEyes
őstag
válasz
Votyesz13 #8577 üzenetére
Nem kell "törölni". XP telepítő cédéről bootolj be, válaszd a Javítást. Ha eljutottál a javító konzolba (Parancssor), futtasd a fixmbr parancsot, ez kitörli a grubot a master boot rekordból. Ennyi. A linuxos partícióval meg azt csinálsz utána, amit akarsz, formázhatod ntfs-re stb. Vagy mondjuk telepíthetsz rá egy Kiwit, az el fog indulni.
-
Votyesz13
tag
sziasztok
egy olyan kérdésem lenne hogy raktam fel xp mellé másik partícióra fedorát de nem indul el:S szeretném letörölni úgy hogy az xp maradjon meg.mi ennek a legegyszerűbb módja?ű
üdv bolvar
-
SunBreeze
aktív tag
sajna nem működik a flash dolgoka ff-ban. pedig föltelepítettem
mit csinálhattam rosszul? -
D®. GeNy@
aktív tag
Szerintem a mai napot egy működő internetkapcsolattal zárom
, a többit majd szépen sorjában...
A linkek nagyon jól jöttek, ismét köszönettel tartozom Vladi!
Holnap 1etem után megbirkózok a firestarterrel, aztán boldogítalak titeket tovább a kérdéseimmel!
Nehezen indul a kapcsolatom a Linuxal, de vmelyikünk akkor is betöri a másikat! -
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8571 üzenetére
Na elvileg firestarterrel meg tudod egyszerűen osztani a netet.
Illetve az oldalán is olvasgathatsz. Ennél egyszerűbb módszer nincs.
-
-
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
Major Major #8570 üzenetére
Lehet kicsit sok volt így elsőre egy egész délutánt eltölteni a Linux-al
Most a feladás küszöbén állok, de egy kis pihi és vacsora után nekifekszek még1x és még1x és még1x...Pontosan milyen kábelcserére gondolsz?
Már fáradok, bocsi.
UTP jön be a lakásba, ami a Linux szerint eth0-ba megy, majd egy eth1-től UTP megy a nagygépbe, amin win7 van. Na ott állok, h. nincs net sehol.
Nem tudom, h. h. csináltam délután netet, de ez a KDE Hálózati modul összekutyult mindent...sztem' újrarakom a Linuxot.
Igen nagy fába vágtam a fejszémet, már látom! -
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
Major Major #8568 üzenetére
A Network Settings-nél miért akarja mindenáron az "osztó" (esetemben eth1) hálókarit beállítani a pppoe kapcsolatnál, mikor az eth0-ba van dugva a netkábel?
A hálókarik roaming mode enabled-en vannak és van egy pppoe kapcsolatom a megfelelő jelszóval és felh.névvel megadva.
Itt a pppoe-nál ethernet interface: eth1, de eth0-nak kellene lennie, nem engedi átállítani...
(Még jó, h. a szomszéd wifirouterezik, így tudom lopni a netet és segítséget kérni tőletek..) -
Major Major
senior tag
-
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
Major Major #8563 üzenetére
Az Ubuntu netet osztana szét és erre ajánlották a firestarter-t.
PPPoE kapcsolatot kell szétosztani, vmint hálózatot csinálni Ubuntun, amit a többi xp-win7 -es gép látna is.u.i.: le is törlöm a kde control module-t...
-
Major Major
senior tag
válasz
D®. GeNy@ #8562 üzenetére
ácsi ácsi. a kde control module nem kell neked, mert csak összekavarja a dolgot
(sima ubuntuban a gnome nevű asztali környezet van, a kde pedig a kubuntuban)
firestarter mire kellett? sima tűzfalnak inkább az ufw ajánlanám (gufw a grafikus felület neve)
net osztásához meg iptables -
D®. GeNy@
aktív tag
Sikerült feltenni, a telepítéssel nem volt gond, de ami útána fogadott...
Szóval nagyon látszik, h. wines voltam/vagyok, kb 3 óra volt, mire beállítottam a netet...
Firestartert felraktam, de nem megy, mert az eth0 nem áll készen??? Netem viszont van.
Ekkor utánaolvasva felraktam egy KDE Control Module-t Hálózati beállítások néven, amibe nem tudok belépni, mert root jog kell hozzá...Na ezt hogyan lehet elérni, h. root-ként indítsam? -
SunBreeze
aktív tag
válasz
body007 #8554 üzenetére
meg is csináltam, működik, minden. kösz még egyszer, nem is tudtam hogy az angolom ilyen jó lett, pedig még csak fél éve tanulom
Installing Drivers for the bcm43xx Cards
* WifiDocs * Driver * Ndiswrapper -
sh4d0w
félisten
válasz
D®. GeNy@ #8552 üzenetére
3 partíció a minimum, de lehet többfelé is szabdalni
512 RAM mellé azért csak adnék 1 gigát swapnak, 2 giga RAM mellé már nem kell.
Ultimatix - bár a céljai jók - ellenjavasolt program.
Hogy melyik desktop rendszert használod, igazán a Te dolgod, a 8.04 desktop 3 évig támogatott, a 9.04 fele annyi ideig, ha jól rémlik, viszont újabb programok vannak benne. Mostanra az is eléggé kiforrott.
-
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8552 üzenetére
Összevonva a válaszok:
ubuntu azért jó neked, mert Mo-on a legtöbben ezt használják, tehát lesz segítséged bőven. Inkább a 8.04-et válaszd, az stabilabb, kiforrottabb és hosszabban támogatott.
Csomagkezelést elég nehéz 2 szóval megmagyarázni.
Lényegében a disztribútor - jelen esetben az ubuntu közösség - előkészített egy csomó programot, gyakorlatilag mindent amire szükséged lehet. Azt a csomagkezelővel tudod telepíteni. Leírás itt.A Linux disztrókat meg úgy képzeld el, mintha legóból lennének. Bármit összebarkácsolhatsz, ami tetszik. Például egy desktop rendszerből is 2 perc alatt csinálhatsz ftp szervert, miközben épp msnezel rajta. Csak az ismereteid szabnak határt. A rendszer mindent megenged, semmit sem rejt el.
ext3 mindent tud ami neked kellhet, sőt még többet is. Vagy tégy ext4 fájlrendszert és akkor az egész partíciódat elfoglalhatja egy fájl, vagy 100 csillió apró fájl.
ha van rendszer hdd azt érdemes 3 felé vágni:
/ : gyökér. Ezt a kiinduló pont a fájlrendszerben. Ide kerül minden. Mondjuk 8 G (ez még sok is, de így biztos hogy sose telik be)
swap: ez a virtuális memória. Alias pédzsfájl.500 mega elég.
/home amennyi marad. Ide kerülnek a felhasználó programok adatia. Bár ennek se kell sok, maximum 10 g és akkor már nagyvonalú voltál. Esetleg egy 4. amit tárolsz valamit.Nem fog lelassulni, nem lesz töredezett ne aggódj.
Még egy általános tanács: ha egy hét múlva még nem lesz teljesen működőképes a szervered, ne aggódj. Egy hónap múlva már biztos jó lesz.
-
SunBreeze
aktív tag
hellosztok
már fél éve érlelődik bennem hogy linuxot telepítsek fel, nos ez tegnap meg is történt(ubuntu). örültem hogy felismerte a hangkártyát, a lan-t, de sajnos a wlant nem akarja bekapcsolni. ez egy asus a6u laptop, és rákerestem mit lehetne csinálni, és ezt találtam a neten, és ez meg a driver.
elolvasgattam a readme-t meg az installt, de bele tört a fogam
van valami könnyebb módja ennek, hogy feltelepítsem? ez így elsőre nagyon durvade wifi nélkül meg nem tudok netezni.
tudna valaki mondani olyan oldalt ahol részletesen le van írva hogy hogy kell használni a terminált? (amúgy találtam néhányat, de kevésnek bizonyult)
kösz előre is -
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
D®. GeNy@ #8551 üzenetére
Jaa igen, egy nagyon fontos kérdést kihagytam!
Telepítésnél olvastam, h. 3 partíció kell a Linuxnak, vmi "root" (gyökér) , akkor egy másik alig pár "100MB-os" (tanácsos a fizikai memória mennyiségét adni, esetemben 512MB), gondolom olyan, mint a win esetén a (pagefile) és vmi "home", ami az összes többi.
Annyi lenne a kérdésem, h. van egy 40GB-os vinyó, ebből mennyit adjak a különböző partícióknak, ha később azért telepítgetnék rá progikat, próbálgatnám... (feltéve ha a Linux nem fekszik meg a sok progitól és nem lassul be, mint mindegyik win)
Főleg ez az "Ultamatix" féle alkalmazás tetszik, erről mi a véleményetek?
Konkrétan a progikat, alkalmazásokat, "csomagkezeléseket" hol tárolja és hova telepíti a Linux?Mivel PIII-astól lenne szó, melyiket telepítsem?
Ubuntu 8.04 LTS Desktop i386?
Ubuntu 9.04 Desktop i386? -
-
Siriusb
veterán
válasz
D®. GeNy@ #8549 üzenetére
Teszek én is néhány megjegyzést, de mindenképp Vladi válaszait vedd irányadónak.
Ubuntunak elég széles a felhasználói rétege, rengeteg írás van róla a neten, tehát ha felmerűl egy probléma, nagy valószínűséggel megtalálod rá a megoldást.Formázás: igen. Én úgy oldottam meg, hogy a fele hdd-t felszabadítottam / töredezettségmentesítettem, majd az üres helyet megformáztam - esetemben - ext3-ra, átmásoltam az ntfs partícióról a tartalmat, aztán ntfs megformáz, két partíció összevon. 320 gigánál nem két perc volt.
Megerősítem Vladit, én is kipróbáltam hogy ntfs partícióra töltök le, s valóban megugrik a processzor terhelése az ntfs-3g miatt.A csomagkezelést úgy kell elképzelned, hogy adott egy keretprogram, pl Synaptic, amely kilistázza azokat a szoftvereket, témákat stb. (csomagokat), amelyek a diszto tárolójában elérhetők, s egy kattintással telepítheted is. A csomagkezelőnek megvan az az előnye, hogy a függőségeket automatikusan figyeli, s mindent feltelepít, ami az adott alkalmazás futtatásához elengedhetetlen. Ezek a csomagokat a netről töltődnek le, de persze offline is meg lehet oldani, amit most szerintem mellőzzünk.
-
D®. GeNy@
aktív tag
95%-ot adott még a Mandriva-ra és az Ubuntu-ra.
Akkor szerinted próbálkozzak egy Mandriva-val? Abból melyik verziót javaslod konkrétan?
Hajlok a formázás felé is, mivel a lényeg a kis terhelés, mintsem seed közben pusztuljon szegény.
Ezt a formázást és migrálást úgy képzeljem el, mint winben egy fat32-re vagy ntfs-re való formázást?Még egy láma kérdés (lesz még azért később is
): Ezt a csomagkezelést és átalakítást hogyan kell elképzelni? Ahogy anno a winnél egy sp1 vagy sp2 utólagos telepítése szűz rendszerre, csak itt reinstall nélkül?
Rákattintok vagy parancssorral beírok vmit és a neten válogathatok különböző számomra hiányzó progik, alkalmazások, protokollok, vezérlők közül? -
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8547 üzenetére
1-2 nem nagyon ismerem az suse-t. nem sokan használják errefelé. Mást nem adott?
3. Tényleg. Azzal a legegyszerűbb megosztani a netet.
6. Nem. Csak ha újraformázod a lemezt.
"Mi a különbség a Linux server...."
Gyakorlatilag mindegy. Akármelyik kiadással meg tudod csinálni, mert minden elérhető csomagkezelővel. Tehát átalakíthatod. -
D®. GeNy@
aktív tag
Hali Vladi!
1-2.) Nagyon tuti oldal, a site szerint a nekem való: openSUSE (Még nem hallottam felőle, akkor ez egy magamfajta zöldfülű, begyepesedett windows-os múltú Linuxot csak bottal piszkáló embernek megfelelő?
3.) Tűzfalra tényleg szükségem van? -Csak netet akarok megosztani a Linuxal, h. legyen a switchbe bedugott gépeken net, amiken ugye win van és van rajtuk nod32 meg tűzfal.
6.) Ezt a "migrálást" Linuxon belül tudom vmivel megcsinálni úgy, h. a rajta lévő fileok megmaradnak?
A többi írás a logouton nagyon pöpec, csak annyi bajom van, h. a "tervem" csak ilyen parancsokkal oldható meg, azaz grafikai felületen nem?
Mi a különbség a Linux server kiadás és a nem server kiadás között? Ugye Winnél jobban rámennek a hálózatkezelésre, ezért jobb választás. Viszont egy nem server kiadású Linuxal is meg tudom oldani a fent említett tervemet, vagy itt is fenn áll ez a "jobb" és szélesebb körű hálózati megoldások?
-
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8545 üzenetére
Szia Dr.Genya.
1. Hát elég régen volt. Itt egy oldal ami segít a választásban.
2. lsd 1.
3. Nem nem. A samba windowsok felé oszt meg fájlokat hálózaton. Neked az iptables kell. Az a tűzfal.
4. transmission vagy qbittorrentet javaslom. Mindkettő keveset fogyaszt és távolról is managelhető.
4,5 hűűű sok van vég..?
5. mc jó fájlkezelőnek. Régies de gyors és mindent tud.
6. Fogod tudni kezelni az ntfs-t. De az nem alapértelmezett fájlrendszer. Okozhat megnövekedett cpu használatot seed közben. Érdemes lenne ext3 fájlrendszerre migrálni.
7. na látod, pont erre jó a samba.
8. Helyes, csak így tovább.Egyébként volt 1-2 írás nemrég pont ebben a témában a logouton. MIndjárt megkeresem.
na linux és szerver témában mostanában: egyik, másik, harmadik. Várjunk csak, nincs is harmadik.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Sziasztok!
Egész nap elkezdtem olvasni a fórumot az 1. hsz-től egészen az 1050-esig, aztán kicsit összezavarodtam...
Elmondom, miért is tévedtem ide.Adott egy eredeti Intel PIII @ 933Mhz, 512SD-Ram, nVidia MX440 64MB, D-Link DGE 528T Gigabit hálókari és egy TP-Link TG3269 Gigabit hálókari.
Adott egy DIGI Topnet (50Mbit/25Mbit)-es netkapcsolat és egy Asus GigaX 1105N Gigaswitch.A p3-ast otthoni szerverként szeretném üzemeltetni 24/7-ben, ami főleg Torrent futtatásban, némi böngészésben és msn-ben merülne ki. (később avi és mp3 is szóba jöhet)
Eddig próbáltam XP-t, ami megfeküdt a kapcsolatok kezelésében, DE a netet jól osztotta szét, csak érdekes jelenség volt az, h. az osztott nettel rendelkező gépen (p3-tól kapta a netet) nagyobb sávszéllel történt a torrentek le és feltöltése, mint maga a p3-ason! (a p3 direktbe kapta a Digi UTP-jét) Ha a p3 töltött fel nagynehezen a sávszél 30%-val max (máig nem értem, miért csak annyival tudott?) és beraktam letölteni vmit, akkor a feltöltések lementek 0-ra és csak lefele töltött, de azt is nagyon ugrálva (sávszélre gondolok).Szóval meguntam és felraktam a Windows Server 2003-at.
Ennél jobb volt a helyzet, de még mindig nem a teljes sávszéllel csorogtak az anyagok le és fel, mint a többi gépen...Vmint sikerült az egyik lakótársamnak összeszedni egy kártevőt, így meghalt a rendszer...
Ebbe nagyon beleuntam és gondoltam belevágok a többek álltal ajánlott és "-tuti nem lesz problémám" hangozta Linux vmelyik verziójába.
A windows rendszerek terén hozzáértőnek tartom magam, de tudom ez sz@rt se ér, ha az ember Linuxot akar, azaz "felejtsem el a wingondolkodást"És végre a kérdéseim a mélyen tisztelt szakértők felé:
1.) Most akkor Mandrake 10.1-et szedjek le? (fórum elején ezt ajánlották másoknak, de az 2005-ben volt
) vagy azóta van vmi jobb tanácsotok egy rettenetesen kezdő Linuxosnak?
2.) Fontos lenne, h. magyar legyen és úgy olvastam, h. vannak jó graf. felületű Linux verziók. Melyik lenne nekem megfelelő?
3.) Netet kellene osztani vele a switch irányába, ezt akkor a "Samba" nevezetű progival tudom megoldani? -egyébb "könnyebb" alternatíva van e? Annyit tudtam meg, h. vmi gateway-nek kell vmit majd beállítani...
4.) Egy torrentkliens is jó lenne (ha van Linuxra), amivel végre élvezhetném a sávszél adta gyorsaságot és végre nem lenne ez a lassulás és ingadozás a le és feltöltést illetően.
5.) Filekezelőnek akkor az mc-t javasoljátok?
6.) Mivel egy 320GB vinyó a "seedvinyóm", ami ugye NTFS, ezt elérhetem akkor olvasással ás írással is Linux alól? Azaz a rajta lévő anyagokat látni fogom és tudni fogom seedelni továbbra is?
7.) Fontos lenne az, h. a többi gép (Win7 OS, esetleg XP) elérje a Linuxos servert és lehessen hálón másolgatni, legyen megosztott mappa, mivel torrent csak a serveren futna.
8.) Nagyon szeretném megismerni a Linuxot is (de nagyon az elejéről), mert nem nagyon játszok már, vmint arra ott a nagygép win7-tel, ha olykor olykor kedvem támadna rá...1előre ennyi jutott eszembe, elnézést a nagy terjedelemért!
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!Üdv: Norbi
-
pc-user
senior tag
Köszi a segítséget, időközben én is találtam egyet s mást, de végülis nem kellett hozzáfogni az adathalászathoz ext2-ről, mert egy másik partíción (fat32) voltak a fontosabb dolgok és másolatok; onnan többé-kevésbé sikeres volt a recovery.
De azért megért volna egy próbát, ha másért nem, hát a tapasztalatokért... -
pc-user
senior tag
Ext2 fájlrendszerről adatmentő megoldást (prg-t) keresek. Az adatok nem lettek törölve, formázás sem történt. A partíciós tábla íródott át, ami egy prg segítségével helyre lett állítva, viszont az ext2 fájlrendszer nem olvasható...
-
Votyesz13
tag
Olyan kérdésem lenne hogy xp mellé ubuntut vagy fedorát ajánlotok inkább?
üdv isti
-
letix
senior tag
Tiszteletem!
Kérdésem lenne a szakikhoz!
Adott atom-os kisgép, 1db 250-es SATAII-es hdd-vel.
Partíciók.:
a.: 1 ntfs (xp, nagyritkán s-video-n keresztül divx-hez.)
b.: 1 swap
c.: 1 ext3 rendszer (mbr itt van)
d.: 1 ext3 adatMivel ez a soho router mögötti "router", + néhány apróság, tervezem, hogy betennék még egy 250-es HDD-t, RAID1-hez.
Kérdésem a következő.:
-Elméleti síkon megoldható-e hogy b,c,d partícióknak készítek raid1 tömböt, xp-t pedig magára hagyom az első HDD-n?
-Továbbá bonyolítja a dolgot, hogy a d partíción vannak adatok, amiket XP alatt használnék, terveim szerint csak olvasásra. (valamiféle EXT2IFS driver segítségével.
Gondot okozna-e, ha XP alól, a tömb d partíciójára írnék? Vagy maradjon read-only módban, és akkor nincs rizikó?Az egész elmélet marhaság, és Google irányba kéne mennem, "dual-boot sw RAID1" kifejezéssel ?
Köszönöm, és elnézést ha kicsit zavaros.
udv
letix -
Votyesz13
tag
sziasztok
fedora alatt hogy tudok megosztani fájlokat vagy mappákat hogy a másik xp-s gép lássa?üdv bolvar
-
Votyesz13
tag
még egy rövid kérdés: Keresd meg a /etc könyvtárban az összes m-el, vagy b-vel kezdődő fájlt! tudom hogy find parancsal lehet de milyen kapcsoló és paraméter kell?előre is köszi
üdv bolvar
-
Votyesz13
tag
és abban tud vki segíteni hogy hogyan lehet megnézni hogy egy fájlban melyik a leghosszab sor?
üdv bolvar
-
Votyesz13
tag
sziasztok
valaki tud segíteni hogy a tail és head parancsot hogy tudom egyben megadni?hogy egy parancsban listázza a fájl első és utolsó 10 sorát.üdv bolvar
-
anulu
félisten
hali mindenkinek, eloszor is.
van egy bajom. ubuntu 9.04 server x64 az OS. van egy parancs, aminek rootkent kell elindulnia. hozzaadtam exec "parancs"-al a /etc/init.d/rcS filehoz, ahogy masik forumon olvastam, de reboot utan nem tortenik semmi. hogyan lehet megoldani, h bootup legvegen lefusson az adott parancs, root joggal? azert a vegen, mert elotte egy programnak el kell indulnia startupkor.
segitsegeteket elore is koszonom!
-
jFox
addikt
válasz
Matthewsz #8521 üzenetére
Amiket felsoroltál, (böngészés, film nézés, stb.) azokhoz minek ilyen űber videókártya?
Vagy ha már van akkor nem elég a beépített linuxos driver hozzá?
Egyéb iránt nézd meg a GOS-t, az kifejezetten ilyenekre van kihegyezve. Az is debian alapú és elég jó a támogatottsága. -
Siriusb
veterán
Most biztos utálni fogtok.
Gondolkoztam, hogy ubuntu helyett valami újat kellene felrakni mind az asztali gépre, mind a netbookra. Arra jutottam, mindenféle utánajárás nélkül, amúgy hasraütésszerűenhogy nem feltétlenül lenne jobb egy másik disztro, csak más. Az ubuntut - értem ez alatt a linuxot, mint olyat - sem tudtam mélyebben (még) elsajátítani, szóval úgy érzem, kissé fölösleges lenne másba is belekapni.
Mi a véleményetek? -
Matthewsz
aktív tag
üdv néktek. melyik linuxot ajánljátok az ubuntun kívül?
böngészés, msn, skype, letöltés, filmnézés kb. ezek a fő szempontok -
Vladi
nagyúr
A számjegyek értelme rendre:
tulajdonos csoport többiek
A számok összeadással jönnek ki:
4: olvasás
2: írás
1: futtatás.
Részletesen. -
Siriusb
veterán
válasz
7Heads Drago #8509 üzenetére
A /home/felhasználónév könyvtár van dedikálva az adott felhasználó mindenféle kacatjának.
ext2/3 win alól -
7Heads Drago
veterán
A Linux hol tárolja a felhasználó dokujait-képeit?
home/uhu ?
Illetve a linux-al telepített vinyót a win kezeli-e? (win7) -
sonar
addikt
Sziasztok,
A következő problémám lenne:
Van egy szerver ahová scp-vel felmásoltam a szükséges fileokat, root ként.
Beléptem puttyal ssh-n és néztem, hogy az igy kapott jogosultság xr--- volt
ezt chmod 751 fileneve-vel módositottam, de csak ezt kaptam xrwxr-x--x ami 711
mi lehet a gond? -
ngabor2
nagyúr
-
jFox
addikt
elvileg ide:
UUID=f350dff0-bcd9-4417-8fcd-1c9c7ef57700 /home ext3 relatime 0 2
a relatime után vesszővel elválasztva. ... realtime,iocharset=utf8 ...
bár ez elég fura fstab, még ilyet nem láttam, igaz én Mandriván nyomom.
Ez az UUID nekem új, valami scsi vagy SAS winyón van a rendszer? -
Lenry
félisten
-
Vladi
nagyúr
bmp, vagy exaile. Viszont érdemes megnézned, hogy ismert bug-e, ha nem akár reportolhatnál a készítőknek, hátha hamar javítják.
(#8500) Lenry:
Azért elég nehéz forradalmasítani a sima lejátszókat.
Amit az én fülem bír, és igényel, azt teljesíti a audac.mod: wtf
bmp bedöglött? Exaile is 0.3
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple asztali gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- PC Game Pass előfizetés
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest