-
PROHARDVER!
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
GoTReX
őstag
válasz
BÁ Nutrition #79998 üzenetére
Bá: Abszolut, van akit csak az áram b*sz meg.
Wood: Hát őőő..Ilyet magamon hálistennek még sohasem tapasztaltam.
Amúgy ma hallottam rádióban hogy hivatalosan is ez lett az év új szava.
Tavaly a selfi volt gondolom...
Mindenhol ez a gagyizás komolyan,celeb világ stb...Azelőtt telefont találtak fel,meg gőzgépet,ma meg apád ványadt seggének tudományos meghatározását. Előre,jól haladunk -
Woodslave
félisten
Na ehhez a mai főzéshez komoly lelkierő kellett.
-
Siobahn
csendes tag
válasz
BÁ Nutrition #79994 üzenetére
Dad-Body
1. A body resembling a man who lives a sedentary lifestyle, flabby, usually comes with a keg gut. Sometimes can see penis, most of the time cannot. Body resembles his personality; dull, lifeless, and very conservative.
-
kexksz
addikt
Szedjétek össze magatokat és Soundra még lehet dadbodotok
-
sutyesz96
őstag
válasz
BÁ Nutrition #79989 üzenetére
Báné már Melinda.
-
kolosanyi
veterán
válasz
BÁ Nutrition #79986 üzenetére
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
God Vazzeg #79987 üzenetére
a baloldali lehetne nyugodtan Báné
-
GoTReX
őstag
válasz
God Vazzeg #79987 üzenetére
Leszerethetne mindkettő egy fáradt délután.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
BÁ Nutrition #79986 üzenetére
-
margithid
veterán
Sparban 250 Ft a 130 gr-os tonhal, nem az apritott!
-
madle
őstag
szóval itt ilyen sokan vagytok a bodybuilding fórumról is?
-
Woodslave
félisten
válasz
God Vazzeg #79976 üzenetére
-
GoTReX
őstag
Van megbízható testzsír % mérés ,ami kb reális értéket ad? Rémlik valami bőr összecsípős módszer.
-
B0V9B
tag
Ma bementem egy helyi üzletbe koffein tabletta vásárlása miatt, de az eladó egy SX power-t próbált rám sózni. Ez viszont ha jól tudom és értelmeztem a ráírtakat, inkább fickósító tablettának tekinthető. Vagy rosszul tudom?
-
kolosanyi
veterán
válasz
Woodslave #79966 üzenetére
Azért nem szeretnék úgy kinézni, mint egy kertitörpe, de ha egy tök átlagos, ektomorf gyerek lennék, ellenben 200 kilóval nyomnék fekve, meg keresztfüggéssel melegítenék, pont nem érdekelne, hogy mekkora vagyok.
Addig a pontig nem érdekel a kinézet, amíg nem kifejezetten gáz optikáról van szó. Tehát a zsíros hajú, dagadt, pattanásos kocka kinézet nyilván taszító, de egy átlagos kinézet melletti nagyon magas erőszintet előbb fogadnék el, mint az általad leírt nagydarab, de röhejesen gyenge valamit.
-
De valószínűleg nem alapvetően az volt a baj, hogy sok volt a fehérje, hanem hogy kevés volt a víz. Többször elhangzott már itt, hogy magas fehérjetartalmú étrendhez nagyon sok folyadék kell. Mert nagyon dolgoztatja a vesét, annak meg szüksége van rá. Nem csak diétában. Mindig.
-
Woodslave
félisten
válasz
kolosanyi #79962 üzenetére
nekem mindig az a kérdés ugrik be ilyenkor, ha meg tudnál csinálni egy egykezes muscleupot hspu befejezéssel, de közben úgy néznél ki mint Dany Devito akkor is az erő érdekelne?
mert én a másik oldalról tudok válaszolni, ha qrvára izmos lennék akkor az se érdekelne, hogy a rudat nem tudom kinyomni
-
-
Dicker
őstag
Semmi köze annak a fehérjéhez. Elősegíti, de anélkül is kijött volna. Nekem már gyerekkoromban volt két kövem, egyik alig jött ki, pedig nem kis botom volt már akkor se.
Azóta ráálltam a napi 4-5 vagy több liter vízre, és egy apró görcs nem volt. Munka miatt lesz az. Nem ittál eleget, meg hajtás volt.
Wood:
100 kiló.
Szerintem kamusúlyok vannak rajta, nálunk a terembe az is van a szelfi részlegen, ilyen gyárilag görbített rúddal.
Amúgy 25-ösök vannak rajta, meg 10, és 5.A rudat azért fogom így, mert a másiknál fáj a vállam. Így nyomom, mint ez. De majd a topikbiológusa megerősíti, hogy miért így jobb fájdalom esetén.
-
kolosanyi
veterán
válasz
Dicker #79956 üzenetére
Talán a T-Nation vagy melyik oldal közölt le egy cikket, abban olvastam az izomfeszülédi idők és az aktivizt izomrost típusok összefüggéséről. 10 másodperc és alatta szerintük a IIb típus, 10-120 között a IIa és 120 fölött az I-es. Lehet benne valami, mert az összes erősportban nagyon rövid, ellenben nagyon nagy izomfeszülést céloznak meg.
Amúgy érdekes, hogy az erőnövekedést mennyivel jobban értjük, mennyivel egyszerűbb, mint az izmosodás. Pavel szavaival élve, ha erős akarsz lenni, emelj akkorát, amekkorát nem tudsz. Igazából itt be is zárult a kör, kész, ennyi. Ellenben ha valaki izmosodni akar, akkor már egyből elkezdődik a broscience. Talán ezért is próbálok erőre edzeni, egyszerűbb. Na meg erősebb akarok lenni, nem nagyobb, utóbbit leszarom.
-
GoTReX
őstag
Nem bírtam a lelkiismeretemmel és lementem lábazni meló előtt. Én nem tudok olyan jó számokat írni mint te előttem:
Szabad guggolás: 70-re 5x10-12
Melső guggolás: rúd+10 2x20 (most csináltam először)
Lábtoló: 4 sorozat
Comfeszítő: 4x10-12 50
Combhajlító: 4x16-20 35
Ülő vádli: 3x20 45
Közepe-vége fele már kéreckedett fel a reggeli zabos-hagymás tojás.Azthittem hányok.Atta...szedte,vette,teremtette,jó már túl lenni rajta
-
madle
őstag
válasz
Siobahn #79920 üzenetére
Szerintem olyan 120-150g-ot ittam naponta taplalekkiegeszitobol. Nyaron hajtas volt a meloval. Nem volt idom szilard kajat enni es hulye fejjel iszogattam az Up your mass-t meg a sima feherjet ugy hogy szilard kaja kb 2x volt egy nap. Egyszeruen nem volt idom megallni enni. Alapbol az up your mass is valami minosithetetlen szar. Ket honapig ment igy aztan vesegorcs ugyelet, kivizsgalas - es vesehomok lett. Meg szerencse hogy nem vese ko vagy mi. Ez meg kifolyt. Aztan majd egy ev kihagyas tapbol es mostansag kezdtem el betenni az etrendembe napi 50g-ot.
Viszont ki akarom majd probalni a myprotein feherjet mert azt hallootam eleg jo minosegu, nem szemet. Mondjuk eddig is On-t hadznaltam de arra is hallottam mar rosszat.
-
Dicker
őstag
válasz
BÁ Nutrition #79955 üzenetére
A kettő vegyesen jó. Úgy edzed igazán az összes fajta izomrostot. Mindenképp lesz javulás.
Két hete én is belenyomtam nagyobb súlyokba (kettőt-kettő és felet) a végén, és mindig fejlődik valamennyit. Persze több nem ment, mert nem olyan gyors fejlődés ez, de érezhetően könnyebben tartottam a súlyt. Előtte meg váltogattam a lassú nyomást, sok ismétlést, és alkalmanként a nagy súlyt. Utóbbit mindig visszanézem videóról. Lehet javítani már a fogással is sokat.
Amit soha nem nyomok az egy ismétlés. Kettő az alja, de azt úgy, hogy a rúdhoz nem érhet senki, csak kísér, mert ha már csak aláteszi a két ujját levesz érzésre 20-30 kilót a terhelésből.Ez volt az utolsó próbálkozás.
Bár ez első nyomás kivételével egyet se tennék be nagy mintanyomások közé.
Ja MD-t sose szedtem. -
BÁ Nutrition
addikt
nincs ebben semmi
én 15 évig úgy edzettem hogy minden egyes melledzésen nyomtam maxot.
így jutottam el oda hogy 190be ment 2 ism(md-vel). ez volt a teteje.
egy ideje máshogy edzek, ha egyeltalán lejutok
pl tegnap kipróbáltam a legújabb bbtv-ben hallottakat by Kai Green
60 kilóval nyomtam fekve, de nem is fekvenyomásnak mondanám hanem hogy lefeküdtem, rákoncentráltam a mellemre hogy feszítsem és fel le mozgattam a súlyt, szal nem a nyomásra hanem a feszítésre koncentrálva elég lassú mozdulattal. így ment kb 5-6 ismétlés max
ami feltűnt h tök máshogy fáraszt ki, és mondjuk 5 másodperc pihenővel ismét megcsináltam ugyanannyi ismétlést, de ha mondjuk olyan állapotban vagyok mikor 160ba nyomok 5öt akkor lehet kell 5 perc is mire ismét nyomok. nem tudom h ez az új móccer jójeígy vagy sem. sokat nem vesztek vele ha kipróbálom egy pár hónapot aszt meglássuk -
Dexar007
veterán
Ez kell nektek.Igy minden vita feleslegesse valhatna.
-
Woodslave
félisten
így van 120 kg-os guggolás 10x azért minden csak nem gyenge.
hétvégén voltunk egy játszótéren a családdal, van ott egy felnőtt játszó.. kondiparknak nem mondanám sok haszontalan csípőforgató valami van. Egyiken ücsörgök, egy öregasszony meg okoskodik, hogy ilyen fiatalembernek azon a "gépen" kéne húzódzkodnia. Na mondom magamban qrva anyád de azért lenyomtam 10 húzódzkodás meg vagy 20 tolódzkodást hagy örüljön... Na ennyire látszik a heti 10 alkalom gyúrás
De azért mondta a gyerekeknek hogy ilyen ügyesek legyetek mint apátok
-
Ijk
nagyúr
válasz
HussarF #79937 üzenetére
A szabályos koncentrált edzéseket szeretem, és addig felpakolni a súlyt amíg még kontroll alatt tudom tartani teljesen és megy 8 ismétlés. Múltkor T-rudas evezést a végén 75 kilóval csináltam, de a 9-10. ismétlés már a valahogy fel tudjam rántani kategória volt. Néha van ilyen, mert nem mindig a nagy szabályosság ami eredményt hoz, érezni kell a nagyobb súlyokat is.
A genetikailag gyengét úgy értem hogy vannak olyan endo figurák, akik talán életükben nem edzettek de ha berángatnám az utcáról néhány erőgyakorlatot megcsinálna olyan súlyokkal amihez nekem évek kellettek. De nem panaszkodom, mert szerencsére soha nem voltam gyenge sem, rengeteg férfi van aki 15-20 kilós dolgokat nem tud fejmagasságba pakolni, vagy egy kanapét nem tudsz vele arrébb vinni. -
válasz
Woodslave #79943 üzenetére
Szerintem a nagy izmokhoz nagy súly kell, ez nem kérdés. Azért egyik nagy állat sem 60 kilóval guggol és nyom fekve. De azért nem egyenes az arányosság. 120 kg-s guggolás meg hasonló fekvenyomás már nem rossz, abból már lesz izom. Van akinek több, van akinek kevesebb. Ha Ijk-nak nem kell 160-al guggolni, meg 150-el fekvenyomni a nagy izmokhoz, akkor örüljön, az ízületei jobban egybe fognak maradni.
-
Woodslave
félisten
válasz
HussarF #79937 üzenetére
ja ez mindig felmerül.. qrva jó hogy ennyire nem lehet eldönteni. Van ugye az egyik véglet a csak alapgyaki de abban qrva erősnek kell lenned különben soha nem leszel izmos, meg a mostanában főleg Ben Pakulskitól olvasom hogy a végig feszítős módszer tök mindegy mi a súly.. Persze láttam már guggoló videóját aminek köze nem volt ahhoz amit mond
én csinálok egy alapgyakit nagyobb (persze relatív nem madletíve
) súllyal a kieget meg próbálom extra koncentráltan csinálni feszítve stb ahogy testépíteni kell. De a guggolást nem fogom a comb izomra koncentrálva végig feszítve stb. csinálni. Le és fel ennyi a lényeg
-
Radnix
senior tag
válasz
ACAB95 #79936 üzenetére
Teljesen jó, akkor sincs gond, ha edzés után megy be mind a 10 g. pihenőnapokon is menjen, akkor kb mindegy mikor, és hány részletben nyomod be...
(#79938) Woodslave: Mostanában én is rákaptam az archozhúzásra, mert edzőtársam mutatta, és nekem eléggé előre vannak esve a vállaim, hátha csodát tesz, és "odahúzza" a helyére, vagy legalább a tartásom javul
(sima archozhúzástól eltérő változat, mert a kiindulási helyzet azonos, de a vége egy ilyen duplabicepsz póz szerű dologban végződik, és a kötél kb a homlokvonalában van)más: Találtam otthon kb 200g leucint, most akkor elhasználjuk szépen, hogy jól megizmosodjak!
-
kolosanyi
veterán
válasz
Woodslave #79938 üzenetére
Én meg olyasmit tervezek, hogy az edzésenkénti volument lecsökkentem a béka segge alá, cserébe a frekvenciát és az intenzitást az egekbe tolom. Ez főként időtakarékosság miatt jó, napi fél órát könnyebb rászánnom most, mint rendesen, másfél órás edzéseket nyomni. Egy Pavel-féle orosz húzódzkodó program erőnövelő változata adta az ötletet most ehhez (ő meg úgyis csak azt csinálja, hogy előveszi a régi programokat, leporolja és eladja sajátként). Kíváncsi leszek az eredményre.
-
Woodslave
félisten
válasz
Woodslave #79935 üzenetére
na megtettem a kötelességem. Fekvenyomtam hétfőn, de azért guggoltam is nehogy probléma legyen.
Guggolás smolov 3. hét 1. nap. 97.5 (ami valójában rúd +80 kg mert a rúd vmi 18.5 kg.) 6x6 mint a rakéta
Fekvenyomás 2. hét 1. nap 75kg (rúd + 57.5) 6*6. Lent megállítva nyomom mellből próbálkozva tehát nem a klasszikus erőemelő módszer. (ettől függetlenül szánalom) de sima ügy volt ez is.
A 120 mp-es etapokat a végén azért kezdtem kevésnek érezni...
Utána még egy kis archoz húzás kötéllel, cubai nyomás meg döntött oldalemelés hátha a váll egészségért is tettünk valamit..
guggolás közben ordítottam madle, madle (na jó nem
)
-
30 kilóval tudsz nyomni mellről fej fölé? Ne viccelj már, egy full kezdő is megnyom annyit. 65 kg-val nyomni állva fej fölé az egy elvárható szint szerintem egy 3-5 év edzésmúlttal. Nem tudom elhinni, hogy csak ennyi menne.
A többi az más tészta. Nincs itt genetikai gyengeség, meg tudnál te is erősödni, csak teljesen máshogy kellene edzened, más edzésterv, más hozzáállás. De ha egyszer így is elég izmos vagy, akkor felesleges az ízületeidet szélsőségesen megterhelni. Kérdés, hogy ha felerősödnél, mennyivel lennél izmosabb. Szerintem nem lenne számottevő, de ki tudja.
(#79936) ACAB95
Jó. Szedjél 5 g-t pihenőn is. -
ACAB95
tag
Üdv.
Úgy jó szedem a kreatint, hogy edzés előtt 5g és edzés után 5g? Feltöltődés után vagyok... csak edzésnapokon szedem -
-Mike-
addikt
-
Dexar007
veterán
válasz
BÁ Nutrition #79926 üzenetére
Az egykezest ket kezzel..
-
kolosanyi
veterán
válasz
Az szép.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Woodslave #79917 üzenetére
Ilyenkor amikor beírjátok a súlyokat rájövök miért nem mentem erőemelő útvonalon. Genetikailag gyenge vagyok.
Military mumus 65 kilóval? 30 kilóig megyek fel rúddal és abba megy 8 ismétlés.
Guggolásnál örülök ha a 120-ba belemegy 10, de az is már a derékbaszatós határt súrolja.
Amikor csináltunk felhúzást, a 120 kilónál a 6. ismétlés után valami furcsa hányingerszerű érzés tört rám.Most mondhatnám hogy ha ráfekszek kifejezetten az erőgyakorlatokra akkor menne nagyobb súlyokkal, de mondjuk ha egy év alatt 20%-ot javulnának akkor már lehet sokat mondtam. De az ilyen 60 kilós military-tól meg 160-200 kilós guggolástól olyan messze vagyok hogy ha 100 évig edzenék 20 éves fizikummal akkor sem érném el.
-
Siobahn
csendes tag
válasz
Az nem semmi!
Én most kettő súlyzóval nyomok annyit, király.
-
Radnix
senior tag
válasz
Hát igen amikor nincsen nagyobb kénytelen az ember babasúlyokkal nyomni
-
kolosanyi
veterán
válasz
Woodslave #79917 üzenetére
Ahhoz képest, hogy 110+ kiló vagyok, nekem se az erősségem. De szépen lassan erősödök, fejlődök, szóval nincs okom panaszra. A kézállásban karhajlítás sokat dobott rajta, az tény, mielött azt elkezdtem, ilyen 20-25 kilókkal ment csak 4-5 ismétlés.
veterán
válasz
Rabbitf_24 #79922 üzenetére
1 gyerekkel is kompromisszumos, nemhogy 3-al
De nem megoldhatatlan, csak hát valamit valamiért, nálunk még kicsi így könnyű még a helyzet.
-
Tenken
őstag
válasz
Woodslave #79897 üzenetére
"Pláne egy futótól" - ezen besírok, mert idén eddig kb összesen annyit futottam mint a versenyen. Tavaly ősszel kezdtem tömegelni, azóta konkrétan futni egyáltalán nem voltam. Képen kb 85 kg lehetek. Majd 2 hónapja van diéta. 90-ről jöttem le kb 82-ig (legalacsonyabb mérésem), de itt direkt beettem előtte jó sok ch-t, hogy megszívjam magam vízzel.
Találtam amúgy egy régebbi képet is, mikor inkább voltam "futó". Kb 4 éve olyan 75 kg körül ilyen volt.Volt már, de a 2014-es 1 évvel ezelőtti kiindulás.
-
Rabbitf_24
addikt
válasz
pocokxx #79904 üzenetére
3 gyerekkel az más tészta. Nálunk még nincs, de bele se merek gondolni, hogy hogyan fogom majd megoldani az edzést meg a kaját, ha már nem csak ketten leszünk.
Kitartás, menni fognak le szépen lassan a kilók. Heti 0,5-1 megvan, akkor okés. Én is végigjártam ezt az utat, nem a levegőbe beszélek
-
Zjunior
veterán
Sziasztok!
Mit mivel érdemes egyutt edzeni?
Gondolok itt mell-tricepsz stb...
Mi az alap, és ajánlott kategória? -
kolosanyi
veterán
Ma csináltam military presst, 35 kilós kézikkel 2x5, majd 31 kilóssal 3x5. Jó volt, régen csináltam már ilyet.
-
GoTReX
őstag
Mindenki a pucoláson van rajta ezerrel,engem meg csak felb*sz a mérleg.
-
szőröscica
addikt
Mell-tricepsz volt, adta.
-
Dexar007
veterán
Az normalis szerintetek,hogy a nyugalmi pulzusom 37-(reggel) es 45-55-(nappal) között mozog? Azt talaltam a neten,hogy
kibzottedzett vagyok. -
madle
őstag
válasz
Radnix #79900 üzenetére
Én natúr edzek, annyi, hogy tavaly kihagytam a fehérjét-tápkieget is hónapokig vese problémám miatt, amit gyakorlatilag a fehérje por okozott, mert átestem a ló túloldalra vele.
Most már 3 hónapja újra betettem a kajámba, de csak napi 50g ill. szoktam enni monohidrátot mikor úgy esik, meg aminosavat komplexet ami fel van ütve Leucinnal.Régen is guggolgattam, de az nem ért semmit. Most feküdtem rá az utóbbi 2 hónapban, mert rájöttem, hogy a guggolás és guggolgatás nem ugyanaz. Hiába csinálgattam a 100kg-al szériákat, semmi.... erőltetni kezdtem és változik! Ebben találtam meg a megoldást.
Jó, a formához tegyük hozzá hogy gyerekkorom óta rendszeresen sportolok, fizikai meló meg viszonylag tiszta kaja. De nincs olyan nap hogy ne csaljak, mert hazudnék ha azt mondanám minden nap kimérem a kaját. Szimplán figyelek arra, hogy mit eszek. De van mikor rámjön és egy hétig mondjuk kiméregetem. De én szeretem a házi kosztot, meg igy is tudok figyelni és okosan kajálni.
A combom volt szakadva de nem látszik a képen, meg amugy sem, teljesen oldalt a csípőm alatt épp, ahol tapad az izom, ott szakadt le.
A kitüremkedések amiket esetleg látsz az nekem ilyen genetikai örökletes szarom. Tele vagyok lipómákkal a combomon ill. a hasamon. Ha kicsit szárazabb lennék látnál a gyomrom körül mindenhol sok sok kis csomót amik a bőröm alatt vannak. Az orvosok azt mondták erre, hogye ez van, ha zavar megcsinálják de tele leszek varrattal. Meg állításuk szerint, rám a zsír/méreganyag ezekben a csomókban rakódik le és nem egyenletesen. Vagy ilyesmi. -
Madle, Tenken: graat vazzegh, itt már mindenki kigyúrt modell alkat lesz rajtam kívül?
Sehol egy betápolt, telepi ogre... hol vagy God vazzegh?
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz
Rabbitf_24 #79868 üzenetére
Igen, enni szinte mindent eszek. 3 gyerek mellett, meg tényleg nem várhatom el a feleségemtől, hogy rám külön főzzön...
Azért a lehetőségek közül igyekszem kihozni a maximumot. (Pl. ma zúzapörkölt volt tarhonyával: minimális tarhonyát ettem, sok zúzát, meg sok csalamádét.)
Kenyeret nem tudom elhagyni... Egyszerűen nem találok semmi normális helyettesítőt. Abonett, meg puffasztott kukorica, meg hasonlók nehezen csúsznak le. De nem eszek sokat: kb. egy 70 gos szeletet egy nap (általában reggelire, és rozskenyérből.
Eszerint "mozgok", annyi különbséggel, hogy aero 6 nap - 1 nap pihenővel, hétfő, csütörtök pedig Kettlebell. (~40 perc)
Igazából 1kg / hét most is megvolt. Kalóriára figyelek. Makrókat is nézem, bár azt még nem sikerült rendesen összehozni... A következő héten sok minden kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- One mobilszolgáltatások
- Synology NAS
- Hobby elektronika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged