- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #126037 üzenetére
sosem volt. azaz rutinból kikapcsolom miután tudom, hogy több gondot jelent nem Windows only felhasználásnál, mint előnyt. szóval úgy kezdődött, hogy BIOS-ban mindent kilőttem, ami a dual boot útjában állhat. aztán windows 11 telepítés, majd ubuntu 24.04. megy mindkettő, boot menüben látszik is maga az SSD bejegyzése, valamint a két OS bejegyzése. de most a napokban meg akartam nézni valamit egy Fedora live rendszerrel és végül az derült ki, hogy semmilyen külső rendszerindítóval rendelkező eszközt nem lát
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #125197 üzenetére
nice összefoglaló, köszönjük a nép nevében
a tökölésért pedig itt publikban is szeretném megköszönni a türelmedet
Figyelembe véve, hogy a coreboot telepítéssel is mennyi kapcsolódó lépés van, leginkább a flashing része ugye, de a stock BIOSok működése is ide tartozhat talán, azon gondolkoztam, hogy vajon megérne egy külön know-how cikket, hogy hogyan is működik ez a flasheléses téma, mire kell figyelni, stb?
Én teljesen hobbicélból vettem flashert, azóta már elég sok dologra kezdtem használni illetve ezen keresztül is volt lehetőségem ismerkedni a beágyazott rendszerekkel. maga a hardver ha nem is filléres tétel de egyáltalán nem drága ha az ember mint egy általános szerszámnak veszi nem pedig egy egyszeri projekthez való célhardver...azért itt kérdezem mert ide tartozhat a custom BIOS felpakolás, thunderbolt vezérlő firmware csere, szóval olyan dolgok amiknek azért vanb topikos vonatkozása is
-
-
válasz
Tim82 #124826 üzenetére
Tudom csak engem meg már marhára idegesít, az Acer laptopomban emiatt billentyűzetet is cseréltettem, jobb lett egy kicsit a helyzet és legalább világítós lett de nem lett tökéletes. Most ezt egy idén vett Lenovo Legion-ról írom és itt is kihagy néha, wtf. Nem emlékszem, hogy asztali PC-n kihagyott volna pedig olcsó billentyűzetem volt. Na mindegy, nem akarok offolni csak piszkosul idegesít.
-
válasz
Tim82 #124824 üzenetére
ehh, nem tudom, hogy én eszem ténylegesen a billentyűzeteket és elromlanak vagy minden laptopban ilyen sz.r, hogy kihagy betűket. A thinkpad-on asszem nagyon ritka de ha bármi máson gépelek akkor el kell olvasnom utána mert több betűt is kihagy. Vagy lehet venni kellene egy rendes billentyűzetet de annyit meg nem gépelek és nem szeretem, hogy foglalja a helyet a laptop előtt.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #124759 üzenetére
nagyon jó
köszönjük a beszámolót. ezt a bekapcsológombban FPR dolgot sose értettem, én a zsebkomputeren is leragasztottam árnyékoló szövettel.
a nagyjábóli végösszeg engem is érdekelne, anyagáron számolva, nyilván nem a zsebedben akarok turkálni hanem nagyságrendileg képbe kerülni az árakkal.
-
totron
addikt
válasz
Tim82 #124759 üzenetére
Mennyi lett a vége anyagilag? Milyen irányba /eszköz felé/ változtak a felhasználói szokásaid?
Ujjlenyomatolvasó: inverz idegállapot kell hozzá, kedvencem mikor van egy lagja mire elfogadja az eredményt, az valahogy sosincs fázishelyességben a bejutni akarás tempójával. Ujj szöge, bőr nedvességtartalma, bőrtípus, áthúzás sebessége mind-mind számítanak. Biztos van valahol egy legfelhasználóbarátibb szenzor, én még nem találkoztam vele. Van jobb, de aki nem szereti a minimum másodszori sikerélmény ízét, az engedje el. Így tettem én is.
Forrasztás: mennyire életszerű egy RAM, WiFi cseréjének szükségessége? A régi iskola szerint elengedhetetlen az opció, a valósághoz viszont nem biztos, hogy van köze az aggodalom-faktornak.
#124758VMatteo, bocs, nem volt s, se egér. Jó lesz már a Win10 vége... Még nem sok ideje ismerjük egymást, de már elég.
-
Tim82
félisten
válasz
Tim82 #123734 üzenetére
Csak egy rövid follow-up:
Igazából június folyamán össze is állt a gépezet (emlékeztetőnek: T14s G2 (Intel) roncsvadász projekt, a kiinduló állapot ez volt), azóta elő is lépett fő géppé (mondjuk felhasználói szokásaim változásai miatt előfordul, hogy napokig-egy hétig akár nincs is bekapcsolva sem, amikor meg igen, szinte kizárólagos office, böngészés, fájlkezelés feladatai vannak). Kapott eBay-ről egy skandináv billentyűzetes upper case-t, kapott új fedlapot, új kijelzőt, új akkut, egy 512 GB-os SSD-t. Alapból i7-1165G7, 16 GB RAM és AX201 van benne (a RAM és a wifi forrasztott), meg egy LTE modem.
A kijelzőre pár szó erejéig ki kell térjek: gyárilag is ilyen panel volt benne. A T480s-em 45% NTSC-s, 250 nit-es paneljéhez képest érzek valóban előrelépést laikus szemmel, az fakóbb és kevésbé szépek (melegek) a színei, de igazából az is élhető.
Linux Mint 21.3 fut rajta (még lusta vagyok 22-re átállni), üzemidő valósan, nem idle használattal akkuról 8 óra körül lehet. Minden működik rajta Mint alatt is, problémám egyedül a bekapcsológombba integrált ujjlenyomatolvasóval van, eléggé hit'n'miss módon érzékel és könnyen lehet, hogy ez nem OS függő, de ezzel együtt tudok élni.
Amivel nem vagyok elégedett, az a zsanérok - érzésre a T480s zsanérjai jóval stabilabbak. Nem nyeklenek, de nagyon picit lötyögnek, ha felemelem és szándékosan megrázom kicsit a gépet. Ez persze lehet a saját összeszerelés hibája is, de többször is ellenőriztem, úgyhogy szerintem inkább az "ez ilyen" helyzet van velük.
A forrasztott RAM-mal és wifivel (tekintve, hogy roncsvadász projektről van szó) nyilván kénytelen vagyok kiegyezni.
Mindezekkel együtt egy szép, gyors, halk, hűvös gép, amit alapvetően szeretek használni.
-
-
Joco_77
senior tag
-
-
válasz
Tim82 #124575 üzenetére
Csak személyes mintából tudok dolgozni ezzel, két Z61m-et láttam eddig élőben, illetve egyszer majdnem vettem egyet itt aprón, mindháromban volt.
Persze ettől való igaz, hogy a proli kiadásból lehetett több, amiben nem volt ilyen high-end device (0.3 mpix amúgy, a kérdező helyében hanyagolnám).
Amúgy olyan jó hogy veled mindig lehet autizmusig gittet rágni huszadrangú kérdéseken, mint az oviban, enélkül ez a topik sehogy se lenne már élvezhető.
-
-
-
azbest
félisten
válasz
Tim82 #124428 üzenetére
SATA-PATA bridge: aah a jó öreg T61-es ultrabay slim slotba tett hdd caddy-vel.
Sata-pata-pata-sata kombóvalMa megmutattam egyik kollégának a munkahelyi thinkpadjén, hogy nem a webkamera, nem a linux rossz. Hanem csak el kell húzni a webkamera privacy reteszét fizikailag
-
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #124433 üzenetére
Létezik PATA SSD is! Nekem az autóm fejegységében (2009-es Passat CC), volt HDD ami PATA-s. Arról indult a rendszer és viszonylag lassú volt, sikerült vennem valahonann (igyekszem megkeresni és belinkelem, azt hiszem a Csehek árulták), átklónoztam és rohadt gyors lett az indítás, meg úgy az egész rendszer.
--> írtad erre Te:
Létezik, csak vagy beszerezhetetlen, vagy drága és jó eséllyel trim sincs...--> írtam erre én:
kocsiban nemtökmindegy megy-e a trim? -
ricsip
addikt
válasz
Tim82 #124428 üzenetére
Trim és garbage collection mikor számít? Ha sok az írás egy ssd-re, és gondoskodni kell a cellák egyenletes fáradásáról.
Egy kocsi fejegységében / navijában mi az az írásmennyiség, ami a diszket éri a napi használat során? Ha főleg csak olvasás (GPS / NAVI tèrkép adatbázis) megy, akkor ott kevés írás lesz üzemszerűen, ìgy ha nincs se trim se GC, az ssd akkor sem fog hamar elfáradni. Tehát automotive környezetben (ami közel nem egy tipikus desktop Windows folytonos terhelése) nem kell attól félni h. a HDD --> SSD csere a trim hiánya miatt kinyír egy 32 gigás msata ssd-t pár hónap alatt. -
-
Immy
őstag
válasz
Tim82 #124415 üzenetére
Ahogy egyre jobban kezdek belemélyedni azt írják, hogy a T43-ban PATA-IDE konverter van benne és emiatt az SSD-k nagy része nem fog menni.
Belefutott már más is hasonló dologba?
https://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_non-ThinkPad_hard_disksA tervem, hogy Tiny10-el várhatóan Windows 10 is felmegy.
-
válasz
Tim82 #124276 üzenetére
Mármint úgy értem, hogy valóban neked van igazad, a 2530p a későbbi, de azért az a 1.5-2 év nem a világ vége és ezért is írtam, hogy még ez is megy, így számomra nem volt semmi meglepő abba, hogy a fenti gép is megy. De utána írtátok, hogy az hajlamos volt megdögleni BGA hiba okán, így már más a dolog
-
kacsento1
senior tag
válasz
Tim82 #123873 üzenetére
Köszönöm, és neked is vicze, az infókat, akkor ránézek az említett tipusokra. Néztem az A485 amd-s verziót is (asztaliban amd párti vagyok), és pl. ezt se tudtam, hogy többet eszik az a konfig, gondolom az apu miatt. Igen, fotós tevékenység miatt lenne rá szükségem. Azért is lenne fontos a kis méret, hogy beférjen a fotós táskámba, fő felhasználás a tethering lenne, vissza ellenőrizni a képeket. És nap közbeni biztonsági mentés miatt a gyorsabb sd olvasó.
-
válasz
Tim82 #123848 üzenetére
Arra kíváncsi lennék, hogy ha van még gari, akkor annak keretei között megoldják-e a BIOS jelszót. Nekem volt egy T480s-em, amiben a BIOS security része le volt jelszavazva. Szerencsére az Intel firmware bugja hazavágta az alaplapot (nem töltötte az akkut, csak nagyon lassan), így gariban alaplapcserével végül sikerült "kikapcsolni" a BIOS jelszót.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #123722 üzenetére
Hm... Úgy néz ki a Gen 2 megint forrasztott lett.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #123717 üzenetére
Jó munka lesz, van bőven cucc odaragasztva.
Érdekes, hogy csavaros lett, jó pár régebi S és X1 is műanyag forrasztott.
-
vargas0502
tag
válasz
Tim82 #123563 üzenetére
Igen, ehhez hasonlóra gondoltam. Hozzátartozik, hogy lehet én fogalmaztam rosszul. Pl. egy T60 esetében arra gondolok itt az official kiegészítőkkel kapcsolatban, hogy lehetett kapni hozzá ultrabay aksit, paralell port bay adaptert, olyan kis USB-s vinyót ami már akkoriban fizikai számzáras volt és ha jól emlékszem akkor ezek mind official termékek voltak.
Valami ehhez hasonlóra gondolok.
[link] -
scarbantia
aktív tag
válasz
Tim82 #123386 üzenetére
Mik a legjobb eDP/lvds átalakítók?
Van egy W530, amit még lehet tartogatnék egy kicsit, van aki 2560x1440 wide gamut IPS-t tett bele egy T430s eDP/lvds átalakítóval, de kicsit bizonytalan vagyok, hogy van-e megbízató opció. Még egy NMB magyar 520-as billentyűzet is akad talán a családban. -
zsolti75
senior tag
válasz
Tim82 #123388 üzenetére
Ha valaki ragaszkodik a géphez, vagy hobbi, akkor természetesen.
Én gazdasági oldalról és nem érzelmileg közelítem ezeket a kérdéseket: egy lvds-edp átalakító most 17e, egy jó 14-es LP IPS-t meg 25-28között lehet újonnan beszerezni Kínából. Az aprón meg most is hirdetnek jól működő T480-at 40e-ért, de jobb konfigok 60 körül mennek. Ha betoppanna hozzám most valaki, hogy cseréljen-e lcd-t a T420/430-ba, akkor inkább bontást javasolnék, és dobjon rá egy 20-30-at egy T480-ra. -
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #123392 üzenetére
valóban szubjektív. nekem például saját használatban nincsen Ivy-nél újabb vasam. amire kell azt még mindig pont ugyanolyan jól tudja mint 10 éve, a körítés designja pedig szubjektív véleményem szerint azóta egy mélyrepülést vett amiből nem volt emelkedés.
ezzel együtt teljesen megértem azokat akiknek ezek már nem felelnek meg, ez értelemszerűen a felhasználói igényektől függ.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tim82 #123324 üzenetére
Csak mint infó, neked valószínűleg nem újdonság.
Linuxon az újabb kernelekben benne van a töltéshatár állítása, TLP sem kell hozzá.Egyedül ventilátor szabályzásra nem találtam még jó és felhasználóbarát megoldást.
-
válasz
Tim82 #123064 üzenetére
Sima disabled-re gondoltam. Az enabled-en hagyás totál nyitva hagyja az aktiválásra.
#123065: igen, az aktivált állapot red flag, lehet én is küldtem volna vissza a lapost ha úgy látom. Érdekes egyébként, itt "AKTIVÁLÁS" gomb nincs is, látom szoftver gányolja a winből
Ez ugye lehet a hivatalos legit Absolute agent, vagy ha meghekkelik őket, egy random csipetcsapat malware programocskája... Kérdés, hogy a sima disabled elég-e az utóbbi kivédéséhez, azaz egy legit agentként viselkedő cucc nem tudja-e mégis beaktiválni
. Hmm, lehet mégis permanently disabled lesz ebből...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #122962 üzenetére
nyilván megemlíthettem volna, viszont a kérdés szempontjából (ami nem volt több annál, mint hogy létezik-e mini PCIe form factorú NVMe SSD) tökéletesen irreleváns dolog.
tudom hogy a fórumozók kíváncsiak, és szívesen beszélgetek mindenkivel ezekről a dolgokról, de azzal nem tudok mit kezdeni ha meglódul az emberek fantáziája és totál nem releváns dolgokat kezdenek kombinálni.
ez kb olyan mint ha megkeérdeznél valakit hogy kér-e egy kávét és erre azt válaszolná hogy nem szereti a sört. -
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #122806 üzenetére
jézusom, csak DisplayLink-et ne kelljen
vótmá olyanom, halál volt használni. 5.4-es kernel kötelező, evdi dependency, és 50-50 hogy működik-e ha nem ubin használod.
mindenesetre köszönöm a felajánlást. változott valamit ez a nóta az elmúlt pár évben? van vele tapasztalat?
én most arra gondoltam hogy a két displayport kimenetre próbálok két egyforma, saját órajelet előállító DP-DVI adaptert (nem tudom ilyet specifikusan honnan-hogyan lehet szerezni) a dokk DVI csatiját meg passzív DVI-HDMI kábellel át a 2K monitorba. aztán meglátjuk -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Motoros topic
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest