-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
용 Bob
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Sze-szó kávéfőző vízzel hasznàlom. SCL szerinti epsom sót és szódabikarbónát még nem kevertem hozzá. Kb. két adag maradt még kísérletezéshez, aztán úgyis veszek közepes pörkölésűt.
-
용 Bob
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
A gyári, legnagyobb korsárral használom IMS 18-21g. Tömörítve még majdnem 1 cm hely van a kosár felső peremétől. Csak finomabb örléssel tudok fentebb menni (arra még rápróbálok).
Köszi a linkelt guid-ot.
-
용 Bob
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ittam már több caffee specialty shopban nagyon finom világos pörkölésű kávét, aminek a végén érezni azt a nem bántó, inkább izgalmas enyhe fanyarságot. Többek között ezért is próbálkoztam az új gépen ezzel a kávétípussal. A savasságot esetemben úgy értsd (közel 10 próbálkozás után) , hogy az első korty a konyhamosogatóban végezte. Szerintem az ízlelésemmel nincs gond.
Sok olyan videót találtam közben "Why so sour my light roast coffee" témában, ami arra enged következtetni, hogy ez a pörkölés típus nagyon kényes az elkészítés módjára és inkább a haladó szintet képviseli a home barista kategóriában
-
용 Bob
senior tag
válasz
BBpeter
üzenetére
Próbáltam nyújtani az extrakció idejét. Már az ajánlott 19g helyett 20g-nál tartok és első csepptől indítom a stoppert (nem kar emeléstől). Kb. 30 mp alatt jön le belőle 37g. DF54 örlő 15-ös fokozaton. 9 bárt mutat a nyomás jelző, mert annyira van beállítva, de akárhogy rögmentesítem és tempelem ezen az örlés finomságon már többször jelentkezett a channeling. Az 1 perces extrakció kb 5-10 közötti örléssel működhet. Kíváncsiságból kifogom próbálni.
Vettem egy smart plug-ot is, hogy reggel telefonról ébresztőkor tudjam indítani a felmelegítést távolról
Kipróbálom még rajta az alap Pál Jocó közepes pörkölésű kávékat, de ha azzal sem lesz vállalható a végeredmény, sajnos meg fogok válni tőle.
Köszönöm a tanácsokat!
-
용 Bob
senior tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Megtaláltam a kávé gyártójának honlapján az ajánlott beállításokat, amik nem voltak feltüntetve a műanyag táolón. Ez alapján az ajánlás 19 g örlemény / 93 fok / 27s extrakció / 34g kávé. Holnap letesztelem, mert ma már elég savanyú kávét ittam.
Ami viszont kicsit kiverte nálam a biztosítékot, hogy kifejezetten kávés, csokis ízjegyű ajánlást kértem a boltban és a kávé hátoldalára az is volt felirva. Viszont a honlapon pont ennek az ellentétje látszik. Citrusos, gyümölcsös keverék……ezt nem teljesen értem… de így érthető lenne, hogy miért ilyen fanyar az íze a kávénak. Belinkeltem a képeket: Ez most átverés, vagy én nézek be valamit?

-
용 Bob
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Sima csapolást szoktam végezni a kávépárna felrakása előtt, csak nem tudtam, hogy hűtőcsapolás a neve

Az OPV 9 bárra van beállítva. PID gondolom a 3 állású kapcsoló (I,0,II) amiből nekem O-áson van. Ahány fórumot olvastam, mindenhol más volt a hőmérséklet javaslat light roast kávéhoz. A MARA X gyári ajánlása pl I-es állást javasolja, közepes hőmérséklet 92 fokkal, míg fórumokon a legmagasabbra esküsznek II-es állás 94 fok
-
용 Bob
senior tag
Konkrétan tűzforró a fej. Úgy sem lehet vele szórakozni, mint a gyertya lánggal, mert azonnal éget. Mit lehet ez ellen tenni?
Egyébként köszönöm a válaszokat
-
용 Bob
senior tag
Sziaszztok!
Megérkezett a Lelit Mara X masinám, de elképesztően szomorú vagyok miatta, mert nem bírok vele lefőzni egy normális double espresszót. Kb. 2000 Ft light roast Beyon Within - Raparmount espresso-t már elfüstöltem rajta és mindegyik savanyú, mint a bűn. DF54-en 15-20 között állítottam az örlés finomságot és 16,5-nél találtam el az 1:2-es arányt 6mp prefusion, 25 mp extrakció »»» 31 mp alatt 18g:36g. És ez is savanyú. Amit használtam hozzá: nyitott szűrőtartó fej, gyári IMS szűrő 18-21g; felső szűrő szintén IMS. Hőmérséklet O-ás állásban.
Mit rontok el? Nem gondoltam volna, hogy visszasírom a kis Delonghit
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy Lelit Mara PL62X-V2 tulajdonos leszek ha a postás ide talál, ezért kérdésem lenne attól, akinek hasonló gépe van, hogy a vízlágyítót akkor is be kell-e szerelni, ha SCA kávévizet használok, vagy ilyenkor el kell hagyni? Köszönöm!
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok! EC685-ről szeretnék egy kicsit komolyabb karos kávégépre váltani. 300-400k kategórában mi most a “meta” kávéfőző masina? Egy DF54 örlőt már szereztem hozzá. Főleg eszpresszót és cappucinot iszok világos-közepes pörkölésű kávékból. Nem lenne baj, ha lenne rajta PID és vagy nyomás kijelző.
Köszönöm! -
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni szűrőkosárral kapcsolatban. A három betűs MO. kávé webshopból rendeltem non-pressurized szűrőkart Delongni dedica EC 685 kávégépemhez és a problémám, hogy a 2 db szűrő amiből az alcsony peremes nem kompatibilis az 51,3 és 51,4 mm-es tamper/distributor-al. A képen a magasabb peremű jó lenne méretben (53 mm), de azt meg nem tudom feltenni a gépre, mert szorul.
A gyári pressurized kosárral tökéletesen működik a tamper/distributor.
Kérdésem, hogy honnan lehet olyan 2 adagos szűrőkosarat rendelni, ami belemegy a non-press karba, alacsony peremes és 51,3/51,4-es tamper/distr.-al passzol?
Köszönöm!
Annál szebb látványt, mikor a non-press szűrő aljából elindul a barna arany, nem nagyon láttam még
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok,
EC685 Dedica kávégépemhez keresnék elsősorban espresso örléséhez való darálót (40K magasságában). Kézi örlő is lehet min. 25 g-os. 1Zpresso JE típust néztem, ami jó lehet, de MO-n még nem nem kapni, csak a PLUS-os verziót. Ebben az árkategóriában nem tudom, hogy gépi belefér-e.
Köszi előre is az esetleges válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo tökéletes hibátlan álapotban eladó
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo RC 2 távirányítóval/ Új 2 Év Garanciás
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- DJI MINI 4 PRO FPV COMBO ELADÓ/ GARANCIA, CARE BIZTOSÍTÁS
- DJI AVATA GYÁRI AKKUMULÁTOR ELADÓ
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Dell Precision M6800 17,3" FHD, i7, Quadro 4GB workstation notebook számlával, garanciával
- Beszámítás! Acer Nitro 5 AN515-58-75F8 Gamer notebook - i7 12700H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest