- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Egyedi Ryzent kér a Lenovo a készülő olcsó kézikonzoljába?
- Scuf Reflex Pro kontroller és egyéb Black Ops 6 érdekességek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- TrackPoint nélkül jön az új Thinkpad?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Egérpad topik
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz cinemazealot #14037 üzenetére
Sajnos ez lesz a megoldás. Ahogy észrevettem, nagyon okos vezérlők vannak, de csak kis teljesítményre. A nagyobb teljesítményű, azonos tudású vezérlők horror árban vannak, lényegesen olcsóbb jelerősítőkkel megoldani ugyanazt.
Hasonló megfontolásból érdemes jelerősítőt használni nagy távolságok áthidalására, semmint bikakábeleket húzni mindenhova.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz cinemazealot #14032 üzenetére
És ha teszel mögé egy 6A-os jelerősítőt?
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
kuyarashi
őstag
válasz cinemazealot #14032 üzenetére
Elírás.
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
cinemazealot
addikt
válasz cinemazealot #13825 üzenetére
Hölgyek-Urak! Létezik olyan távirányítós dimmer, ami képes lassú fade-in és fade-out effektre 12 V/60 W-on? Amit a múltkor vásároltam eBay-en, csak kb. 10 fényerő szintet képes beállítani, ha nyomogatom a +/- gombot. Most viszont azt szeretném, ha a fel- és lekapcsolás olyan lenne, mint a mozikban: pl. 5-10 másodperc alatt 0-ról 100%-os fényerőre vagy vissza, lehetőleg minél fokozatmentesebben.
Találtam is egyet, ami működése alapján még szimpatikus is volna, de ha jól olvasom, ez csak 2 A-ig jó. Valami erősebbről és távirányítósról tud esetleg valaki?
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13973 üzenetére
Semmi baj,csillárrol volt szó.Éns sem olvastam vissza.
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13971 üzenetére
Azt írtad 3 db van,bár most 1 meghalt,gondolom pótolod.
-
Tony21
tag
válasz cinemazealot #13833 üzenetére
Arra gondoltam, mikor a piros on/off kapcsolóval van off állásban. Gondolom ekkor is kell, hogy legyen fogyasztása, hiszen a távirányító jeleire (bekapcsolás) reagálnia kell.
De ez az 5,5 mA rendben lesz Köszönöm!
Azért kérdeztem, mert 3db sorba kötött 18650 akkuról szeretnék üzemeltetni egy kis darab ledszalagot, olyan helyen, ahol nincs lehetőség hálózati betápra (illetve lenne, de sok fúrás/faragás).
-
Tony21
tag
Az RF vezérlő standby áramfelvételét meg tudnád mérni?
-
Kernel
nagyúr
Ha az 5 V ág nincs leterhelve semmivel, az is okozhat ilyen instabilitást.
Átlag PC-tápoknál az 5 és 12 V kimenetet együtt figyeli a szabályzó (nem is tehet másképp, ezekben nincs további DC-konverter, amit külön lehetne kezelni), megfelelő leosztással, de az 5 V-ra súlyozva inkább, mert azt kell pontosabb értéken tartani.
Terhelés nélkül viszont, ahogy próbálna rászabályozni, az 5 V ágat túllőné, így nem képes korrigálni a 12 V csökkenését.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
cinemazealot
addikt
válasz cinemazealot #13654 üzenetére
A napokban megérkezett a meleg-fehér LED-szalagom, amit tegnap be is üzemeltem egy távirányítós dimmerrel (2 méteres szakaszonként két oldalról 1,5 mm²-es vezetékről táplálva). Próbaképp egy régi PC-táp P4-es ágáról hajtottam, ami sajnos lekornyadt kb. 11 V-ra (valószínűleg a táp hibája, nem ok nélkül nem volt már használatban), de 6 méternyi szalag áramfelvételének ~2,3 A-t mértem. Ez kerekítve 30 W, tehát kb. 5 W/m-rel lehet számolni ennél a szalagnál.
-
cinemazealot
addikt
válasz cinemazealot #13652 üzenetére
Valaki viszont az RGB csíkra azt írta, hogy "Fogyasztás 5 méteres 4A-nál (mindkét oldalról táplálva), 12V * 4A = 48W, 48W / 5m = 9,6 W méterenként".
Egy másik a meleg fehérre: "A teljes szalag teljesítménye körülbelül 48 watt, ha 2 oldalról csatlakozik."
Akkor gerendánként 2 A-rel mindenképpen számolnom kell, és így valószínűleg nem lesz elég a 0,75 mm².
(#13653) macilaci78
Köszi, be is tettem a dimmert a watch list-be. De ezen a 0,75-ön még agyalok. Lehet, hogy majd mégis behúzok egy vaskosabbat... Egyébként én is épp azt nézem, hogy amekkora fénye lesz ennek, akár fővilágításnak is jó lenne.[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz cinemazealot #13652 üzenetére
Szerintem elég a 2×0,75 mm^2 szalagonként, 2,4 méteres darabokat elég is egyik végén betáplálni.
Az kb 7,5 m, szűk 10 A.2,4 (m)×3×1,2 (A/m)=8,64 A a max az öregedés miatt, plusz az apró (kötések, vezetékek ellenállása). Szerintem egy 8 A-es dimmer elég.
Egy apró domború textúrás fényvisszaverő lemezzel akár fővilágításnak is elég.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
peter889
őstag
válasz cinemazealot #13566 üzenetére
Pl. ilyen lámpa nagyon tetszik: [kép]
Egy vulkánkitörést ábrázol. Működés közben a piros szemcsék állandó mozgásban vannak.
Ilyesmiket honnan lehet rendelni?
Köszönöm szépen előre is.[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz cinemazealot #13566 üzenetére
Igazad van, elég tág fogalom. Még gondolkodom rajta. Szóval nem RGB-s szalagokra gondolok.
Legjobban talán azok tetszenek, amikben valami folyadék van és az áramlik és a színt is lehet állítani.Van az első két általam linkelt. Az egyik az e27 foglalatú forgó gömb 6 wattosnak van megadva, míg a magában komplett (nem igényel foglalatot ) forgó gömb 3 wattosnak.
Lehet-e hinni ezeknek az értékeknek?
A 6 wattosnak megadott tényleg kétszer erősebb mint a 3 wattos?És szerintetek a forgó gömb méretének van-e valami jelentősége?
Mert méretben is eltérőek ezek.(Legjobb volna, ha mindegyiket kipróbálhatnám a sötétben, de erre sajnos nincs lehetőség. Legalább bemutató videót csatolhattak volna.)
Pár napja megrendeltem ezt: [link]
Ha megérkezik, beszámolok róla miként szuperál, ha érdekel valakit.
(Élőben láttam ilyet egy városi utcai árusnál, 15 ezer forintért árulta. De még talán távirányító sem volt hozzá. )[ Szerkesztve ]
-
csatacsita
tag
válasz cinemazealot #13556 üzenetére
Köszönöm szépen! Mindent megtudtam. Kár volt beleugrani ilyen gyorsan, nem gondoltam volna, hogy ennyire fajsúlyos veszteség érhet egy rossz vétellel. Ráhibáztál, szinte ugyanilyenem van.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ez kettős dolog. A kapacitív előtétes lámpánál a cosφ leromlik mondjuk 0,5-re. A létrejövő kapacitív meddőkomponenst nem méri az óra, de azt a hatásos teljesítményt, amitől világít a LED, vagy melegszenek egyes alkatrészek, azt már igen.
Viszont a LED olyan érzékeny, hogy már μA-ok hatására is parázslik. Ez is hatásos teljesítményt képez, de gyakorlatilag mérhetetlen fogyasztásként.
Mi van (még) benne, amitől a fénye gyakorlatilag feszültség független?
Ennek is több összetevője van. A LED sajátos, határoló karakterisztikája miatt, bizonyos határig nem mindig tűnik fel a változás.
Továbbá, ha nő a szinuszjel torzítása, felharmonikustartalma, a kapacitív előtét azzal szemben kisebb impedanciát tanúsít, mivel a kondenzátor a tiszta szinuszjelre (alacsonyabb frekvenciára) van méretezve.
Ezért van olyan effekt, hogy amikor egy ilyen lámpára triac fázishasított jelet küldök, annak impulzustartalmát a kapacitív előtét jobban átviszi, mint magát az 50 Hz szinuszt. (Most az részletkérdés, hogy a dimmert még egy izzólámpás terheléssel is stabilizálom, azzal kötöm párhuzamosan a LED-lámpát, hogy normálisan működni tudjon a dimmer.)
Ahogy leszabályzom a dimmert, az izzó fénye csökken, míg a LED világosabb lesz. Az impulzusok miatt rendellenes zúgás hallatszik és tönkre is megy, ha tovább erőltetem. Elképzelhető, hogy az üzemzavar miatt is történt valami torzulás a jelben, ami kompenzálta a feszültség csökkenését.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
pjen
félisten
Gyárilag 300w os ceruza halogén van benne,de néha lehet kapni bele való kompakt fénycsövet is.Viszont a szabályzót ki kell kötnöd.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz cinemazealot #13544 üzenetére
...az egész sokkal többe jönne ki, mint ha hagynám éveken át derengeni a LED-eket.
Épp ez az, hogy a derengés nem kerül semmibe, villanyórát meg sem bírja mozdítani, illetve ha elektronikus mérő, arra sem hat. A kapacitív meddőt eleve nem méri. A hatásos teljesítmény (ami fénnyé alakul), az meg jelentéktelen, µA-ekből képződik csak.
Nekem is van egy hasonló, ebben mondjuk nem sok pufferkapacitás van (47 µF), késleltetést nem okoz, de nem is vibrál a kamerás teszten (a kis áram miatt kis kapacitás is elég neki).
Egyszerű, kapacitív előtétes lámpa, természetesen nem IC látszik rajta, csak egy integrált Graetz-híd:
Könnyen szét lehet pattintani, nem lesz semmi baja.
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13544 üzenetére
Pedig van kétsarkú váltó kapcsoló,például Prodax.
-
Kernel
nagyúr
válasz cinemazealot #13540 üzenetére
A szórt kapacitásokon szivárgó áram minden ilyen hálózaton jelen van, csak például a LED tud ennyire érzékeny lenni, hogy még láthatóvá is teszi.
Párhuzamos kondenzátorral vagy ellenállással söntölhető általában. De ellenállást rákötve, üzem közben az melegedni fog, vagyis 1-2 W-ot el kell fűteni. De ezt ki lehet kísérletezni, kevesebb is elég lehet.
Kondenzátort is szoktak használni, ami nem fűt, vagy csak minimálisan, illetve a kapacitív áramot a lakossági villanyóra sem méri.
-
mzso
veterán
válasz cinemazealot #13540 üzenetére
"A másik 3 W-os és lehet benne simító áramkör, mert azt nem látom villogni és kikapcsoláskor is idő kell neki (~2-3 másodperc), hogy teljesen elsötétüljön."
Ezt meg tudnád osztani melyik márka/típus? Nekem kis teljesítményűből még csak vibrálósat sikerült találni...
Emlékeim szerint tuti megoldás az hogy olyan kapcsolót raksz be ami a nullát is kapcsolja. Amúgy max vezetékezéssel lehet próbálkozni. Elválasztani a LED-es világításhoz vezető vezetékeket a többitől
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest