- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LG LCD és LED TV-k
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Egér probléma
- Zappiti 4k lejátszók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
growler #79347 üzenetére
Köszi, pont erre gondoltam én is. Akkor felrakom.
Update:
Nem tudtam felrakni függőségi hiba miatt.Beállítás: linux-headers-5.13.5-051305 (5.13.5-051305.202107251335) ...
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: linux-headers-5.13.5-051305-generic:
linux-headers-5.13.5-051305-generic függőségek: libc6 (>= 2.33); ám:
libc6:amd64 rendszeren lévő verziója 2.31-0ubuntu9.2.
Úgy nézem a libc6 2.33 csak 21.04-től van. Ezek szerint emiatt bukom a kernelt?
Próbáltam felrakni a 21.04 libc6-ot, de fakeroot 2.33 kell neki. A fakeroot 2.33-nak pedig libc6 2.33. Szóval körbeértem -
törölt tag
Ubuntu 20.04-re szeretném felrakni az 5.13.5 kernelt.
Jelenleg 5.8.0-63 van, de úgy tudom Ryzen cpu miatt érdemesebb újabbat használnom.
Az 5.14 RC-t nem akarnám bevállalni, ezért esett a választás az 5.13.5-re.
Hogyan kell felraknom? Ha letöltöm ezeket:{
linux-headers-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
linux-headers-5.13.5-051305_5.13.5-051305.202107251335_all.deb
linux-image-unsigned-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
linux-modules-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
}
aztán simán dpkg-val felrakom, az rendben van? -
törölt tag
válasz
MostaPista #79342 üzenetére
Minden általam ismert terjesztés hibátlanul kezelte az exfatot. A külső HDD-im mind arra vannak formázva. Pendrive-ra nem biztos hogy azt raknék, SSD-re meg biztosan nem, mert Linux alatt nincs TRIM támogatás hozzá...
-
válasz
Pendrive -FAT32
kulso merevlemez, ssd -NTFSAz ntfs-t nalam megette (erthetoen) a Win, ezenkivul az osszes Linux, a csalad osszes okostelefonja es tabletje es par okos tv.
Almas nincs es Mac se ugyhogy azt nem tudom.
Exfattal nem futottam ilyen koroket, elvileg azt is kene kezelni sok eszkoznek, holnap megformazok egy pent es tesztelem.
Az exfat nem terjedt el annyira mint gondoltak. -
válasz
mindenhol azt olvasom, hogy valoban az exfat a legjobb a pen/flashdrive-ok-hoz, de csak nehany linux tamogatja es kulso program kell hozza.
Régebbi leírások lehetnek ezek, mint ez is:
How to Mount and Use an exFAT Drive on Ubuntu Linux [Quick Tip]
Az 5.7-es kerneltől már nincs ilyen gond, in Jun 2020, Linux kernel itself implemented an exFAT driver. [link]
-
MostaPista
tag
Tudom, telhetetlen vagyok, de lenne egy javaslatom az osszefoglalo frissitesere hordozhato tarolok - pen/flashdrive es tarsai - eseteben az exfat es ntfs fajlrendszer miatt.
Eddig ugy tudtam, hogy ezeket celszeru exfat-ra formazni, de most linuxra atallast tervezni mindenhol azt olvasom, hogy valoban az exfat a legjobb a pen/flashdrive-ok-hoz, de csak nehany linux tamogatja es kulso program kell hozza.
Jo lenne tudni, hogy melyik tamogatja es milyen program kell hozza.* A mindenhol azt jelenti, amikor "exfat vagy ntfs" kulcsszora keresessel kapott leirasokat olvasok a weben.
-
válasz
moongoose #79340 üzenetére
Nagyon szivesen.
En a legelsok kozott pakolom fel, tobbszor leirtam, csak nem uncsihogy en sokat PC-zek akkumulatorrol a preri kozepen. Es ott minden watt szamit, a ddccontrol nativan a backlight ledeket szabalyozza, ellentetben a masik megoldassal ami csak a gammával jatszik.
A mostani 24colos LG monitorom igy leveheto 10-13 wattra, ez egy 24 colostol nagyon jo ertek. Neha meg ez is sok a vaksotet ejszakaba. -
válasz
tordaitibi #79328 üzenetére
A ddccontrol remekül működik.
Köszönöm. -
-
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #77633 üzenetére
Korábbi szálra felvetés. A Nemo fájlkezelőn belül elérhető a "Megnyitás rendszergazdaként" menüpont, akkor is, ha nem a saját asztali környezetével (Cinnamon) használod .
Azt nem tudom, technikailag hogy működik. Csak a Nemo hatásköre (és működik mindenhol ahova feltelepíthető) vagy a manjaro-s srácok voltak olyan rendesek, hogy összedrótozták a saját rendszerükkel (manjaro xfce, manjaro kde ahol láttam eddig).
(Korábbi eszmecsere, praktikák, figyelmeztetések a GUI-s emelt színtű jogosultágról : https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_77628-77639.html
)
-
leviske
veterán
Hülye kérdés, de a LIBVA_DRIVER_NAME változó ugyanaz mindkét kernel használata esetén? Az Arch wiki szerint előfordulhat, hogy konfigurálni kell. Bár nem tudom mennyire reális, hogy egy kernel csere miatt megváltozzanak konfig fájlok. Erről majd egy hozzáértő nyilatkozik.
-
b3Ro
senior tag
Sziasztok,
Erdekes problemaba futottam, es nem tudok rajonni, hogy mi a gond.
5.13 kernel-el nem tudok felvenni obs/ssr-al. Egyik sem mukodik, mig 5.12 tokeletes.
5.13-nal azt irja mind a ketto program, hogy a vaapi nem tamogatott, szoval terminalban nyomtam egy vainfo-t, es az entrypoint-ok amik az encoding/decoding-hoz kellenek hianyoznak 5.13 alatt.Valakinek valami otlet, hogy mi lehet a gond ?
-
tasiadam
veterán
Udv
Lehet hogy nem ide illo kerdes, de FreeNAS/egyeb linuxot mikent lehet SDHC-ra felrakni? Eddig probaltam fat32, exfat es ntfs-el is -
CPT.Pirk
Jómunkásember
[link]
Csekkoljátok az új LTT videót Linux telepítés témában, fasza lett, PopOS! -t mutatja be Anthony. -
válasz
moongoose #79327 üzenetére
Gui gyari szoftvertelepito, keresobe ddccontrol, a talalatoknal bepipalni a Gddccontrol-t is, az a szoftver guija. Egy eleg puritan de teljesen jol hasznalhato GUI-n lehet csuszkakat huzigalni es igy allitani a fenyerot es kontrasztot. Eddig minden disztro gyari tukrokbe benne volt, nem kelett PPA-zni, megtalaltam siman Arch, Mint, Debian Ubuntu stb. alatt.
A DVI az jo, azon mukodik mert az nem analog hanem digitalis. -
válasz
tordaitibi #79326 üzenetére
Lekértem Terminálban a csatlakoztatott eszköz adatait.
connected DVI-D-1 talán.
Terminálból megy, vagy telepíthető grafikus felületről?SunyaMacs:
Az xrandr szoftveresen engedélyezi. -
-
-
Tegnapi napon sikerült szert tennem egy 24" Hp monitorra.
Este beüzemeltem, azonban igen erőteljes a háttér világítása.
Visszavettem, ami a monitoron található menűben beállítható volt, viszont még így is nagyon fényes a monitor.
Töltöttem le egy brightness controller-t, viszont ez csak szoftveresen kezeli, újraindulás után ugyan olyan fényes a kijelző mint előtte volt.
Xrandr parancs-csal ugyanez elérhető Terminálból, viszont ez is csak szoftveres megoldás.
Xbacklight-ot próbáltam volna, azonban nem működött a parancs.
Xfce környezet-ben van mód más helyen pld grafikusan úgy állítani, hogy az újraindítás után megmaradjon?
Vagy környezet váltással KDE-re, gnom-ra, cinnamon-ra megoldás lehetne a problémára? -
Ueda
senior tag
Most júliusban felpörgött ez a blog
: https://linuxmagyarul.blogspot.com
Cikkek, fordítások címei (copy-paste) :
▼ július (9)
A Nautilus 40 bekerül az Ubuntu 21.10 daily build-...
A nyolc legjobb ikontéma Ubuntu-ra 2021-ben
A KDE Connect már elérhető Windows 10 alatt
Biztonságos-e a nyílt forráskódú szoftver?
Alapvető útmutató: Ubuntu 21.10 kiadási dátum és t...
"Minden preferenciának ára van" - A fejlesztő elma...
A Clapper az új kedvenc Linux-os videólejátszóm
A Valve Steam Deck egy 7 hüvelykes Linux-os gaming PC
Az Ubuntu jelentős témaváltozást eszközöl a követk... -
lev258
veterán
-
válasz
lev258 #79317 üzenetére
Akkor azt hanyagolom.
a pulseeffects indító fájl-ját próbálom megtalálni.
Találtam egy ilyen útvonalat:
/var/lib/flatpak/app/com.github.wwmm.pulseeffects/x86_64/stable/f2cf4f14601cd65a843797772e9e77aedee2266c0be7a63e291d5a897180c6eb/export/share/applications/com.github.wwmm.pulseeffects.desktop
Ha Thunar-ral megnyitom elindul a pulseeffects.
De az indítás közé, ha berakom, akkor nem indul a többi programmal.
Ezen az útvonalon is találtam ikont ami elindítja.
Viszont ezzel sem indul automatikusan bejelentkezéskor:
/var/lib/flatpak/app/com.github.wwmm.pulseeffects/current/active/export/share/applications/com.github.wwmm.pulseeffects.desktoptordaitibi :
/usr/share/applications/-nál nekem nincs bent sajna.
Valamiért nem értem, hogy miért nem indul automatikusan.
Szinte már csak ez kellene a tökélyhez. -
Ha időm engedi délután ránézek, hogyan tudom az itt leírtak alapján elvégezni a beállításokat.
Tegnap elég sok időt eltöltöttem a pulseeffects equalizer-ével, azonban csak nagyon lassan haladok afelé, hogy egy win-es hd manager féle rock presets-et tudjak előcsalni.
Még mindig a dobozhang zavar, a mély megvan, sőt talán több is mint ami kell, de ilyen volt win alatt is.
Akkor lett számomra ott megfelelő, amikor telepítettem a realtek hd managert-t, és átállítottam az eq-t rockra.
Raktam fel presets-et a pulseeffects-hez is, de ez sem az igazi.Egy másik megoldásra is gondoltam.
A pulseaudio equalizer elérhető a Mint alól, amit telepítettem is, azonban nem lelem sehol.
Többször próbálkoztam, de nem tudom elindítani, mivel nem rendelkezik az alkalmazások között indító ikonnal.
Gondoltam annak van presets-e, hátha annál megoldódna a hang probléma.És még eszembe jutott, hogy belső x-fi hangkártya talán megoldhatná a dobozhangot, mert erre is rászánnám magam csak ne kelljen többet win közelébe menni.
A hajlandóság megvan bennem, hogy javítsak a hangminőségen. -
-
-
-
válasz
lev258 #79309 üzenetére
Most néztem és van lehetőség xfce alatt az asztalon, jobb klikkel indítóikont létrehozni.
Megoldódott ez a probléma.
Már kezd személyre szabottá válni.
El sem tudtam képzelni eddig a win időkben, ez mekkora szabadságot ad.
A következő probléma ami leküzdésre vár a pulse effects indítása automatikusan.
Itt be van pipálva az indítása, azonban nem indul el login-nal.
A munkamenetnél hol találom azt a fájlt amire a parancsnak kell hivatkoznia?
A Mint szoftverkezelőjével telepítettem, és betette az alkalmazások közé.
Fájlkezelővel kerestem rá, és az talált egy nagy adag vele kapcsolatos filet/mappát.
Mit keressek ami indítja az alkalmazást? -
Ueda
senior tag
válasz
moongoose #79307 üzenetére
Néztem keresőben, ez hátha segít : https://www.xmodulo.com/create-desktop-shortcut-launcher-linux.html .
-
válasz
tordaitibi #79306 üzenetére
Megoldanám Terminálból is, legalább használom.
Remélem érkezik majd segítségemre valaki ez ügyben. -
válasz
moongoose #79305 üzenetére
Átmentem Xubuntuba, XFCE, mivel az enyém az csak rá lett húzva a teljes KDE Plasma.
Hááát anyám...agy...fa..szt kapok.
A felső panel, és a kicsit egyszerű kivitel.
Megpróbáltam az előbbieket, itt nincs Ikon csak Link, azzal viszont semmit nem lehet kezdeni, de indítja az eredetit.
Sajnos akkor passzolok.
Itt szerintem a fájlkezelő is korlátoz, a Thunarba most nézem, egy vagon funkció nincs is benne amit a Dolphinba naponta használok.
Most hamar-hamar futok vissza KDE-be. -
válasz
tordaitibi #79304 üzenetére
Nálam egyelőre marad az xfce, mivel sok időbe telne újra mindent egy másik felületen beállítani telepíteni.
-
válasz
moongoose #79303 üzenetére
Nálam KDE, az igaz.
Nekem több kis szkript ki van szögezve a Panelra, az eredetik a home alatt vannak a Dokumentumokba.
Innen bármiről, szkriptről, txt-ről, akár komplett mappáról, bal gombbal húzás. pl. Asztalra, ott a felugró menübe Ikon. Létrehozza, és ezen az ikonon bármit csinálhatok. Megváltoztathatom magát az ikont, tallózhatóan a kb. 2000 ikon közül bármelyikre, átnevezhetem, egy mozdulattal le tudom húzni a Panelra.
A sárgával bekeretezettek mind így készültek a Panelre, fölötte az Asztalon a Zene az a Zene mappáról, meg a samba_user.txt azt most gyártottam a példa miatt.
Én mióta Linuxozok, csak KDE ezért sajnos sem Xfce se Cinna se más DE felületen nem tudok ebben tanácsot adni de biztos hogy van megoldás.Már ha jól értelmeztem a problémádat.
-
válasz
leviske #79302 üzenetére
Nem terminálom keresztül.
Kicsit még win-es gondolkodással.
Próbáltam parancsikont létrehozni, de nem teljesen úgy sült el ahogy gondoltam.
Lehet, .desktop fájlra lenne szükség.
Most ha bármilyen szöveges dokumentumra kattintok duplán az asztalon, elindul a TS.
Törölnöm kell, ezt a megoldást, és találnom egy másikat rá.
A Mint bejelentkezésekor bead egy lehetőséget, hogy olvassam át a help-et.
Abban van infó ilyen jellegű problémára?
Azért kérdem, töltsek e időt vele. -
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #79301 üzenetére
Na az openSUSE-s kirándulásomnak a hétvége alatt vége lett, így telepítettem egy ubit. Az alapértelmezett beállítások szerint a biztonsági frissítések automatikusan települnek. Szóval mégsem lehetetlen, hogy a rendszer frissítette. Majd a 90->91 váltásnál igyekszem figyelni és ellenőrizni a logokat.
#79299 moongoose: Ezt egyébként terminálon keresztül csinálod, vagy grafikus alkalmazásból?
-
Ezt neked silentben frissítette?
Dehogyis, azért is mutattam a képet, hogy látható legyen a többi frissített csomaggal együtt. Nincs autófrissítés, csak manuális. A következő képen is láthatod, hogy a 90-es FF ott vár az upgrade parancsra szépen, ha most megnézném, még mindig vár talán....és ja!
Szóval nincs ilyen, hogy a FF frissítgeti magát, persze itt Mint alatt nincs snap meg flatpak sem. Ezek lehet bekavarnak, sőt biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 16 256GB One! Bontatlan! Jótállás: 2028.04.10 ig
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest