Hirdetés
- OLED TV topic
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen házat vegyek?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Billentyűzet gondom van
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
Ez a szép ebben…neked az, nekem amaz a jobb. Az utolsó előtti impresso rendelésem ugye ki kellett dobni (2 fajtát is) mert olyan borzasztó, szó szerint ihatatlan volt. Azt szó nélkül cserélték, sőt emailben tájékoztattak is, ez becsülendő. A mostani 3 hetes columbia meg olyan semmilyen, inkább rossz mint jó….mondjuk ez inkább a sötét felé tendál, az avx-től pedig inkább világosabbat keresek lehet ez is az oka…nem tudom. Nem is szapulni akartam az impressot csak az utolsó 3 szállítás nem adta nekem….Neked meg az ízlik jobban. Mondjuk én az avx-től még igazán rosszat nem ittam.
-
kchris78
veterán
-
Alabástrom
senior tag
Amúgy röviden, tömören - igen, amit belinkeltél, az egy blind shaker. Abba örlöd bele a kávét, jól összerázod (ez a lényeg), majd ráteszed a portafilterre, kicsit rázogatva kiemeled a fenekét, hogy belehulljon a kosárba az örlemény. (Ha nagyon egyenetlen a teteje, és nagyon maximalista vagy, akkor a legtetejét egy WDT-vel elegyengetheted, de szigorúan csak a legtetejét, ne nyúlj bele mélyen), majd tamper, stb...
A videót azért linkeltem, mert egy elég részletes összehasonlítás, és a blind shakert hozta ki a legjobb puck-prep eszköznek. Meg látod is benne, hogyan kell használni.
-
Alabástrom
senior tag
szerk - bár ebben a topicban ez eléggé overkill...
Hétköznapi kávézáshoz szerintem nem kell eddig elmenni.
-
MC Pite
veterán
A sötét móddal sem jobb sz olvashatóság?
iatti: Pontleszarom hogy néznek, poénkodnak. Sok dologgal van így, nem csak a kávéval. Van aki valamire igényes / rigolyás / fontos neki, másoknak meg nem az.
Engem piszkálnak bringáscuccok miatt, de több pénzt dobnak ki az ablakon junkfoodra, cigire, repülős tengerpartos nyaraládokra, stb. Meg hát halványlila elképzelésük sincs arról én hogy bringázok (hozzájuk képest). Az ő sárnehéz, nehezen hajtható, silány alkatrészes, kényelmetlen trekkingjeikkel egyszer sem lehetne megjárni a hegyet oda vissza, nemhogy gyorsan. -
skilleeer
csendes tag
Igen, erről van szó. Ha finom kávét szeretnék inni, akkor magamnak kell megcsináljam. A román határ mellett lakom. Már-már balkános a feeling, nemhogy itt olasz kávéval flancoljak
A legközelebbi értelmes kávézó 28km-re van, így csak akkor szoktam finom kávékat inni amikor van idő arra fordulni vagy épp átutazóban vagyok valamelyik nagyobb városban. -
krono.
tag
Az a baj, ha kellően lassan fogy, fagyasztással is elég gyatra tud lenni a vége. Én gondoltam spórolok egy jót, kilósat veszek, és fagyasztom. A vége már kínszenvedés volt, csak azért ittam, hogy ne a kukában landoljon.
Ha csak hétvégente isztok, lehet jobban megéri kávézóba menni. A hangulata is jobb, és jó helyen az eredmény is valószínűleg.
-
MC Pite
veterán
Köszi szépen, mentem ezeket.
Árszinten nem gondolkoztam, elsőre mondanám hogy nem drágát, de tekintve meddig elég egy 250g zacskó, még elfér ez az árszint (havi 5K kb akkor a költség).
Tök jó hogy rendesen leírják az ajánlott elkészítést és jelleget.Aldi/Lidlben is van olyan ami ajánlott ezek alapján? Vannak a kisebb (250-400?) grammos egzotikusabb csomagok, de nem jártam utánuk, csak rengeteg dologból jó a saját márkás cuccuk.
-
RetepNyaraB
veterán
Persze, hogy. A balatoni atomkemény víz pl. 2, max 3 hét alatt szétcsapja a szűrőt. Egy 3k forintos tds mérővel látszik.
Viszont a rengeteg eső júniusban meg annyira lággyá tette a (pesti) csapvizet, hogy konkrétan alog több, mint fele annyi oldott ásványi anyag volt benne még két hete is.
stork13@ ahogy puszul a szűrő megfele, én hígítom desztvízzel. Harmadik héttől már kb 50-50%. De semmi bizonyítékom nincs rá, hogy ettől jobb lesz
-
flash-
veterán
köszi!
úgy emlékszem hogy a dedica ec685 nél 14 gramm kb az ami a kosárba elfér de akkor majd megcsinálom a százforintos tesztetRetepNyaraB:rendben, néha mondjuk pont úgy volt a legfinomabb ha "túltöltöttem",
egyébként őrlés közben ha nyomom erősen az őrlő búráját sokkal egyenletesebb eredmény lesz, szebben őröl, sokkal később is folyik át ugyanolyan beállított őrlési finomságon.
ezt nem tudom mi okozza ez csak egy búra..azt nem értem még a kávéfőzővel hogy nyáront tűzforróra melegít, télen meg inkább csak középmelegre.. pedig a konyhában nincs hideg tehát nem hiszem hogy könnyebben hülne meg ha folyamatosan melegit akkor a külső hőfoknak nem kellene meghatároznia hogy milyen meleg az őrlő teteje
mintha fordítottan működne a hőérzékelő vagy én nem tudom de fura...
-
-
A levendula annyira markáns szerintem hogy nem illik a kávéhoz.
Szappanhoz jó. Teába tényleg jo. Nekem is van a lakásban csokor virág - imádom. Talán valami fagyiba is jó lehet. Borral is ittam, nem volt tolakodó.
De kávéba??? Mi a sz@rnak????
Szerintem mert "vanl és "terem" - nem kellene belerakni. Kutyaszar is van az utcán bőven. Azt sem rakjuk a kávéba.
Szerintem a levendulás kV marketing kapufa!
Megjegyzem: sörbe sem kellene tenni! Ugyanis szappanos ízű!
De borban a aavak eltüntethetik a szappanos jellegét és a citrusosságát kihozhatja. -
RetepNyaraB
veterán
-
kmarci25
veterán
Leginkább én is így vagyok vele, de azért mikor kávézóban vagyok, akkor simán kérem a duplát a világosból. Bízom benne, hogy a barista és a gép tud olyat, ami kell hozzá. Én valószínűleg a gépemmel együtt kevés vagyok ehhez, és csak közelítni tudom, ami egy világosban van.
-
kmarci25
veterán
Hát, az AVX-nek 58mm-es a szűrőtartója, így kb minden (is) kapható hozzá, de a Dedicanak az 51-es mérete is nagyon népszerű, így ahhoz is sok mindent kapni. Szerintem nagyon sok múlik a személyes benyomásokon, azon hogy milyen használni. Mikor gépet kerestem én is a Dedica-t néztem, rendeltem is egyet emagon (újracsomagoltat, a gép jó állapotban volt, látszott hogy használt, de 40-ért jó deal volt, lett volna), de 1,5 hét használat után rájöttem, hogy ez nem az én gépem. Egész egyszerűen nem szerettem használni, azóta sem értem miért.
Nyilván, ha úgy alakul, akkor ez nem egy szép eljárás a webshopokkal szemben, de én épp ezért vettem az újracsomagoltat. -
kmarci25
veterán
Attól függ, mikori pörkölés. 2-3 héttel a pörkölés után már beteszem.
Nem bírom annyira a palit, de ez egy érdekes videó tőle a témában. -
#85578752
törölt tag
James Hoffmann tesztelt alap kapszulákat itt, a három legjobbnak ítélt az Ethiopia, Colombia, és a Tokyo. Ezek eléggé alap kávék de megbízhatóan finomak. Jó volt még a Ristretto Decaf, ami jobb volt mint a sima Ristretto, a Zimbabwe és Shanghai típusok is érdekesek voltak, a többi nem igazán, de ugye ezek csak az alap kávék, mindig rengeteg féle idénykávé van a Nespressonál és tényleg érdemes kísérletezni a kispörkölőkkel mert azok mindig kalandot hoznak az ízekbe, frissességük miatt.
-
kmarci25
veterán
Ahogy fentebb is írta Retep leginkább az eredeti Nespresso kapszulákat kéne preferálnod, azok meg egységáron mennek a Nespresso boltokban (ők butique-nak hívják, eltartott kisujjal). A legtöbb utángyártott kerülendő, ami még jó volt az a L'Or, meg biztos a kispörkölőik, de azokat nem kóstoltam. De pl. A Starbucks egy kalap sz@r pl.
-
#85578752
törölt tag
Nem a Nespresso a leglogikusabb választás? Ahhoz van a legtöbb kapszula más gyártóktól.
Vertuot ne, mert indokolatlan a létezése is, csak magához akar láncolni a gyártó. Dolce Gustot ne, mert instant kávé és tejpor, kicsi a választék. Tchibot és egyebeket nem tudom...
Vannak gépek amik többféle kapszulával kompatibilisek, de a tartósságuk, a főzött ital minősége változó.Szerintem ha csak kávé kell akkor Nespresso. Ha tejes is, akkor kell mellé egy french press meg egy mikró, vagy valami tejhabosító.
-
RetepNyaraB
veterán
Bocs, már nem tudom szerkeszteni. Markecplészen
ez egy jó ajánlatnak tűnik. Ha mégis a karos, ezzel a Dedica vonalat kimaxoltad. Még a rugót is cserélte benne a fószer, hogy ne 15 Bart nyomjon a pogira. -
Na végre egy jó teszt! Azt gondolom hogy a "komplex" aroma megàllapítàssal a jellemzésben remekül kifejezhetö a nesze semmi fogd meg jól!
A másik nagy kedvencem, és ezzel leborulok a kereskedők előtt: (kapaszkodtok? ) "olasz ízű!
néha olyan szivesen szájbaverném aki ilyet marhaságokat írogat. -
kmarci25
veterán
Így teljesüljön mindegy vágyad!
-
kmarci25
veterán
Ami nekem most nagyon-nagyon az az Impresso brazilja. Negyed kilót vettem abból és a brazil-indiából is. Az utóbbi se rossz, de a sima brazilból olyat sikerült készíteni, ami nagyon passzol az ízlésemhez. Az sem olyan vészes, igaz már a drágább kategória.
Yager01: egy fémből készült nagyon apró lukas szűrő, amit a pogácsa tetejére teszel. Segíti a vízelosztást, így kisebb eséllyel lesz csatornásodás, de amiért én használom, hogy az őrölt, nedves kávé ne ragadjon a felsőszűrőre.
-
goom
senior tag
-
kmarci25
veterán
Vedd meg nyugodtan. IMS-t használok én is, csak az enyém 54mm-es a Sage-hez. A pucér karba egy kicsit jobban feszül, de alulról meg tudod tolni, úgy könnyen kijön. Annyi, hogy ha van mágneses gyűrűd (dosing funnel, hogy mondjuk magyarul?), akkor az nem fog működni, mert alumínium a cucc.
-
icm
tag
Nagy részével egyetértek. Noha a kezdő és amatőr azért nem ugyanaz a szint (most már hozzá kell tennem, hogy szerintem…).
Nem is az a baj, hogy nem mindenki van azonos szinten, a baj ott van, hogy amikor segítőkészen kezdődik a hozzászólás akkor a válasz élből az, hogy az már erős neki és kb nettó hülyeség.
Miközben egy alapfogalom vagy nevezzük megfelelő tudásnak épp hiányzik. Ehhez párosul az elutasító hozzáállás és a vége az, hogy mindenki hülye. Lehetne erre egy alternatíva, hogy hát ezt értem, köszi, de nekem ez túl sok - magában elmondhatja, hogy ezeknek aztán elmentek otthonról…Annak idején Koxx csinálta a kávét, kimérte előtte, kimérte utána, mérte a kifolyó mennyiséget. Néztem, hogy mit szenvedni ennyit… majd egy év múlva hasonló szituációban találtam magam. Akkortájt megmosolyogtató volt visszagondolva, hogy na ugye?!
-
kmarci25
veterán
Én az egészben azt nem értettem, hogy miért kellett élből lehülyézni azt, aki olyasmit csinál, ami neki már túl sok és értelmetlennek látja. Én megértem hogy van aki nem képes megnézni egy filmet, ha nem 4K és erre költ el rengeteg pénzt és tölt vele sok időt. Mi meg itt a kávéval szórakozunk hasonlóan. És akkor mi van? Nem kötelező, aki nem akarja ne csinálja. Ez inkább érdekes, hogy mennyi olyan hobbi van, amibe képesek az emberek ennyire mélyen beleásni magukat.
-
Daneeka
senior tag
Elbizonytalanodtam tegnap kicsit mert felugrott egy olyan gép amiről el tudom képzelni, hogy a jövőben én is piszkálom kicsit (Delonghi ECP 35.31) de ahogy nézem nem nagyon kapható már sehol sem. Van valami hasonló ehhez ami kurrens? Láttam erről egy összehasonlító videót a Dedicaval és úgy tűnt, hogy el lehet vele szöszmötölni ha van hozzá kedve az embernek (van hozzá naked kar, IMS stb.) bár asszem ezt a frontot nem kéne megnyitnom.
-
RetepNyaraB
veterán
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani. -
RetepNyaraB
veterán
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
-
#64905664
törölt tag
Én minden egyes főzés után kiszedtem a tömítést egy célszerszámmal. Kinek mi van a keze ügyében, nekem a jó anyám 100 évvel ezelőtti csigacsináló eszköze volt amelynek lapos de nem éles az egyik vége. Alá dugtam a tömítésnek, a hüvelyk ujjammal ráfogtam és egyből kifordítottam.Tök tisztára elmostam a helyét, a tömítést is és a főzőt is úgy tettem le a kövi főzéshez a csepegtető tálcára és akkorra általában ki is száradt.
Ha kávészemcsék kerülnek a tömítéshez az nem jó. -
iatti
aktív tag
azért egy bialetti mokkának "működnie" kéne. mit értesz minőségi,felsőkategóriás kávé alatt? én amikor kezdtem,először vettem egy mazzer minit a bialetti mellé. ez persze elég erős indítás
,de már tervbe volt a gaggia classic. vettem mellé kispörkölói kávét. nem is volt egy extra cucc/pacificaffe premium/,de már evvel érezhető volt a minőségbeli ugrás. első volna nálad is egy jó daráló beszerzése, és valami friss kávé.
-
#64905664
törölt tag
Nagyon köszönöm!
Ahogyan itt is többen leírták már, a bialetti mokával és egyéb válfajával is lehet jó kávét főzni hiszen évekig én is ezt vallottam és ezzel ittam sőt, ezelőtt 2 évig a szüleim által nyüstölt 70-es? évekbeli kotyesszal (azért (is) váltottam mert ehhez egyáltalán nem is vehettem finomabbra őrölt kávét és ezt eluntam). Ki emellett, ki a brikkák stb mellett voksol tömve vannak a pultok velük de a yutubés videókkal is vigyázni kell mert egymást másolják mert szerepelni akarnak, ugyanazt hajtogatják és hüleségeket is mutogatnak, pl nézzétek micsoda kremát főz a moka és meg is mutatja a pár buborékot ami a kávéfőző egyik oldalában úszkál. Én a bialetti mokával bármilyen drága és friss kávéval sem tudtam kremát előállítani ha meg feszültem sem, de nem is ez a lényeg.
Azt is leírták itt többen, hogy sok felfelé lépkedő kávés elköveti azt a hibát, hogy sorra veszi a kisebb lépésekhez való cuccokat amiket néhány hét, hónap után lecserél mert tovább akar lépni.
Én mint írtam a Flair 58-ra ugrottam a kotyesz után és igen, nagyon drága volt a részletek is csordogálnak utána, ezt is jelezték előre itt az évek során, hogy mire lehet számítani aki belevág. Mivel egyedül leledzem így megtehettem és a graefen kívül nem kezdtem más vásárolgatásba, sem automaták sem egyéb pénznyelő cuccokba ráadásul az alátétekkel ha nagyon akarom graefezhetek, már próbáltam is de azért inkább darálok az itt kérésemre ajánlott presszó- képes J-max kézi készülékkel. Így elmondhatom, hogy félautomata cuccaim vannak.Azt, hogy nem vásároltam össze vissza különféle automata stb stb készülékeket köszönhetem ezen topikokban posztoló tapasztalt presszósoknak és persze annak is nem utolsó sorban, hogy én még a mindent el/végig olvasók táborába tartozom. Ugyanis mikor kb 1.5 éve valahogy ide kerültem éppen azon voltam, hogy veszek végre egy igazi kávéfőzőt és már többször is a megrendelem gombon volt az ujjam de szerencsére először csak elkezdtem olvasni és pár oldal után már el is felejtettem a - szarvasit! Mert ő lett volna az első ugrásom.
Ja és gondolom nem félúton lehetek közted és a szüleid között korban hanem nagyon is elhúztam mivel a 71-et taposom. -
cSuwwi
senior tag
Nekem is ez a konfigom van kicsit több mint 1 éve (CMM2 csak Gorenje márkanév alatt) illetve Graef 702.
Iható kávét főz, de nem kell tőle csodát várni, nem véletlenül olcsó
Nekem 1 év alatt az egyik kar tömítőgumija szakadt szét (azóta sincs másik, 1 karral használom), illetve az egyik szegmens szállt el a kijelzőben. Főzés előtt érdemes bekapcsolni legalább 10-15 perccel (mint minden más hasonló jellegű főzőnél), a poharakat a tetején melegíti, érdemes oda pakolni.
A csomagban lesz majd egy műanyag kanál+tamper, de kb. 2-3mm-el kisebb mint a kosár, el lehet vele tömöríteni de játszani kell vele.
A graef 702-nél a pofozás napi tevékenység lesz, ha kimért adagot darálsz (és nem benne tárolod a kávét). 1 extra alátét gyűrűvel 13-15 körül használom, ha nem teszel bele, akkor 7-9 körül ajánlott elkezdeni az ismerkedést. Ha túl alacsony (túl finomra őről) akkor nem fogja tudni átnyomni a gép és befullad.
A pofozásról mai story: van egy századgrammos mérlegem, kipucoltam az őrlőt egy új kávé előtt. Beleraktam 9.50g-ot, sima őrlés után pontosan 5g-ot kaptam vissza. Némi ráhatással (pár pofon) már 9g-ra módosult, pár asztalhoz koccintással végül 9.53g lett, ami vicces is hogy több jött vissza mint ami belement
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest