Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Taposzeb
csendes tag
válasz macilaci78 #13998 üzenetére
Viszont, ha ez a hármas működik, akkor rakhatok bele 1500 lumenes LED-eket is, azokból azért van választék, ráadásul a Philipsek is normális áron vannak. Azt jól sejtem, hogy ha az alap foglalat 60W akkor az hármaselosztó egyes részeibe max 20W-os égők mehetnek?
"Komolyan erre a lámpaernyőre cseréltél egy 10 égős csillárt egy 35-40 m2-es helyiségben?"
Igen, az asszonnyal nem vagyunk se túl okosak, se túl tapasztaltak
(Illetve a bonyolultabb megoldások hívei vagyunk, kilincshez veszünk házat.)Van egyébként a helyiségben egy állólámpa, illetve a tv asztalra is szeretnék még egy kisebbet + egy dekorációs ledfüzért, de azt szerettem volna elérni, hogy a fali kapcsolóval teljes fényt tudjak csinálni a szobában, ha szükség van rá, a többi fényforrás pedig csak hangulatfény.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Taposzeb #13977 üzenetére
Szia!
Nagyon pontszerű lesz az a megvilágítás, éles, kontrasztos árnyékokkal. Ha a falak mentén elégséges is a fény, középen sok lesz, illetve bármiért is nyúlsz, azt saját magad fogod árnyékolni.
Fele ilyen fényerővel azt fogod elérni, hogy félhomály lesz a falak mentén.Nyugodtan vedd meg a 4300 lumenest, de is csak kb 2/3-a annak, aminek a helyére teszed. Pár falikarral, állólámpával egyenletesebben el tudod majd osztani.
Komolyan erre a lámpaernyőre cseréltél egy 10 égős csillárt egy 35-40 m2-es helyiségben? Oldalra jóformán semmit nem ad, a fénycsóva szinte csak lefelé világít, felfelé is kérdés az izzó kialakítása miatt. Sötét lesz a falak mentén, nagyon.
Jó az a 3-as elosztó, amit mutatsz. Az alapvető gond abból fakad, hogy még mindig egy szűk helyre koncentrálódik a fényforrás, és még mindig csak egy szűk irányba jut el a nagyja. A Nap teljes fényerejét is beledughatod egy csőbe, ha a falán nem jut ki, nem sokat ér.
pjen: igaz-igaz. Szüleimnél a szobámban 6 ágú, öcsémnél 12 ágú csillár van, mindkét szoba 5×5 méteres, a csillárokban a foglalat felfelé a fehér mennyezetre világít. Nem pontszerű és lényegesen kevesebb az árnyék, akár a sajátom is, mint otthon, ahol csak egy 15 W-os led van lefelé a 4×4 méteres hálóban.
mzso: a led kisebb sugárzási szöge végett egy kompakttal jobban jár, ha csillárt akar kiváltani.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Taposzeb
csendes tag
Egy ilyen vajon mennyire gyújtja rám a lakást?
http://kutyubazar.hu/egyeb-otthon-lakberendezes/18386-villanykorte-eloszto-adapter.html
Egyébként ilyen felhasználásra milyen lámpaernyő típus a legmegfelelőbb? Az ilyen egyszerű fémhálós és teljesen áttetsző üvegbúrákat leszámítva?
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Taposzeb #13993 üzenetére
Tulajdonképpen megoldható,némi barkácsolással.Az a búra 44 cm,ha veszel egy ufó lámát aminek az alapja nem nagyobb és több foglalatos,hozzá fogathatod a búra tetejéhez,vagy egy méretes LED paneltPersze azokon az apró lyukakon akkor sem világítana be egy akkora szobát.
-
Taposzeb
csendes tag
LED volt az első elképzelésem, de valahol azt olvastam, hogy a nagy(obb) fényerejű égők vagy nem elérhetők, vagy gazdaságtalanul drágák, és az alap problémára nem jelent megoldást, miszerint az "egy forrás-vakító fény-nem optimális ernyő" nem szerencsés hármas. Ezeknek megfelelően, akkor csak úgy jöhetne szóba LED, ha létezne átalakító ami egy függőleges e27 foglalatból mondjuk vízszintes hármasat csinál. Én hajlanék rá, ha meg lehetne oldani.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Taposzeb #13984 üzenetére
Hmm hát ehhez nem tudok hozzá szólni, ilyet még nem láttam működés közben.
Ezen csak azokon a kis réseken jön ki a fény? Ha igen akkor lehet, hogy igen csak szúrni fogja szemet. Leginkább kipróbálni kéne valamivel. (Mivel alul felül meg teljesen nyitott, nem tudom mennyire fog oldalra szórni fényt)Mivel mire szerkesztettem a korábbi hozzászólást már tova haladtunk megemlítem mégegyszer: LED-es fényforrásban nem gondolkodtál?
-
pjen
félisten
Három kompaktról volt szó,akinek írtam az értette.
(#13986) mzso:nem olvasol,csak irsz Egy 10x40 W os csillárrol váltana,azért egy 10 égős csillár nem pár centi,a hagyományos izzóknak a fénye is egész más,főleg 10 darabnak.nem pont szerű.De ez csak egy vélemény.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Taposzeb #13979 üzenetére
Mivel nem mutattad milyen a csillár sok okosat nem tudunk mondani. Ha direktben látszódik a fényforrás akkor az igen brutál lesz. Ha esetleg valami nagy búra takarja jó lehet.
" viszont a "szemkiégetést" szeretném elkerülni A csillárhoz ragaszkodnék"
Most akkor melyik? Mert ha olyan a csillár amiből kilóg a fényforrás, vagy be lehet látni hozzá akkor a kettő üti egymást.Amúgy meg ez LED-es topi úgyhogy nézhetsz akár LED-es fényforrást után is Pl:
http://www.anrodiszlec.hu/index.php/cPath/89/o8/v649[ Szerkesztve ]
-
Taposzeb
csendes tag
A böhömsége nem látszana a csillártól, ez nem probléma, viszont a "szemkiégetést" szeretném elkerülni. A csillárhoz ragaszkodnék, ezért is írtam ide. A 2000 lumen körüli cső még vállalhatónak tűnik? A 4300as-ra csak azért írják, hogy nem való lakásba, mert nagyon zavaró felé nézni?
-
Taposzeb
csendes tag
Üdv!
Kb 35-40 nm szobában (3,5 belmagasság) egy 10 X 40W (560 lumen) gyertyaégős csillár van. Ezt szeretném kiváltani, viszont egy egyfoglalatos csillárt vettem, ehhez néztem nagy fényerejű csavart fénycsöveket. 2000-5000 lumen között keresgéltem, ki is néztem egy 4300 lumenes Philips tornado-t, viszont kicsit elbizonytalanodtam, mert a gyártó honlapján lakásba nem, csak üzletekbe, illetve hasonló helyre ajánlják. Milyen problémám lehet, ha lakásban használom ezt az izzót, illetve, ha ez ésszerűtlenül sok mi az a maximum lumen amit még érdemes használni az esetemben? Természetesen vannak még fényforrások a szobában, de szeretném, ha ez a központi fényforrás önmagában is elég fényt biztosítana, mert a többi lámpát hangulatvilágításra használnám csak.
Köszönöm szépen, ha valaki megosztja a véleményét!
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13973 üzenetére
Semmi baj,csillárrol volt szó.Éns sem olvastam vissza.
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #13971 üzenetére
Azt írtad 3 db van,bár most 1 meghalt,gondolom pótolod.
-
peter889
őstag
Köszi, hogy válaszoltál.
Pontosítom magam: Nem a V-Tacnál szerettem volna megnézni az RGB körét, hanem a helyi Mixvillnél.
De csak rendelni tudták volna. Lehet, hogy rendelek, de kissé keveslem a 6 wattot. Jó volna látni működés közben.
Köszi szépen az infót az akcióról. Csak rendelni nem éri meg a postaköltség miatt. Esetleg ha átmegyek Debrecenbe. 50 km nekem.(#13936) Silentfrog, Szegeden V-Tac márkabolt? Honlapjukon csak a debrecenit írják: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Egy-két
tag
Tudom hogy hülyén fogalmaztam meg, tehát pontosan most ilyen van:
[link]
Fényforrásként s 2 db, mert egy kiégett de a csillárba 3 db volt behelyezve ezelőtt.
Így tudtam segíteni a válaszadáshoz ?
Az ufós foglalatos kérdést úgy értem hogy egy ufo lámpa amibe több darab foglalat van, tehát hasonló mint a mostani csillár foglalat kiosztása, de már lapos kivitel, s még jobb hatásfok.[ Szerkesztve ]
-
Egy-két
tag
Segítséget szeretnék kérni mennyezeti csillár lámpa test LED-es alternatívára való cseréjéhez .
Nappaliba lenne, most 3 db energiatakarékos 9-11 wattos halogén (?) ,,izzó" van bent.
Ehelyett nézelődtem Obi és Praktiker háza táján valami nagy, ufó stílusú utód lámpa után.
Eddig ezek tetszettek meg:
[link]
[link]
[link]
[link]És olyan igényem van a lámpa szempontjából, hogy minél nagyobb legyen, gondolom akkor nagyobb kúpszög alatt tudja szórni a fényt a nappalimban, valamint hogy túl drága se legyen. Okos funkció, és változtatható szín hőmérséklet nem kell. Mire figyeljek oda? Esetleg jobb egy normál nagy méretű ufó lámpa e27es led körtével töltve ?
Ti mit ajánlotok ?[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #13963 üzenetére
Boncolgatás nem ugyanaz, mint az áramkörök ismerete. Akkor ugyanis tudnod kellene, hogy a PC-tápok többszörös védelme nem ugyanaz, mint az egyszerű tápok alapvető áramkörei.
Attól még, hogy nem ismered fel, minden kapcsolóüzemű dugasztáp (még a régi, stabilizálatlan kimenetű telefontöltők is) el vannak látva primer áramkorláttal, ami az emitterellenálláson eső feszültséget használja fel a szabályzáshoz. Ez úgy van méretezve, hogy bizonyos terhelésnél szépen leszabályoz. Enélkül még a bekapcsolási túláramokat sem tolerálná, tényleg használhatatlan lenne. A gagyibb dugasztápoknál olyan is van persze, ahol a trafó méretén spórolnak, emiatt sem tudja leadni a névleges áramot.
Másik dolog a feszültség stabilizálása, ami többféleképpen megoldható. Legelterjedtebb az Zener-diódával vagy TL431 stabilizátorral kombinált optocsatolós negatív visszacsatolás. Előbbi pontatlanabb, a gagyi tápok jellemzője, míg a TL431 precíziós söntstabilizátor alapvető elvárás.
Tehát ezek a nélkülözhetetlen alapáramkörei egy ilyen tápnak és máris kétféle szabályzásnál tartunk.
Ehhez képest külön fogalom a PC-tápok plusz védelmi áramkörei, aminek az a dolga, hogy az alapáramkörök hibái esetén szóljon közbe, a terhelés védelme érdekében.
De összekevered még a PC-tápvédelem másfajta működését is, ami túlterhelésre leáll, majd áramtalanítással újraindítani szükséges. Míg ezek a dugasztápok leszabályoznak és a túlterhelés / zárlat megszűnése után visszaállnak normál üzembe.
Hogy meghibásodik valami, az külön téma, annak oka is mindig visszafejthető, ezt most hagyjuk.
Nem pihenteto alvasrol van szo, ezeket napi nehany orara tervezik, atmeneti hangulatvilagitasnak
Teljesen mindegy, mert ha a hőegyensúly beáll mondjuk félóra alatt, utána már nem fog tovább melegedni. Hogy a tervezett vagy feltételezett össz. üzemórát szakaszosan használja fel valaki vagy 24/7-ben, az már az ő saját belátása, de a gyakori kikapcsolgatás még árthat is.
Ennek semmi köze a tervezéshez.
Vagy akkor mondd meg, mi történik, ha tovább járatják? Fáradtságra fog panaszkodni?
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Chaser
legenda
válasz Kernel #13961 üzenetére
Nem pihenteto alvasrol van szo, ezeket napi nehany orara tervezik, atmeneti hangulatvilagitasnak
Amivel lehet kicsit csalni amit mondtam, 10wos ifenyhez legalabb 20as tap
Nem szabalyoz ezekben semmi ( : se rovidzar, se tulfesz, se tularam vedelem, jobb esetben egyszer megallnak, rosszabban fust kisereteben teszik, meg rosszabb esetben konkretan kigyulladnak, eg y doboznyi van amit kidobtam, felboncoltam, par eve benne voltam a led temaban, meg most is van egy dobozzal, gagyi tapokbol is raktam el elrettento peldanak, ha gondolod amint odajutok szivesen kuldok 5a-re szitazotta 2a-s elektronikaval, egy feltetellel, hasznald 60wos szalaggal 24/7-ben ((( : ezeket anno azokhoz kuldozgettek
Leszabalyoz dolgot nem tudom honnan veszed, minosegi pc tapok is tudnak mukodni a megadott teljesitmeny felett, 150wos deltat 200wos geppel hasznaltam pl, gagyikban meg plane nincs semmi, max halovanyabban fog vilagitani a led ha nagyon nem birja
Aki komolyabban ledezik vesz ujan egy fsp-t 5e-ert, legkisebb kb 300w 12v-on, osszes szukseges vedelemmel, apron meg meg olcsobb akar nagyobb teljesitmenyu is, ket agat kell kell rovidre zarni ahogy a pc is teszi az ehhez szuksegey alaplapi csatikkal a 20 v 24 tus tap reszen, onnantol be van kapcsolva es teljesen mind1 neki pct v ledet v egyebet szolgal ki
Tegye fel a kezet akinel nem pukkant el router, nyomtato, monitor tap, router is max 1a-t vesz fel max, de a tapok ki vannak centizve es a vegtelensegig nem birjak, v telefon toltoje, es azokat eleve nem is 24/7ben hasznaljuk, 0,5a-t is nyugodtan rakotheted 2a szuksegletu telefonra, sokkal lassabban, akar instabilan, de fogja tolteni_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #13960 üzenetére
Szerkeszteni akartam, de duplázott a fórum:
Terhelhetőség felett ezeket a dugasztápokat nem is tudod használni, leszabályoz a túláramvédelem, leesik a feszültség. A gagyibb fajtáknál a feltüntetett áramot sem bírja leadni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #13960 üzenetére
OK, akkor áruld el, hogy szerinted hány óra üzem után, hány óra pihentető alvást iktassunk be, hogy regenerálódni tudjon a szervezete?
Terhelhetőség határán való üzemeltetés az össz. élettartamot befolyásolja, nyilván nagyobb hőmérsékletre áll be. Alacsonyabb hőfokon tovább él általában, ezt senki nem vitatta.
-
Chaser
legenda
válasz Kernel #13956 üzenetére
félreérted, _nem 24/7_-re vannak tervezve ezek a bohóc tápok, nem véletlenül tüntetik fel értelmesebb helyeken
úgy meg aztán főképp nem, hogy a terhelhetőségük határán, akár felette használják őket
24/7-re max a valós terhelhetőségük feléig szabad használni, akkor nagy eséllyel hosszabb távon még élni is fognak
komolyabb pc tápot is 24/7-nél bőven túlméretezve van értelme használni, akkor is ha gond nélkül megy 80-90%-os kihasználtságon, napi pár óránál nem feltétlen okoz gondot - egyebek miatt okozhat, de egy normál állapotot feltételezve nem -
nem véletlen hullik sok modem v monitor belső táp sem, egyszerűen alul vannak méretezve, sokszor gagyi alkatrészekkel megfejelve, noname kínai tápok ipari hulladék kategóriajobban érdekelne dreamcolor szalag, senki nem használ? kérdeztem most egy boltban hátha alapon, 10 perc keresés után kihoztam egy normál rgb szalagot ( :
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
kuyarashi
őstag
válasz Kernel #13958 üzenetére
Köszi a segítséget. UPC modemektől származik pár tápom. Gondolom azoknak normálisabb a belseje, viszont be kell majd szereznem egy 2A-est így is, úgy is, ami egy HDD mobilrekkhez kell majd, oda pedig nagyon nem mindegy milyet választok.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #13957 üzenetére
Ezt én is már csak a belsején tudom megbecsülni, az áramköri kialakításból, illetve alkatrészekből, mérésekből. De nem vásárolok ilyeneket, akad elég a lomtárban.
Ránézésre az előbbi fotón szereplő forma gyenge belsőt szokott takarni. Ami a linken volt, az viszont létezik komolyabb vagy gagyi belsővel is (formai utánzatok).
Kétség esetén célszerű felülméretezni és a melegedést is megfigyelni, hogy ne legyen túl forró üzem közben. Feszültség is könnyen ellenőrizhető terhelve és terheletlenül.
Ebben a 12V / 1A dugasztáp kategóriában terheletlenül is lehet egy kis melegedés, de a jobbfajtáknál (IC-s primer vezérlés + FET) annyi sem.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz Kernel #13954 üzenetére
Csak füzért veszek, Kínából tápot nem merek rendelni. A lényeg, hogy elég neki az 1A.
Ha már a tápoknál tartunk, milyen márkájút érdemes venni. Ill. honnan tudom egy tápról, hogy jó minőségű?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #13955 üzenetére
A hőegyensúly beállta után már nem melegszik tovább, onnan kezdve mindegy, hogy meddig megy. Ez vonatkozik minden elektronikus készülékre.
Ügyfeleim is szokták kérdezni, hogy meddig mehet a TV, de annak sincs szüksége pihentetésre, hogy utána újult erővel dolgozhasson tovább. Sőt, minden kihűlés-melegedés a hőtágulás miatt BGA és egyéb anyagfáradásokat okozhat, ezért rövid időre kár is kikapcsolni, többet árt.
Az össz. élettartam órája természetesen ketyeg, annak lesz egy határa valahol. Ebben lehetnek különbségek, pl. egy PC-monitor nagyobb élettartamra van tervezve, mint egy TV (Samsung embere mondta, nem én találom ki).
-
Chaser
legenda
válasz Kernel #13954 üzenetére
azt sokan kifelejtik, hogy ezek a tápok nem 24/7-re vannak tervezve, ahogy a nagyobb pl 5050-esnek való tápok sem, ezt azért általában az értelmesebb eladók jelzik is
a legtöbb nem ért hozzá, elég sok tápom volt, 2a-s 5a-re átszitázva aranyos volt, megfogtam és már a tömegéből éreztem h valami nem stimm
ha a szalag valós fogyasztása pl 60w, ennyi mondjuk 5m-es rgb 60led/m fogyasztása, teljes nyugodalommal legalább 100w-os tápot kell rárakni, és lazán mehet 24/7-re is, de nem ezt a vacak eldobható legalja kínait, nagy része tűzveszélyes kategória, de árulnak ők értelmeset is, külön szerelhetőekből láttam ilyet, viszont kerülnek annyiba mint itthon egy fsp 350-es újan, kb 5k, leginkább ezekből érdemes nagy mennyiségű szalagnak tápot csinálni 24/7-re, lazán megoldhatók passzívnak is, vagy némi ráfordítással hangtalannak 5v-on járó pár száz rpm-es ventivel h biztosan ne legyen gond
szerintem_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #13953 üzenetére
Hogy mi lesz a csomagban, az más kérdés, az egyik vásárló fotóján már nem ugyanaz látszik.
Ilyen LED-füzérek nem sok árammal mennek, ahol 1 A-t ír, az sem a tényleges áramfelvétel, csak olyan dugasztápot ad (vagy csak ír?) hozzá.
Valószínűleg olyat fog küldeni, ami elviszi az adott füzért. Persze, ismerünk tőlük simlis húzásokat is, de azért a többségnek nem érdeke, hogy problémája legyen.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz kuyarashi #13952 üzenetére
Ez az eladó meg már biztosra megy? 10-től 50 m-ig 2A-es tápot ad.
Egyébként 1A-es van itthon, szóval majd ki tudom próbálni, de ha nem elég neki, akkor be kell majd szereznem 2A-es tápot, amit nem szeretnék a karácsony előtti, utolsó pillanatra hagyni.[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz Kernel #12329 üzenetére
Kicsit visszakanyarodok. Most 20 m-es led füzért veszek.
Régebben tárgyaltuk, hogy 10 m-nek 12V, 1A DC kell, a link alatt viszont 5 m-től egészen 30 m-ig 1A-t "ajánlanak".
Szerinted ez megállja a helyét és elég lehet az 1A?
Előre is köszi.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Kernel
nagyúr
Régen is voltak potméteres triac-dimmerek, amit csak a kapcsoló helyére kellett bekötni, egyszerű, közismertnek számító áramkör. Sőt, annak érintőszenzoros változata, a Siemens S576 IC-re épülő áramkör, ami már 30 éve is létezett. Nekem is van belőle két megkímélt darab.
Utóbbinál az IC 15 V tápellátását is meg kellett oldani, de az izzón átfolyó mA-szintű áram (amitől nem világít és a villanyórát sem mozdítja meg) elég a készenléti állapothoz. A triac vezető állapotában pedig kondenzátor tárolja a töltést. LED-hez használhatatlan, mert az ennyi áramtól is világít, vibrál. De még áramköri módosításokkal, illetve műterheléssel sem tudtam alkalmassá tenni.
A PIR BISS0001 CMOS-áramköre viszont elenyésző áramot igényel, de érzékenyebb LED-lámpáknál (amik például a glimmlámpás kapcsolóval is problémásan működnek) elvileg ezzel is előfordulhatnak gondok.
[ Szerkesztve ]
-
MarQs
senior tag
Pedig járt már az a fehér holló ebben a topikban is...
...csak kelly7 úgy tűnik már nem annyira aktív, viszont a fentebb linkelt munkájához valszeg használt Mi-Light vezérlőt.
Illetve, van itthon is néhány bolt, ahol forgalmazzák a motyót![ Szerkesztve ]
"Vagy fejlődsz, vagy hanyatlasz, nincs stagnálás!"
-
Kernel
nagyúr
Applications: Incandescent lamp, energy-saving lamps, LED lamp, fluorescent lamp and other kinds of loads.
Kétségtelenül a kompakt fénycsöveket szokták energiatakarékosnak nevezni (a maga idejében), ami fluoreszcens is, csak azért írja utána ismét, mert azzal meg a fénycsövek további fajtáira utal. Ezek csak ilyen laikus fogalmi keveredések.
A kapcsolónak annyi szerepe van elvileg, hogy ezek a lámpák és áramköreik különböző kölcsönhatást gyakorolhatnak az érzékelő triac-áramkörével, ami vibrálást, illetve rendellenes működést okozhat, akár be- vagy kikapcsolt állapotban.
Ebben az esetben addig kell kapcsolgatni, míg valamelyik állásban jó lesz.
-
mzso
veterán
válasz Kernel #13941 üzenetére
Végül multiméterrel oldottam meg én is. Hosszabbítóval hoztam földet a konnektorból.
Amúgy a korábban már említett, legócsóbb szögletes belsejű mozgás érzékelőt teszteltem, ami tegnap érkezett meg.
Nem meglepő módon nem fért be a kapcsoló helyére. És mivel nem csavaros a doboz sem, tehát így is úgy is kellett volna tiplinek fúrni lyukat (a mozgás érzékelő lyukba tákolása mellett) inkább a fali 80 mm-es dobozba raktam. Teljesen jó lett, pont jó helyen van, így nyitásnál egyből kapcsol és jól be is látja a helységet. (Épp hogy el tudta fedni a fali dobozt mert úgy látszik oválisra meg lett nyomva)
Bár azt nem tudtam megfejteni mire jó, meg hogy melyikre kapcsoljam benne a kapcsolót. Volt fluorescent és ES (energy saving) lamp fokozat. Aztán meg rá volt írva, hogy ES=incandescent. No mindegy, hagytam az alapon (ES).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Multiméterrel is lehet mérni, akár a víz vagy gázvezetékhez képest is, csak az esetleg messze van.
Vagy kézzel megfogni a multiméter egyik végét, de ez csak hozzáértőknek ajánlott:
– A multiméterek bemeneti ellenállása 10 MΩ nagyságrendű, tehát ezen keresztül nem ráz, de ha rossz állásba van kapcsolva, akkor direktben agyonvághat. Ha nagyon ócska műszer, akkor pedig lehet kisebb is az ellenállás.
– Száraz cipőtalpon vagy papucson keresztül nem tud veszélyes nagyságú áram kialakulni a föld felé, de egy jó multiméter még így is mutat kb. 60 V-ot a fázison, amiből az beazonosítható.
-
MarQs
senior tag
Sziasztok!
Mi-Light termékekkel - főleg a vezérlőkkel, applikációval kapcsolatban - van esetleg valamilyen tapasztalat?
Jól jönne némi végfelhasználói visszajelzés, mielőtt komolyabb beruházásba kezdek...
Előre is köszi![ Szerkesztve ]
"Vagy fejlődsz, vagy hanyatlasz, nincs stagnálás!"
-
macilaci78
nagyúr
A védőfölddel próbalámpával összezárod. Ha villan, mielőtt a Fi-relé leoldana, akkor fázis, máskülönben nulla.
Ha nincs Fi-relé, akkor világítani fog villanás helyett.Még lehet, próbalámpa sem kell, de semmi esetre se egyedül csináld és ne szigeteletlen szerszámmal!
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Egy gyors kérdés: Hogy döntöm el fázis ceruza nélkül hogy két fekete vezetékből melyik a fázis és melyik megy a lámpához? (A megnyalást leszámítva)
-
mzso
veterán
válasz peter889 #13932 üzenetére
Én magam ilyet soha nem vettem. De viszonylag sok helyen forgalmazzák a V-TAC-ot. Esetleg ha elmész egy Mixvillbe talán ki tudsz egyet próbálni. Mintha korábban láttam volna ott próbálható LED-eseket. (Bár gondolom bolt/eladó válogatja)
Más bolt nem jut eszembe ahol esetleg még ki lehetne próbálni. Úgy rémlik a két V-TAC webshopnak is van egy-egy igazi boltja is, meg az anro-nak is. Nézd meg hogy valamelyik a közeledben van-e.
Nagyon messze ne menj, mert több lesz az utazási költség mint a lámpa -
peter889
őstag
válasz macilaci78 #13933 üzenetére
Értem, köszi, szóval a fehér fényre vonatkozik.
Ok, majd írok nekik, csak előbb jó volna találni helyette másik RGB-s körét.
Vaktában venni már nem merek, és várom, hogy valaki itt ajánljon valami jót.
Persze, majd beszámolok a fejleményekről.
Ok, megírom majd nekik, hogy az elemlámáikkal (pontosabban akkus) elégedett vagyok. -
macilaci78
nagyúr
válasz peter889 #13932 üzenetére
nem tüntetik fel, hogy a lumenérték a fehér fényre vagy a színesek közül melyikre vonatkozik - mindig a max fényerőt értik, rgb esetén ezt a fehér adja.
Ha tudsz angolul, akkor írd le nyugodtan, hogy egy fórum ajánlásár szavaztál bizalmat a boltnak és az elemlámpáikkal elégedett is vagy. Szóval vagy a villanykörte nálad lévő darabja nem buena, vagy a termékvonal. Minden esetre a fórum nagy érdeklődéssel követi a fejleményeket...
-
peter889
őstag
válasz macilaci78 #13905 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszaitok.
Tudnátok megbízható, legalább 8 wattosnak feltüntetett E27-es foglalatú RGB körtét ajánlani, ami nem zenél, és aminek a működtetéséhez nem kell mobiltelefon?
(Akár külföldről, akár belföldről.)
Szerettem volna a V-Tacnál megnézni a a 6 wattos RGB-s izzójukat, de csak rendelésre tudták volna csak leszállítani.(#13895) mzso, Az elemlámpás topikban a nyitó hsz-ben kifejezetten ajánlott bolt a Fasttech, úgy van feltüntetve hogy a legtutibb, tehát nemcsak egyvalaki ajánlotta. Én meg nem gondoltam, hogy az csak az elemlámpákra vonatkozik.
A V-Tac RGB körte 6 wattosnak van feltüntetve. Olyat kerestem, ami 9-10 wattos (hogy azért legyen fényereje).(#13896) mzso, igaz, sajnos még a közölt paramétereknek sem lehet hinni.
De további probléma, hogy nem tüntetik fel, hogy a lumenérték a fehér fényre vagy a színesek közül melyikre vonatkozik.
Így a lumenérték is parasztvakítás az RGB-s körték esetében.
Feltételezem, akkor már a wattszám már jobban tükrözi a valódi fényerőt.(#13901) szabifotos, értem.
(#13902) Zeki, sajnos tényleg nagyon gagyik sokszor. Éppen azért vettem a drágább kategóriából (mert a 11 dollár már a drágább kategória),mert reméltem, hogy minőséget kapok.
Magyarországi boltban nem találtam RGB E27-es legalább 9 wattos körtét. Persze lehet hogy csak felületesen kerestem.
Meg aztán átnézni a hazai boltok termékkínálatát, elmenni személyesen stb. elég problémás, különösen ha apróságokról van szó. Az hazai akciókat nincs energiám figyelgetni.(#13905) macilaci78, hogy érted a full refundot? Jól hangzik. Kérjem vissza a teljes vételárat? És nem fogják kérni, hogy ezt postázzam nekik vissza?
Ez a harmadik rendelésem a Fasttechről. Az első kettő kézilámpa volt, amit a lámpás topikban kifejezetten ajánlottak. Mindekettő jó minőségű, kifogástalan.
Ezt az RGB-s körtét konkrétan senki nem ajánlotta, én néztem ki.
Szerintem úgy lehet a legjobb vételeket csinálni, hogy olyan eladó olyan termékét kell venni, amiről itt konkrét tapasztalat alapján jókat írnak. Tehát nem hibáztathatom az elemlámpás topikot sem, hiszen az kézilámpák kifogástalanok.[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
Tud valaki segíteni abban, hogy honnan érdemes rendelni jó szín visszaadású COB modult vagy PowerLED-et? Egyedi lámpába kellene.
-
worxland
addikt
válasz cooi11 #13924 üzenetére
[E14 gyertya]
[E14 kisgömb]
van hidegfehérben is
Lumenet-nél pár hete volt akciós[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A konyhába le szeretném cserélni a spot 4 db E14 60W hagyományos izzókat.
A napaliba is csak ott 5db van szint úgy E14 60W.
Tudnátok ajánlani az ebay-en?
Ha felmerül az ár kérdés, kérnék olcsó és elfogadható minőségűt. -
Tybee21
senior tag
Köszönöm a meglátást, akkor azt hiszem maradok a vágyakozásnál a nyári napfényre, vagy befizetek egy ciprusi útra... legalábbis jó lenne!
A pénzért az ember bármire képes, még akár dolgozni is!!! <<<<<<<<<|>>>>>>>>> " - Félig vegetáriánus vagyok. Sohasem eszem húst, miközben alszok! " =)
-
Zeki
nagyúr
válasz macilaci78 #13908 üzenetére
Nem rossz, de sokszor közvetlen Karácsony előtt is belekezdenek a hiperek a kiszórásba... ott még olyan is lehet, hogy a vonalkódolvasó árellenőrző olcsóbbra hozza , mint ami a polccímkén van.
-
mzso
veterán
válasz macilaci78 #13913 üzenetére
Mondjuk ez egy elég gyengus mondás, és tulajdonképpen hamis is, hiszen sok más helyen is gyártanak ócsón.
A lényeg, hogy én kínából rendelt (ebay/ali, amit említettem is) cuccokra gondoltam. A minőség ellenőrzés nélküli akárki által gyártott (általában nóném) márkátlan cuccokra.
-
macilaci78
nagyúr
Itt más a helyzet, mert nem egy 230 V AC -> 12 V DC konverterről van szó, hanem a bemenő 230 V-ot buzerálja a kapcsolóval, amit az égőnek tudnia kell kezelni. Nekem még az sem egyértelmű, hogy az égő sípol, vagy a dimmer.
-
macilaci78
nagyúr
Ma már ami nem kínai, az hamisítvány. Nem az a kérdés, hogy az üzem kínai-e, hanem a célpiac, illetve a minőségellenőrzés az-e. A kínai mindent legyárt, amit kérsz tőle, beleértve a minőséget is, csak fizesd meg.
Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás. Sajnos ennyire nem egyértelmű, hogy ami drága, az jó-e.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
mzso
veterán
válasz Silentfrog #13909 üzenetére
De az is lehet, hogy hibás és azért sípol. Ezért kéne kipróbálni máshol is ha lehet. (Tápoknál a hozzáértők azt szokták mondani, hogy nem jól rögzített tekercs sípol)
Ha sípol akkor nyilván fizikailag vibrál benne valami. Lehet meg lehet tákolni, hogy ne sípoljon. De majd Kernel megmondja.
-
mzso
veterán
válasz macilaci78 #13906 üzenetére
Nem lehet tudni. De az ilyen kínaiakra inkább az jellemző, hogy kevesebbet tudnak mint amit kéne.
-
mzso
veterán
Mindig csak bizonyos dolgokat volt érdemes rendelni kínából. Általában hasznos kis apróságokat, itthon nem kapható, vagy nehezen megtalálható dolgokat. Meg egyes elektronikai cikkeket. (Telefon, Tablet)
Elég durva lenne minden kis mütyürért körbejárni a várost, csak hogy meg sem találjad sehol. Akkor választék meg sehol nincs mint az ebay-en/aliexpress-en.
-
Silentfrog
veterán
válasz macilaci78 #13907 üzenetére
Írtam nekik. / Vtac/ Gyorsan válaszoltak, még tegnap este. Azt írták, hogy nem szabadna sípolni a fényforrásnak, kapcsoló függő. Ajánlották a Düvi, Elmark vagy Schneider kapcsolókat. Mivel ez állólámpa így ezt nem tudok cserélni, azt írák hogy a Rábalux másféle szabályzót használ és ezért sípol. Viszont problémát nem okoz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Silentfrog #13897 üzenetére
Igen is, meg nem is. Ha egy tápegység terheltsége meg sem közelíti a névlegest, akkor az tud sípolni, zúgni.
Jó lenne, másik dimmelő kapcsolóval is kipróbálni valahol.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Hol lehet venni jóárasított COB LED-et, illetve PowerLED-et, aminek jó a CRI indexe és megbízható? Távol-Keleti megoldás is érdekel. Egyedi lámpát építenék, szóval megbízható táp is jöhet.
-
Zeki
nagyúr
válasz peter889 #13891 üzenetére
Őszintén?
Egyre kevesebb dolog éri meg Kínából. Szerintem.
Leginkább a szar az olcsó. Szeretnek hamisítványokat árulni.
Még az úgymond gyártói képviselet is az aliexpressen tutira a legszarabb hamisítványt küldte el márkás adatkábelként egy fórumosnak.
Egyszerűbb itthon nyitott szemmel járni a boltokat, nézelődni a neten, és vagy nem drágábban, vagy alig drágábban de garanciával és jobb minőségben megkapod azt, amit akartál volna Kínából.
A nyáron Philips led gömb égők voltak 490Ft-ért az Auchanban. 13W-os is volt a kínálatban.
Idén néztem a karácsonyi égőket, itthon alig drágábban van NORMÁLIS minőség, garanciával.
Az alig drágábban arra vonatkozik, hogy a kinti aljahulladék minőséghez képest, ami olyan vékony kábeles, meg olyan vékony a konnektorba dugós része, hogy félsz hozzáérni, mikor fog megrázni. Átlátszó műanyag izében fut a vezeték. Itthon meg normális zöld kábelben futnak a vezetékek. -
szabifotos
senior tag
válasz peter889 #13890 üzenetére
Attól, hogy egy márkának/ boltnak van 1-1 jó terméke, még nem biztos, hogy rá lehet mondani, hogy minőségi/megbízható.
A Fasttech-ről Lithium cellát megéri rendelni. Mást nem biztos, ahogy a példa is mutatja. Az Ultrafire zseblámpái ajánlottak, az akksijaikat viszont nagy ívben kerülni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest