Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Zárolási képrnyő jelszavas belépés csoport házirendből
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe fiú
senior tag
Biztos
Nyílván a kisebb ellenálláson folyik nagyobb áram. De az én kérdésem nem két különböző ellenállásúra vonatkozott ha nem két azonos ellenállású(4ohmos) hangszóróra.
És arra,hogy milyen különbség lenne észrevehető akkor ha a két hangszóró sorba lenne kötve és nem párhuzamba. -
borat26
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek.
Adott egy Pioneer DEH2200UB-fejegység erről egy MacAudio MPX2000-es erősítővel hajtok egy Signat Fury 112BP ládát. Az erősítő kissé gyengusz, így gondoltam cserélek, ráfizetek. Egy Rock Ford monoblockot próbáltam ki, a pontos típusát nem tudom, csak azt, h 4 ohm -on rms 500 Watt a teljesítménye.
No a legszebben hajtotta meg a bandpass ládámat, csak 1 probléma volt az erősítővel. Folyamat sípoló, zúgó hangot adott. És nem is lehetett halknak nevezni. Kérdeztem az eladót, h mi ez a jelenség, erre ő azt felelte, hogy az amcsik más módon oldották meg a testelés kérdését, le kéne testelnem a fejegység fém házához az egyik RCA kábel testjét.A kérdésiem:
Valós dolgokról beszélt az eladó?
Ez tényleg ennyire egyszerű lenne?
Találkozott már valaki ilyen jelenséggel?Csak azért kérdezem, mert tényleg szépen és nagyot szólt vele a ládám.
Üdv
-
Joe fiú
senior tag
válasz
Boci_83 #7590 üzenetére
Értem. ez a rész világos(villamosmérnöknek tanulok
)
Mindezt csak azért kérdeztem meg,mert nekem kétcsatis erősítő hajt négy hangszórót.és eredetileg apummal sorba kötöttük a hangszórókat,aztán a szaki akihez elvittem átkábeleztetni azt mondta, ez így nem jó,átkötötte párhuzamosra.Akkor,ha mondjuk sorba lennének kötve a hangszórók jobban lehetne terhelni az erősítőt? Vagy teljesen rosszul értelmezem?
-
Boci_83
őstag
válasz
Joe fiú #7588 üzenetére
Nem! Minél kisebb az impedanciája (ellenállása ) a hangszórónak, annál nagyobb áram folyik az erősítőn, így sokkal jobban van terhelve. Fordított arányosság.
Ezért van hogy a 2 ohm, vagy 1 ohm stabil erősítők sokkal drágábbak, a 4 ohmosoktól, mivel nagyobb igénybe vételnek vannak kitéve az alkatrészek, sokkal minőségibb alkatrészekre van szükség...
-
paprika
aktív tag
Alpine 9853R fejre tudok valahogyan Pendrive-ot csatlakoztatni ?
-
paprika
aktív tag
Egyik ismerősöm ilyen fejet szeretne venni [link] Egyenlőre meg is felelne neki de később szeretné az első szettet is erősítőről tolni. Mivel ezen 1 Rca kimenet van hogyan oldható meg a + erősítő bekötés ?
-
BBéci
legenda
Az erősítőikről nem tudok semmit.
Érdekes tendencia, hogy nagy hangszórógyártók erősítőket is kínálnak. Kezdte a Rainbow, aztán követte példáját a JL Audio, majd a Focal is beállt a sorba. Ezek mindegyike kiváló készülék.
Úgy rémlik, Quartnál tulajdonosváltás is volt, nem lehetetlen, hogy mára csak a név maradt a régi, ami mögötte áll annak semmi köze hozzá, de ez nem biztos. Hasonló zajlott a Grundig, Telefunken és mások esetében. -
Az-X
őstag
Semmiképp nem készülök hangnyomás versenyre
Egy meglehetősen kis méretű zárt ládát tervezek mélynek. Szóval ha jól értem akkor tulajdonképpen a hangszóró bekötésétől a hangminőség nem igazán függ.
Egyébként MB Quart erősítőkkel kapcsolatban van valami véleményed, infód, vagy csak elképzelésed?
-
BBéci
legenda
Elég ritka a valóban 1 Ohm stabil erősítő, ha nem hangnyomásversenyre készülsz, ne menj 2 Ohm alá.
Nincs elméleti akadálya a külön csatornáról hajtásnak.
Rockford Fosgate mélysugárzóm dupla lengőtekercses, de 4 ohmra van kötve. Elégedett vagyok vele, de azért kíváncsiságból kipróbálnám a mostani 410-430 watt duplájával. -
Az-X
őstag
Mélyhez nézegettem délután valami ilyesmit: Mb Quart RAB 1450.
Erről esetleg valaki hallott valamit?
A hangszóró 2x2ohmos, tehát ha párhuzamosan kötöm akkor elvileg 1ohm lenne. Nem tudom erről volt e szó itt a fórumon, de hangminőségben van eltérés attól függően, hogy hogyan kötöm be a mélyhangszórót? Lehetne ugye sorba, párhuzamosan kötni a tekercseket. De olvastam olyat is, hogy egy 2 csatornás erősítő 1-1 kimenetét kötötték rá külön a tekercsekre.Keresgélés közben futottam bele még ebbe: MB Quart PAB 2100. Német ebay-en van ennek 4 csatornás változata is, csak az jóval drágább. Ha esetleg véletlenül ismerné valaki erről is szívesen hallanék véleményt.
-
Az-X
őstag
Nem hittem, hogy rábeszélnél
Meglestem a 800a4-et, valószínűleg nekem amúgy is drága lenne. ZX 450-est mindenképp csak az első szettnek vennék. Amúgy is itthon szinte beszerezhetetlen, ha mégis akkor meg komoly áron. A subnak azt hiszem egy monoblock lenne a legmegfelelőbb. Bár ZX 350 elvileg 4ohmon 400W RMS-t tud bridge-elve, talán az is elmenne (ha lehetne szerezni jó áron persze). Nézegettem, hogy az MB-nek is van saját erősítője, még az is lehet, hogy egy olyanra nevezek be
Persze tudom létezik PG-ben is csak az is horror. A mélyre nem szeretnék akkora nagy összeget költeni. Persze legyen jó, de nem akarok 200-at rászánni csak a mélyekre
Egyelőre legyen összetéve az ami most van
-
Az-X
őstag
-
BBéci
legenda
-
plömplöm
őstag
sziasz,
nem hifi, de autó
adott egy rönótálja, 2005-ös, kormányról izélhető gyári cd-s zenebonával. most az egy dolog, hogy nem adja ki a cd-t, ezzel még valszeg megbirkóznék, de állítólag vannak dobozkák, amiket, hogyismondjam, univerzális fejek és a kormányizélő közé téve túl lehet lépni a problémán, azaz izélhető a kormányról a fej és talán még a felső kijelzőn is megjelennek a megjelenni-valók. vagy legalább az előbbi, mert ugyanazt minek kijelezni kétszer. vagy nem is tudom. szóval hogy is van ez?kösz
-
G.Zs.
senior tag
válasz
paprika #7561 üzenetére
Jó választás lehet a 9853R, de ez attól függ, hogy milyen zenét akarsz hallgatni rajt. Ha erős dinamikus hangzás kell, akkor ez kell neked, ha inkább lágyabb hangzásvilág kell, akkor 9833R kb ugyanennyiért.
Én a 9833-ast használom, és nagyon elégedett vagyok vele. Volt már 9835-öm, és 9853-am is, de eddig ez tetszett a legjobban. Főként az énekhangja jobb, mint az 53-asnak. -
kisboxi
tag
Én most egy ilyen vételén gondolkodtam el. Csak az a baj hogy nincs hirtelen felesleges 50k-m.
-
paprika
aktív tag
Szerintetek egy Alpine CDA -9853 R fejjel érdemes foglalkozni ? Vagy ebben az árban nézzek mást? Am 45 ezer lenne. Láttam Pio Rs-t de 60 ezer sok érte....
-
Az-X
őstag
Mit ertesz brutalitas alatt? Megprobalom ezekkel a dragsterekkel a rendszert, valoszinuleg erosito csere elott celszerubb volna a gyari fej helyett nezni valamit. Ahhoz pedig elobb hozza kell szoknom a gondolathoz, hogy meg kell bontanom a muszerfalam gyari designjat
De azert ha volna otleted olyan erositore amit erdemes lenne megnezni, kivancsi lennek ra.
-
gabx76
senior tag
Tegnap beszereltem a kocsiba a G.Zs. által ajánlott Hertz DSK szettet. Nem volt egyszerű, kicsit formázni kellett a műanyagot az ajtóban.
Saját kérdésemre is megkaptam a választ: A gyári hangszórók szűrése (ami volt egyáltalán) a csatlakozó után volt beforrasztva.
A hangszórók még kissé tompák, de máris tisztábban szólnak, mint az eredeti. Remélem nem fogok csalódni a szettben. -
Az-X
őstag
Amúgy a 7544-es a mai napom fényében egy baromi gonosz hozzászólás volt.
Hazafelé jövet egész úton maxon járattam egy demo disc-et és mire hazaértem már kezdtem úgy érezni, hogy tényleg nincsenek rendben teljesen a magasak
Persze simán lehet, hogy nem az erősítő miatt van
Mindenesetre ha belebotlok egy jól árazott PG ZX450-be még egyszer, akkor nem hagyom ki
-
Az-X
őstag
Őőő... nem hallottam egyik hangszórót sem, így azt nem tudom kijelenteni, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. De ha jól tudom akkor a QSF a QSD utóda, nem alá vagy fölé pozicionált modell. Sőt ha jól tudom a QSD előtt volt QSC is
Aztán mikor eladták a németek akkor ha minden igaz meg is szűnt a Q sorozat
Most az MB Quart hivatalos oldalán a legmagasabb modell a PVI ami pedig a PVF utóda...
A QSF bolti ára olyan 900EURO volt amíg gyártották. Most már a megmaradt raktárkészleteket lehet megvenni. Amúgy itthon egy helyet találtam akik foglalkoznak a márkával, ott a QSF 216 219.000Ft volt
-
Az-X
őstag
Ehhe... még szerencse, hogy MB Quart-ból a QSF-nél jobbat nem igazán tudok venni
Így ezen a téren hamar a lejtő végére érek
Amúgy ha gondolod, és van kedved hozzá nagyon szívesen kölcsön adom egy teszt erejéig. Persze előbb érkezzen meg
A beépítés nekem úgyis várat még picit magára.
A Dragster erősítőmön semmi kifogásolni valót nem találtam magas hangok tekintetében. A mostani Rainbow szett magasa nagyon nagyon szépen szól, csilingel, megfelelően részletes is... tehát tényleg rendben van. A közepe is nagyon kellemes, egyedül a mélyeivel nem vagyok teljesen elégedett, bár egy 13-as hangszórótól még így is szuper. De ez nyilván nem az erősítő hibája. Kérdés az, hogy mennyivel jobb egy ilyen QSF, nem lesz e erősítő limites a hangzás
No de ez majd idővel kiderül.
-
BBéci
legenda
A lejtőn nincs megállás!
Ami MB-t eddig hallottam, azok nagyon tetszettek, a linkelt darabbal sajnos még nem találkoztam, pedig érdekelne a hangja.
Ölemben a német Autohifi magazinban megjelent teszt az erősítődről. A mélyeit dicsérik, a közepei kiegyensúlyozottak, a magasai enyhén mattnak és fénytelennek tűnnek.
68 pontot kapott a 140-ből.
Ugyanannyi pénzért (800 DM) a Helix HXA 400 nagyobb teljesítményű (4x48 vs. 4x 70), a pontszáma 85.
Én is hallgattam a 604-est, de egyáltalán nem emlékszem rá.
Ezek fényében akár passzolhat is az MB-hez. -
Az-X
őstag
Nos igen...
Nem vagyok kifejezetten szakértő... pontosabban azokkal a dolgokkal többnyire tisztában vagyok amikkel már volt dolgom. Kondim még sosem volt, ezért is kérdeztem rá, hogy van e értelme a dolognak
Rögtön lenne hozzád még egy kérdésem... MB Quart QSF 216 Nano hangszóróval találkoztál már? Tegnap keresgéltem reggel és bedőltem egynek mert jó vételnek tűnt
Szóval érdekelne a véleményed ha esetleg találkoztál vele (persze akkor is ha nem) Illetve a korábban említett Dragster DA 604-es erősítőm passzol ehhez a hangszóróhoz?
A PVI 216 amit korábban megrendeltem amcsiból meg majd ideér aztán túladok rajta. Biztosan lesz aki örül neki
Szerk: Azt hiszem elkapott a daráló...
Meg lehet állni az autohifi fejlesztésben vagy jobb ha most keresek egy jó vastag kötelet...
-
BBéci
legenda
-
Az-X
őstag
Őőőő... az aksim tutira megfelel a célnak
2,4-es Dieselhez alapból komoly aksi kell
Viszont nem szeretném ha a hifi miatt idő előtt menne tönkre. Arról még nem hallottam, hogy egy kondi szólna bele a hangzásba, de ha van valakinek konkrét infója akkor szívesen hallgatom
-
orbano
félisten
válasz
Falc0nWing #7532 üzenetére
G.Zs. elvtárs hozzászólásához még annyit, hogy szerintem _mindenképpen_ 4 csatornás erősítőt vegyél. Hiába érzékeny a hangsóró és szól relatíve tisztességesen fejegyséről, attól még dimenzióugrás hozzá képest ha erősítő kerül alá. Rá sem fogsz ismerni a hangjára. Legfőképpen azt fogod hallani, hogy előjönnek a mélyek az első szettedből.
-
arthropod
tag
Üdv!
lenne még egy (reményeim szerint, utolsó láma) kérdésem.
Az miért van hogy a rádió sokkal "tisztábban" szól? Pl: szebbek, lágyabb... basszusok. -
Falc0nWing
csendes tag
értem, köszönöm szépen a felhomályosítást!
-
G.Zs.
senior tag
válasz
Falc0nWing #7529 üzenetére
Az Alpine CDA és CDE sorozata között kategóriabeli különbség van.
A CDA-9812 az egyik legszebb hangú passzív fejegység, olyan finomságokkal, mint pl az időkorrekció, és olyan funkciókkal amelyekkel sokkal jobban az autód akusztikájához tudod igazítani a hangzást. A másik se gagyi természetesen, de ezek sajna annál felejtősek.
A négycsatornás erősítő azért jó, mert így az egyik pár csatorna az első szettet hajtja, a másik pár pedig hídban a mélyládát. Nem azért hajtjuk a szettet erősítőről, mert úgy hangosabb, hanem azért, mert sokkal szebb, dinamikusabb hangja lesz, mint fejegységről hajtva.
Az általam ajánlott Hertz DSK 165.1 viszont éppen arra lett kitalálva, hogy fejről hajtva is tisztességesen megszólaljon. ezért mondtam, hogy első körben nem kell hozzá az erősítő, később, ha igény van rá bővíthető erősítővel.
Épp ezért ajánlottam azt, hogy vedd meg ezt a kettőt első körben, szereltesd be, hallgasd, és a következő körben beszerzel egy mélyládát (AS MX 12 reflexben, amit nálam meg is hallgathatsz, mert én is ilyet használok perpillanat) és egy erősítőt, ami vagy kétcsatornás, vagy négycsatornás lesz, attól függően, hogy a szetted hogy viselkedik a fejjel.
Így biztosan nem fog előfordulni, hogy megvetted a hifit egyben, aztán kiderül, hogy nem passzolnak az alkatrészek egymáshoz, hiszen már eleve úgy fogod összeválogatni, hogy egymáshoz próbálgatod őket. -
orbano
félisten
válasz
Falc0nWing #7529 üzenetére
1. hangminőség (el sem tudod képzelni micsoda különbségek vannak)
2. komolyabb hifi építése esetén amik értékes featureök:
-magas jelszinttel rendelkező erősítőkimenet (4/6 csatornás, 4,5,6, stb. voltos RCA)
-aktív keresztváltó
-időkorrekcióA 9812 pl. pont egy mesés hangú alpine fej, közepesebb rendszerekbe kiváló
-
Falc0nWing
csendes tag
mai napi blőd kérdésem:
miben jobb zene szempontjából egy magasabb kategóriás fejegység egy alacsonyabbnál? motoros előlap, meg CD-tár vezérlés, meg bluetooth, meg ilyen kiegészítő szolgáltatásokat ne vegyük figyelembe.Tehát pl.
óccsóbb
http://www.alpine.hu/termekek/product-singleview/cd-head-units/cde-111r.htmldrágább
http://www.alpine.hu/termekek/product-singleview/cd-head-units/cda-9812rb.htmlés mi a helyzet akkor, amikor egy 4 csatornás erősítő hajtja a komponens szettet?
Igazából általánosságban érdekel, hogy kicsit megértsem a dolgokat.. Egyébként G.Zs. kolléga már kezelésbe vett
-
Az-X
őstag
Kérdés... mekkora teljesítmény az aminél már szűkséges kondenzátor használata?
-
Dictator^
veterán
-
arthropod
tag
Először is köszönöm az eddigi segítségeteket
Az ajtók bitumen lapozva vannak. Belül mivel az üveg nem lett kiszedve, ezért kisebb darabokból van megoldva. A kárpit alatt, tehát kívül is bitulapozva van, és a kárpit aljára van ragasztva még polifoam is! Nem állítom hogy tökéletes, de szerintem nem is a gagyi kategória! Tegnap próbáltam belőni a tanácsok alapján, valamelyest javult is az eredmény. Bevallom fogalmam sincs Ti hogy állítjátok be az erősítőt, pontosan, mondjuk a ládánál 60hz-re, mert nálam csak ilyen süllyesztett műanyag potméterek vannak, 30-500hz-ig. Viszont csak ez a két érték van, így a ládát most kb 60-80hz-re lőttem be! Abban egyre biztosabb vagyok hogy ennyit tud a szettnek magasztalt mnc koaxomÉrdekes hogy mondjuk Tankcsapda, Quuen, iszonyatosan szól, míg Jesse Cook-nomad meg meglepően remekül
Most egyelőre 15K környékén keresek valami elfogadható komponens szettet a koaxok helyett, és rettenetesen bízom benne hogy hihetetlen lesz a változás
-
migabi24
nagyúr
Na kicsit eligazgattam a kábeleket, 1 helyen kicsit összeért a táp és az egyik RCA kábellel, eddig úgy tűnik sikerült megszüntetni a generátorzajt , más kíváncsiságból kibeleztem a gyári AS ládámat (bass reflex), kikentem az egészet ragasztóval, és szépen kivattáztam a belsejét, azonnal eltüntek a fölösleges búgások zúgások, sokkal szebb hangja lett, érdemes volt vele foglalkozni kicsit
-
footy
addikt
Alpine CDE-9871R fejjel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Eddig bőven 40e fölött láttam, most viszont beakciózták egy helyen 25-ért. -
gabx76
senior tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdés:
Nem tudjátok, mi a különbség a Hertz DSK 130 és a 130.1 között? Nekem az előbbit sikerült beszereznem. Papiron elvileg nincs különbség.+1 ps.:
A másik kérdésem is aktuális még:
Nem tudjátok véletlenül: gyári szettben szokott lenni hangváltó/szűrő?! (Renault Megane 2) -
orbano
félisten
igen, csak az ajtónál nem hangszigetelni kell, hanem egy zárt dobozt képezni az ajtókból a hangfalnak, hogy azok kellőképpen csillapítva legyenek. emellett fontos az ajtó anyagának elhnagolása, erre szintén a bitumenlap a nyerő, a szivacs nem képes ilyesmire. az legfeljebb arra jó, hogy ne adja át az ajtó a rezgéseket a kárpitnak. de a bitumen az első kettő mellett ezt a haramadik feladatot is tökéletesen teljesíti, ergo nem nagyon van szükség szivacsra.
-
s4tch
veterán
válasz
arthropod #7505 üzenetére
Ha normális a szigetelés, akkor ennyit tud a szett.
Tesztre és beállításra két, különféle felvétel jó. Tesztre mindenféle, amit szeretsz. Nekem van erre egy válogatásom, van benne laza rocktól kezdve egy szál akusztikus gitáron, disznó metálon keresztül jazztrióig minden - amiket amúgy is hallgatok. Beállítani viszont szigorúan laza hangzású, pozíciókat jól tükröző, akár vokális felvétellel jó; elektronikus zene, tömény hangzású muzsika (rap, metal) erre nem való.
-
arthropod
tag
Még egy kérdés. Milyen "teszt lemezt" használjak, Ti milyen zenével szoktátok állítani a cuccost? (konkrét előadó)
-
orbano
félisten
válasz
arthropod #7501 üzenetére
ne foglalkozz az első szett frekvenciatartományával, lényeges információt Neked nem fog mondani, hogy papíron mit bír. ez annál összetettebb, függ az erősítőtől, az ajtó lőkészítésétől, és nyilván a hangszóró paramétereitől is. de így önmagában az hogy most 50hz-ig, vagy 60, vagy 40hz-ig van ráírva a dobozára, semmit nem jelent igazából.Láda vonatkozásában pedig pláne nem: az a jó, ha az első szett minél mélyebbre megy, és inél később száll be a mélyláda.
Nálad még az lenne a fontosabb, hogy legyen egy erősítőd az első szettnek is. akármit is csinálsz, egy erősítővel, még egy olcsóbbal is jobb hangod lesz (többek között több méllyel), mint ha csak fejegységről csicseregteted a szettet. -
arthropod
tag
Köszi
Próbálkoztam több féle vágással, sajnos sokkal jobb nem lett. Egyelőre úgy hallom, hogy az MNC vackokkal van a fő gond. Gyakorlatilag nulla mély közepet adnak, hallok. Gondolom ez is közre játszi a katasztrofális hangzásban. Tehát egyelőre, most vadászgatok valami jobb használt első szettet. Egyelőre a Hertz DSK 13 az esélyes, de még változhat. Sokan JBL GTO szériát ajánlják, állítólag erőteljes mély közepe van még a 13 méretben is! Egyébként így hogy már van láda, milyen frekvencia tartományú első szettet érdemes keresnem?
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Lenovo Yoga C630 notebook 4K UHD kijelző 15,4 i7-8550U/16GB ram /128GB SSD
- Panasonic Toughbook Cf 54- Katonai laptop- I5 6. gen- Érintős
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Panasonic Toughbook Cf 54- Érintőképernyős - I5 5300 model
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest