Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Androidos tablet topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
laychi
veterán
válasz
watador600 #20997 üzenetére
stresszeled a procit pl ibt-vel,és közben ellenőrzöd cpu-z-vel,hogy milyen órajelen megy
(#20998) Grave444
Ha engedi a lap,akkor megérheti csökkenteni ott is a feszt a stabilitás határáig,hogy hűvösebb legyen a proci.
Adaptív mód nincs,hogy offsetelni akarod?(negatív offsetet is használhatsz,de akor ne adj meg feszt,gyári állapothoz képest offsetelj,előtte nézd meg terhelés alatt mennyi feszt kap a procid,annnál legyen kevesebb offsettel) -
Grave_444
nagyúr
Valaki erre? [link]
-
watador600
senior tag
Azt hogyan tudom megnézni, hogy mind a 4 magra adja-e a turbot?
-
hambi80
tag
Egy I3 4330 milyen vga-t hajt ki max és nem sok neki? mi az a videokártya amit max érdemes mellérakni?
-
Joshi
titán
válasz
marco0007 #20989 üzenetére
Ahogy előttem írják te hiába állítod a szorzót hiszen nem K-ás a procid, az előbb kitárgyalt Enhanced Turbo beállítást kapcsold be ha van ilyen.
Egyébként én tegnap kipróbáltam de nekem se ment mind a 4 mag max 4.4Ghz-en, olyan volt mintha átlagba tartott volna egy TDP limitet pedig nekem z lap és k procim van. Nem nagyon volt kedvem szórakozni vele meg aztán utólag vettem észre hogy Energiatakarékos módban volt a Win. -
marco0007
aktív tag
válasz
BomiBoogie #20990 üzenetére
Áhá
-
marco0007
aktív tag
válasz
#Morcosmedve #20987 üzenetére
Akkor lefordítva parasztosan, ha most nekem hiába van az a biosban beállítva, hogy az összes core 39-es szorzón mennyen, akkor csak maximum (Intel miatt) csak 3700-on fognak menni. Viszont ha 1 magot fogok használni akkor ki fog jönni az a 3900. De még próbálok állítani, hátha előcsalom azt a 3900at mindenhonnan
Bár nem lényeg.
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
marco0007 #20986 üzenetére
Pont a fentebb tárgyaltuk ki, hogy alapvetően 4 Magra nem adja meg, ha mindegyik használva van, a max turbót. Ez alaplap függvénye, ahol jobb esetben be lehet állítani, hogy húzza az összes magot fel, ne az Intel alapbeállításán menjen. Van olyan alaplap, ahol ez deafult bios-al is aktiválódik...nézd meg a beállításaid.
-
-
laychi
veterán
válasz
MPowerPH #20972 üzenetére
Persze,hogy mind a 4 mag képes azonos órajelre túrbózni K-s procinál,akár 4,8Ghz-et is be lehet állítani neki minden magra és ez az egyetlen oka,hogy lehet,hogy K-s proci(unlocked).
Maga a turboboost akkor sem 4,4 ghz 4 magra.Az hogy az enhanced turbo alapon(auto beállítás mellett)is azzá teheti,az nem azt jelenti,hogy 4,4Ghz a turbo órajele a procinak 4 mag esetén.
De ezt te is tudod,hogy ez így van és emiatt van,mégis kötöd az ebet egy kicsit a karóhoz.Abban igazat adok,hogy (mivel az enhanced turbo jelen van) 4,4 ghz-re képes boostolni.
De általános turboboostnál akkor is 4,2Ghz.Na mindegy,hagyjuk.Mindenkinek igaza van
-
Joshi
titán
válasz
#Morcosmedve #20982 üzenetére
Nincs itt vita, csak kiderítettük hogy mi merre hány méter.
-
-
Lacielvtárs
nagyúr
jaja, szerintem így is van
én nem tudok/akarok/merek tuningolni, ezért lett a nevem: Default GyiiiLaci
de a lényeg hogy teljesen rendben dolgozik a lap és cpu párosBMW001: lehet hogy az van amit te mondasz...
mondjuk abban az időben szidtak itt hogy miért vettem non K-s cpu-t ebbe a lapba -
MPowerPH
félisten
válasz
Lacielvtárs #20978 üzenetére
Koszi az infot. Akkor ez teljesen lapfuggo lesz. Valszeg Z-s lapokban alapbol benne van ez a feature, es defaulton aktiv.
-
Joshi
titán
válasz
Lacielvtárs #20978 üzenetére
Ezek szerint ha van az embernek egy normálisabb alaplapja akkor elvileg megy mind a 4 mag Turbo órajelen függetlenül attól hogy K-ás a proci v nem. Legalább már ezt is tudjuk.
-
-
MPowerPH
félisten
Nem Z-s lapokkal, es nem K-s procikkal sajnos nincs tapasztalatom. Azoknal elvileg egeszen mashogy mukodik ez... Pontosan az Intel ajanlasa szerint tortenik minden. Azt nem tudom, hogy mi van akkor, amikor egy Z-s lapba raksz non-K-s procit. Elvileg akkor is tudja a lap porgetni az osszes magot a maximalis turbo szorzoval, amit az Intel meghatarozott. Ez esetben ez csak lapfuggo... De nem tudom, nem volt dolgom non-K-s procival.
-
Joshi
titán
válasz
MPowerPH #20965 üzenetére
Ahogy olvasom a hsz-ket te sem akarod megérteni hogy a Turbo órajel nem csak a K-ás procikra érvényes és nem mindenkinek van Z-és alaplapja. Erre írtam hogy ne általánosítsunk. Aztán most hogy Jánoskának pont Z lapja és K procija van az egy dolog, igazából pont őt nem érinti a dolog mert mindent oda állít ahova akar.
Egyébként a Haswell előtt Pentium III-am volt közötte végig AMD-és voltam úgy hogy honnan a fenéből kellene tudnom? -
miresz
veterán
MSI H97M G43 egy i5 4460-al. UEFI-ben 34-es szorzó beállít,és az összes mag 3,4Ghz-n megy.
De ez szinte az összes MSI lapban így van. -
MPowerPH
félisten
En megertettem. De ugye K-s procit Z-s deszkaval erdemes hasznalni. A Ranger nem egy tuningos deszka, sima kommersz kozepkatos laprol beszelunk, default beallitasrol.
Nezzetek meg a sajat lapotokkal, pl. egy cmos clear utan. Kiderul, hogy mindegyik deszkan alap feature ez e, vagy csak par lap kivaltsaga.
A vege akkor is ugyan az, mind a 4 mag kepes turbora, egyszerre, Toled fuggetlenul. Tehat edes mind1, hogy az Intel mit hatarozott meg(link nelkul is tudtam, hogy is nez ki ez Intel elkepzelese szerint), ha BIOS-ban kikerulheto, raadasban gyarilag be is van kapcsolva. Orulni kell neki, hogy a lapgyartok gondoltak erre egy par evvel ezelott.
-
MPowerPH
félisten
válasz
laychi #20966 üzenetére
Igen, az Intel altal meghatarozott. De default beallitason ez mar nem allja meg a helyet... Es miutan osszeraktad a szuz gepet, maximum kikapcsolni tudod. Egyebkent szerintem mindegyik Z- s lap igy kezeli a turbot gyarilag. A kerdes ez volt, nem az, hogy az Intel mit ir errol.
Amiota megjelent a turbo a prociknal, ez igy muxik. -
MPowerPH
félisten
Nem ervem van, hanem tudom, hogy ez a lapgyartok altal alkalmazott feature. Ezt probalom a tudtodra adni... Nem bunkozok, egyszeruen kiakasztott az, hogy amikor leirom, belinkelem az allitasod cafolatat, de betolod ide az Intel turbo definiciojat, egy mosolygos fejecske kisereteben, ergo mintha hulyeseget irtam volna le. Ez mar nem mai dolog, ez elott evekkel is letezett. Csodalom, hogy nem tudsz rola.
-
Joshi
titán
válasz
MPowerPH #20962 üzenetére
Oké hogy van érved de miért kell bunkózni? Arról meg aztán nem is beszélve hogy az általad állított "tény" egyáltalán nem általános ezért nem is lehet egyértelműen kijelenteni. Ha már egy embernél az van amit az Intel hivatalos oldala állít akkor bizony ez van. De ugye nincs harag? Én nem értem hogy miért köt belém mindenki, mostanában szinte minden fórumban bunkóznak velem a fórumtagok.
-
Joshi
titán
válasz
MPowerPH #20956 üzenetére
Biztos ez? Én úgy olvastam hogy csak 1 mag 4.4Ghz.
Kipróbálhatnám de nincs hozzá kedvem, de holnap este kipróbálom hacsak addig ki nem próbálja valaki.
ui.: de hülye vagyok hiszen laychi pont ezt linkelte be.
Szóval csak 1 mag megy 4.4Ghz-en.
-
Joshi
titán
Ezt jól megkevertük/tem.
-
Giovanny
őstag
válasz
#Morcosmedve #20950 üzenetére
Z97 lapom van,majd holnap meglesz a 4790k,és akkor kérdezem,hogy mi merre
-
Joshi
titán
válasz
#Morcosmedve #20950 üzenetére
Csak 3.9Ghz mert 4770 van neki.
-
smokiii1
aktív tag
Sziasztok! Jelenlegi konfigom a következő:
I3 4150
8gb ram
260x 2 gb
A kérdés az hogy játékokban mennyit hozna ha az i3-at lecserélném egy i5-re? Mert pl Battlefield 3-ban a cpu-t 90% fölött használja folyamatosan a vga-t meg 60-70% on. De pl Titanfallban meg a cpu-t is 60-80% használja és mindkettőben elég nagy fps droppok vannak! -
marco0007
aktív tag
Szia! Köszi a választ. Gondolom a 3. képen a Vcore Override Voltage az. Igaz? Illetve a 4. képen a CPU input Voltage az mi? A tuning az lényegtelen mert így is elég nekem ez a proci szerintem, csak érdekelt 1-2 dolog
De ennek a procinak a turbója 3,9 nem? Köszi a választ!
-
Joshi
titán
válasz
marco0007 #20937 üzenetére
A lapod alkalmas lenne a tuningra de mivel a procid nem K-ás ezért szorzót nem tudsz állítani így marad a BCLK de azt meg nem ajánlatos emelni mert instabil lesz a rendszered. Valahogy azt kellene elérned hogy mind a négy mag Turbo órajelen járjon azaz 4.4Ghz-en. Nem tudom hogy ezt meg lehet oldani vagy sem majd a hozzáértők megmondják.
Ha arra vagy kíváncsi hogy a procid minimum feszültsége mennyi amin még stabil a gyári órajel, akkor a CPU Core Voltage-t állítsd Manualra és kezdésnek adj 1.160V-ot. Ha tesztek alatt stabil akkor mehetsz lejjebb addig amíg meg nem találod azt a feszt ahol minden körülmény között stabilan működik.
-
blu79
addikt
Tesztekre játékokat kell használni! Én is lefutattam pár tesztet (Aida ibt cinebench...) alacsony feszel jólment a pprocesszor, aztán játékoknál jött a feketeleves, amikor azt gondoltam stabil, akkor ált le a gép
-
Vaszil76
tag
Akkor, ha újra lenne pasztázva a kupak alatt, még tuningos darab is lehetne?
-
Vaszil76
tag
Batch:L434C407
-
subaruwrc
félisten
válasz
baboss #20926 üzenetére
nem
haswell cpuknál a tápfesz szabályzó egység bekerült a kupak alá,ennek a bemeneti feszültsége a cpu input voltage. majd utána ebből állítja elő a cpu magfeszültséget.
a cpu tuningpotenciálját a vcore segítségével aknázhatod ki, azt pedig az input fesszel stabilizálod be.
ha túl kicsi a kettő között a különbség az instabilitást eredményez. -
Giovanny
őstag
Ha minden igaz,akkor holnap én is csatlakozom hozzátok egy 4790K-val,lesz pár kérdésem majd a tuninggal kapcsolatban
-
marco0007
aktív tag
Sziasztok! Adott egy 4770-es procim, ami ugye nem K, de nem is szeretnék tuningolni csak a lehető legjobb teljesítményt kihozni a lehető legjobb beállításokkal. Küldenék pár képet a beállításokról és érdekelni, hogy kellene e valamin változtatni vagy így jó lehet?
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
Csak azért is kérdezem, mert az első képen a CPU Ratio-nál van 2 féle lehetőségem és nem tudom, hogy így a jó vagy máshogy. Köszi a választ! -
sg22
senior tag
válasz
subaruwrc #20910 üzenetére
enis igy vagyok ezzel, belottem most az XMP profilt, 1.256v ot ad neki p95 alatt, beallitottam 4.6ghzet azt igy marad szerintem nem kell tobb - legalabb minden energia saving megmarad , meg nemkell adaptivval szarakodni. de lehet ha unatkozom majd nekiesek egy teszt erejere megnezni mit tud ha mar van jo hutes alatta
-
subaruwrc
félisten
elsősorban ott kell stabilnak lennie ahol használod nem linx alatt.
mindenkinek egyéni preferencia mennyit kockáztat,ez csak az én véleményem.
amilyen erősek ezek a chipek manapság,én személy szerint a 4.8-ra tuningolt 4790k-nak se sok értelmét látom de ez másik lapra tartozik.Joshi
ez a teljes lap? vioa-t d-t látok a vcore gondolom felette van.
igen a cpu input a vcin. -
subaruwrc
félisten
Teljesen egyszerű a képlet.
Amikor elkezdek tesztelni egy új,ismeretlen chipet az első dolgom az hogy megvizsgálom a VID-et eddig egy kivételtől eltekintve ez jó alapot adott ahhoz hogy mit fog majd tudni tuningban.
Ezt a legkönyebben úgy lehet ha nyomunk egy load setup default beállítást.
( kényesebbek egy alap beállítást csak a cpu-nak,100bclk, gyári szorzó,auto vcore ) és így kapunk egy cpu vcore értéket ami már a biosban is látszódik. ( 0.92 - 1.12v-ig valami )
Alacsonyabb VID a jobb,de lehetnek kivételek.
Volt egy 1v vid-es pentiumom és az volt a legpocsékabb majdnem..
De kiindulásnak jó.
Pl a wr 4690K 1.037v
A 6500-as pentium 3258-asom 1.068vHa ez meg van utána pár lépésben kiderülhet hogy kb mit mehet a chip.
A lap vrm beállításai menjenek maximumra ( vcore,vcin stb protection értékek,pwm kapcsolási frekvencia ilyesmik )utána 1.2v vcore, maximum -1. loadline beállításon
1.8v vcin
bclk 100
cpu szorzó x40
uncore x30
vring 1.15v
vsa
vioa
viod
normal mindegyik tehát alap beállítások
cpu energiagazdálkodási funkciók mind kikapcsolva
ha nem hagytam ki semmit akkor így bootolva tesztelhetjük a cpu-tolyan programmal ami már ad egy jó alapot pl intel XTU vagy cinebench15
a prime vagy linx fanatikusok számára lehet az is de ott már monitorozni kell a hőfokokat mert egy gyengébb hűtővel egy rosszabb pasztás chip megütheti a 100fokot 1.2v mellett is.
Ha stabil a 40 mehet a 41 42 stb.
devils canyon chipeknek a 45-t illik tudni 1.2v mellett90 fok fölé ne engedjük a maghőt,bár stabil marad a chip de az már nem egészséges.
ameddig azt nem érjük el,növelhetjük a vcoret is.
mindennapra 1.3-1.35v-nál többet én nem adnék.
vcin ennek megfelelően 1.9 esetleg 2.1v maximum mindenre elég kell legyen léggel vízzel.röviden ennyi.
-
Areturus
tag
Na most a helyzet az, hogy van nekem 4x2gb Kingmax 1333mhz ramom. Tudom nem a legjobb kiosztás de ha én itt nekiállok tuningolni, akkor annak látni fogom a gyakorlatban is bármilyen hasznát? Illetve ha igen, akkor milyen típusú alkalmazásokban jelent ez előnyt ha kicsit megrángatom a proc mellett őket is(4.6ghz)?
Másik kérdés, hogy a memória időzítésekkel van értelme játszani? Mondjuk egy advanced usernek.
-
subaruwrc
félisten
válasz
MPowerPH #20892 üzenetére
Már nem azért a 20 fillérért de ez a vcin emelés dolog a haswell tuning első leckéje.
Korai tesztekben +0.8-at manapság inkább +0.6-ot javasolnak különbségnek minimum!
Szóval 1.2v mellé 1.8v jár ( egyébként ez az alap feszültsége a vcin-nek ) de újabban vannak olyan chipek amik kisebb különbséggel (+0.3-0.5) stabilabbak vagy tovább mennek azonos feszen.
4670 4770 talán inkább a +0.6 4690 4790 inkább a kisebb különbséget igényli a stabilitáshoz.
Meg kell találni a jó arányt. -
sg22
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- EAFC 25
- Google Pixel topik
- Nyaralás topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nintendo Switch 2
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Tomato firmware
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3032, 100% Akkumulátor
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest