Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Projektor topic
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- E-book olvasók
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gibbs
csendes tag
-
Gibbs
csendes tag
válasz SirRasor #6190 üzenetére
Felvázolok neked egy nagyon olcsó és megbízható megoldást:
Veszel (vagy ha van, akkor még jobb) egy régi fajta, tekerős, potméteres villanykapcsolót. A kapcsoló mellé a falra erősits fel egy kis tálcát. Erre helyezz el és rögzíts egy régi, felhúzós vekkert, aminek eltávolítottad a kolompját. A vekker hátsó felhúzójára tekerj rá pár menet madzagot, aminek a másik végét tekerd rá megfelelő irányban a villanykapcsoló forgató gombjára.
Amikor a vekker ébreszt, a felhúzója visszafelé forog és elkezdi tekerni a potmétert, ami felerősíti a villanyodat. A potméteren lévő gomb átmérőjével tudod szabályozni a tekerés sebességét.
A szabadalmi díjon majd megosztozunk. -
-
Gibbs
csendes tag
Én is jártam a Tescoban és vettem 3db 6,5W-os saját márkás gömb égőt 723Ft/db áron. Ez szerintem most best buy. Nem szedtem szét őket, így csak a konnektoros fesz/áram/teljesítmény mérővel mértem. 50mA mellett 6W telj. felvételt mutatott a mérce. A cos fi értéke 0,55-0,60 volt. A súlyuk lényegesen kisebb, mint az Osramnak.
Szép semleges meleg fénye van, fürdőszobában egy hármas mennyezeti lámpában vannak, lefele irányítva. Teljesen jól bevilágítják a helyiséget, jobban, mint korábban egy 100W-os izzó.
Kiváncsian várom, hogy válnak be. Ha nem purcannak ki és ez marad az ára, akkor ezt a fajtát nem érdemes külföldről rendelni, pláne a mostani USD árfolyamon és még garancia is van rá.10W-os Tungsram nálunk sem volt.
Korábban vettem 5db 10W-ost a Mol-os Osramból, ebből kettőt rögtön cserélni kellett, amit szó nélkül megtettek.
[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
Ma itthon a legjobb választás a MOL-os, 10W-os Osram led égő, 2000Ft+5 matricáért, 2-3 év garanciával.
Vettem a Tescoban is akcióban Realm márkájut, 1800Ft-ért 9W-ost. 5 db-ot vittem haza, több alkalommal, otthon megméregettem, hogy mennyit tud a valóságban. 4-et visszavittem, mert, csak 4-6W-ot tudott, szó nélkül visszafizették az árát. Ennek az az egyetlen jó tulajdonsága, hogy szétszedhető, cserélhető benne minden, ha kell és van rá garancia. Szerintem itthon 200Ft/W árat szabad adni egy-egy égőért. -
-
Gibbs
csendes tag
Én 5050-es szalagból (48led/m, 7,2 W/m) csináltam a konyhapult világítást. Egy sorral olyan halovány lett, hogy még egy sort kellett beépítenem. Így összesen 2,7m lett és most megfelel kb. egy 120cm-es fénycső fényerejének.
A 3528-as az 5050-es fényének kb. az 1/3-át tudja csak.[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
válasz Lalaland #4646 üzenetére
Én G4-es változatban vettem ilyen "égőt". Abban 24db 3020-as led volt, az egész beöntve lágy szilikonba. Az 12V-ról ment volna, 3,6W-nak írták, de fénye alig volt ( a 7db 5050-es 1W-os ledem, amit a sólámpába vettem jobban világít) és kb. fél óra alatt elégett az egész sz@r. Nem tud hűlni.
Szerintem ne vegyél ilyet. -
Gibbs
csendes tag
válasz runner 125 #1696 üzenetére
Úgy emlékszem, hogy a 120db-os szalagon 3528-as, kisebb ledek vannak. 5050-esből úgy tudom nincs 120 db-os, de a hozzáértők majd kijavítanak. Rá kell keresni. Az enyémen 48 db 5050-es van méterenként, ez ad 7,2W-ot.
A fotó beillesztésnél úgy csináltam, ahogy írtad, fel is sorolta a fotók adatait, de nem illesztette be a
fórummotor.[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
válasz runner 125 #1671 üzenetére
A pult megfelelő megvilágításához az én tapasztalatom szerint legalább méterenként 14-15W szükséges.
Öt fotót akartam beilleszteni, de úgy látszik, egyszerre csak egyet lehet. Ez az első.[ Szerkesztve ]
-
Gibbs
csendes tag
Én nemrég csináltam a konyhapulthoz led szalagos világítást. Először 2m meleg fehér szalagot vettem, de még felragasztás előtt felpróbáltam és nagyon gyenge volt a fénye, így rendeltem hozzá még 2m hideg fehéret.
A felső pult aljára, egészen a szélére szereltem az alu profilt, hogy ne a falat világítsa. Két részre bontva kapcsolható, külön-külön 2db 20W-os tápegységgel. A tápokat a felső szekrény sarkaiba rejtettem és a vezetékek csak a világítótest végénél bújnak ki a profil mögött, így nem látszik semmi, csak a 7mm magas profil és a két kapcsoló, amiket középen a felső pult aljára, hátulra szereltem. A szalag Claro 48db 5050-es led, 7,2W/m, két szalag egymás mellett (meleg+hideg). Így lett elfogadható fényerősség.
A cuccot a ledcenter.hu-n vettem, de azóta én is találtam már olcsóbbat,de ők nagyon korrektek voltak. -
-
Gibbs
csendes tag
Én nem láttam különbséget a ledek színe között egy szalagon belül. Persze azért nem volt minden olyan egyszerű, mint ahogy leírtam. A meleg-és hideg fehér szalag nem egyforma hosszú, egy méternél már volt kb 1,5cm eltérés, így a meleget nem lehetett pontosan a vágásra kijelölt vonalon vágni, mert nem fért rá az 1m-es sínre. Rövidebbre vágtam, így meg nem égett az utolsó 3 led. Az utolsó előtti forrasztási pontról kellett vezetékkel "-" pólust a szalagvégi forrasztási ponthoz vinni, hogy az utolsó ledek is kigyulladjanak. A vágás után a másik szalagvégen pedig a szalag alsó és a felső rétegét kellett összeforrasztanom ugyanez miatt. Majd próbálok fotókat csinálni, de így készen már nem sok minden látszik.
-
Gibbs
csendes tag
Én most csináltam a konyhapult fölé ledes világítást, a tapasztalataim a következők:
Előtte egy 120cm-es fénycsöves lámpatest volt, ami kellő megvilágítást adott, jó is volt, de hát haladni kell a korral.
A "csemberlen" által is linkelt ledcenter-nél rendeltem előrelátóan két darab 1m hosszú, széles alu profilt, 2m méterenként 48db-os meleg fehér5050 SMD szalagot és 1db 20W-os ST-20 tápegységet. Amikor megjött (még a védőfólia levétele nélkül) felpróbáltam a felső szekrény aljára, bekapcsolva a fény sz@rt sem ért, olyan sötét volt, hogy a feleségem a fejemhez akarta vágni a modern technikát. Így aztán rendeltem újabb 2m hideg fehér szalagot és még egy 20W-os tápegységet, mert az első már nem bírta volna el.
A világítást két részre osztottam, mindegyik rész külön kapcsolható, önálló tápegység viszi. Az egyik a munkapult felett van, a másik a folytatásában inkább a mosogató fölé esik.
Mindegyik sínbe egymás mellé ragasztottam 1-1 hideg- és meleg fehér szalagot. A tápegységeket a felső szekrény sarkaiban rejtettem el és csak az alu sín végénél bújik ki a vezeték. A szalagok azonos polaritású pontjait forrasztással összekötöttem és egy-egy rövid vezetékkel egy kis sorkapocsba vezettem (de lehet kapni forrasztás mentes csatlakozót is), amit a sín mögött, nem láthatóan rögzítettem. Ebbe a sorkapocsba kötöttem a táp felől a felső szekrényből kibúvó drótokat. Elölről semmi nem látszik az egészből, csak a kb 1cm magas alu sín, amit a felső szekrény legkülső szélére kell erősíteni, hogy ne a falat, vagy csempét világítsa, hanem a pultot.
Így most már elég lett a fényerő és ha nem kell mind a két egység, akkor csak az egyiket is lehet égetni. A fényerősség persze még így sem éri el a 36W-os fénycső kb. 2800lumen erejét, de már megközelíti. DE! A összesen beépített 4m led szalag 28,8W teljesítményű, tehát nem sokat lehet vele megtakarítani. Az egész cucc saját kivitelezés mellett kb. 20ezer Ft-ba került, úgy hogy a led technika ma még csak nagyon drágán helyettesíti a hagyományost, de hát haladni kell a korral.
Bocsánat a hosszú szövegért, de talán valakinek hasznos lesz, én is sokat vajúdtam, mielőtt nekiálltam. -
Gibbs
csendes tag
Én is régóta rágódok fürdőszobába és konyhapultra jó minőségű ledes világítás összehozásán, de jó és olcsó megoldást még nem találtam. Amit linkeltél, azok közül a német oldalakon szereplő adatok jók, a magyar oldalon lévők kamuk.
A 900 lument nem nehéz összehozni, de nem 4W-ból, az mese!
Ma a legújabb, leghatékonyabb led a Cree XM-L, aminek a T6 binje 91 lumen/watt fényáramot ad, a maximális 3A áramfelvétel mellett. A leden eközben 3,337V esik, ez így 10W bemeneti teljesítmény. Ennél jobb hatásfokú led még nincs a kereskedelemben, de már aktuális lenne egy új emitter megjelenése, mivel az XM-L már több, mint egy éve a piacon van.
Ilyen mérvű meghajtás mellett persze irdatlanul sok hőt termel a led, amit tartós üzemben bizony el kell vezetni, megfelelő hűtéssel. 700mA-os meghajtásnál ugyanez a led 280-300 lument ad le és a hűtése sem olyan gond, elég hűtőbordára erősíteni, de hővezető pasztát, vagy ragasztót célszerű használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Lexus, Toyota topik
- Steam topic
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Parfüm topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- AiXun T3B T210 forrasztóállomás + tartozékok
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest