Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Monitor hiba topik
- Home server / házi szerver építése
- Philips LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
leweegee
aktív tag
Szerelhető jst, ettől kisebbet nem ismerek, bár ez nem mérvadó. Összedugva az apa-anya elég zárt, persze nem vízálló.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
ViZion
félisten
Talán ez van legközelebb az elvárásokhoz. Építeni lehet, Wemos D1 mini (2000 Ft), PIR (700 Ft), táp és led az a másikhoz is kell.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen és ehhez hasonló PIR eszközök tudják a fényérzékelést és a körülményektől függően beállítható lehet az érzékelés látószöge, de ez próba kérdése.
Vagy vannak Doppler-elven működő mozgásérzékelők, ezek nagyon érzékenyek és aránylag tág teret belátnak.
https://www.aliexpress.com/item/4000215779819.html
https://www.aliexpress.com/item/4000544901634.html
https://www.aliexpress.com/item/1005004709776733.htmlAz átmenetes kapcsolás már nehezebb ügy, nem láttam erre kész modult. Egyedileg lehetne tervezni ezt-azt, gondolkodtam rajta én is, de végül annyiban hagytam.
Egyszerűbb utat választva, egy kapacitív előtétes LED-lámpába építettem nagyobb pufferkapacitást, meg egy soros ellenállást, de utóbbit már gányolás jelleggel, vagyis a lámpából kivezetve és az üvegbúra takarja, mivel ez egy nagyobb méretű / teljesítményű ellenállás. Némileg lágyítja a felfutást, kicsit késleltet is, illetve még egy ideig halványan "parázslik" is utána a lámpa. De tényleg csak némileg lassít, nem egy komoly effekt.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Akkor abba gondolom valami ilyen kéne, de tényleg nem nagyon találni.
-
MODERÁTOR
Szia!
"A kérdés, hogy létezik abba a szokásos helyre pont passzoló 230V-os lámpa megoldás?"
Milyen az a szokásos hely? Nálunk a konyhai halogének pl. GU5.3 foglalatosak és 20W-osak voltak, ezeket le tudtam cserélni 4,9W-os LED-re, így az 5 darab égőn spóroltam 75W-ot, és még nagyobb is lett a fényáram, 205 lumen helyett 350 lumen. De elég gyakori a GU11 foglalat is például.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
10-15W kategóriába nemrég ütöttem össze egy melós kis hordozható hangdobozt. D osztály, PAM sorozat.
Bírja az egész napos üvöltetést, az cimbim melósai nem a kímélős kategória.
Van ilyen nagyobbacska teljesítménybe is, arról nincs nyúzási tapasztalatom de ha a 15wattos PAM8403 egy 2,5x3 centis nyákon minden hűtés nélkül tökhangerőn kézmeleg akkor a nagytesói se lehetnek paksi hőtermelők.
Azt nem mondom hogy a hangminősége egy JLH de hallgatható. -
mezis
félisten
A kisebb méretű relék 100mA körüli árammal működnek, ennyit bőven kiad egy USB aljzat.
Inkább 3V-osat javaslok, +ellenállásal, illetve jobban szétnéznék a komplett modulok között, mert mire összepakolsz egyet, könnyen lehet, hogy annyiért készen kettőt is kapcsz.mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
1: működhet, de:
-230V-ot fogsz kapcsolni, oda kell figyelni a szigetelésekre, javaslom vegyél ilyen pár száz forintos kötődobozt és abban valósítsd ezt meg.
-a relé ne csak a fázist, a nullát is szakítsa meg.
-a relé + és - lábai közé tegyél egy akármilyen diódát, hogy a tekercs önindukciója ne ölje meg az USB portot.2:
-DC lévén a relé induktivitása itt nem igazán játszik (a fentebb írt dióda itt is kell, minden relére), de a fogyasztása igen , 100..200mA simán meglehet egy relé áramfelvétele. Javaslom, hogy valami egyszerű tranyós vagy mosfetes megoldással kapcsolj egy 12 voltos tápot a reléknek. Már amennyire értem, hogy mit szeretnél. Én fognám azokat a kész modulokat, mert egyébként nem triviális úgy megoldani a késleltetést, hogy bekapcsoláskor késleltessen, de kikapcsoláskor rögtön engedje el a reléket.Egyik itt írt dolognak sem lehet kihatása a zenére.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tordaitibi
veterán
Ha fennt vagy FB.-n akkor ajánlom az
Elektronikai alkatrész, csere bere adok veszek
csoportot.
A csövekre meg ugyanitt a TV simogató csoportot, itt a régi csöves cuccok megszállottjai gyűltek össze.
De van ilyesmi a hobbielektronika.hu oldalon is ha jól emlékszek.
Ha nem megy sehogy el, ne dobd ki, tedd fel ezeken az oldalakon az ingyen elvihetőbe.Így általába el szokott kopni a portéka.
Sok melód lesz vele ha árulod, kismillió fényképet csinálj, leírást, esetleges árazás, valamint millió mail, egyéni megkeresés is lehetséges.
Mert lehet vannak olyanok a 30 dobozba ami valakinek nagyon kellene de csak1 darab konkrét alkatrész.Ha meg tényleg 70-es évekbeliek, akkor lehet már semmire nem mennek velük, méret és egyéb okok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Kezd körvonalazódni, hogy mire van szükségem.
Igazából 12bit teljesen megfelelő pl. 500kHz mellett.Feltétel még, hogy linux alatt legyen könnyen telepíthető (nem forrásból fordítandó), rendesen frissülő szoftvere.
A Picoscope márkával annyi a gond e téren, hogy sok funkciót nem tud a linux szoftver, pl. ha egy tranziens jelenség elront valamit a jelen, akkor azt nem tudom visszanézni egy bufferből.
Igazából az ilyen anomáliák kutatására kell nekem az oszcilloszkóp elsősorban.
Annyi a változás, hogy nem kell USB-snek lennie, jó a PCI/PCI-E formátum is.
Köszi: BiciEladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
ekkold
Topikgazda
Ilyen még a "rendes oszcilloszkópok" között sem lesz. Régebben egy 14 bites 200MHz-es OWON szkópot nézegettem meg alaposabban. Már a 12...14 bitet is csak csökkentett mintavételi sebesség mellett tudja, az 1Gs/s már csak 10 biten megy. Az ennél nagyobb felbontás nagy valószínűséggel csak szoftveres trükközés (túlmintavételezés és interpoláció ) eredménye. A nagyon drága oszcilloszkópok (több MFt) is inkább csak a mintavételi sebességben tudnak többet, és általában 8...10 (ritkán 12) bites a felbontásuk.
32 bitet legfeljebb egy spécibb hangkártya tudna, de az nagy valószínűséggel 20kHz-ig tud csak dolgozni. Ha mégis kicsit többre képes, valószínűleg akkor sem megy mondjuk a maximális 384kHz-es mintavételi freki felénél tovább.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ecaddsell
aktív tag
A PCMCIA-t felejts el, PCIe-es kártyákat ha türelmes vagy esetleg még egész jó áron is kifoghatod az ebay-en.
Pl. Adlink PCIe-9852 (újonnan eszement ára van).
Vagy ha komolyabb kell akkor valami ADS54J60-al készült kártya.Talán univerzálisabb és megfizethetőbb az USB-s cuccok pl. Advantech USB-DSO2-AE (ez ha jól tudom 12bit a max 200MHz-ig). Ha nekem kellene valami ilyesmi akkor talán ez utóbbit venném...
-
And
veterán
"Jó lenne 32bit, és 100+Mhz, de minden jó lenne, ami túlmutat a 12bit/10Mhz-en."
Vagy én értelek félre ezzel a 32 bittel, vagy te tetted lehetetlenül magasra a lécet. 100 MHz-en és felette 12 bites felbontás már bőven jónak számít, a LeCroy 4000HD sorozat tudja ezt 1 GHz-ig, néhány millió forintért. 16 bitet a PicoScope 4262-es tud, 5 MHz sávszélesség mellett. -
terapeuta007
aktív tag
ha a szalagkabelek hasonloak is az androidot meg kell moddolni hogy rendesen adja a kepet. ha egyatalan az lehetseges..hattervilagitast direktbe kene kotnod az akkura(persze vmi szabalyozassal gondolom) csak az a lenyeg hogy a telefonnak a hattervilagitas powerkimenete az keves lehet
ha meg nem egyforma szalagkabel van akkor meg mehezebb téma utana kell olvasni. de eltudom kepzelni h ebayen vannak ilyen atalakitos csodak . de utana kell nezni kemenyen a neten.
[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Vladi
nagyúr
Nem nagoyn fogják elvinni pár nap alatt. Valakinek fel kell vállalni a kupeckedést és nem is biztos, hogy anyagilag megéri.
Kár azért a sok használható cuccért, én mindig szomorú vagyok, ha ilyet látok. Földanya megy egyenesen tajtékzik ilyenkor...
il sole non sorge più ad Est!
-
-
ekkold
Topikgazda
Vegyél egy arduino lapot (kinából filléreklbe kerül). Az arduino-t könnyű programozni, sok I/O portja van, létezik könyvtár az RGB ledszalagok vezérléséhez, az USB meg soros portként fog látszani a PC felől, tehát nem olyan nehéz sok adatot sem átküldeni. Ha veszel hozzá ethernet modult is, akkor LAN-on is működhet a vezérlés.
A másik irány, ami szintén filléres: NodeMCU ESP8266 panel, de arduinoval programozva. Ezen van wifi, és minden ami kellhet. Hosszú lenne ide részletesen leírni, olvass kicsit utána.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
didyman
őstag
Induláskor egy félperiódusban nagyobbat, aztán minden félperiódusban, rövidebb ideig és nagyobbat, átlagolva ugyanannyit. Ekkora eltérésnél még nem kell a diódákért aggódni. Amúgy, ha a lábkiosztás lehetővé teszi, kiváltható egy 330 uF-ossal is, 450 V-os feszültséggel. A két kondi 115 V-os üzemnél lényeges, ahol átkapcsolható erre a táp, de sok, csak 230 V-oson is rajta maradt az elrendezés, vagy opciós a NYÁK az egy kondihoz.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
darvinya
titán
Szerintem 1000uF-et berakaható helyette, vagy HR elektronika.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
didyman
őstag
Ne parázz ennyire Két áramkörös legyen, bírjon el 2 A-t minimum kapcsolás során, szt ennyi. Tranziensekkel nem kell foglalkozni, pár kis kapacitású kondenzátor töltődik maximum, a két áramkör között azért nagy bajnak kell történni, hogy vezetés legyen, de ha nagyon bonyolítani szeretnéd, két áramkörös relé és egy egy áramkörös kapcsoló, akkor a kapcsolóra erősebben ható erőktől is védett lesz, viszont a reléhez kell dióda, esetleg kondi is az önindukciója miatt.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Kernel
nagyúr
USB relék vannak, portonként 4-8 relé ami gyakoribb, 16 már ritkábban található. De majd nézd meg, usb relay keresőszóval fogsz találni.
Szabályzó nem jut most eszembe.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tordaitibi
veterán
Nalam egy ilyen[link] es egy masik step down modul uzemel tobb mint egy eve egy eszkozbe, napi 6-8 ora hasznalat mellett. Eddig hibatlanok pedig kis kinai termekek.
Az is igaz hogy epp mult heten lapatoltam ossze a kazanom keringetoszivattyujahoz egy hazi ups-t, abba lehet nem tennek ilyeneket, habar fene tudja.
Inkabb hagyomanyos analog megoldast valasztottam, toroid-graetz/puffer 723 stab+tranzisztor.
Igaz iszonyat ronda es nagy lett, de ingyen volt, minden volt itthon a fiokokba.
Bedugtam a konnektorba es 25-20 evig mukodni fog.
Ezt egy kapcsolouzemu eszkozrol nem allitanam ilyen hatarozottan. -
Kernel
nagyúr
Ami nem zárja le a bemenőt a diódán keresztül, az nem step up konverter, hanem trafós tápegység. Hacsak szinkron-egyenirányítós konverternél nincs erre mód, nem figyeltem még ilyen szempontból. De a zárlatvédelemre vannak más megoldások.
SMD olvadóbiztosíték is kapható például, LCD TV-kben ilyen szokott lenni az inverteren.
Kimeneti túlfeszvédelemre pedig Zener-dióda, illetve TVS-dióda, de ennek inkább meghibásodásnál van jelentősége, nem normál üzemnél.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Az áramgenerátoros elv kizárja, hogy nagyobb áramot adjon rá a töltésszabályzó.
A termisztor egyszerű, ha van benne, azt ki tudod mérni a negatív és a középső érintkező között. Legyen például 20 kΩ, ami melegedésre növekszik (PTC).
Ha azt is párhuzamosítod, 10 kΩ eredő lesz, ami melegedésre is kevesebb lesz a kelleténél, ezért a telefon esetleg nem érzékeli (vagy nem idejében) az akku túlmelegedését.
Ha csak az egyiket kötöd be, akkor meg csak az egyik lesz figyelve. A kivezetett termisztorral az akku hőmérsékletét töltés és kisütés közben egyaránt figyeli a telefon, hogy szükség esetén leállítható legyen bármelyik folyamat.
Ugyanakkor elvileg az akkuba épített elektronika is figyeli a hőfokot (kétlépcsős védelem), az pedig a belső FET-kapcsolóval tudja megszakítani az áramkört.
-
Kernel
nagyúr
Ez gyakori félreértés, a köznyelv töltőnek nevezi, de az csak egy 5V stabilizált tápegység (CV). Legalábbis feltételezem, annál a telefonnál is. Az pedig nem szabályoz áramot, legfeljebb van egy terhelhetősége, ami a zárlatvédelem kategóriába esik.
A töltésszabályzó CC/CV áramkör mindig a telefonban van ilyenkor. Ebből a CC azt jelenti, hogy épp ugyanannyi áramot küld egy akkura, mint kettőre párhuzamosan. Csak utóbbi esetben kétfelé oszlik az áram és időben tovább tart a töltés.
Mindamellett szokott lenni egy harmadik kivezetés is, a hőérzékelő termisztor, azt nem tudom, hogyan gondoltad? Párhuzamosítva feleződik az értéke, ha viszont nem kötöd be az egyiket, akkor az egyik akku felügyelet nélkül marad, ilyen szempontból.
-
moha21
veterán
Inkább azt kellene tudni, hogy milyen teljesítményre és milyen távolságra( feszültség esés ).
Annyit tudunk, hogy aluminium, de keresztmetszetet nem. Így szerintem baromság azt mondani, hogy rendben van -e a dolog.Ez más vezetőre is ( réz ) igaz. Neem csak anyagminőség függvénye a dolog.Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
pjen
félisten
Át huzalozás nélkül nem biztos,hogy lehet és értelme sincs.A falban lévő huzalok bőven elég vastagok az előirt kismegszakítóhoz.Egyébként csak egy példa a sok körös elosztáshoz.Csillár ventit szereltem amelybe gyárilag rövidzárat építettek az egyik foglalatban.Felkapcsolás után lement egy 10 egy 16A kismegszakító és egy 50A késes biztosíték.
-
Kernel
nagyúr
Nagyobb ellenállástól csökkenne a felvett áram, de a gyakorlatban nincs észrevehető különbség, a szokványos háztartási fogyasztók esetében.
Hőtárolós kályhát, nagyobb teljesítményű bojlert, villanytűzhelyt, alumíniumból kellően vastagabb vezetékkel kötötték be, amikor még az volt szokásban, tehát azt is megoldották.
Egyébként nincs különösebb jelentősége, csak emiatt én nem cserélnék vezetéket.
-
yohnsee
tag
Bocsi, hogy beleszólok, de szerintem is jobb megoldás a forrasztás a Te esetedben. Annyival tehetnéd mechanikusan stabilabbá, hogy veszel a külső átmérőnek megfelelő gyantás zsugorcsövet, és a legkülső szigetelést azzal oldod meg. Nehezebben zsugorodik, mint a sima, ráadásul mikor lehűl kemény lesz, de cserébe nagyon jól fog tartani.
AVR
-
PitLee
őstag
Értem, magyar vonatkozásban egy kicsit magasabbak az árak, esetleg valami 2 antennás öreg wifi-ből kibontani ott használnak még hasonlókat.
-
PitLee
őstag
Fontos az oldhatóság ?
Ha nem, akkor a négy szálat négy különböző távolságra vágnám, mint a lépcsőfokokat, majd átlapolva forrasztanám és egy vagy két zsugorcsővel fixálnám.
A füles milyen, nem bontható?
A mmcx-ből egyet-egyet akarsz oldalanként ? mert mintha 2 pinesek lennének.
A 2,5mm jack ?
Csudálatos tablet fotó balról nézve,
az első projekt egy 4 pin-es teló 3,5 jack, a második egy mp3 lejátszó 3,5 jack, és egy 2,5-es gyári burkolattal.
Vagy egy ilyenre vágyol , van szolidabb áron is igaz már 6,5mm jack-el, de csak 720 dodo[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
Kernel
nagyúr
Van bistabil relé (impulzusrelé, latching relay), annak is több fajtája.
- Kéttekercses, ahol egyik vagy másik tekercsre kell áramot adni.
- Polaritásrelé (egy tekercs, változó polaritást kell ráadni).
- Egyéb mechanikus, elavult, racsnis, léptető, ami 1-1 impulzust igényel.eBay-en van motoros, elektronikus, vagy passzív mechanikus változat is.
Érintkezők:
SPDT (szimpla váltó)
DPDT (dupla váltó)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a Maxwell TrueRMS műszer 8k-ért a globizban igen sokat tud: [link] Mi most rendeltünk hármat a céghez, holnap már talán meg is jönnek.
Btw. kicsit szerényebb műszereket kapni kínából az ebayen 2-3k-ért, otthoni mérésekre azok is tök jók.
A PC-s szkópok már nehezebb dió, azok kicsit drágábbak. Akkor meg már érdemes félrerakni egy ingyen felokosítható Rigol asztali szkópra, ami beruházás egy életre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Kernel
nagyúr
Gyártóra utal, illetve a belső felépítésben is van némi különbség, de ennek nincs gyakorlati jelentősége:
https://en.wikipedia.org/wiki/78xx
Adatlapból is kivágtam példának két képet az A és C változatról, de általános felhasználásnál ezeknek a kis eltéréseknek sincs jelentősége:
-
Ribi
nagyúr
-
yohnsee
tag
Helló!
Ha még aktuális, nekem van egy kapcsolatom (talán dunaújvárosi?), ha elküldöd neki a tervet, akkor nagyon szépen megcsinálja a nyák-ot. Ft/cm2 -ben számol, így nagyjából árajánlatot is tud adni.
Nem tudom, mennyire kell profi kivitelezés, kérj tőle képeket az eddigi munkáiról, aztán eldöntöd.
Ha kell, privátban adok egy mail címet.AVR
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én megcsinálnám próbanyákon ezeket, beónoznám a sávokat, majd lefújnám lakkal és kész is.
Ha feltétlen nyák kell, akkor kínában csináltatnám az itead studioval. A kellő nyák kb. 5*5 centi, az most 10 dollárért megcsinálják és típusonként küldenek 10 darabot. [link]
Ráadásul a minőség alkalmas a legkisebb SMD cuccok forrasztására is. Csak egy paypall fiók kell hozzá. Általában 1, 1.5 hét alatt megjön a rendelt cucc, kivéve ha állami ünnep van mert akkor addig egész Kína megáll és elmegy rokonokat látogatni. (Náluk nincs külön szabadság úgy mint nálunk, de hosszú ünnepek vannak)
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
"Nekiállnék otthon vaskloriddal, de csak akkor, ha sokkal olcsóbb, mint megcsináltatni."
Ilyen bonyolultság mellett szerintem messze jobban jársz,
ha magad csinálod meg a nyákot.
Pontos árakat nem tudok, de nekünk egy kb 10x12 cm-es, 2 oldalas, igaz,
jóval bonyolultabb, vegyesen SMD és furatszerelt nyák bő 3000 Ft-ba fájt.
Mindez úgy, hogy egyszerre 12 db-ot rendeltünk.
Mondjuk az 1 oldalas nyák biztosan olcsóbb.
Az árat ugyanakkor jelentősen megnövel(het)i a nyákfilm elkészítése,
amit 1 db-nál is ki kell fizetni.
"- másik: ±15V + 2db graetz híd + 2db stab. IC + 8db kondi."
Ide - úgy sejtem - elég lesz egy graetz-híd is.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Tubi2
senior tag
-
Kernel
nagyúr
kimenet közepe lenne azonos potenciálon a bemenet negatív részével,
Ezek nem szakmai fogalmak, GND-ről van szó (közös viszonyítási pont, test, föld).
Az USB sem biztosít galvanikus elválasztást, hacsak nem oldják meg külön. Noha DAC-téren nincs tapasztalatom, de a földhurok így is létrejön, ha a tápegység nincs galvanikusan elválasztva.
Lehetne alkalmazni olyan DC-átalakítót, ami trafóval elválaszt, csak nem nagyon van értelme. Célszerűbb hálózati tápegységet használni, akár vasmagos trafóval, akár PWM-táppal.
Én is variáltam egy időben, hogy a PC-tápról működjön egy kis sztereó erősítő, az analóg kimenetről.
Egyik lehetőség lenne a bemenetnél elválasztani, erre lehetne használni az autókban alkalmazott HF-trafós eszközt, vagy vannak olyan speciális IC-k is, ami képes a földhurok hatását kompenzálni, kivédeni.
Mindkettőnek lehet hátránya is, végül adtam neki egy földeletlen dugasztápot és el van intézve.
-
Kernel
nagyúr
Ha sikerül is megoldani, nem biztos, hogy sok öröm lesz benne, a fellépő zúgás miatt.
Ha az alaplap analóg kimenetére lesz csatlakoztatva, a kimeneti GND és a táp-GND között az impulzusáramok olyan zavarfeszültséget hoznak létre, ami miatt nem lesz élvezhető.
Egyébként egy lehetőség a tápegység -12V ágában található, kisebb terhelhetőségű diódák nagyobbra cserélése, a tápágat lekövetve, vékony fojtótekercset is vastagabbra cserélve.
Nyilván ez függ a konstrukciótól is, hogy megoldható-e, de alábbi rajzon látható a lényeg.
A pozitív ág diódái hűtőbordán vannak, sokat bírnak, a negatív ágon csak kis diódák vannak. De mivel az áramot ugyanazon szekunderről kapják, a trafó elbír többet is, így nincs akadálya komolyabb diódák beépítésének:
-
Kernel
nagyúr
Felesleges méregetni, 100 vagy 47 ohmos huzalpotméterrel lehet szabályozni, egy darabot. Vagyis nem többesszámban, párhuzamosan. Vagy mindegyikhez kell egy potméter.
De ilyen elavult megoldással manapság én már nem szórakoznék, miközben 1 dollár egy kapcsolóüzemű szabályzó, ami ilyen kis áramon nem is melegszik lényegében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit túl van bonyolítva ez a kérdés. Kis pénzért normális műszer: DT-9205, 2-3k pénzért házhoz hozzák Kínából az ebayen, csak a gumi papucsát dobd el, mert marja a műanyagokat...
Ha komolyabb műszer kell (szerintem a céljaidra nem kell jobb, én is erősítőket állítgattam be vele, kellően pontos), akkor meg ott vannak a drága TrueRMS mérésre képes műszerek.
Lompos48: hehe igen.
Ma nagyjából végeztem az analóg bemeneti résszel, de már már le... magam. A fene gondolta, hogy ennyire bonyolult rendesen megcsinálni az analóg részt, a két csatorna kapcsolása kitesz egy A4-es oldalt, majd holnap rakok fel képet, hogy mire jutottam.
Viszont így már nem "csak" amplitúdó és fázismenet rajzolóm lesz, hanem gyak. egy komplett szkóp is, a részletek már csak a PC oldali programon fognak múlni... - én meg naívan bele akartam férni egy 5x5-ös alátét nyákba az egész mérő és generátor résszel.A BC tranyó helyére pedig a BF840 smd tranyót néztem ki.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekünk van ilyen 7k-s Fahrenheit a cégnél. Tettem fel vele Nuvoton procit is a nyákra már meg olyan tokot is aminek nincs lába, de elég nagy slunggal jön ki belőle a meleg, könnyen lefújja a kis alkatrészeket is a nyákról, meg elég nehéz tartani a méretei miatt. Lehet vele bontani, de a vastagabb, sok lábú cuccoknál gyakran átforrósodik már a nyák, aztán még mindig nem jönnek ki (pl. relék). Olyankor egy nagyobb ónkupacot szoktunk bevetni, meg valami aláfeszítő szerszámot és egy kis kínlódást.
Olyat már láttam, aki kézi gázégővel gyak. feketére égette a nyákot, de kiszedett vele minden alkatrészt.
-
törölt tag
Ennyi csatornának csak a közös táp majdnem egy huszas (5x40W, plusz a mély), márha tisztességesen meg akarod csinálni az adottkörülmények között. Ha nem szánsz rá ennyit, akkor egyszerűbb venni egy már kész cuccot. Egy ilyenben inkább a táp és a dobozolás tud sokba kerülni, nem a végfokmodulok.
Ha egy gyárinak a tápjával hajtatnád az ebayes modulokat, akkor figyelj rá, hogy szimmetrikus legyen a benne lévő a tápegység. (soxor ha D osztályú, akkor csak egy tápfeszág van benne) -
zka67
őstag
Mekkora teljesítményben gondolkodsz? Hangfalaid milyenek vannak hozzá?
Első nekifutásra ezeket találtam neked:
Sztereo erősítő 2X40W, építőkészlet 5490,- Ft
Sztereo erősítő 2 X 40 W, 6-18 V/DC, 20 Hz-20 kHz, modul, 6990,- FtA különbség a kettő között az, hogy az előzőt kit-ben kapod, neked kell beforrasztani az alkatrészeket, a második pedig készen van.
4 ohmon 2x25W a max kimenő teljesítménye 10%-os torzítás mellett.
~18W-ig 1% alatt van a torzítása.
Hűtőbordáról neked kell gondoskodnod.Hangerő és hangszínszabályzó kit:
Velleman hangerő- és hangszín szabályzó építőkészlet 5990,- Ft
Saját vélemény:
Én is gondolkodtam régebben erősítő építésén, de többe került volna, mint megvenni készen.
Én inkább egy jó minőségű 2.0 rendszert ajánlanék neked, ha nincs se szerszámod, se időd és pénzzel is gyengén állsz.PA végfokok 24990,- Ft-tól
Hangfalak 11990,- Ft-tólNem árt hozzá egy 2x15 sávos equalizer sem, amit a használtcikk kereskedő oldalakon be tudsz szerezni olcsón. Én egy Dynacord EQ2215-öst vettem 7000 Ft-ért. Nagyon jó lett a hangzás, én szeretem két oldalról hallani a mélyeket is.
-
törölt tag
A fórumokat olvasva azt mondják, hogy az LMxxx-ek nem szoktak rosszul szólni, bár én csak TDA-s végfok-IC-vel dolgoztam eddig:
LM3886TF board
Ha tisztességes tápot raksz mellé, gyakorlatilag mindegyik használható otthoni célra[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest