- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibicsucsu
aktív tag
Én ezt a rozs dolgot nem éreztem. Én nem érzem a kenyereimet savanyúnak, de lehet h ez egyéni ízlés dolga és én szimplán nem érzem annak. Amióta rozst is rakok bele azóta én szimplán finomabbnak érzem de nem savanykásabbnak.
Kiindulási alap nálunk a Pékműhely félbarnája. Az az egyik kedvencünk és mi nem érezzük savanykásnak. Egyszer vettem az Artizánban kamutos fehéret, na az rohadt savanykás volt. Nekem szendvicsbe tökéletes volt de a párom nem komálta.
Úgy tudom h ha nem hűtözöd, akkor nem lesz annyira savanykás és, ahogy említetted, a kevésbé hidratált kovászban is inkább a tejsav baktériumok dominálnak az ecetsavval szemben. Ezt Szabi a pék is elmondta egy interjúban és hozzátette, hogy a kovászos péksütik sűrűbb kovásszal készülnek. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
Flashback #10397 üzenetére
Korábban azért nem szerettem a kovászos péktermékeket, mert szinte mindenhol savanykásat lehetett kapni.
Mi a trükk? Hogy lehet ezt elkerülni?
Nem szabad rozst használni a kovász etetésére, csak a kezdeti időszakban amikor elindítod, figyelni kell, hogy a kovász mennyisége ne lépje túl a tészta arányában a 20%-ot, és nem szabad túlkeleszteni, mert ilyenkor az ecetsav baktériumok lesznek többségben. Péksüteményeknél érdemesebb keményebb, szinte madre állagú kovászt használni, amit úgy tudsz elérni, ha kevesebb vizet adsz a kovászhoz az etetés során. Mindig figyelni kell a tésztát, hogy ne keljen túl, mert nincs 2 egyforma kovászállapot, van amikor az én Pompim(kovászom) is fickósabb, pl. ha melegebb van, ilyenkor jobban megkel.Ezek csak az én megfigyeléseim és módszereim, biztos vannak még más praktikák is.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10393 üzenetére
Nekünk is Brikka van van mellé.
-
törölt tag
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10391 üzenetére
Nem hutozted a formakenyeret?
Mostanában nem.Nekem az alap kenyereim se savanykásak, nem szeretem, ha savanyú íz érződik a kenyereken, ezért is tudom használni a sima kenyértésztát szendvicskenyérnek is.
Korábban ezt a receptet készítettem el, nagyon bevált: Szendvicskenyér készítés kovásszalCroissant az nagyon izgatja a fantaziamat de nagyon melosnak hangzik!
Valóban melós kicsit, és nem 1 nap alatt készül, de nagyon megéri.Graef őrlöd van, jól láttam?
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10387 üzenetére
Bedagasztottam 2 kg lisztet kenyérnek, amiből leválasztottam 1kg tésztát, formáztam és egy vajjal kikent formában kisütöttem, alaposan megszoktam kenni vajjal a kelesztés előtt, és akkor is amikor kisült, nagyon jól elszívja a vajat, és nagyon finom lesz.
Egyebkent tartozol meg egy kovaszos kifli recepttel
Mostanában semmire se jut időm, de majd igyekszem pótolni, miután kikísérleteztem a megfelelő kifli receptet.
Croissant próbáltad már? Biztos ízlene a gyerkőcöknek.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Flashback #10384 üzenetére
Érdemes elkezdeni kovászolni, az alábbi linkeken találsz segítséget, hogy indulj el, de ha valami nem egyértelmű, vagy bármi kérdésed van szívesen segítek.
Kezdő kovászolóknak:
● Kovász készítés Szabival - napról napra
● Laborka
● Így neveld a kovászodat! -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Flashback #10376 üzenetére
#10376 Flashback
Köszönöm szépen!Igen saját vadkovászos.
#10377 body007
Csak hobbi, ahhoz sokat kellene még tanulni, hogy pékségem legyen.
#10378 Beni2360
Volt már szerencsém hozzá, valóban nem rossz liszt.#10379 Tibicsucsu
Köszönöm szépen!
Hallottam már jókat a Csoroszlya farmos lisztekről, de még nem volt alkalmam tesztelni őket.A rozsliszt nekem mindig ad egyfajta savanykás ízt a kenyérnek, amit nem mindig szeretek.
#10382 Tibicsucsu
Csodás kenyérke!
Én általában 20%-os kovásszal dolgozom, ami 100% hidros, 5 órás bulk után megy a hűtőbe 18-19 órára, ha később tudom kisütni, akkor vagy kevesebb kovászt használok, vagy a bulkot csökkentem. Ha pizza vagy lángos készül, akkor hamarabb bekerül a tészta a hűtőbe, és a kovász is kevesebb benne, hogy 2-3 napig ne savanyodjon meg. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
Beni2360 #10381 üzenetére
Nekem most a kovaszom negyede tk rozs, negyede tk buza es a fele kenyerliszt. A kenyerbe 10% tk rozs, 10% tk buza es 80% kenyerliszt megy legutobb 20% kovasszal. Amiota ez az uj arnyu kovaszom van es ez az irdatlan no tk lisztem azota kiserlezgetek. 30% kovasszal indultam de nagyon terult es nem emelkedett a suteskor. Cserebe a hitozeskor akkorat kelt a teszta h csak pillaztam. Es bar nem emelkedett nagyot a kenyer suteskor es nem nyilt szet, megis nagyon puha es lyukacsos lett a belseje, tobb napig jo volt, mint korabban. Lementem 25%-ra es rovidebb elso kelesztesre. Majd 20%-ra es most legutobb a kovasz hozzaadasa utan 3-3,5 oraval mar a hutoben volt a kenyer (ez korabban nalam akar 5 ora is volt 21 fokos lakasban de nemi sutos resegitessel 23-24 fokon). Legkozelebb megprobalom meg kevesebb kovasszal. Itt a 20%-os: [kép] [kép] [kép]
-
Beni2360
félisten
válasz
Tibicsucsu #10379 üzenetére
Én is az előtésztához ami 150gr abba 100gr a tk rozsliszt a tobbi bl80-s. Tenyleg jobb az ize. Amit linkeltem abba is van.
-
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #10375 üzenetére
Én most a Tüskeszentpéteri BL80-s lisztből rendeltem a malomból es egy 16 kg/7320 Ft csomagot ingyen szállítással küldtek .
Kicsit jobban oda kell figyelni mert lasabban veszi fel a vizet. De jo vele dolgozni. -
-
MrSealRD
veterán
-
perempe
veterán
Két napja vettem 70+ deka akciós (Tallér) szívsonkát (1299Ft/kg), megfőztem. Főzés előtt beáztattam két órára, leöntöttem a levét, a forrás után is leöntöttem, sótlan lett. Hogy érdemes?
-
Essejó
veterán
-
Ez elvileg a dupla indukciós felületet használja.
"Bridge" funkció -
válasz
Flashback #10367 üzenetére
Szerintem egy öntöttvas grill lap is ugyanazt tudja olcsóbban. [link]
A gond ezekkel egyébként az, hogy az indukciós lapok többsége túlmelegszik alatta és kikapcsol. Legalábbis én már kettő ilyennel találkoztam, az egyiket éppen használom. Pedig Steba, ami nem alja minőség. Állandóan túlmelegszik a vasserpenyő alatt és pihentetni kell. Ezek különállóak, a beépítettel még nem próbáltam, lehet ott nem gond.
-
Indukciós lapon való grillezéssel van tapasztalata valakinek?
Elég borsos egy ilyen lap viszont jó nagy a felülete. -
Essejó
veterán
Pár éve csináltam saját "vegetát" 5,5 kg vegyes zöldséget daraboltam fel és szárítottam napon, majd 50 fokon légkeveréses sütőben. Majd késes aprítóban nyerte el a végső formáját. Adtam a végén hozzá 10 dkg tengeri sót. Koppra befért a cucc egy 1 literes csavaros tetejű üvegbe.
A mennyiségeket ne kérdezzétrk de volt benne: sárgarépa, petrezselyem gyökér, kápia paprika, vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, karalábé, lestyán levél, paradicsom, krumpli. -
j.bravo
addikt
válasz
w.miki #10351 üzenetére
A tök sima Kotányi/Lucullus/Horváth Rozi/stb-ben a zöme benne van, ha nem is mind. Curry levél elég ritka ezekben, az édesköménymag se gyakori. Ánizs dettó.
Speckó, adott tájegységről elnevezetzt/adott fajta curry keverékben persze lehet.
Gyors gugli alapján ez elég közel van hozzá.
Hogy melyik fűszer mennyire tiszta/bio vagy potenciálisan szennyezett erős növényvédőszerrel, ez remek kérdés mert sok ezer km-re termesztik az összetevők nagy részét.
Ha a topiktársak ismernek olyan márkát, aminek megfelelőségét mondjuk egy ismert, elfogadott szervezet tanúsította, az érdekelne. -
Dejó fűszeres boltok
Köszi
-
válasz
w.miki #10351 üzenetére
Válogasd itt össze [link] Egyébként a thai fűszerkeverékben a nagy része benne van, csak a csillagánizs eléggé félreviszi az iránytól. A garam masala esetleg jobb választás lehet és azt akkor pár dologgal kell kiegészíteni.
A bolt egyébként nagyon jó és jó áraik vannak.
-
w.miki
veterán
Curry fűszerkeveréket keresek, amiben ezek az összetevők (is) benne vannak:
kurkuma, koriander, kömény, görögszéna és csilipaprika, gyömbér, fekete bors, mustármag, currylevél és édesköménymag
Ismertek hasonlót? Melyik cég fűszereit érdemes venni? -
MrSealRD
veterán
Közepesen gyors és munkaigényes, ebéd.
Dijoni durva magos mustár, sima mustár és méz adja a szósz/pác alapját. Ebbe tetszés szerint fokhagyma, bors, metélőhagyma, kömény,...stb mehet. Pici olaj, pici tej. Összekeverés után ment a tepsibe, rá a karaj szeletek. Ezután kb 1,5 órát szült 150fokon. Végül pár perc pirítás felső sütésen.
Köretnek rizs készült. Ezt meghagyom mindenki saját fantáziája számára.
-
-
Beni2360
félisten
OK túl targyaltuk.
Emlekeim szerint kb 68-69-s evekben volt a Kispesti piacon egy hús bolt ahol ki volt irva, hogy fagyasztott kiengedett hust is arulnak es azt már nem szabad lefagyadztani. Igaz olcsobban is adták.
Egy csontot sokkal könnyebb el fürészelni mint egy - 18 c fokos húst. És mint irtad nehéz meló. És fagyott husnál a szál irányu szeletelés t mikeppen latni? -
válasz
Tibicsucsu #10342 üzenetére
Öntsd egy lábosba és kezd el forralni. Be fog sűrűsödni, intenzív íze lesz, ahogy elpárolog belőle a víz A hagymákat is benne hagyhatod és akár egy botmixerrel bele is pürésítheted. Az is sűríti. A végén sokkal kevesebb, de sűrű szaftot kapsz, amit használhatsz úgy is, de felöntheted kis tejszínnel is, akkor könnyedebb lesz, ha nagyon erős az íze.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Sutottem egyben karajt ontott vas labasban kicsi borral alaontve. Most van vmi sukt hus szaft felem benne par karika szetfott hagymaval. Hogyan tudok belole jo martast csinalni? A legtobb recept surubb szafthoz van ami foleg zsiradekbol all es lehet meg piritasra hasznalni, de ez higabb. -
Janusz001
őstag
Tárcsára van valakinek csudijó tarja pác receptje?
-
válasz
Beni2360 #10338 üzenetére
Most annyira nem értelek.
A húsüzemekben is esetenként a fagyott húsokat darabolják fűrésszel, aminek pont olyan a foga, mint egy kézi fűrésznek, csak nagyobb meg drágább, mert ipari ( [link] ). Csinálhatnák a sima hús és csontfűrésszel is (pl: [link] ) csak nagyon lassú lenne. Ettől függetlenül egy húsbolt, ami mondjuk fagyott árut is feldolgoz és nem olyan nagy forgalmú, feltehetően a fűrészt veszi a 3 millás gép helyett.
Én is amikor fagyottan veszek egész húst, de átkonvertálnám szeletbe, akkor elviszem az ismerőshöz, akinek van ilyen gépe és felszeli. Ha nem lenne ilyen ismerősöm, akkor olyan kézi fűrészem lenne erre.
Mellesleg vannak olyan húsok, amit a szeletelés előtt lefagyasztanak és úgy szelik fel fűrésszel, mert nagy a csont bennük és a nem fagyottan szeletelés széttrancsírozná. Utána csomagolják külön be. Itt egy példa:
Szóval a felvetésedre, milyen lehet: simán lehet kézi fűrésszel darabolni, sőt, alapvetően azzal éri meg, ha nem nagyforgalmú húsbolt vagy. Asszem túltárgyaltuk....
-
Beni2360
félisten
válasz
body007 #10327 üzenetére
Azert 5 kg szikla kemény hust 8-10 db felé fureszelni komoly munka es nem a leg idealisabb. A hutobeni kiengedés es ott ha darabokban van szét szedve majd vissza a hűtőbe es egyenkent konyha készre darabolni es mehet zacsiba rá irva micsoda es vissza a - 18 c fokba. Ez a leg idealisabb szvsz.
-
Ez a vasfűrész nem rossz ötlet. Veszek egy új lapot - szépen letisztítom - és mehet a darabolás
Tegnap este áttettem azért a "normál" hűtőbe. Fogásra olyan volt a hús mint egy darab szikla
-
Essejó
veterán
válasz
body007 #10316 üzenetére
Elmész hentes boltba és veszel csontfűrészt, vagy barkács boltba és veszel egy novicsentó keretes vasfűrészt, hamár a barkácsban vagy akkor egy fakalapácsot is, az jó ütni a kést. Ez utóbbi tapasztalat, mikor még volt a két boxerem és barf menüjük volt 1 hétre lefagyasztva, volt, hogy a két adag egybe fagyott, és szét kellett kapni.
-
Top cat
addikt
válasz
body007 #10320 üzenetére
Egy ilyen szerkezettel biztos menne.
-
Ez a hűtőben félig kiolvasztós módszer lesz.
+ vmi bika kés és kalapács esetleg... -
válasz
krizmo_ #10315 üzenetére
Oké, h a jövőbe úgy csináljam. De most mit csináljak azzal a nagy halom hússal?
Nem szabad visszafagyasztani a húst, miután kiolvadt
Ez az állítás részben hamis. Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet állásfoglalása szerint ugyanis mindaddig tökéletesen biztonságos újra lefagyasztani a húst vagy bármilyen ételt, amíg 5 fokon vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel . Az egyetlen dolog, amely problémát okozhat, az étel íze, mivel a kiolvasztott hús állaga enyhén vizesebbé válhat. Arra viszont mindig érdemes figyelni, hogy ha a felengedett húst megfőzzük, majd még melegében bedobozolva visszatesszük a mélyhűtőbe, akkor kondenzációt idézünk elő, ami remek táptalaja a baktériumoknak. Először mindenképpen várjuk meg tehát ilyenkor, hogy kihűljön az étel.
hmmm...
-
Ha nagy okosan le fagyasztottam egyben egy jó nagy adag húst (~5 kg marha) abból, h kellene kivenni?
Vagyis elosztanám normális adagokra ha van rá mód.
Körfűrész, orrfűrész, dekopír - ilyenek vannak otthon de ha lehet akkor kevésbé koszos dologgal csinálnám -
Essejó
veterán
válasz
MrSealRD #10308 üzenetére
Kicsit túl vásároltam magunkat csülökkel húsvétra. Ezért tegnap készült füstölt csülök pékné módra. Főztem a csülköt kuktában 1 óra 20 percet, majd leengedtem a gőzt és kiraktam a csülköt egy paraszttálba, hogy hűljön. Megpucoltam 1,2 kg sütnivaló krumplit és 3 nagyobb vöröshagymát, feldaraboltam őket. Öntöttem rá kb 0,5 dl olajat ízlés szerint só, és frissen őrölt 4 színű bors ment rá , tepsiben eligazgatva, lefóliáztam (alu) ment a forró sütőbe 20 percre. Közben a csülkből kivettem a csontokat, és lebőröztem feldaraboltam, a bőrét is felvágtam csíkokra. Amikor letelt a 20 perc, levettem a tepsiről a fóliát, és hagytam még pirulni a krumplit 5 percig. Akkor kivettem a tepsit a sütőből és rápakoltam a krumplira a hús és bőr darabokat, és ment vissza a sütőbe 5 percre.
Lenyomattuk egy jó pohár behűtött Balatoni édes Rosé-val (Lidl), aztán már csak kényelmes hely kellett.😃
-
törölt tag
válasz
Essejó #10299 üzenetére
Szárazon van már, nem fog mászniNajó, lebuktam. Nemes egyszerűséggel: nincs itthon dörzsi. Aszittem, van 1, de aztán kiderült, h mégsem. Vadászni meg még nem mentem.
Volt is mindig lelkifurdalásom a kanál miatt, most még ráteszel Te is egy lapáttal, Lassan mehetek terápiára...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Google Pixel topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nintendo Switch 2
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest