Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz TA68 #8710 üzenetére

    Részben íz kérdése, másrészt az extrakció kémiájában is szerepet játszik elvileg, hogy mit old ki egy lúgosabb, meszesebb víz, mondjuk egy desztillált, illetve RO-vízhez képest.

    Ha csak ízhatást nézünk, az ízérzékelés relativizálni tud legjobban. Például összehasonlítunk vízköves és vízkőmentes vizet, rögtön érezzük, hogy utóbbi savanykásabbnak tűnik, míg a másik meszesebb hatást kelt.

    Viszont hozzászokás után, a korábban savanykás víz tűnhet semlegesnek, "víztisztának" ami érthető is, ha pH-értéket tekintünk.

    Ez a savanykásabb-lúgosabb érzet megmutatkozik a kávé ízében is. Mivel a profi kávéízlelők és géptesztelők szerint legjobb, ha a víz nem is túl kemény, de azért maradjon benne ásványi anyag is, ezért a kávégépek szűrőbetétei az aktív szén mellett olyan arányban tartalmaznak ioncserélő gyantát, ami nem veszi ki teljesen a Ca / Mg ionokat. A gyanta pedig tudomásom szerint a nátriumra cserélő fajta általában (másik a víztisztító kancsókban gyakran alkalmazott gyanta, ami H+ ionra cserél).

    Az aktív szén a klórosságot, illetve szagokat, nem kívánatos aromákat köti meg nagyon jól.

    Igaz, hogy a gép így továbbra is igényli a vízkőmentesítést, de ritkábban.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák