Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Quetz

    őstag

    válasz #98221312 #157037 üzenetére

    Az elhelyezés is az akusztikai kezelés része, azért nem is említi külön az ember, és a következő hatásokat okozza:
    - SBIR - SPEAKER BOUNDARY INTERFERENCE: A különböző reflektív felületekről visszaverődő hanghullámok kioltást okoznak. Ilyen felület a hangsugárzó mögötti fal, a padló, a mennyezet és az oldalfalak. Ez a képlet adott hozzá: "cancellation frequency = speed of sound / (2 * path length difference)".
    - Room gain, ami pedig kiugrást okoz a basszus tartományban, amit találtam, hogy matlabbal lehet például számolni.

    Az akusztikai kezelés csak ezután jön, amikor már megvan a hangfalak helye és a hallgatói pozíció, mert az egész szobában nem akarsz jó hangot, csak ott, ahol ülni fogsz.

    (#157040) Dorian : biztos vagyok benne, hogy a bemérőrendszerek a mély-problémák kezelésében gyengék, a többit úgy ahogy megoldják

    A probléma ezzel, hogy EQ-t pont a mély hangok korrigálására tudod alkalmazni, mert ahogy növeled a frekvenciát, úgy lesz egyre inkább irányított nyaláb a hang (a sub tartomány pedig gömbsugárzóként működik). Ez azt okozza, hogy magas frekvenciákon már akkor is mást hallasz, ha kicsit oldalra döntöd a fejed. Ezt pedig nem lehet így normálisan EQ-zni. Nem véletlen, hogy például az Anthem ARC rendszere alapesetben csak 5kHz alatt avatkozik bele a hangzásba.

    Más kérdés persze, hogy mennyire hatékonyak az automatikus korrekció algoritmusok...

Új hozzászólás Aktív témák