Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz Warton #101524 üzenetére

Inkább mi a hasonlóság, az a kérdés :)
    Szinte semmi, azon kívül, hogy mindkettő egy "display server", azaz mindkettő tud grafikát megjeleníteni, és ablakokat kezelni. Teljesen más felépítésű a kettő, az X egy 40 éves, hálózatos megjelenítő protokoll, aminek nagyon nagy méretű és komplex forráskódja van (még saját print szervert is implementál), és nagyon sok mai elvárásnak nem felel meg. Alapesetben nem túl biztonságos, nincs benne direkt renderelés, nem kezeli a tearinget, a hálózati felépítés miatt eléggé laggos tud lenni, és olyan dolgokat, mint a HDR, a VRR, főleg többmonitoros setup esetén, nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) megoldani, stb. Összeségében baromi elavult, túl komplex, és a mai igényeknek nem felel meg.

A Wayland egy 2008-ban indult projekt, sokkal modernebb és egyszerűbb fejleszteni. Legalábbis elméletben, a gyakorlatban még mindig vannak vele problémák, és még mindig sok olyan funkció van az X-ben, amit a Wayland nem tud, ráadásul a tipikus X-es segédprogramok (xrandr, xdo, xdotool, xinput, stb.) nem működnek Wayland alatt, és soknak nincs is helyettesítője (adott esetben azért, mert nem lehet megoldani Wayland alatt).

Jelenleg a Gnome használja legaktívabban a Waylandet, ott az a default. A KDE-nél a legtöbb disztrón a 6-os verziótól alapértelmezett, az Xfce a nem rég megjelent 4.20-as verzióval kezdte el részben támogatni a Waylandet, a Pantheon Desktop (Elementary OS) az új, 8-as verziótól kezdve használ Wayland-et, a Cinnamon tudtommal most kísérletezik vele, az LXQt-t pedig nem rég kezdték el felkészíteni rá, a legtöbb plugin már támogatja, a MATE felől pedig nincs információm. Az ilyen Budgie, Cosmic, Enlightenment, stb. környezetekről pedig még annyira sincs.

Én kb. másfél-két éve váltottam X-ről Wayland-re, KDE és Gnome alatt is. KDE alatt voltak kisebb problémák, Gnome alatt annyi, hogy volt egy videórögzítő szoftver, ami nem volt hajlandó rögzíteni, illetve a Rustdeskben még csak kezdeti Wayland támogatás van. Ezen kívül azt vettem észre, hogy régi gépen, ahol nagyon gyenge az iGPU, Wayland alatt az egérmutató mintha kicsit laggosabb lenne, mint X alatt. Egyébként átlagos használatra a Wayland szerintem teljesen jó.
    Egyébként Wayland alatt sokkal "smoothabbak" az animációk.

Új hozzászólás Aktív témák