- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Androidos tablet topic
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
skilleeer #13568 üzenetére
Világos pörk általában a filter tételeket jelöli (oldman viszonylagosan sötétebbre húzza, de azért nem Kapucziner stílben).
Ezekkel előfordulhat, hogy egy házi kis presszógép nem tudja tapsosra kihozni a végeredményt, de ez sem feltétlenül igaz.
Ha a gyümölcsösebb ízvilág a cél, azt könnyebben éred el a világosabb verzióval, de dolgozni kell érte, arra számíts. A testesebb presszóélményt a sötétebb oldal jobban adja. Ám mára már minden átjár egymásba, egyre kevesebb a kőbe vésett szabály.Ha nem szeretnék szívni a filter pöri macerás lelkével, adott pörkölőtől akár a presszójából is lehet elég komoly gyümölcsbombát varázsolni. Mondjuk én roboton nyomom, amivel bármit el lehet követni, csak tapasztalat kérdése (nem májerkedem, messze állok a szakmai tökélytől, csak ideák szintjén beszélek). Viszont a filterből sose lesz olasz presszó, bárhogy gyúrod.
-
-
-
válasz
skilleeer #13509 üzenetére
arra ügyelj, hogy kétféle van (legalább). az egyik esetben a tamper alja egyetlen darabból áll és a rugó csak a markolat lenyomását nehezíti. a másik esetben az alsó rész két darabból áll, a felső fele megtámaszt a kosár szélén és az alsó pedig a rugón keresztül belenyomódik az őrleménybe. nekem utóbbi van, mert az tűnt logikusnak, de a mai napig nem tudom, hogy melyik lenne az ajánlott
-
-
válasz
skilleeer #12686 üzenetére
Kérdés, hogy a tejhab érdekes, vagy latteart is. Ha csak a hab, akkor bármelyik alsópolcos avx megfelel - ezeknek ugyan gyenge a gőze, de gyakorlással lehet akár rajzolgatni is velük.
Nálam most üdül egy 58mm-es Hófehérke és egy 3810 Slim. Az utóbbit ajánlom inkább, sokkal kényelmesebb használni.
Ha pedig van több pénz lóvéra, akkor az EM1 Lux. Annak bitang gőze van és minden szempontból egy kategóriával feljebb figyel. Árban is.A Baby nem túl szerencsés az alu kazán miatt, ha rendszeresen gőzölsz.
Sage Bambino sorozat esetleg használtan. -
-
MC Pite
veterán
válasz
skilleeer #12003 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a savanyú a túl gyors (túl durva), a kesernyés a lassú (túl finom) főzés eredménye - és nálam így is volt/van.
Időhöz: Kávémérleg az első cseppektől méri az időt, én is onnan mértem. Kávémérlegem azért lett, mert a konyhaim 3 lábú és túl nagy, nem tudom sehogy a gép alá bohóckodni, 7K huf-os Fuegot vettem aliról, ami biztos nem elég jó, de nekem megfelel, méret, akku, borítás, számok, üzemmódok és pontosság tekintetében.
fecke78: Én július óta látogatom a topikot, és befogadom, és szűröm az infókat, plusz kávés ismitől is kérdezek, meg próbálok nála is néha.
Kávéból Lidl egzotikusabb 400 grammosai meg AVX olcsóbbjai nálam megfelelőek, bár igaz, 1kg-nyi kávé 2-2,5 hónapig kitart, de a tizensokezres kávéval sem érzek sok difit úgy, hogy kb 1:4(sima)-1:5(kicsit habos) tejjel iszom.
Érdemes 1-1- problémára angoul is rákeresni, meg próbálkozni, napi 1-2 kávét csinálok otthon hétköznap (decaf is van), így nyilván nem haladok gyorsan, de pár hét után már egész normális, nekem tetsző kávékat sikerült gyártani.
Nekem a kedvenc arányom 10g/20ml, kb deci alig habos, inkább meleg tej; vagy néha ennek a másfélszerese. Nem kell egyből kérdezni, mert lehet hogy túl sokféle válasz jön
.
Mr.Csizmás: A topikból (is) citromsav tippet olvastam kávégép tisztításra, ezt vettem; de ha megvan hogy mit és miért célszerűbb, azt is mondjátok.
Halley: Csak iszol vizet otthon, nem? Mehet ebből, és akkor pörög a víz. Amúgy meg akkor csak keveset tölts bele ha keveset használsz belőle. Nálunk lágyított a víz, otthon nem használok kancsót, csak húgoméknál, de itt mindig abból is iszunk, így pörög.
-
kchris78
veterán
válasz
skilleeer #11950 üzenetére
Én is ezért nem iszom már irodában kávét ebéd után.. Azért kockáztassak nem-túl-jó alvást mert sz.r kávét ittam déllután?
(ott is pont saeco van)
Amúgy svanyú-keserű: gondolj bele milyen íze van a citromnak. Na az savanyú. Gondolj bele milyen a grapefruit. Na az keserű
. Ez bennem sem túl rég fixálódott
. Amúgy az utóbbinak "tompa" íze van, az előbbi meg élesebb az én megfogalmazásom szerint. Régebben nem ittam meg a "szar" főzeteimet, mostmár megiszom, nincs szivem kiönteni (meg annyira már nem rontom el őket) és kell ez is hogy tudja az ember milyen a "rossz" merre kell továbblépni.
-
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Olvasd el a manualt. Nem lehet a nullpontot àllítani? Egyébként két klikk az pici eltérés.
A kinu pl. egy idő után - feltehetően az idióta júzerek miatt - hardveresen nem engedte összezárni a késeket, emiatt mindegyik őrlő más klikk eredményekkel rendelkezik.Mano66@ ez valami kereskedelmi fb oldalra akar mutatni (nem tölt be nálam) és nem a hirdetésre.
-
headhunter86
senior tag
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Enyém tűpontosan 0-nál zár. Csak nem tudom, hogy hány klikkel daráljam a presszót. Az ajánlás szerint valahol 21 és 45 klikk között van. Én ezt belőttem 35 klikkre.
Ma reggeli shotnál 17gx2=34g helyett 45g jött le, szóval arra gondoltam, hogy nekem inkább a finomabb felé kellene mennem. Viszont nem akarok még állítani rajta, inkább a tamperelést próbálom meg erősebben, mert szerintem túlságosan gyengén csináltam. Valamint kicsit savanykásnak érzem még mindig.
Milyen kávéval érdemes próbálkoznom, ha ez számít? Ezek vannak itthon, mindegyik 1 hónap körlüli pörkölés. Másképp kell darálni őket?
[Közepesen világos] [Világos] [Közepesen sötét] -
válasz
skilleeer #11859 üzenetére
Az remek hír; szeptemberben megyek Békéscsabára, kösz.
Egyébként Frei ad "rendes" kávét, csak kérni kell. Nem is rossz; szoktam ott duplázni, ha ők vannak közelben. Például a reptéren Frei az egyetlen iható kv, ha eltekintünk attól, hogy a filippínó rabszolgáik kizárólag angolul beszélnek. Olyankor feltámad bennem a szélsőjobb, aztán elcsitul a csésze utánJolida@ az ott nem kerinci felirat a műanyag dobozokban?
Amúgy a sima hűtő még vitatottabb, mint a fagyó. Pont a párakicsapódás miatt. De nekem nincs véleményem -
goom
senior tag
válasz
skilleeer #11818 üzenetére
A leírásodból úgy tűnik, hogy nálatok igen lassan fogy el egy csomag. Márpedig akkor számítanod kell arra, hogy az utolsó adagok minősége sokat veszít majd az elsőkhöz képest. Nekem pont egy hét egy csomag - és mégis érezni vélek különbséget. Többször őrlő-utánállítás is előfordul...
Ha így van, javaslom, merülj el a fagyasztás - adagolás témában is... Ha visszaolvasol, lesz számos ilyen olvasnivaló. -
válasz
skilleeer #11818 üzenetére
Kispörkölőnél az ár nagyjából tükrözi az alap bab és a pörkölőmester értékét. Ha specialty, akkor a pontozásból is látszik. De mikor 8k\kg áron próbálják elhitetni, hogy 87pontos kávét iszol, az pl nagyon bűzlik.
Nagyipari cégek árazása pedig egy vicc, főleg, mikor megpróbálnak "haladni a korral" és "modern", meg "különösen lassan, kíméletesen pörkölt" vietnámi mocsári robusztában erjesztett teveszart szeretnének az említett 87+ pontos minőségi termék árában ledugni a lúzer és tapasztalatlan fogyasztó torkán (ld. Dallmayr). Át kell ezeken esni, aztán kinyílik az ember szeme, a nyelve meg hamar rááll a jóra. Az rosszabb, ugyanis onnantól nem tudsz minden random szart meginni többé. A szkeptikus feleségek sem; ők a legjobb kontroll. -
válasz
skilleeer #11812 üzenetére
Lavazza oro
Impresso klasszik sorozatból a brazil-kolumbia, vagy a sweet7 blend.
Pallyotz black lxr, grandi arabica, monsooned malabar.
Avx choco&orange blend
Kapucziner velencei gondolàsok kedvence (ebben van robuszta is).
Bányai csokis kuglófGiamaica, az egyik legjobb választás olasz vonalon.
Végtelen sor van, többiek majd mondják. Frei ízesített tönkrevágja az őrlőt és az ízlelőbimbóid. Utána nehéz átállni bármire.
Ráadásul ma 8k\kg Ft alatt gyakorlatilag nincs minőségi bab, ezt lehet elfedni rommá pörköléssel, ízesítéssel, de attól még tény. Dallmayr is árulja a "prémium espresso" szériát aldiban, 15k\kg áron, mégis egy rossz vicc. -
válasz
skilleeer #11808 üzenetére
Melyik kingrinder a három fő típusból? Timemore talán jobb a k2-nél (univerzálisabb), a többinél nem.
Milyen gépről beszélünk pontosan?
A Frei ízesített retteneteket (ha szemes) nagyon nehéz kiszedni az őrlőből, hónapokig pl. vanília aromát fogsz érezni. Az őrölt meg menjen kotyeszba, ott kevésbé baj, ha döglött (döglött).Ha most kezded otthon a karos gépezést, ne akarj világos-citrusos babot, mert csalódni fogsz. Klasszikusabb, sötétebb vonalon szerencsésebb tanulni. Plusz géptől is függ, mit tud.
-
MC Pite
veterán
válasz
skilleeer #11807 üzenetére
Bé bé bé.
[Darálók 100$ alatt]
A K6 lépcsői finomabbak mint a K2-é (de ha azt látsz valahol, pl alin, már az is espressóképes, én ezt vettem).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BMW topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Filmvilág
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Béta iOS-t használók topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- Napelem
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +táska
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged