Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Crvsh3R #57624 üzenetére
Azért ez annyira nem nagy szám, meg a 450 MB/s olvasási és 250 MB/s írási sebesség, manapság már több mint 2x ilyen gyors pendrive-ok / pendrive méretű külső SSD-k vannak (példák) 1 GB/s körüli tempóval, + dual interfésszel (UAB-A + USB-C) pl. az SP DS72. Ahol pl. a Kingston DataTravaler Max belseje eleve ismert, abban Toshiba / Micron TLC NAND van.
M.2 PCIe NVMe alapon meg jóval gyorsabb külső SSD-k vannak, akár 3-4 GB/s adatátviteli sebességgel (példa), vagy még ennél is gyorsabb 80 Gb/s USB4 / Thunderbolt 5 alapon (példa).
Mindegyik ilyen pendrive vagy inkább pendrive-szerű külső SSD írásterhelhetősége eleve magasabb, mint egy hagyományos pendrive-nak, amiatt nem kell aggódni.
A TBW értéket és egyéb információkat viszont nem nagyon szokták megadni a gyártók a gyárilag készre szerelt modelleknél, ha valakinek olyan kell aminél eleve ismert, akkor legjobb a belső SSD + külső ház = külső SSD megoldás, pendrive-hoz hasonló fizikai méretben M.2 SATA / PCIe NVMe alapon, aztán akkor olyan SSD-t teszt bele amilyet akar és eleve ismert lesz a TBW is. Példák: [link[, [link], [link], [link],, [videó]
-
Crvsh3R
senior tag
Tudom nem 100%-ban a klasszikus értelemben vett SSD, de van esetleg valakinek tapasztalata Lenovo Thinkplus TU203 állítólag SSD belsős pendrive-al?
Elég jónak tűnik, de nem tudom TLC-s-e, illetve mekkora TBW értéke lehet (mit bír). -
King Unique
titán
Szerinted mennyire kell komolyan venni az ilyen videókat és a készítőiket, akik többek között még azzal sincsenek tisztában, hogy pl. Windows 8 óta (kb. 13 éve!) a meghajtóoptimalizáló SSD-knél = trimmelés futtatása és erővel ki akarják kapcsoltatni manapság is?
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. ezeket célszerű átnézni, de normál esetben ezek eleve rendben vannak és csak ellenőrizni kell.
-
cibus
senior tag
ezeket érdemes megcsinálni? [link]
-
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57617 üzenetére
Igen, amíg megy addig jó. PL nekem a Patriot Burst ssd 5 éve megy hiba nélkül, pedig phison s11 van rajta, míg ugyanezzel a vezérlővel 1 óra alatt satafirm hibával elpusztult egy 960 gb verzió. Ez szerencse kérdése, előjön-e vagy nem a hiba. Mindenesetre én s11-el ssd-t nem veszek már, vettem egy dokkolót és abban nvme ssd-t teszek, mivel már azok sem drágábbak.
-
válasz
pluto1969 #57616 üzenetére
Igen, említették már ezt. Annyit látok hogy mindegyik példányom a pusztulós Phison vezérlős, azt nemtom hogy TLC vagy QLC. Van 120/240/480/960GB kapacitással több gépben. A 480/960 kapott elég sok nyúzást, sok írást nem annyira, hanem sok rebootot, néha resetet, mivel mire kialakult a jó Win98 recept...fagyások is előfordultak. Pld a 960- ason filerendszer hiba is, Win98- alól mentettem rá, de nem volt még megfelelően belőve az NTFS driver - Win11- el a 480- asról sikerült javítani a keveredést.
Itt is persze hozzáteszem hogy nekem tök mindegy mi van a belsejében, csak működjön. Nyilván befigyelhet nálam is a hiba, de eddig még bírják a strapát. -
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57615 üzenetére
Az hogy nálad az A400 jól működik, semmit nem mond. Nekem van több A400, és 3 féle vezérlő és nand-al szereltek, amit biztosan tudok. QLC és TLC vegyesen, és mind tök egyforma külsőre. Nálad jól működik az A400, de melyik fajta az a kérdés. Még olyan A400-am is van, amely Silicon motion vezérlő, és hynix TLC nandokkal van szerelve.
-
Nincsmit ! Általában segítek, ha van saját tapasztalat. Mondjuk SSD- ben csak részleges, itt is csak adatokat tudtam prezentálni, hogy nálam mit mutat egy relatíve régóta használt példány.
Valamint a nem ajánlott A400- as szériáról szoktam írogatni(a nagyobbik RyZenemben vannak), hogy nálam jól működnek.
Ugyanez az X99- ben a belépő Kingston NV2. Pedig mostanában kapott mindegyik jó sokat, meg rengeteg reboot, a retró XP/Win98/Win3.11 kísérletezés modern gépre.
Itt pld Patriot, PNY, SPCC SSD tesztek Win98 alatt Zen2- ben....legyen egy kis retró is.
-
coco2
őstag
Igen, sajnos a mai világban az ellenőrizhető részleteket szem előtt tartani egy kicsit feszült hangulatot teremt. Bocsánatot kérek érte. Feleslegesen írtam a legelején, hogy zöldfülű kérdés következik, és kéretik nagy adag nyugtatóval kezelni. Ami sok, az sok. A türelem senkitől sem várható el. Szóval sajnálom.
Egy objektív véleményt legalább kaptam @DarthSun-tól, azt külön köszönöm.
-
King Unique
titán
Nem feltétlen kell ehhez szétszedni az SSD-t, elég a megfelelő flash id tools programmal megnézni, ami kiírja a vezérlő és a NAND pontos típusát (példa).
Na meg ugye azért sem, mert a házilagos szétszerelés eleve garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma, garanciális zárjegyet kell feltépni hozzá, stb., amit vélhetően csak ezért nem akar elbukni senki...Rettentően túlbonyolítod, túlragozod a témát, amit már többen is említettek: [link], [link], [link].
Első SSD lesz, eddig egyáltalán nem használtál semmilyen SSD-t? -
coco2
őstag
válasz
King Unique #57610 üzenetére
Kifogást emelnék. Nevezett "tapasztalatok" elfelejtettek fényképet mellékelni. Valaki szétszedte, és a saját szemével megnézte, az tapasztalat. A többi inkább csak "én úgy hiszem hogy.." vélemény. Vagy túl szigorú lennék?
-
King Unique
titán
Persze hogy nem, mert ezzel a gyártók is sumákolnak és a specifikációban is van hogy "elfelejtik" feltüntetni az utólagos módosításokat, amihez ezek szerint az AI is asszisztál, de elég csak rákeresni az itteni tapasztalatokra.
Ha annyira DRAM-os 2,5" SATA SSD kell, meg lehetőleg TLC-s, akkor a konzumer típusoknál hirtelen az ADATA SU800, Crucial MX500, Samsung 870 EVO trió ugrik be, de azok mind drágábbak az átlagnál.
-
coco2
őstag
válasz
pluto1969 #57607 üzenetére
Tudom vicces dolog ilyet tenni, de beírtam chatgpt-nek "is there dram cache in the ssd wdc wds500g2b0a-00sm50", és egy szót sem szólt verzió váltásról, csak azt írta, van benne. Aztán kerestem blogokat weben, egyik sem szólt arról, hogy régi verzióban volt, újban nincs. Ha van egy szétszedett újabb verziód, tudsz róla fotókat feltölteni?
-
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #57591 üzenetére
Éltem a gyanúperrel, hogy annyi idő alatt olyan csekély használatot valami spec beállítás okozott. Mostanra már nem vagyok benne biztos. Még az SSD elektronikája érdekelne, hátha dram van a dologban. Nagyon sokat tud számítani állandóan ismételt piszlicsáré írásokban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- NVME PCIe (B key) és SATA (M key) SSD külső ház kábellel eladó, új, full alu ház
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Micron, kifogástalan, szinte új állapotú 480gb SSD! Már csak pár darab maradt!
- HP Proliant 3.5" merevlemez KERET - HDD Caddy - ProLiant DL ML G5 G6 G7
- Sas 400GB SSD-k
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest