- Milyen notebookot vegyek?
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Igen, ugyan arról írunk, csak máshogy neveztem a dolgokat. (Bár szerintem megállja a helyét a 3 utas elnevezés az opv-re is, szerintem mindegy, hogy egy elektronika vezérli a szelepet vagy egy előfeszített rugó, minden esetben 3 irányban van vízmozgás, tehát 3 utas, de persze elfogadom ha a szakma így alakította ki a megnevezéseket.  ) )
 Tehát összegezve; OPV-m van, 3 járatú mágnesszelepem meg nincs és emiatt vakszűrőt sem kaptam.Köszönöm a sok információt! 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Na most kicsit nem értem amiket írtok.  Tehát én amit tegnap fotóztam, az egy 3 járatú szelep, aminek volt egy csavarja rugóval ellenfeszítve. Ennek a feladata a nyomás határolása felülről, tehát megadja víz max nyomását, ami aztán a kazánba megy. A "felesleges nyomást" a 3. járatán kersztül visszaküldi a tartályba. Én nem tudom kinek hol van a 3 járatúnak nevezett szelepe, de gyanítom, hogy nem egyről beszélünk. Nálam ez a rendszer nem képes azonnal a főzés után elvenni a nyomást, ehhez valszeg valami más alkatrész is kéne és gondolom pont emiatt sem kaptam vakszűrőt. Tehát én amit tegnap fotóztam, az egy 3 járatú szelep, aminek volt egy csavarja rugóval ellenfeszítve. Ennek a feladata a nyomás határolása felülről, tehát megadja víz max nyomását, ami aztán a kazánba megy. A "felesleges nyomást" a 3. járatán kersztül visszaküldi a tartályba. Én nem tudom kinek hol van a 3 járatúnak nevezett szelepe, de gyanítom, hogy nem egyről beszélünk. Nálam ez a rendszer nem képes azonnal a főzés után elvenni a nyomást, ehhez valszeg valami más alkatrész is kéne és gondolom pont emiatt sem kaptam vakszűrőt.
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Naja, az még át tud verni, azért kénr bemérni. 
 Le tudom venni, persze. Mi miatt ne lehetne? Túl nagy nyomás? Régi (magasabb) nyomáson is le tudtam venni. Nyilván pisszentett egyet, de jelzett is egy kevés visszamaradt nyomást az óra... Ha kiengedtem picit a gőzkart, már le is feküdt a mutató.
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Taltos0711
							
							
								#12833
							
							üzenetére Taltos0711
							
							
								#12833
							
							üzenetéreEgy teljes fordulatot csavartam ki, őröltem egy finomat, amin tuti nem megy át szinte semennyi víz és itt az eredmény. 
   
 Szerintem megvagyok Azért majd elviszem egy szervízbe is, ahol van nyomásmérő kosár, de ez valahol 10 bar környékén kell, hogy legyen. Azért majd elviszem egy szervízbe is, ahol van nyomásmérő kosár, de ez valahol 10 bar környékén kell, hogy legyen.
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Jolida
							
							
								#12839
							
							üzenetére Jolida
							
							
								#12839
							
							üzenetéreNem tiszta, de csak ami a főzés előtt/után lecseppen (víz és/vagy kávé), az van benne. Nincs visszavezetve a csepptálcába semmi...  A fenti képeken lévő szelep 3. szára a víztartályba megy vissza (hiszen az tiszta víz, csak tett egy kis kört a tartályból az átfolyásmérőn és pumpán át és már vissza is küldi a 3 járatú). A fenti képeken lévő szelep 3. szára a víztartályba megy vissza (hiszen az tiszta víz, csak tett egy kis kört a tartályból az átfolyásmérőn és pumpán át és már vissza is küldi a 3 járatú).
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Most már csak az a kérdés, hogy merre és mennyit kell tekerni a 9 bar-hoz...       
 Gondolom kifelé kéne csavarni, tehát engedni rajta, hogy ne épülhessen fel akkora víznyomás a másik ágon...
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Alabástrom
							
							
								#12775
							
							üzenetére Alabástrom
							
							
								#12775
							
							üzenetéreNa, szinte biztos, hogy a nyomás lesz a hunyó   
 Az a gond, hogy van nyomásmérő a gépen, csak éppen beskálázni felejtette el a kínai... Van egy zöld, utána meg egy piros intervallum, a többit a felhasználóra bízzák. Pont a napokban láttam viszont ennek a gépnek az új verzióját, ahol már pótolták ezt az apró hiányosságot, ott már jelölik a 9 és 12 bar-t. Az egész gép ugyan az, így feltételezem, hogy a nyomásmérő is egyforma. Próbáltam kicsit engedni a gőzkaron főzés közben és sikerült ez alapján kb. 12 bar-ra levinni a nyomást (korábban simán mehetett 15-16-17 bar-on is). Hát mondanom sem kell ég és föld... Próbálokozom még lejjebb engedni, de már így is észrevehető a különbség. Próbálokozom még lejjebb engedni, de már így is észrevehető a különbség.
 Köszönöm a tippet Alabástrom!!  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Alabástrom
							
							
								#12775
							
							üzenetére Alabástrom
							
							
								#12775
							
							üzenetéreSzinte biztos a 10 bar feletti nyomás, sajnos nem tudok optimális időt produkálni ha nem ekkora nyomáson csinálom. Ha lejjebb engedem (durvább őrléssel), akkor simán 20 mp alatt lesz a lefolyás... :/ 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Jolida
							
							
								#12770
							
							üzenetére Jolida
							
							
								#12770
							
							üzenetéreIgen, a kevésbé tömörítés bejött, erre már korábban rájöttem, de nem tűnt el az íz, csak enyhült. 100 Ft-os teszt alapján úgy látom inkább csökkenteni kell az adagot (ez amúgy vicces, mert a korábbi 51-es gépemnél is 14g körüli őrlemény kellett...). 
     Pont a Brazil-India van most terítéken  Nem, dupla kosárral természetesen  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  bnagy036
							
							
								#12768
							
							üzenetére bnagy036
							
							
								#12768
							
							üzenetéreKöszönöm. Lehet, hogy mégis találkoztam ezzel az ajánlással, mert régebben én is ennyivel kezdtem. 
 Nem hallottam még ezt a tesztet, de oké, megpróbálom. Gondolom ez az, amit a reddit-es linken is ajánlanak, igaz? Gondolom ez az, amit a reddit-es linken is ajánlanak, igaz?Ha durvábbra őrlöm, akkor átzuhan rajta a víz... Hőfokkal játszottam már, sajnos nem segített.   Gyári tamperrel nyomom. Egész korrekt szerintem, nehéz, fa nyéllel. 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Sziasztok! Van arról valami tapasztalat, hogy mitől van minden csésze kavénak egy kis keserűsége? Volt már benne Alza, több fajta Impresso...stb. Hibrew H10a gép, Hibrew G3 őrlő, tisztított víz, kb. 1:2 arány, 19-25 mp a lefolyás, 92-94°C gép szerinti hőmérséklet. Nem tudom milyen adatot kéne még írni, de szívesen megnézek bármit, ha van valami ötlet. Köszönöm szépen! 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Mr.Csizmás
							
							
								#10991
							
							üzenetére Mr.Csizmás
							
							
								#10991
							
							üzenetéreJól hangzik, köszönöm a tippet  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Mr.Csizmás
							
							
								#10987
							
							üzenetére Mr.Csizmás
							
							
								#10987
							
							üzenetéreEz érdekes gondolat  Minőségben hol helyezkedik el mondjuk egy Alza-hoz képest? Minőségben hol helyezkedik el mondjuk egy Alza-hoz képest?
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Sziasztok! 
 Tud valaki Baján (vagy környékén) olyan helyet ahol garantáltan friss kávét lehet vásárolni?
 Köszönöm.
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Rendesen akciós az AlzaCafé, ha valakit érdekel... 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#10408
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#10408
							
							üzenetéreÉs ha egy estére lett bennehagyva? 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#10351
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#10351
							
							üzenetéreMit okoz az ecet a főzőben? Mit lehet tenni, ha mégis belement?   
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#8187
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#8187
							
							üzenetérePresszóra van most is használva a Hario és simán be tudja fullasztani a főzőt, ha nincs jól beállítva az őrlő... És még van fokozat benne, mert egyszer kellett egy nem friss kávét darálni és ahhoz +2 fokozattal kellett arrébb állítani. Az egyformaság persze már egy más kérdés... Körbenézek Graef ügyben, köszönöm. 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#8185
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#8185
							
							üzenetéreOké, már majdnem besz@rtam...😂 Akkor a Tchibo őrlője hozhatja azt a szintet ezek szerint, mint a Hario...?! 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#8183
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#8183
							
							üzenetéreÚgy érted acélkúpos? 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Sziasztok! Mit gondoltok, ha most egy Hario mini mill-t használok, akkor ezt milyen elektromossal lehetne kiváltani, hogy a minőség is (kb.) megmaradjon? 
 Egy Sage Barista Express őrlője a Hario-hoz képest hol helyezkedik el?Köszönöm! 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Sziasztok! Honnan érdemes most kávét venni, mert ahogy látom az Alza-nál kissé vastagon kezdett el fogni a ceruza? Ezt a pár hetes pörkölési időt nem engedném el, de gondolom ennyi pénzért már talán lehet jobbat is kapni? Köszönöm! 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5179
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5179
							
							üzenetéreÍgy kell elindulni a lejtőn?   
- 
			
			
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Őrölni szerintem simán le tudom olyan finomra, hogy megáll a gép is, mint a szög  . Sok segítséget írtatok, ebből nekem az kezd látszani, hogy finomabbra kell állítanom az őrlőt és friss kv kell, mert csak az egyik megváltoztatásával nem lesz jó az eredmény. . Sok segítséget írtatok, ebből nekem az kezd látszani, hogy finomabbra kell állítanom az őrlőt és friss kv kell, mert csak az egyik megváltoztatásával nem lesz jó az eredmény.
 Szigethalom-Taksony vonalon mozgok. Néztem azt az Alza caffee-t, amit RetepNyaraB írt, azt be tudom szerezni, van egy box pár km-re innen.
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5156
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5156
							
							üzenetéreHát el tudnék képzelni egy testesebb, sűrűbb eredményt... Befullasztani simán be tudom én is, az őrlő szerintem rendben van. Próbáltam én már finomabbra állítani, de akkor a Dorian-nal hasonló dolgok jöttek elő, keserű, fura lötty lett belőle. Ezért álltam meg ennél a fokozatnál. Aztán lehet egy friss kávé teljesen máshogy viselkedne finomabb őrlésnél... 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag A Hario simán tud még finomabbat őrölni, szerintem legalább 6 fokozat van még... Próbáltam már finomabbra, de ott fura volt, keserű és alig volt crema-ja. De majd keresek valami friss pörkölést, aztán majd azzal kísérletezek. A kotyogós szerintem ennél silányabb, bár biztos abból is lehet komolyabb szintet megütni... 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag [link] Na, sikerült végre egy videót összehoznom... Mondjuk itt pont nem látszik a korábban felvetett problémám és jó is lett a kv. Ez a legfrissebből készült, ami itthon van, így akkor lehet tényleg megdöglött a többi...  
 Viszont a kivonatolás ilyen volt mindig, 10 mp. 14 gramm van am a kosárban, és 2x25 gramm folyt le. Ez 1:4 arány majdnem, ha jól értelmeztem...
 Vélemény?
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  ribarszki
							
							
								#5131
							
							üzenetére ribarszki
							
							
								#5131
							
							üzenetéreVan több fajta kávénk (amiről most már le kell szoknom, tudom  ), de Dallmayr Prodomo ill. Lavazza Qualitá Rossa a leggyakoribb, amiből főzünk. Meg van egy kis Pascucci Bio, ami mondjuk valszeg a legjobb ebben a mezőnyben. ), de Dallmayr Prodomo ill. Lavazza Qualitá Rossa a leggyakoribb, amiből főzünk. Meg van egy kis Pascucci Bio, ami mondjuk valszeg a legjobb ebben a mezőnyben.Őrlő meg szerintem rendben van, az egy Hario Mini Mill Slim plus. 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  #49155328
							
							
								#5117
							
							üzenetére #49155328
							
							
								#5117
							
							üzenetéreNézegetem itt a linkelt videókat és matekolok... 
 Most akkor ha jól értem, te egy dupla adagot főztél le. De úgy tudom, hogy 1 g (kész)kávé kb. 1 ml-nek felel meg. Tehát akkor te 32 ml-t főztél le. De nem úgy van, hogy 1 oz (ami kb 30 ml) az egy eszpresszó? Dupla adag őrleményből lett egy adag kv?
 Bocs, ha hülyeséget írok...  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  Mr.Csizmás
							
							
								#5110
							
							üzenetére Mr.Csizmás
							
							
								#5110
							
							üzenetéreKöszi! Bár nálam 4990 a kilós ár...  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5109
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5109
							
							üzenetéreKöszönöm a sok infót, megpróbálok akkor egy videót összehozni...  
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5106
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5106
							
							üzenetéreIgen érzem, hogy ez feneketlen kút (mind szellemi tudásban, tapasztalatban és persze pénzben  ). ).
 Igazából maradjunk akkor a realitások talaján; 5000 körüli kilós árnál én megállnék. Szeretek kísérletezni, de szeretném ha úgy van, akkor stabil eredményt tudjak hozni.
 Most ezt így újra olvasva, lehet automatát kellett volna venni? 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag válasz  RetepNyaraB
							
							
								#5095
							
							üzenetére RetepNyaraB
							
							
								#5095
							
							üzenetéreRendben, csinálok. 
 Ez a lefolyásos balhé nekem sosem jött össze. Ha 30 ml-t akarok lefőzni, akkor az 10 mp alatt lejön, de ha meg akarom tartani a rendes időt, akkor az kb 60 ml lesz... Itt jönne az, hogy oké, finomabb őrlemény kell, de attól meg teljesen béna lett az egész, keserű lett és alig lett valami crema-ja. Én itt arra gondoltam mindig, hogy ezeket az adatokat nem biztos, hogy nyomásfokozós és/vagy 15 bar-os gépre számolták... Bár inkább a nyomás lehet itt a mérvadóbb, lehet 9 bar-on kiadná a matek?! Nem tudom...Dallmayr Prodomo volt szerintem, aminél először feltűnt ez a dolog, azt kb 3 hónapja vásároltam. Szekrény tetején van tárolva eredeti csomagolásban zacskózáró csipesszel... Vannak ennél régebbi kávéim is (még keressük az ízvilágunkat  ), azokkal nem jött elő ilyen gond. De kipróbálom akkor a legfrissebbel, hogy kizárjuk a döglött kávét ), azokkal nem jött elő ilyen gond. De kipróbálom akkor a legfrissebbel, hogy kizárjuk a döglött kávét 
- 
			
			  Taltos0711 csendes tag Üdv. Remélem jó helyen járok. 
 Van egy problémám, ami már napok tart és roppant mód idegesít. 
 Adott egy Lidl-ös presszó kávéfőző (15bar, nyomásfokozós szűrők ...stb.) ami eddig elég jól működött. Hario mini mill-el őrölünk és rendesen tamperolunk is. Sikerült is megtalálni az ideális szemcseméretet, amit biztonság kedvéért meg is jelöltem az őrlőn. Jó pár hónapja használtuk így, szépen tette a dolgát az őrlő és a gép is. Aztán kb. egy hete elkezdett romlani a kávé minősége. Mivel átlátszó pohárba csapolok, így lefolyás közben mindig láttam a crema mozgását, fejlődését. Normál esetben nem látszottak rétegek egészen addig, amíg a crema "be nem állt a helyére" a kávé tetejére. A változást először ebben a folyamatban észleltem. Mostanság már csapolás közben is látni egy felső pici réteget a crema-n és a crema többi, még mozgásban lévő alsó része is vérszegény. Kicsit olyan, mintha túl finomra őröltem volna és ezért nem tudna rendesen átfolyni a kávé, akkor csinált hasonlókat... ...stb.) ami eddig elég jól működött. Hario mini mill-el őrölünk és rendesen tamperolunk is. Sikerült is megtalálni az ideális szemcseméretet, amit biztonság kedvéért meg is jelöltem az őrlőn. Jó pár hónapja használtuk így, szépen tette a dolgát az őrlő és a gép is. Aztán kb. egy hete elkezdett romlani a kávé minősége. Mivel átlátszó pohárba csapolok, így lefolyás közben mindig láttam a crema mozgását, fejlődését. Normál esetben nem látszottak rétegek egészen addig, amíg a crema "be nem állt a helyére" a kávé tetejére. A változást először ebben a folyamatban észleltem. Mostanság már csapolás közben is látni egy felső pici réteget a crema-n és a crema többi, még mozgásban lévő alsó része is vérszegény. Kicsit olyan, mintha túl finomra őröltem volna és ezért nem tudna rendesen átfolyni a kávé, akkor csinált hasonlókat...
 Első körben vízkőre gondoltam, vettem is egy Xavax prémium vízkőmentesítőt és áttoltam a gépen, de semmi. Egyszerűen teljesen szétcsúszott minden, ami eddig jó volt... Valakinek van ezekre a jelenségekre ésszerű magyarázata? 
 Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Munkahelyek tízezreit szünteti meg az AI
- Milyen notebookot vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LEGO klub
- Okos Otthon / Smart Home
- Filmvilág
- Windows 10
- Miért nem tűnik el soha a kalózkodás?
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- TP-LINK TL-WA850RE 300M vezeték nélküli jelerősítő / 12 hó jótállás
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- BESZÁMÍTÁS! HUAWEI MateBook 14 üzleti notebook - i5 1135G7 16GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe IGP W11
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 Gen2 AMD - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

 
								 
							 
  )
 ) 
							 
  Azért majd elviszem egy szervízbe is, ahol van nyomásmérő kosár, de ez valahol 10 bar környékén kell, hogy legyen.
 Azért majd elviszem egy szervízbe is, ahol van nyomásmérő kosár, de ez valahol 10 bar környékén kell, hogy legyen. 
							 A fenti képeken lévő szelep 3. szára a víztartályba megy vissza (hiszen az tiszta víz, csak tett egy kis kört a tartályból az átfolyásmérőn és pumpán át és már vissza is küldi a 3 járatú).
 A fenti képeken lévő szelep 3. szára a víztartályba megy vissza (hiszen az tiszta víz, csak tett egy kis kört a tartályból az átfolyásmérőn és pumpán át és már vissza is küldi a 3 járatú). 
  
  
  
							 
  
  
 
 
  
  
							 
							 
							 
							 
  
							 
							 
							 
							

 
							 
							
 
							 
  
							 
							
 
							 
							 
  
							



