Hirdetés
- Friss infók a kategória legjobb ár/érték arányú táblagépével kapcsolatban
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Az ötlet jó, de milyen a kivitelezés? Teszten a Chieftec Kockája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
totron
üzenetére
Ja nem kint vagyok, csak ír recept oldalakat nézegetünk már egy ideje. :-) Azért furcsa, mert nem tűnik úgy, mintha lenne benne csont, mégis bordát írnak rá. Mondjuk valahol arrafelé kell keresni, mert a szalonna a borda alatt van emlékeim szerint és ugye bacon is meg rib is. Lehet a marhánál húsosabb is az a rész, mint a disznónál. Nincs vele nagy tapasztalatom.
Az lehet, hogy erről van szó? [link] Még sosem hallottam csont nélküli bordáról.

-
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
Én mindenféle kolbásznak meg szoktam enni a héját, boltinak is, házinak is, nem volt még gond belőle.
A bambuszrost nekem is feltűnt régebben, de szerencsére kezdenek leszokni róla, az aldis gyulai pár éve még bambuszos volt, most már nem, miközben az ára nem változott.
-
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
totron
üzenetére
Lezárja a rostokat, az olajozást követően utána a nedvesség nem tud beljebb hatolni. Szokták alkalmazni lakkozás-festés előtt is, hogy ne az anyagot igya be a fa, illetve úgy szebb, egyenletesebb lesz a felület. Milyen deszka penészedik nálad? Sok 10 éves deszkáim is vannak, de sose volt ilyen gond velük.
-
-
-
avl
senior tag
válasz
totron
üzenetére
"3 féle vitamint is erősen roncsol" erröl van szakcikk ?
en ezt ismerem (es magam is mikroban parolok zöldsegeket): [link]
"Tim Spector, Federica Amati: The other tip is to maximize the sulforaphane is to actually microwave your broccoli. You get three or four times more sulforaphane when you microwave it than when you heat it. Most people think microwaving is really unhealthy, but actually in some, cases it can be a real boon, it because it works differently. ...Broccoli, I learned that I should microwave it." -
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
Jaj, nekem pont az agyamra megy a gombos mikró, eddig mindig tekerősöm volt, csak most pár hónapja használok gombosat. Már szétszedtem, leragasztottam 15 réteg szigetelőszalaggal a kis hangszóróját, hogy halkabb legyen, de így se bírom. 2 idegszálnyira vagyok attól, hogy kitörjem a nyákból a hangszórót.

-
Ajándékok
aktív tag
válasz
totron
üzenetére
Nyersen szerintem a gyulai a legjobb. Az készen van, nem kell szárítani.
Viszont sütéshez, főzéshez nem jó, mert megkeményedik és elveszti az ízét.
Sütésre a metros finonimo vált be. Csípőset szoktam venni. Múltkor fasírtba raktam, csak az izéről vettem észre, hogy éppen a kolbászt eszem.
És nagyon olcsó is. 1kg ~ 3000ft, 4*1kg ~2200ft/kg.Szuvidálással van valakinek tapasztalata? Az érdekelne, hogy sima hűtőben tényleg hónapokig eláll-e a szuvidált hús.
-
Essejó
veterán
válasz
totron
üzenetére
De biztosan megy, pl a Cosori kukta is tud lassan főzni, és sütőben is készítheted zárt edényben vagy alufóliába csomagolva. A lényeg az alacsony hőfok 70-90 °C és a több óra.
A Crock pot viszont csak 300 W-ot fogyaszt. Komplett irodalma van a benne készíthető ételeknek, (rengeteg recept és videó a neten)
Egy példa videó a sokból. -
RandomName
senior tag
válasz
totron
üzenetére
Olyan is van. Ezért jó, hogy az öregem szakács volt. Ő vágta a konyhatechnológiát, az öregek meg hozták az ilyen régi recepteket.
Ahhoz meg nem kell juhásznak lenni, hogy igénytelen/tudatlan legyen valaki.
Technikusit végzett ismerősöm, pl azt hozta a családjából, hogy a főtt kolbász mellé a főzővízbe rakták a tojást, hogy mire a kolbász megfő, addigra jó a tojás is. Természetesen piacról származó tojást, amit csak megmostak sima vízben, semmi hypós fertőtlenítés, vagy valami.
Nem is igazán ettem náluk sem soha.... -
válasz
totron
üzenetére
A kérdés jogos, nem ismerem a cukrászpiacot én se.
A másik is aktuális, nem értem milyen megtévesztésre gondolnak, milyen logót használnak rosszul, s az hogyan téveszt meg bárkit is. A homályos fogalmazás lehet azért van, mert csak rúgni akartak egyet, de rágalmazási pert már nem szeretnének. Próbáltam az online újságot ránagyítani, de nem igazán tudom kivenni mi van ráírva. Lehet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány logójával élnek vissza, ha már velük együtt intézkednek valamit a fogyasztóvédelemhez fordulás helyett?
Ha valaki hozzájut Lidlből, lefotózhatná a topik számára.
-
Essejó
veterán
válasz
totron
üzenetére
Az ecetes édesítőszeres vonal is jó ám. Mint gyakorló diabeteszes, évek óta 3 ek 10 %-os ecet + ½ ek folyékony édesítő+ ½ liter vízzel, és 1 csipet sóval készítem a salátákat.
A kovászos uborka felöntő vizébe literenként 1 ek sót teszek, és felforralom.
Mikor felforr, elzárim alatta a gázt és egy másik edénybe kiveszek belőle kb 2 dl-t amibe beleszórok 1 kk mustármagot, 1 kk koriander magot, 1kk tarkaborsot. Mindkét levet hagyom langyosra hűlni. Közben alaposan megmosom az uborkát, és keresztben a két vége közt teljesen bevágom, a két végét nem. Az üveget (3 literes) forró mosogatószeres vízzel elmoson, több váltott forró vízzel kiöblítem és csurgóra teszem. Mikor a lé meghül, össze állítom. Az üveg aljára teszek 1 csapott ek lisztet, berakom az uborkákat, közéjük teszek megmosott kaprot, 1-2 tormalevelet, 2-3 gerezd fokhagymát és felöntöm a fűszeres és a csak sós vízzel. Aztán a konyhában nyáron elég meleg megérlelem. Átlag a harmadik napon már fogyasztható. Napra nem teszem, mert ha a lé túlmekegszik akkor az uborka megpuhul. -
-
-
válasz
totron
üzenetére
A te közlésed mennyiben más?
Az én írásom annyiban más, hogy én határozottan azt az álláspontot kényszerítem másokra, hogy mindenki azt csinál amit akar, mindenki döntsön a saját véleménye, szempontjai, preferenciái alapján
De SOHA ne döntsön más fennhangon hirdetett véleménye alapján
A világegyetem bármelyik anyagáról, részecskéiről található az interneten olyan álláspont, miszerint azt elfogyasztva, megérintve, meglátva, rágondolva káros hatások érik az embert. Így a teflonról is megtalálható negatív álláspont, itt is olvasom, hogy a teflonedényről mosogatáskor is leválnak részecskék és jajmindmeghalunk
Könyörgöm, az hogy mosogatáskor leválik pár részecske az kit zavar
Közben meg egyetlen szárítógép a mikroműanyagok milliót termeli, de az nem baj, bezzeg a teflonedény
-
válasz
totron
üzenetére
A teflonmentesség olyan, mint a vegánság. Nincs megalapozott tudományos alátámasztása annak, hogy a hús/teflon káros az egészségre, vagy nem jó, aki teflon/hús mentesen él az nem tudományos alapon teszi, hanem a saját elhatározásából.
Mindenki meghal aki hússal/teflonnal él, de az is, aki nem

Viszont nagyon nem szeretem azokat, akik a saját nézeteiket másokra akarják erőltetni

-
avl
senior tag
válasz
totron
üzenetére
miert felejtös ?
ahogy en gondolkodom: az internet koraban barki barhol barmit mondhat, azok is, akik igen sok idöt+energiat raforditottak egy kerdes megvalaszolasara es azok is, akik nem, azok is akik érek nelkül es azok is, akik vastag érdekeltséggel válaszolnak;
ismersz több (ahogy Simonyi mondta a fianak: legalabb 5 független, legalabb 3 orszagbol) független vizsgalatot, ahol ez a következtetés ? -
-
válasz
totron
üzenetére
Tavaly kezdtünk próbaképpen a paprikaültetésbe, előbbi években csak pár tő paradicsom volt a kertben. Szóval nem teljesen kezdőként vágtunk bele, de tényleg hálás téma, van sikerélménye az embernek
Elég sok kisebb-nagyobb üvegtégely erőspaprika krémet tettünk el, jópár üveggel elajándékoztunk rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak. Én csak guggolós paprikának hívom, amelyik szomszédnak adtunk, az guggolva megy el az ablakunk alatt, nehogy észrevegyük, hogy ott van és adjunk neki egy újabb üveggel
Szerencsére az idén drasztikus kertátalakítás volt, se paradicsom, se paprika, de így is még 2-3 évre el vagyunk látva paprikakrémmel, őrölt paprikával, sűrített és aszalt paradicsommal
-
válasz
totron
üzenetére
Mi nem sz@rral gurigázunk, a közepesen csípős verziót Joe's Long Cayenne paprikából csináltuk (ez kb a Haragos Pista erőssége), a csípőset Bird's Eye paprikából, a nagyon csípőset pedig Habanero és Scotch Bonnet paprikákból készítettük.
(Saját termés volt mind
)Amikor a Scotch Bonnet paprikát daraboltam, akkor a kést, amit a daraboláshoz használtam, elmosogattam, de utána az asszony azzal késsel vágta el a főttkukorica csövet és igencsak sziszegett, hogy csípős lett a kukorica

A só csak javít ezen paprikakrémek fogyaszthatóságán

-
válasz
totron
üzenetére
A technológia fejlődött, az örökség meg benne maradt a receptekben.
Érdekes gondolat, hiszen régebben a bőséges fokhagymázást is pont azért alkalmazták, hogy "bukéját" elvegyék a húsnak.
Manapság már nem főzünk állott húst, de az emberek annyira megszokták/megszerették a fokhagymás ízt, hogy rengeteg recept épül a fokhagymás ízre

-
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
+1, jók ezek a hagyományok.
A trópusokon mindig citromlével mossák le a húsokat, de végülis errefelé is előszeretettel alkalmazzák az ecetes vízben áztatást vagy akár abálást, ha kérdéses a hús.
Én annyira rákaptam, hogy sokszor már a tökéletes húsokat is áztatom kicsit ecetes vízben, lehet, hogy placebo, de talán jót tesz neki, nagyon szeretjük a savasabb ízvilágot.
-
válasz
totron
üzenetére
Amit mi most az egyszerűség kedvéért dinsztelésnek hívunk, az többféle elkészítési módot takar. Írtam a korábbi bejegyzésemben, hogy ennek a folyamatnak az a célja, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez.
Ez azt jelenti, hogy több esetben tulajdonképpen nem is dinsztelni kell a hagymát, hanem pirítani. Pl. hagymás rántotta esetében valójában nem dinsztelés történik, hanem pirítás. Ebben az esetben se vizet nem adok a karikára vágott hagymához, se a fedőt nem teszem rá a serpenyőre, pirítom míg színt nem kap. Ebben az esetben a hagyma nem esik szét, majdnem olyan lesz, mintha tészta lenne a rántottában.
Klasszikus értelemben hagymát dinsztelni olyankor szoktam, amikor pőrkölt, vagy milánói alap lesz belőle. Ebben az esetben elkezdem sütni a kis kockákra vágott hagymát a zsiradékban, amikor serceg, akkor kap egy kis vizet, amikor ez elpárolgott, akkor még pirítom tovább. Itt ugye az a cél, hogy a hagyma szövete a főzés végére teljesen essen szét, sűrítse a pörkölt szaftját.
Kacsazsírt használok a dinszteléshez, mert szerintem minden zsír és olajfajtának megvan a legcélszerűbb felhasználási módja. Pl. rántott karaj, vagy fasírt sütéshez olyan anyag kell, ami bírja a hevítést, ezért ott érdemes napraforgó, vagy repceolajat használni.
Hagyma és zöldségek dinszteléséhez, pirításához nem kell magas hőmérsékletet elviselő zsiradék, ide jó a sertés vagy kacsazsír, de pl. a sültcsirke sem igényel magas hőmérsékleten történő sütést, ide is jók a zsírok.
Marhahús sütéséhez, osso buco készítéshez meg szerintem a vaj, vagy a ghí illik.
-
-
Essejó
veterán
válasz
totron
üzenetére
Ez igaz, anno a nagymamám kézzel válogatta a vöröshagymát mielőtt vitte a piacra. Szerintem teljesen jókat rakott félre, rá is kérdeztem, hogy miért. Mert ezek kb egy hónap múlva elkezdenek belül rohadni, és őt ismerik a piacon ne szídja senki, hogy ilyet képes eladni.
Én sem veszek évtizedek óta hálós hagymát, mert a mai termelők mindent is eladnak. Kézzel átválogatom, és csak ami kőkemény azt veszem meg. Ami picit is rugalmas no pláne puha az nem kell! -
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Feldolgozott élelmiszerben valóban nem jó.
Ellenben a rezisztens keményítő nagyon is hasznos, csak az alig található pár élelmiszerben. Tulajdonképpen a növényi rostok is keményítők és csak ők képesek emésztés nélkül átjutni a gyomron és lejutni a megfelelő helyre, hogy vizet és ennivalót vigyenek a jó baktériumoknak.
[link]
Át is fogok állni a fermentált zabkására (főzés nélkül).
Mert a főzés is lebontja a rezisztens keményítőt és egyszerű (felszívódó) szénhidrát lesz belőle. -
válasz
totron
üzenetére
Felénk az volt még szokás, hogy az egész káposztát odatették főni ecetes-sós vízben. Sajnos én is attól tartok, hogy áruházban nem találok jót.
Azért reménykedtem, hátha valakinek volt már jó tapasztalata...#12594 Essejó
Köszi!
Lehet azzal teszek egy próbát, vagy elmegyünk érte a Lehet piacra(korábban itt vettük), mert ott lehet kapni több savanyúságosnál is. A többit privátban írom.
#12595 attiati
Köszönöm!
Ha megmosom/áztatom a leveleket, akkor mennyi tartósítószer marad rajtuk? -
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Fogzománcra milyen hatása van? Savasodik a cucc?
Már elsőre is időigényesnek tűnt az elkészítés

Mennyit foglalkozol 1kg cuccal úgy saccperkábé?Próbaképpen neki fogok állni.
Kell hozzá valamilyen szelepes üveg?
Mekkora űrtartalmú edényt használsz?Spejzban egyébként nincs hideg a fermentáláshoz?
Ahol eddig spejzot láttam, mindegyiket hidegen tartották (és spájznak hívták
)Esetleg annyi előnyét látom a gépi fermentálásnak, hogy nem kell hozzá só (és így a fogakat is jobban békén hagyja, illetve a fermentált ételek egyetlen egészségügyi hátránya a magas sóbevitel).
#12544Essejó
Köszi a linket.
Pont az egészségügyi hatásáról olvasok most egy könyvet és az indította el az érdeklődést. Elméletben már ismerem a folyamatot is, a kovászos kenyér is megvan.Sör, bor egyébként nem tekinthető probiotikus ételnek, pozitív egészségügyi hatása nincs, mert az alkohol kinyírja a baktériumokat az emésztőrendszerben. Ami éppen a fermentált ételek lényege.
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Azt mondod, hogy a gép ide nem jó?
Nehéz laikusként felismernem úgy, hogy még manuálisan sem csináltam.Nem biozöldséggel is végrehajtható a folyamat, ha tisztán technikailag nézzük? Hülye kérdésnek tűnik, de nem tudom, hogy a baktériumokat mennyiben befolyásolja a permet (gondolom semennyire).
Csírákkal szoktam foglalkozni, úgyhogy a lelassulás megvan. De a fermentálás 1-2 nagyságrenddel több időtöltésnek tűnik.
-
válasz
totron
üzenetére
Nem akarok OFF-olni, de nekem nem vált be az indukciós főzőlapunk.
4 éve van meg, alig várom, hogy elromoljon és másikat vegyek helyette. Valószínűleg az a baj a miénkkel, hogy egy közepes árfekvésű típus, indukciós lapból csak felsőkategóriásat szabad venni. Aki nem tud annyit rászánni, hogy felsőkategóriásat vegyen, az jobban jár egy klasszikus rezsó típusú elektromos főzőlappal, vagy ha középkategóriás indukciósat vett, akkor nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy nagyon profi edényeket vegyen rá (nem, a klasszikus bonyhádi zománcos fazék nem jó rá, akármit is mondanak a szakértők
).Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.
Ezt lehetett csökkenteni azzal, hogy sokkal vastagabb talpú edényt teszek rá. A vastag talp segített azon a problémán is, hogy a vékony talp abban a rövid időben, amíg megy az indukció, hirtelen gyorsan felmelegszik, nem alakul ki áramlás felette a folyadékben, tehát sokkal könnyebben leég az étel a vékonytalpú edényben

Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.
Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot

A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban

Szóval nem akarok senkit sem lebeszélni az indukciós főzőlap vásárlásáról, de jobban jár a vevő, ha eleve felsőkategóriás lapot vesz. Aki viszont nem tud / nem akar komoly összeget költeni a főzőlapra plusz az edénykészletre, az jobban jár a klasszikus elektromos főzőlappal

-
Beni2360
félisten
válasz
totron
üzenetére
Akkor miért nem melegszik fel annyira az edény mint pl a gázon? Képtelen pl a tej lekozmálódni ezen a föző lapon. Egy órán keresztűl forralom az egy liter tejet 45dkg cukorral és semmi let apadás, oda égés mint az a gáztűzhelyen. És úgy tapasztalom, hogy az edény az ételtől lesz meleg és nem fordítva.
-
forras2
őstag
válasz
totron
üzenetére
25A adott, külön vezetéket húztam ki neki, ráadásul 6-os vezetéket, úgy hogy villany adott, villanyszerelő vagyok
Indukciós vagy infra? Nem tudom. Utána olvasok ennek még, mi a különbség.
Én csak annyit látok, hogy égőfej vagy sima lap van a tetején
4 helyes kell, majdnem minden nap főzök, szükség van rá.
-
válasz
totron
üzenetére
Milyen mértékű vagy miből következő repedés tud így visszacsinálódni? Hány perccel az észrevétele után hatásos még a fóliázás?
Ez nem furcsa olyan számára, aki rendszeresen süt vajas/zsíros tésztával, amíg meleg a bejgli lehet formázni, mert puha a tészta, ha nem vészes a repedés, akkor elég fakanállal visszanyomkodni az oldalát.Húha, valaki nagyon bal lábbal van ma, illetve valami nagyon félre ment, nem értem a reakciódat.
Én úgy általában nem értem a te reakcióidat.
Csak most kivételesen visszaszóltam, eddig nem tettem.Általánosságban, amikor nők érdektelen bejgliversenygésekbe kezdenek, arra.
Nagyon jól teszik, legalább sütnek, ritka manapság az ilyen. -
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Wok csak akkor kap nagyobb hőt, ha adsz neki, nem?
Csak arra kellene a wok forma, hogy magasabb a fala és időnként főzésre is jó. Ilyen allin1 megoldás.
A tapadásmentes bevonatú wok pedig nem öntöttvas, ha jól értem?
Így gyakorlatilag egy magasabb falú serpenyőként használható. Minden tulajdonsága ugyanaz, mint a klasszik formájú serpenyőnek?
-
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
Nekem mindegy, hogy milyen bevonat, a mömaxos pl úgy néz ki, mintha csak feketére lenne festve. De olcsóbb volt, mint a bevonat nélküli "eredeti" wokok, én meg árérzékeny vagyok.
A teflontól se félek annyira, van egy régi Tefal serpenyőm, körömmel le lehet már kaparni a bevonatot a sérülések mentén, én még használnám, de az asszony nem engedi.
-
válasz
totron
üzenetére
Komolyan mondom, hogy fogalmam sincs arról, hogy egy bogrács esetében mi értelme lenne a beavatásnak

A boronatárcsa esetén pedig egyetlen alkalommal kell a beavatást elvégezni, az első használatba vétel előtt (hogy a gyárban rákerült, megmunkálási és rozsdagátló anyagokat leégessük róla), de utána soha többet nem kell beavatni, kiégetni.
-
-
válasz
totron
üzenetére
Ez eléggé hihetetlenül hangzik

Zománcozatlan öntöttvas bográcsomat, sütőtárcsámat mindig úgy tisztítom a sütés, főzés végén, hogy vizet engedek bele, teszek bele két marék sódert és a sóder segítségével mechanikus dörzsöléssel kitisztítom az edényeket, majd a végén alaposan lemosom.
Évente egyszer a szezon kezdetén fémtisztára átcsiszolom a belső felületüket, hogy a télen megtelepedett vakrozsda lejöjjön.
Soha az életben sem éreztem, hogy lemosás után szemcsék maradtak volna az edények belső felületén

Sóval pedig a beleégett zsírt, ételmaradékot lehet mosás előtt előzetesen eltávolítani, nem pedig a rozsdát

-
Essejó
veterán
válasz
totron
üzenetére
Azért az érdekes lenne, ha a csiszoló vászon elemei beépülnének az öntöttvas platniba, csak a kézi csiszolás nem elég hatékony. Akkor már jobb és gyorsabb eredményt kapunk fazékkefével négertárcsával lamellás vagy legyezőtárcsával
Egyébként mi a gond a kazánlemezzel? Bár nevezheted szénacél lemeznek is, egy a lényeg, hogy legyen minimum 4 mm vastag. Viszont semmiképp ne legyen horganyzott!
-
-
válasz
totron
üzenetére
Ez attól is függ, hogy szereted. Én mindig omlósra sütöm az egész csirkét, úgy szeretem, ha a hús szinte "leolvad" a csontról. Bepácolom majd kezdetben fólia alatt sül, aztán rápirítok, úgy hogy időnként locsolgatom a levével. Nekünk 4 étkezésre elég egy közepes méretű csirke, mindig serpenyőben melegítem és a köreteket variálom, hogy ne legyen unalmas.
#12219 Donki Hóte
Nagyon szívesen!
#12215 Donki Hóte
Van aki sütőben szokta megsütni és nem főzi.
-
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
Én az erős pirítást szeretem, úgy sütök szinte mindent, mintha steaket kérgeznék, 3 kW-os gázrózsa maxon.
Ettől vagy teljesen elkészül a hús pár perc alatt (vékony szelet, kockázott hús, halak), vagy már csak aránylag keveset kell utána hőkezelni (nagyobb darab húsok, csontos húsok).
Egy hátránya van, hogy füstöl, lángol és mindenhova száll/fröcsög a zsír, sokat kell takarítani utána.Ami még nagyon finom és nem sok erőfeszítés, az a bőrös kacsamell, serpenyőben alacsony-közepes lángon kb 15 perc alatt tökéletesre készül, nem is kell utána sütőbe rakni. A kisült zsírján fűszeres burgonyát/édesburgonyát szoktam sütni (kicsit párolni is kell, sört öntök alá, mikor már szépen lepirult). Addig pihen a kacsa, majd mikor kész a krumpli, újra rámelegítek a húsra egy kicsit a serpenyőben, hogy ne legyen hideg.

Legtöbbször csinálunk hozzá egy gyors vinaigrette-es salátát, vagy valami plusz zöldségköretet, az utóbbi időben pl csőben sült brokkolit:

-
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
"főzésre, áztatásra az eredetileg összetett szénhidrát is egyszeresként kezd el viselkedni."
-- erről tudsz támpontot / linket dobni? Nem találok anyagot."nem szabad, hogy átitassa a folyadék"
--- GI szempontból lehetséges, de az harmadlagos.
Az emésztés könnyítése és a fitinsav csökkentés miatt fontos áztatni, főzni.Ez utóbbit nagyon kiemelik, de közben a többi gabonának jóval magasabb a fitinsav tartalma. Amúgy ez egész komoly problémát tud okozni, hogyha valaki minden étkezésnél visz be nyers hüvelyest vagy magvakat. (tehát nem főzi, áztatja, fermentálja, csíráztatja)
Gátolja a kálcium, vas, cink felszívódást.
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Helyette mit lehet enni?
50g zab helyett bevinnék legalább 100g jó minőségű kenyeret, aminek szintén 55-ös a glikémiás indexe.
Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet. Mostantól mindig megy bele a fehérjepor és kihagyom a mazsolát. Ezek javítani fognak. Azt írják, hogy a növényi olajok is segítenek a GI-n. Szoktam bele tenni őrölt lenmagot is.
Turmix-on pedig nem is fogok gondolkodni.Zabkása állagból nem lehet engedni, kell bele a 8x-os vízmennyiség. A víz nagy részét egyébként felszívja a rost (és az útifűmaghéj). Valószínűleg nem ugyanannyira ront a glikémiás indexen a víz hozzáadása, mint az alma-almalé hasonlatban.
-
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
"edény alja bevonzza az összes keményítőt"
Nem az összes keményítőt, hanem a rezisztens típusú keményítő nagy részét. Mert azt a legnehezebb lebontani hővel, áztatással, enzimekkel. A lebomló keményítőt "feloldod" forralással és belekevered a kajába. Persze lehet, hogy a le nem bontott keményítőt is ott kavargatjuk az edényben.
A fazékból szerintem mindennek a tányérra kellene kerülni.
"egész kása téma egyébként kimondottan előnytelen, nagy a glikémiás index"
Erről még nem olvastam. Miből gondolod?
Sőt, pont a zab alacsony glikémiás indexét hangsúlyozzák.#12123cucka
A rezisztens keményítő nagyon is értékes. Abból nem csinál a szervezeted szénhidrátot.
A bélbaktériumodat tartod fenn vele. Mondhatni, ő anélkül nem tud létezni. -
attiati
veterán
válasz
totron
üzenetére
Ezt zab témát az edény típusától függetlenül indítottam.
Mindenféle edényben lerakódik valami nálam.Nálatok nem fordul elő?
Akkor valamit rosszul csinálok.
Túl magas a hő, vagy bármi?"Amit vesztesz tápértékben az a hőtől lesz, nem a letapadástól."
Arra gondoltam, hogy egy konkrét összetevő rakódik ki, például értékes keményítő. -
Beni2360
félisten
válasz
totron
üzenetére
Az első mondat végéről lemaradt a ? Jel.
Én 27 évig a saját magán szektorba dolgoztam és én se csinálnék ilyen hamisítást. Meg követlek ha félre értettél. Én is kétkedve fogadom az ismeretlen dolgokat, sok véleményt el olvastam. Az unoka húgom élelmezési analitikát tanult és dolgozik is a szakmában. De azért aki benne van a kovász témában gondolom kiszúrja.
Paprika, emlékszem a témára megy az Amerikai magos hozzá keverésére. Bevallom azóta is kétkedve veszek házi paprikát.
Mivel van 3500-t és 7500-t is ajánlat. Múlt héten kaptam állitólag 110 éves kovászból a Szabi pékségtől, egy kis adagot.
Naiv? Inkább jó hiszemü.
-
-
totron
addikt
válasz
totron
üzenetére
Nó komment. Ha szürkíteni tudsz, válaszolni is tudj már. Szerintem a közvetlen elkészítéshez tartozó gondolatok nem offok, láthatóan, mint topikgazda másként gondolod, de moderátori gombok nyomogatása helyett vedd már a másikat fórumozó számba, hadd értse az álláspontod, köszi.
-
válasz
totron
üzenetére
Miért ne vezethetnék be a gázt?
Én azt írtam, nem is vezettetnék már be...
A lehetőség adott, csak én nem akarok élni a lehetőséggel. Igazából nekem már régóta benne van a fejemben egy egységesített energia felhasználási koncepció, aminek az egyik pillére, hogy a gáznak mint energiahordozónak már régóta nincs értelme. Minden amihez kvázi energia kell az áram alapú és nem gáz...az én fejemben. Gázt nem tudok termelni...de áramot viszont többféle módon is... De kb csak azért írtam le, hogy érthető legyen a gondolatmenetem, mert ez itt nagyon off. -
Moleman
addikt
válasz
totron
üzenetére
Na igen, érdemes lenne többet foglalkoznom vele. Majd megkérdezem a mamát, hogyan csinálja, mert az csodálatos, és nagyon jó az eltarthatósága is, lezárt műanyag dobozban 9-10 hónapig is elvan a hűtőben.
Jamaikai jellegű csalamádét (escovitch) csináltam már párszor, mindig nagy sikere volt, más savanyúságot is kéne házilag készíteni.
-
balazs1956
senior tag
válasz
totron
üzenetére
Hát valahogy csak rákerül egy két csepp olaj, leves, stb. Oszt ha véletlenül rázúzom a forró fazekat, akárcsak úgy hogy pozícionálok a főzőfelület közepére, más rajta is van a lábas/fazék alján.
Nem véletlenül árulnak x-féle indukcióslap tisztítót, de legjobb lenne, ha rá sem fröccsenne.
Janusz001: Ha nagyon odaég, akkor először fém spéci pengével majd klf. vegyszerrel tisztítom,
Szeretem, ha makulátlan, de sok időbe telik.l,
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Friss infók a kategória legjobb ár/érték arányú táblagépével kapcsolatban
- PlayStation 5
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DJI topic
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Flint 2 OFF topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 32GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 - TOUCH
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

. Én a fánál maradnék, elvileg be kell olajozni valamivel, de nem tudom mivel.
Elmosás után után rögtön áttörölve majd rövid oldalon élére állítva szárítva elvileg jónak kell lennie.
A magyaroknál ez gyakran előfordul.
Nem is nagyon érzek rá késztetést.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mr.Csizmás
krizmo_