-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
olloczky
senior tag
válasz BlackJapan #13984 üzenetére
Hali
A magyar billentyűzet lehetőségről nem tudtam. Igen, kapsz 30 perc kiegészítést, így összesen 140 perced van a vizsgára.
üdv
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
olloczky
senior tag
válasz BlackJapan #13993 üzenetére
PÜ ment. Köszi mindenkinek
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
törölt tag
válasz BlackJapan #14099 üzenetére
FE8 = 1111 1110 1000
FE9 = 1111 1110 1001
FEA = 1111 1110 1010
FEB = 1111 1110 1011Tehát az első 10 bit ugyanaz. Ha 12 bit lenne, akkor csak FE8 kezdetű lehetne, de mivel az utolsó 2 bit változik (ami a 3. hex része), ezért 4 lehetőség is van. 2 hex viszont még nem elég (tehát mondjuk FE), mert abba beletartozna az FE0 is, aminek az első 10 bitje 1111 1110 00, ami már nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
Yeffy
veterán
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz BlackJapan #14204 üzenetére
Infos es infos kozott is van kulonbseg. (mind a poziciotol fuggo elvarasokban, mind a tudasban amit a dolgozo bele tud tenni)
Operations-ben tipikusan tobbet kell dolgozni, es ha olyan az ugyfel, akkor stresszesebb is a melo.
Nalunk pl network designban nem feszulsz meg a meloban, de itt is volt mar pelda overtime-ra is, akar mert egy change-et kellett supportalni, akar mert hataridore at kellett adni a designt hogy prezentalhassuk az ugyfelnek.
Persze volt pelda arra is hogy delutan eppen semmi melo nem volt es kimentunk a bufebe, vagy eppen haza.
En ugy latom, hogy azert a tobbseg egy infos szakmaban bele kell hogy ferjen a napi 8 oraban.
Persze ha mellette meg tanulni akarsz sajat idoben, az eleg hasznos tud lenni, es ugy tudsz feljebb lepni, de ez nyilvan a te dontesed es a szabadidodbol vesz el.
[ Szerkesztve ]
-
tutitibi
senior tag
válasz BlackJapan #13975 üzenetére
Én most OKJ-s oktatásom tanulok CISCO_t, hát nem könnyű, de tanulható.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz BlackJapan #14270 üzenetére
de googlizni azert tudtunk
De viccet felreteve, nyilvan lehet kerdezni, azert van a forum, csak ha valami egy google keresesre van arra nem biztos, hogy szivesen valaszolnak az emberek.
Amit viszont fontos megerteni, az az, hogy az informatikai nyelve az angol.
Meg ha nem is szeretne akkor is muszaj megtanulni angolul, legalabb olvasni, legalabb szakmai reszet, mert szinte minden doksi angolul van, es ha valaki leirna neked magyarul, hogy NYLUE protocol, akkor valoszinuleg fogalmad nem lenne mi az
HÁP -> BGP
FBKP -> EIGRP
FFP -> STPes igy tovabb
[ Szerkesztve ]
-
windsor44
csendes újonc
válasz BlackJapan #14363 üzenetére
No akkor már ketten vagyunk, megvárjuk a tapasztaltabbak válaszait
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #14426 üzenetére
Sziasztok!
Az osszefoglalo Zsolti erdeme, ot illeti a koszonet
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14426 üzenetére
Szerintem érdemes betenni ezt is a téma összefoglalóba.
pl ajánlott routerek, switchek kezdőknek, mit érdemes.ez nem hulyeseg, en is tamogatom, ha valamelyik topik admin veszi ra a faradtsagot!
az osszefoglalohoz is csatlakozom, valoban jo kis szummarum lett!
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #14431 üzenetére
Koszi, szepen osszeszedted, ezt is bemasoltam az osszefoglaloba
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14431 üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy ne ilyen régieket rakjuk össze mert baromira elavult eszközök + bármikor megállhatnak. Jó, tudom, nem prod, de marhára nem vicces esetleg heteket várni egy lehalás után az újabbra. 871W még okay (még ugye egy AP801 is van benne), de 17xx meg 26xx? Még az 26xxXM-esek csak-csak, ugye eXtended Memory, és ez kemény 32MB RAM-ot jelent ( : De arra még IOS-t is vadászni kell, 12.4 is 8+ éves az utolsó. Megállhat bármikor. C2950 is olyan régi hogy ha bekapcsol már örülni kell (: okay, a spannen-baum elmegy rajta de egyáltalán nem tud port-channel-t, nincs private VLAN. A 3550 ugyan L3 de sokkal jobb egy 3560 mert azért IOS-t is találsz még hozzá és ha EMI-set sikerül kifogni akkor már tud hardverből route-olni (az SMI is L3 képes mert megeszi az IOS routing-al kapcsolatos parancsait de mindent CPU-ból csinál plusz nem igazi L3 switchek, pl. se teljesértékű EIGRP se OSPF nem tud rajta futni csak stub, BGP-t szerintem nem is ismer, statikus utakból is limitált, bár SDM profile-al az is reszelgethető). De egy 3750 már tényleg tud teljes értékű L3 eszköz lenni, minden routing protokoll tud rajta futni (de pl. GRE tunnel-t csak CPU-ból tud az is csinálni).
Én azt mondom hogy 800-as széria ethernet WAN-al (831, 861, 861W, 881 pl., alapvetően az ISR G1-ek, de persze ha van pénz lóvéra mehetnek a G2-k is) és 18xx ami megszerezhető bevállalható áron (1811, 1812 vagy 1841 vagy esetleg 1861 ha erősebb kell, külön AIM-al szerelve hogy a VPN is mehessen hardverből) vagy persze 2811, 3825, 3845.. de az ritka is meg még drága is egy laborhoz..
Switch-ek: 2960-ok, 3560-ok de ha jó áron van 3750 az mégjobb de itt ugye az access ASIC-ra és az uplink-re érdemes odafigyelni: POE legyen-e (utána akarsz-e pl. IP telefóniával foglalkozni?), hány "access" port van (8-asat nem vennék, min. 24 vagy 48) + hány uplink port van (pl. abszolúlt workgroup switch-eken nincs külön uplink ASIC így uplink port), SFP-t/GBIC-et (ha régebbi) + patch kábelt adnak-e vele.. (selejtezésnél simán adják), MLS QOS-t tud-e (a 3560 és a 3750 pl. tudja és az architektúrájuk kb. csak a stack ring + fabric meglétében tér el) vagy nincs csak SRR.. Anno összeszedtem hogy ezeknek a WS-.* switcheknek mit jelentenek a betűjelölései, ha kell szivesen megkeresem.
[Szerk.]: És egy oldalvágó, egy krimpelő, néhányszor 2m UTP kábel, RJ45 dugók.. és ebay-ről egy olcsó, full kínai, ledes kábelteszter.. tudom, full felesleges lesz.. DE: csináljon meg minden CCNA-ra készülő legalább vagy 20 egyenes, 5 kereszt és egy rollover kábelt (OFF)(én még egy RJ45-re kiadott E1 tip-ring kábelt is megcsináltatnék)(/OFF): a saját labod a saját kábeleddel legyen összerakva és próbáld ki az AUX->CON összekötését két eszköznek mert ha nem tudsz kimenni de van kint olyan ember akit lehet instruálni akkor életmentő lehet - pl egy 10+ perce létrejött switchloopot megtalálni úgy, hogy a switchek már elérhetetlenek mert minden link ki van tömve.. de te a routert még eléred távolról.
IMHO CCNA szintig gyakorlatilag ma már elég a GNS3 is, 7200-asra van 15.2 IOS is asszem, switchnek ott a 3825/3845 + 16 portos switchport STP-t, SVI routing-ot, HSRP-t gyakorolni simán jó - de nyugi, én is a vasat szeretem, van is itthon egy jó kis lab, nem csak Cisco ; )
[ Szerkesztve ]
-
soma314
tag
válasz BlackJapan #14435 üzenetére
Szerintem kétféle út van otthoni labor épitésére:
1 - minél olcsóbban megúszni a dolgot, hiszen, nem tudni biztosan, hogy pár év mulva mi kell majd és mi nem.
Ebből a szempontból én vennék egy darab sima router-t (nekem 2600 valamik voltak és CCNA-re teljesen elég volt. Vennék egy multilazer switch-et. Én egy 3550-est vennék az olcsó vonalon. Nekem is volt 2 db és emlékeim szerint "mindent tudtak" amire akkoriban szükségem volt. Ebből vennék 2 db-ot. Úgy rémlik a routing dolgokat egy jó IOS verzióvan és megfelelő SDM beállitásokkal tudta CCNP vizsga szintjén. Talán IPv6 és vrf aware területeken voltak hiányosságok. Már nem esküszük meg rá ha valakit érdekel, akkor a cisco feature navigátor tud segiteni a konkrét tipus tekintetében.
Vennék emellé egy darab 2950-eset.
Ezzel a szettel lesz ugye 3 db routolni és 3 db switch-elni képes eszköz ami 4 dobozban testesül meg.
Én is nagyon ösztönzöm a kábelteszter, krimpelő beszerzését. Egy "vagyont" lehet spórolni, ha 10 2 m-es kábel helyett 1 20 métereset veszel és darabolod. Mégha kell venni ugye RJ45-ös dugókat is.Ezek a régi eszközök ugyanis nem ismerik fel a másik oldalt (mdix). Ezért attól függőn, hogy router-t kötsz össze switch-el (straight) vagy router-t router-rel, switch-et switch-el (cross) másfajta kábel kellhet.
Ennek a modern eszközöknél már egyre kisebb relevenciája van.
Amit még vennék az pár darab valamilyen kábel toldó: https://ipon.hu/shop/termek/startech-utp-toldo-feher-3cm-rj45coupler/703635
A linken rendkivül drágán adják szerintem. Én kb 250 Ft vettem darabját amikor kellett. Ez akkor jó, ha kellene egy hosszabb kábel, de csak több rövidebb van, illetva, ha egy straight kábelt toldasz egy cross-szal, akkor lesz egy hosszabb cross kábeled. De lehet vele toldani a konzol port rollover kábelét is.Amit hanyagolnék, az a soros DTE-DCE kábel és a soros (pl T1) portok. Régebben nagyobb jelnetősége volt ezeknek is a fram relay miatt. Ma még talán van frame relay a CCNP RS aktuális anyagban, de biztos,ki fog kerülni. CCNA RS-ből már kikerült. Ahogy a CCIE RS-ből is.
A PPP dolgok gyakorlására pedig ott van a PPPoE (ppp over ethernet). Ehhez persze kell egy kicsit konfigolni, de ha van rá igény szivesen leirok egy template-et, amit csak be kell másolni.
Persze ha az olcsó router-ben van ilyen, az nem baj, de hogy használ is tudd, ahhoz minimum két router és a DTE-DCE kábel. Szerintem nem éri meg a befektetést.
No meg lehet a soros portos dolgokat gyakorolni a packet tracer-ben, GNS3-ban, EVE-NG-ben....szóval szimulátoron illetve virtuális eszközökön.
2 - a másik út a kicsit előre gondolkodós. Mondjuk készülsz a CCNA RS-re, de tudod, hogy akarsz majd a CCNP RS-re is menni elég jó eséllyel.
Ebben az esetben 3560-ast vennék. min 3 max 4 db-ot. Router-ből maximum valami nagyon olcsót, de akár nem is vennék router-t.Amire én nem költenék az a 3750. (Nekem 2 db 3560 és 2 db 3750-esem van).
A 3750 annyival "több" hogy úgynevezett stack-elhető eszköz. Ez a CCNP-ben téma, de kb 2 parancs az egész és a lányeg a technológiai koncepció megértése, nem a konfigurálása.
Ez a feature az életben viszont hasznos, ezért a 3750-esek jellenzően jóval drágábbak.CCIE szinten elvileg olyen 3560-ra, illetve 3750-re lenne szükség, amin ISO 15 futtatható. Sajnos amik hivatalosan támogatják az IOS 15-öt, azzok iszonyú drágák.
Maradnak azok, amik nem. Ilyen az összes PoE-es. Nekem csak ilyenek vannak. A PoE ugyanis téma a CCNP RS-en is. Persze ez sem több 2-3 parancsnál.
A CCIE laborra készülök és teljesen megteszik. 12.2 IOS-el mindent tudnak az IPv6 first hop security kivételével.
Azközök flash memóriájának mérete nem teszi lehetővé a 15-ös IOS feltolását rájuk. No de van rá mód, hogy a konyol porton keresztül töltszük fel az IOS-t és akkor működnek 15-össel is. No ez persze eltart egy darabig mégha az ember fel veszi a konyol port sebességét a maximális 115200 boud-ra, akkor is vagy 15 perc switch-enként.
A 3560/3570-esek vs 3550 témában még megfontolandó, hogy az újabbak tipusok lényegesen csendesebbek mint a 3550. Sőt én dolgoztam 3560-C-vel ami állom switch lenne az itthoni laboromba. Kicsi és passziv hűtése van! igaz portszámban nem tűl sok, de ami egy otthoni laborba kell, arra bőven sok.
3 - ez igazából a második út "oldalazó" verziója . Vagyis, ha készülsz a CCNA RS-re, de sejted, hogy érdekel majd utána más téma: wireless vagy collaboration (video, voice)
Ez esetben olyen switch kell ami tudja a PoE-net, hiszen az Access point-okat, telefonokat, ip kamerákat táplálni kell árammal is.Amire még érdemes gondolni a laborépités előtt:
- ha elmerűlsz a témában, akkor óhatatlanul egyre többet fogsz GNS3-t vagy Eve-NG -t használni. Bár az utóbbi időben sok előrelépés történt, de switch-et még mindig nem lehet teljesen virtualizálni. Ezért amikor a legelső laborodat is épited, akkor az lebegjen a szemed előtt, hogy a router csak átmenetileg fog búgni nálad, a switch-ek viszont sokáig.- vannak nagyon olcsó eszközök, de nagy részük lehet kidobott pénz. Sőt vannak drágák, amik kidobott pénzek. Én soha nem vennék például terminál server-t revers telnetre. Ezek olyan router-ek, amikre lehet "oktopusz kábelt" csatlakoztani, amit több eszköz konzol port-jába lehet csatlakoztatni. A terminál szerverbe betelnetezve pedig elérheted a többi eszközödet konzol port szinten. ("Reverse telnet") Ez nem feltétlenül butaság, ha a laborod a garázsban búg, mig te a hálóban konfigurálod. Viszont iszonyat pénzt kérnek értük.
Egyrészről ha már kicsit jobban ért már hozzá valaki, akkor egy 2 eFt-os switch-el és eszközönként egy-egy ethernet port beáldozásával simán lehet telnetezni közvetlenül minden eszközbe. Persze nem árt ha vrf aware az eszköz és a management port-ot külön vrf-ba hagyjuk.
Ha régebbi eszköz van és nem akarunk lemondani a konzolos kapcsolatról, akkor pedig egy olcsó számitógép (kb 5 eFt-os P4-es) 4 soros port-tal mér rádugható a 4 switch-re. A P4-esbe belépünk SSH-val és a minicom-mal meg a konzol port-jára az adott switch-nek. Ha valaki windows-os, akkor remote desktop vagy VNC és a P4-esről Putty.Ami viszont mindent ver ebben a kérdésben, az a már korábban emlitett RJ45 toldó csatlakozó. Ha van lehetőség fizikai kábeleket behúzni az eszközök (router-ek, switch-ek) és a munkaállomásod közé.
Búg a garázsban 4 switch (vagy akár sokkal több eszköz). Mindegyik konzol portjába bedugsz egy sima straight kábelt és behozod a hálószobába amol a számitógéped soros portjára dugtad a szép kék rollover kábelt. A toldót felhasználva pedig éppen arra az közre csatlakozol, amelyikre akarsz.
olcsó, semmi perc alatt megvan, de ezt nem lehet wifi-n ál használni.Amire szintén gondolni kell, hogy bár az igazi vas mindig a legjobb, de CCIE szinten egy full size lab 20 router + 4 multilayer switch. Ez nem csak egy kisebb vagyon, de még a biztositékot is leveri a legtöbb helyen. Ha meg nem, akkor bizony megpörgeti a villanyórát! no meg a feleségbarát elhelyezésükről ne is beszéljünk.
A másik ilyen felesleges dolog a hub. Van aki a csomagelemzések miatt minden eszközét egy hub-ra köti és arra dugva egy számitógépet lehet szépen elemezni a wireshark-al. Ez megint nem butaság, de egy hub az eszközök között bizony kihat pár dologra (pl spanning-tree-nél share media lesz a port). Erre a célra mondjuk pont jó egy sok portos 2950-es switch, amit úgy dobnak ma már az ember után, de tudja a portok kitükrözését. Persze ezt megint konfigurálni kell, de csak egyszer és nem ördöngősség. Erre is szivesen adok template-ek ha kell valakinek.
Szóval visszafogottan az elején max 1 db router, max 1 db layer 2-s switch és 2-4 multilayer switch.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14438 üzenetére
Majdnem biztosan MALLOCFAIL lesz a vege mindig ahogy elkezdesz egyre tobb dolgot hasznalni, nem veletlen van a letolto oldalon min. req. megadva. De ha annyi a kerdes, hogy elindul-e a vas akkor igen, altalaban ha ravalo IOS-t pattintasz fel akkor elindulni altalaban elindul.
-
soma314
tag
válasz BlackJapan #14438 üzenetére
én leirtam alább hogyan lehet feltolni a 16 Mb-osra is soros konzol porton keresztül. Én kipróbáltam és elindult. Hogy mennyire stabil, és hogy az összes IOS 15 feature-t tudta-e? nem tudom, de ahogy irtam nincs is igazán jelentősége
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14444 üzenetére
ARP bejegyzes van a ket eszkozon?
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14446 üzenetére
Interface led okay azt mondod, akkor no shut volt az interface-en. A switchen csinalj SPAN portot, Wiresharkkal nezd meg mit kap meg a switchport plusz routeren debug ip packet hogy lasd mi tortenik.
-
BlackJapan
tag
válasz BlackJapan #14448 üzenetére
debug ip packet utan ment a ping a 10.1.1.50-re (laptop)
eredmeny:
Type escape sequence to abort.
Sending 5, 100-byte ICMP Echos to 10.1.1.50, timeout is 2 seconds:*Mar 1 00:11:46.939: IP: tableid=0, s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), routed via RIB
*Mar 1 00:11:46.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, sending
*Mar 1 00:11:46.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, encapsulation failed.
*Mar 1 00:11:48.939: IP: tableid=0, s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), routed via RIB
*Mar 1 00:11:48.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, sending
*Mar 1 00:11:48.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, encapsulation failed.
*Mar 1 00:11:50.939: IP: tableid=0, s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), routed via RIB
*Mar 1 00:11:50.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, sending
*Mar 1 00:11:50.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, encapsulation failed.
*Mar 1 00:11:52.939: IP: tableid=0, s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), routed via RIB
*Mar 1 00:11:52.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, sending
*Mar 1 00:11:52.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, encapsulation failed.
*Mar 1 00:11:54.939: IP: tableid=0, s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), routed via RIB
*Mar 1 00:11:54.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, sending
*Mar 1 00:11:54.939: IP: s=10.1.1.1 (local), d=10.1.1.50 (FastEthernet0/1), len 100, encapsulation failed.
Success rate is 0 percent (0/5) -
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14449 üzenetére
Kene a debug arp is ping kozben (encap fail, valszeg tenyleg nincs ARP bejegyzes), hogy jon ill. megy-e ki ARP keres es valasz. Statikus ARP-al megy? Nincs elirva a subnet mask? Pl. a router /24 de a laptop /27? A router cserejevel ugyanezen konfiggal masik router megy, jol olvastam?
[ Szerkesztve ]
-
Methionyl
senior tag
válasz BlackJapan #14451 üzenetére
Lehet hogy semmi köze (bár én kinézem) Windows tűzfal ki van kapcsolva teljesen a laptopon?
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14454 üzenetére
ARP kérést küld de nem kap választ.
Én egyre jobban hajlok egy lehetséges hardverhiba felé
bár konkrét konfigot még nem osztottál meg.
Mutat bármiféle "input packet"-et a show interface kimenet?
Ha megpingeled a laptopról/switch-edről a router-t akkor látszik bármi bejövő keret/csomag a debugokban?
Azért kérdeztem az elírt subnet mask-ot, mert pl. ha a router 10.1.1.1/24 a laptop meg 10.1.1.50/27 akkor a router-nek a .50 azonos alhálóba esne és emiatt küld ARP-ot de a másik eszköznek meg nem esne így pont ignorálná az ARP-ot. -
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14456 üzenetére
38 input - 38 broadcast.. még ARP is lehetett volna de ha nem mutat semmit a debug akkor más lehetett. Kábellel trükközöl közben? 25 carrier lost.. egyre közelebb érzem a hardverhibát - bár még konfigot nem osztottál meg.
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14458 üzenetére
Asszem meg is vagyunk akkor ) :
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14462 üzenetére
Igazán nincs mit - és pont ahogy írtam sajnos bármikor megállhatnak az ilyenek..
-
pisti525
csendes tag
válasz BlackJapan #14490 üzenetére
Köszönöm!
Esetleg itt valakinek nincsen elfekvőben egy?Vagy készíteni nem lehetne ?
[ Szerkesztve ]
-
pisti525
csendes tag
válasz BlackJapan #14500 üzenetére
Köszönöm!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #14515 üzenetére
Input counterek nonek a portokon?
Elsore ranezesre mennie kellene. -
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #14515 üzenetére
Régi bug lesz, 12.2 (55) SE12 a legutolsó letölthető IOS, de bármi ami 12.2 (55) SE[bármi] már jó lesz. Ügyes Google kereséssel megtalálható amúgy. Ha van kedved hozzá lehet debugolni a port-security-t debug port-security parancssal.
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz BlackJapan #14542 üzenetére
Szia,
Ilyenkor nem kell ujra vizsgaznod icnd1-bol, lehet mix and matchelni, tehat regi ICND1 + uj ICND2 = CCNA.Szoval, ha csak emiatt szeretned egybe csinalni, akkor felesleges.
En szemely szerint a ccna composit vizsgat tettem le, es szerintem tobb ertelme van, mint kulon csinalni, olcsobb is.
De ez izles dolga, sokan csinaltak kulon, mert ugy kevesbbe stresszes talan. -
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #14542 üzenetére
Szia!
Az előzőhöz csak annyit fűznék hozzá hogy onnantól hogy bejelentik az új vizsga verziót még fél évig lehet menni a régire. Az meg ICND2-re elég kell hogy legyen.
-
kavik
csendes tag
válasz BlackJapan #14572 üzenetére
Szia!
Időközben a könyvben előrehaladva és elérve a troubleshoot részt, én is megtaláltam ezt. Csak nem engedett újabb hozzászólást a rendszer amíg valaki nem szól hozzá.
De köszi mindenképp hogy válaszoltál, már azt hittem kinyírtam a fórumot
Érdekes amúgy, hogy ahogy haladok a könyvel, laborozok, kezdem azt érezni hogy oké ezt tudom és értem, mennek a parancsok is, haladjunk tovább, aztán elérve a hibakeresést azért van kihívás még ezen az alap szinten is...
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14574 üzenetére
... a blogon lévő feladatokat is amit linkeltem.
Bocsi, ha lama vagyok, de nem lelem hirtelen a linkedet, megtenned, hogy belinkeled ujra azt a forumot?
Most, hogy keszulok ICND 2-re, jol jonnek majd a plusz gyakorlo labok tesztelni a tudasom/gyakorolni.Koszi!
-
Yeffy
veterán
-
kavik
csendes tag
válasz BlackJapan #14574 üzenetére
Abszolút más végzettséggel érkezve vágtam bele. Igyekszem, köszi!
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14591 üzenetére
Koszi neked is a valaszt.
Tenyleg, 3550-esek vannak a fosuli termeben is, ahol a 3 modult csinaltam.
Arra van barmi magyarazat, hogy miert 3-3 javasolt, miert nem mondjuk 2-2? Vagy, ahogy az osszefoglaloban van, 4-3?
Miert pont ez a setup az ajanlott? (Ha ezt is kerdeztem mar, lemegyek hidba! )UK-ban elek, de kovi honapban megyek haza karacsonyozni, dobok is egy uzit neked.
[ Szerkesztve ]
-
Methionyl
senior tag
válasz BlackJapan #14621 üzenetére
Valós helyzetben legalábbis nálam csak akkor adom ki ezt a parancsot mikor olyasmit konfigurálok ami a doboz elvesztéssel járna. Alaphelyzetbe sose.
Mindenkinek lesz olyan az életébe szerintem mikor legalább 1x-is de kizárja magát a doboz alólThey can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #14621 üzenetére
Olyan konfiguraciok eseten mikor van eselye hogy kizarom magam az eszkozbol (interface konfig, AAA, ACL stb.) szoktam hasznalni igen. De annak meg az a veszelye hogy ha sikeres a konfig es nem irod be hogy “reload cancel” akkor ujraindul az eszkoz es kezdheted elolrol . Labornal en nem szoktam hasznalni mert van konzol hozzaferes (ha meg azt ACL-ezem felre akkor fizikai/virtualis reload megoldja).
-
kzolee216
senior tag
válasz BlackJapan #14833 üzenetére
Köszi. Én is ezzel szemeztem, de így már meg is vettem.
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14836 üzenetére
Ertem.
Es hogy lehet hozza kapcsolodni? USB-n?
[ Szerkesztve ]
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14838 üzenetére
Jaaa, most mar vilagos. Akkor olyan, mint barmelyik mas CPE, ha beutod a DG cimet a bongeszobe.
Azt hittem, hogy lehet hozza ugy kapcsolodni, mint ahogy az enterprise cuccokhoz Serial kabellel, aztan CLI-ozni.Igazabol semmit, csak gondoltam, lehet vele ugy bohockodni. De ha csak ez a klasszik bongeszos dolog van, akkor nem fontos. Csak mondom, meglepett, h Ciscoek csinalnak ilyen consumer jellegu cuccokat is.
Koszontem meg egyszer.
[ Szerkesztve ]
-
kavik
csendes tag
válasz BlackJapan #14865 üzenetére
igen, már körbenéztem én is megtaláltam köszi.
nem ezen a 10 ezren múlik, csak bosszantó, 2 hetet még kihúzhatott volna. ha kis barkácsolással és egy biztosítékkal megoldható lenne azért nem bánnám.
-
Yeffy
veterán
válasz BlackJapan #14866 üzenetére
+ kavik:
koszonom, koszonom![ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #15087 üzenetére
Az én tapasztalatom szerint Windows.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz BlackJapan #15089 üzenetére
Macre nincs Visio ami szerintem eleg alap a mi szakmankban. Nekem nincs bajom a Windows-zal.
-
vadger
tag
válasz BlackJapan #15087 üzenetére
Én Windows 10-et használok, és azon van egy Windows Subsystem for Linux (WSL) nevű megoldás (gyári Microsoft, store-ból letölthető), amivel a Linuxos dolgaimat intézem. Scriptek futtatása, tesztelések (wget, telnet, ilyesmik). Ugyan nem 100%-os linux (pl ha jól tudom tcpdump nem megy), de a legtöbb dologra használható, már ami nekem szükséges. Szerintem egy pillantást érdemes rá vetned.
CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
crok
Topikgazda
Win sajnos legtöbbször a munkaállomás, az eszközöket meg valamilyen "jumpserverről" érjük el, ez általában valamilyen minimál linux. (Home userként kizárólag linux.)
-
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #15093 üzenetére
Már hogy a viharba ne erne!
Automatizalashoz/scripteleshez kell ugyis!
A CV meg csak egy dolog.. -
kenwood
veterán
válasz BlackJapan #15104 üzenetére
Az office es a crmek miatt a wi megkerulhetetlen. Szerintem ebben a szakmaban igazabol mind1 az os. Feladatok es eszkozok vannak. Mindenhez adaptalodni kell. Joval egyszerubb, mint a cisco/juniper eszkozoket es a halozatot melysegeben megerteni. Es ez meg csak az r&s. A core meg a security is ott van. Meg 10 masik ag.
[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
soma314
tag
Vállalati környezetben az AD és egyéb Microsoft-os feature-ök miatt Windows van általában a felhasználók gépein. A céges notebook-on nekem is.
Én úgy oldom meg a Linux-os igényeket, hogy feldobtam rá a VMware Station-t és azon futtatok linux-os VM-eket. Ezt MAC-el is meg tudod tenni a VMware Fusion-nal. -
crok
Topikgazda
válasz BlackJapan #15104 üzenetére
LibreOffice amúgy, hacsak nem használnak makrókat de arról meg megvan külön a véleményem..
(de én szerettem és nem volt bajom a GNOME Office-al se, WPS csak a "múltja miatt" nem mondanám céges környezetbe, a Libre szerintem a VSD-t is megnyitja meg ott van a Dia és a yED, a draw.io online megoldja csak az ugye online.. egyéb iránt WINE alá és Crossover alá is van ami feltehető az MS Office)..de alapvetően ja, mindegy mi a workstation OS mert úgyis külön éred majd el amin az érdemi munkát végzed - az meg ötkilences valószínűséggel valami *nix lesz, pythonnal vagy anélkül, nano-val vagy anélkül.. ezért én pl. jobban szeretem a vi + bash + grep + awk + expect + netsnmp megoldásokat mert a legtöbb helyen - ahol kénytelen vagyok megfordulni - a python max álom, még nano is ritkásan van.. ellenben én alapból szeretem a vi-t. Perverz állat vagyok, igen, de tudok róla, az meg a felismerés és a gyógyulás jele szokott lenni, bár engem nem zavar az se ha nem ( :
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Elektromos autók - motorok
- TCL LCD és LED TV-k
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vodafone mobilszolgáltatások
- PlayStation 5 Pro teszt
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Befagy az egész gép
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- i5 Fujitsu Lifebook S751 Laptop (törött)
- Canon EOS M50 Fehér, GIGAPACK !
- 12,7" Lenovo Tap P12 With Tap Pen Plus TB370FU (garancia: 2026.09.04.-ig) toll/tok/matt-paper fólia
- HP ProBook 640 G2 (i5-6300U 2.4GHz-8GB DDR4-240GB SSD-WIN11Pro/előtelepítve!/14.0 HD-WWAN!- 4G-LTE
- Honor x7a
- Eladó három legenda.IDE-s Optikai meghajtók.(PLEXTOR,PIONEER,ASUS)
- Ryzen 5 3400G ingyenes Fox
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest