Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz runner 125 #13599 üzenetére
Egy ellenállást szoktak bekötni ami elfűti azt a szivárgó áramot.póbálgatni kell.ha vissza olvasol nem rég volt téma.
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Mindenhol Legrand Valena fényjelzős kapcsolóim vannak, szeretem, mert sötétben könnyű pontosan odanyúlni és nincs összetapogatva a fal.
A probléma viszont, h egy helyesn már kicseréltem az izzókat LED-esre, de folyton bevillogatatja őket.Tudtok valamilyen megoldást arra, h megmaradjon a fényjelzős kapcsolóm, de a LED izzók ne villogjanak be?
Köszi!
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #13594 üzenetére
"A GU10-esek története: 25-50 W-os halogének lettek cserélve 5-7 W-os kompakt fénycsövesekre, azok pedig 5-7 W-os ledesekre szemre dupla akkor fényerővel".Igen a GU10 es foglalatban pont a kompakt előnyét a széles sugárzást szünteted meg.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz DeFranco #13586 üzenetére
mzso: jól értette a kérdést.
Nálunk a munkahelyen e27 kompaktok vannak, Ikea 6-7 W-osak 420-450 lumen fényárammal. Az elhullottakat e27 ledre cseréljük, 5-6 W-osokra, 430-470 lumenesekre. Sok a lámpatest, így nincs szükség nagyobb fényre, közel azonos fogyasztás és fényáram mellett nem volt szó a közel 200 db e27 fényforrás cseréjéről, csak a pótlásról.
Mivel munkanaponként csak néhányszor van felkapcsolva és sokáig világítanak, így nem öregszenek olyan gyorsan a kompaktok sem.A GU10-esek története: 25-50 W-os halogének lettek cserélve 5-7 W-os kompakt fénycsövesekre, azok pedig 5-7 W-os ledesekre szemre dupla akkor fényerővel. Az első cserét a fogyasztás hívta életre, a másodikat a fényerő, de ugye a fogyasztásban ez nem mutatkozik meg, mint ahogy a fentiek sem.
A minőség tekintetében egyetértek veled, sajnos van a V-Tac-tól lejjebb is. Nekem is a V-Tac egy aranyközépút a minőség és ár tekintetében. A jobb minőségűek ára a várható élettartamban nem mutatkoznak meg.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
pjen
félisten
válasz DeFranco #13590 üzenetére
Pár led már megfordult a kezemben,de olyan ami egyáltalán nem villog még nem,persze attól még biztos van ilyen.A kompakt 25-30 Khz en villog engem nem zavar.Bizonyos nem zavaró mértékben még a normál izzó is villog,főleg kis teljesítményen.Nekem van 3 olyan lámpám ahol a led irányítottsága zavaró.
fecus:nincsen linkem.A Philips kompakt dobozára például rá van írva,és a bekapcsolási idő is.Keress ráhilips rapid start.
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Mi az a rapid kompakt fénycső? Van linked róla?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
DeFranco
nagyúr
a led ha jól van megválasztva nem villog legalább is nem érzékelhetően. ezt tudod tesztelni egy egyszerű okostelefonos kamerával, ha ott látsz csíkozást (mint amikor egy crt tv-t kamerázol) akkor az villog, ha nem akkor abban a tartományban ami érzékelhető (és zavaró) nem.
a sugárzási szögre én is ráfeszültem, de végignéztem otthon a lámpatesteket, és egyedül az előszobai plafonon levő ufo lámpa olyan ahol ez egyáltalán bármennyire is szempont.
szerintem a kompakt fénycső xx. század lakossági felhasználásban.
hogy van-e olyan speciális terület ahova jó vagy jobb, azt nem tudom.
nekünk is van otthon vagy 6 db arasznyi hosszú kompakt, nem tudom mit csináljak velük, pakolgatom meg kerülgetem.
-
pjen
félisten
válasz DeFranco #13588 üzenetére
Nem javítás de:Vannak rapid kompaktok,nincs bemelegedési idő,a led is villog,méghozzá láthatóbban mint a kompakt.A kapcsolgatási érzékenysége valóban rosszabb,de ezt bőven ellensúlyozza a szélesebb sugárzási szöggel.Szerintem mindkettőnek van létjogosultsága a maga helyén.Az más kérdés,hogy a normál izzó mindkettőt helyből kiváltaná.Csak ez a piszkos üzleti érdek.
-
DeFranco
nagyúr
válasz macilaci78 #13585 üzenetére
ez miért érdekes? hagyományos amúgy, mással nincs értelme összevetni szvsz. a "neon" elvű energiatakarékos egy zsákutca.
-
DeFranco
nagyúr
amikor megdeglett az a kettő, akkor én is elgondolkodtam a márkáson, de végül nagyon könnyen találtam cseredarabot nagyon vidám áron. ha sorban fognak kifeküdni az eredeti garniúrából (nem fognak, annyira nem rossz a v-tac) akkor majd revidiálom az álláspontomat, egyelőre ki vagyok békülve ezzel.
-
Elemental
addikt
válasz macilaci78 #13580 üzenetére
"Én azt csinálnám, hogy abba a helyiségbe, amelyikben a legtöbb döglött, cserélném márkásra, a régieket meg félretenném a többibe pótnak"
Úgy tervezem én is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Elemental #13576 üzenetére
Jegyezd meg valamilyen módon, hogy melyek a cseredarabok, legyen hozzájuk is számla, mert a termékcserével a cserélt termékre érvényes garancia a csere napjától él.
Én azt csinálnám, hogy abba a helyiségbe, amelyikben a legtöbb döglött, cserélném márkásra, a régieket meg félretenném a többibe pótnak.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
DeFranco
nagyúr
mennyibe kerül egy "márkás" led? most 350 Ft-ért vettem a v-tac 10W 800LM E27 darabját, az előző garnitúra bírt másfél évet. (pontosabban háromból kettő, egy még vígan megy)
legyen csak egy ezres a "márkás" led. elketyeg 5 évnél lényegesen tovább?
másfél éve 700+ forintért vettem a v-tacet, mára lement az ára kevesebb a felére. tehát ha cserélnem kell várhatóan már gombokért cserélem.
ergo a "márkás" jó pénzért megvett lednek szépen kitolódik a szükséges élettartama hogy megérje 7-8-10 évre.
megéri, tényleg?
szerk: ja az árát az első évben visszahozta a maradék fél év ingyen volt.
plusz nem biztos, hogy a többi izzó is ilyen ütemben fog dögleni, lehet csak kifogtuk két egyformán hibásat tök véletlenül egy szállítmányból.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
Köszi a válaszokat!
Fater épp ma mondta, hogy megint rossz lett egy
Szóval a lényeg
1, nyugodtan vigyem vissza a rosszakat a boltba. Azt, hogy nem megfelelő a felhasználás módja, neki kell bizonyítania (eleve nyugodt a lelkiismeretem, mert minden rendben).
2, ne vegyek v-tac ledet.Azt beszéltük faterral, hogy veszünk valami mást, pl osramot, hogy egy helyiségben csak olyan legyen és ha azok is hamar tönkremennek, akkor gyanakodhatunk, hogy nálunk van valami gond.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Elemental #13572 üzenetére
A boltnak gariidőn belül kötelessége cserélni a meghibásodott termékeket, vagy neki kell bizonyítania, hogy a termék amúgy megfelelő és a hiba a te rendszeredből ered.
Nálunk is GU10-es spotok vannak az álmennyezetben, hullottak is a nagyobb teljesítményűek az üveggyapot hőszigetelésben, a kisebbek bírják.
Ha háborog, nyugodtan kínálj fel neki egy helyszíni felméréshez lehetőséget, hozza magával a céges papírjait és a gyártói papírokat is, amik a termék felhasználásával, garanciájával kapcsolatosak és helyben legyen kedves megmutatni a hozott irományban, melyik pontnak nem felel meg a felhasználás valamely körülménye.
-
Kernel
nagyúr
válasz Elemental #13572 üzenetére
Főleg a kapcsolóra hivatkozni hülyeség, egy mechanikus kapcsoló csak kapcsol, abból ritkán van gond.
Beégett, szikrázó kapcsoló a kapacitív előtétes lámpákra lehet érdekes hatással, illetve ezek érzékenyek lehetnek a hálózati zavarokra, felharmonikusokra, amivel szemben a kondenzátor kis impedanciát tanúsít.
Elektronikus előtéttel működő lámpáknál ilyen gond nincs, az legfeljebb hálózati csúcsokra, feszültségugrásokra lehet érzékeny, bizonyos szint felett.
Alapvetően azért komolytalan az ilyen hozzáállás, mert ennek meg lenne a normális módja: a lámpát szétszedni, hibát megállapítani, szakszerű következtetést levonni. Ha nem egy, akkor több eset tapasztalatait összegezve, rá lehet jönni dolgokra, hogy minőségi hiba vagy sem.
Eleve, aki 150 darabot használ, ott statisztikailag is nagyobb az esély, hogy kijönnek a minőségi hibák, mint aki kevesebbet.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Nálunk és szüleimnél a világítást nagy részben süllyesztett gu10-es spot adja. Ami azt jelenti, hogy a két házban van összesen kb 150 spot. Csak v-tac gyártmányú ledet vettem 5 és 7w-ost.
Jelen állás szerint 10 hónap alatt ezekből már legalább 40 darab tönkrement (kettő már az első héten), vagy teljesen kiégett, vagy halványan dereng. 90%-ban a 7w-os megy tönkre. Számlát kértem róluk, szóval viszem vissza rendszeresen őket cseréltetni gariban. Viszont legutóbb a srác elkezdett háborogni, hogy én már annyit visszavittem, tuti, hogy nálunk van a gond (azt mondta, vagy túláram, vagy rossz a a kapcsoló,vagy túlmelegszik). Azért kicserélte őket.
Felhívtam a villanyszerelőt, már telefonba mondta, hogy ez hülyeség, (eleve túláram nem létezik, csak túlfeszültség), de azért kijön. Mért feszültséget egy spot foglalatban 235v, kivett egy spotot,ami egy órát ment, azt mondta, nem túl meleg. És eleve 2 külön házról van szó. Szerintem nem lehet nálunk a gond.
Kérdezném a véleményeteket. A srácnak kötelessége kicserélni a lámpákat? Egyáltalán mi gond lehetne nálunk? A v-tac-ra jellemző az ilyen arányú meghibásodás? -
PHM
addikt
válasz peter889 #13568 üzenetére
Ez szerintem egy ún. lávalámpa.
Régebben sok kirakatban lehetett hasonlót látni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
cinemazealot
addikt
válasz peter889 #13567 üzenetére
"A 6 wattosnak megadott tényleg kétszer erősebb mint a 3 wattos?"
Nem, a 6 wattos, pontosan kétszer annyi hatásos teljesítményt vesz fel a hálózatból, mint a 3 wattos. Ha a fényerőre vonatkozóan nincs odaírva semmi (pl. ennyi és ennyi lumen az eszköz fényárama), akkor kb. annyit ér az ilyen megjelölés, mintha egy szentjánosbogár mellé odatennék egy 6 wattos ellenállást és eladnám mint "kétszer akkora teljesítményű világítótest". Nem lenne hazugság, hiszen a fényerőt tekintve nem állítottam semmit.
Sajnos az ilyen egzotikus lámpák fellelhetőségében nem vagyok otthon.
-
peter889
őstag
válasz cinemazealot #13566 üzenetére
Pl. ilyen lámpa nagyon tetszik: [kép]
Egy vulkánkitörést ábrázol. Működés közben a piros szemcsék állandó mozgásban vannak.
Ilyesmiket honnan lehet rendelni?
Köszönöm szépen előre is.[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz cinemazealot #13566 üzenetére
Igazad van, elég tág fogalom. Még gondolkodom rajta. Szóval nem RGB-s szalagokra gondolok.
Legjobban talán azok tetszenek, amikben valami folyadék van és az áramlik és a színt is lehet állítani.Van az első két általam linkelt. Az egyik az e27 foglalatú forgó gömb 6 wattosnak van megadva, míg a magában komplett (nem igényel foglalatot ) forgó gömb 3 wattosnak.
Lehet-e hinni ezeknek az értékeknek?
A 6 wattosnak megadott tényleg kétszer erősebb mint a 3 wattos?És szerintetek a forgó gömb méretének van-e valami jelentősége?
Mert méretben is eltérőek ezek.(Legjobb volna, ha mindegyiket kipróbálhatnám a sötétben, de erre sajnos nincs lehetőség. Legalább bemutató videót csatolhattak volna.)
Pár napja megrendeltem ezt: [link]
Ha megérkezik, beszámolok róla miként szuperál, ha érdekel valakit.
(Élőben láttam ilyet egy városi utcai árusnál, 15 ezer forintért árulta. De még talán távirányító sem volt hozzá. )[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz peter889 #13565 üzenetére
Az első kettő jópofa, pár perc erejéig már láttam ilyeneket működni. Viszont az, hogy "hangulat világítás" elég tág fogalom és igencsak szubjektív. Valaki csak az egytónusú állandó vagy lassan változó színárnyalatokat keresi, valaki meg a stroboszkóp szerű villódzást. Ennek függvényében millió és egy ilyen kütyüt lehet találni és kitalálni, szóval... kicsit pontosítanod kellene az elképzeléseidet.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Szobámba szeretnék színes hangulatvilágításokat vásárolni.
Külföldről gondoltam megvenni a kedvezőbb ár miatt.
Tudnátok nagyobb netes áruházakat ajánlani amit megbízhatónak és nem túl drágának tartottok?
Konkrét világító ketyeréket is ajánlhatnátok, ami Nektek bevált.Ilyesmiket nézegettem: [link] [link]
[link [link]Köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gaben1117 #13562 üzenetére
Ezt így nem lehet megmondani, hogy hagytak-e esélyt a szakember általi javításra, manapság ezt soha nem lehet tudni.
Egyébként sok esetben egy E27 LED-lámpát is meg lehet javítani, ha kulturáltan szétszedhető. Persze, nem várható el minden felhasználótól, hogy leálljon barkácsolni.
(#13563) csatacsita
Ezt sem jelenteném ki egyértelműen. Halogénizzónak jobb a hatásfoka, a normál izzóhoz képest, leveszed a fényerőt, máris takarékosabb.
Vannak dimmelhető LED-ek is, bár nem mindegyik kompatibilis, bármelyik hálózati dimmerrel. Ha találsz egy embert, aki kiköti a dimmert (nem bonyolult feladat), tehetsz bele LED-et is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csatacsita
tag
válasz cinemazealot #13556 üzenetére
Köszönöm szépen! Mindent megtudtam. Kár volt beleugrani ilyen gyorsan, nem gondoltam volna, hogy ennyire fajsúlyos veszteség érhet egy rossz vétellel. Ráhibáztál, szinte ugyanilyenem van.
[ Szerkesztve ]
-
gaben1117
senior tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek az ilyen féle lámpákról? [link]
Nem cserélhető benne a LED. Ha esetleg kiég benne, akkor dobhatom is a kukába vagy javítható?
Vagy esetleg ilyesmi LED fénycsöves/LED csíkos lámpát hol nézzek, ami normális? Konyha mennyezetre szeretnénk.
Köszönöm
-
Kernel
nagyúr
Németek szokták úgy nevezni:
-
fecus
őstag
Ennél az fényforrásnál a frost mit jelent? Az opál búrát?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Kernel
nagyúr
Ez kettős dolog. A kapacitív előtétes lámpánál a cosφ leromlik mondjuk 0,5-re. A létrejövő kapacitív meddőkomponenst nem méri az óra, de azt a hatásos teljesítményt, amitől világít a LED, vagy melegszenek egyes alkatrészek, azt már igen.
Viszont a LED olyan érzékeny, hogy már μA-ok hatására is parázslik. Ez is hatásos teljesítményt képez, de gyakorlatilag mérhetetlen fogyasztásként.
Mi van (még) benne, amitől a fénye gyakorlatilag feszültség független?
Ennek is több összetevője van. A LED sajátos, határoló karakterisztikája miatt, bizonyos határig nem mindig tűnik fel a változás.
Továbbá, ha nő a szinuszjel torzítása, felharmonikustartalma, a kapacitív előtét azzal szemben kisebb impedanciát tanúsít, mivel a kondenzátor a tiszta szinuszjelre (alacsonyabb frekvenciára) van méretezve.
Ezért van olyan effekt, hogy amikor egy ilyen lámpára triac fázishasított jelet küldök, annak impulzustartalmát a kapacitív előtét jobban átviszi, mint magát az 50 Hz szinuszt. (Most az részletkérdés, hogy a dimmert még egy izzólámpás terheléssel is stabilizálom, azzal kötöm párhuzamosan a LED-lámpát, hogy normálisan működni tudjon a dimmer.)
Ahogy leszabályzom a dimmert, az izzó fénye csökken, míg a LED világosabb lesz. Az impulzusok miatt rendellenes zúgás hallatszik és tönkre is megy, ha tovább erőltetem. Elképzelhető, hogy az üzemzavar miatt is történt valami torzulás a jelben, ami kompenzálta a feszültség csökkenését.
-
pjen
félisten
Gyárilag 300w os ceruza halogén van benne,de néha lehet kapni bele való kompakt fénycsövet is.Viszont a szabályzót ki kell kötnöd.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Nem hülye a kérdés. A váltó (más néven alternatív) kapcsoló egy bemenettel és két kimenettel rendelkezik, és a kapcsoló állásától függően köti össze a bemenetet az egyik vagy a másik kimenettel. Lépcsőházakban, folyosókon szokták használni, ahol egy hosszabb szakasz két végén van egy-egy ilyen váltó kapcsoló:
(#13547) Kernel
Tényleg! Kapacitív fogyasztást nem is mér a mérő. Ebbe eddig bele sem gondoltam...Viszont ezekkel a LED-es égőkkel kapcsolatban furcsán tapasztaltam a minap, amikor az a nagy szél volt, és elszállt két fázis (lezuhant a fesz. értékük 60-80 V környékére), hogy ezek attól még normális fénnyel világítottak. Meg is tévesztettek, mert minden más, ami viszont igényelte volna a 230 V-ot, működésképtelen volt. Mi van (még) benne, amitől a fénye gyakorlatilag feszültség független?
(#13549) csatacsita
Szerintem én már találkoztam ilyennel, valami ilyesmi, ugye?Ebben valamilyen halogén reflektor izzó (nem tudom a pontos nevét) van fent, ami a mennyezetet világítja és szabályozható a fényereje. Nem nagyon tudsz bele akármilyen izzót venni, de mindenképpen sokkal-sokkal többet fog fogyasztani, mint egy akármilyen LED-es móka. Szóval igen, sajnos okkal volt olcsó.
-
mzso
veterán
válasz csatacsita #13553 üzenetére
Nem értem veszőfutásodat. Minden bizonnyal izzó van benne (200-300W) , ha nem LED-esként árulták miért lenne más? Előtte szokták megnézni, hogy mit veszel, nem utólag.
-
csatacsita
tag
válasz Kernel #13552 üzenetére
Köszönöm szépen!
Ez is segítség volt. Mondjuk körülbelül a felén használom. Meg kell tudnom akkor először is, hogy hány wattos, ami benne van. Remélhetőleg mondjuk egy 60-70w-os, és akkor elég arányos. Ha tényleg 300w, akkor szerintem aránytalanul sokat fizetek egy ekkora szoba bevilágításáér még 150w-al is. :/[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csatacsita #13549 üzenetére
...meg van egy másik, ami állítható, "max 300w" van ráírja
Az szokott lenni egy triac-dimmer, ezzel kapcsolatban:
– Alapvetően izzólámpához van kitalálva, LED vibrálhat vele.
– Ha letekered a fényerőt, értelemszerűen kevesebbet fogyaszt.Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
DeFranco
nagyúr
válasz csatacsita #13549 üzenetére
tévedésben vagy ez a "max 300W" vedd úgy, hogy "hőtűrést" jelöl, tehát max. 300W-os hagyományos izzó által generált hőt képes a burkolat olvadás nélkül elviselni.
ettől rakhatsz bele 60W-os izzót is, vagy valami 5-10W-os ledeset, tök mindegy, ugyanúgy fog világítani.
és egyébként az izzó fogyaszt nem a foglalat (tehát nem a lámpa). annyit fog fogyasztani amilyen izzót beleraksz.
-
csatacsita
tag
Sziasztok!
Szeretném Veletek megosztani hogy jártam. Mindezt csak azért, hogy ebben az esős időben érezzétek, hogy annyira nem is volt rossz a napotok. Vettem egy állólámpát használtan, aminek van egy olvasó része, 40w-os, ez teljesen jó, meg van egy másik, ami állítható, "max 300w" van ráírja. Szóval szerintem azért tudtam olcsón megvenni, mert marha sokat fogyaszt. Ebből okulva inkább nem fogom az új albérletembe használni, mert ha jól számoltam, simán lehet csak ez a hülye lámpa 2000ft plusz a villanyszámlámon, ha napi 4 órát használom. Javítsatok ki, ha tévedek.Szóval a kérdésem: Mennyiért lehet újonnan vagy használtan olyan állólámpát venni, ami nem fogyaszt sokat és szépen bevilágít egy 20 négyzetméteres szobát? - természetesen energiatakarékos Miket kell néznem, ha ilyet választok? És honnan érdemes venni?
-
Kernel
nagyúr
válasz cinemazealot #13544 üzenetére
...az egész sokkal többe jönne ki, mint ha hagynám éveken át derengeni a LED-eket.
Épp ez az, hogy a derengés nem kerül semmibe, villanyórát meg sem bírja mozdítani, illetve ha elektronikus mérő, arra sem hat. A kapacitív meddőt eleve nem méri. A hatásos teljesítmény (ami fénnyé alakul), az meg jelentéktelen, µA-ekből képződik csak.
Nekem is van egy hasonló, ebben mondjuk nem sok pufferkapacitás van (47 µF), késleltetést nem okoz, de nem is vibrál a kamerás teszten (a kis áram miatt kis kapacitás is elég neki).
Egyszerű, kapacitív előtétes lámpa, természetesen nem IC látszik rajta, csak egy integrált Graetz-híd:
Könnyen szét lehet pattintani, nem lesz semmi baja.
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13544 üzenetére
Pedig van kétsarkú váltó kapcsoló,például Prodax.
-
cinemazealot
addikt
eBay-en vettem, item number 131468789914, névtelen műanyag cucc:
Nem nagyon tudok olyan alternatív kapcsolóról, ami a nullát is megszakítaná. De még ha létezne is ilyen és sikerülne is a nullát megszakítanom, az már annyival drágább kapcsolót, több vezetéket és még több munkát jelentene, hogy az egész sokkal többe jönne ki, mint ha hagynám éveken át derengeni a LED-eket.
Egyébként véletlenül sikerült rátalálnom egy megoldásra: ma reggelig az egyik ilyen alternatívval kapcsolt áramkörön még csak egy ilyen pilács működött (ez derengett is), de eredetileg kettőt terveztem, csak tegnap még nem volt kéznél a másik égőtest. Nemrég betekertem a másodikat is, és abban a pillanatban megszűnt a derengés. Furcsa még, hogy derengés mentes állapotból ha kicsavarom valamelyik égőt, akkor a bent maradó nem kezd el azonnal derengeni, csak ha előbb felkapcsolom, majd ismét lekapcsolom valamelyik kapcsolót. Valószínűleg arról van szó, hogy a két égő elektronikája párhuzamosan kapcsolva már akkora terhelés a párhuzamosan futó vezetékek alkotta kapacitás számára, hogy azonnal kisülnek.
Derengés ügyileg pedig mindegy, melyik marad bent és melyiket csavarom ki, és mindegy, hogy melyik kapcsoló van felkapcsolva és melyik le.
-
Kernel
nagyúr
válasz cinemazealot #13540 üzenetére
A szórt kapacitásokon szivárgó áram minden ilyen hálózaton jelen van, csak például a LED tud ennyire érzékeny lenni, hogy még láthatóvá is teszi.
Párhuzamos kondenzátorral vagy ellenállással söntölhető általában. De ellenállást rákötve, üzem közben az melegedni fog, vagyis 1-2 W-ot el kell fűteni. De ezt ki lehet kísérletezni, kevesebb is elég lehet.
Kondenzátort is szoktak használni, ami nem fűt, vagy csak minimálisan, illetve a kapacitív áramot a lakossági villanyóra sem méri.
-
mzso
veterán
válasz cinemazealot #13540 üzenetére
"A másik 3 W-os és lehet benne simító áramkör, mert azt nem látom villogni és kikapcsoláskor is idő kell neki (~2-3 másodperc), hogy teljesen elsötétüljön."
Ezt meg tudnád osztani melyik márka/típus? Nekem kis teljesítményűből még csak vibrálósat sikerült találni...
Emlékeim szerint tuti megoldás az hogy olyan kapcsolót raksz be ami a nullát is kapcsolja. Amúgy max vezetékezéssel lehet próbálkozni. Elválasztani a LED-es világításhoz vezető vezetékeket a többitől
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok!
Van a lakásunkban néhány alternatív kapcsolás, többnél már felkerültek a LED-es lámpatestek, és ahogy már Ti is többször tapasztaltátok, nálunk is észlelhető lekapcsolt állapotban a derengés.
Kétféle típust használok:
1. Az egyik 4 W-os és simító kondi nélküli (azaz látható a 100 Hz-es villogása), lekapcsoláskor azonnal elalszik.
2. A másik 3 W-os és lehet benne simító áramkör, mert azt nem látom villogni és kikapcsoláskor is idő kell neki (~2-3 másodperc), hogy teljesen elsötétüljön.A különös az, hogy a derengés csak az utóbbinál tapasztalható, előbbinél nem. Természetesen mindenhol a fázis van megszakítva és a nulla fix, továbbá sehol nincs glimmlámpás kapcsoló.
Több helyen olvastam, hogy a derengésnél megjelenő fogyasztás gyakorlatilag mérhetetlen és hogy ez még talán a hagyományos izzóknál is jelentkezik, épp csak nem látni. Ettől függetlenül érdekelne, hogy van-e már rá valamilyen megoldás, mert ettől még a derengés jelensége zavar. Bele-beletúrtam a topic-ba, de egyértelmű választ nem láttam e téren. Van esetleg olyan módszer, ami fölött esetleg elsiklottam?
Előre is köszi szépen.
-
titán
Tudnátok ajánlani online oldalt, ahonnan érdemes izzókat rendelni, megbízható stb. A lumenet.hu-t ismerem innen, bár még nem rendeltem tőlük. Ha pl garis probléma merül fel, ingyenes a szállítás oda-vissza, vagy fizetős?
[ Szerkesztve ]
-
kurtuzov
senior tag
A peremes kialakítással nekem is van fenntartásom, még ha 5cm is.
A fényerő a mennyezeti lámpáknál igen kevés helyen van feltüntetve kínai boltok oldalain ... kerestem ere is, de csak a photoshoppolt képeket tolják - minek?
A led kialakítása fogott meg, hasonló kialakítást láttam egy ~$200 elemlámpánál [link]
[Nitecore TM36 SMT]Kernel: nyilván kalkuláltam a kínai rendelés velejáróival is, nincs égetni való pénzhalom a kutyaólban, de nem nagyon találtam 60cm átmérő körüli nem díszes kör (esetleg ellipszis) alakú lámpát emberi áron itthon.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kurtuzov #13532 üzenetére
További kellemetlenségek 22 € felett.
-
mzso
veterán
válasz kurtuzov #13532 üzenetére
A kialakításából kiindulva nem úgy néz ki hogy oldalra sokat világítana. (lapos, peremes)
Ráadásul én nem látom, hogy fényerő érték (lumen) szerepelne. Anélkül én nem vennék LED-es fényforrást.
Meg ugye a tapasztalat azt mutatja, hogy kínából lutri rendelni. És inkább szív az ember velük mint jól jár...
-
PHM
addikt
válasz macilaci78 #13530 üzenetére
Nem derült ki egyértelműen, hogy ki-be kapcsolni is akarod.
Én úgy képzeltem, hogy a kikapcsolást a távirányítóval intézed,
de közben meg is válaszolták a megoldást.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
kurtuzov
senior tag
Mi a véleményetek a LED megoldásáról ennek a mennyezeti lámpának? [link]
Mennyire érdemi LED frissítés ez, mit tudtok róla? Magát a mennyezeti lámpát érdemes megvenni?
Gondolok itt pl az akril fedlap felhelyezés leszerelés kérdésre. -
pjen
félisten
válasz macilaci78 #13530 üzenetére
Így van. A másik kapcsolot tedd be főkapcsolónak. Vagy 3 állású kell.
-
DeFranco
nagyúr
e27-es led-es izzónál számíthat, hogy honnan kapja a fázist és honnan a nullát? van egy csillár, ami tudottan fordítva van bekötve (nem volt még érkezésem átkötni, folyamatban van), a menetre megy a fázis a végérintkezőre a nulla. gond lehet ez élettartam vagy bármi miatt?
-
Kernel
nagyúr
válasz macilaci78 #13525 üzenetére
Ha szimpla (nem RGB) szalagról van szó, be lehet kötni váltókapcsolóként is, vagy a vezérlőt is át lehet kötni egy kapcsolóval.
A vezérlőben lévő kapcsoló FET ugyanis a negatív ágat kapcsolgatja. Ha ezt az ágat átzárod egy kapcsolóval, az csak annyi, mintha a FET állandóra kapcsolt volna.
A pozitív csak átmegy a vezérlőn.
-
PHM
addikt
válasz macilaci78 #13525 üzenetére
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
macilaci78
nagyúr
Van 2 db MTS-1 típusú kapcsolóm, ON-ON fajta.
Középső láb fix, a két szélsőre pedig a kapcsoló állásától függően zár.Egyetlen ledszalagra szeretném őket rakni oly módon, hogy a ledszalagra egyrészt direktbe kapcsoljam a tápegységet (100% fényerő), másrészt a ledvezérlőn előre beállított kb 10% fényerőt.
Be lehet-e ezt úgy állítani, mint a folyosón lévő váltókapcsolót: mindkét kapcsolóval lehet fel- és lekapcsolni. Ott ugye mindkét kapcsoló ugyanazt a hálózati áramot kapcsolja, én viszont külön áramot szeretnék adni neki. Vagy inkább nézzek egy háromállású kapcsolót?
-
mzso
veterán
válasz Lemaitre #13522 üzenetére
Ha nem az út szélén találtál 72w LED szalagot akkor ez nem kifogás. (Valahol biztos szerepelt, minimum a boltban, webshopban) Figyelni kell a feszültségekre.
"Attól az 5 perc miatt nem hiszem hogy rohamosan csökkent volna az élettartama, de majd idővel minden kiderül "
Erre azért ne vegyél mérget. +7V az már jelentős túlterhelés, és emlékeim szerint a LED-eknek exponenciálisan nő az áram felvétele a feszültség növekedésével.
-
Lemaitre
tag
A szalagra semmi nem volt ráírva..., ha rá lett volna akkor nem kötöttem volna 19 voltot rá, egyébként ma megnéztem 12 voltos PC táppal, így valóban nem melegedik. Ma be is rendeltem hozzá egy 12 voltos 72 wattos laptoptöltőt, majd arról fog menni a szalag. Attól az 5 perc miatt nem hiszem hogy rohamosan csökkent volna az élettartama, de majd idővel minden kiderül
Brolex
-
-
Lemaitre
tag
válasz macilaci78 #13519 üzenetére
Rendben, majd akkor beszerzek egy 12 voltos tápot hozzá, köszönöm szépen a segítséget macilaci78, Kernel és pjen
Brolex
-
macilaci78
nagyúr
válasz Lemaitre #13516 üzenetére
Ez van a vezérlődhöz írva: Input/output voltage: 12-24V DC
Vagyis a bemeneti feszültséget egy az egyben adja tovább a szalagnak.Olyan vezérlőt keress, ami inputban megeszi a 19V-ot, pl 6-24 V DC, vagy 12-24 V DC és az output voltage 12V DC. Ez a típus rendelkezik konverterrel, ami stabilizált 12 V-ot ad ki magából.
A másik megoldás, hogy a vezérlőt hagyod meg és egy 12 V-os tápot teszel elé.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lemaitre #13516 üzenetére
24 V is mehet rá, de akkor 24 V-os LED-szalag (vagy egyéb fogyasztó) kell a kimenetére.
Az egy PWM-szabályzó, ami a betápot csak megszaggatja, változó kitöltési tényezővel. 19 V-ot viszont még megszaggatva sem szabad a 12 V-os szalagra kötni.
-
Lemaitre
tag
Értem, tehát az lenne a baj.. A [Controller] -re viszont az volt rajta hogy 12-24-ig mehet rá , egy 12 voltos minimum 72 wattos laptoptöltővel már nem lenne annyira meleg azt mondod? Bár holnap lehet kipróbálom egy PC-s tápról hogy arról is melegedik-e ennyire.
Szerk: LED tápot nem veszek többet, konkrétan pár napja egy életveszélyes terméket kaptam és elég is volt belőle egy életre
[ Szerkesztve ]
Brolex
-
Lemaitre
tag
Sziasztok!
Ledszalagot szeretnék a szobámba, amit be is szereztem 5 méteres RGB-s szalag (60 LED és 14,4Watt, méterenként) amihez vettem egy Infrared Controllert és egy 19 voltos 90 wattos laptoptöltővel szeretném használni. Első tapasztalataim hogy nagyon melegedik az eleje.. konkrétan 70-75 fok plusz, tovább is menne szerintem, az lenne a kérdésem hogy ez normális? a ledszalag vége egyébként meg 45 körül van. (A ledszalag vízálló is ami gondolom ront a hő levezetésén.)Brolex
-
Joe123
senior tag
Pár évente ránézek, hol tart már a technika. Most az is adta a lökést, hogy több helyen láttam milyen dömping lett LED-ekből. Gondoltam ha már ilyen mainstream lett, kicsit utánaolvasok. De aztán szomorúan láttam, hogy a 95 feletti CRI (azzal már kiegyeznék) mocskos drága továbbra is. Hát ennyi, ezért néztem be ide.
-
Skillet
addikt
pedig van. beírod, hogy t5 autós izzó és kidob ezernyi találatot.
(#13504) Gibbs
köszönöm. úgy tűnik náluk van gari pár t5 izzóra is, nem mindegyikre, de a drágábbakra van.
pl KATT(#13505) p.t.r
én EZT vettem, de mindegyik rossz, vibrál, olykor egyáltalán nem világít.
a külföldi rendelés is játszhat, de azt hiszem ezügyben most kevésbé, mivel gyorsan és garisan kellene.
a közelemben EZT találtam még. a savoya park-ban ingyenesen át lehet venni.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Kernel
nagyúr
válasz djmorphy #13500 üzenetére
A közös pozitív és a 12 V táp stimmel, úgy néz ki, szintén ellenállásos hálózat, noha a Philips szalag RGBW, így a fehér csatorna kimarad.
A vezérlő terhelhetőségét kell még tudni, meg persze az összterhelést is.
-
Skillet
addikt
Sziasztok
Nem lakás, hanem autós világítás, de az autós topikban nem volt megoldás, ezért próbálom meg itt is.
Ledes segítség kellene.
ILYEN T5-ös izzó helyett szeretnék LEDESET. Ilyesmit vettem csájnából, de egy forintot sem ér. Vibrál. 3db kellene a középkonzolba.
Szivargyújtó, hamutartó, könyöklő rekesz.
Tud valaki minőségi cuccról? Nem baj ha drága, csak tényleg jó legyen, garis legyen.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest