Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ryzen 5800x
- Apple notebookok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ripper17
tag
Új kollegával pont végigszenvedtem ezt.
ha egy céges Cisco ID alatt akarsz váltani organizationt, akkor a "régi" céges organizational contactnak el kell engedni a Cisco ID-d. De van standard customer support jegy arra, ha ezt a contactot nem éred el, meg arra is ha megszünt az email fiókod és a jelszavadra se emlékszel. De tipikusan az account manageretem vagy hasonlò pozijù ember a Cisconál is hamar végigtúrja ezt.A legegyszerübb ilyen esetben regelni egy céges accountot, ha egyébként a partnersèg miatt nem szükségesek a cégnek a certjeid. Ha a partnerség miatt kérik, akkor pedig a CSCO ID-d (valójában ez "hordozza" a cert/vizsga adataid) hozzárendeled a céges CCO ID-hoz.
A cègek mindig CCO ID-t merget akarnak, de nem 1:1 a mapping, nekem is két CCO ID-hoz van ugyanaz a CSCO ID. (És a két CCO ID alatti CE kreditek együttesen is számitòdnak a CSCO ID alá)
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Valószínűleg a partnerséghez kellenek a certjeid, és követelmény egy ideje hogy céges email címet kell használni. Régen nekem is gmail-en futott minden és secondary volt az aktuális céges de át kellett állni.
Nem hiszem hogy bármi gond lenne ha lelépsz, másodlagosnak be tudod állítani a privát emailedet és azzal is hozzáférsz ha bármi gáz lenne, illetve felmondási idő alatt kilépsz a céges csoportból és akkor talán már privát emailt is használhatsz.
-
kenwood
veterán
-
FecoGee
Topikgazda
Hali!
Én pont hogy szeretek magam nulláról labort építeni. Csinálok egy topológiát és minden részletét én konfigurálom fel. Egyrészt remek gyakorlás, másrészt mindig elszúrok valamit és hibát kell keresni, amiből rengeteget szoktam tanulni. CCIE-nál is volt ilyen javaslat hogy építs fel magad nagy topológiákat mert a konfig és tshoot részre is felkészít.
Régen volt több előre gyártott TSHOOT LAB a neten. Én EVE-NG-t használok már sok éve, tuti ahhoz is találsz kész labot és feladatokat.
-
kavik
csendes tag
nem nekem címezted, de szerintem a jegyzetelés nagyon hatékony és alulértékelt tanulási módszer. persze mások vagyunk, mindenkinek magának kell megtalálni, hogy számára mi a jó, nekem ez nagyon bevált. ahogy fentebb is írtam, minden egyes kis vizsgapontot részletesen papírra kidolgoztam, bgp meg ospf több mint 20 A4-es oldal lett. volt hogy mondat közben félig angolul félig magyarul ahogy épp kijött de a lényeg hogy gyakorlatilag a kidolgozás alatt amig mindent leírtam nagy részét meg is tanultam. persze minden apró kis timer, meg parancs nem rögződött azokat célzottan memorizálni kellett.
hogy mi a sok vagy kevés, amit le kell írni azt neked kell érezni. ami új info, vagy ccna óta már elfelejtődött azt mindenképp. pl ospf volt ccna-n is, hogy link-state protocol, meg hogy mi az a flooding meg ilyen alap koncepciókat azt én pl nem írtam le mert minek.
a kidolgozás lényege számomra egyrészt hogy már közben is tanulom azáltal hogy leírom, másrészt amikor végeztem, akkor nem kell a könyvben keresgélni a dolgokat, megint átszűrni hogy mi a lényeges, hanem fogom a jegyzetem és csak azt kell olvasnom. hozzáteszem ez a könyv nekem brutális volt, nem olyan mint a régi ccna ami majdnem csak olvasmányos, ez nagyon sűrű és száraz, szinte minden fontos benne.
-
kavik
csendes tag
konkrétan a könyv egyszeri elolvasása után elkezdtem papírra kidolgozni minden egyes kis exam topicot, majd utána CBT alapján kiegészítettem. a python és az automation téma teljesen ismeretlen volt számomra és több vizsgaponthoz kb semmi értelmeset nem tudtam jegyzetelni, netconf, restconf, rest api dolgok meg egyszerűen nem álltak össze a könyv alapján. a rest api security-ről ami meg külön vizsgapont a security-n belül talán nincs is szó a könyvben.
a klasszikus layer 2 és 3 pontoknál pedig amit konkrétan írnak azt mindet kidolgoztam. ezekben a könyv szerintem bőven elég, a bgp-t meg az eigrp-t talán túl is tolták.magára a vizsgára értettem a review videokat, csak kíváncsiságból pont hogy ezeket ki hogyan érezte mennyire elég a könyv, és milyen más forrásokat használtak. jellemzően kb könyv + CBT + boson exsim amit mindenki ajánlott, meg Kevin Wallace (kwtrain) encor kurzusát, ez utóbbiba csak belenéztem, valahogy nekem nem jött be a stílusa így eleresztettem hamar. (linkedin learningnek free trial lehetősége alatt volt lehetőség rá lehet még most is működik)
még eszembe jutott közben Jeff Kish CBT trainer youtube channelje (KishSquared néven), sd-wan, sd-access, lisp és vxlan témákat az ő videoi alapján tudtam megemészteni.
2022 őszen kezdtem el célzottan tanulni a vizsgára, csak úgy alakult hogy 1 hónap után abba kellett hagynom és idén februárban folytattam. 2022ben még csak a klasszikus multiple-choice és drag&drop típus kérdések voltak a vizsgán, januártól már tényleges konfigolás is volt, illetve volt olyan multiple-choice kérdés ahol előre elrontott konfigból kellett kiolvasni hogy mi a gond, azaz pár show command kellett cli-ben.
ha ez esetleg új info akkor itt a link, 2022. júliusi a cikk, de 2 kolléga is vizsgázott még év végén és nekik még nem volt ilyen feladat. viszont idei beszámolók alapján már tudtam hogy mire készüljek.[ Szerkesztve ]
-
kavik
csendes tag
Szia,
1 hónapja voltam, OCG és CBT Nuggets volt a fő felkészülési anyagom, INE nekem is túl deep volt, illetve ahol kevésnek éreztem a könyvet ott whitepaper-eket keresgéltem. Könyvben vannak hibák ez tény, de annyira nem vészes hogy ne lehessen használni, valamint ciscobook honlapján megtalálható a javítás. Amiben a vizsga után kevésnek éreztem a könyvet az python és főleg az API-k, illetve az SD cuccokhoz olvasgattam sok cisco guide-ot így utólag látva az is hasznos volt. Vizsga elött nagyon sok review videot nézegettem, BOSON practice examet szinte mindenki ajánlotta, ha van hozzáférésed vagy nem sajnálod rá a pénzt akkor az hasznos lehet, márcsak azért is mert minden kérdésnél a jó és rossz választ is elmagyarázzák és hivatkozások is vannak whitepaper-ekre. de ez nem személyes tapasztalat, csak a videok alapján mondom.
Amire érdemes figyelni, hogy januártól van tényleges lab, nekem talán 3-4 is volt, nem volt vészes de érdemes tényleg felkészülni rá hogy ne menjen el sok idő vele.
Szept 20 után már új exam topic lesz, pár pontban van eltérés, érdemes arra is figyelni.
-
tusi_
addikt
Ohh. Volt vmi korabban is, hogy egybol mehettel CCIE-re, de ez tenyleg uj. Na, latjatok, ha megis kene, akkor 2 vizsgaval ugyanott vagyok ahol most.
Ugyan kifizetne a ceg a vizsgat, de vhogy nem erzem ugy mostanaban, hogy nekem penzhez kene juttatnom a Ciscot[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Nem volt az en vilagom. Volt vagy 300 ugyfelunk es a legtobb esetben csak TAC Casek nyitogatasa volt.
A bibor sziv egy amerikai kituntetes a batorsagert, de kb semmi mast nem kapsz melle, se lovet, se lakast, csak disznek jo. Szamomra ilyen a a Cisco vizsga is.
eat, sleep, play, replay
-
Ripper17
tag
köszi @FecoGee!
@Yeffy: wifi design még az utolsó barcelonai live!on, meg utána rögtön wifi tshoot, utolsó előtti napon voltam, mint hogy megszűnt az a vizsga. ezek konvertálódtak jól az új specializációkra, taktikai vizsgázás volt ezekhez csak a Cisco Learninges elearningen átpörgettem ami volt anyag + rutin, akkoriban éveken át sok Cisco és másfajta wifis projektem volt, large scale is. (plusz én egyébként rádiós híradástechnikát-távközlést végeztem, a rádiós része ami a többségen kifog a Wifi témákban vagy mondjuk optikai hírközlésben, az álmomból is ) -
Ripper17
tag
szerintem másképp nem tudná ezt a cisco se, ha nem csak a "bedumpolt" tudást akarja nézni. gyakorlati tapasztalat nélkül szerintem ezt a vizsgát borzasztó nehéz megugrani. értsd: legalább a napi üzemeltetésben egy show run-ban már láttad, vagy tudod, hogy az a típusú "szűrés" az inbound vagy outbound - ezzel mondjuk a válaszlehetőségek felét már kilőtted.
esetleg ugye a jó öreg BGP-s kérdés, ahol ingress/egress routingot akarsz befolyásolni, és mi a "best" opciód erre egy konkrét esetben, megadott BGP tábla esetén. ezekhez kell tudni a gyakorlatban, mi a best practice, és két, azonosan jó megoldás közül melyik a szeb/jobb... (a vizsgában volt _inbound_ AS path prepend opció is, életemben nem láttam még hogy valaki local pref helyett ütött volna ilyet... )
Amit én régen se értettem a Cisconál (a régi CCNP vizsgákból jópárat lastminute tettem le, ami konvertálható most specializationre), hogy évek óta megy egy adott kódú vizsga, de a kérdések 10-15%a így is értelmezhetetlen, angolul se értelmes, és a válaszok jó része is ilyen félmondat, nincs befejezve
Furcsa amúgy, mennyire kerüli az EIGRP-t is a Cisco, az ENCOR vizsgában is csak "compare to OSPF" szinten van. Míg az OSPF-et állítom, az ENARSI vizsgában sem tudják nagyobb mélységekben kérdezni.
Én úgy voltam vele, hogy nem a "nyáron nyaralós" típus vagyok, de a munkahelyen eléggé uborkaszezon van, akár neki is mehetnék ennek. Amin nagyon meglepődött cimborám is, hogy mennyire alacsony szekció százalékokkal is meglett a vizsga. -
tusi_
addikt
En eloszor mindig a lab ban nezem meg az uj ios-t, hogy van-e vmi alap bugja, mint snmp, cdp.... akarmi, ami csak ugy jon.
Ha ez okay, akkor megy egy telephelyen produktivba, hogy mi van terheles alatt. Volt egy korabbi, megint csak IPDT miatti BUG, ami csak akkor jott ki, amikor tele volt a switch endpointokkal es 100% lett a cpu load.
Ha ez okay, akkor kimegy meg masik 2-3 uzletbe..
Utana megy tomegesen ki a tobbi 1040 telephelyen.
Murphy torvenye szerint, az elso 5 rolloutnal semmi hiba nem volt, aztan jott dogivel.....
Ugye az E3 azt jelenti, hogy a 3. BUG fix ciscotol, az E6 pl a 6. javito csomag. Velemenyem szerint ezek inkabb ujabb BUG csomagok, de hagyjuk meg cisconak a magyarazatot.
ergo, mindig a leguotubbit kell felrakni.( Ehhez hozzatartozik, hogy a 7.E4 nel csuszott be a BUG, hogy az IPDT aktiv es BAD_ADDRESSEK keletkeznek, de ezt javitottak az E6 ban. Ez ciscotol szarmazo "titkos" info. )
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Nem, egy multinacionalis ceg. Biztos ismered is
Mai termeny. 2 Telephelyen core switchek nem jottek vissza. Felhivtam az ottani fonokoket, es egyesevel inditottuk a switcheket. U1, majd U2.... Igy feljonnek szepen, viszont az egyik ugyan elerheto volt tavolrol, de mintha a routing nem ment volna rendesen, osszes eszkoz a switchen pingelheto L2 ben, de kivolrol nem.
Ujabb reboot a corerra es megy minden. Hanyadek amit cisco muvel mostanaban. Allitolag az SDM templetet kell atallitani lanbase routingra. De akkor a 80% miert problemamenetes??Uj vendor utan nezunk
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Masok mondjak, hogy ugyanez van a tobbi gyartoval is. Ezekkel nincs tapasztalatom, tehat csak "hallottam"
Ne add fel emmiatt, en csak egy megkeseredett oregember vagyok, aki akkor csoppent bele a cisco vilagaba, amikor sokkal kevesebb volt a hiba, egy IOS 5-10Mb volt, alap funkciokkal, de atom stabilan ment. Voltak 10 eves uptimes switcheink (IOS update minek? )
Ma mar mindent beleraknak, amit a felhasznalok 2% igenyel, de benne van. Igaz, hogy nem mukodik rendesen, de benne van
Kitartas. Ha kezdo vagy, kelleni fog a cert, hajra...
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Ciscos topikban vagyok, ha rosszat mondanek, joggal bannolnanak trollkodasert.
Tobben ismernek itt engem evek ota es tudjak, milyen lelkesedessel tanultam anno es vagtam bele a networkingbe.
Ez koszonhetoen a sok csalodasnak es a rengeteg elpocsekolt idonek, amit a BUG keresesekkel es azok bizonyitasaval a cisco fele eltoltottem, belefasultam. En is akartam menni tovabb, ahogy Feco csinalta, de mara mar gyomorideget kapok, ha a cisco szot hallom. A managereink jo kapcsolatot apolnak a ciscos managerekkel es nem akarnak mas gyartot, tehat vagy uszok az arral es pancsikolok a langyos pisiben, vagy kozel az 50 hez melohelyet valtok. En az elso mellett dontottemDolgozom vele, de szeretni mar szvsz sosem fogom.
eat, sleep, play, replay
-
crok
Topikgazda
Hát pedig a device date mint epoch idő az tűpontosan 2022 Június 25 21:12:54.751 GMT. A szerver ideje nincs esetleg elmászva? Nem azt írja itt timestamp-ként mert a Smart lic. szervertől jött? On-Premise Satelite server-t használtok? Az új token felesleges volt egyébként, kiv. persze ha tényleg a szerver ideje a rossz, akkor ráadásul a token is rossz lesz.
-
crok
Topikgazda
Ő az én igaz szuperhősöm A resolve-ra nem tudom mi mást találnék ki.. de jobb, mint a feszítőfa protokoll.. meg mostmár van IP a domain-hez.. remélem valaki elírt egy Ansible playbook-ot.. én úgy röhögnék Egyébként a domain-ek ezért lehettek eladóak. Meg ez is egy érdekes szál, hogy mennyi sideeffect van/volt most emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
Névszerverek nem oldják fel a facebook.com-ot, messenger.com-ot, egyebeket, www-vel se, nslookup megmondja azonnal ha megnézed. Elvileg a facebook.com akár meg is vásárolható most, az előbb láttam egy pár screenshot-ot hogy elvileg nem foglalt domain.. pletykák szerint egy kínai srác okoskodott.. meglátjuk mennyi igaz belőle.. mindenesetre az nslookup nem hazudik, egyik nagy public DNS szolgáltató se oldja fel, de végignéztem egy csomó szolgáltatóit is.. egyik se
-
kenwood
veterán
A Udemy teljesen decentralizalt, akar te is tolthetnel fel sajat kurzust, igy a kerdesedre nem letezik pontos valasz. ENCOR szemszogbol eleg gyenge. Ez az elso native english kurzus, az indiaikat pedig en nem tudom megnezni. Semmi bajom nincs az indaiai emberekkel, tobb tok jofej, vagy nalam 100x intelligensebb kollegam is van, de azt az akcentust en nem tudom orakon at tanulasra hasznalni.
CCNa-re teljesen jo a Udemy. Bombal es Anderson kurzusa boven eleg az ocg melle.En letoltam az INE-t, de abban sajnos nagyon sok outdated,vagy ccie szintu video is van. Ha szeretnel jo mernok lenni, akkor a legjobb forras, ha csak a vizsgara keszulesz, akkor atvertek, mert eselyed nincs a 150 orabol azt a 40-50-et kiborgaraszni, ami az ENCORhoz kell.
Csak az EIGRP 8 ora, mikozben a vizsgan egy, max. 2 alap kerdes varhato.A Pluralsightos is egy atcimkezett regi ccnp. Rengeteg troubleshootinggal, ami nincs az encoron, es rengeteg hianyzo temaval, ami pedig van.
[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
tusi_
addikt
-
zsolti.22
senior tag
-
-
Cyber_Bird
senior tag
Szerintem minden multinal ez megy, nem csak magyarorszagon.
Kapod az apro kis emelgeteseket es ha van szabad pozicio, szeret a managered, jol dolgozol, es szerencsed van akkor tudsz feljebb lepni es talan tobbet is keresni, de nem hatalmas osszegekkel, hanem szepen aprankent.
Ha nagyot akarsz ugrani, akkor munkahelyet is kell valtani, ez sajnos ilyen, nem veletlen mondogatjak ezt a 3 event valtas dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
Ripper17
tag
Nekem semmi bajom nincs az OCG-vel, ezek a panaszok (type, meg majd hogy néhány vizsgakérdés nem tiszta) minden ilyen váltásnál ott voltak.
hivatalos online kurzus alatt nem tudom mit ért @kenwood, én hozzánézem amit Ciscos all-in elearning accountal elérek és szerintem gyenge minöségü, pongyola az ENCOR. Sorvezetönek jó... -
FecoGee
Topikgazda
Nem tudom mennyire mérvadó, én sok éve csináltam már a CCNP-t. Én azt mondanám hogy az OCG legyen az alapod, és ha valamit nem értesz vagy mélyebb ismeretekre van szükség akkor videok/doksik. Könnyű abba a hibába esni, hogy túl sok anyagot nézel és elveszel a részletekben.
-
Yeffy
veterán
akkor/addig mast kerdeznek, uj Udemy course kombo a CCNP-hez ajanlott? eleg jo akcio van ra. ezeknel fix oktato van, vagy verzionkent massal vettek fel? korabban volt itt par oktato, akit ajanlottatok tobben is, azert kerdezem.
ha nem/ezen kivul mit erdemes meg esetleg meghallgatni/reszt venni? termeszetesen OCG utan ertem.
valahol olvastam pl h a Pluralsightnak is vannak jo kurzusai, oket csak hallomasbol ismerem.[ Szerkesztve ]
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
Ripper17
tag
Linkedin csoportokban lattam mar 1-2 kulfoldi vizsgazot ENCORbol, ok foleg lejart CCNP R&S-esek. leginkabb ugy latom a DevNet irany szolt most nagyot. Kivancsi lennek melyik vizsgak most a legnepszerubbek.
szerintem itthon kb mindenki az elozo rendszerbol athozasra gyurt ra, en is WIDESIGN+WITSHOOT december+februarban. aztan COVID, online vizsgat meg a ceg nem tudja téríteni. korabbrol amugy is valtas utan voltam CCNAbol es hat volt par "mire gondolt a kolto?" tipusu, nem tul kiforrott kerdes.
-
Ripper17
tag
De, az.
A klasszikus R&S témakörök szerintem nem sokat változtak, én most pont az ENCOR-ra tanulok a cert guideból és nincs sok meglepetés ezen a téren. Ugyanez a korábbi CCNA-n is, arra is simán fel tudtam készülni az eggyel korábbi cert guideból. Anno azt összenéztem, +/- 5% volt a fejezetek közti különség, a maradék szinte 1:1 ugyanaz volt, csak más sorrendben. A Cisco évek óta hivatkozik arra, hogy átállnak teljesen e-learningre, de elég sok szakemberüknek/szerzőjüknek jó biznisz az offline világ és hogy 3-4 évente szinte ugyanazt kiadhatják újra. Persze ez nem Cisco specifikus, más szakmai műveknél is ez van.
@rihovszky: érdemes összenézni a témaköröket (tartalomjegyzék) a régi és az új cert guideoknál. Cisco Press oldalon ezeket tuti eléred. Kétlem, hogy sok különbség lenne a lefedett témakörökben.
Más kérdés érdemes-e ezzel szisztematikusan foglalkozni, ha amúgy vizsgázni nem akarsz - ezzel kb. a beleölt munkaóráid piaci értékét részben ki is dobod... -
tutitibi
senior tag
Sziasztok!
Én egy OKJ képzés keretében végeztem el 2 évvel ezelőtt az alábbi képzéseket:
RS4: CCNA RS Connecting Networks
RS3: CCNA RS Scaling Networks
RS2: CCNA RS Introducing to Networks
RS1: CCNA RS Routing and Switching EssentialsNem a Cisco vizsgát tettük le , hanem az oktató intézmény által kadott egyedi vizsgasoror feladatokat. De azt 95% felett sikerült megoldani.
Sajnos nem is vettünk át egyes témakörökből minden egyes chaptert pl. az RS3-ból és RS4-ből Nem vettük a Frame Relay-t pl...vagy a feszítőfa protokollt sem...A kérdésem az, hogy a munkahelyemen ahol egy kész vállalati hálózat van, ahogy a nagy könyvben meg van írva ott ezekből nem mindent kell használni mert van olyat, amit én nem változtathatok meg csak aki felettem áll. Mondjuk úgy a switchek nekem jutnak , a routereket már nehezen "adják oda" ... De szeretnék olyan poziciót majd a hálózat nagyobb részét is rámbízhatják.
Én szeretnék letenni egy Cisco vizsgát, az alapot ami ezt a 4 fejezet felöleli. Tudom már más ok az elnevezések és mások a fejezetek is de a tananyag azért marad egy ideig ugyanaz vagy kiegészült.
A kérdés, hogy itt kéne átnéznem, beszereznem egy Cisco hálózatos vizsgához, ami a legelső lenne ???Ja, és mibe kerül ez nekem pénzben ?
Köszi -
FecoGee
Topikgazda
Azért mert olyan mint egy “kalandjáték könyv”. Az előző válaszra épülnek a következő lehetőségek. Tehát ha pl. az első kérdésre beklikkelsz valamit akkor az alapján jön a következő kérdés. Ez eleve nehezíti mert minden kombinációt ki kellene lopni. Itt nincs konfig csak kattogatás, ez is vue vizsga mint amit jól ismerünk. Csak CCDE Practical a neve. És ha jól emlékszem négy feladat van a vizsgán, tehát rengeteg lehetőség van. Ami még másképp működik hogy kb. 3-4 havonta van egy vizsga, tehát nem lehet menni annyiszor mint CCIE-ra. Illetve jóval kevesebb a jelentkező is. Itthon pl. ha jól tudom mindösszesen 1 CCDE van.
-
suomalainen
tag
A mostani CCIE-vel kapcsolatban eléggé vegyes érzéseim vannak. Egyrészt kellett a váltás, mert a v5 utolsó fél-egy évében már ment vizsgázni az utolsó kecskepásztor is Budzsumburából és szeneslapáttal hányták ki a CCIE-kat. Most az más kérdés, hogy 2 év múlva mennyi lesz a lejárt CCIE.
Ha most sikeresen vizsgázol a CCIE labon, az tényleg egy szinvonal, csak a topicok lettek szerteágazóbbak, főleg a design és az automatizálás miatt. Az utóbbival vannak személy szerint gondjaim: én azt látom, hogy nincs ez még kiforrva annyira, hogy belekerüljön egy laborba. Egy korábbi Cisco vizsgánál a CLI-on belül maradtunk és ez azért nagy könnyebbség volt. -
suomalainen
tag
Úgy értem, hogy az ENCOR, noha hasznos alapokat ad és korszerű témákat érint, már nem nyújt korántsem olyan eladható tudást, mint egy korábbi CCNP R&S. Már 5-6 éve sem fedte le a CCNP a network engineering összes területét, de még versenyképes lehettél ezzel a tudással. Ahogy én ma látom, az elmúlt pár évben valami hihetetlenül sokat változott a piac, a customerek igénye, a networkhöz kapcsolódó technológiák, berobbant a cloud, ami átrajzolta a szolgáltatások kínálatát. Ehhez képest az ENCOR, noha nagyon logikusan felépített anyagról van szó, szerintem piaci szempontból nagyon nehezen eladható. Ami ma eladhatóbb tudást ad, az az SP, a SEC és a DC, főleg ACI. Ha ma szeretnék elkezdeni networközni, nyilván az ENCOR-ral kezdeném, de vizsgázni, vagy egy csapásiránynak kijelölni már biztos nem tenném. A CCIE Enterprise meg szerintem teljesen felejtős. Kőkeményen SD-WAN, design és automatizálás, viszont hatalmas szakadék van a ENCOR követelmény és a CCIE lab között. Akkor már inkább külön egy DEVASC, DEVAUTO, valamint egy SD-WAN300, ENSDWI, ENSLD.
[ Szerkesztve ]
-
@tco@
aktív tag
Vagy lelép valaki és kiderül, hogy adott technológiához csak ő értett (könyörgés HR által egy SAP-os kollégának egyik előző helyemen->másfélszeres pénzzel vették vissza pár héten belül), vagy félig le van beszélve a "kisfőnökkel" hogy ez nem rajta múlik, de szívesen látja fél év múlva, ha letelt a szerződésben leírt időszak (sok helyen van ilyen) <kacsint kacsint>.
-
Cyber_Bird
senior tag
Hat ez nem feltetlen az, amerre halad a szakmank.
De minek fizessunk valakinek 10 napnyi munkat, hogy betoljon parszaz routerbe egy konfigot, amikor egy script megcsinala 35 perc alatt.
Az peldanak a valosaghoz semmi koze, es teremeszetesen nem a munkahelyemrol vettem es nyilvan nem a 10 napos megoldast csinaltuk -
FecoGee
Topikgazda
-
-
kenwood
veterán
A legtobb ceg ugy van vele, hogy a diplomasok kozott is van hulye, meg az a kozepfokuak kozott is.
Ez mar az allasinterjun jo esellyel kiderul, igy aki megteheti, be se hivja a kozepfokuakat, hogy kevesebbet kelljen valogatni.
Igazabol az egyetlen oka, hogy komolyabb halozati pozicional egyaltalan szoba johet valaki diploma nelkul, a munkaerohiany.Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
szallasi007
őstag
Hát ez a diploma dolog már itthon is kamu szagú. Egyre több vezető panaszkodik hogy xy embernek azért van diploma a kezében mert be tudott seggelni több ezer oldalt de szakmai hozzáértése kb 0 és nem egy főnök van aki diplomával a zsebében egy fütyi.
A fizetést meg a szakmai tudásod határozza meg ha nem multihoz mész és nem restek képezni akkor nekik is megéri hogy egy jó szakember dolgozzon a cégben.
Azért ma havi 500 nettóból elég szépen el lehet élni, aki nem tud ennyiből és nem egyedül tart el egy 4 fős családot az azért csúnyán költ mindenre szerintem. -
soma314
tag
A laborvizsgádat egy script értékeli ki alap esetben. Nekem már másnak fél ötkor megjött a score report (az emberi munkát ezért is kizárhatjuk).
Sajnos a script-el értékelés nem mindig tökéletes (pl, ha valaki bekapcsolva felejti a debuging-ot az meg tudja állítólag alaposan zavarni). Ugye maga az emulált környezet az IOL image-ek működése sem hibamentes. Nekem is kellett a TS alatt L2-es image-eket újraindítani. Ezt a script nem fogja megtenni.
Ezért ha a vizsgád értékelése nagyon közel volt a sikereshez, akkor "kérheted" a reread-et. Amikor egy hozzáértő proktor is megnézi a dolgot.
Erre a score report kézhezvételétől kapott, ha jól emlékszem 15 napod van kérni. Viszont ezzel 19-re húzol lapot: a reread költsége (RS-nél) további 1000 dollár és csak abban az esetben kaopd vissza, ha a reread eredménye az, hogy fail-ről pass-re változtatja az eredményed.
Nekem okozott pár álmatlan éjszakát, hogy megkérjem-e? Fejben sokszor végigjátszottam mit hogyan konfiguráltam, az jó lehet-e, mit ronthattam el? A score report-ot is próbáltam kielemezni, mert nem kapsz konkrétumokat. Nálam annyit lehetett tudni, hogy a TS passes, a DIAG passed, a konfig nem sikerült a script szerint és %-okat adnak meg L2, L3, VPN, Security, Services technológia bontásban. Kb tudod miből hány feladat volt, de arra már nem emlékszel, hogy melyik hány pontos lehetett. Azt sem tudni mennyi kell, hogy sikerüljön. Állítólag attól függ mennyire nehéz volt az adott konfigurációs / ts / diag labor. Annyit adnak meg, ha jól emlékszem, hogy a minimum érték 50-70% között van.
Én a TS és a DIAG esetében biztos voltam, hogy magas eredményem lett (mint a 10 hibajegy meglett, ellenőrizve), a diagnál "összeállt a puzzle", a konfiguráció 25 alfeladatból áll, amiket egyenként értékelnek vagy megkapod az adott feladatra adható 2-3-4 pontot vagy nem kapsz egyet sem. Én 24-et tudtam befejezni és menet közben tesztelgettem amit lehetett, de az overall végleges tesztre nem volt időm. Viszont a %-os értékelés alapján erős volt a gyanúm arra, hogy az egyik multilayer switch-el érintett több dolog is sikertelenre lett értékelve pedig sikeresen teszteltem. Lehet azt a switch-et kellett volna a script lefuttatása előtt újraindítani.
Ugyanakkor a szigorú értékelés miatt nem lehetsz biztos abban, hogy nem gépeltél el-e mondjuk pl router-id-t, egy named ACL-t, egy vlan nevet, egy crypto map nevet, egy host nevet... amitől még minden remekül megy minden, de a feladat 0 pontot kap, mert követelmény volt, hogy ez vagy az a névkonvenciót tartsad be.
Szóval 1000 dollárt mintha feltennél a lovira egy ismeretlen lóra. Ráadásul a neten mindenfélét lehetett olvasni. Volt ahol azt írták 300:1 a statisztika, de az még abból az időből volt, amikor igazi hardvereken ment a laborvizsga. Általában azt mondják és én is ezt követtem volna, hogy inkább tedd félre a pénzt a következőre, mert ha most olyan közel jártál, hogy felajánlották a reread lehetőségét, akkor a következőre szinte biztos sikerülni fog.
Én is úgy terveztem, hogy még december elején elmegyek újrázni.
Csakhogy február végén változik a rendszer ezért egész egyszerűen nem volt szabad időpont Brüsszelbe, sőt máshova sem. A reread-et pedig csak 15 napig kérheted.
Mondhatni utolsó szalmaszál volt a dolog. (Később lett időpont, és foglaltam is egyet febr 6-re Feltham-be, szerencsére még le is tudtam mondani.)Ja és még annyi, hogy 3 hétig tart mire megtudod mi a reread eredménye. Kétféle lehet vagy PASS lesz a vizsgád vagy marad FAIL, semmi több infót nem kapsz.
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
-
Cyber_Bird
senior tag
10 eve vagyok networkingben, bar az elso par evben nem csak networkinggel foglalkoztam, ami miatt azert nagyon szerencsesnek erzem magam.
Az okokrol nem tudok biztosat mondani.
Talan leginkabb a day-to-day ami unalmassa, monotonna vallt.Nem erzem mar azt a vagyat arra, hogy tanuljak mint regen. Talan mert latom, hogy sok helyen ugyanugy megy a business, fuggetlenul a technologiatol, es bar mindenhol toljak a CI-t, igazan nincs rahatasom technikai emberkent a dolgokra.
Eloszor attol feltem, hogy belolem halt ki a tudasvagy, de rengeteg mas tema most is erdekel, ugyhogy inkabb csak az iparagi cegekben csalodtam talan, es nem latom az iranyt.
Jelenleg azt valoszinusitem, hogy az IT-n belul valtani fogok, megpedig a security ( etical hacking,SE, enterprise security) iranyba. Valoszinuleg kevesebbet fogok kapni, de szerintem egy ket even belul mar tobbet kaphatok mint most, szimplan csak azert mert lelkesebb leszek es otthon is
folytatom a tanulast.
aztan lehet talalok egy olyan ceget ami
megfog es megis maradok networking vonalon
Na ez is osszedobott lett, de talan atjott amite gondoltam[ Szerkesztve ]
-
soma314
tag
a 2-14 egy régi módszer arra, hogy bizonyos parancsokat, parancs csoportokat hozzárendelj user-ekhez. Van egy mérnök, aki mondjuk a vlan-okért, spanning tree-ért felel. Neki kell egy account, amivel minden érintett eszközön lekérdezheti állithatja ezeket. Van aki az IGP-kért fele, kell az OSPF, EIGRP... amit használnak. Van aki a BGP-ért....
A parancsokat az érintett eszközökön különböző szintekhez rendeled:
mondjuk 5 a vlan-es kollegák eszközgyűjteménye, ő már nem fér hozzá a routing prancsokhoz egyáltalán, 6 az IGB-seké, nekik kellenek az 5 -ösök parancsai is )hibaelháitáshoz pl.), de nem kell turkálniuk a BGP-ben, 7-es a BGP-sek parancstára...MIndezt template-be kell rendezni és minden eszközön egységesen használni.
Lehet eröltetett a példa, de eröltetett ez a módszer is ezért sem divat már a használata.
Sokkal elegánsabb a parser view, de az is rosszul skálázható.A profi megoldás a AAA szerver második A betűje az authorization. A szerveren az egyes userekhez konkrétan meg lehet adni milyen parancsokat használhatnak. És ezt nem kell eszközönként egyenként csinálni.
-
soma314
tag
Nagy pofám az van, hogy a koponyám az lenne de ha még senki nem mozdult rá, akkor:
Ami neked kell az nem a privilege level, hanem egy view hozzárendelése egy user account-hoz.
Erősen leegyszerűsítve:
privilege level 0 - no access - csak alap show parancsok, de sh run nem, nincs configuráció privilege level 1 - user mode access
privilege level 15 - privilege mode access - "superuser"
privilege level 2-14 - egyénileg állíthatóMOndjuk megadsz egy USER-t, hogy az AKARKI privilege 5-el jelentkezik be.
Ez nem jelente még semmivel sem többet, mint a privilege 1, de az egyes parancsokat hozzárendelhetet a privilege 5 levelhez:R1(config)#privilege exec level 5 sh run all
Így a show run all-t is ki tudja adni az aki 5-ös levelen vagy feljebb (pl 15-ösön) van.
Ez helyben nem biztos, hogy praktikus, de lehet TACACS+-on keresztül is parancs adatbázisokat fenntartani.
A lényeg, hogy kicsit néhézkes, de ha egy parancsot akarsz pluszban valakinak egy eszközön, akkor járható út.Helyette inkább használatos a parser view, ami re alább egy példa:
R5(config)#parser view ELSO
R5(config-view)#secret ELSO
R5(config-view)#commands exec include all show
R5(config-view)#commands exec include all configure
R5(config-view)#commands configure include all interface
R5(config-view)#commands configure include all ip
R5(config-view)#commands configure include all router
R5(config)#line vty 0 4
R5(config-line)#no privilege level 15
R5(config-line)#login local
R5(config-line)#transport input all
R5(config-line)#exit R5(config)#username USER password PW
R5(config)#username USER view ELSOItt user-hez rendelve van a view, nem pedig a parancshoz van privilege szint rendelve.
A view-t meg sokkal könnyebb configurálni, ha nem egy-egy parancsról, hanem azok csoportjairól van szó. Egy fajta fa struktúrában configurációs parancsok azon bellül mondjuk a router parancsok vagy az interfész ....
Inkább erre keress rá, hogy parser view -
remeczkiadam
csendes tag
Szerintem érdemes elindulni a python, automatizáció, json, virtualizáció(kvm) vonalakon.
Én egy sd-wanos 2nd level-t vezetek most és itt az "alapon" felül ezekre van szükség.
Alapnak azt értem, hogy van valamennyi RS ismereted, meg képes vagy bele tanulni vpn és tunneling technológiákba. Erre jön persze az, hogy kinek a cuccát supportálod. Az én esetemben ez cisco ami viptela, de nem, de mégis, de igen vagy mégse... ebbe inkább ne menjünk most bele.Python és/vagy automatizáció: jó mert repetitív dolgokat ki tudsz vele válltani. Vagy amin én szenvedek épp, adott egy új eszköz típus amit szeretnénk forgalmazni, de a cisco még nem integrálta teljesen az sdwan portfólióba. Egy két lépcsős upgradet kell csinálni, hogy működjön az eszköz. Ez manuálisan kb 30-45 perc, a bugos scriptemmel kb 9-10 perc és párhuzamosan több upgrade is mehet.
JSON: pythonnal kéz a kézben, nagyon jó ha egy rest api segítségével tudsz mondjuk adatot kibányászni és feldolgozni legyen az akár valami real time cucc vagy inventory data.
Virtualizáció és KVM: én virtualizálok itthon is, jó buli, meg kb két dolog van amiről tudok hogy vason fut és nem vm-en a cégnél. A cisco encs esetén lehet szükség lesz egy kis kvm ismeretre.
bash: szerintem érdemes bash-al és linuxal barátkozni, sose tudhatod mikor jön jól.
Így hirtelen ez az amit látok az én szemszögemből, de biztos van ezer meg más dolog is.
Remélem tudtam segíteni. -
soma314
tag
én ezeknek csak nagyon a felszínét kapirgálom, vagy még azt sem. Olyat csináltam, hogy ansible-el egy linux szerver egyszerre cserélte le router-eken az authentikációs passworld-öt, amit kézzel nem igazán tudsz úgy megtenni, hogy a kapcsolat közben nem bomlik el. Ansible-ben egy agentless megoldás volt: ssh-n jelentkezett be a kontroller, mintha kézzel léptél volna be és beküldte a konfigot. Bár technikai akadája nincs, de nem volt semmi visszakérdezés, ellenőrzés semmi, csak bedobta az új jelszavakat és elmentette a konfigot. Pont az volt a lényeg, hogy az előtt legyen új jelszó, mielőtt elbomlik a neighborship. Nem éles rendszeren futott, csak a "móka" kedvéért csináltam. Egyébként sajnos nincs időm ilyesmivel foglalkozni mostanában, de a dolog lényege, hogy ezek nem egymás alternatívái, hanem egymás részei: nincs SND orchestration nélkül, nincs orchestration automation nélkül.
De ha lenne időm, akkor kezdenék belemerülni az ansible-es dologba, aztán kezdeni python-ozni. (Azért python, mert sok hálózati eszközön van, vagy lehet rájuk telepíteni.) -
crok
Topikgazda
Egyáltalán nem ugyanazt jelenti ma a linux mint 20 éve. Meglehetősen szép és modern GUI-k és DE-k vannak hozzá, milliószámra. Nincs kifejezett Win utálat (mindenre van JÓ alternatíva, én pl. a Visiót se szeretem mert néha borzasztó nehézkesen működik, draw.io ha valami gyorsan kell mert 100% kényelmesebb) csak nem tartom effektívnek a működését. Én pont fordítva vagyok a dologgal: ha valamire mindenképpenkizárólag Win kell akkor VirtualBox + Win10 - legális kulccsal (persze még az se kéne.. és nem warezre gondolok).
Lehetne powershell-ben is mókolni.. GNU cuccokat telepíteni.. nem fogok, számomra - és a szakma magja számára is - egyszerűen értelmetlen/kényelmetlen/etc. Ennyi ( :
-
FecoGee
Topikgazda
Igen marad harom ev, minden vizsga 3 evig lesz ervenyes.
Jelenleg ameddig ervenyes a CCNA-d akkor csinalhatod a CCNP-t. Miutan letetted az elso CCNP vizsgadat (ezzel maris ujul a CCNA-d) akkor 3 eved van befejezni a CCNP-t. Egyebkent jelenleg is megcsinalhatod a CCNP-t CCNA nelkul csak nem kapod meg az oklevelet ameddig nem teljesul az elofeltetel.
Jovore ezt a korlatozast torlik el. -
FecoGee
Topikgazda
Mit ertesz pontosan az alatt hogy 3 even belul? A CCNP vizsgait kell 3 even belul megcsinalni, ha neked megvan a CCNA akkor olyan feltetel nincs hogy 3 even belul lehet csak meg a CCNP. Persze ujitanod kell a CCNA-t harom evente de azt megteheted CCNA vizsgaval is, nem kell hozza a CCNP-t elkezdened.
-
tutitibi
senior tag
Sziasztok!
Én nemrég elvégeztem egy informatikai rendszerüzemeltető okj-t a Ruandernél.
10 hónapos oktatás volt aminek jó nagy része Cisco CCNA R&S 1, R&S 2, R&S 3 c. tananyag volt plusz megkaptuk az R&S4 tananyagot is magyar nyelven, angol nyelvű ábrákkal és rajzokkal. Packet Tracer-eztünk és laboroztunk is jó sokat.
Rólam annyit, hogy 15 éve dolgozom rendszergazdaként egy nagy cég egy kisebb részegységében , ahol kb. 220 gép meg kb 180 user dolgait admin szintem kezelem , hw, sw (Windows AD ) szinten aztán van némi hálózati munkám is igaz ott nemcsak én egyedül működök, mert a vállalati hálózatot globálisan egy felettem álló csoport csinálja. A saját szinteremen meg tudnám én is csinálni.
Most az angol nyelvet tanulom, tervezem a CISCO vizsgát (CCNA). Kérdésem az, hogy ez milyen konkrét előnnyel járhat a számomra, esetleg ha váltani szeretnék melóhelyet ?? A vizsga csak 3 évig lesz elismerve, utána már újra le kell tennem ?
A másik, hogy a CCNA tananyagon
https://netacad.hu/hu/ccna-rskívül merrefelé lenne érdemes tanulnom a Ciscot, hogy fejlesszem magam ??
A jelenlegi munkámhoz a CCNA több , mint elég ennél nem kell több, de mi van ha esetleg váltanék ?
Vagy már ezt is elfogadják több helyen , azért a tanagyag elég nagy. -
soma314
tag
Jeremy a legjobb!
Csak az ő videoi alapján nem fogsz levizsgázni, de két dologban szerintem verhetetlen:
1 - motiváció
A lelkesedése ragadós és bizony meg tud szerettetni olyan technológiákat amiktől általában előtte idegenkednek az emberek.
2 - megértetés
Alapos tudásra csak úgy lehet szert tenni, ha alapjaitól megérted a dolgot. Ebben verhetetlen a pali. Lehet, hogy vannak akik egy szárazabb, technikai jellegű magyarázatból vagy az OCG-ből is megértenek mindent, de szerintem könnyebb Jeremy életszerű, humoros magyarázataiból.CCNP-s anyagai vannak, hasonlóan hasznosak, mint a CCNA szintűek. CCIE szintű videói nincsenek.
Amit még feltétlenül ajánlok tőle, azok a "karrier" tanácsok, meg az hálózatos életre oktató videói. Ilyenből külön van sorozata, ami nem egy-egy certification-re, hanem a valós munkára készít fel.Ja és aranyszabály, hogy felkészül több forrásból kell!
-
olloczky
senior tag
(#14915) szallasi007
Igen az OCG sem elég önmagában. Több forrásból kell táplálkozni. Erre egynek jó a Jeremy féle nuggets, de CCNA-vel tele van a youtube is, meg Udemyn 10-20 dolcsikért komplett videokurzusokat lehet venni. (Udemyről tudom ajánlani Neil Anderson kurzusát, azt nagyon hasznosnak találtam)
És LABOZNI KELL! Hogy a parancsok készség szinten menjenek, ne azon tökölj a vizsgán, hogy hú most ez melyik show parancs lesz. (Igen a vizsga itt is szívatós..nem tudom MS-nél mi a passing score, itt 81-82%)
Yeffy:
csak pár videot láttam a CCNP Route-ból, nem tapsztaltam, hogy erősebben oktatna, de ezt tényleg csak pár video alapján mondom. A többiek hátha tudnak részletesebbet mondani
[ Szerkesztve ]
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
-
BlackJapan
tag
belépsz teamviewer-rel vagy akármelyik remote desktop alkalmazással távolról a szüleid gépébe. Ott a parancssorban ipconfig / all, majd a default gateway ip cimet beirod a szüleid gépén a böngészőbe és a felhasználónév / jelszó megadása után beenged a felületre.
Ne számíts mély dolgokra, SSID, jelszó, MAC szűrés, port forward, ilyenek.
Mi szeretnél átállítani?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Hardcore café
- Ukrajnai háború
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest