Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
6TB (WD Red 6TB 5400rpm 64MB SATA3 WD60EFRX) esetében milyen teszteket érdemes végrehajtani a vásárlás után? A Har Disk Sentinel Pro és a HD Tune Pro legújabb verzió megvannak.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Jocó89
csendes tag
Köszi nektek a segítséget.
Lemezkezelőben eltávolítottam a meghajtóbetűjelét és el is tűnt (rejtve) az 548MB-os rész!
F meghajtóként pedig megmaradt a 464GB-os rész. -
mzso
veterán
válasz Jocó89 #48696 üzenetére
Szerintem eléggé összekutyultad a dolgokat. Az F-ként csatolt meghajtó az 500 gigás HDD ezek alapján. Mutatja, hogy lemez 1,2,... azok a meghajtók, és azokon belül vannak a partíciók.
Az E meg a C az pedig az SSD-n vannak. A windows telepítő szokott létrehozni ilyen párszáz megás baromságot, már nem tudom, hogy milyen szánalmas oka van, hogy nem a rendszer partíción különít el magának helyet.
De emlékeim szerint ennek nem szokott betűjele lenni. Úgyhogy gondolom azt te rendelted hozzá, szerintem törölheted a betűjelet.
(Azt, hogy törölni lehet-e és a tényleges rendszer partíciót kiterjeszteni már nem tudom, majd megmondja más. Vagy érdeklődj róla a windows témában.)Szerk.: Úgy látom King Unique megelőzött és kb ugyanezt írta.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Jocó89 #48696 üzenetére
A screenshot alapján az az 548 MB-os partíció az SSD-n van, nem a HDD-n... Ami normális is, mivel a Windows 10 Legacy BIOS (CSM) és UEFI módban történő telepítésnél is egyaránt létrehoz a rendszer számára kisebb partíciókat. A gond akkor lenne, ha a HDD-re került volna (példa). Egyébként az viszont már nem normális, hogy van meghajtóbetűjele (E), mert ezek a partíciók normál esetben eleve rejtettek. De a betűjel elvétele utólag is megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
Jocó89
csendes tag
A Windows nem tudja befejezni a formázást.
Egyből ezt dobja ki neki se ál.
Amúgy most megoldottnak tűnik.Remélem jól csináltam.
Lemezkezelőbe csináltam egy új particiót igy most úgy mutatja hogy maradt az 548MB-os rész és megjelenit egy 465GB-os részt is amit tudok használni már normálisan.
Remélem jól csináltam mert nem nagyon értek ehhez a részehez a dolgoknak
Kérdés ha valamikor újrahúzom a wint az ssd-en, akkor a most megvett tároló HDD-t úgyan igy fogja látni újra?
Tehát a 548MB-os rész és melette a 465GB-os részt is?Vagy megint újból csak simán a 548MB-ost?[ Szerkesztve ]
-
Jocó89
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy vásároltam egy 500GB-os HDD-t tárolásra.
Lemezkezelőbe adtam neki kötet nevet és szépen meg is találta a rendszer.
Lemezkezelőbe látja is a tényleges méretét.De amint a sajátgépben ránézek csak 548MB-nak látja és abból is 160MB a szabad (nincs rajt semmi).
Formázást nem enged a Windows.
Szerintetek? -
mzso
veterán
válasz Bile Demon #48689 üzenetére
Ransomware?
Nekem is csinált hasonlót az én egyik vinyóm egy hete, két egymás követő nap este, de úgy néz ki elmúlt. Nem tudom mi baja volt.
-
liksoft
nagyúr
A sávra állás miatt folyamatos kalibrálást végez. Mivel változik a hőmérséklete, változik a mechanika tulajdonsága is. A gyorsasága miatt mindig van szüksége rá.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Syl
nagyúr
Kb tíz éve valami Seagate 7200-as vinyóm művelte folyton ezt. Qrvára idegesítő volt, úgyhogy gyorsan cseréltem.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Bile Demon
őstag
Lett egy ilyen meghajtóm:
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Lemez modelszám,WDC WD1500HLFS-01G6U0
Lemez revízió,04.04V01
Teljes méret,143086 MBVagyis egy 150GB-s VelociRaptor egy USB dokkolóban.
HDD Sentinel: 100/100-as
12500 üzemóra és 1500 indítás van benne.
0db reallokált/pending sector/spin retry stb.
Sebessége normális (nincsenek beesések és az elérési idő szórása is 0.5ms).
Futatttam felülettesztet (az éjjel 20x lefutott, de egyszer se jelzett hibát, vagy olyan részeket, amiket lassabban, többszöri újrapróbálkozással ér el.)Amikor bekapcsoltam és nincs HDD művelet, akkor fél perc után folyamatosan kerregett 15 percen keresztül, aztán abbahagyta egy időre. Aztán megint pár percig kerregett. Ki se kapcsoltam már vagy 14 órája, de továbbra is, egyre ritkábban/rövidebb időre elkezd darálni, ha olyanja van.
Ha írok rá vagy olvasok, akkor azonnal abbahagyja a kerregést és az írás, olvasás az elvárható módon lezajlik. Az írás/olvasás után fél perccel újra elkezdi a kerregést.
A kerregő hang leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor "full stroke" tesztet futtatnak rajta, vagy, mint amikor intenzíven használja valami a HDD-t random adat elérésre.
Tehát normális, de intenzív fejmozgás hangját hallani, nem olyan a hang, mint amikor felülethiba miatt dobálja a fejet és fémesen kopog/kattog.
A kerregés alatt nincs a PC irányából HDD művelet, nem villog a LED és a "Resource monitor" sem jelez HDD műveletet a Windowsban.
Volt valakinek dolga ilyen HDD-vel ez normális ennél?Bruhe
-
zolyma
csendes tag
válasz King Unique #48687 üzenetére
Köszönöm a választ!
De akkor nem lesz alkalmas a tv-hez filmnézésre? -
King Unique
titán
válasz zolyma #48685 üzenetére
A 2,5"-os WD Blue sorozatnál, vagy legalábbis egyes modelljeinél jellemző a motor gyakori leállítása és felpörgetése. Ráadásul ezen a wdidle3 sem feltétlen képes változtatni, amiről a téma topikjában is volt szó. Windowsnál az ott említett külső programmal és beállításokkal elvileg tiltható ez a gyakori leállítás, Linuxnál pedig pl. a hdparm lehet opció.
[ Szerkesztve ]
-
zolyma
csendes tag
Sziasztok! Van egy 100/100-as wd 750 bpvt-típusú hdd-m, aminek az a baja, hogy folyton leáll.
wdidle3-at már megcsináltam rajta, akkor is leáll.
Rárakok egy filmet, bedugom a tv-be, megy pár másodpercig, majd kiírja, hogy eszköz leválasztva!
Jelenleg egy linuxos műholdvevőben van (dm800) ott is előbb áll le mint amennyire(30 mp.) be van állítva, de legalább felvesz rá és le is játszik.
Volt már erre rendszer is telepítve(win7), akkor is leállt munka közben és amíg nem gondolta meg magát addig csak az egeret lehetett mozgatni, hiába volt direkt torrent beállítva, hogy folyamatosan menjen.
A beltériben is felvétel közben hallani, hogy váltakozik a fordulatszáma, mintha mindig állna le, de jön az új adat és vissza kell pörögnie.
Találkozott már valaki ilyennel?
Megoldás van rá, hogy normálisan működjön megint?
Az összes indulás leállás száma is gondolom ezért magas, ilyen 16000 körül van, a működési idő meg 130 nap. -
Repsol600
addikt
Sziasztok!
Van egy WD 500-as hdd-m, ami 100/4%-os 121 hibás szektor van rajta. Ha teszek rá valamit mindent vissza olvas, viszont az írás nagyon lassú kb 1 mb/s ezzel lehet valamit csinálni, vagy kuka?
-
myckey
veterán
válasz King Unique #48682 üzenetére
Megoldódott!
Végtére is annyi elég volt neki, hogy a tulajdonság-biztonság útvonalnál, hozzáadtam a profilomat a szerkesztés segítségével , a " csoport vagy felhasználó neve " ablakba.
Nem értem ezt miért csinálta ( pláne buherálás nélkül ), soha egy WIN alatt nem volt még ilyen jellegű gondom. Semmilyen adattárolóval, pedig már " pár éve " benne vagyok.
Még egyszer köszönöm a figyelmet.
"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "
-
King Unique
titán
válasz myckey #48681 üzenetére
A másik parancssoros leírás is pont USB-s meghajtónál (pendrive) szemlélteti kicsit részletesebben a műveletet. Ez a "mindenki" csoportnak ad teljes hozzáférést, ami grafikus felületen is beállítható a linkelt részletes leírás alapján. Ezeknek pedig megfelelően alkalmazva normál esetben működni kellene és utána már nem szabadna jogosultsági hibának előfordulnia. Illetve esetleg az eszköz újracsatlakoztatása és akár a rendszer újraindítása is közbeiktatható.
[ Szerkesztve ]
-
myckey
veterán
válasz King Unique #48680 üzenetére
A Takeown az lement, végigfutott.
Viszont a másik parancsnál valami nem kerek neki.Próbáltam WIN alól is végigmenni az instrukció alapján, de akár nem csináltam volna semmit....
( Lehet valamit nem jó helyre, vagy nem jól? )
[ Szerkesztve ]
"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "
-
myckey
veterán
válasz King Unique #48678 üzenetére
Itt van a kért kép, ezek szerint nem lett belőle....
Akkor van gond, ha az "( F: )" "alól" szeretném indítani a dolgokat....egyébként ahogy írtam, a filmek mappában pl. simán tudok mozogni. Mert annak megmaradt egy másik elérési útja ...de a zenelejátszóval is kitudom választani a kellő mappát, a külsős tárolóról.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz myckey #48677 üzenetére
Itt a lemezkezelőről is kellett volna screeenshot, mert akkor van szívás, ha RAW lett az NTFS kötetből. De akkor mondjuk más lenne fájlkezelőben a hibaüzenet, szóval elvileg nem az a gond.
A mellékelt screenshot alapján szimpla jogosultsági problémának tűnik a hozzáférési hiba. Tehát a Windowsban grafikus felületen, vagy parancssorban kellene beállítani a külső meghajtóra vonatkozóan a megfelelő felhasználói jogosultságokat, illetve saját tulajdonba venni stb.
-
myckey
veterán
Üdv urak!
Egyik pillanatról a másikra, ez történt a WD külső meghajtómmal.
Annyi volt, hogy a gép leállította magát , mivel bealudtam film közben....mikor újra indítottam, már nem tudtam elérni a meghajtót, közvetlenül.Viszont a gyors elérések között van pár gyakran használt mappa a meghajtóról ( pl. filmek ) na ezeket el tudom indítani, nincs vele semmi gond.
HD Sentinel szerint tökéletes az eszköz.
Most adatot is tudtam rá tölteni, ha az elérendő mappát, másképp nyitottam meg.WD saját meghajtó ellenőrző programja szerint is minden tökéletes.
Minden a legfrissebb szoftveresen.
Próbáltam már csatlakoztatni, és "levenni" az eszközt mindenféle módon...
Nem értem, miért nem tudok hozzáférni.
Köszönöm az észrevételeket.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Itt most nem a TRIM alapvető és rendszerszintű működéséről volt szó, hanem a Windows beépített töredezettségmentesítő eszközéről. A Windows 7-ben lévő tool márpedig nem tudja azt az SSD-knél, amit a Windows 8.x/10 rendszerekben a meghajtók optimalizálása.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz King Unique #48674 üzenetére
TRIM van win 7 alatt is.
-
King Unique
titán
válasz inpius #48673 üzenetére
Az SSD-t nyilván nem akarja töredezettségmentesíteni a külső program sem, mert annál mondhatni értelmetlen, illetve inkább káros, mint hasznos. Annál a TRIM-et futtatja, ahogyan az újabb Windows 8.x/10 rendszerek is meghajtók optimalizálása néven. A Windows 7-nél ugyan nincsen ilyen opció, de SSD-nél az is letiltja a hagyományos tördezettségmentesítést. Viszont a belső és külső HDD-knél nyilván elvégezhető és beállítható az ütemezés is. Ha az említett külső program nem engedi ezt a külső merevlemeznél, akkor az a program hibája lehet, mert normál esetben nyilván működnie kellene. Ha nincsen benne erre vonatkozó beállítási opció, akkor átmenetileg ki lehetne kapcsolni, vagy eltávolítani és akkor kiderül.
Egyébként egy külső merevlemezen rendszerint nagyobb méretű fájlokat szokás tárolni, amelyeknél kevésbé kritikus a fájlrendszer töredezettsége, mint egy rendszermeghajtónál és apróbb méretű fájloknál. Illetve az előbbi esetben, ha pl. a torrentezésnél be van állítva a fájlok előre lefoglalása, akkor nem/kevésbé fog töredezni a fájlrendszer. Van néhány olyan NTFS fájlrendszerű külső háttértáram, amelyet így használok és évek óta nem voltak töredezettségmentesítve, mégis max. csak pár % a töredezettség rajtuk.
[ Szerkesztve ]
-
inpius
csendes tag
válasz King Unique #48672 üzenetére
A rendszer Win7 64bit. Saját eszközzel nem engedi a töredezettségmentesítést, mert "a lemeztöredezettség-mentesítőt egy másik alkalmazás ütemezte". Gondolom, ez lehet az O&O Defrag.
Ami az SSD-t illeti valóban van az is, azon van az oprendszer. Azt viszont felismeri SSD-nek, nem akarja mentesíteni.
-
inpius
csendes tag
Üdv mindenkinek!
A következő a problémám: Van egy HDD egy USB3-as házban, ami a gépre van téve. Hiába állítom be, minden létező töredezettségmentesítő SSD-nek látja és ezért hozzá se nyúl. Manuálisan el lehet indítani a mentesítést, de csak rengeteg figyelmeztetést kipipálva.
A gép úgy van beállítva, hogy amikor épp nem használom, akkor töredezettség-mentesít. Jó lenne, ha ezt a külső meghajtón is megtenné, de nem teszi, mert ugye azt mondja, hogy az egy SSD.Egyébként minden más program, pl. HD Sentinel, megfelelően, HDD-nak ismeri fel a lemezt, de a töredezettségmentesítő (O&O Defrag) nem.
Mit lehet ilyenkor tenni?
-
mzso
veterán
Helló!
Valami gyilkolja a vinyót, hogy tudnám kideríteni, hogy mi? Folyamatosan zajong (látható ok nélkül) és az agyamra megy...
A Process explorer nem mutat semmit, pár kilobájt van csak a disk grafikonon az is a system-hez tartozik.
direkt bezártam mindent ami esélyes, hogy használná, de még mindig morog folyamatoson a vinyó.Tegnap még egy online víruskeresőt is lefuttattam, nehogy valami ransomware-be fussak, de nem talált semmit.
Van valakinek ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
bb.bocs
őstag
válasz Doky586 #48668 üzenetére
höhö értem a célzást akkor jól gondoltam hogy maga a lemez totál ártalmatlan. (persze ha nem vagyok barom vagy nem kezdem rágcsálni ) köszi a többi részeket nem is tervezte használni az ember
most hogy mondod szívesen nyalogatnám az elektronikát xD
köszi a segítséget.[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz bb.bocs #48667 üzenetére
- Ha elég magasról a fejedre esik betörheti a koponyád.
- Szétszedve üzemeltetve a gyorsan pörgő lemezek ha széttörnek akkor a repeszek kiszúrhatják a szemed.
- Az elektronika tartalmaz ólmot és más ritka fémet, vegyi anyagot, úgyhogy nyalogatva lenyelve okozhatnak gondot. Nem véletlen hogy az elektronikai eszközök veszélyes hulladéknak számítanak.[ Szerkesztve ]
-
bb.bocs
őstag
sziaztok, fura kérdés. merevlemez lemez része elhasználódás után ha tegyük fel kiveszem és valmit csinálni akarok belőle (dísz, nagy mennyiségben tv erősítő stb közelében) lehet rá vagy rám bármilyen negatív krátékony hatással? vagy ez simán csak egy "mágneslemez és nincsen hatással se a műszaki cuccokra, se az emberre egészségileg?)
-
erer1000
őstag
Toshiba 3TB hdd-t vettem pár napja, DT01ACA300
egyik indítás alkalmával boot közben megakadt, ezt írta ki:
restart, és ment rendesen. nem ezen van a windows amúgy, csak egy sima lemez.
illetve ma elkezdtem volna másolni rá valamit, és látszólag nem történt semmi. feladatkezelőben 100%on ment a HDD, de 0MB/s, semmi se történt. nem is tudtam utána mit csinálni, leálítani, alvó módba rakni, csak egy gépházas restart. nagyon nagyon lassú boot, és utána nem látta se feladatkezelő a HDD-t, se semmi, lemezkezelő meg hibás lemeznek jelezte. gép lekapcs, biosba be, azt mutatja, mintha nem is létezne ez a HDD.
átkötöttem másik SATA-ra, azóta még semmi porbléma.
van ötletetek mi lehet? 1 hetes HDD csak.
SMART-ba azt írja, spin up retry count: 1
valahol írták hogy gép indításakor a sok HDD amikor egyszerre indul, nagy áramfelvétele van, és valamennyivel késleltetni szokták a felpörgéseket. lehet itt a felpörgési hiba ilyesmi miatt volt?
a képen látható a teljes HW, és egy bequiet 450W táp van bentM5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
King Unique
titán
A tiszta lappal kezdeni, vagyis újraparticionálni a merevlemezt nyilván kézenfekvő megoldás. De mivel azt írtad, hogy kb. félig tele van már másolva, meg biztonsági mentéshez használod stb., ezért az egy későbbi opció lett volna. De, ha most OK az adatátviteli sebesség, akkor szerencsére nem lehetett komoly gond vele.
Viszont attól még később belassulhat, ahogyan majd egyre jobban tele lesz másolva, esetlegesen egyre inkább töredezettebb lesz rajta a fájlrendszer stb. Illetve a merevlemezeknél a lemez elején a legnagyobb az adatátviteli sebesség, ellenben a többi részén már (jóval) alacsonyabb. Ezt pl. a HD Tune tesztek is jól szemléltetik. Igaz, annál az írási sebességet csak particionálatlan lemezterületen lehet tesztelni.
Egyébként szívesen!
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz King Unique #48663 üzenetére
Úgy tűnik a probléma megoldódott. Lementettem róla mindent (max olvasás mindkét partícióról 5-6 MB/sec), töröltem a két partíciót (ntfs és exfat), létrehoztam egy újat (ntfs) és visszamásoltam a cuccaimat. A visszamásolás már 120-130 megával ment. A szintetikus teszt jó ötlet volt, csak addigra már devasztáltam a régi partíciókat.
Minden esetre köszi az ötleteket!Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
King Unique
titán
A teszteredményekről még nem kaptunk infót, valamint arról sem, hogy USB-s csatlakozásnál maga a kábel, tápellátás stb. rendben van-e. Viszont az megemlítendő, hogy a Maxtor márkanéven futó 1 TB-os M3 Portable belsejében a Mobile HDD sorozat merevlemeze (ST1000LM035) szokott lenni, amely SMR technológiát használ. Annál pedig az átlapolás miatt jelentősen csökkenhet bizonyos esetekben az adatátviteli sebesség. Bár ennél a típusnál itt a fórumon eddig nem nagyon panaszkodott erre senki, de attól még elméletileg lehetséges. A problémásabb az (ahhoz hasonló gond) lenne, amiről pl. az alábbi kérdésre adott válaszban volt szó. Na ilyenkor jönne jól a garanciális csere.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz King Unique #48661 üzenetére
Egy 250 gigás SSD-ről másoltam volna. Macrium Win10 mentés, ami ugyanerre az usb hdd-re eddig 8-900 Mbit/sec sebességgel kb 6 perc alatt zajlott le, most 20-30 megabitet írt ki, meg 1 órát
Itt olyan műveletről van szó, amit pár hetente lezavarok, ugyanaz a forrás- és cél-hardvernél.
Sebaj, tesztelés, próbálkozás folyamatban.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
King Unique
titán
Jó, de itt az a meghajtó is fontos, amiről másolsz. Vagyis az mennyire telített, mennyire töredezett rajta a fájlrendszer stb. Ahogyan az utóbbi pl. az 500 GB-os NTFS kötetnél is kérdés. Valamint a fájlmásolás egy dolog, de itt a szintetikus teszteket is érdemes megnézni, nem hiába voltak említve azok a programok. A HD Tune ráadásul abból a szempontból jó, hogy egy jobban telemásolt háttértárnál is hozza közel a gyári olvasási értékeket. Ami egy ilyen HDD-nél kb. max. 13x MB/s körül van a lemez elején. Szóval, ha a szintetikus teszteknél is ilyen gyatra értékek jönnek ki, akkor lehet azt mondani, hogy nem stimmel valami.
-
Syl
nagyúr
válasz King Unique #48659 üzenetére
A saját tesztszoftvere jó ötlet. A quick azt mondta minden rendben. A complete 160 percig tart.
Két részre van partícionálva (500 ntfs, 430 exfat) és mindkettőn bőven 50% felett van üres hely.
A sebességet lemértem egy 25 gigás macrium backup fájllal is - elkeserítő. Írás/olvasá egyaránt 10 MB/sec alatt van, mindkét partíción.
Mivel az egységet már szétszedtem (hogy kizárjam az usb rész hibáját beszereltem a gépbe sata kábelre), így a garit nem fogom erőltetni.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
King Unique
titán
A HDS alapján elvileg OK az állapota, de mélyebbre ható elemzést és biztosabb értékelést a különféle tesztek lefuttatása jelent. Illetve van ennek a sorozatnak saját diagnosztikai szoftvere is, de az értelemszerűen csak USB-s csatlakozásnál használható.
Egyébként mennyire van telemásolva, mennyi rajta a szabad hely, milyen fájlrendszer van rajta, az nem töredezett túlságosan? Aztán a fájlméret sem mindegy, mivel a sok apró fájl másolása lassabb, a nagyobb méretű fájlok másolása gyorsabb. Ahogyan a forrás- és a célmeghajtó sebessége és állapota sem mindegy. Ezek mind befolyásolhatják az adatátviteli sebességet USB-n és SATA-n egyaránt. De, ha nincsen zavaró tényező, akkor a 4-5 MB/s értéknél nyilván jóval többet kellene tudnia. A szintetikus tesztek mit mutatnak, azaz Windowsnál pl. CDM, ATTO, AJA, HD Tune stb? Na meg úgy tudom használsz Linuxot és macOS-t is, azoknál szintén ilyen lassú?
Amúgy ez egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez, aminek a szétszedése eleve garanciavesztéssel jár, pláne ha maradt külsérelmi nyoma. Vagyis a 3 éves gyártói garancia valószínűleg bukó és ezáltal az ingyenes csere lehetősége is.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Van egy kb fél éves usb3 1TB Maxtor vinyóm, amit hetente-kéthetente használok adatmentésre. Nincs hordozva, asztalon, szivacson pihen. Mától azt kezdte el játszani, hogy 4-5 MB/sec sebességgel képes csak írni/olvasni. Másik usb port, szétszedve, gépbe sata portra kötve ugyanez. A fájlrendszer ép rajta.
Aki ért a HDsentinelhez az megnézné? [kép], [kép]
Kuka?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
törölt tag
Sziasztok,
kb 1 éve vettem egy Western Digital Caviar Black merevlemezt.
Eddig nem igazán használtam, csak adatmentésre, viszont pár napja elkezdtem játszani is rajta. (Path of Exile nevű játék ha számít)A Windows 10-em egy Samsung SSD-re van telepítve, elég gyors a rendszer.
Ha elindítom az említett játékot, egyből el kezd tölteni és nem túl hangosan de mégis kis zörgés hallatszódik a gépből. Ez a HDD lehet, mert ha elindítom ezt a játékot az SSD-ről, akkor nincs semmi hang.
A játék maga nagyon lassan tölt de ami még jobban zavar, hogy játék közben a feladatkezelő szerint a "D" meghajtóm lemezkihasználtsága 99%.
Szerintem ez így nem normális.
Esetleg lenne valami ötletetek hogy mivel próbálkozzak?
Előre is köszönöm.
-
King Unique
titán
"Számítógépre csatlakoztatva az eszköz hiba nélkül működik."
Volt már arról szó több topikban is, hogy az ilyen USB-tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés. Másképpen fogalmazva, ha egy PC-n mondjuk Windowszal kifogástalanul működik az eszköz, ellenben a tv-nem, akkor az egyértelműen az utóbbi hiányossága, hibája... Tehát ez esetben a jelen téma topikjában nem nagyon van miről beszélni és eleve inkább az adott tv-készülékek topikjában kellene keresni a megoldást.
Egyébként a telemásolt állapot és emiatt a kevés szabad tárhely, valamint az esetlegesen töredezett fájlrendszer miatt is akadozhat kissé egyes mappák beolvasása. Viszont egy normális hardver és OS számára nyilván ez sem jelent gondot, nem fog emiatt leállni, újraindulni stb. Aztán az USB-kábel hibája is okozhat gondokat, de ha a PC-n OK, akkor bizonyára jó lehet. Bár attól még lehetnek csatlakozási problémák, ha a tv-n lévő aljzat szar. Na meg ott van USB-n a tápellátás kérdése, ami szintén lényeges. A jobb készülékeknél eleve szokott lenni ilyen célra "HDD 5V 1A" jelölésű port és javasolt azt használni egy 2,5"-os külső merevlemez esetén. Ha a problémás tv-nél csak normál USB-port van, azaz instabil tápellátás, az megint egy hibalehetőség...
[ Szerkesztve ]
-
Gorf
újonc
Sziasztok.
Az alábbi problémával kapcsolatban kérném, a fórumban jelenlévők segítségét. Adott egy 1TB-os Maxtor M3-as külső HDD. Az eszköz nagyjából egy éves, mostanra 90% felett van a foglalt tárhely. A hiba ami miatt írok a következő. Nagyjából egy hónapja az eszközt nem tudja beolvasni a Televízióm ( ~két éves, Technika Tv). Valahányszor megpróbálom a külső HDD-t, beolvastatni, a beolvasás leáll, a televízió újraindul. Egyéb eszközt ( Pendrive, másik HDD), a készülék beolvas. A sokkal idősebb, de USB porttal rendelkező Samsung TV lazán beolvassa az eszközt, igaz itt sem hiba mentesen. Itt az a hiba jelentkezik, hogy mappák felsorolásánál, egy mappát a készülék hosszú oldalakon keresztül ismétel (a mappa törlése nem oldja meg a problémát, másik mappát kezd ismételni). Ezt leszámítva a Samsung TV-n, minden mappa nyitható, a bennük lévő fájlok használhatók. Számítógépre csatlakoztatva az eszköz hiba nélkül működik.
Van valami tippetek, mi lehet a probléma? Esetleg tudnátok ajánlani olyan programot, ami fel tudja tárni a hiba okát, és esetleg orvosolná azt? Minden választ előre is köszönök. -
King Unique
titán
válasz Rico45 #48646 üzenetére
Mármint mi mindent? Nem látszik a külső HDD az eszközkezelőben és a lemezkezelőben sem, a DiskPart sem listázza ki, a HDS sem ismeri fel? Felpörög egyáltalán benne a merevlemez? Illetve lehetőség szerint célszerű kipróbálni az eszközt másik kábellel, másik portban, másik gépen és operációs rendszerrel is stb.
Amúgy az a baj, hogy minimális információt adsz meg, nem válaszolsz bizonyos kérdésekre és így nehéz segíteni...
-
Rico45
őstag
válasz King Unique #48645 üzenetére
Már EaseUS Partition Master ez sem látja! Végig zongoráztam mindent amit írtatok.Semmi :-(
"Ne dobáld Tasmakkal a Yaskatirt!"
-
King Unique
titán
válasz Rico45 #48644 üzenetére
Na, az is kiderült utólag, hogy a PS4 miatt kell exFAT fájlrendszer, mivel a topikjában lévő információ alapján nem kezeli az NTFS-t.
"Csak az a baj hogy a win most nem látja! Csak a EaseUS Partition Master progi."
Ez konkrétan nem igaz! Ha a Windows egyáltalán nem kezelné, akkor az EaseUS sem, illetve semmilyen szinten (pl. eszközkezelő, lemezkezelő) nem jelenne meg a rendszerben a külső merevlemez. Persze ilyenkor egyesek ott követik el a hibát, hogy csak a fájlkezelőt nézik, holott az eleve másodlagos ilyen szempontból... Ott kizárólag csak akkor fog megjelenni a meghajtó, illetve a rajta lévő kötet, ha annak van meghajtóbetűjele. Márpedig az előző screenshot alapján nincsen neki, sőt még particionálva sincs.
Ja, és ha annyira exFAT fájlrendszer kell, akkor a korábbi válaszban említett módszernél is lehet közvetlenül arra formázni a
format fs=exfat quick
paranccsal.[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz Rico45 #48639 üzenetére
Mit akarsz elérni???
Ha nem kell róla menteni semmit akkor (akár a win10 lemezkezelőjével) törölj róla minden partíciót, majd hozd létre újra (MBR legyen, de ne legyen dinamikus) és formázhatod exFAT-re (vagy NTFS-re) is. XP is látni fogja azon kiegészítővel.
[ Szerkesztve ]
-
Rico45
őstag
-
King Unique
titán
válasz Rico45 #48639 üzenetére
A screenshot alapján felismeri a rendszer rendesen a tárolókapacitását, ami már jó jel. Akkor lenne nagyobb gond, ha 0 bájtot írna rá. A Windows hibaüzenete nem lett mellékelve, legalábbis nálam a böngészőben csak az EPM főablakának a képe jelenik meg. Az utóbbi alapján unallocated = nem lefoglalt, vagyis particionálatlan a lemez. Azzal nem próbáltad újraparticionálni, vagy parancssorban a DiskPart segítségével a linkelt leírás alapján? Ha meg sem próbálod, akkor úgy nem fog kiderülni.
[ Szerkesztve ]
-
Rico45
őstag
válasz King Unique #48638 üzenetére
Hagyom is skacok! Ez szerintem egy Wish-es replika lehet
-
Rico45
őstag
válasz King Unique #48638 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz Rico45 #48637 üzenetére
A korábbi kérdésekre még nem adtál választ, ahogyan most sem ismert a pontos hibaüzenet, meg hogy mivel formáztad stb. Így többnyire csak találgatni lehet...
Ha grafikus felületen nem megy a Windows beépített eszközeivel, akkor másik opció rendszergazda parancssorban a DiskPart az alábbi minta alapján. Persze itt (is) fontos, hogy a megfelelő lemez (disk 0/1/2 stb.) legyen kiválasztva!
-
Rico45
őstag
Win 10 látja a rendszer ,és formázni szeretné!
Ha formázom akkor hibát ír.Nem tudja a win formázni.
-
törölt tag
Miért is hittem, hogy bárki tud hasznosat mondani
-
King Unique
titán
válasz Rico45 #48632 üzenetére
Az XP eleve egy elavult rendszer és annál annyira nem meglepő, hogy egyes USB-tárolóeszközök kezelésénél gondok vannak. Volt aki nemrég azért szívott, mert GPT particionálási stílus szerinti volt a külső merevlemez, amit a 32 bites XP helyből nem kezel és csak az MBR-t ismeri. Aztán natúrban amúgy az exFAT fájlrendszert sem támogatja, ahhoz is elvileg utólag adtak ki hozzá valami frissítést és max. csak úgy kezeli. Egyébként, ha a csatlakoztatáskor formázni akarja a Windows az USB-háttértárat, akkor az lehet amiatt is, mert RAW lett a rajta lévő NTFS kötet. De ugye az megint nem ismert, hogy mi a helyzet a lemezkezelőben.
Ha az otthoni gépen újabb Windows van, akkor inkább azzal kellene újraformázni a külső merevlemezt. De amúgy miért éppen exFAT-ra? Windowsnál adja magát az NTFS és az ilyen eszközöknél amúgy is naplózó fájlrendszert szokás használni. A FAT32 és az exFAT inkább cserélhető lemezeknél, illetve flash-alapú külső tárolóeszközöknél használatos. Vagy pl. akkor, ha több OS-en kell használni az eszközt és arra olyan fájlrendszer kell, amit mindegyik natívan kezel.
[ Szerkesztve ]
-
Rico45
őstag
válasz King Unique #48631 üzenetére
Igazad van értem.
Na szóval most kaptam,de még melóba tudtam kipróbálni Xp-s gépen!
Ha bedugom akkor formázni akarja.Itt most semmit nem akar csinálni :-(
exFat-ra akarom majd otthon a pc-n formázni.Köszi a választ!
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Rico45 #48630 üzenetére
Ez egy gyárilag összeszerelt 2,5"-os külső merevlemez, ami már eleve particionálva és formázva (FAT32/NTFS) van, szóval normál esetben nem szükséges újraformázni. Tehát a kérdés, hogy miért akarod és mivel, mire? Mert ugye a gépen lévő OS nem lett említve, ahogyan az sem, hogy azon belül milyen eszközzel és milyen fájlrendszerre történne a formázás, mi a konkrét hibaüzenet stb. Valamint az sem ismert, hogy pl. az USB-kábel nem-e hibás (megtört, csatlakozási problémák), a gépen megfelelő tápellátást biztosító USB-porthoz (3.0/3.1) van-e csatlakoztatva stb. Aztán a külső házban lévő merevlemez állapota sem ismert, azaz hogy pl. Windows esetében mit mutat a HDS.
Majd, ha lesznek konkrétumok, akkor tovább lehet fejtegetni a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
Rico45
őstag
Sziasztok! Kaptam egy ismerősömtől egy Samsung M3 Portable 2.5" 2TB USB 3.0 STSHX-M201TCB
külső merevlemezt.Gép felismeri,de az istenért nem tudja leformázni.
Mi lehet a baja?
Kuka?
Azt mondták jó volt amíg használták.Választ előre is köszi!
-
törölt tag
Sziasztok, hozzátok fordulok, hátha valaki járt már így.. 20 év alatt én még ilyet nem tapasztaltam, de rendkívül kellemetlen, mert egy nagyon halk gépben vannak.
Szóval:
négy napja vettem két vadiúj Toshiba DT01ACA300 merevlemezt, SATA3, 3Tb, 7200rpm. 2017 decemberi gyártásúak, közeli szériaszámmal.Tökéletesen működnek, egymásra 160-180mb/s között másolnak.
Ami a gondom, hogy hangosak, kezdettől fogva, mindkettő ugyanazt produkálja:
teljes üresjáratban mindkettő folyamatos seek zajt produkál, mint amikor egy vírusirtó nyálazza végig egyenként a file-okat, vagy total commanderben keresel valamit. Na AZT a hangot.
Ha ráteszed a kezed, lehet érezni, ahogy a fej ezerrel mocorog, mindkettőnél, szinte szinkronban.
Akkor is ezt csinálják, ha csak tápkábel van rájuk dugva, még sata adatkábel NÉLKÜL is.
Folyamatosan seek zaj van, nem halkan, és melegednek is. Három napja mennek éjjel-nappal, gondoltam idő kérdése, de nem hallgatott el.
Mi ez?
Amire gondoltam eddig:
- AAM/APM, ezeknél vagy nem állítható, vagy nem találtam meg
- Wear leveling, mint a WD megoldása? (nekik van egy PWL preemptive wear leveling rendszerük, ami X adatmennyiség írása után zörög egy darabig, majd elhallgat)
- valami új firmware? (dehát szinte vadiúj gyártásúak)Most egy partíció van rajtuk, egy-egy sima Egyszerű Kötet, teljesen üresen. Akkor is ugyanez van, ha semmilyen partíció nincs rajtuk.
Ami érdekes, hogy ha írok rá bármit, bármekkora méretben, tehát a rendszer hozzáfér, azután nagyjából 8-10 másodpercre elhallgat, aztán újrakezdi a darálást.
A gyártási vagy szállítási hibát, túlmelegedést (38 foknál sose mentek feljebb) és nem megfelelő tápot (két hónapos Seasonic Focus+ Gold) kizárnám.
Bármi ötlet?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
SP4C3
veterán
Mai gyöngyszem:
A szituáció:
Lemez "active time" 100%-on, amint látható 3.14csa lassan ír... Másolást szüneteltetem, akkor is még egy ideig teker valamit. Ránéztem (Win10) "System" használja ~5MB/s-os sebességgel ír rá? DAFAQ
Sokszor 0-0 MB/s írás olvasás, mégis 100%-on "pörög"... A lemez hibátlan SMART adatok rendben, HDS is megerősítette... Másik lemez rendben van (amiről másolok, tehát nem saját magára másoltatok vele, hanem egyik lemezről a másikra, ami sokkal gyorsabban végbe kellene menjen).
Hozzáteszem olvasási sebessége 100MB/sec
[ Szerkesztve ]
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
barks
csendes tag
Sziasztok!Nekem van a gépben egy hdd és egy ssd is ,de az advanced system care a hdd-re is azt irja,hogy ssd és trimmelést ajánl fel,nem pedig töredezettség-mentesítést.Tudja valaki,hogy ezt miért csinálja?
Gigabyte P55-US3L;Intel core i5 750;4GB DDR3 RAM;Gigabyte Radeon HD 5870
-
sysrq
őstag
válasz King Unique #48623 üzenetére
Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
King Unique
titán
-
sysrq
őstag
Kis segítséget kérnék, WD30EZRS formatálás után mekkora területűnek kellene lennie?
Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
pjen
félisten
válasz SunMount3r #48620 üzenetére
Ezt nekem is írja néha, rá nyomok, hogy javítsa, végig megy egy kék csík. Kiírja, nincs hiba.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #48597 üzenetére
Ezzel akkor ne foglalkozzak? (Csak mert nem jött rá válasz.) Mert csak "zavar a tudat" azért...
-
Pocee
senior tag
válasz King Unique #48618 üzenetére
természetesen mire észleltem a problémát(2. badsector) azonnal lementettem mindent,csak tudni akartam,hogy ha esetleg olyan állomány ami utána nem indul,vagy valami akkor be tudjam szerezni és ne akkor kelljen kapkodni,amikor pont kellene.
Jelenleg ott tartok,hogy amikor a HDs eléri a problémás részt,a windows kékhalállal összeomlik
szóval még nem tudtam kideríteni mi sérült.Köszönöm a segítséget!
Mr.Brightside
-
King Unique
titán
Vannak különféle módszerek (példák), amelyekkel úgy-ahogy meghatározható, hogy a hibás szektorok a lemez felületén mely fájlokat érintik. Többek között pl. a HDS megfelelő verziójában is van erre vonatkozó beállítási opció, ami a felület tesztelésénél megjeleníti.
Viszont, ha elkezdett romlani a lemez állapota, akkor célszerűbb lenne még idejében lépni és nem arra játszani, hogy vajon meddig fogja bírni! Vagyis addig lementeni a fontos adatokat, amíg még lehet.
[ Szerkesztve ]
-
KBalázs34
csendes tag
válasz King Unique #48614 üzenetére
Értem! És köszönöm szépen!
Akkor úgy fogom csinálni ahogy mondtad! -
King Unique
titán
válasz KBalázs34 #48613 üzenetére
Az egy dolog, hogy végül USB-n oldottad meg. Viszont attól még simán újra lehetett volna particionálni a merevlemezt az előző válaszban említett módon SATA-n csatlakoztatva is, szóval felesleges volt csak emiatt USB-n csatlakoztatni. A meghajtóbetűjeleket pedig automatikusan osztja ki a rendszer a particionálásnál, a betűrendre soroláshoz igazodva. Amelyik pedig már foglalt, azt értelemszerűen nem lehet kiválasztani. De, ha a korábban ugyanazt a meghajtóbetűjelet használó kötet már nincsen jelen a rendszerben, akkor az újnál nyilván igen. Na meg a Windowsnál olykor szokás egy restartot is közbeiktatni.
[ Szerkesztve ]
-
KBalázs34
csendes tag
válasz King Unique #48612 üzenetére
Szia!
Köszönöm szépen, de megoldódott a probléma! Ugyan is külsőleg rátettem a Laptopra és és ott egyből kidobta hogy formázni kell és le is formázta a lemezt automatikusan adott neki betűjelet! Viszont a gépre külsőleg rátettem ugyan úgy jó volt csak nem volt hozzárendelve betűjel! Adtam neki egyet és jó lett! Mert ahogy beraktam a gépbe először a D betűjelet akartam adni, de mivel már foglalt volt mert az elöző vinyó ami benne volt az 2 particiós és a D meg a G volt viszont más nem fogadott el de ekkor már RAW volt! De majd berakom a gépbe akkor mit ír ki! Lehet hogy ami előzőleg volt másik vinyó azt a betűjelet már nem lehet hozzá rendelni? Mert a D-re nem akarta particionálni!
-
King Unique
titán
válasz KBalázs34 #48610 üzenetére
Itt az a kérdés, hogy kellenek-e a rajta lévő adatok, vagy nem?
Ha igen, akkor Windows esetében adatmentő programokkal (példák) kell lementeni az adatokat egy másik fizikai meghajtóra. Majd az adatok lementése és visszaellenőrzése után újraformázni az eredeti meghajtót és visszamásolni rá a fájlokat. Vagy b. opcióként ilyenkor esetleg még egy Live Linuxszal is rá lehet nézni, amely bizonyos esetekben (nem mindig) képes lehet hozzáférni a RAW kötet tartalmához.
Ha nem, akkor törölni kell a RAW kötetet a lemezkezelőben, majd létrehozni egy új kötetet NTFS fájlrendszerrel. De megoldható egyébként grafikus felületen külső particionáló programmal (bővebben), valamint parancssorban a DiskPart (bővebben) segítségével is.
[ Szerkesztve ]
-
KBalázs34
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne hogy vettem egy 2 TB WD Purz-ot! Beraktam a gépbe és MBR-re particionáltam!
Sajnos RAW lett belölle! Hogyan tudom megcsinálni hogy NTFS fáljrendszer legyen? Csak adat és torrent-re lesz használva!Lehet hogy már volt ez a kérdés!
Válaszokat köszönöm!
-
Pocee
senior tag
Sziasztok!
Elkezdett szutykolni a laptop vinyóm,van 2 hibás meg egy gyenge szektorom,van valami program amivel meg tudom nézni mit tartalmaztak?jó lenne ha tudnám pótolni,ha véletlen hdd-t kell cserélni.
Mr.Brightside
-
Akhim
csendes tag
Szép estét mindenkinek! tanácsért fordulnék hozzátok.
Van egy Seagsate laptop merevlemezem. A következő hibákat tapasztalom:
laptopba vagy asztali gépre felcsatlakoztatva nehezen "lassan" ,de indul a gép, de nem tud a rendszer elindulni róla. BIOS ba lehet a merevlemezt látni
Windows telepítő elindul , de megakad egy ponton és nem fut tovább ( USB Telepítő )
Ubuntu Linux Live szintén pendrive-ról lassan de elindul, de ismétlődő a hibákkal ( képen ). A merevlemezt látni , de nem ismeri fel a partíciókat.
A hard disk sentinel DOS verziója szintén nem lát semmit. ( képen )
Mi lehet a gond?
Válaszokat előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
-
eszakas
senior tag
válasz Doky586 #48605 üzenetére
Azért ez nem teljesen így van. Szerintem direkt van így.
bartho: az alaplap képes arra hogy a vinyót üzem közben is el tudd távolítani, leválasztani. Ezzel együtt egy csomó modern opciót képes támogatni. Hagyd így nem okoz semmi problémát.
[ Szerkesztve ]
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
bartho
csendes tag
Sziasztok!
A PCX-nél összeraktak nekem egy új számítógépet M.2-es SSD-vel és egy 1 TB-s WD winchesterrel, és azt vettem észre, hogy a HDD-t úgy érzékeli a rendszer, mintha USB meghajtó lenne (pl. le tudnám választani) Ez jelenthet bármiféle problémát a jövőben?
-
tomisanzero
tag
Üdv! Adott az asztali gépem, SSDről megy win10, illetve adataim egy samsung HDD-n, ami eltűnt. Vagyis sajátgépben hozza a meghajtót, de D:\ nem elérhető. A paraméter nem megfelelő. hibaünezetet dob. Ez egyik napról a másikra történt. HD sentinel szerint jó kondícióban van, végeztem öntesztet, hiba nélkül lement. Mit lehet tenni? Kellenek az adatim róla, másik gépbe tenni próbára egyelőre nincs lehetőségem.
-
King Unique
titán
válasz gaara01 #48601 üzenetére
Elolvastad, amit linkeltem?
Egyrészt az nem igaz, hogy a Windows egyáltalán "nem látja" a HDD-t, mert akkor sehol nem jelenne meg. Az, hogy a fájlkezelőben nem jelenik meg, az meg pont másodlagos... Viszont gondolom az eszközkezelőben és a lemezkezelőben igen, illetve az utóbbinál nem lefoglalt formában, mivel törölve lett a rajta lévő kötet. Viszont attól még az említett külső programok hozzáférhetnek a korábbi partíciókhoz és azok tartalmához.
[ Szerkesztve ]
-
gaara01
tag
válasz King Unique #48600 üzenetére
"Mivel töröltem azt a partíciót, így sajnos windowsban nem is látja a winyót"
Ilyenkor mi a helyzet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest