Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- Jobb kijelzőt kap a Lenovo kompakt táblagépe
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qqzs,
irtam privit is,
megvan a 230/120V trafo, a motorhoz, kell meg? akkor megprobalom postara adni a hetvegeig.
Ingyen, csak a postakoltseget kerem.
Privibe ird meg a pontos cimedet ha szukseged van meg ra. -
Flashback
addikt
Párszor használt keverőgépünk panelja elszállt. Valószínűleg ez a triak ment benne tönkre:
MRC BTA12 600C A1 30Kérdés hogy milyet rendeljek helyette és hogy honnan?
Ez jó lehet? Érdemes lehet bele nagyobbat venni? -
válasz
atesss #73741 üzenetére
Li-cellákból ami ugyanúgy nagyáramú, de kapacitásban kisebb, az mennyivel olcsóbb ?
Leginkább semmivel. A teljes kapacitás és a terhelhetőség közel egyenes arányban vannak egymással. Ami ezen tud bizonyos mértékben javítani vagy nagymértékben rontani az a gyártási technológia. Egy kisebb kapacitású Li-ion cellából ugyanazt az áramot kivenni implikálja a drágább előállítást -> drágább cellát. -
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
atesss #73741 üzenetére
Szerintem ettől olcsóbban nem nagyon találsz és nem is igazán érdemes kisebb kapacitásút beletenni.
Ahogy látom pl hamarosan lesz Alin valami akciós dolog, akkor pl a 8db 18650-et meg tudnád venni 13$-ért, ami elég jó. Ehhez kellene 2db 4S BMS, ami kb 6$, plusz a töltőséhez egy CC-CV ami 2$, és akkor ehhez kellene még egy táp, ami szintén 3-4$ körül van.
Durván 25$-ból tudnád megcsinálni mindkettőt. Neked kell tudni, hogy megéri-e. Vagy még annyit lehet, hogy csak az egyik akkuját csinálod meg. Végülis lehet felesleges 2.
-
atesss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73733 üzenetére
Na most megnéztem ami nekem van. Hát ez azért valamivel nagyobb gépnek tűnik. Bosch PSR 14,4. Ennek már 14,4V (1,2Ah) NiCd akksija van. Ráadásul van hozzá kettő is, szerintem egy pont ilyen szett volt annó: [link]
Hát 14,4V-hoz már 4 cella kellene.
Li-cellákból ami ugyanúgy nagyáramú, de kapacitásban kisebb, az mennyivel olcsóbb ?
Plusz valamivel a BMS is drágább 4 cellára. Meg úgy a töltő-tápnak sem elég egy 12V-os adapter (amiből lenne egy csomóm).Most amúgy felraktam tölteni az egyik akksit. De az a baj hogy úgy rémlik hogy annyira rossz volt mindkettő már akkor is mikor el lett rakva, hogy kb. meg se forgatta.
Úgy rémlik hogy nincs baja a mechanikának, de azért mielőtt nekiállnék akár csak bevásárolni hozzá, azért ezt jó lenne tudni biztosra.
Egy 12V 20A kapcsüzemű tápról tudnám vajon komolyabban (megterhelve is) tesztelni hogy jó-e ?
(Illetve állítható is a kimeneti fesz kismértékben, a szokásos kb. 10,5-13,5V között) -
Janos250
őstag
Srácok, ért valaki a hegesztőtrafókhoz?
Van egy kínai csoda (nehéz) hegesztő trafó, ami kipurcant. Elvileg át lehet kapcsolni 1 fázis/ 3 fázis üzemmódokra, de a kapcsolója tönkrement, aztán meg szanaszéjjel hullott. Van a primer oldalon 4 kivezetés, amiből 2 össze van kötve.
Hogyan tudnám ezt csak 230-ról használhatóvá tenni? Hová kössem a 230-at?
Kösz! -
válasz
#68216320 #73736 üzenetére
Esetleg megpróbálhatsz 1210-es SMD kondiból rakatot építeni.
2x10uF meg 1x2.2uF kapacitásút egymás tetejére tudsz forrasztani. -
törölt tag
Pici útbaigazítást szeretnék kérni.
Egy régi számítógép audio részét szeretném rendbetenni. Van egy jellemző hibája a konstrukciónak, amit gondolom a spórolás miatt csináltak így.
Az alábbi rajzon látható C324 és C334 kondenzátorok bipolárisak lennének, de a pcb-n normál 22uF/35V SMD kondikat raktak bele anno.
Ezeket szeretném lecserélni bipoláris verziókra. Nem fontos SMD, furatszerelt is megfelelő lehet. Viszont a szokásos helyeken kizárólag 22uF/100V verziókat találok, amelyek sajnos nem fognak elférni. Mindenképpen valami kisebb (kevésbé széles), álló kondi kellene. Gondolom, ha találnék valahol 22uF/50V vagy 22uF/35V bipolár kondit, akkor az már megfelelő lenne.
Tudnátok esetleg olyan helyet ahol ilyen beszerezhető kis hazánkban? -
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
atesss #73732 üzenetére
Nekem egy 7.2-es Bosch átalakításához kellettek a cuccok, mégpedig: 2db 18650-es forrfüles akku, 1db BMS, 1db csecse töltöttségkijelző
+ehhez nyomógomb, 1db CC-CV, 1db 12V, 2A-s töltő +ehhez betáp csatlakozó. Ez így összesen kb 4ezer Ft volt.
Szerintem nincs más baja a tiédnek sem, ha abból indulok ki, hogy az enyém 10évet pihent a szekrényben.Én is úgy voltam vele hogy megcsinálom, jó lesz az még valamire. Persze még nincs kész, mert most rendelhetek egy újabb BMS-t
-
atesss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73701 üzenetére
Szerintem van pont egy ugyanilyen maradék akksis csavarozóm, mint a videóban. Tudtommal csak a Ni-Cd akksija halt meg, de az teljesen. Bár azért meg kell néznem, mert előfordulhat még más baja is. Kb. 3 éve lehet már a szekrény mélyén...
Ugyan nekem nem nagyon kell, mert van több akkus csavarozóm is már, de ha Li-cellákkal olcsón újra életet lehet bele lehelni, lehet majd egyszer megcsinálom, van akinek még jól jöhet.
Összeszámolva mennyibe kerül az összes alkatrész a projekthez ? (Ali-ról beszerezve)
És így pontosan hány V-os, hány mAh-s akksi pakkod lett ? -
Gézengúz
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73729 üzenetére
Szerintem csak ennyit tud. De jó ez így, rakd össze, néha rámérsz az akkupakkra, rá fogsz érezni mikor kell tölteni, a BMS meg úgyis balanszíroz.
-
Zoli-bácsi
senior tag
-
válasz
Csabesz666 #73726 üzenetére
Megtert szegenyke teremtojehez.
Tap es kondi csere, es ha lefut a fw frissites es nem bootol be akkor engedd el, ennel tobbet nem tudsz tenni az ugy erdekeben.
Lehet olyan hardver baja ami nem javithato par kondi cserejevel.Volt olyan routerem ami 2 ev utan megadta magat es volt olyan is amit 3x rantottam le a szekreny tetejerol, a wifi antennak kitortek, a pigtail kabeleken logtak, a doboza ripityara torve, egy lan aljzat kiszakadt es igy osszessegeben 5 evig ment.
Kiszamithatatlan. -
Gézengúz
addikt
válasz
Csabesz666 #73726 üzenetére
Mennyit ment eddig?
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
Jarod1 #73725 üzenetére
igen, próbáltam, még a legujjabb fw-t is feltettem, úgy hogy a telóra másoltam, az image filet, majd wifin csatlakoztam, felment, hibát nem írt ki, a wan portba is ha dugok kábelt, nem ismeri fel, sem a lanportoknál sem. Belül patyolat tiszta minden, semmi égés nyom vagy valami...
-
Jarod1
veterán
válasz
Csabesz666 #73721 üzenetére
Gyári visszaállítást próbáltad?
-
atesss
addikt
válasz
Esetleg próbáld meg előbb a tápegységét cserélni.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Egy átkondizást lehet megérne.
Szemre, hogy néznek ki benne? -
Csabesz666
aktív tag
Következő, a probléma.... adott egy asus rt-n18u ruter, a wan és a lan portjain, semmit nem érzékel, egyedül a wifijén érem el, fw-t is cseréltem rajta, telefonon keresztül, de így sem jó. lehet ezeket javítani?
-
Barret001
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73719 üzenetére
Szerintem nem csináltál vele nagyobb kárt...
-
Barret001
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73717 üzenetére
99% BMS hiba.Kösd rá a gépre a 2 akkut BMS nélkül.Teszt.Egyből kiderül minden! De szerintem az a 2 akku röhögve elviszi a gépet! 20A folyamatos terhelhetőség! Induláskor jóval többet tudnak! És nincs letiltás,az akku ilyet nem tud,csak a BMS...
-
válasz
atesss #73714 üzenetére
A 25A az nudli, egy lefogott tokmányú vagy induló gép ennél sokkal többet is felvehet pillanatokig.
Egy rendes E cigi odaver 10+ ampert, egy komolyabb motor ennek többszörösét.
Meg kéne nézni bms nélkül, a cellák egyáltalán tudják-e a rövidzárási és indulási áramot szolgáltatni, vagy bezuhan a feszültség 20-30 ampernél mert kisáramú a cella esetleg.
Műszer ráakaszt, tokmány lefog és mehet.
Ha így jó akkor bms csere. -
atesss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73704 üzenetére
Maguknak a celláknak a feszültségére mérjél rá. Tehát még a BMS előtti ponton.
Vagyis közvetlen a cella forrfülein. Vagy ha ott nem férsz hozzá már, akkor esetleg a cella bekötővezetékének a másik oldalán, azaz a BMS-be való bekötési pontján.
Persze így egyszerre csak egy cellát tudsz mérni.
De egy hibakeresésnél kb. mindig ez a cél, amennyire lehet "lecsupasztani" a rendszert, illetve elemeire bontani. És az elemeket magukban tesztelni.Ha az akksi feszültsége esik le, akkor az akksi rossz (vagy ha nem is teljesen rossz, akkor sem tud ilyen szintű áramokat megbízhatóan leadni).
Ilyenkor a BMS azért tilt, mert úgy érzi hogy annyira leesett a cella feszültsége a terheléstől, mintha mély-merülésbe kerülne (2,9V vagy ilyesmi, nézd meg a leírásában).
Ha az akksi feszültsége nem esik le ennyire, akkor pedig a BMS rossz (vagy nem tudja azt az áramot ami neked kellene).Sajnos így sem biztos hogy egy multiméterrel látod a változást, ha olyan rövid ideig tart a nagy terhelés.
Az igazi valamilyen mérési adatgyűjtő megoldás lenne. Vagy digitális oszcilloszkóp, vagy mikrokontroller ADC-vel (és olyan kóddal, ami 1 sec alatt 10*-100* is lefut, és menti a mért adatokat).@Gézengúz
A BMS leírása szerint "Suitable for starting currents below 25A and below 50W power drills".
Tehát kétlem hogy ennél erősebb BMS kellene. Hibás persze lehet. Vagy hiába írják, egyáltalán nem tudja a 25A-t. -
Barret001
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73704 üzenetére
A BMS előtt is mérjél terhelve feszültséget,ott nem szabad beesnie,ha igen, akkor a bms hibás...
-
Barret001
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73706 üzenetére
Ezek jó terhelhetésű akkuk,bírniuk kellene! Oda bőven elég,ahova szánod.
-
Gézengúz
addikt
Ez igaz, de ha beletesz egy töltöttségfigyelőt akkor azzal ez is elkerülhető. Vagy akkor erősebb BMS-t kell venni.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Zoli-bácsi #73707 üzenetére
Igen, azért, de ha Neked leold, akkor az még megoldás lehet. Töltésnél meg úgyis kibalanszírozza őket.
-
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
Barret001 #73703 üzenetére
Nem, dehogy. [2 ilyen, teljesen új van benne]
-
Gézengúz
addikt
válasz
A sorbakötött cellakrol nem lehet levenni az áramot BMS nélkül?
-
Zoli-bácsi
senior tag
-
Barret001
addikt
válasz
Ugye nem bontott laptop akkucellákat építettél be?
-
atesss
addikt
válasz
Jó eséllyel pont a BMS tilt le, mivel nem bír ekkora áramot. Pontosan milyen típusod van ?
Én is pont most nézegetek BMS-eket Aliexpressről magamnak.
Van olyan BMS, aminél direkt írják hogy "For Drill Motor". Azok ilyen 40A-t is tudnak elvileg.
MOD: közben megtaláltam, már linkelted a tiedet [link]
"Suitable for starting currents below 25A and below 50W power drills"
Pedig ez azért elég erősnek tűnik.
Rá tudsz mérni hogy amikor letilt (vagy még éppen nem), mennyi a cellák feszültsége ? -
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
Gézengúz #73700 üzenetére
Ha rá van kötve az akkura a BMS, akkor hogy máshogy lehetne, mint azon keresztül?
Pont ez a hibajelenség, mint [ebben a videóban]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- One mobilszolgáltatások
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Vicces képek
- Windows 11
- Házimozi haladó szinten
- Jobb kijelzőt kap a Lenovo kompakt táblagépe
- gerner1
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest