Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz Studiossrác #24127 üzenetére

    Húúú, vazze, így tanítják a főiskolán az elektronikát? :D

    Inkább megpróbálom elmagyarázni neked röviden. Kezdjük rögtön egy hibás rajzzal, de hirtelen csak ilyet találtam a neten: 7 szegmenses kijelző multiplexelése

    A hiba az az áramkörben, hogy a ledek anódja elé tették az ellenállást, nem pedig a katódokhoz. Képzeld el ezt az áramkört úgy, hogy a tanyók kollektora és a táp között nincs ellenállás, viszont van 7 darab az ic kimenetein, sorosan kötve. Ugyanis így változik a kijelző fényereje, attól függően, hogy hány led világít.

    Az első lépés a működés megértéséhez: a kijelzők jelen esetben közös anódúak, ami azt jelenti, hogy a benne levő ledek anódjai nincsenek külön kivezetve, hanem belül össze vannak kötve és csak a közös pont került kivezetésre. A ledek katódjai viszont mind külön ki vannak vezetve.

    A lednek van egy jó tulajdonsága: csak egy irányban vezeti az áramot. Ezt használjuk ki az áramkörben.
    Mi kell ahhoz, hogy egy led világítson? Az anódjára pozitív, a katódjára pedig negatív feszültség. Az anódjára a tranzisztorokon keresztül kapcsolunk az áramot. Ha kinyitjuk a tranzisztort, akkor folyhat rajta áram, ha lezárjuk, akkor nem. A katódokra pedig az IC-n keresztül kapcsoljuk a negatív pólust.

    Az "egydigites" multiplexelés már megy remélem, ekkor egy kijelző van, az ic vezérli azt, hogy melyik ledek világíthatnak, az anódkörben levő tranzisztor pedig folyamatosan nyitva van, vagy el is hagyható.

    Hogy lesz ebből multiplex kijelző? Úgy, hogy becsapjuk a szemünket. Mindig csak egy tranzisztor lehet nyitva, így mindig csak egy kijelző világíthat, a többi sötét marad. Az ic bemeneteit pedig szinkronba hozzuk a tranzisztorokkal, mégpedig úgy, hogy mindig azt az adatot küldjük az ic-re, amelyik digitnek a tranzisztora nyitva van, azaz az a digit fog világítani. Ha ezt elég gyorsan tesszük, akkor úgy fog látszani, mintha az összes kijelző egyszerre világítana, pedig nem, egyszerre mindig csak egy világít. Ezen a videón marha jól látszik működés közben a dolog.

Új hozzászólás Aktív témák