-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
Használ itt valaki ilyesmi CY7C68013A csippes digit analizáló kártyát?
Nekem ma hozott az utóbbiból egyet a postás... Működésre lehet bírni többek között a Saleae Logic-al, az USBEE ZX programcsomaggal, valamint van hozzá olyan program is amivel PWM kimenetként tud viselkedni kísérletezésekhez...
Ezek közül a Saleae a legokosabb talán, szoftveres dekódolást kínál rengeteg féle protokollhoz:
" The Saleae software supports the following protocols: asynchronous serial, I2C, SPI, CAN, 1-Wire, UNI/O, I2S/PCM, MP Mode 9-bit Serial (i.e. Multidrop and Multiprocessor mod), Manchester, DMX-512, Parallel, JTAG*, LIN*, Atmel SWI*, MDIO*, BiSS C*, PS/2 Keyboard/Mouse*, HDLC*, HMDI CEC*, and USB 1.1*. (* currently in beta) "
Ez pl egy DS1307-es I2C realtime clock kiolvasása linux driveren keresztül: [link] - szépen le lehet követni, ahogy rááll a 0x68-as eszköz (ez a DS1307 I2C címe) 0x00 regiszterére, majd kiolvassa az első 7 byte-ot, ami a mp, perc, óra, hét napja, nap, hónap, év:
root@OpenWrt:~# hwclock -r
Wed Nov 20 17:41:05 2013 0.000000 seconds
(a pontos idő nem lett beállítva)Már agyalok rajta, hogy milyen kiegészítő panellel lehetne belőle egy teljesértékű, mindenféle jelszintű ki és bemenetek elemzésére alkalmas eszközt faragni. Mást esetleg érdekelhet ilyesmi? CAN, RS232, RS422, stb stb stb...
-
Kernel
nagyúr
válasz
14adam #36948 üzenetére
Primer oldalon (a fekete vonalon belül), ha testhez képest mértél(?), akkor azt hiába, sőt valójában a többi sem mond túl sokat, így ebben a formában.
A panel alját kell megnézni, nincs-e forrasztási hiba, utána az áramkör annak alapján le is követhető, már amikor nincs rajz.
-
Peter789
senior tag
válasz
atesss #36946 üzenetére
Én is csak megerősíteni tudom a linkelt írást, egy filléres 24Lxx EEPROM-ot kell akasztani a VGA csati EDID DDC szálaira, ami behazudja neki hogy mi a rádugott "monitor" típusa. Ehhez viszont programozni is kell az EEPROM-ot, amit legegyszerűbben egy régi gép nyomtatóportjával lehet megoldani: katt - az utolsó "Easy I²C Bus interface" bejegyzés
Elméletben a PowerStrip regisztrált verziója a VGA csatin keresztül is tudja írni az ilyen EEPROM-okat, viszont nem tudom mit szól ahhoz ha olyan EEPROM kerül rá ami még üres. Egy próbát megérhet...
Tartalmat elég egyszerű generálni hozzá, pl az előbb említett PowerStrip tetszőleges verziója le tudja menteni az éppen rádugott eszközből...
Hozzávaló EEPROM-ot ebay-ről, mindenféle elektronikai boltokból lehet szerezni
--------------------------------
szerk: közben találtam egy tényleg egyszerű megoldást, ami viszont kérdéses hogy működik e egy mai modern VGA kimenettel - kompatibilitási okokból elvileg kellene mennie...
katt - VGA pinout : monitor ID detection pin assignments
Eszerint ha pl a 11-es ID0 lábat belekötöd az 5-ös GND-be, akkor azt kell érzékelnie hogy egy színes 800x600-as monitor let rádugva... Egy drótdarabbal ki is tudod próbálni, csak erős fény mellett jól győződj meg róla hogy mit mivel kötsz össze - elvileg bolodbiztos minden ilyen csati, a gyakorlatban mégis tönkre is mehet ha valami érzékeny kimenetbe visszavezetsz egy nagyobb tápfeszt!
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, amivel egy PC-re rádugott VGA-s eszközt tudok szimulálni.
Magyarul a videókártya azt érzékelje, hogy van eszköz rádugva a VGA kimenetére.Eddig egy ilyen angol nyelvű fórumot találtam: [link]
Itt nem írnak túl biztatót, remélem ti tudtok valami egyszerűbb megoldást. -
14adam
addikt
üdv
Hát érdekes jelenséget produkál a házimozi rendszerem amit zenélésre használok gépre kötve. Dimarson dm r450-ről lenne szó.
Tökéletesen szól az összes csatorna. De random kikapcsol és akkor se kép se hang. Van olyan amikor az első bekapcsoláskor se ad életjelet csak a kijelzőn megjelenik a felirat úgy fél másodpercre és el is tűnik. De mondjuk rá 10percre megpróbálom bekapcsolni akkor elmuzsikál még akár egész nap is.
Próbáltam,hogy fullon járatom hátha előjön a probléma de nem jött elő,de volt,hogy minimumon szólt,úgy 1 órát és kikapcsolt. Nem standby-ba teszi hanem eltűnik a kijelzőről a felirat meg a hang se szól. (mint amikor letilt mert mondjuk zárlat van valahol)
A tápkábelt kicseréltem de nem oldotta meg a problémát. Utána már nem tudtam mire gondolni talán túlmelegedés,de amikor ventilátorral hűtöttem akkor is leállt.
Ma se akart elindulni,lehúztam a dvd olvasó részét és abba a pillanatba elindult ( de vajon meddig megy... )
Ha megint kikapcsol akkor előkapom a műszereket aztán nekiállok méricskélni a táprészen de tényleg annyira össze-vissza kapcsol ki,hogy nem tudom,hogy hol álljak neki. Erre esetleg lenne tippje valakinek?
Cseréljem ki a primeren a kondit elsőnek? lehet már kiszáradt mert puposodásnak sehol nem látom nyomát. -
Lompos48
nagyúr
válasz
KijelzőGergő #36942 üzenetére
Végülis nem kell neki, legalábbis kívülről. [link] Benne van.
-
KijelzőGergő
újonc
Köszi, igen, ez egy VFD kijelző. Valahol az 5V-ból csinál nagyfeszültséget (100-200 V között - annyi kellhet a gáznak, hogy ionizáljon), de nem tudom, hogy gyárilag mi az adat, mennyit kéne rajta mérnem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
KijelzőGergő #36938 üzenetére
Ha a fluoreszcensről van szó, akkor annak valahonnan kell egy magasabb feszültség is, amit pl. az 5V-ból konverterrel kell előállítani.
-
KijelzőGergő
újonc
Sziasztok!
Van egy NEC FC20X1SA-AB kijelzőm, és érdeklődnék, hogy tudna-e valaki segíteni a tesztelésében.
Egy régi darts gépben van ez a kijelző, de nem működik. Lehet, hogy a vezérlés rossz, és jó a kijelző, de lehet, hogy a vezérlés jól működik, de maga a kijelző rossz, de az is lehet, hogy gáz nincs benne.
Az 5V megvan rajta.Ha valakinek van ötlete, hogy hova lehet ilyennel fordulni, megköszönném.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #36934 üzenetére
Igen, általában mozdonyokban használják, hatalmas hűtőbordákkal, akár olajhűtéssel, nagy ventillátorokkal. Nem véletlen a mérete, de kiszámolhatók dolgok. Abban a 7 centi átmérőjű tokban egy (talán) 4x4 vagy 5x5 cm2 alapterületű szilíciumszelet van. Extrapolálva az 1N4007 1A-es áramából (nagyjából 1x1 mm2 alapterülettel) hihető a többezer amper, mert - ugye - az áram a négyzetre merőlegesen, azon a terület által meghatározott keresztmetszeten "folyik" át.
Egyébként a D2200-nak a neve is beszédes, pont a maximális egyenirányított átlagáram értékére utal.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #36933 üzenetére
Arról nem találtam direktbe PDF-et. IFAVM stb neked biztosan többet mondanak. Érdemben aszem 20A volt a legnagyobb dióda, amivel dolgoztam, de legtöbbször egy 5A-es schottky nálam mindenre jó szokott lenni.
2.6kW: hát meg is lepett, hogy ahhoz képest milyen kicsi a fizikai mérete. Gondolom csak folyadékhűtéssel üzemel jól. Egyébként mozdonyokban használnak ilyet?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #36932 üzenetére
Itt azért állandó üzemre inkább a IFAVM 2200A-es értékében kellene bízni. Az se kutya, főleg ha utánaszámolva az IF*VF=2200*1.2=2.6kW teljesítményt nézzük, amit CSAK egy ilyen dióda fal fel és kell tőle elhordani valamivel (nagyobb egy villanyradiátor teljesítményénél is
).
Ugyanakkor kérdés, hogy végülis a PHM diódája milyen?
-
törölt tag
-
PHM
addikt
Üdv!
Van egy combos diódám, aminek sehol nem találom az adatlapját.
A neve: SSI R60 100. Siemens gyártmány, van vagy 30 éves.
Ha valaki netán tud róla valamit, ne tartsa magában.
Előre is köszönöm. -
zoli03
őstag
Meghalt a Maxwell multiméterem (nagyrészt a saját hibámból), pedig ez még normálisabb Maxwell volt, több évig ment gond nélkül. Vennem kéne egy újat, nekem csak alap funkciók kellenek (egyen/váltóráram feszültség és egyenáram áramerősség, szakadásvizsgálat). A hőmérsékletmérés se lenne rossz, de lehet veszek egy infrás hőmérőt. Olyat keresek, ami lehetőleg olcsó, de a pontosság és a tartósság fontosabb. UNI-T-t néztem, de ami nekem megfelel funkcióra, annak elég kicsi kijelzője van (UT136C), a másik meg az UT39C lenne. Valami vélemény ezekről?
-
Lompos48
nagyúr
Hibáztam! Nem vettem figyelembe a főáramkörbe kötött terhelést. Az minden spekulációt a feje tetejére állít!
...az optocsatoló nullátmenetkor kapcsol,
Miért? Egy tirisztor vagy triac pont a nullátmenetnél "alszik ki". Csak akkor marad(hat) begyújtva, ha induktív vagy kapacitív terhelés miatt az áram és feszültség nincsenek fázisban. Vagy még függhet az optoLED vezérlésétől is, amit nem tudok mi lehet.
-
hNp88
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
Az optotriac 60mA-es egyenáramot enged meg folyamatosan. A külső triac kapu-katód átmenete elhanyagolható, te pedig a 380 ohmos ellenállással ráeresztettél a szegény optotriacra 230*gyök2/(180+380), azaz 580mA-t (a színusz csúcsain). Joga volt kimúlni!
a soros 39R-0.01uF csak zavarszűrésre van, ez elhagyható?
Igen, de jobban fogja zavarni a környezetét. Akár a szomszédot is.
-
hNp88
aktív tag
sziasztok,
MOC3061-es optotriakot be lehet kötni a következő módon:
vagy csak a gyári adatlapban szereplő megoldás elfogadható, ami így néz ki?
utóbbi esetben ha jól látom, a soros 39R-0.01uF csak zavarszűrésre van, ez elhagyható?
minap az első módon kötöttem be, annyi különbséggel, hogy az optotriak (MOC3021) és a triak (BT137) gate-je közé egy 380R-t tettem, az optotriakot begyújtva ez utóbbi némi füstöt kibocsájtva elégett, az optotriak meg többé nem mozdult. eleve rossz megoldás, vagy nekem sikerült csúnyán félrekötni valamit? gyanús, mert csináltam már ilyet, és az teljesen jó volt...
-
TooN
aktív tag
válasz
Lompos48 #36917 üzenetére
HI!
Van körülöttük valamicske elektronika. Nyákra van rárakva 9, vagy 48 LED és azok valahogy kötve is vannak. De nincsen rajtuk nagy henger, ami kondenzátor gyanús lenne.
Ha szerzek egy ilyen Greatz kockát, akkor simán belekötöm a kijövő vezetéket és ami onnan kijön, az egyik végére rákötöm a kondenzátort és utána ezeket rákötöm a "sodronyra"?Vagy azért nem ilyen egyszerű?
Megnézzek valamit rajtuk, ami eldöntheti, hogy mit kellene tennem?
Számot, vagy kis izékat?Előre is köszi!
-
Lompos48
nagyúr
Jó lenne tudni, hogy a trafó tényleg CSAK egy trafó, vagy egy tápegység?
Ha csak trafó, akkor a váltófeszültségnek csak az egyik félhulláma, ami fényt varázsol a LEDekből, a másik "elvész" és mondhatnánk, hogy szerencse, hogy nem bántja a azokat, mert nem szeretik a fordított polarizálást.
Egy Graetz híd beiktatásával a pulzálás megmarad, de az 50Hz helyett már 100Hz-cel fog történni, amit a szem kevésbé észlel. Ezzel ugyanakkor a fényerő is (minimum) megduplázódik. Ezt a pulzálást lehet simítani még egy szűrőkondenzátorral.
Mindehhez kellene neked az 5 db. 3W-os LEDhez egy 2-3A-es egyenirányítóhíd meg egy - mondjuk - 4700uF/25V-os elektrolitkondenzátor.
Túl nagy fényerő és/vagy a LEDek melegedése esetén esetleg még beiktatható egy soros ellenállás, ami ez(eke)t csökkentené.
Azt is jó lenne tudni, hogy a LEDek egyszerű LEDek, vagy van még körülöttük/mellettük valamicske elektronika is. -
Kronos3000
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék tudnátok-e egy szakit,aki elvállalná a következő cuccot javítani.Nemrég jutottam hozzá,és csekély értéke miatt rendes szervizbe nem viszem,mert többet kérnének a javításért,mint amit ér.
Tehát a cucc,és a hibajelenség:
Thomson DPL906VDA hibajelenség:
Bekapcsol,kijelzőn feliratok megjelennek,lehet a funkciók között váltani,rádió,erősítő,dvd,de hang a hangszórókimeneten semmi nincs.A dvd része hibás de ez nem érdekel,mert számítógéphez használnám erősítőként,illetve a rádió részt.
köszi előre is.... -
TooN
aktív tag
Hi!
A lakás hálózatára van simán bekötve a 220-ra. Teljesen normál kapcsolóval kapcsolom és így kapja az áramot. Gyárilag a trafóból kijön két fém "sodrony", amire kis hegyes csavarral rá lehet szorítani az izzókat kis rudakkal. Ez maga a vezeték is.Ilyenből van 5 db a sodronyon. Gondolom a 200-ból csinál a trafó 12-t.
A sima izzó nem remegett, viszont a LED vibrál kb. a váltóáram frekvenciáján.Remélem értelmeset írtam.
-
TooN
aktív tag
Sziasztok!
Még csak hobby elektronikusnak sem nevezném magam, inkább csak egy embernek, akit zavar, hogy villog a LED, amit a 20w G4 foglalatba tettem.
Addig sikerült eljussak, hogy az egyenáram és a váltóáram különbsége okozza a gondomat. És sikerült olyat is megjegyezzek, hogy Greatz kocka, vagy híd és hogy kondenzátor is kell.
De ennyi!
Tudna valaki olyat mondani nekem, hogy ezek mit is jelentenek és mit is kellene tennem, hogy a mostani trafóból kijövő kábelek, amire eredetileg 5 db 20w g4 izzó volt rakva most ne villogjon az 5 db 3w LED-del.Előre is köszi!
-
drugbaron1
tag
válasz
Kernel #36909 üzenetére
Sziasztok! Hát mivel a hub-ot kb egy hete rendeltem ebay alól ezért nem tudok képekkel szolgálni! A HUB az ORICO P10-U3, ha minden igaz akkor az ORICO hub-ok jófélék! Ha megjön a cucc akkor mindenképp teszek fel képeket a panelről!
Sajnos elég nehéz külső tápos HUB-ot kapni ami bírja is A-al!
Köszönöm mindkettőtöknek!
-
törölt tag
válasz
drugbaron1 #36908 üzenetére
Dobj fel egy részletes fotót a HUB belsejéről, a panel mindkét oldaláról! A tutit akkor sem lehet megmondani, de egy jó közelítést fogsz azért kapni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
drugbaron1 #36908 üzenetére
Attól függ, mire van specifikálva, mert ha előírták nála, hogy az össz. áramfelvétel legfeljebb 4A lehet, akkor az annyi.
Más kérdés, ha az esetleges rejtett tartalékokra pályázunk, ha megvizsgáljuk alaposan a konstrukciót, hogy szakmai szemmel nézve vajon mit bírhat még, próbaterhelést végzünk, megfigyelve a melegedést és a feszültségesést.
-
drugbaron1
tag
Sziasztok! Lenne egy nagyon primitív kérdésem! Van egy USB 3.0 ás 10 portos HUB-om aminek a külső adaptere 12V 4A-es. De mivel az eszközök amiket használok bennük azok 0.81A megesznek és nem tudom kihasználni mind a 10 portot! A kérdésem az lenne ha vennék mellé egy 12v 6A vagy 8A-es adaptert akkor működne a dolog, vagy tönkre vágná a HUB-ot?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest