- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- OLED TV topic
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi hangfal építés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
oké, majd vigyázok...
Már ott tartok, hogy kv-t se tőlük veszek, mert a sima brazil is megdrágult (és nem kirívó a minőség) és kva drága a szállítási kts...nem is értem miért nem szerződik foxpost és társaival egy ezresért...
Most kipróbáltam a röast stereo-ját és meglepően jó....legközelebb a monot veszem célba mert azt is dicsérték....szerintem Te is próbáld ki, mert hasonló árban van mint amit Te is fogyasztasz Goriziana Grand Cru, de szerintem ez (sokkal) jobb. -
-
picur220
veterán
Biztos tök jó a Mazzer, de nem költök 400k-t egy őrlőre. 200-at is sajnálok érte. Azt persze megértem, hogy nincs 200k-s cucc 100k-ért, és lesznek limitációk, de szerintem a legnagyobb limitáció még mindig én vagyok, nem a technika.
DF54-et sehol nem lehet kapni jelenleg újan. Használtan sem nagyon találtam. Tudtok valami forrást?
-
-
Van, amit összeolvasok, nyilván. Jobb napjaimon ezeket nem is próbálom saját tudományként eladni
A hivatkozott posztban pont tudom mit beszéltem, kivéve a Variát. Azt csak olvasásból, mármint a késprofilt. A dolgokat helyén kell kezelni; olyan nincs, hogy neked fizetnek vidd már el a nullkilóméteres Lambót. Az Opus is egy jó kis belépő őrlő, amivel kicsit foglalkozni kell és persze van jobb. De itt most egy Graefet kell megugrani, ami nem túl bonyolult feladat. Továbbra is a DF54-re szavazok, pláne, ha Mignonnal kell versenyeznie.
-
-
iatti
aktív tag
-
Jolida
tag
Nem ejrópában hanem elsősorban itthon.
Ha majd hozzászokunk, hogy egy főzésnyi kv bab ára 0.75-1 EUR, már csak a csodás árfolyamunkhoz kell hozzászokni.A magyarok az emelkedő árakat már "észre se veszik", úgy "megszokták".
Legfeljebb Párkányban veszik meg a sárgacsibót. -
(i)
lelkes újonc
Szervusztok!
Csak azért kukkantottam be ide hosszú idő után, mert feltűnt, hogy most megint ugrott egyet a kávék ára annál a pörkölőnél, akitől rendelni szoktam.
Visszanéztem a rendeléseimet (sokszor csak beugrottam a pörkölő üzletébe, s úgy vásároltam, de azért így is volt pár webes tétel), s azt találtam, hogy az alap blend ára is 10% feletti áremelkedést élt meg most jan. 1-gyel.Az egyéb blendek közül valamelyik 43%-ot ugrott most pár hónapon belül, a másik “csak” 22%-ot, a harmadiké minimálisat (ez utóbbi 4-5 éves áremelkedése is csak kb. 60%-os volt).
Ha már 4-5 éves áremelkedés: hasonló arabika/robuszta arány mellett az egyik blend kerek 100%-os áremelkedést élt meg, a másik 53%-osat, a harmadik (ez már eltérő arányú) 58%-osat, a negyedik (az alapblend) 126%-ost.
Szóval ha figyelembe is veszem, hogy egy-egy rendelésnél egy-egy tétel akciós áron futott, akkor is eléggé szór a hosszabb távú áremelkedés mértéke.
Ezért rákerestem a topikba az áremelkedés szóra. Egyszerűen kíváncsi vagyok a ti tapasztalatatokra.
Azt látom, hogy nem teljesen tudományosak az árkorrekciók, amit én megéltem, sokkal inkább olyan hatásokat látok, hogy a legalacsonyabb árú termékek árát közelítik a többihez, vagy hogy az áremelkedésben az játszik szerepet, hogy kerek ezreseknél picit kisebb ár legyen.
Persze végülis ez is tudományos :-), úgyhogy korrigálom magamat: az áremelkedések láthatólag csak részben tükrözik az alapanyagok és az előállítási költségek áremelkedését, sokkal inkább piaci újra és újra pozícionálást érzek mögöttük.
A többi kávéforrásnál mi a helyzet? Kb. hasonló számokat láttatok, éltetek meg?
-
kchris78
veterán
Én úgy vagyok hogy aki csak azért vesz kávét hogy üssön és koffein az ne vegyen kávét, hanem valami koffein tablettát.. (és az íz se érdekli különösebben) Elég drága lesz és kevés hogy akit nem érdekel az íze az inkább ne vegyen (kávé por is lehetne inkább valami aroma szintetizált valami).. Tudom lehet nem korrekt hozzáállás de ez van. Régen előre jelezték hogy ha pl a kínaiak felfejlődnek és sokan akarnak majd olyan terméket amit a nyugatiak pl kávé bor stbstb akkor abból NEM lesz elég majd a világon. Hát ez bejött. Ha sokan akarjuk a világon ugyanazt (és nem általánosan "bárhol" előállítható - megtermelhető) abból kevés lesz.
-
kchris78
veterán
köszi! Amire még gondoltam hogy mindegy hogy 22-24-26mm magas egy kosár, ha henger a formája, és 53mm az átmérő akkor a pogácsa vastagságot kiadja, ami 15mm környékén már egyszerűen vékony hogy felépüljön a nyomás és visszatartsa a vizet. ha nem elég finom max dupla falúval lehet "csalni".. 58mm átmérővel ez méginkább igaz, nem véletlenül kell duplázni rendes kosárral..
-
kchris78
veterán
Egy jobb őrlő már fel van véve a listára, az itteni infók alapján az a legfontosabb a kávé mellett
. Csak legyen meg a megfelelő anyagi ellenoldal végre
.
Az utolsó dolog és ígérem befejezem
: tejjel iszom így 30-40ml + 50-60ml tej az már egyben "sok a jóból" úgyhogy lehet hogy nekem tényleg mellékvágány lesz ez a dupla kosár, veszek egy single IMS kosarat aztán meglássuk
. Az után hogy visszaküldtem a 24mm-eset, ezt már kipróbálom hogy azzal mi a helyzet.. (illetve fogyjon el a még tarcsiban lévő 500gr középsötét Kapuczíner és végre tényleg veszek mér valami közepesen világosat ami jobban blokkolja a vizet)
-
-
-
Taltos0711
csendes tag
Naja, az még át tud verni, azért kénr bemérni.
Le tudom venni, persze. Mi miatt ne lehetne? Túl nagy nyomás? Régi (magasabb) nyomáson is le tudtam venni. Nyilván pisszentett egyet, de jelzett is egy kevés visszamaradt nyomást az óra... Ha kiengedtem picit a gőzkart, már le is feküdt a mutató. -
-
-
Vanni van, csak a kétpumpás, duplabojleres DB1 Pro mellett sajna a kanyarban nincsenek. Az egy félprofi, akár kiskávéházi felhasználásra alkalmas gép. Ezt legközelebb olaszból a Bianca mondhatja el magáról. Mondjuk ő a roto pumpájával és a szépségével kemény versenyző, de az ára is az.
-
-
Ludovicus
aktív tag
Én kétszer rendeltem az elmúlt hónapokban gold-ot más-más pörkölési dátumokkal és mindegyik hasonlóan jó volt. Kellően alacsony hőfokkal és max 22-23 mp-es lefolyással egyáltalán nincs benne kesernye, viszont ha pár mp-vel tovább hagyod, már bünteti. Egyszer próbálkoztam a grand cru-vel, viszont ennél többször előjött egy kellemetlen, mosószeres mellékíz (nem tudok rá jobb hasonlatot...).
-
Ludovicus
aktív tag
Nagyon rákaptam az elmúlt hónapokban az extra goldra (80/20-as blend), nekem sokkal jobban bejön, mint a grand cru, hamisítatlan olasz bárkávé, pont az, amire reggel szükségem van... Most rendeltem először a s. giusto-t, ha hasonló karakter, mint az extra gold, nem lőttem mellé.
A kék goriziana-ról (60/40) mi a véleményed?
-
Nem kell előre savazni, majd megteszem én, ha olyan.
A pénzedért itt kapsz pidet és állítható előáztatást, ami alap gc-n ugye felejtős, legfeljebb röhejes mókolás àràn a gőzcsappal. Ja, gc gőze gyenge és a kazánt is rombolja. Ennek a dupla kapucsínó egy kalap alatt simán megvan, bár persze nem 9mp alatt, mint egy iparin.
Modolt gc meg nem 150 rugó, de az új sem...
A fej fűtött, két patronnal. Ez szerintem lehetővé teheti világosabb babokra is, mert hőstabilabb lesz, bár termoblokkos (jó nagy darab van benne) és nem kazános.
Egyelőre nem akarok semmi komolyabb véleményt leírni, de nem érzem rossznak. -
Jolida
tag
Amíg valaki nem kapja szét (miután megvette) annál sokkal többet, mint amit reteP fog csinálni szerintem nem nagyon lehet.
Persze lehet mérni felfűtést, hőstabilitást (kérdés, hogy mi van az E61-re -kívülről- hasonlító bumszli belsejében), vízterítést nézegetni, nyomást mérni, de végül is a lejövő kv lesz a döntő.
Ebben az ársávban csodát nem lehet csinálni, ha azt tudja, mint egy ezeréves GC és várhatóan bír pár évet, akkor egy átlag kávészeretőnek (aki szinte kizárólag klasszik presszót -esetleg tejjel- iszik) valószínűleg meg fog felelni.
-
tuzpenge
őstag
-
headhunter86
senior tag
Aha. Előre ki vannak mérve a kávék. Szóval csak beleöntöm a K6-ba, letekerem, karba bele, WDT tool, disztribútor megteker, tamperolás és már 93 fokon áll a gép. Kicsit megengedem a vizet kar nélkül, ilyenkor 90 fokig visszahül. Mire felrakom a kart már 93 fok és mehet a shot. Lényegében nem kell várni a melegedésre mire végzek az előkészületekkel.
-
kchris78
veterán
igen, én átállok egy kis ideig erre, 10 perc séta rendelgetés stb helyett.. és hihetetlen hogy ilyen jó áron nyomják, a mellette levő szenek másfélszeres áron vannak egy kávés webshophoz képest… Friss pörkölés csak avx volt. (mammut) plusz arra is hogy 1-2 hetesnél fiatalabb szemekből nem főzök..
-
tuzpenge
őstag
Az enyém picit ütött de legalább gyári színű (ilyet szerettem volna....imádom ezt a retro feelinget..tudom-tudom maradi vagyok), és így olcsóbban is tudta adni, de teljesen felújította belülről, meg még plusz nagyobb kondit is kapott, meg elvileg örök élet + 1 nap @Hogyaza Zsolti garanciát is...
De bízom benne hogy nem lesz rá szükségem.
-
d@vee
őstag
Ha érdekel valami és ezek az egyének (akik amúgy egy egy témában tényleg elmélyültebben) tolják, tuti nem tőlük nézem meg.
Mogyorósit az Apple bemutatói stb...tették ismertté, azokban jó is volt az elején. Mióta minden szart is csinál még annyira sem nézem mint előtte.
De van így egy rakat ilyen videós, akit anno egy vasárnapi gép előtti uzsinál szivesen megnéztem, mára senki nem maradt. -
Mikor először próbáltam slow feedinget és nem pancsoltam össze, úgy telement, mint a vasreszelék, ha mágnesre rakod. Alig lehetett kivakarni. Aztán hagytam a slow feedinget a 'csába, de egy spricc víz nem árt neki szerintem. Ha nálad nem kavar be, akkor maradjon úgy!
Most porszívóztam ki a késeket, szétszedve és elég redvás lett két év alatt, de ez amúgy semmit nem érződött az ízén. 🤷Úgyis lecserélem Lagom Casára, ha kijött a 65mm késes verzió. Annak még árt is a víz, annyira jól kiad magából mindent állítólag.
-
MC Pite
veterán
OFF: Átlagjuzer még oké, ugye ezeket fel se veszem.
Persze néha mondják, jé milyen szuper, milyen szerencse hogy ez vagy az ilyen ...(pontozott vonalra jó tulajdonságok jönnek)!
Gondolom magamban(néha hangosan), hogy nem szerencse b..od; amíg te a facebookod pörgeted és hülyeségeket nézel este a tévében, addig én kutatok, mérek, összehasonlítok, tanulok, stb.Az a zavaróbb, amikor a fórumon is megy a feszülés, kötözködés (érdemi megvitatás helyett).
MégOFFabb: Pl nemrég bringás topik, 10ezres csoda bringalámpa 6 emiterrel meg papíron mindent is tud, de 2 kép alapján már 8 dolgot látok rajta, hogy hazugság; megjegyeztem hogy ha csalódott a korábbi vacakban, ne erre lépjen felfelé, hanem tessék kb huszat kiadni egy Fenix-ért (itteni topiklakóknak: az egy felsőpolcos minőségi gyártó), vagy ha tizet tud, akkor osramért.
De erre megy a támadás hogy az mennyire szuper, mert xy is azzal déházik (persze), meg oda van írva hogy cut-off, meg 2000 lumen, meg 10000Ah, stb.És el se jutnak a tények elolvasásáig.
Azt, hogy a fiatalabb kollégák a második mondatig se jutnak el érvelésnél, mert inkább poénkodnak, már megszoktam.
Nem csak retartdáltak vagyunk, hanem büszkék is erre!Az is igaz, hogy néha meg a sznobizmus, magas ló, vagy a kérdésre nem figyelés miatt vannak olyan válaszok (akár itt is), hogy észnél kell lenni ki mit mond. De hát ez mindig mindenütt így megy
-
Néha én is megcsömörlök a sok gyümölcsös kávétól, és visszatérek valami jó brazilra vagy akár robis blend-re néhány napra/hétre, azokat is tudom élvezni, a fagyasztóban mindig van tartalékba
Nagyjából emlékszem én is az első szpesöltimre, igazából meglepett, lesokkolt, annyira más volt, hogy nem tudtam hova tenni. Nyilván nem tudott ízleni, de elkezdett érdekelninem véletlen próbálunk itt is mindenkit a sötétebb vonal felé terelni, főleg ha a teljes szett új és gyakorlat sincs, a robis tétel még a sok crema-val a csatornásodást is elfedi
de szerintem csak türelmetlenek sokan az elején, kell pár shot mire nagyjából sejti az ember, hogy mit csinál
szerintem az okoz nehezítést, hogy a csomó
hipszterhardcore kávés tartalom (instagram, yt, tiktok) alapján úgy tűnik, mintha puckscreen, filter papír, sworks basket meg rugós tamper, wdt nélkül nem is lenne érdemes elkezdeni. Ezt érdemes szerintem magyarázni, hogy egy jó csokis kávéhoz nem kell mágia, kis gyakorlás és türelem kell, nem egyből az eszközöket vagy azok hiányát okolni.
szóval ebben egyetértünk, csak szerintem nehéz belőni, hogy egy "kezdő" a topikban mit szeretne kapni a csészébe - egy gyümölcsös szpesölitit vagy egy testes, cremas, csokis shot-ot.ma már nincsenek éles stílushatárok, tetoválás, szakáll, hajviselet nem határoz meg szerintem ilyen körvonalazható jegyeket - az emberek viselik ami tetszik nekik, és elvárják, hogy elvonatkoztass
-
nem bántásból, de ez látványos sorozatgyártás, ebből az nem derül ki, hogy a kávé finom-e
és ha finom, nem attól finom, hogy gyorsan darálja le a pali, hanem attól, hogy reggel valaki f@szán beállította a gépeket
nem tudom mi lenne a parasztvakítás azon, hogy egy tapasztalt baristát látunk, aki úgy habosít tejet, hogy magára hagyja a gőz végén. Lehet, hogy nem lett tökéletes a tejhab, de megoldja - átöntéssel, vagy bárhogy, de kész lesz, és stimmelni fog a hab réteg, mert érti amit csinál.A barista szakma része a munkafolyamat optimalizálás, rendelések elkészítésének párhuzamosítása, hatékony időkihasználás -> pörgés, és nem az utolsó nüanszokon való lamentálás, mert időkényszer (is) van.
De itthon, legalábbis nekem, meg szerintem a legtöbb embernek aki a kávézásra hobbiként (is) tekint, nem cél 10 cappuccino-t letolni 5p alatt - 10 shot az 10 lehetőség, hogy egy kicsit jobbat hozzak ki magamból/a kávéból/az eszközökből mint legutóbb. Ha meg másnak készítem, akkor mind a 10-et ugyanazzal az odafigyeléssel és pepecseléssel fogom megcsinálni, mint magamnak az elsőt, hogy lehetőleg ugyanolyan legyen az eredménye is, mivel időkényszer nincs, csak teljesítési kényszer
szeretem ezt a hipszterezést: gyakran előjön, hogy mennyire drága a szpesöliti kávé, hogy 10-16k/kg áron már kicsit fájna megvenni - gondolj bele, hogy megveszed, és még szarul is sikerül, mert valamelyik fingreszelés elmaradt
mert lehet azt hiszed/hiszik sokan, hogy placebo minden eszköz, de amúgy sajnos nem.
ehhez képest ugye a sötétebb tételek sokkal megengedőbbek, nem kell nagy voodoo hogy egy elég jó eredmény kipréselj belőle - ahogy írtad is, ihatót produkálni kezdőként sem nehéz. Csak Te mindig ebből kiindulva egyszerűsíted le a kávés világot
mindig az az érzésem, hogy mivel a savasabb kávékat nem kedveled, így tényleg nem jött még szembe az, hogy mennyivel nehezebb azokkal dolgozni; így tényleg hipszterkedésnek tűnik a rengeteg eszköz, ami másoknak az alap felszerelés, és érzékelik a hasznukat a mindennapokban.
nabocs ha hosszú lett, de ez már néhányszor kikívánkozott
-
Sped
aktív tag
Én most szükségből kipróbáltam egy Lavazzát, fél kilós volt, nyomifokissal csináltam és egészen jó lett. Ezen felbátorodva most kipróbálok néhány boltit, mert elegem van a 15 ezres kilós kávékból. Vagy a másik opció, hogy kilós kiszerelést veszek, mert úgy olcsóbb, pl. Impresso vagy Kalmár kilós kávéi még beleférnek nálam. A többi off, és a világos vonalról is lejöttem, nem az én világom. Kalmárnál van egy átlátszó kotyogó, azzal is szemezek most, abba meg úgyse kell a prémium kávé.
-
fecke78
senior tag
Olvastam őket is , de néha olyan elvont témákra pattanak rá , hogy az nem normális felhasználonak való , pedig "Ez a KOMOLY kávé topik." értem , akkor maradok komolytalan ...
Az a baj , hogy nem akarom nevén nevezni az usert, de néha keveri a topikot hol osztja az igét . Nem mindenki van felkészülve arra a rengeteg infórmációra aminek a fele bulishit . Pont elég azt feldolgozni , hogy minden évben riógatnak milyen drága lesz a kávé , azt lóf@szt .... De cserébe minden más az !
-
donat_sz
senior tag
Határozottan nem döntöttem még el!
Mivel a Bambino Plusnál is "beleszaladtam" egy nem tervezett korlátozásba, hogy a világosabb pörkölésű kávék túlontúl savanyúak, hiába próbáltam több praktikát is a javasoltak közül, egyik se hozott érdemi változást. Az utolsónak vélt fejleszthető opció az őrlő, itt már nagyon elkerülném, hogy tovább korlátozzon.
A jelenlegi Graef őrlőm esetén zavaró az őrlési sebessége és bár együtt tudok élni a pangó kávé söprögetéssel, azért a pangó kávé érdemi minimalizálásában látok a munkafolyamat jobbá tételében potenciált.
Amúgy a sötét pörkölésű kávékból azért elégedett vagyok a főzettel. Illetve az is hozzá tartozik, hogy azért reménykedem, hogy egy jobb őrlővel talán a közepes pörkölésű kávék is jobbak, már fogyaszthatóak lehetnek.@ #11590 capafog23
érdekes módon pár napja még október végét írtak itt, mostanra augusztus végére változott. -
capafog23
őstag
Most hogy df64v-ről kérdezett itt valaki és a mazzer is szóva került, egyből kirakta rá pár órára:
1 hete meg valaki itt dual bojler gépet akart venni és kérdezgetett hogy rancilio pro, sage talán meg nem tudom mik voltak a lehetőségek, de itt is rá pár órára kirakta a gépek árait plusz mellé a kínai gépek árait.
Ha olvasod Béla bá, érdekelne egy DF64V előrendelési áron ha megoldható.
-
MC Pite@bocs, nyilván nagy helyeken van kínai orvos.
Amúgy rendelhető, de persze az alis nyilván teljesen jó lesz. Ha van vékonyabb tűvel, vedd azt. Nem érdekel a vakteszt, a .40-es tű láthatóan tolja az őrleményt. Ha emiatt csatornásodik, akkor sose tudod meg mitől lesz hol jó, hol meg rossz ugyanaz a húzás. Jobb kiküszöbölni.60-as beöntőre passzolhat az 58-as shaker, de könnyen mellé is borulhat az egész. A wdt jön ki legolcsóbbra, jó eszköz az is.
-
Az is igaz. Azért ez a 9 tűs nyomat egyszerűen jobb a dugónàl. De én áttértem a blind shakerrre. Kell pici gyakorlás, hogy egyenletes legyen az őrleményeloszlás, de egyrészt ez a legkevesebb macera, másrészt muszáj hinnem Hedrick mérési statisztikáinak.
Kellemetlenül sokat beszél, de úttörő munkát végez azzal, hogy egyszerűen megmér csomó hiedelmen alapuló dolgot. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged