-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SüdiLaller
aktív tag
Sziasztok uraim! Végre megcsináltam az X60 as törött sarkát
Itt is megragadnám a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak a kérdésemre érkezett válaszokért! -
bull84ghia
őstag
Elvileg az enyémben nVidia Quadro NVS 140M 128MB vga van és ha jól tudom 128 dedikált 512 megosztott. Azt hol tudom megnézni hogy konkrétan mennyi van megosztva?
-
MrSealRD
veterán
Köszi mindkettőtöknek.
-
Borote
addikt
Nekem éppen ez a kedvencem
Szerintem baromira kényelmes, és nem is kopik annyira, mint a pöttyözött felszínű domború. -
bwoay
nagyúr
pedig nem rossz a D630, azon legalább van trackpoint, vagy ahogy ők hívják: pointing stick, vagy mi...
csak kb felennyira használható, mint egy TP pöcök.nekem egy x61s-re is sikerült lecsapni, igaz, azon nem matrica van, hanem az a műgyantás eltávolíthatatlan plecsni, amit a céges gépekre mókolnak rá előszeretettel, nyilván a fedelére.
-
lapa
veterán
nálam ugyanez volt, visszaadtam a d630-at, hogy ezt cipelje valami sportos kapitalista. valahogy kierőszakolhattam volna egy 28xx hp-t, de inkább vettem egy használt x-et. aranyos, mert van az alján egy relatíve nagy piros matrica, hogy
"THIS NOTEBOOK
CONTAINS USED PARTS"azt gondoltam kiragasztom a fedélre pukkasztásiból. még ha nem is "PARTS IN USE" vagy ilyesmi.
-
xcds
őstag
A 11-es IRST driverrel nem kapcsolja ki az optikát (T500). Nektek nem volt ilyen gond?
-
bwoay
nagyúr
jaja, pont úgy! de ez nem a régi x200s-em, hanem egy újabb beszerzés, WXGA+ kijelzővel
(innen valakié volt, de már meg nem mondom, talán audi100td egykori gépe)a storyhoz tartozik, hogy a cégnél, ahol kezdtem novemberben, felajánlottak egy überVostrot,
lapos, full fém ház, cserélhetetlen akku, és nyomokban sem tartalmaz trackpointot.
de még ha lett is volna rajta, a Dell féle megoldásért annyira nem rajongok.
vettem hát magamnak egy céges x200s-ta kollegák szerint bosszantóan kicsik rajta a betűk.
"pedig csak a szemetek szar, buzikáim"! -
válasz
Gondwana #46482 üzenetére
Én is töltöttem le a T61p tn paneljéhez egy profilt régebben, és a kékséget szépen el is tüntette a rendszer alól... ám pl a Chrome böngésző magasról tesz rá, hogy milyen színprofil van beállítva, és továbbra is ott a kékes homály a képeken. Erre nincs valami tipped?
A paraméterrel indítás nem vált be. -
Gondwana
addikt
Lehet búkmárkóni!
Most még épp pakolom fel, annyi kiegészítés, hogy a T520-nál nem szerepel, hogy szintén FullHD, mint a W510 panelje, amiket ha pl. összevetsz egy UXGA IPS panellel, akkor csak a kezdő linearitásban jobb a T60 IPS panelje, mer' ugye, az okos fotósnak akkora színtér kell, mint Trianon előtt közben meg még soha fel se tűnt neki, hogy a nyomtatási technikák nagy része nem tölti ki rendesen még az sRGB háromszögecskéjét sem (a maga sokszögletes hullámos szélű színtérábrázolásával - ezen még szűkítenem kellett, mert a fotópapírok még ennyit sem tudnak rendesen.).FONTOS! A legjobb eredméynt minden esetben a saját monitorod kalibrálásával kapod. Ezekkel az icc-kkel már a sokat panaszkodott kékülést jól szét tudod csapni. (pl. X201-em eredeti LED TN paneje, illetve a többin is látszik, mennyit kell alulhúzni a kéken egy normális szürke eléréséhez - amivel pedig én maximálisan egyetértek, mármint, hogy ilyenek az új panelek, mert idővel úgyis sárgulnak)
Szerk.: közben azt hiszem, felért minden, ha közben találok még itt-ott ezt-azt, majd felrámolom.
(szerintem a 21:9 nem luxus, hanem pazarlás, onnan meg már a következő lépés újból felfedezni az Ericsson GA628-am egysoros kijelzőjét - a marketingesek majd megmagyarázzák, hogy nekünk az jó lesz) -
Shatterstar
aktív tag
válasz
MrSealRD #46479 üzenetére
Tulajdonképpen sokszor én is agyalok ezen mármint,hogy a technológia 10 év múlva milyen irányba fejlődik stb,de én is hozzád hasonlóan veszek egy mai csúcskategóriás gépet (pl: T530) majd feltuningolom és nyüstölöm ameddig csak lehet
Nekem az FHD kijelző bőven megteszi és nem érzem hiányát a 21:9-es képaránynak meg egyéb luxusnak! -
MrSealRD
veterán
válasz
Shatterstar #46472 üzenetére
Én már vettem egy kondára való kövér malacperselyt. Mostanában amúgy is elég sokat káromkodom, nem győzöm dobálni bele a pénzt. Ha eljön a nagy nap akkor jól levágom őket és veszek egy fullos quad core W520-at, 32GB RAM-al. FHD kijelző, SSD-ket bele..(többet, mert halmozom az élvezeteket) meg minden földi jóval amit csak amit bele lehet tenni..még "god mode" is jöhet... Szerintem életem végéig megvan a gépem és köszi, helo...
De egyébként jó a kérdés. Nekem is van egy ilyen: Mi lesz a világvége után?
-
Shatterstar
aktív tag
válasz
FoxiestFox #46473 üzenetére
Én inkább más alternatíva után néznék
Lehet évek múlva átalakul a piac és ki tudja talán a lenovo helyett a dell fogja gyártani ezeket a gépeket is
-
kulcsari
csendes tag
Sziasztok!
Van egy sl510es nálam javításra. Van vele egy apró probléma
.Vették használtan és okos módon beállítottak rajta valami jelszót és egy [ilyen]képernyővel indul. Na most mivel elfelejteték a jelszót így nem műkszik a gép. El lehet ezt valahogyan távolítani? Segítsetek kérlek mert eddig csak az alaplapcserét mondták nekem megoldásnak ami 1 költséges, 2 nincs is ilyen nagyon használtban.
Előre is kösz mindenkinek
-
válasz
Shatterstar #46472 üzenetére
Majd veszünk Apple gépet, annak legalább egybeöntik a házát
Bár attól még a billentyűzete f*s marad. -
Shatterstar
aktív tag
Vajon mi lesz majd a közeljövőben mikor is a TP összemosódik a consumer vonallal és elveszti a sajátos stílusjegyeit (beleértve a megbízhatóságot és az összeszerelés minőségét)?
-
Giovanny
őstag
Nekem az első gépem R61 volt,utána sok TP, de gondoltam kipróbálok a Dell-t is, az egyik Dell gépet kemény 2 hó után eladtam,utána vettem még egyet 13"-sat azt is kb. 3 hó után eladtam,egyszerűen megszoktam a TP et és kész.
-
cellpeti
nagyúr
ha gép akkor Thinkpad(többször nem követem el a hibát, hogy ne TP-t vegyek)
-
válasz
scarbantia #46464 üzenetére
Azért az RGB paletta elég sokat mond róla.
-
válasz
scarbantia #46460 üzenetére
http://www.youtube.com/watch?v=vFEdj-kIuJY
http://www.youtube.com/watch?v=PHOlh78w_T8
-
scarbantia
aktív tag
Egyébként köszönöm a segítséget, egyelőre egy T60/(T61)-es IPS-es lesz egy ThinkStation asztali gép mellett, aztán ha lesz rá keret, akkor talán egy W520, vagy egy X220, de inkább az előbbi.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
audi100td #46451 üzenetére
Igen, a legjobb ha az ember élőben megnézheti, és összehasonlíthatja valami jó referenciával.
A paneltípus sem minden, de azért nagyrészt lehet következtetni az eredményre.A régi IPS-es Thinkpadekre is mondják, hogy öregedésre hajlamosak a paneljeik, így lehet hogy nem az igazi egy használtan vett darab.
Tudom, hogy tökéletes kijelző nincs a laptopok között, de csak szimplán legyen élhető a feladatra, mert a 90%-uk tökéletesen alkalmatlan.
Az X220/X230-as IPS paneljei is biztosan nem olyan csúcsak, de legalább annyit tudnak, hogy nincsen kékes alapfátyol, egyenletesebb, normális a kontrasztja, és vannak rendes feketéi.
Ha nem túl OFF, akkor beteszem az összehasonlítást a MBP 2006-EIZO FlexScan L768 monitorral:
Szerintem ez azért igen jó. Nem tökéletes, de 2006-os panel, és eddig megfelelt.
Ha valamelyik ThinkPad ennyit tud, az nekem bőven jó. Gondolom a régebbi IPS-ek simán hozzák ezt,
a FHD W520-ast meg meg kéne nézzem. Egyelőre nem hiszek neki, de pár netes kép alapján nem lehet nyilatkozni. -
Tim82
félisten
válasz
audi100td #46457 üzenetére
sok lehetséges opció van, mindegyiknek megvan az előnye/hátránya és ezeket vázoltuk fel, persze biztos van még ami kimaradt.
Egyszer érdemes lenne valahol összesíteni, hogy milyen trükkök, tippek vannak régebbi, még nem natív SATA, nem C2D-alapú
notebook-okThinkpad-ek használati élettartamának kitolására. Pont ilyenekre gondolok, mint az átalakító + SSD, meg hasonlók.Sajnos igen, csak a 20-as széria óta van mSATA support, vonatkozik ez a T/W szériára is.
Ehh, valamiért úgy rémlett, hogy már az első generációs Core i-CPU-kra épülő T/X/W szériákban is van ilyen.
-
audi100td
nagyúr
"Alapvetően nem vitázunk, úgy érzem, csak közelítjük a másikéhoz a szempontokat."
Én is így gondolom.
Inkább csak eszmefuttatásnak mondanám, sok lehetséges opció van, mindegyiknek megvan az előnye/hátránya és ezeket vázoltuk fel, persze biztos van még ami kimaradt.
"Ha azt a forgatókönyvet vesszük alapul, hogy a felhasználó az X szériánál marad, illetve kb. hasonló lehetőségei vannak anyagilag pár év múlva is, akkor ez így igaz, de ennyire én nem szerettem volna felvázolni a lehetséges fejlesztést, csak általánosságban írtam."
Persze nem lehet előre tudni ki merre indul el a későbbiekben, csak emiatt a hosszútávú tervezést sem tartom egyszerűnek jelen esetben.
"Részben idekapcsolódó kérdés: rosszul rémlik, hogy az X201 már tud mSATA-t hasznosítani?"
Sajnos igen, csak a 20-as széria óta van mSATA support, vonatkozik ez a T/W szériára is.
"Az állandó "rukkoljunk elő újjal a piacon, amit nem optimalizáltunk, majd söpörjük be a nyereséget"-hajszát én azért nem tekintem összeesküvésnek, és véleményem szerint ennyi a háttér a YouTube-nál, illetve a videoformátumoknál. "
Szerintem a hw és sw gyártók között ez teljes mértékben kimeríti az összeesküvés tárgyát, de ez már tényleg nagyon off.
-
Tim82
félisten
válasz
audi100td #46453 üzenetére
Alapvetően nem vitázunk, úgy érzem, csak közelítjük a másikéhoz a szempontokat.
mSATA SSD-nél szerintem ez pont nem egy könnyű feladat. Ha figyelembe vesszük, hogy most vesz valaki egy X40/X41-et, lehet a pár év múlva a következő lépcső max egy X200 vagy X201 lesz, ahol megint nem igen lehet hasznosítani az mSATA SSD-t, illetve talán adapterrel megoldható, kérdés mennyire lesz értelme, hiszen az SSD-k is fejlődni fognak.
Ha azt a forgatókönyvet vesszük alapul, hogy a felhasználó az X szériánál marad, illetve kb. hasonló lehetőségei vannak anyagilag pár év múlva is, akkor ez így igaz, de ennyire én nem szerettem volna felvázolni a lehetséges fejlesztést, csak általánosságban írtam. Elég nagy ugrást megtéve az X40/41 után az mSATA SSD simán hasznosítható későbbi gépben is. (Részben idekapcsolódó kérdés: rosszul rémlik, hogy az X201 már tud mSATA-t hasznosítani?)
Amúgy X61s-t vettem tavaly nyáron 34k-ért, új 8 cell akksival (igaz u.gy., de ennyiért még így is korrekt), tip-top állapotban, egyedül a HDD hiányzott belőle, de úgy is SSD ment bele. És nem hetekig bogarásztam az aprót.
Ehhez kellett azért egy kis szerencse, gondolom, én általában lepusztult akkus, ill. repedt képernyőkeretes/billentyűkeretes példányokat szoktam látni ennyiért. (Ami nekem nem lenne gond, mert ezek cseréjére nem sajnálnám a pénzt, de másnak igen.)
Nem kizárt a szándékosság, de nem akarok összeesküvés elméletekbe menni.
Az állandó "rukkoljunk elő újjal a piacon, amit nem optimalizáltunk, majd söpörjük be a nyereséget"-hajszát én azért nem tekintem összeesküvésnek, és véleményem szerint ennyi a háttér a YouTube-nál, illetve a videoformátumoknál. Ami sokkal fájóbb, az a PAE-only (tehát első generációs Pentium M CPU-s rendszerekre nem telepíthető) Windows 8 és Ubuntu számomra (bár utóbbit meg lehet kerülni ilyen-olyan módon).
-
audi100td
nagyúr
"A Lenovo SSD ez volt viszonylag új korában, emlékeim szerint a Kingspec ennél jobb teszteredményeket produkált egyébként véletlen elérésben is."
Kapacitástól függ, valamennyivel többet tud szekvenciálisan, de sokra nem mész vele, hiszen pont a kisméretű fájloknál vérzik el a jmicron, aminek a legfőbb oka, hogy nincs benne cache, ezért a sok laggolás.
"Remélhetőleg tudatosan tervez valaki, hogy mi hasznosítható később is - én törekszem erre."
mSATA SSD-nél szerintem ez pont nem egy könnyű feladat. Ha figyelembe vesszük, hogy most vesz valaki egy X40/X41-et, lehet a pár év múlva a következő lépcső max egy X200 vagy X201 lesz, ahol megint nem igen lehet hasznosítani az mSATA SSD-t, illetve talán adapterrel megoldható, kérdés mennyire lesz értelme, hiszen az SSD-k is fejlődni fognak. Ettől függetlenül tény, hogy ezeknél a gépeknél még ez a legértelmesebb megoldás, ha valóban gond nélkül működik.
"Azért a 35k körül kapható X60/X60s-ek közül keresni kell egy mindenben jó - nem sérült, jó akkus stb. - darabot."
Ha megnézed mennyire jön ki az X40/X41 SSD-vel, az egész koncepció teljesen értelmetlenné válik, max régi tulajoknak jöhet jól upgrade-ként, bár lehet még így is jobban járnak ha X60/61-re váltanak. Amúgy X61s-t vettem tavaly nyáron 34k-ért, új 8 cell akksival (igaz u.gy., de ennyiért még így is korrekt), tip-top állapotban, egyedül a HDD hiányzott belőle, de úgy is SSD ment bele. És nem hetekig bogarásztam az aprót.
"Az X40/X41-ek szerintem is jobban átgondolt modellek voltak. Részemről viszont elég szörnyűnek tartom, hogy ahhoz, hogy YouTube-ot tudjon nézni az ember élvezhető minőségben, minimum kétmagos CPU kell."
Ez a flash hibája sajnos, vagy nem tudom mert próbáltam HTML5 módban is úgy sem volt sokkal jobb a helyzet, szóval nem értem. Nem kizárt a szándékosság, de nem akarok összeesküvés elméletekbe menni.
-
Francia91
veterán
T60p-re a FireGL V5250 driver helyett lehet-e feltenni Mobility X1700 drivert, ha igen, akkor hogyan?
Van egy olyan cuccom, ami a FireGL V5250-et nem támogatja, az X1700-at viszont igen. Úgy tudom, hogy a V5250-esnek X1700-as chip az alapja, és olvastam már olyat vhol, hogy ez elvileg megoldható lenne... -
audi100td
nagyúr
válasz
scarbantia #46446 üzenetére
"T510-est láttam élőben, az meg egyenesen borzasztó volt. Bár asszem valami kisebb felbontású panel volt benne. A Full HD lehet jobb."
A T510 sima HD vagy HD+ panelje köszönő viszonyban nincs az FHD változattal, persze nem a felbontás miatt. Hozzátenném a T510 AUO HD+ még mindig sokkal jobb mint amit W500-nál tapasztaltam (Samsung WSXGA+). Nézz meg élőben egy FHD verziót és dönts az alapján.
"Amúgy szerintem botrány, hogy ha már csinálnak egy baromi drága mobil munkaállomást mindenféle jóval, akkor mit spórolnak egy normális IPS kijelzőn? Vagy legalább utólag lehetne opcionálisan belehekkölni valamit..."
A mostani LED-es IPS noti kijelzőkhöz képest állítólag ez az AUO FHD panel sokkal jobb (betekintési szögeket leszámítva, bár TN létére állítólag arra sem lehet panasz), legalábbis mindenhol ezt olvastam a fórumokon, meg hogy ma ez az egyik legjobb noti kijelző. Azok után amit Dell U2312HM IPS monitornál tapasztaltam nem is lepne meg, a feketéje szürke, a háttérvilágítása meg elég csúnyán egyenletlen és még alacsony fényerő mellett is kifolyik a szemem. Ráadásul 1 hónap alatt nálam 2 halálozott el, szerencsére a Dell support példás, de U2311H után totális csalódás volt, túl is adtam rajt. Az X220/X230 IPS kijelzőjéről is eléggé megoszlanak a vélemények, biztos jobb egy mezei TN panelnél, de sokak szerint nem az igazi.
A lényeg, hogy szerintem egymagában az IPS bizakodásra adhat okot, de az utóbbi idők tapasztalataiból kiindulva, nem garancia arra, hogy meg leszel vele elégedve.
-
Tim82
félisten
válasz
Egyébként ha csak a lassúság a bajod a MacBook Pro-d kapcsán, akkor egy SSD-vel nem növelnéd meg pár hónappal, esetleg 1-2 évvel a használati élettartamát?
T60-nal hardveresen semmit sem léptél előre az MBP-dhez képest - az IPS kijelzőt leszámítva, még a Frankenpad-változat sem annyira nagy ugrás (maximum RAM-téren + SATA I helyett SATA II, meg persze Merom helyett Penryn C2D CPU-kat tudsz beletenni, de összességében még mindig az SSD a leglátványosabb sebességnövekedést hozó upgrade).
Néztem a hirdetésedben a MacBook Pro-d adatait, a 120 GB-os, 5400rpm-es HDD cseréje ugyanilyen kapacitású SSD-re elég jó és költséghatékony megoldás lenne. Sandforce vezérlős SSD-t érdemes beletenni, a saját, OS X alatt is működő garbage collection-je miatt, nem lényeg, hogy az általad használt OS X verzió ismeri-e a TRIM-et vagy nem.
-
Tim82
félisten
válasz
audi100td #46444 üzenetére
Egyébként elég szépen hasított:
A Lenovo SSD ez volt viszonylag új korában, emlékeim szerint a Kingspec ennél jobb teszteredményeket produkált egyébként véletlen elérésben is.
Ez így van valóban, kivéve ha a következő gép nem lesz mSATA képes, ami gyakran nem előre látható. Külön eladva meg az is veszít az értékéből.
Remélhetőleg tudatosan tervez valaki, hogy mi hasznosítható később is - én törekszem erre.
Ez az egyik ok, hogy pl. egyelőre nem tervezek a T400/T500/R400/R500/W500 utáni gépet venni -> utána van váltás dokkoló-kompatibilitásban.
Teljes képernyőre kirakva nálam több 360p videó is laggolt (T43, Pentium-M 750, 1,5G RAM, 160GB Samsung HDD, Xp Pro SP3), többek közt ezért is adtam túl rajta.
Az a baj, hogy YT-videóknál nincs mód a feltöltött eredeti csekkolására, gondolom, valamilyen mértékben attól is függ (wild guess a részemről, elismerem). Barátnőm T42p-jén általában nincsen gond 480p alatt (szintén XP SP3).
Ezzel egyet tudnék érteni ha nem lehetne könnyedén találni X60-at 35-ért, ami a mai elvárásoknak átlag felhasználás szempontjából teljesen megfelel.
Ez igaz, viszont egy X60 már bőven köröket is ver bármilyen netbook-ra is - talán a Brazos-osokat/illetve Sandy Bridge-alapú CPU-sokat leszámítva, amik inkább csak nevükben netbook-ok. (Azért a 35k körül kapható X60/X60s-ek közül keresni kell egy mindenben jó - nem sérült, jó akkus stb. - darabot.)
Az X40/X41-ek szerintem is jobban átgondolt modellek voltak. Részemről viszont elég szörnyűnek tartom, hogy ahhoz, hogy YouTube-ot tudjon nézni az ember élvezhető minőségben, minimum kétmagos CPU kell.
-
válasz
Az W530-ban és 520-ban az FHD kijelző állítólag RGB LED és nem a szokásos white LED TN panel, ezért talán az egyik legjobb TN amit kaphatsz.
-
válasz
scarbantia #46445 üzenetére
Ha tudsz szerezni T60-ast IPS-el, az egy elég jó megoldás lehet, amúgy csak az X-es szériában van IPS lehetőség. Ezt a TN dolgot én sem nem értem miért erőltetik mostanában, főleg a drágább szériáknál.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
audi100td #46436 üzenetére
Az a baj, hogy alig találok neten összehasonlítást, W500-asról láttam képet, az nagyon nem győzött meg, T510-est láttam élőben, az meg egyenesen borzasztó volt. Bár asszem valami kisebb felbontású panel volt benne. A Full HD lehet jobb.
Nem vagyok egy MBP rajongó, de kijelzőben tényleg elég jók. (meg van rajta OS X, de itt nagyjából vége is az előnyöknek) Én sokáig azt hittem, hogy IPS panel van benne, nem tudom pontosan milyen panel, valószínű inkább valami jobb TN lehet.
Na most a színtér lefedettség az egy dolog, mert lehet hogy széles tartományt tud, de a színek pontossága, és egyensúlya ugyanúgy fontos.(tehát a tartomány két széle között legyen egyenletes színátmenet)
Amúgy valahol ha lehet megnéznék egy ilyet, remélem, hogy tényleg jó, mert akkor majd frissíthetek egy W520-ra, ha kicsit lejjebb megy az ára.
-
scarbantia
aktív tag
Ez az EIZO PVA paneles, meg nincs kalibrálva, de elég jó, rendszeresen nagyíttatunk és nyomtatunk képeket, grafikákat, stb., majdnem tökéletes, már kiismertük a hibáit.
A MBP színekben ugyanez, csak a betekintési szögei valamivel rosszabbak(nem sokkal), és a feketék kicsit előbb bebuknak, az EIZO a sötét tónusokban valamivel tovább részletes marad.Majd azért megnézek egy W520/530-ast, de egyelőre ez anyagilag kiesik.
Így azt hiszem marad egy T60-as IPS, amiből csinálok egy T61-est.
Alapvetően asztali gépet használok, de időnként kell laptop(képeket helyben gyorsan feldolgozni/megmutatni).Lefotóztam a MBP-t és az EIZO-t egymás mellett, ha nem túl off, akkor beteszem megmutatni.
Tényleg közel egyforma.Amúgy szerintem botrány, hogy ha már csinálnak egy baromi drága mobil munkaállomást mindenféle jóval, akkor mit spórolnak egy normális IPS kijelzőn? Vagy legalább utólag lehetne opcionálisan belehekkölni valamit...
-
audi100td
nagyúr
A Runcore úgy rémlik már elméletben TRIM képes volt, de szerintem többek közt az AHCI hiánya miatt ezt kihasználni nem lehetett. Egyébként elég szépen hasított: [link]
"Ha maga az mSATA SSD továbbvihető fejlesztés esetén, akkor igazából ténylegesen a régi gépre költött pénz csak az átalakító ára, ezért is gondolom ezt a leggazdaságosabb megoldásnak."
Ez így van valóban, kivéve ha a következő gép nem lesz mSATA képes, ami gyakran nem előre látható. Külön eladva meg az is veszít az értékéből.
"SD Youtube-videókkal még simán elboldogul pl. egy maximálisan felbővített T42p"
Teljes képernyőre kirakva nálam több 360p videó is laggolt (T43, Pentium-M 750, 1,5G RAM, 160GB Samsung HDD, Xp Pro SP3), többek közt ezért is adtam túl rajta.
"Ha netbook kellene, illetve nem kell erősebb hardver annál, mint ami az Atom/GMA párosos vackokban van, az X40/X41 még mindig versenyben van, a jobb felbontás, a nagyjából ennek megfelelő teljesítmény és az elsőrangú billentyűzet miatt. Egyébként sajnos valóban lassan elavul akár mindennapi használatra is."
Ezzel egyet tudnék érteni ha nem lehetne könnyedén találni X60-at 35-ért, ami a mai elvárásoknak átlag felhasználás szempontjából teljesen megfelel. Hozzátenném az X40/X41 szerintem jobb konstrukció volt, kivéve persze az 1,8-as HDD-t, csak hát ahogy halad az idő egyre nagyobb prioritást kap a hardver.
-
Tim82
félisten
válasz
audi100td #46441 üzenetére
Max szekvenciális írás/olvasásban, viszont az első gen. jmicron vezérlő miatt a gyakorlatban valami siralmasan be tudnak lassulni, volt hogy több másodpercig nem reagált semmire a gép.
Igaz, hogy a Lenovo SSD-ben (amit a Samsung bérgyártott) nem Jmicron vezérlő van, de összességében véve a Jmicron vezérlős SSD-kre jellemző laggal együtt azok még mindig gyorsabbak, hétköznapi használatban is. Az persze igaz, hogy ez a lag igencsak bosszantó tud lenni. Ha jól tudom, ráadásul a Jmicron vezérlő az oka az átlagnál magasabb elhullási rátának is, ez - vegyítve a hol jó, hol nem jó kínai support-tal (Kingspeccel volt jó tapasztalat, de akkor is Kínába kell visszapostázni a cserélendő terméket, Kingfast-ról korábban beszéltünk, hogy a magyarországi forgalmazó is a kritikán aluli support miatt szakította meg a termékeik forgalmazását [link] -> ez azért is vicces, mert gyakorlatilag ugyanazok az SSD-k, két különböző márkanév alatt) - nem kifejezetten előnyös.
Bármelyik vezérlő is, egyik fenti SSD-nél sincs TRIM, sőt, semmilyen automatikus garbage collection megoldás, ami meggátolná vagy lelassítaná ezeknek az SSD-knek az idővel elkerülhetetlen belassulását. (Persze van mindenre manuális vudumágia, ha jól rémlik, az Eraser nevű programocska használata javallott, én végül nem alkalmaztam, mert nem találtam 100%-ig failsafe leírást a használatáról.)
A Runcore SSD-t meg nem is akartam említeni, az árára vonatkozó hasonló megfontolások és a ritka előfordulás miatt.
Ha maga az mSATA SSD továbbvihető fejlesztés esetén, akkor igazából ténylegesen a régi gépre költött pénz csak az átalakító ára, ezért is gondolom ezt a leggazdaságosabb megoldásnak.
SD Youtube-videókkal még simán elboldogul pl. egy maximálisan felbővített T42p (már csak ez a gép van a közvetlen közelemben ebből a generációból, 2 GB RAM-mal, Pentium M 745 CPU-val (ettől még lehetne nagyobb processzort is beletenni, csak nem éri meg) WD3200BEVE-vel, ami 2,5" IDE HDD-ből a leggyorsabb), de 480p és felfelé már durván megterheli.
És már ez is bőven több, amit érdemes ennyire régi gépbe belefeccölni, IPS panel ide vagy oda.
Ha netbook kellene, illetve nem kell erősebb hardver annál, mint ami az Atom/GMA párosos vackokban van, az X40/X41 még mindig versenyben van, a jobb felbontás, a nagyjából ennek megfelelő teljesítmény és az elsőrangú billentyűzet miatt. Egyébként sajnos valóban lassan elavul akár mindennapi használatra is.
-
xcds
őstag
Szervíz fejlemény. 14.-én írtam a smart-nak zsanér meg hűtő csere ügyben, írtak is vissza, hogy zsanér off, hűtő mehet. Tegnap este kaptam egy e-mailt, hogy megjött az alkatrész(ventilátor), de, hogy mikor akarják kicserélni, arról semmi. Vissza már hiába írtam, mer ugye hétvége. A szériaszám szerint helyszíni gari lenne, nem tudom, hogy most csak ráérősek vagy el akarják bliccelni. Holnap lejár a gari a gépről. Mindenesetre én nem fogok egy ventiért 250km-t kocsikázni...
-
audi100td
nagyúr
" a Kingspec SSD-k jóval olcsóbbak és gyorsabbak"
Max szekvenciális írás/olvasásban, viszont az első gen. jmicron vezérlő miatt a gyakorlatban valami siralmasan be tudnak lassulni, volt hogy több másodpercig nem reagált semmire a gép. Akárhogy particionáltam/formáztam teljesen nem sikerült kiküszöbölni soha. Még a ritka indilinx vezérlős SSD-k voltak a legjobbak, én egy Runcore gyártmányt vettem anno, de rohadt drága volt, 32GB 30-35k asszem, ma már a komplett gép nem ér ennyit.
Valóban az mSATA+adapter tűnik még a legértelmesebb megoldásnak, kérdés ezekre a gépekre érdemes-e még beruházni ekkora pénzeket. Ezek voltak a szememben a legjobb TP-k (+ T4x persze), de a hardver már annyira ideje múlt, hogy átlagos felhasználásnál is sok a bosszankodás, pl. youtube videók lejátszása.
-
Tim82
félisten
válasz
GeryG19 #46438 üzenetére
Beférhet. Azt hiszem, olvastam külföldi fórumon, hogy 2007-2008 körül ilyesféle átalakítóval a Lenovo-nál is ZIF-esekre cserélték a még garanciális X40/X41/X41 tableteknél a HDD-ket az eredeti vinyó elhalálozása esetén.
44pin-es HDD-ben 60 GB-nál nagyobbról nem tudok (nem kizárt, de nem túl valószínű, hogy esetleg létezik 80 GB-os is), viszont vannak ilyen csatlakozóval SSD-k is. Amúgy nem éri meg Lenovo-branded SSD-t vásárolni (nekem a napokban eladott X41 tabletemben olyan volt, a Kingspec SSD-k jóval olcsóbbak és gyorsabbak, viszont a Lenovo SSD javára annyit érdemes leszögezni, hogy cirka 2,5-3 évi használat után ugyanúgy 100%-os állapotú volt, mint amikor megkaptam bontatlan csomagolásban, míg a Kingspec/Kingfast SSD-k nagyobb arányban hajlamosak elhullani a külföldi fórumokon olvasható panaszok szerint).
Én mai fejjel ejteném mind a 44pin-es, mind a ZIF-es HDD/SSD-kben való gondolkodást és inkább egy ilyen átalakítóval mini PCI-e, lánykori nevén mSATA SSD-t tennék a gépbe (ami gépfejlesztés után egy mai, korszerű notiba, ahol van alkalmas mini PCI-e slot - ha jól rémlik, X201-től felfelé már igen - simán áttehető). Ráadásul nekem ez tűnik a leginkább költséghatékony megoldásnak is, kisebb mSATA SSD-k a Hardveraprón is elő szoktak fordulni tűrhető áron, ha megfelelő modellt választasz, azzal a TRIM-nek is működnie kell.
-
audi100td
nagyúr
válasz
scarbantia #46434 üzenetére
W500-ban teljesen átlagos panelok vannak, de T510/W510-től az FHD már elég fasza (95% Adobe RGB), nehezen tudom elképzelni, hogy a 2006-os MBP hozná a szintjét.
-
válasz
scarbantia #46434 üzenetére
Nehéz ügy, TN paneltől én frászt kapok, nem láttam még egy olyant sem ami akár csak megközelítené az IPS paneleket. Mondjuk persze nem véletlen, ezek ennyit tudnak. Régebbi MacBookPro kijelzőket nem láttam, de ha nem tévedek az még bőven TN panel sőt a 2006-os talán nem is LED-es, amiről nem tudom elképzelni, hogy közelébe érne egy IPS-nek, de megkockáztatom, hogy egy mostani jobb TN-nek sem. Én a helyedben megnéznék élőben egy W530-at...
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Némi segítségre lenne szükségem laptop választással kapcsolatban.
Egy MacBook Pro-t szeretnék lecserélni, ami bár nem rossz gép, de már nagyon lassú nekem. (2006-os)A feltétel az lenne, hogy az új gépnek legalább olyan jó kijelzője legyen, mint ami a mostani a MBP-mnak van.
Jelenleg csak az X és W szériás gépek jöhetnek talán szóba, illetve valami IPS-es Frankenpad építés, de sajnos már az is elég öreg. (új MBP nem jöhet szóba)
A kérdésem az, hogy egy W500-as valamelyik kijelzője van-e olyan jó, hogy minőségi grafikai munkára lehessen használni? (nyersképfeldolgolzásra, valamint Illustrator, Ps, stb.)
Tehát nagy színhelyesség, kalibrálhatóság, ilyen kékes alapfátyol borzalmas kontrasztal szóba se jöhet!Sok helyen hallani jókat, de mivel ez is csak egy TN panel, így nagyon bizalmatlan vagyok.
További kérdésem, hogy a W500/W510/520/530-asok között a kijelzőben van-e nagy különbség, érdemes e valamelyiket inkább elkerülni, melyik jobb-rosszabb, stb.
Azt tudom, hogy a W520/530 Full HD kijelzője elég jó, de élőben még sose láttam.A jelenleginél rosszabbat semmiképp sem akarok, ha jobb az nem baj.
A mostani az szemből nézve majdnem olyan jó, mint az EIZO flexscan L768-as monitorom.Előre is elnézést, de leginkább olyanok tapasztalata érdekel, akik nem TN panelen nevelkedtek, és láttak már jól kalibrált PVA/IPS asztali monitort, esetleg ilyen a munkájuk, és próbálták már a W szériát ilyen felhasználásra.
(győzködtek már párszor hipergagyinál jobb TN paneles kijelzőről
, hogy ennek azért már elég jó képe van a többihez képest, aztán elborzadtam mikor élőben megláttam...
)
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Gondwana
addikt
Màr akartam neked ìrni (csak telefonròl 20anként elfelejtődik), nekem volt hasonlò bajom két T60 billentyűzettel is, alul, ahol kèt csavar +1 lemez szorìtja össze a fòliàkat, ott nekem rendszwresen kell masszìroznom, ha szétkapom a T60-at (1x a fiam picit ràlépett), csavarkilazìt, nyüstöl, beszorìt a szertartàs.
AFFS: nàlam van rajta Brando fòlia a ceruza miatt.
-
iscsu
tag
Urak,
AFFS-re tett végül valaki matt fóliát? Nem is a mattítás miatt kérdezem, csak ha már bekötöm a wacomot, akkor félnék a ceruzával közvetlenül a plexitlenített képernyőt b*zerálni.
Megjött a kamera, meg az antennák, és kapnám már szétfelé... -
Tim82
félisten
válasz
MrSealRD #46399 üzenetére
Sajnos nem, mert visszatéve a T60-ba, ugyanazok a gombok ugyanúgy nem működnek.
A tippem az, hogy valami kontakthibája van a billentyűzet kábelének, ami egészen addig nem jött elő, amíg ki nem lett szedve gépből. A Z61p-nél bőven több helye van egyébként a kábelnek, gondolom ott kevésbé gyűrődik meg és ezért működnek ott ezek a gombok.
Hacsak nem lehet magát a kábelt/csatlakozót cserélni, ez a billentyűzet sajnos csak donornak lesz jó (bár pont irtóra le vannak kopva a gombjai).
Van másik billentyűzetem, ami teljesen működőképes, de ott meg nem jár egészen jól a trackpoint bal egérgombja (működik, de nem "kattan"), ami nem igazán növeli a komfortérzetet.
-
jubilleum
senior tag
Üdv!
Szeretnék venni egy "igazi thinkpadet" kutakodtam sokat, de azért itt is kikérném a véleményeket.
Néhány megkötés:
- bill háttérvilágytás, de inkább thinklight
- ujlenyomat olvasó
- eltávolítható ultrabay(helyére aksi, vagy még egy vinyó)
- dokkolási lehetőség
- 3g modem opcióKöszönöm!
-
soldi3r
veterán
válasz
Shatterstar #46416 üzenetére
az x200 a legjobban eltalalt gepek egyike, mondom ezt egy latitude mogul
-
Shatterstar
aktív tag
Tim82,Francia91,FLx: Jó adottságai vannak a miniatűr szériának, most már csak egyedül az a fránya integrált vga zavar
Ha viszont arra sincs panasz meg úgy általában az alaplapra, akkor több mint valószínű,hogy az X szériából választok magamnak következő gépet!
-
Kobak77
aktív tag
A wifi kártya környéki melegedést meg tudom erősíteni, viszont azt meg kell jegyezzem, hogy a háttértár SSD-re történő cseréje jelentős, a vártnál nagyobb mértékű javulást hozott.
Eddig nagyjából a használati idő felében ment hallhatóan - ha nem is mindig 100%-on - a venti. SSD óta csak tényleg nagyobb terhelésnél kapcsol be.
Ja és a gép egy X60, 2GHz-es C2D procival. -
válasz
Shatterstar #46411 üzenetére
VGA csak integrált van, minden más cserélhető mint egyéb TP notikban. Legalábbis eddig így volt, de a 230s-ben már akksit sem nagyon cserélsz, memóriát és diszket abban is lehet majd. Hűtés nem rosszabb mint egy T szériás gépben, nem véletlenül felső kategóriás cucc ez.
-
Francia91
veterán
válasz
Azt hiszem, hogy az integrált VGA biztos az X szériában, a RAM-ot nem tudom
-
Tim82
félisten
válasz
VGA igen, RAM - az X60-tól felfelé - nem. X60/61 még tudott melegedni (bár ez nem jelentett problémát, nem sült meg általában az alaplap, jellemzően a palmrest, wifi-kártya környéke melegedett), az X200-nak (és felfelé) jó és halk hűtése van.
-
Shatterstar
aktív tag
Az X szériás TP-k közül mindegyik modell integrált vga-val,rammal van ellátva? Úgy általában ezeknek a 12"-os gépeknek milyen a hűtésük?
-
tototos
addikt
válasz
Schuby #46408 üzenetére
Szia.
Nálam pont egy hete ment végbe egy ilyen váltás. Ami kontra az a kevesebb fogyasztás jóval halkabb működés, nem is hallottam még a ventillátort. HD videókat hardveresen megoldja igaz nem nézek ilyet. DDR3 a későbbi bővítés miatt jobb. Én úgy érzem hogy jóval gyorsabb mint a t60- igaz ebben egy p8700 van ami magonként 2,53GHz a T61-ben pedig egy t7300 volt. Ha nem kell sokat ráfizetni akkor szerintem ajánlott.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Schuby #46408 üzenetére
Alapjában véve túl sok értelme nincs, de a DXVA miatt én valószínűleg váltanék egy sima igp-s változatra, meg a hűtése is jóval csendesebb, akksiról is többet megy. Kérdés mennyit kell rádobni. Kontrát nem tudok mondani, max az anyagiak, amúgy mindenben jobb a T400.
bwoay: Győrben a Delta szerviznél érdeklődnék helyedben, vagy ha jársz Pesten, akkor a Smart-nál.
-
Schuby
aktív tag
rámjött a gépcsere pedig nem vet fel a pénz. Érdemes nekem t61 ről t 400 ra váltani? Különbség? Pro&Kontra ha mondanátok valamit ( 14" )
Most láttam néhány jó árú darabot. -
bwoay
nagyúr
üdv TP crew!
második géppel járok úgy, hogy a palmrest ledobja a TP logót. biztos az én tenyerem oldja a ragasztót, vagy nem tudom... hogy, hogy nem, ezek mind s-es gépek (de ugye a T400s már minden irányból repedő, tejfölösdoboz palmrestjénél ez elhanyagolható probléma
).
Az x200s-nél valahol el is veszítettem ezt a logót, pótolható ez valamilyen forrásból,
vagy keressek donort, vagy simán csak örüljek a viseltes látványának? -
futizoli
tag
Sziasztok!
Elég jó áron lehet most hozzájutni a Lenovo ThinkPad Edge Plus E335 notebookhoz. (105eFt)
[link]
Egy ilyen vásárlásán töröm a fejem. Kizárólag irodai alkalmazások futnának rajta. A kis méret és a matt kijelző fontos szempont.
Semmilyen tapasztalatom nincs a géppel. Vajon megéri az árát, megbízható, jól összerakott notebook?
Köszönettel várom az esetleges válaszokat.Üdv.: Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bluetooth hangszórók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Ingatlanos topic!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Napelem
- További aktív témák...
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest