Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    aktív tag

    válasz leviske #79776 üzenetére

    Most is tényleges kötés van, a rendszer következetesen UID-t/GID-et használ a felhasználók azonosításához és az erőforrások hozzárendeléséhez. Az, hogy mi szöveges felhasználónevet látunk, igazából csak egy kozmetikázás nekünk, embereknek.

    Nem ismerem a systemd-homed-et, de ahogy utánaolvastam, ez - többek közt - arról szól, hogy egy helyen legyenek tárolva egy adott user saját adatai és metaadatai (és bevezeti az asszimetrikus kulcsú titkosítást, éstaöbbi). Tehát az /etc/group, /etc/passwd fájlokra nem lesz többé szükség.
    Logikusan belegondolva, a fájlrendszer továbbra is numerikus azonosítókkal fog dolgozni, a felhasználó pedig továbbra is human-readable szöveges azonosítókat fog látni, tehát ez ilyen szempontból nem változik. Olyan értelemben viszont tényleg portable ez a dolog, hogy ha felcsatolod a home mappádat másik rendszer alá, egy az egyben átkerül a jelszavad, a beállításaid, a saját fájlaid, stb., és nem kell vele másolgatni az /etc/passwd és a többi rendszerfájlt. Tehát igen, újratelepítés után is ugyanaz marad minden felhasználói adat, beleértve az UID-t/GID-et.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák