Hirdetés
- Androidos tablet topic
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen házat vegyek?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Hobby elektronika
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
damatic
tag
Igazad lehet, bár egész másképp képzeltük el, a szobáink pedig (háló) olyan picik, hogy nem fér be a mi ágyunk + a babaágy. Ráfeküdtünk a témára, és találtunk a neten olyan készüléket, amely piezo-párnával figyel mozgást + hangot is csomó beállítással, csak(!) 22 rugó. Jónak tűnik, mégsem 40 ezer, de nem is tudom...
Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
Laslie
tag
Nekem 2 gyerekem nőtt fel (8 éves, 2 éves ) ilyen légzés figyelő nélkül.
Az ember az első gyereknél még mindent hajlandó megvenni, még a legdrágább dolgokat is, de biztosíthatlak róla, teljesen felesleges. Egy jó anya általában megérzi (hallja) a babája minden szösszenését. A nejem ilyen. És szerintem minden anya ilyen.
Éjszaka, még álmában is képes erre. Hidd el nekem, hogy biztos, hogy jók ezek a készülékek, de szerintem nem érik meg az árukat. Az első gyerek érkezése előtt nagyon sok szakirodalmat végi olvastunk mi is, és ''hülyére'' aggódtuk magunkat, és mi is próbáltunk szinte minden kütyüt beszerezni, hogy a baba teljes biztonságban nőhessen fel, de a legjobb megoldást nem lehet pótolni semmilyen műszerrrel.
Ha aggódtok, hogy a baba éjszaka esetleg nem veszi a levegőt és bölcső halál következik be, akkor szerintem a legjobb megoldás, ha a baba köztetek, vagy legalábbis mellettetek az ágyában alszik. Hidd el ennél nincs olcsóbb és jobb megoldás. Nálunk is volt olyan időszak, amikor a lányom/fiam közöttünk aludt (pl. betegségek idején) és bizton állíthatom neked, hogy a gyerek anyjánál nincs jobb babaőr. A nejem szinte éber alvásban töltötte ezeket az időszakokat, mégis pihent volt, mivel nyugodtan tudott aludni azzal a tudattal, hogy biztosan meghallja, ha a babának valami baja van, mivel ott volt mellette. Aztán mikor elmúltak ezek az időszakok, a gyereke(ke)t szépen átszoktattuk a saját helyükre.
[Szerkesztve] -
damatic
tag
Igen, - közben aludtam rá 1et - csak azt nem értem, hogy egy nyüves kapacitív vagy piezo (nyomásra feszültséget hoz létre) párnától hogy lesz a kb, 6000 forintos termékből 39600 forintos. Agymenés: az érintőképernyők milyen elven működnek (már az érzékelést tekintve)? Nem mintha azzal akarnám megoldani, de - szerintem - mindennek létezik egy egyszerűbb megoldása, és nem feltétlen jutott eszébe egy agyoniskolázott mérnöknek. Vagy csak nem gazdasági érdek az olcsó megoldás (a gyártóknak), amíg egy ügyes ferde szemű nem vág alá.
Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
And
veterán
Eredetileg valami ilyesmire gondoltál: Bővebben: link? A neten fellelhető kevés infó szerint ez a fajta szenzor (matrac alá tehető ''párna'') kapacitív elven működik.
A légzéshang figyelésének megvan az az előnye, hogy könnyű hozzá olyan ''szenzort'' találni, amely olcsó és érzékeny. Ez utóbbi viszont lehet, hogy egyben a legnagyobb hátránya is. Ha más zajt is légzéshangnak értékel ki a riasztó elektronika, annak akár súlyos következményei is lehetnek, gondolom ezt nem kell részletezni. Ezért elég közel kellene helyezni a mikrofont a baba fejéhez, és elég nagy meredekségű (sokadfokú, akár digitális) sávszűréssel meg kellene tisztítani a hangjelet a nem kívánt összetevőktől. Némi intelligencia is kellene a megoldásba pl. a légzési periódus és a kellő légzésvételi időtartam kiértékeléséhez, hogy a hibás riasztások elkerülhetőek legyenek. Persze ezek mind csak ötletmorzsák, az biztos hogy a tényleges megvalósítás sok tesztelést, időt (és elég jó felkészültséget) igényelne. Ha tényleg sikerülne ezzel valami tisztességes megoldást kifejleszteni, annak akár piaca is lehetne. -
damatic
tag
Nos, még nincs rá szükség, majd augusztusban lesz. A kölcsönzés meg nem megy, a szomszédunk (a mamája kórházi dolg.) sem tudott kölcsönözni - ők már 3 hetesek.
Amúgy egyre inkább tetszik az akusztikus megoldás, az OPA zaját, meg a többit kell kiszűrni vmi sáváteresztővel - gondolom.
Tudsz erre vmit? (kezd olyan lenni a téma, mint a lego)Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
And
veterán
Az egyszerű elektronikus babaőrrel az a baj, hogy otthoni körülmények között szinte lehetetlen az ilyen komolyságú gyors fejlesztés. Szinte kivitelezhetetlen a gyárilag tesztelt EEG-, pulzus-, vérnyomás- és légzésvizsgálati módszereket egyszerűen leutánozni, de még az általad említett - kicsiny kitérésű - mozgásdetektálás sem egyszerű feladat. Márpedig a neten körülnézve úgy láttam, hogy a komolyabb készülékek ezek közül akár több jellemzőt is figyelnek (bár lehet, hogy az ilyen cuccok nem a 40 ezres kategóriát képviselik), szegény baba meg már inkább kórházi pácienshez hasonlít, elektródákkal és vezetékekkel ''feldíszítve''. Ezért tűnik a legegyszerűbbnek az akusztikus légzésfigyelés, bár igényes kivitelezésnél ezt is épp eléggé el lehet bonyolítani . Aztán - tudomásom szerint - az ilyen jellegű veszélyeztetés általában csak a baba néhány hónapos koráig áll fenn, úgyhogy sietni kell vele..
Nem lehetséges valamilyen jobb eü. intézményből ilyen készüléket kölcsönözni? Mert ez mégiscsak olyan, mint az esküvői ruha: (jobb esetben ) csak 1-2 alkalommal van rá szükség, aztán soha többé. -
And
veterán
Persze, de ne feledd, hogy a tuningőrült és a csendmániás júzer kategóriája nem zárja ki egymást teljesen . Ha épp nagy hűtőteljesítményre van szüksége valakinek, akkor jól feltekeri, mert mondjuk játék közben kevésbé zavarja a zaj. Éjszakai letöltögetésnél meg letekeri. Mégsem vesz olyan ventit, amit alapban halk, mert annak nincs olyan jó légszállítása, és nem köt fix soros ellenállást mellé, mert mégis szabályozni akarja..
Mod #891: kicsit lassabb voltam, de szinte tökugyanazt írtuk.
[Szerkesztve] -
Volkov
senior tag
nekem pl néha kell hogy télleg maxon járjon minden venti, ezért lett a poti mellé egy kapcsoló is
Én a potikat nem tekergetem állandóan, be van állítva szépen hogy csendes legye, ez éccaka letöltéshez tök korrekt, de mikor terhelést kap a gép, ez a leszabályzott dolog már nem ad elég levegőt/hűtést, átbiccentem a kapcsolót és amíg film/játék/stb megy had szóljon, ilyenkor 5.1 elnyomja a hangját
szal van amikor kell a 12V
Az lm317-es kapcsolás már 11,2-t tud kb, és ez kevés!! 500-700 RPM különbség van közötte és a 12V között:)
-
And
veterán
válasz gaboooka #889 üzenetére
Ennek azért megvan az a hátránya, hogy legjobb esetben is csak kevéssel haladhatja meg a venti maximális feszültsége a 10V-ot (Darlington-kapcsolás). Igaz, átkapcsoló - mint a #886-os hsz. rajzán látható - nélkül szinte csak a pwm-es kapcsolásokkal érhető el a maximum 12V.
-
gaboooka
aktív tag
Másik nagy kedvencem: Bővebben: link
-
Volkov
senior tag
hali!
teljesen korrekt venti szab. kapcsolás 2-12V-ig
Bővebben: link
TINA rajz:)
-
damatic
tag
Köszi, nem rossz, erre nem is gondoltam - talán azért, mert egy főút melletti téglablokkos emeletes házban lakom - lehet, hogy nem tudnám kiszűrni - hm, habár azt az alacsony frekit abszolút nem kell figyelni...
Gondoltam arra is, hogy valahogy infrával figyelném a mellkas mozgást, de ezek a lámpakapcsolásra szánt mozgásérzékelők közelről kis mozgást nem tudom mennyire képesek detektálni. Szerintetek?Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
szil@'rd
tag
az elözö kapcsolás biztos müxik? probáltad?
Do not power of while BIOS saving!!!! |
-
szil@'rd
tag
legközelebb tescoba járok rá pillantok.
-
And
veterán
Akkor talán elegendő lehet egy egyszerű mikrofonerősítővel (meg némi sávszűréssel) figyelni a légzést, ezt a jelet kissé formálni, majd a jellel újraindítani egy monostabil időzítőt. Ha az időzítés a megfelelő hosszúságúra van állítva, az időállandó lejárta után a szerkezet riasztást adhat.
-
damatic
tag
Örülök, hogy végre vkinek felkeltette a figyelmét a kérdés.
Szal tudjátok, a baba (pici) mivel hogy nem oly rég óta szívja e büdös világ levegőjét, előfordul, hogy álmában (néha ébren is, csak az nem veszélyes) elfelejt levegőt venni, s mivel alszik, nem is jut eszébe. Aztán ha nem jut eszébe levegőt venni, csökken az agya oxigénellátása - még kevésbé jut eszébe levegőt venni...
Szóval a gyári kütyü érzékelője - még nem láttam, csak hallottam róla - a lepedő, meg pléd alatt elterülve azt figyeli, hogy a baba lélegzik-e. Ha bizonyos időnél tovább nem lélegzik, akkor vmilyen módon riaszt. Gondoltam, hogy esetleg több piezo szenzor lehet a baba alatt, és amikor lélegzik, akkor folyton változik a teste különböző része alatt elhelyezett szenzorok feszültsége (súlypontáthelyezés elmélete: a tüdő tágulása és összehúzódása miatt hol a lapocka körül több a súly, hol a hátközépen). Persze én nem ragaszkodom ehhez az elmélethez, ha más módon is lehet figyelni a levegővételt kultúrált módon, nekem az is jó.
A pisi kaka meg egyszerű: 3 óránként felébred egy újszülött mert éhes, akkor úgyis észre lehet venni a kisebb-nagyobb dolgokat, és abba nem hal bele.Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
szil@'rd
tag
hi nincs valakinek valami yoo és kapcsolása venti fordszabályzásra????
-
And
veterán
LM3915 nem jó (#858-as hsz.)? 10 ledet tud meghajtani, és kaszkádba is lehet kapcsolni (erre az adatlapon is találsz példát). Az egyetlen hátrány, hogy nem lineáris a kijelzés. Hasonló az UAA180 (Bővebben: link, másnéven A277D), ráadásul az 12 ledet kezel és lineáris.
-
-
Batman2
őstag
Hi
AND ! tudsz valami olyan egyszerű megoldást (mondjuk IC), amivel egy telep feszültségét lehet kijelezni ledsorral? Találtam olyan kapcsolást, ami 555-ös ICvel érzkel feszültséget, kipróbáltam, hátha belehet állítani a váltási tartományt elég kicsire és több IC használatával több pontot lehet így kialakítani, de nem igazán jött be. Nem tudtam elég kicsire szorítani a váltási tartományt.
Előre is koszi a segítségedet!
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
topee
tag
Tedd fel a kérdést a http://www.hobbielektronika.hu/ oldalon... már jó sok hobbista regelt... Meg fogják oldani... Bővebben: link
[Szerkesztve]A szakáll nem szúr, csak a megfelelő oldalára kell születni
-
damatic
tag
Hali!
Egy elektronikus babaőr mintegy 40e HUFba kerül. Ennyi pénzem nincs, de némi gógyim akad. Szal ez vhogy úgy működhet, hogy vagy agyhullámokat figyel, és ha kritikusan nem megfelelő frekvenciát detektál, akkor riaszt, vagy a baba alá helyezett súlyérzékelők segítségével figyeli mozgását (még akkor is, ha čsak'' lélegzik). ha nincs mozgás X másodpercig: riaszt.
Erre varrjatok gombot, vagy kapcsolást!
Gondolom, schmitt trigger, meg NE555 kell hozzá...de a többi?Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.
-
topee
tag
Sziasztok!
Szeretnék ajánlani egy oldalt! Bővebben: link Ez egy ilyen elektronikai portál... Tudástárral mindennel. Nézzétek meg jó.A szakáll nem szúr, csak a megfelelő oldalára kell születni
-
ReJim
őstag
válasz Freddy TNT #862 üzenetére
azt lyukraszteres próbanyáknak szokták nevezni..
ha neked nem számit hogyan néz ki, akkor csináld meg azzal.. végülis egyszerübb, mintha rajzolnál, és marnál egy nyákot...
talán:)</end.?>
-
Freddy TNT
őstag
jó, ez nekem kínai. lehet, hogy nagyobb pancser vagyok, mint képzelem ? Na mind1 akkor is megpróbálom. Nem vagyok én olyan elveszett, elvégre már az oviban is én voltam a profi legós
izé....olyan alapvető dolgot mint nyáklap hogy a búsba csináljak ? Van egy ilyen fura nyáklapom amin van 6000 lyuk és kész. Abba be lehetne forrasztgatni,de drótokkal kellene össze-vissza kötögetni ami nem túl elegáns megoldás... -
And
veterán
válasz Freddy TNT #860 üzenetére
Hát egy olyan apró dologgal, mint a tápegység . Lehet kapni akár stabilizált dugasztápot is, a célnak megfelel. Az adatlap szerint 3..25V a lehetséges tápfesz, olyat már csak talál az ember. Feltételezem, hogy itt nem a tápellátás lesz a legnehezebb feladat. Még annyit az IC-hez, hogy a teljes ''skála'' kihasználásához viszonylag nagy jelszint kell, egy vonalszintű kimenet nem fogja kihajtani a ledsort. Ezért vagy minden csatorna elé teszel fesz. erősítőt (pl. 1-1 műveleti erősítővel), vagy az áramkört nagyszintű - hangszórókimenetről leosztott - jellel vezérled. A bemenetre - 5-ös pinre - kötött diódát szvsz. meg inkább felejtsd el.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz Freddy TNT #858 üzenetére
Egy lehetséges kapcsolás: Bővebben: link. Az LM3915 pl. a Lomexben kapható, 10 ledhez való ''pont'' v. ''vonal'' formátumú kivezérlésjelző IC. Ennél puritánabb kivitel szinte nem is létezik. Érdemes elolvasni az adatlapját (a linken elérhető), abból szinte minden kiderül.
-
Freddy TNT
őstag
Sziasztok !
Áttúrtam pár topicot és ez tűnik e legmegfelelőbbnek
Szóval:
Szeretnék egy led-es kijelzőt az 5.1-es rendszeremhez. Az ötlet egy Tensai HiFi torony adta, mivel ennek az elején két (mert ugye sztereo) led-oszlop található 5 led magasságig.
Nekem egy 5.1 (szóval 6) esetleg (gondolva a későbbiekre) 7 led-oszlop kellene.....
A hézag csak ott van, hogy teljesen hülye vagyok a témához
Forrasztani szoktam(barkácsolgatok) meg van egy csomó cuccom,a számítógépemben szoktam kolbászolni meg az ébresztőórámban,de nyomtatott áramkört tervezni, építeni, na meg számolgatni (na ez végképp kilőve)ellenálásokat meg minden biz-b@szt............... nem megy
Ehez szeretnék tőletek segítséget kérni. (ha van esetleg kész tervrajz, meg ilyenek....)
Vagy egy oldalt ajánlani, ahol ez mind le van írva. Jobban szeretném magam csinálni,de ha tudtok kész terméket mondani az sem lenne rossz.......
Előre is kössz ! -
Lord Tika
csendes tag
Üdvözlet.
Lenne egy kérdésem. Hozzájutottam 12db szovjet gyártmányú tirisztorhoz. Az biztos, hogy 1200V-os és 160A-es, de a típusa már bizonytalan. Két felirat van rajta „K136” és „T161-160-(12-10)” A zárójeles rész kézzel írott. Esetleg van valakinek ötlete, hogy mennyit ér vagy esetleg hol lehetne utánanézni az árának?
A válaszokat előre is köszönöm. -
And
veterán
Tényleg nem erőltetem (egyébként is simán megtervezhető egyoldalasra is, max. lesz 1-2 átkötés), de kukkantsd meg ezt: Bővebben: link.
Ott aztán válogathatsz kedvedre, hogy csak nyák+doksi, alkatrészekkel v. nélkülük, Textool-foglalattal vagy esetleg készre szerelve.. -
And
veterán
A főoldalt már nem linkeltem, ezért bocs. A download-linken ott van a nyákterv is .pdf-formátumban: Bővebben: link. Ez kicsit furcsa, mert a tappancsokon nincsenek meg a furatok, de ha jobban tetszene egy Tango-s (.pcb) verzió, olyat is tudok küldeni. Így is, úgy is kétoldalas a nyák . Ez még ősrégi dos-os verzióval készült, de normálisabb (akár ingyenes, mint pl. az ExpressPCB) windows-os nyáktervezők is megeszik. Amúgy az égető tényleg LPT-portos, nézd csak meg a kapcsolási rajz adattábláját: ''ProPic 2 Parallel port programmer''. Tényleg kissé félreérthetően 9-pólusú D-sub csatlakozót terveztek magára a készülékre, az LPT-oldalt meg nem rajzolták ki, csak a jelek neveit írták oda. A printerport-kivezetések számozása innen már visszakereshető, de ha nagyon kell, pontosan előkerítem..
-
And
veterán
Hali! Nekem ez vált be: Bővebben: link, a szaggatott vonallal jelzett rész nélkül. A programja szerintem nem az igazi, de itt van hozzá egy jó: Bővebben: link. Ugyanezen a linken több, egyszerű kivitelű égetőt is találsz, mert a program egy csomó programozó hardvert tud kezelni.
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Tudtok ajánlani valami használható párhuzamos portos PIC programozót? Ha lehet, olyat, ami beszerezhető alkatrészekből áll, és lehetőleg legyen hozzá nyák-terv, vagy meg lehessen építeni próbanyákra...
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
ngabor2
nagyúr
válasz LineLord #849 üzenetére
Itt találsz több módszert. -
LineLord
tag
HI
KÉne vmi egyszerű venti ford. szbályzó. egy 1600rpm-es ventit, es egy 3600as ventit kene szabalyozni vele 12, es 8 volt között.Nem kel enkem bele midnenfele extra kütyü. cska alegegyszerűbb, hogy meg nyák se kelljenNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
ReJim
őstag
Oké köszike a segítséget mindkettőtöknek...
először kipróbálom a műnyomót, aztán ha majd kelleni fog profibb megoldás, akkor befektetek egy UV-ra!
thx</end.?>
-
LukE
veterán
A notivinyo nem hasznal 12V-ot, es meg kisebb osztasu tuskesor kell neki, mint a rendes vinyonak, ezert var az asztalomon ket olyan tuskesor
CF foglalatot lehet kapni (mscbp.hu), de draga, majdnem annyi, mint egy 26-in-1 kartya olvaso(ami ~3kHUF).
Kepek:
papiron HP Laserjet 1012 (bal), Laserjet IIIP (jobb) (ez csak random nyak volt, megis mit lehet megcsinalni alapon): Bővebben: link
festek (balra SOIC, jobbra QSOP a legkisebb: Bővebben: link (jo szar, de legalabb kontrasztos a kep)
kimarva (vasalot nagyon ranyomtam, es kapirgalnom kellett): Bővebben: link
beforrasztva (az az IC ~5mm szeles):Bővebben: link
nyomdabol? nem, a ket link, amit irtam ''papir'' bolt, ahol arulnak nagy ivben, es fel is szeletelik pontosan A/4 mereture a munyomot.
UV-> nemtom, nalam okosabb szerint: ''harom-negy kis PHILIPS UV fenycso
pluszz gyujtok, fojtok, vezetek, biztositek
plussz fadoboz, fenyveto alufolival belelve,
pluszz ez+az.......
Anyagban 6-8 eFt lehet kb.''''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
And
veterán
Nemtom', hogy szebb lesz-e (ha jól csinálják, szerintem mindkét módszerrel lehet szépet készíteni), én mindig csak levilágítással csináltam a nyákokat. Persze a lakkfilces korszak után . Majdnem letettem már róla, mert iszonyú sok görcsölés volt vele az első időszakban. Mondjuk azóta se túl gyakran csinálok nyákokat, de ez a módszer már nekem bevált. Előnye: a hordozó (fólia, pausz, vagy akár Transparent-21 vegyszerrel áttetszővé varázsolt sima géppapír) elvileg akárhányszor felhasználható, nem károsodik az eljárásnál. A sima pausz (de még a hőálló fólia sem) meg nem egy méregdrága valami. Volt régebben olyan fólia is, amelyet tintasugaras nyomtatóhoz lehetett használni, na az sokkal drágább volt. A fotolakk meglepően nagy felületre elég, ha már biztosan bánsz vele, hűtőben pedig elég sokáig eltartható. Hátrány: a komplett levilágító drága (szintén a C*nradban látni, bicskanyitogató áron), viszont asztalos/üveges ismerős szaki segítségével elkészíthető egy egyszerű darab, vagy egyszerűen csak a lámpát meg a leszorító üveglapot veted be a cél érdekében. Aztán ki kell kísérletezni a megfelelő módszert (fotolakk szárítása a nyákra pl. sütőben, lámpa távolsága, expozíciós idő, előhívó töménysége), szóval elsőre macerás. Régebben - elég drágán - kapható volt fényérzékenyített (lakkal előre kezelt) nyák is, ma már egyáltalán nem látni ilyet.
-
And
veterán
Az UV-s levilágításhoz: többféle lámpa is szóbajöhet, pl. UV(A)-fénycső, higanygőz (Hgli), vagy speckó, nagy UV-tartalmú izzóval (C*nradban kapható ilyesmi) is lehet kísérletezni. Én először 3db. 6W-os csővel próbáltam levilágítani a filmet, de aztán átlátszó fólia után áttértem a sima pauszra (erre szebb nyomat készíthető, a hőálló fólián a lézernyomtatók nem tudnak nagyobb, egybefüggő fekete rajzolatot csinálni, a vonalak között néha apró kihagyások, szakadások léphetnek fel), ahhoz ez gyenge volt. Azóta higanygőz lámpát használok (80W), ehhez is kell viszont előtét fojtótekercs. A lámpa buráját leszedtem, ami nem kötelező, de az én levilágító dobozomba csak így fért bele. Így viszont veszélyes, mert elég nagy a fényének az UV-C tartalma, ami sterilizáló (germicid) hatású, veszélyes a szemre, bőrre, de a szobanövények se nagyon szeretik . Ezért jól zárható dobozt kell használni. Fotolakk: kapható magyar gyártmány is (TN-valami), de én csak szívtam vele, ezért maradt a Positiv20. A lakkot felhordás után kb 75 °C-on 15 percig kell szárítani, vagy szobahőmérsékleten egy napig. Utána jöhet a tényleges levilágítás, a hordozó (pausz, fólia) azon oldalával a lakkal kezelt nyák felé, amelyiken a rajzolat van. A levilágítás először körülményes lehet, többször kell eljátszani, hogy a megfelelő világítási időt megtaláld. Utána ugyanolyan körülmények között már könnyen ismételhető. Előhívás: kell hozzá Na-hidroxid (NaOH, szilárd formában szerezhető be), ebből 7g/l vizes oldatot kell csinálni. Lehet kicsit töményebb is az oldat, ha a lakk régi, vagy a megvilágítási idő kicsit alacsonyra sikeredett. Ez az oldat jó expozíció után max. egy perc alatt leszedi a megvilágított fotolakkréteget, a fényt nem kapott részeket viszont meghagyja a nyákon. Utána a nyákot a szokásos módszerekkel lehet maratni (vasklorid-III, sósav / hidrogén-peroxid). Kis gyakorlattal nagyon szép, finom rajzolatú nyákokat lehet így gyártani, akár smd-szereléshez is.
Csak végre sikerülne végleges formába önteni a levilágítómat: hűtőventi (ez azért 80W-os HgLI-lámpához már kell), időzítő, üveg rögzítése a dobozban, úgy már full extrás lenne.. -
ReJim
őstag
köszike a válaszod, érdekelne kép is...
te akkor rendelted nyomdából?
mert énnekem mondták, hogy lehet kapni nálunk is egyik írószer boltban aszem a/3-as kerül 30forintba....
mindenesetre ki fogom próbálni...
az UV-s megoldásról esetleg tudnál mondani valamit? hallani hallotam már róla, sok megoldással, higanygőzlámpa, UV lámpa, Kitenni a napra...
csak úgy konkrétan mennyi egy ilyen cuccot összedobni, menniy az izzó...
rekkes részét nem értem a hszednek...
itt az lenne a gond, hogy ha veszek egy ilyen 2,5ös vinyórekket (külső, usbés) akkor arra nem tudok 3,5ös vinyótkötni, mert akkor kénytellen lennék egy 12voltos szálat a gépből hozni...
lévén, hogy a rackbe nincsen, mert notivinyó nem használ 12Voltot...
és a pici osztású tüskesort hogyan érted?
Na meg ha már ennyire segítőkész vagy :
Van egy CF-kártyám, és szeretnék valahogyan foglalatot csinálni hozzá... mert piszok drága... aszem..
szóval gondoltam biztos van fél raszteres panelcsati, de sajna nincs...
pedig pont 2× olyan sűrübbek a likjaji, mint a rendes paneltüskesornak...
(félraszterenként vannak a lukak, de gondolom láttál már cf-t szóval nem kell magyaráznom..)
nincs esetleg valami ötleted? vagy nem tod hol lehet kapni (''olcsón''), vagy esetleg valami kiforrasztott is jó nekem..
(csak nem találtam még senkit, kinek lett volna rossz digigépje, cf-es)
Előre is köszi a segítségedet!
Üdv</end.?>
-
LukE
veterán
munyomo nyak-vasalasra? Jo. Kellett nehany proba, de 16 labu QSOP tokot is sikerult beultetnem (0.65mm labtavolsag). Ugyan nehany helyen kellett karcolgatni a kesz nyakot, mert nagyon ranyomtam a vasalot.
A nagyobb egybefuggo feluleteknel, es a szeleken neha feljon a festek, de lakkfilccel javithato. (HPLaserjet 1012-t hasznalok, de kiprobaltam egy IIIP-vel is (300dpi, es kb. ezer eves). Nem tokeletes, de 0.8mm-es osztasu TQFP-nek meg azzal is lehetne nyakot nyomtatni, de nagyon at kellene nezni, hogy hol van festek. (ha erdekel, tudok felrakni kepeket.)
Beszerzes: Bővebben: link En pantonnal szeleteltettem kb ketszaz valahany A/4-es lapot, a vege tobb lett/lap, de valszeg a csaj b**** el valamit, mert A/0-s lapot vagott, es kaptam egy adag sallangot is...
vagy Bővebben: link ez utobbit mas ajanlotta:
''Fuvar költséget nem számoltak, és az előszobába hozták másnap reggel 8h-ra a 125 ív 80g-os ALPANOVA FÉNYES műnyomó papírt. Fontos, hogy 80g-os legyen, ha vasalod. Sajnos a leg több helyen csak 90g tól árusitják, ill. mivel ez nyomdai méretű papír nem árulják boltban. A nagykerek közzül pedig kevesen szolgálnak ki
kis tételben, ezért említem ezt a céget. Velem nagyon korrektek voltak pedig én a világ végén lakom. Egyébként 1125db A4-es lap lett belőlle 2.23ft/lap vágás után.''
Ha sorozatban gyartasz nagy nyakokat, akkor UV valszeg gazdasagosabb es/vagy gyorsabb.
ja, kulso noti-hdd ''rekk''-> a 44 pinbol 40 ugyan az, van plusszban ket GND, es ket+5V, egy-egy az elektronikanak es a motornak, google megmondja, hogy pontosan melyik oldal. Pici osztasu tuskesor kaphato, itt van az asztalomon 2 mar nehany honapja ilyen celbol''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
ReJim
őstag
</end.?>
-
ReJim
őstag
UP!
</end.?>
-
ReJim
őstag
up
</end.?>
-
ISZOLE
senior tag
(Kugliba ''fender stratocaster wiring diagram'' beír, első-második találat elmegy majd örül. )
[Szerkesztve]Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!
-
Sotho
őstag
Elektromos gitár kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni? mondjuk egy fender sratocaster - ét (3 db single coil pickup, 1hangerő 2 tone poti, 5 állású pickup kapcsoló stb) Előre is köszi.
-
ReJim
őstag
na még egy kérdés:
műnyomóról valami vélemény? vagy van jobb megoldás is?? ami gazdaságos?</end.?>
-
ReJim
őstag
hát csak találtál linket!
azt gondoltam, hogy nem lesz valami gyors, de akkro ezek szerint nagyon lassú....
sehol sem találtam arról adatot, hogy ez milyen gyors....
(csak gondoltam, hogy akkor lpt port sebességű lesz, ott a keresztmetszet...)
azt láttam, csak wines, meg dosos drivere van...
azért megépítettem volna... de így
mennyi lehet ez az ic? ugye nem usb illesztrő ic árában mérhető?!?
egyébként találtam már usb <-> ata áramkört is, de gondolom az elég drága lehet, vagy nem?!
thx</end.?>
-
And
veterán
Egy linket azért dobhattál volna.. Szoktunk mi olyat mondani, hogy ez nem működik? Manapság szinte minden megépíthető, amihez nem kell új Si-lapkát tervezni. Csak az az igazság, hogy ha valami tömegtermék, akkor egyszerűen nem éri meg annyi energiát és pénzt belefektetni a dologba. Ha egy áramkör nagyon egyszerű, de pofátlanul drágán adják (a'la C*nrad), vagy valami teljesen egyedi, amit nem tudsz leemelni a boltban a polcról, egy bizonyos gyakorlat után már csak akkor érdemes szöszmötölni vele. Én könnyen beszélek, mert van egy megmentett 2x-es külső (egyébként IDE) cd-íróhoz való ilyen áramköröm dobozzal, táppal, még csak 1-2 dolgot szedtem ki belőle. Azt a lassú cd-sebességet még bírta ECP/EPP-módú printerporttal , ezért a gyakorlati haszna - a mai USB- meg Firewire-portos külső v. rackhez való illesztők mellett - igencsak kérdéses. Kicsit körülnéztem, az ilyen áramkörökhöz szinte csak DOS-hoz vagy Win9x-hez való driver van. Mire kellene? Az enyémen van összvissz. egy 100-lábú - szó szerint - smd-ic (Shuttle EPAT PLUS), néhány passzív R-C elem, egy-egy 25-pólusú D-Sub papa ill. mama csatlakozó, egy IDE-tüskesor, egy betáp és egy led kivezetés, és kész. A neten lévők sem túl bonyolultak (pl. Bővebben: link), csak azt a bizonyos IC-t kell beszerezni..
-
ReJim
őstag
na, nekem meg egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy bizonyos IDE2LPT nevű kapcsolás.
szóval ez működik, drága? vagy azért keresgéljek, tovább és esetleg megépíthető?????
most elöbb kérdezek, mielött megint keresgélek, találok, aztán mondják hogy ''nemjó, nem fog működni!''</end.?>
-
ReJim
őstag
válasz McDaV_LaJoO #827 üzenetére
1.)
csak a led elég kevés lesz!
azt ''reflektro'' szerű tökrös tölcsérbe kellene tenned, hogy erősebb legyen a fénye és valamennyire el is jusson...
én 3infraleddel meg digicammal már kisérletezgettem... de nem láttam értelmét! na majd eccer úgyis van vagy 10db infraledem...
2.)
hát, ha bele mersz nyúlni, akkor sok sikert...
sajna nem értek annyira hozzá, de majd itt segítenek...
(lévén, hogy az 555ös ic-t tanítják elektronechnikából)</end.?>
-
McDaV_LaJoO
csendes tag
Hi !
kérdeznék 2 dolgot:
egyik: van egy normál videokamerám (hi8), amin nincs éjszakai üzemmód. lehetne-e látni vele a sötétben, ha az objektív mellé tennék egypár infra-ledet ??? (8-at, mint a gyáriaknál)
másik: egérbe (optikai, vezetékes, genius netscroll+ traveller) akarok tenni un. turbo-gombot. ez abból állna, h ennek a plusz gombnak a folyamatos nyomásával olyan jeleket ad az egér, mintha gyorsan nyomkodnám a normál egérgombot (remélem, érthető)
olyan, mint a gamepad-eken a turbo
megvolt a kapcsolási rajza is, de elveszett, és a neten se találom már, de 555-es ic kellett bele) -
And
veterán
Kemény 40 Ft-ból kijön a Lomex keresője szerint . Bővebben: link.
-
And
veterán
Ilyen alacsony tápfeszültségről valszeg. nem fog működni az a kapcsolás. A led (min. 1,8..3,5V) és a tranzisztor nyitófeszültsége (kb. 0,75V), plusz a bázisellenálláson eső feszültség nagyobb tápot igényelne. A kollektorkörben meg a tranzisztor maradékfeszültsége ill. a kollektorellenállás feszültsége korlátoz. 2,4V-ról már egy natúr led soros ellenállással való táplálása is határeset, csak bizonyos színű (talán a vörös esélyes) ledekkel menne, de az ellenállás értéke így is csak nagy bizonytalansággal - vagy a pontos led-karakterisztika ismeretében, stabil tápnál - lenne meghatározható.
Még mindig ahhoz a foto-időzítőhöz kellene? Mert fentebb említették az 555-ös ic-t, az elég univerzális ilyen célokra (de még az is min. 4,5V-os tápot igényel). -
mbit
tag
http://www.freeweb.hu/bss/album.php?src=rajzok/astabil.gif&x=300&y=280&title=Kapcsolási%20rajz
ezen a képen milyen ellenállásértékek és kapacitásértékek szerepelnek?
[Szerkesztve]RGB voltam
-
pini1020
tag
válasz Papa-Georgo #820 üzenetére
kösz
Life's a piece of shit, when u look at it, life's a laugh and death's a joke, it's true. U will see it's all a show.
-
Papa-Georgo
senior tag
válasz pini1020 #818 üzenetére
Vegyes részben van 3futófény kapcs. rajz is....''Aki hisz abban, hogy a biztonsági termékek képesek önmagukban valódi biztonságot nyújtani, az megelégszik a biztonság illúziójával.''
-
Papa-Georgo
senior tag
válasz pini1020 #818 üzenetére
Conradban lehet kapni....talán elfogadható áron, bár ez elég irónikusan hangzik, mert a conrad köztudottan k**** drága hely...
mindjárt körbenézek kapcsolások között...''Aki hisz abban, hogy a biztonsági termékek képesek önmagukban valódi biztonságot nyújtani, az megelégszik a biztonság illúziójával.''
-
pini1020
tag
Sziasztok Az lenne a nagy kérdésem hogy: olyan knight rideres futófényt szeretnék 8 ledböl hogy csináljam???
Life's a piece of shit, when u look at it, life's a laugh and death's a joke, it's true. U will see it's all a show.
-
And
veterán
Igen, a pinout (és a vezetékek értelmezése) az egyik legfontosabb. Az állítható pontos órajelgenerátor tervezése (PLL-jellegű áramkör) meg az egyik legnehezebb. A fizikai képfelbontást és az elérhető színmélységet az lcd-modul határozza meg. A linken ''1-bites'', azaz sima komparált RGB-szintekkel dolgozó illesztő rajza van (éppen a gyors komparálásra kell bele a 74HC04), viszont a modul maga az adatlapja szerint színcsatornánként 3 bites. Így összesen 512 szín megjelenítésére lenne alkalmas, ennek kihasználásához pedig 3 darab 3-bites A/D-átalakítóra (vagy 3x 8db. komparátorra) lenne szükség. Itt a színcsatornák három jelvezetékét egyszerűen összekötötték, így jött ki a 3-bites színmélység (1-bites színcsatorna: az adott RGB-alapszín vagy teljes értékű, vagy egyszerűen hiányzik). Sokbites színcsatornákhoz gyors, drága A/D-konverterek kellenének, és még mindig nem esett szó a geometriai hibák rendbehozásáról (amit a linken is említenek).
Ha olyan alkalmazásra szeretnéd használni, amelynél a fenti problémák nem jönnek szóba, használhatod ezt a fajta megoldást egy kétkimenetes (vagy külön, ha ez egyáltalán lehetséges) VGA-vezérlővel, esetleg saját régi pc-vel. De a használhatósága mindenképp elég korlátozott lesz. Manapság meg néhány tízezerért egyszerű feladatokra ugyanannyira megfelelő használt komplett P1-es notit, vagy kisképernyős új lcd-monitort is kaphatsz. -
And
veterán
A frissítés sok más paraméterrel együtt - ezzel a módszerrel - nagyon nehezen változtatható. Láthatod, hogy itt fix frekvenciájú órajelgenerátort használtak, ami eléggé behatárolja a felbontást/frissítést. Ennél lényegesen komolyabb áramkör kéne egy komolyabb lcd-modulhoz. Meg olyan modult is kellene szerezned, ami az oldalon említetthez hasonlóan jól van dokumentálva, elérhető az adatlapja.
-
ReJim
őstag
joh, szóval akkro egyszerű és reális az a 100ft
szóval nem valami ritka cucc, és baromi drága....
^ez megvalósíthatő?</end.?>
-
ReJim
őstag
hellosztok!
nem tudnátok nekem valami infót mondani a 74HC04 ic-ről???
mi is ez? mit csinál? valami konverter, azt tom, de angol adatlapból nem értem meg
előre is köcce!</end.?>
-
dave85
csendes tag
üdv emberek!
lehet, hogy nem ide vág, de remélem van aki szeret hobbi szinten zenélni. a lényeg az, hogy van egy félig halott regent 50-G1 típusú gitárerősítőm, amit meg szeretnék javítani. de sehol nem találok hozzá kapcs. rajzot... kidobni nem akarom, mert elég szép hangja van. jó öreg NDK-s
előre is köszi, ha valaki tudna ilyet szerezni! -
-
And
veterán
Tessék: Bővebben: link, az értéke 229 HUF . Csak mert a villogó elég tág kategória (máshol meg tuti olcsóbb).
Kicsit komolyabban:
Bővebben: link,
Bővebben: link, itt keresd pl. a ''LED blinkers and flashers'' kategóriát, van benne egy rakás kapcsolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó egy 27" GIGABYTE G27F 2 - 1080p, 165hz gaming monitor!
- LTD EC-256 + Blackstar ID:Core 20
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy TAB S8 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Apple Watch S7 45mm, Cellural(4G/LTE)Product RED,1 év gyári garancia, 1 év AppleCare+
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest