- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Tiszta szolárium: élőben brutális a TLC új SQD-Mini LED-es csúcsmodellje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mégsem lettek annyira pénztárcabarátok az új Intel CPU-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- LG LCD és LED TV-k
- Törölte az idei asztali csúcsprocesszorát az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
Nem ártana, de sajnos a legtöbb ember ár alapján választ tévét vagy bármit.
Nem a PH-s topikokból kell kiindulni, a legtöbb ember el se jut idáig."Elég, ha egyetlen gyártó agresszív árazással nyílt forráskódú szoftverrel támad, és hamar letarolhatja a piacot már akár azzal is, hogy kiküszöbölhetővé teszi a 60-70 ezres boxokat."
Eddig sajnos nem láttam túl nagy hajlandóságot a gyártóknál, a box meg független tőlük, arra azt teszek fel amit akarok.
Nekem régebbi tévém van, lett mellé box 20k-ért aliról, hogy legyen youtube, streaming, de van FireStick is a családban." És ha az átlag júzer (még) nem is tudja, mi az a Kodi, majd a fia, munkatársa stb elmagyarázza, és olyan tévét javasol majd, nem pedig amolyat."
Ha viszont már megvan a tévé, és nem akarják lecserélni, támogatás meg nincs akkor marad egy olcsó box vagy a stick. -
De hát azokat el kell felejteni, mert hulladék ballasztok. Ahogy a boxok is egyre inkább azok lesznek, és szép lassan kihalnak, ahogy a tévék hardverei és rugalmas szoftverei kinövik őket - legalább is remélhetőleg. A hardverrel nincs is gond. De ha a tévés szoftvereket nem fejlesztik eléggé, és/vagy nem teszik a user által szabadon kezelhetővé, a nagy gyártók a zárt oprendszerjeikkel gondban lesznek. Elég, ha egyetlen gyártó agresszív árazással nyílt forráskódú szoftverrel támad, és hamar letarolhatja a piacot már akár azzal is, hogy kiküszöbölhetővé teszi a 60-70 ezres boxokat. Szerintem. És ha az átlag júzer (még) nem is tudja, mi az a Kodi, majd a fia, munkatársa stb elmagyarázza, és olyan tévét javasol majd, nem pedig amolyat. És ha majd a tesztelők is beállnak drukkernek, kapaszkodhatnak a klasszikus gyártók, akik hasonló utat jártak be 10-15-20 évvel ezelőtt, csak akkor még a zárt oprendszerrel.
-
Varázslóó
őstag
Nekem stremer gépbe fogja kiszolgálni a 4K 60fps-t kodolni a netre. 3080 10GB WTF3 bánya mentes
7600X Ryzennel. Szépen alulfeszeltem őket. Olyan hidegek mint a fagy. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Csak várom az új Capture cardomat, mert ellopta egy Szàmtech bolt a régit. Pár hónapja hitegettek, most megyek feljelenteni őket.
-
pengwin
addikt
válasz
Varázslóó
üzenetére
Az nem is 70-es széria alatti kártya

Igazából a mai napig nem tudott tőle jelentősen ellépni a 70-es széria, egy 5070 mondjuk 15%-kal, ha gyorsabb... és nagy igényű compute meg RT feladatoknál szerintem még közelebb is lehetnek egymáshoz, mert a 3080 konfigurációja kevésbé volt "patikamérlegen kimérve" - 60-as kártyáknál sokkal előbb bele fogsz futni, hogy vagy a tensor magok fogynak el, vagy a VRAM sávszélessége, vagy a mennyisége lesz kevés... pedig a 3080 kb. félúton lehet az 5060Ti meg az 5070 között.
Van itthon nekünk is egy 3080 10GB, párom MSFS-ezik rajta sokat. Teljesen jó a mai napig még RT-re is, ha tiszteletben tartod a korlátait. -
pengwin
addikt
válasz
janeszgol
üzenetére
Az 16xx sorozat az nem 10xx-es Pascal, hanem Turing az RT hardver nélkül.
70-es széria alatt szerintem csak akadémiai jelentősége van az Indiana Jones-szintű RT-t használó játékok gépigényének. Értelmezhető formában még egy 5060 Ti is szenvedni fog vele.
#131 Rowon
Törzsi viselkedés, "mi" kontra "ők", jól leegyszerűsített határvonalak, könnyen értelmezhető viták... ezeket az evolúció jól belénk kódolta.
Politikai pártok, sportcsapatok, konkurens cégek - mindegy is, csak csiklandozza a homo sapiens agyad azon részét, amit a több másik emberfajjal való vetélkedés nevelt meg.Nagyon cinikusan és tudatosan kell a saját gondolkodásodat vizsgálni, hogy észrevedd mikor kap el téged is a csordaszellem, vagy tudomisén minek hívjuk.
#136 Dißnäëß
Én értem, hogy nektek a pásszmárk a kedvenc játékotok, de megbízható, valós tesztelést végző oldalakon valahogy ez az alsókategória mindig elvérzik ár-érték arányban.Meg az előbb még új árakról volt szó, most meg az országos szinten kevesebb, mint 10 hírdetésből összeálló 3050 használtpiaci körképet nézitek... és még itt sem éri meg.
60 ezer egy használt 3050 (8GB...), miközben:
- 3060 van 75 ezer körül
- 3060 Ti van 80 ezer körül
- 3070 meg kapható 90-100 ezer közöttEzek egyike sem az árkülönbség által feltételezett 25-33-50%-ot veri a 3050-re, hanem a TPU adatai alapján kb. rendre 60-110-140%-kal gyorsabbak.
Itthoni ár-érték arány vizsgalátánál szerintem érdemes lenne a valós hazai árakat alapul venni egy weboldal USD alapú rangsorolása helyett. A teljesítmény adatokat meg lehet bármilyen megbízható forrásból hozni, csak oda kell figyelni, hogy összehasonlíthatóak legyenek. Bencs Márkékat meg az ilyen "követhetetlenül egy pontszámba aggregálunk minden mérést" oldalakat el kell felejteni, mert pontatlanok és egyszerű őket manipulálni.
-
Dragon3000
nagyúr
Azt hittem használt árat írtak rá, nem néztem meg, de 75e-ért már van 3060ti is min kétszer erősebb, mint a 3050. A 3050-ek 60e-ért mennek, így 25%-kal többért kapsz +100% teljesítményt, a listádban a 3060ti-nek érdekes ára van (kb kétszeres az msrp-hez képest), drágább, mint a 3070 vagy a 3070ti, így nem sokat ér ez a lista...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Fogalmam sincs, hol 80e a 3050 használt ára, Te melyik kő alól jöttél elő ?
[link] nemrég adtam el a napokban.
További 3050-ek.Az új árlista azért érvényes nagyjából, mert arányaiban hasonló mértékben esik minden kari ára a használattal, ergo az ár/érték nem igazán csúszik el és amikor erre vagyunk kíváncsiak, jó kiindulópont vétel előtt a lista. Újat venni mindenképp, és az arányos áresés miatt használtra is. Ráadásul tökmindegy, hogy usa dollár vagy ojró vagy HUF a végén, mivel továbbra is arányokról beszélünk.
-
Dragon3000
nagyúr
Akárhogy nézem a 3050 sehogy sem megérős, főleg ha tényleg 80e a használt ára, miközben 85e-ért már van 3060, mindegy milyen tesztet nézünk, a 3060 kb 60%-kal erősebb és kb 6%-kal drágább, akárhogy nézem ez a mindenképp sokkal jobb vétel. A listád ott bukik, hogy használt árakról volt már szó, ez a lista meg nem az alapján készül.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
GPU ár/érték arány [link]
Azaz, melyiknél kapod a legjobb teljesítményt egységnyi pénzért (tehát nem abszolút).Magyarul, az abszolút lista, játék követelmény, stb, meghatározza, hogy mi az a szint, amit kb. hoznia kell a kinézett GPU-nak és utána lehet sírni vagy örülni, hogy amúgy a kinézett GPU mennyire "megérős" vagy "lehúzó" modell

-
Dragon3000
nagyúr
-
janeszgol
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Felesleges 1xxx-es szériát venni. Nincs Vulkan api. Az Indiana Jones el se indul. Ki tudja hány ilyen játék lesz a jövőben.
Meg ha a 3050 dlss simán veri a 1660 Ti-t. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Versenyző piacon kell a konkurencia, verseny nélkül nem lenne fejlődés sem.
-
Annyiban hagy értsek veled egyet, hogy ez a táborozás, meg ilyen oldal, olyan oldal, ezt valamelyik hülye annak idején kitalálta, vagy éppen pont valamelyik hardvergyártó kezdte a saját vásárlóit fanatizálni, nem tudom, de az egész jelenség értelme közel 0. Ezek profitorientált cégek, nekik elsődlegesen az a céljuk, hogy eladjanak valamit, persze ez éppen egybeeshet a rajongók elképzeléseivel, de nem törvényszerű. Azt sem értem, hogy mit keres még mindig az Nvidia az asztali piacon?
-
-
csibe1
veterán
Aham, háááát persze....
Mindig, mindent, mindenhová lehet telepíteni, kivéve amikor nem. Me gamikor van aki föltelepíti. Átlagember csak pislog, ha azt mondod Kodi.
Aztán jönnek a meglepetések, és hiába erős a tévé hardvere, ha mondjuk hangsávot már nem tud váltani a filmen a gyári lejátszó, és a felirat sem testreszabható.
Szóval kell az androidos box, de ha neked nem akkor ne vegyél. -
Dißnäëß
nagyúr
Androidon ez ritkább és inkább Google determinált, hogy melyik verzión indul el egy app. Ami engem egy Philips Androidon pl. megszivatott viszont, az az, hogy mikor átvittem vmi vidit rá usb stick-en, az exFAT-ot nem ismerte fel. Dik wtf. Utána tudtam meg h nem vették meg a licenszet hozzá, maradt a naplózó ntfs, ha 4G-nél nagyobb fájllal volt dolga az embernek.
A Sony megvette, usb exfat csont nélkül.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én is azt gondoltam, hogy csak kijelzőt veszek. De le voltam maradva. Nem tudtam, hogy az idei tévék már ilyen okosak, de örömmel tapasztalom, hogy minden külső segédeszközt fölöslegessé tesznek, mert már meghaladták a videokártyák, boxok, külső HDD-k stb-k tudását. Csak a hangot kell extraként beruházni, aki igényes rá. De pl én roppant elégedett vagyok azzal is. Ahogy pl a Stranger Things 4. évadának záró részében Vecna dörgő basszusába beleremeg minden, vagy ahogy egy zeneszám mélyeinek duhogása betölti a szobát, az már az a szint, amire azt mondom: hé, oké, hagyjuk későbbre azt a hangprojektort, talán majd egyszer. Persze a térhangzás hiányos, na de na, ezt a tévéhangzást kerestem 10-15 éve, és végre megjött. Végre nem azokat a gyenge, dobozhangú 2*10 wattos szutykokat kell hallgatni, és nem elengedhetetlenül kötelező alapban is egy extra hangrendszer.
-
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezekben a boxokban általában elég régi hardver van. A fentebb említett idei megjelenésű, új 60-70 ezres Dune médialejátszóban Cortex A55-ös magok vannak. 2017-es technika.
Már a 2020-as LG OLED-kben is újabb, Cortex A73 volt.
Nem mintha ennek egyébként különösebb jelentősége lenne. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Hát ja. Ezért és a zárt webOS miatt léptem LG-ről.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Hát nem tudom. Az alant említett dune homatics r 4k csak 32 GB flash memóriás, a tévémben 64 van. A soc is jobb. Képjavítást mindenki kikapcsolja. Ezek a boxok addig jók, míg keveset tud a tévéd, de akkor minek is, ha a box pl tudja pl a HDR-t, de a tévé nem stb. Bizonyos szintű tévé fölött nem kell butább box.
-
válasz
balojazz
üzenetére
Most ne akard elkezdeni Ádámtól és Évától, hidd el amit írok vagy nézz utána magad. 20 éve házimozi az egyik hobbim.
eleve az optikain egy butított , tömörített hangot tudsz csak átküldeni, mindentől elmarad ami egy ma jó minőségű hangot jelentő audionak nevezünk. Ez a gond mikor valaki azt mondja hogy jól szól és valóban jól szól...
A Tv-k közül Philips és Sony támogatja a DTS-t, a többi nem és még sorolhatnám a hátrányokat.. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Egyszerű, a tv-k esetében kezd kikopni a dts támogatás, az lg-nél is egyik oled szériánál kikerült, de annyira, hogy még optikán sem küldte ki a dts jelet, a c3 vagy c4 esetében legalább már kiküldi optikán, ha már a tv nem tudja megszólaltatni... na ezt nem csak az lg játszotta el, egyre több márka esetében kezdték el a dts hanyagolását...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
A milliós kategóriába is szarabb hardvert szoktak rakni, mint egy belépő androidos telefon, rámennek a képjavító szarokra, amit én egyből kikapcsolok minden tv-n és a többire szarnak, valahogy menjen a smart része és kész, egy 30e-res boxban sokkal erősebb hardver van, több tárhellyel és rammal...
-
-
válasz
balojazz
üzenetére
Ez azért ennél összetettebb. A Tv lejátszója sok esetben lehet elég.
Ha csak nem kapsz egy frissítést ami jól szétcseszi. Vagy éppen nem támogatja a teljes értékű Dolby vision lejátszást.
Vagy a DTS-t vagy az eARC-on bugtenger van és van egy házimozid,/Soundbarod.esetleg a Plex könyvtáradat nem látja ,vagy éppen a kedvenc filmedet olyan MKV formátumban teszik fel ami nem jó neki.. veszel egy Tv-t 5-600-800 ezerért amire sajnálsz a plusz 5-10 % pénzt hogy kihasználd a teljes tudását és mndíg megfelelelő minőségben juttasd rá az anyagot.
A TV-s android felületek pedig egyre inkább kopnak ki.
Van akinek elég, van akinek nem, ez nem fekete fehér. Nekem a hangzás miatt szóba se jöhet a bugtenger eARC és a tv saját lejátszója. Philips úgy ahogy rendben van, de az Lg nem ,nálam. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én nem tudom, jobb-e egy androidos box hardvere, mint egy erős tévéé. De az biztos, hogy ha veszel egy elég jó tévét, ami mondjuk kiváló HDR képességekkel rendelkezik, akkor már minek egy ugyanannyit tudó box további 40-60 ezerért? Tárhelynek? Annak ott van a többi LAN-on lógó gép. Még egy távirányító? Még egy cucc a tévé alatt? Álmaid tévéjét megvetted végre 400+ért. Biztos, hogy kell még rá 10-15% pénzt költeni? És ha már megvolt, minek tartanád meg? Amúgy gyors rákerestem, a tévém soc-ja erősebb pl egy dune homatics r 4k plus-nál, a tárhelye is magyobb, és ez még csak egy 69-70 ezres box
-
Sinesol
veterán
Ha egyaltalan kiir valamit.

Eddig ketszer volt Samu tv-m, nem is olcso, de mindkettö kevessel gariido lejarta utan megadta magat. Az egyiknek belilult a kepe, a masik csak kep, de semmi hang. Havernal ugyanugy kép fele belilult par hettel gari lejarta utan. Nem vagyok konteohivö, de mindenkepo erdekes jelensegek. Annyit megtanultam, hogy jo messziröl kerülni erdemes a ceget tv/k terén. Lg-vel, Sony-val semmi gond, meg a lomtalanitaskor kidobott regebbi cuccok is mind müködtek. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Persze, hogy nem mindegyik az. De ha a VGA-król beszélünk és otthoni moziról, akkor egy megoldás a drága kártyák helyett, kábelek és HTPC-k helyett, USB-s külső drive-ok helyett és ultrasok pénz elköltése helyett egy androidos tévé. Én webOS-ról jövök, és elegem volt a zárt oprendszerekből meg a nem minden formátum támogatásából. Kellett egy jó HDR tévé, igen, de ha kell a pénzem, ne húzzanak le azzal, hogy ilyen video nem megy, olyan hang nem megy, és ja, nem is tölthetsz le akármit. Ha mindent akarsz, vegyél még hardvert zsilliárdért. Meg a nagy lóf@szt. Veszek akkor droid tévét, amivel azt csinálok, amit akarok, és minden van: DV, HDR10+ meg ami létezik, és onnan játszom és azzal, ami tetszik. 4-500 ezerért hadd dolgozzon a tévém, ne kelljen még 200-ért VGA, USB-s vagy ethernetes vagy HDMI kábeles bohóckodás, vagy boxok, külső drive-ok meg egyéb szarok, amik semmire se jók. Egy akármilyen, villanykörtényit evő laptop vagy bármilyen pécé legyen már elég forrásnak rádión, ha be van kapcsolva. Vagy a torrent, amit lehúz a tévé magának, miközben már játssza is le, mert az elejéről tölti a darabokat.
-
ricsip
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Jaja, nincs is annál szebb látvány, mikor a samsung tv kiírja, h. ez vagy az a tv-re telepített program többé már nem támogatott, és hoppsz, el is tűnt a telepített program a tv-ről.
-
Sinesol
veterán
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Miközben egy f.stalicska ceg az evga, teszteket hamisitanak es csak azert sirtak, mert nekik nem jol jött ki az üzlet.
-
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
A kodit bárhonnan letöltheted, a saját oldaláról is, nem kell, hogy a store-ban legyen, ugyanúgy is fölteheted, mint a smarttube-t. Nem vagy store-okhoz kötve. Androidra minden van. Ilyenekbe, amiről írsz, itt nem futsz bele. De tőlem mindenki költhet 1-2 misit otthoni mozira, én inkább megelégszem a párszázezres tévével. A végeredmény ugyanaz, csak sokkal olcsóbb.
-
Dragon3000
nagyúr
Akkor még egyszer, nem minden tv esetében tudod felrakni a kodit, mert nincs a store-ban, ilyen esetben marad a gyári lejátszó, aminek a támogatását általában jól megvágják idővel, gondolom ezzel is ösztönözni tudnak egy réteget a tv cserére, illetve ha valami elérhető a tv storejában van idővel olyan, hogy kikerül onnan és akár már el sem indul, nem egyszer éltek ilyennel akár a streaming szolgáltatások applikációival...
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
A kodi nyílt forráskódú. Nincs olyan, hogy nem támogat valamilyen formátumot. De bármilyen lejátszó működik, ami van android/google tv-re (pont ezért vettem ilyen oprendszerű tévét). A munka nagyját a tévé végzi úgyis. Ha választanom kell, egy drága VGA+drága HTPC+drága tévé helyett elég csak a tévé.
-
Dragon3000
nagyúr
Már amire van kodi, amire nincs ott meg a frissítések hatására általában egyre kevesebb formátumot támogat a belső lejátszó, illetve ha van kodi, nem egyszer volt, hogy a gyártó szépen eltüntet appokat a store-ból, így idővel ha valaminek kellett a frissítés, akkor mehetett a levesbe az egész...
-
A HTPC problémát egyszerűen meg lehet oldani. A mai TV-k már mindent tudnak. Nemrég vettem egy TCL 75C7K tévét. Nem kell HTPC, nem kell HDMI kábel vagy külső HDD, semmi. 5 GHz-es WiFi-n kap mindent. Megosztod a mappát a gépen, és pl Kodi lejátszóval mindent visz hardveresen (mkv, akármi, mindent, AV1-et is). Sőt torrentezni is tud, letöltés közben lejátssza a filmet rögtön Dolby vision vagy akármilyen HDR formátumban. A HTPC meg az offline mozi a múlté. VGA kártya csak a PC-hez kell, oda meg akérmilyen ízlés szerint, szarni rá a kodekekre.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nálam a codec is fontos szempont, én sem tolok AAA-t már rég, de az AV1 dekód pl. jövőtállóság miatt kardinális számomra. Ezt pedig elsőként nv vonalon a 3050-ek tudják, de mivel most BF6 is van, fentebb lépek picit, muszájból és ez sem a csúcsvga lesz.
A legnagyobb fájdalmam az, hogy 1000-es széria felett (nv) nincs ilyen passzív, budget 1030 jellegű tipik "htpc" kártya, 2010/2030, 3010/3030, 4010/4030 stb jöhetett volna a legszemetebb, minőségellenőrzésen kihullott chip-ekből, amiknél a problémás egységeket tiltják és kész a low cost varia. Vagy teljesen már lowcost chippel, de kodekbe állat lett volna, meg rendes kijelző meghajtás (4K 120/144 HDR mindenfiniség).
Ehelyett az megy amit írsz, úgy, hogy egy htpc-s embernek is be kell vásárolnia az AV1-et tudó chipet, ami kb. gaming kari, mert 3050 alatt nincs ilyen. (Zöldeknél). Undorító.
Ezen némileg enyhít a cpu-ba tett gpu mindenhol, a codec matrix-okat érdemes nézni..
AM5-re pl. külön áldás, hogy a non-G CPU-k is kaptak egy "minimál szart", amivel játszani kevésbé, de pl. NAS/HTPC-zni kiválóan lehet iGPU-val és van AV1.
Kicsit kibújhatunk (arany áron)
a htpc-s olcsó-GPU hiány alól. De aki pl. AM4-en van, az AV1-et értelmesen nem tudja htpc-be dedikált VGA nélkül meglépni, AM5-re nem akar átállni mindenki a vacak ár/érték arány miatt, ha meg dVGA kell, az első AV1-es a 3050 és ez is csak decode. AMD-s G-s APU-k meg AM4-en nem tudják a decode-ot, 7000-es széria kell.
Szóval lehet itt hosszútávra tervezni, de csak úgy, ha beleteszi az ember még ma, most és a vegytiszta teljesítmény csak egy dolog, de ha nem akar az ember 3-4 év múlva rárohadó YT-ot és/vagy Netflixet, vagy ezeket CPU-ból kinyögni, akkor AV1 decode minimum.
-
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Sőt még garanciával is. Csak arra kell figyelni, hogy nehogy új táp kelljen a 180 wattos 1070 ti miatt. Én azért mentem 1660 ti-re, mert az 120 wattos. A 400 wattos tápomnak pont jó még 9600K-val. Egy új táp már elég húzós manapság.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt is aláírom, de casual gamer vagyok (heti 1-2-4 óra), így nem igazán használom ki (kb 2 éve jöttem GTX 750-ről...), üzletelni nem igazán szoktam. Csak a beggar gamer Troviko kolléga panaszaira írtam, hogy lehet low budgettel is gamerkedni, de ha a te tanácsaidra hallgat, még ingyen is szépen fejleszthet.
-
Dragon3000
nagyúr
Na ha 1050ti helyett 1060-at vettél volna ugyanannyiért, mert akkor annyiért mentek a 6GB-os verziók, akkor most el tudnád adni 25e körül, mert nem változott az ára és még nyertél is volna az 1660ti vételen, na meg 2 évig kb 60%-kal nagyobb teljesítményed lett volna ugyanazon az áron...Az 1660ti meg nagyon jó áron volt 20e-ért, mert 35 körül van 1-2 jegelt az aprón aztán 40-50 közt mozog inkább.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Aláírom, de a 3 ventis GDDR6 Rog Strix 1660 Ti OC 6 GB 20-ért nem rossz (magasan veri a 1060-at mindenben), és ha elpasszolom a 1050 Ti kártyát, majdnem ingyen van, a kettő együtt már jó üzlet végül. Ezért mondtam, hogy ki lehet fogni jó vételt.
-
Használt piacon ki lehet fogni jókat. 1-2 éve vettem talán 25-ért Gygabite 1050 Ti 4 Gb-ot, most nemrég egy Asus 1660 Ti OC 6 Gb-ot még olcsóbban. Ha nem RT 4k 144 Hz-en akarsz mostani AAA multikkal játszani, hanem mondjuk elég a fullHD és a pár éves játékok, elég lesz az. Szerintem nem baj, ha pár évvel lemaradva követed a játékokat, régebben amúgy is sokkal több jó játék volt, illetve ha igazán sok jót akarsz, akkor az utóbbi 20-25 évből csemegézel.
-
pengwin
addikt
válasz
üzenetére
Aztaq....

Ez nekem újdonság. Akkor csak pucsítsatok tovább ezeknek a cégeknek és dédelgessétek a Stockholm-szindrómátokat.
Egyik nagy hardver cég sem a barátotok, és jelenleg mindegyik csak átverni és lehúzni akar.
Nem tudom épelméjű felhasználóként miért védené őket bárki is.#77 Citrone39
Ez nem az én igényeimről szól, hanem arról, hogy ebben a kategóriában MINDEGYIK GYÁRTÓ egyre kevesebbet ad az embereknek. Attól, hogy eléggé elbaszták az általános ár-érték arányt, még nem lesz jó a legkevésbé rossz kártya. Csak az a legkevésbé fos ár-érték arányú cucc. (A magyar kormánynak se fogok tapsolni, ha összehozzák az 1 milliós havi nettó átlagjövedelmet az országban úgy, hogy közben csinálnak egy 200%-os éves inflációt.... tecccik érteni?)Az infláció mértékét jócskán meghaladó mértékben mentek felfelé az 50-60-60Ti-70 kategóriájú kártyák árai, miközben egyre korlátoltabb termékekről beszélünk, amik egyre jobban leszakadnak az éppen aktuális teljesítménybeli közép- és felsőkategóriától.
Az 5060 és 60 Ti nem 60-as kategóriájú chipek, ahogy az 5070 sem hozza azt a szintet ahol egy 70-es chipnek lennie kéne a felsőkategóriához képest. Ugyanez igaz AMD-re is, csak ők ezt még megfejelik egy kategória-branding káosszal.Nézzetek meg pár NYÁK-ot 4-5 generációval ezelőttről ebből a kategóriából, és hasonlítsátok össze a mostaniakkal. A GPU tervező cégek és a chipgyártók is nyerészkednek a GPU-kon, de ezen kívül az alsókategóriás videókártyák gyártási és tervezési költsége 100%, hogy lefelé ment - csupasz NYÁK-ok, minimális mennyiségű alkatrésszel, csökkenő fogyasztással (és emiatt gyakran fapad hűtéssel).
Ha valamelyik cégnek tényleg fontos lenne az alsó kategória, akkor előző generációs node-okon menne valamilyen alternatív termék gyártása, hogy tudják nyomott áron de még profittal árulni.
#84 Dragon3000
Biztos csak felflessseltem a Radeon Fury-met egy 4070Ti BIOS-szal, hogy Ötödik Hadoszlopként belülről bonthassam a zöld tábort.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
nagyon sopkat javult jelenleg szerintem alegjobb felhő alapú szolgáltatás nálunk is. nekem 500 és 1 Gigás netem van simán játszok vele és élvezhető. ( persze nem MP)
-
hokuszla
senior tag
-
Citrone39
tag
Pont hogy a 60-as kártyákról mondható el a legjobb ár-érték arány az aktuális generációban, mert hiába kerül dupla annyiba egy sima 70, attól még nem lesz dupla annyi FPS-ed tőle sehol sem. Még feljebb haladva a kategóriában pedig ez az arány csak még rosszabb lesz. Attól, hogy neked feljebb vannak az igényeid, még nem lesz az annál gyengébb rögtön hulladék.
-
pengwin
addikt
Attól, hogy nem túl sok pénzért vehetsz szart, még nem jelenti, hogy gyártó ne szart volna a pofádba.
Aki kevés pénzből vásárol az gyakran tájékozatlan is, szóval fel se fogja, hogy mennyire rossz az ár-érték aránya az ipari hulladéknak, amit a pénzéért kaphat.
Szóval nehogy már szívességként tekintsünk arra, hogy a világ egyik legértékesebb vállalata aktívan átveri és lehúzza azokat, akiknek nincs 500 USD-je videokártyára.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
4captainhero
üzenetére
A jó internet nem elég magában, mert lehet jó neted, ha a szolgáltató külföldi iránya szar vagy vannak vele gondok... Pl régebben a digi időben még szar volt a külföldi irány vagy a telekom esetében a cloudflare-rel való szarakodása...
-
4captainhero
csendes tag
igen, meg adnak Geforce Now szolgáltatást is reklámmal megspékelve ingyenesen, linuxról is meg macOs-ről is megyen. Vagy akár elő is lehet fizetni 11 € / hónapra. Persze ennek feltétele a jó internet.
Amúgy meg az integrált GPU-k is kezdenek egyre erősebbek lenni, így az is lehet opció. Pl.: már az AMD 5600G Radeon is erősebb mint a 1030. -
Dragon3000
nagyúr
-
troviko
senior tag
Mert nem akarok kiadni 50K-nál többet egy GPU-ra, az meg vicc, hogy ennyiért 1030 elérhető csak, mert ennél ma már talán egy IGP is erősebb. Szerintem az egy fair ajánlat lenne, hogy ennyi pénzért lenne egy élhető kártya, ami jól FHD játékokra (modern címek esetén is mondjuk közepes grafikai beállítások mentén) minden másra lehet zsebbe nyúlni. Lehet velem van a baj, de nekem 80K már a no go zóna. A csóróbb játékosokra is gondolhatnának a nagy cégek.
-
hokuszla
senior tag
itt a válasz:
Igen — az AMD kapcsán mostanában több olyan jel is van, ami azt mutatja, hogy árnövekedés (vagy legalábbis árnyomás) van folyamatban — vagy várható — hardver-termékeinél (főleg GPU-k / szerver-GPU-k). Itt egy összefoglaló, amit érdemes figyelembe venni:
✅ Mi utal arra, hogy AMD áremelés van/várható
Több hír készült arról, hogy az AMD jelezte: 2026-tól GPU-i ára legalább ~10 %-kal emelkedhet, mivel a VRAM/DRAM modulok ára nagyot ugrott az AI-boom miatt.
Tom's Hardware
+2
Windows Central
+2A gyártási költségek (memória, komponensek) megugrása miatt az egész PC-hardver iparág nyomás alá került — ezért nem csak a prémium GPU-k, hanem középkategóriás vagy budget modellek is érintettek lehetnek.
PC Gamer
+1Az árnövekedésről szóló információk nem csak pletykák: az AMD állítólag partnereivel már közölte, hogy megemeli a GPU-árakat.
Tom's Hardware
+1 -
villamos
őstag
válasz
huskydog17
üzenetére
Tehát továbbra sem tudjuk hogy, melyek ezek a "kisebb VGA-gyártók"...

-
troviko
senior tag
A részemről bánná a fene az egészet, ha lenne 1 kinézett VGA modell, mondjuk a 3050, de sőt, lehetne ez egy 1060 TI is, amit hozzád vágnának 40-50 rugóért. A többi tőlem 1 millába is kerülhet, nem érdekel. De azért az nevetséges, hogy egy 1030 30-40K (sőt az is, hogy még kapható), egy 3050 meg 80K.
-
huskydog17
addikt
Apró korrekció:
Manli ugyanúgy a PC Partnerhez tartozik, mint az Inno3D és Zotac, a három egy csoport.
PNY nem kicsi, ők professzionális workstation kártyákat és adatközpont gyorsítókat is készítenek az NV-nek, nem is keveset. Profi és adatközpont területen a PNY fontos partner.
Biostar úgy látom több lábon áll, ők adtak már ki RTX Ampere és RDNA3 szériát is, továbbá Intel Arc-ot is.
-
- Palit ,Gainward,GALAX,KFA2 ez egyetlen group cég, a Palit égisze alá tartoznak azaz jelentősen nagy partner
- ASUS, MSI, Gigabyte ők természetesen nagyok
- Zotac és Inno3D egy cég,jelentős volumen egyben.
- Colorful a legerősebb partner Kínában, jelentős volumen.Kis gyártók:
PNY+MaxSun, Manli, Biostar valamint biztos vagyok benne hogy a saját referencia kártyáit nem fogja majd árulni az Nvidia.( Foxcon) Ha egyáltalán igaz ez a pletyka hír. -
pengwin
addikt
válasz
üzenetére
Ez egy nagyon felületes megközelítés.
A garancia programjuk teljesen egyedülálló volt, valamint kimagaslóan jó támogatással és közösséggel rendelkeztek. Ezért érte meg EVGA-t venni. Valakinél még dolgozik a 2017-ben vet GTX 970-em helyett garanciális csere keretében kapott GTX 980 Ti-om, még 2 évig garanciálisan... csak úgy érdekességképpen.
Úgy nem cserél az ember platformot, ha a high-eng ugyanazt a 4c/8t CPU-t jelenti generációkon át... ha van tényleges fejlődés akkor nagyon sok ilyen kategóriában vásárló ember igenis fejlesztene gépet és váltana platformot. Mert nagyon sokan megtehetik. Tapasztalataim szerint sokkal jellemzőbb, hogy az alsó és alsó-közép kategóriában vásárlók maradnak tovább egy platformon, mert nem engedhetik meg maguknak a cserét - inkább együtt élnek az egyre rosszabb játékélménnyel.
-
Nem olyan nehéz az. Pár éve az SK Hynix gyártott bizonyos hálózati szereplőnek egy szép sorozatot, ami kb 1 év működés után rohad el szép lassan. Egy ideig 10-esével cserélték a szervizben, de végül selejtezés lett a vége. Azért ha egy ilyen gyártósor beindul, és csak pár napot szalad, 10000-es nagyságrendben szarja a szar modulokat, és a méregdrága, pár ezer dolláros végtermék a kukában végzi, miután szenvedett vele a végfelhasználó, a szerviz, és végül a gyártó leírja veszteségnek, miután még rákölt egy csomó időt, szállítást, hulladékkezelést stb.
-
Duree
veterán
Úgy érzem, hogy az eddig se olcsó kártyák árai nagyon fel fognak menni, ebből kifolyólag jelentősen csökken fognak az eladások.
-
Cassi
őstag
Persze, hogy nem, de az új helyzetben mondhatják azt az Nvidiának, hogy a saját márkás kártyáihoz vegye meg ő a memóriát. Mostantól a memóriavásárlás egy kockázat a cégek számára, amit maximum a saját termékeikhez fognak bevállalni.
Most vettem észre, hogy a német nvidia.de shopjából teljesen eltűntek a FE kártyák, valószínűleg az EU-ban már nincs is hivatalos forgalmazás.
-
Metalfan
senior tag
-
Szóóval... akkor nem lesz 32 GB-os 9070 XT?
-
Alogonomus
őstag
Csak néhány lehetséges példa a kevésbé minőségi memóriák kockázataira:
– esetleg bizonyos idő után random artifact hibákat kezd produkálni
– extrém módon felmelegszik
– csak túl sokat fogyaszt a teljes kártya fogyasztási keretéből
– némileg a referencialapkánál vastagabb, amitől így a GPU hűtőpasztáját is vastagabbra kell hagyni, amitől meg a GPU hőmérséklete szállna elEsetleg a memóriagyártók szigorú minőség-ellenőrzésén elbukott darabokat használnák fel, mert azokat olcsón be tudnák szerezni.
-
válasz
Alogonomus
üzenetére
Köszi! Azt hittem, hogy ennél (számomra) ismeretlenebb cégek jelentik majd a kisebbet. Egyedül a Yeston-t nem hallottam még. Ehhez képest túlzásnak érzem a "kivégezheti" kifejezést a cikk címében, de aztán ki tudja...
-
Alogonomus
őstag
Viszonylag könnyen kikövetkeztethető, hogy melyikek a "kisebb" és melyikek a "nagyobb" gyártók.
Geforce esetén a Gainward, Galax, Inno3D, KFA2, Palit, PNY, Yeston, Zotac tartozhatnak a "kisebb" kategóriába, míg a Asus, Gigabyte, MSI és persze az Nvidia a reference design miatt a "nagyobb" kategóriába.
Másik egyszerű szűrési módszer, hogy amelyik gyártótól minden boltban van legalább 1-2 modell a kínálatban, az lehet a "nagyobb" gyártó, míg a "kisebb" gyártók közül csak némelyiktől tartanak készleten pár modellt a boltok. A 3 nagy gyártó modelljei együtt mondjuk a kínálat 70%-át teszik ki, míg a 8 kisebb gyártó modelljei együtt a maradék 30%-ot. -
AxBattler
félisten
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Nem is rossz. Indul a VGA-csereprogram: VRAM mérettől függő (m)értékben a kereskedő beszámítja a régi VGA-kat, új VGA vásárlása esetén.
#29 RoyalPredato
Ezen nevettem.
-
Cassi
őstag
Az egyik legkisebb gyártó éppen maga az Nvidia a Founders Edition kátyákkal.
-
pengwin
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Barebone és lapra szerelt videókártya (természetesen borotvapenge-stílusban csomagolt hűtő lamellákkal). Felírtam a 2026-os bingó szelvényemre.
-
F.B.I.
veterán
Szerintem az egész a Steam Machine miatt van!!!
Kész. Letarolta volna világot, főleg ha jó áron tudták volna adni. Állítsuk meg őket! Nesze.
-
JasL
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
A memórialapkák bizonytalan működése maximum kék halálokat fog okozni hibás memóriacímértékek miatt... a csatlakozókra, feszültségstabilizátorokra, amitől azok olvadtak, nincs hatással. De egyébként elég nehéz "rossz" memóriát gyártani manapság, ha le vannak tesztelve, akkor azok működnek.
-
talmam
tag
várom az árréssapkás árcsökkentett VGA rendeletet, ideje lenne már Marcitól ha ezt is rendbetenné
-
Itt rajtam kívül mindenki tudja, hogy kik számítanak "kisebb" gyártónak? Az ASUS például nem, ez ok... de egy lista informatív lenne a cikkhez. Vagy szemezgetés, hogy Kovács és Kovács Videókártya Bt. például ellehetetlenül. "Kisebb" memóriagyártók nincsenek, akik a "kisebb VGA gyártókkal" tudnának partnerkedni?
-
julius666
addikt
Az economy of scale mellett, ami az AMD-s kártya gyártást lehet értelmetlenné tenné ha az AMD is meglépné ezt, tegyük mellé hogy az Nvidia így is csak szalad az igények után AI gyorsító vonalon. Egyszerűen nekik se jut elég elég DRAM chip, gondolom mekkora nyűg lehet még a teljes konzumer piac számára is tartalékolni (mert 94% részesedés az gyakorlatilag a teljes konzumer PC piac).
Gyakorlatilag az van, hogy mindenki azt csinálja ami számára a piacilag racionális (már ha igaz egyáltalán a hír), Abu meg kikever ebből valami propagandát. Csak a szokásos.
-
RoyalPredato
csendes tag
RTX 2000 : Király, csak az rtx nem működik.
RTX 3000 : Ja hogy raktáron sincs...
RTX 4000: Na ez már valami!
RTX 5000 : Leolvadt? Kevés a Ram? Szétolvad a frame gen kép? Élvezd.
RTX 6000? Lezabálja az M. 2-esed?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Alogonomus
üzenetére
Azt nem igazán tudják megtenni, mert eléggé specifikálva van, hogy mit kell venni. Itt csak arról van szó, hogy az NVIDIA többet nem veszi meg nekik. De ettől nem tudnak majd másféle memóriát rárakni a VGA-kra.
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Szerintem felverik csak az árakat. De reálisan megközelítva ha nincs elég RAM, akkor biztos, hogy elsősorban azok a partnerek lesznek kiszolgálva akikkel szorosabb és nagyobb üzleti érdekekkel fonódik össze az Nvidia. Asus, Inno3D , Gigabyte, MSI.
Nem tudok olyan kisebb VGA gyártót már aki valóban kicsi lenne egy ekkora bizniszben. -
Gyuri27
félisten
Mindig amiben pénz van. Ha bányászat akkor az, ha ami akkor az.
Egyből eszembe jutott az evga és az xfx. -
Egy ázsiai fórum hozzászólás alapján lehozva a hír ami a következőt tartalmazza google fordító által:
"Most az a pletyka kering az interneten, hogy az Nvidia csak magokat szállít, míg az AIC-knek maguknak kell beszerezniük a memóriájukat."A lényeg hogy az AMD árat emel és lesz mindenkinek jó AMD vga, az Nvidia cserbenhagyja a játékosokat az AIB -okat egy kínai fórumhozzászólás szerint tálalva ide mint az NVidia Döntése.
-
HantekDSO
aktív tag
Na az nagy baj lenne... AZ AMD legerősebb kártya sincs a fasorban sem az NVIDIA csúcskártyáihoz képest, úgyhogy inkább emeljenek árat, csak ne hagyják magukra a játékosokat! Van olyan játék, ami még az 5090-eseket is megizzasztja (persze nem 320x240-es CGA felbontással!
- az ilyeneknél az AMD csak diát vetítene. (Hogy az adott játékot lehetne-e jobban optimalizálni, az már egy más kérdés...) -
Alaaf Pi
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Nv most épp ai cég akar lenni, a gémer vonalat elengedve. Nem hiszem, hogy nagyon sajnálja, ha úgy adódik.
-
hokuszla
senior tag
a lényeg: amd árat emel
abu ezt így közli
-
válasz
Aprósólyom
üzenetére
menj haza, Te ittál!
Ne adj nekik ötleteket, mert majd a nyákot is otthon kell maratni a végén
-
Aprósólyom
addikt
Akkor lehet megjelennek majd a szürke piacokon régi videokártyákról leforrasztott GDDR6, GDDR6x chipekkel szerelt RTX 50-es kártyák?
Esetleg lehet majd venni GDDR lapka nélküli videokártyát a forrasztáshoz előkészítve és a régi videokártyájáról átforrasztatja majd mindenki az újra, ha szeretne majd egy új genes kártyát?
-
Alogonomus
őstag
Azért az az Nvidia számára is tartogathat veszélyt, ha nem elelnőrzött minőségű memórialapkák kerülnek majd a kártyákra, mert a kis gyártók – költségminimalizálás érdekében – kénytelenek lesznek bizonytalan forrásból beszerezni a valamilyen minőségű memórialapkákat, amik aztán az esetleges bizonytalan működésükkel a megolvadó csatlakozókhoz hasonlóan már a teljes RTX 50-es sorozatra ható negatív megítélést okozhatnak.
-
Dragon3000
nagyúr
Gondolom az nvidia szerverekbe szánt gyorsítóihoz fogja beszerezni a továbbiakban a vramot, a gyártókat meg leszarja, hogy oldják meg a hiányt.
-
HantekDSO
aktív tag

Jelenleg pedig az Nvidia részesedése ~ 94 %, az AMD-é 6 %. Akkor nem mindegy, mit vergődik az AMD?

-
Cassi
őstag
Átutalom az adóm 1%-át a Rászoruló VGA-gyártók Egyletének, ne éhezzenek szegények.
-
JohnyX
tag
Ezt a magasságot egy "random kínai fórum hozzászólásból" cikket írni, úgy hogy a kedvenc VGA gyártódat hozd ki pozitív cégnek ez már művészet. Gratulálok hozzá.
Ezt a Google Ai találta: "Az NVIDIA a vitathatatlan diszkrét GPU Market King, Monumentális 94% -os piaci részesedéssel, AMD mindössze 6% -kal 2025 második negyedévében"
Tételezzük fel van valami igazság a hír mögött. Ezt a 6%-ot hány gyártó hozta össze? Ebből hány gyárt csak AMD VGA-t? Mennyi esélyük lenne az Önálló beszerzés során, a normális ár elérésére?
-
-
Az összes kicsi gyártson amd kártyákat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte GT 1030 2GB
- ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 WHITE OC EDITION 24GB - Alza garancia 2027.03.19 - BESZÁMÍTOK!
- ASUS ROG Strix RTX 3080 10G OC Gaming White (fehér)
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC Edition 16GB - Garancia 2029.03 - Felbontott - BESZÁMÍTOK!
- A LEGENDA! ASUS ROG STRIX GTX 1080 Ti 11GB GDDR5X 352bit - Brutális erő, makulátlan hűtés!
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 256GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Lenovo ThinkStation P300 Workstation,i7-4790,8GB DDR3,500GB SATA3 HDD,2GB VGA,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4638
- Apple MacBook Air 13 M3 (2024) 16GB / 512GB Midnight
- 27% - Samsung S27D360GAU VA Monitor! 100Hz / 1920x1080 / 4ms
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
7600X Ryzennel. Szépen alulfeszeltem őket. Olyan hidegek mint a fagy. ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

a htpc-s olcsó-GPU hiány alól.