Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Riasztó topik
- OLED monitor topic
- Mindenkinek elérhetővé teszi a képgenerálást a Lossless Scaling
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- Dell notebook topic
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #5897 üzenetére
"hallottad ezeknek a változtatásoknak a hatását"
Nem is akarom megtapasztalni, ne haragudj.
Soha nem rendelem alá az ésszerűséget és praktikumot a "jobb hang" érdekében. Nem én vagyok az az ember, aki szó szerint mindent feláldoz, csak hogy picivel tisztább hangot kaphassak. Tisztelem amit csinálsz, nem is bírállak érte, csak megkérdeztem, hogy megéri-e. Ezek szerint meg. Ennyi.
Nekem nagyon fontos a mobilitás, a könnyű cserélhetőség, a gyári kialakítás/sztenderd, a külcsín, stb.
De tudod, mikor meghallgatok egy pármilliós Sonus Fabert egy McIntosh-al vagy Accuphase-el , egyetlen pillanatig nem jut eszembe, hogy direktbe kötve mennyivel szólna jobban. Élvezem és befogadom azt a gyönyörű hangminőséget, amit hallok.
Rosszul gondolom, hogy te is azért "reszelsz", mert "nincs minden rendben"? Ha nem így lenne, hallgatnád és élveznéd...tévedek?
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #5887 üzenetére
Halkan megkérdezem: hallottál ilyen változtatások előtt és után rendszert szólni? Van tapasztalatod arról, hogy mindez milyen mértékű javulást eredményez?
Hogy hol van a vége, azt könnyedén el tudom mondani: A vége a rendszerépitésemnek az, ami nem a mobilitást nézi, meg a bonthatóságot meg a szűzmáriapöcse tudja milyen hülyeségekkel tudnak fárasztani érvekként felhozva (a gyári a dejó, mert az csak a vásárló érdekét nézi, stb), hanem azt, hogy minden zavaró hatást kiiktassak a rendszeremből, ami hallható javulást hoz. Teszem ezt ingyen és bérmentve. Nem, NEM akarok cserélgetni, ezek a kábelek maradnak, ezek a kütyük maradnak. Nem kell dugó, mert azzal rosszabb a hang.
ENNYI a lényeg.
A halk kérdés fennáll: hallottad ezeknek a változtatásoknak a hatását? -
törölt tag
válasz
#07400704 #5894 üzenetére
Nagyon meg lennék lepődve, ha a repülésről lemondana emiatt. Egyébként, tényleg érdemes egyszer ellátogatni hozzá. Nekem jó esetben november környékén lesz használható állapotban a "zenekripta", lassan haladok vele. Még forrás oldalt meg kell oldanom, most szimpla PC-ről zenélnék, ha nem lenne szervizben a dacom. Kábelek terén még lövésem sincs... Ha eljutok egy elfogadható szintre, természetesen szívesen látlak benneteket.
-
dyscus
tag
válasz
#07400704 #5884 üzenetére
Ez az!
Én is beszállok. De leghamarabb akkor, mikor kész lesz Lancerboy, és az én erősítőm. Szeretném ha meghallgathatnátok. Nálam 3 ember tud max hallgatózni, de mobil vagyok, s szívesen elviszem máshoz is 100km-en belül. Az ország közepén lakom. Nálam a DIY mozgalom keretében hallgathattok mindent, például a jelútban félvezetőt nem tartalmazó DAC-ot, 1+2X0,5 utas hangfalat, erősítőket. Műszaki kérdésekben segítek, ha tudok. Gyakorlati szinten, nem a szellemi önkielégítés szintjén. Időm szerény ellentételezésével méréseket is vállalok az erősítőkön, hangfalakon, ha valaki kíváncsi a cuccának képességeire. Ezt meg kell érteni, mert a műszerek drágák voltak, meg hát a munkám is féálbemarad ilyenkor. Szal hajrá! -
ozzy711
őstag
válasz
dgyuri0123 #5887 üzenetére
Úgy látszik tigris "önjáró" lett és nem hallgat a mackóra ( ő biztos nem tartja ezt jó ötletnek ).
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #5886 üzenetére
"kiszedtem a rendszerből az elosztót és a tápkábelek villásdugóit...alig várom, hogy folytassam, mert mindig JOBB a rendszer ilyenek nélkül."
[link] Túltoltuk Béláim!
Elárulom : bármid is lesz, mindig bejöhetnek ilyen és hasonló "okosságok", de minek/megéri? Nem basztatásból kérdem ám... -
törölt tag
válasz
#07400704 #5884 üzenetére
Jó lenne, ha végre beindulna a meghallgatás sorozat. Biztos vagyok benne, hogy itt többünknél van "Ferrari, Bugatti, Porsche", hallgatni kell, hifi van Nálad, dgyurinál, nálam, és lehetne sorolni, hárásónál is járna az ember lába...
Szivesen látok mindenkit, aki erre járna.
Nálam annyi fejlődés van most, hogy megint nagytakaritást tartottam, kiszedtem a rendszerből az elosztót és a tápkábelek villásdugóit...alig várom, hogy folytassam, mert mindig JOBB a rendszer ilyenek nélkül.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mondhatnám, hogy unalmamban, de valójában alig jutott rá időm, de azért kíváncsiságból gyártottam egy tápkábelt, már régóta tervezem, úgyhogy apródonként össze rakosgattam, az érdekessége az, hogy CAT6 UTP kábelből van, na most! megy már egy ideje, eredetileg a CD játszómhoz terveztem, de attól tartok, hogy az összes eszközömhöz ilyet csinálok, meglehet, hogy csúnya meglepetést okozna sok neves terméknek, szívesen meg is mutatnám, egy tervezett zene hallgatás során, amit újfent felajánlok mindenkinek nálam, de nagy öröm lenne ha valaki más is hajlandó lenne nyitott ajtókkal fogadni néhány kollégát, és nem csak itt akarja marni a másikat egy esetleges más vélemény miatt, természetesen akinek egyéb okok miatt nem megoldható a személyes jelenlét, azt tiszteletben tartjuk.
Tehát, szívesen látok bárkit, és Tigris is (vele ez ügyben egyeztettem), októberi kezdettel, időpont egyeztetéssel, hányan, mikor, kinél, és ki?
Mielőtt félreértés lenne, nem kábel meghallgatás lenne, hanem úgy minden, és persze eszmecsere.
Na! erre lehet reagálni, és ötleteket adni.[ Szerkesztve ]
-
-
bta1
őstag
válasz
bkercso #5877 üzenetére
Manapság sajnos a legtöbb "hifista" szinte csak elméleteket gyárt/másol, majd aszerint orientálódik – nehezen magyarázható másképp, hogy rólam is ezt feltételezed. A régi időkben nem így működött. Volt alkalmam alaposabban összehasonlítani egy Audio Innovations First Audio (PPT) és ez Kondo Neiro (SET) hangzásvilágát, ami kíváncsivá tett, hogy mit lehetne az SET-ből házilag, viszonylag olcsón kihozni.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
"mióta válasz?"
Az "esetleg a mérés/paraméter említése reflexből undort vált ki belőled" mióta kérdés? Ha így, ebben a formában lenne valami köze a valósághoz, egy szót sem szólnék...
"Cihés"
Ez sem érv. Ilyen alapon az összes szubjektív alapú tényszerűség hitelességét el lehetne vitatni, csak mert alapfokú hifin nincs számottevő különbség, így nálad a bebeszélés határárán mozog a dolog. Egyébként miért ne számíthatna? Másképpen rezeg a készülékház, ha a sarkaihoz közel, és másképp, ha beljebb van alátámasztva. Mondhatnád, hogy nem mindenki használ speciálalátéteket, akkor viszont egy meglepő fordulattal szembesül a tesztelő, nevezetesen, h lábak csak alul szoktak lenni
"a túl egyszerű válasz a pénz és a "hírnév""
Rossz válasz. A blog írójának nincs jó híre. Sokkal jobb híre lenne, ha a megosztó témát elhallgatná, és csak hifis érdekességekről adna hírt. Az anyagi érdekeltségben sok igazság van, dehát ez minden jóféle, drága kütyüre igaz. A paraméterek a belépőszint környékén még számítanak, feljebb egyre kevésbé. Vagy elhisszük, amit a gyártó és az anyagilag szintúgy érdekelt szaksajtó állít, vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
Se jóról, se rosszról nem volt szó, tehát a megjegyzés helyénvaló. A következőből pedig világos kell legyen, hogy az egész nem neked szól, hanem egy bizonyos (szerintem tapasztalatlanságot tükröző) szemléletmódnak. Sajnálom, hogy olyasmit értesz bele, amit nem kellene...
-
Ribi
nagyúr
"1. Időközben mindent elmondtam."
Nyilván (#5870)-ben, hiszen a kérdés és a fenti írás között ez az egy van.
Léccike emeld már ki hogy melyik részére gondoltál.
A "WTF?" neked válasz? Nem is tudtam.
Fejjel lefele fordított eszköznek nem kellene változtatnia semmit. Amikor már nem csak mondjuk egy dac alátámasztása számít, hanem hogy ugyan úgy álló eszköz alatt kicsit odébb rakod az alátámasztást és annak van hangzásbeli hozadéka, akkor az igen cihés dolog.
Sajnos ha "elfogadod" hogy piros filccel odapöttyintesz a falra 1-et és megváltozik a hang, akkor igazából felesleges bármit is mondani. Bárki bármit mond az igaz, hiszen az mondva volt és bizonyítsd be hogy nem.
"a megmagyarázatlan tuningok osztódással szaporodó száma is jól mutat." a túl egyszerű válasz a pénz és a "hírnév". Azért van annyi féle fogyókúra meg kajálási módszer, mert ha csak annyit mondanál, hogy ne egyél annyit mint egy disznó, egyél változatosan és mozogj, az túl egyszerű. Így nem tudsz könyvet eladni, nem tudsz lájkokat gyűjteni, nem tudsz szerepelni. A válasz túl egyszerű, csak hát az embereknek a túl egyszerű nem tetszik. Laposföldesek meg miegymás szerinted miért alakult ki? Na off... -
Akkor kifejthetnéd kérlek, mire gondolsz, mert feltehetően van gondolatod a hsz mögött, de nem tudom ennyiből kitalálni.
Érdekes pl. hogy az LM1875-nek volt egy csökkentett nyugalmi áramú verziója is (50-70mA az LM1875-nek és 15-20mA az LM675-nek). Ez is a keresztezési torzítás vs nyugalmi fogyasztás kompromisszum miatt lehet, felteszem, tehát jelentős a keresztezési torzítás még 20mA nyugalmi áram melett is.
Mi az a Meki? A kajálda? Hogy jön ide?
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz
bkercso #5871 üzenetére
Ilyet én nem mondtam, sőt, az A-osztály legszélsőségesebb kritikusai is finomabban fogalmaznak
-
bta1
őstag
1. Időközben mindent elmondtam.
2. A legtöbb szobában van. Belt (†) évtizedekig elekromérnökként dolgozott, később pedig egy eü. kutatóintézet számára (elektroszmog kutatásból indult a dolog). A kómába esés érvelésnek nulla. Egyéni szoc. probléma. A blog meg olyan, amilyen. Látszólag jogos lenne számonkérni az alaposság, módszeresség hiányát, de igazság szerint ez egy borzalmasan szerteágazó problémakör, amit a megmagyarázatlan tuningok osztódással szaporodó száma is jól mutat.
3. WTF?(2/B. Megváltozik a hangzás, ha az alátéteket, alátámasztásokat, kijjebb vagy beljebb tesszük. Ebből könnyedén belátható, h az sem mindegy, melyik/mekkora oldala van alátámasztva.)
-
-
bta1
őstag
válasz
dgyuri0123 #5851 üzenetére
Persze hogy befolyásolja, ki ne tapasztalta volna? De jellemzően másképpen reagálunk az elektronikák vagy az elektroakusztikai átalakítók torzításaira illetve akusztikai problémákra. Nem helyes olyan illúziót táplálni, hogy az egyik a másikkal úgymond kijavítható! És ezért nem korrekt a két dolgot paraméterekre mutogatva összevetni. Egyáltalán nem mindegy, hogy a hangsugárzó átvitelében vannak +/-8dB hegyek-völgyek, vagy a helyiség egy adott pontját mérve...
-
Ribi
nagyúr
Első: Nyilván van jó és rossz akusztikájú szoba hifi szempontjából. Ahogy van jó és rossz akusztikájú hangerseny terem is. Így kiváló akusztikájú szoba is. Vagy aki hifi bemutatótermet épít az mégis mire törekedett szerinted?
Második: Milyen irányba fordítva? Van jó meg rossz irány? Ha a cikkbben lévő "függőleges erővonal"-ra írod az eléggé őőő kategória. Bár én a cikkben lévő Peter Belt név láttán mér 10 percre kómába estem... Milyen eltérő működés ?
Harmadik: Ez csak szimpla trollkodás? Esetleg a mérés/paraméter említése reflexből undort vált ki belőled, mint nálam a Peter Belt? -
bta1
őstag
b) A rossz hifi "kiváló adottságú" szobábansem fog kiválóan szólni. Nem lesz ot Nirvána, hacsak nem azt hallgatod
További érdekesség, hogy a "kiváló akusztika" nem valami önmagában értelmezhető, pontosan meghatározható dolog.
-
Ezért lenne fontos keresztezési torzítást is mérni a mai THD=0,000x% számháborúban (mert az nullátmenet-környéki, tehát kis teljesítményen jelentős):
"What's sad is that the few consumer magazines that try to publish lab results usually only plot performance down to 100mW, when in fact the most relevant power range at which we enjoy most amplifiers is from 1mW to 1W. What happens below 100mW is extremely important; that's right where most of our music lives!"
Why Tubes Sound Better[ Szerkesztve ]
-
kukulec
őstag
válasz
dgyuri0123 #5855 üzenetére
semmi extra, illata kellemes. a fényét kicsit meghozta a doboznak.
-
-
törölt tag
Ez a cikk elég megosztó lehet, bár elgondolkodtató, mindenesetre jómagam nem valószínű, hogy kipróbálom. [link]
[ Szerkesztve ]
-
kukulec
őstag
válasz
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
alphamooncam #5852 üzenetére
Szerintem te csak kötekedsz, én eközben megpróbálok rád ész/logikai érvekkel hatni, de vajmi kevés sikerrel jártam eddig.
Hagyjuk annyiban. Igazad van amiben csak szeretnéd...
-
alphamooncam
őstag
válasz
"Már nagyon unom... Lehet hogy a fürdőszobában történt valami akusztikai változás, ezt nem tudom, nem is releváns. De itt a vége. Egy betűt sem írok többé ... ezzel kapcsolatban. "
Már komolyan azt hittem, hogy elvesztetted az érdeklődésed a témában.
Csak ismételni tudnám magam, az akusztikát nem változtatja meg csupán egy dobozcsere, és a jobb minőségű dobozt azért hallhatod jobbnak, mert az valóban jobb.
Abban az akusztikai környezetben nem feltétlenül jó, csak jobb...
Kérlek olvass vissza, nem szeretem ismételgetni magam, korábban már világosan leírtam miért.
"És nem akarom újrakezdeni, de ... akkor az elhelyezésről még szót sem ejtettünk... "
Kiváncsian várom az elhelyezéssel kapcsolatos nézeteid.
Egymás idézését, az erkölcsösség talaján, avagy vadkapitalista szinten gondoltad betartani? ( Szövegkörnyezetből kiemelés, vagy más övön aluli ütés játszik vagy nem, csak hogy tudjam)
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
kukulec #5846 üzenetére
Talán így ? : [link]
(#5845) alphamooncam "A jobb minőség az jobb hangot eredményez, ennek ebben a formában semmi köze az akusztikához"
Ez is csak féligazság. Rossz akusztikai környezetben egy kiváló doboz (vagy bármi) sem fog "jól" szólni. Egy hájend' rendszer hangját is "le tudja lakni" egy "barlangszoba." Ilyenformán nagyon is sok köze van az akusztikának a benne lévő rendszerhez.
Fapaci tegnap ? említette a "Japán házat"... na ott még egy "belépő" rendszer is tudott kellemes meglepetést okozni. Tehát, rossz akusztikai környezet igenis erősen befolyásolja a hang végső minőségét, míg egy akusztikailag rendben lévő helyiségben szinte tök mindegy, mert ott a "jobbat" valóban" jobbnak" fogod hallani és a legapróbb változást is megmutatja a rendszer, nem úgy, mint egy "rossz" szobában, ahol tök mindegy mit mivel keversz, mert ugyanolyan rossz marad.Tehát, ha elmész (vásárlási szándékkal) egy olyan "boltba", ahol kiváló akusztikai tulajdonságú, dedikált hallgatói helyiségben hallgathatsz meg bármit, annak eredményében úgymond meg lehet bízni, nem úgy, mint egy mondvacsinált bemutatóteremben megejtett meghallgatás után, ami után semmilyen következtetést nem/szabad lehet levonni, mert otthoni környezetben hét szentség, hogy teljesen más arcát mutatja majd pl, egy hangsugárzó. Akkor ( "A jobb minőség az jobb hangot eredményez, ennek ebben a formában semmi köze az akusztikához" ) ez a kijelentésed csak alig alig áll meg a lábán. És nem akarom újrakezdeni, de ennyire nem szabad elkülöníteni az akusztikát és a "hardvert" egymástól. És akkor az elhelyezésről még szót sem ejtettünk...
-
Mathiask
senior tag
"Miért tűnik el ez a nyilvánvaló különbség vakteszten? De a vakteszt eredményétől függetlenül továbbra is ott van.
Szerintem a vakteszt egy téves eljárás."
Ez is egy lehetőség. De van pár más is. Ennyiből ezt így nem lehet megállapítani. Ilyenkor jönne az, ha valaki mindenképp ki akarná deríteni az igazságot, hogy sok erőforrást kéne beletolni a "kutatásba", hogy mi is történik. Ami nyilvánvalóan túlmutat rajtunk. -
Mathiask
senior tag
válasz
liszi70 #5834 üzenetére
"Ennek nem biztos, hogy bármi köze van az általad célzatosan bevetett triviális és vörös posztó "0-1" problémakörhöz."
Egészen biztos, hogy nincs köze.
Logikailag olyan a kapcsolat a kettő között, mint hogy a Mona Lisa elkezdett fakulni és a feleségemtől kaptam egy ronda festményt.
Én amúgy érzek olyat az emberekben, hogy meg akarják érteni és magyarázni is a tapasztalt jelenségeket. Nem csak hifiben. Ami nem baj, sőt. Csak egy magunkfajta átlagembernek, illetve bárkinek lehetetlen ez. Annyi mindenhez kéne érteni mélyen, hogy nincs annyi idő egy ember életében.
Tehát tudásunk nincs hozzá, de a vágy megvan, hogy megmagyarázzuk. Ilyenkor jön, hogy az 5g okozta a covidot. Hifiben meg hogy az elektronok hogy mennek a tápkábelben. -
-
kukulec
őstag
válasz
alphamooncam #5845 üzenetére
kezdek bölcsülni, szóval tanulok dgyuri hibájából és azt mondom: természetesen.
dgyuri: na akkor kipróbálom. bár fogalmam sincs, hogy mondják franciául
-
kukulec
őstag
alphamooncam: éberség hifitársak, éberség. írásaim nyomokban rossz minőségű humort tartalmaznak.
a dolog komolyabb része: " Nekem nem kell a helyszínen lennem ahhoz, hogy tudjam azt hogy csupán egy dobozcsere a nem tesz semmit ellene kategória." - mondtad állóhullámok tekintetében. lehet hogy így van, de mindenesetre fültanúja voltam, amikor egy elac bs 403 nekem szebben szólt mint egy elac 249.3, mert egyszerűen jobban passzolt a szobával. ilyen tekintetben bizony sokat lendít egy dobozcsere. de értem az álláspontod.
fapaci:
de tényleg nincs valami ami kicsit helyrepofozhatná a dobozokat szigorúan külalakilag?
-
ozzy711
őstag
Tudom, hogy marketing volt, de nagyon tetszik.
A görbéből a hangminőségre vonatkozóan semmilyen következtetést nem lehet levonni szerintem sem, ( max az érzékenységet látni nagyjából ) mert akkor gyakorlatilag minden, tisztességesen beállított, +-3 dB-n belüli átvitellel rendelkező hangdoboz szinte egyformán szólna, ami marhaság ugye.Az már, ahogy írod is, egy más kérdés, hogy mennyire tetszik egyes embereknek az egyenes átvitel. Olvastam több helyen, hogy pl. a tv-n kalibrált színvilág sem jön be mindenkinek.
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz
alphamooncam #5835 üzenetére
Csak ironizált nem vetted észre?
-
p76
senior tag
Vakteszten ugye nem tudtam különbséget tenni 4 dac között.
Vakteszt csak úgy lenne értelmes ha például vesz 2 eszközt az ember, vakteszteli, dönt és az egyiket eladja.
Nálam nem jó mert az összes dac megmaradt és kiborult a bili.Nyúztam ezt a rossz cd ügyet a cd-mben.
Aztán mondom kipróbálom a dvd lejátszóban is.
Betettem a cd-t, elindítottam és rögtön az volt első benyomás hogy mennyire másképp szól! Mondhatnám ég és föld a különbség!
Miért tűnik el ez a nyilvánvaló különbség vakteszten? De a vakteszt eredményétől függetlenül továbbra is ott van.
Szerintem a vakteszt egy téves eljárás. -
alphamooncam
őstag
válasz
kukulec #5833 üzenetére
"ne már, én annyira jól szórakoztam ezen az egészen. hát értsd már meg, hogy szar a proac, és nem azt hallod, amit hallasz és pláne nem úgy hallod, ahogy szólnak. "
Elolvastam többször...
Minél többször olvastam, annál inkább felhúztam magam rajta.
A föld lapos? Az alma lefelé esik a fáról ? A nap keleten kel fel ?
Ezekre a válaszokat, akkor is tudjuk, ha nem látjuk, nem vagyunk ott, mert ezek alapvetések, közkeletűek, ezeket nem kell magyarázni.
Ha egy magát hifistának valló fórumozó nem tudja, hogy szilárd falakkal körülhatárolt kis térben - ha nem tesznek ellen semmit - állóhullámok keletkeznek - bizonyos - a tér nagyságától függő frekvenciákon, az a hifista szégyelheti magát.
Nekem nem kell a helyszínen lennem ahhoz, hogy tudjam azt hogy csupán egy dobozcsere a nem tesz semmit ellene kategória.
-
"3 bankról tudok ahol új informatikai rendszert vezettek be és napokig-hetekig kínlódtak mert olyan hibátlan volt a rendszer"
Ennek nem biztos, hogy bármi köze van az általad célzatosan bevetett triviális és vörös posztó "0-1" problémakörhöz. Legalábbis az általad idecitált "példában" nincs semmi infó erre vonatkozóan. Rengetegféle oka lehet egy informatikai rendszer átalakításának. Nem állítom, hogy nem változhat a 0 és 1 egy CD-n, de amit írtál róla, az legkevésbé sem támasztja alá az általad tapasztalt hangi különbség okait. Pláne nem lehet "tényként" aposztrofálni, amit rögtön magad is cáfolsz azzal, hogy pl.: "az is lehet hogy a CD lejátszó is a végét járja."
[ Szerkesztve ]
-
kukulec
őstag
válasz
dgyuri0123 #5831 üzenetére
ne már, én annyira jól szórakoztam ezen az egészen. hát értsd már meg, hogy szar a proac, és nem azt hallod, amit hallasz és pláne nem úgy hallod, ahogy szólnak.
más: ki hogyan ápolja a hangfaldobozait? érdekel lakkozott és sima mdf felületen is bármilyen megoldás. kimondottan nem portörlésre gondolok. illetve kisebb karcokat ki hogyan javít?
-
alphamooncam
őstag
válasz
dgyuri0123 #5831 üzenetére
Mostmár látom, hogy érted. Köszönöm, hogy meghallgattál, részemről lezárva.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
alphamooncam #5829 üzenetére
A fürdőszobám nem a hallgatói helyiségem. A hallgatói helyiségemmel eddig sem volt gondom. De lapozhatnánk végre? Már nagyon unom... Lehet hogy a fürdőszobában történt valami akusztikai változás, ezt nem tudom, nem is releváns. De itt a vége. Egy betűt sem írok többé ... ezzel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
p76
senior tag
válasz
fericske #5822 üzenetére
Ezek tények.
Arról nem tehetek hogy a sok informatikus palánta akinek nem terjed túl a látóköre a számítógép monitorán azt hiszi hogy minden 0 meg 1.
Kár hogy a közelmúltban csak 3 bankról tudok ahol új informatikai rendszert vezettek be és napokig-hetekig kínlódtak mert olyan hibátlan volt a rendszer. -
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #5826 üzenetére
Nem okozhat csupán egy dobozcsere a hallgatói helyiség akusztikáját érintő változást, holott Te pont erről számoltál be lelkendezve.
Én tökre örülök, hogy sikerült egy jobb minőségű dobozra cserélned a rendszered, de hibás azt gondolni, hogy az akusztika ettől bármit is változott.
"Mikor megvettem a ProAcot, eszembe jutott, hogy korábban a basszusok a fürdőszobában voltak a "legjobbak"
(Antal 202). Ami nem igaz, mert ott búgott... Nosza, mentem is a kádba... és, nem történt semmi. Mondom, valaki lehalkította a zenét? Fenéket... ugyanúgy szólt. Szóval, igen, lehet kvázi gondokra orvosság egy másik doboz..."
Amennyiben az egyik egy bizonyos frekvencián rezonált, búgott, akármi, akkor ezt csupán dobozcserével nem lehetséges kijavítani. Vagy nem búgott korábban sem, vagy most is búg. Ennyi. -
p76
senior tag
válasz
johnywalker #5823 üzenetére
Elég sok ilyen 25-30 éves CD-m van. Lehet hogy neki kell állnom archiválni őket.
A másik furcsa esetem egy Beatles CD-vel volt. A nagy vakteszten sokszor játszottam le egy számot róla hibátlanul.
Aztán egyszer csak jó torz lett. Még ugrott is néhányat a szám.
Jobban megnézve, jó poros volt a CD. De így hirtelen és ennyire?
Aztán az is lehet hogy a CD lejátszó is a végét járja. -
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #5824 üzenetére
Javítok, zenei hangok helyett felhangok nélküli hangot kell érteni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
alphamooncam #5824 üzenetére
Nem értem mire akarsz kilyukadni...
Nem szívatlak, nem értem...
-
alphamooncam
őstag
válasz
dgyuri0123 #5820 üzenetére
Semmi jelét nem adod annak, hogy értenéd miről is beszélek, vagy ha mégis, akkor meg képtelen vagy leírni, hogy tévedtem.
Mindegy, vannak ilyenek.
Teszek egy utolsó próbát.
Tegyük fel leütsz a zongorán egy A hangot. Aztán kiénekelsz egy A hangot, és harmadikként számítógépes programmal generálsz egy 440Hz-es hangot.
Ugyanazt fogod hallani minden esetben? Nem, pedig, mind a három hang A hang.
Mi a különbség?
Az hogy a zongora, és az emberi hang felharmónikusokat tartalmaz, míg a generált A hang nem.
Az agyunk a felhangok miatt tudja megkülönböztetni honnan származik a hang.
Hogy jön ez az akusztikához, meg ahhoz, tök mindegy milyen minőségű hangsugárzóval adjuk ki a mérőjelet?
Onnan, hogy a mérőjel nem tartalmaz felhangokat, zenei alaphangok sorozata, ezáltal nem kell tudnia, ha a fenti példánál akarunk maradni, sem az ének, sem zongora hangját hűen visszaadni, egy követelmény van, hogy a normál zenei hangokat ki tudja tolni magából.
-
johnywalker
őstag
Hogyne tudna romlani a lemez.A gyáriak más technológiával préseléssel, nyomással készülnek, ezért akár 20 évet is kibírnak.Az írottak égetéssel, emiatt egy olcsó lemez akár 1-2 év alatt olvashatatlanná válhat, függően a tárolási körülményektől.Valamikor lehetett kapni taiyo-yuden (japán) hordozó rétegű lemezeket.Ezek azért elég sokáig bírják.Persze nem is 50 forintba kerülnek.
-
p76
senior tag
Hibás a 30 éves CD lemezem. Elég meglepő torz hangot produkál. Szerintem új korában nem ilyen volt. Mondjuk évente 1x játszom le.
Megromolhat a CD-n tárolt információ?
Ha rippelem akkor az EAC elég jól képes kijavítani. A wav-ban már annyira nem hallható.
De ez a torz hang.Ez újabb bizonyíték arra a tévhitre hogy a digitális 0-1 hiba csak ugrást, megakadást meg egyéb ilyen nyilvánvaló hibát produkálhat.
Így alakul át más minőségű zenére az USB kábelen is a jel. Arról nem is szólva hogy ott még annyi hibajavítás sincs mint egy CD lejátszóban.
Uff! én beszéltem.[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
alphamooncam #5817 üzenetére
Engedd el, kérlek...
-
-
alphamooncam
őstag
válasz
dgyuri0123 #5816 üzenetére
El kéne tudni választani az akusztikát a dobozok minőségétől, gyártójától stb. mert az égegyadta világon semmi köze nincs egymáshoz a kettőnek.
Tehát akusztikai szempontból tök mindegy, hogy egy Focal Grande Utópia (Proac *) van a helyiségben, vagy egy valamilyen Videoton ( Triangle*) doboz.
Ergo ha ki tud adni magából a doboz 40Hz-et, meg 12.000Hz-et, akkor az már alkalmas az Akusztika mérésére, és egymással behelyettesíthetőek.
Jelzem hogy nem vagyok Tigris, és nem nyilatkozom dobozok, hangváltók mérésről ilyen témában ne válaszolj, kizárólag akusztikával kapcsolatban írtam, írok.
-
Dorian
félisten
válasz
dgyuri0123 #5814 üzenetére
Én azért ha lehet, szeretem tudni az okokat. Épp egy ilyen bizonytalan helyzetben vagyok az elektronikus korrekcióval kapcsolatban, ami után az én véleményem, hallásom szerint sokkal jobb lett a hang (most sokpontegy moziról beszélünk), többek közt a mélynyomómról bizonyos frekvenciákon 20 dB(!) kiemelést (frontoknál ugyanezen frekin 9 a max) húzott le a (fázishelyesen működő, impulzusalapú) program. Fapaci szerint meg nem lehet jobb, mert más problémák lépnek fel. Szóval most valahogyan az elméleti tudásomat kellene fejleszteni, hogy tisztában legyek az egésszel.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
-
Dorian
félisten
válasz
dgyuri0123 #5811 üzenetére
Nem így van, az említett esetben a mélyek csak többek lesznek. Nem jobbak, viszont kifejezetten rosszabbak, hiszen nem csak a hangnyomás-görbe nő meg, hanem ezzel együtt a torzítás, utózengés is.
-
dgyuri0123
nagyúr
Picit ellent kell mondjak megint. Vegyünk mondjuk egy mély hiányos hangfalat, ami jó akusztikai környezetben vékonyan, esetleg még felfelé húzóan is szólna. Tegyünk mellé egy rossz akusztikájú szobát és esetleg a mélyei máris "jobbak" lesznek, mert feldúsulnak. Ettől még nem jó, de hallgatni lehet hogy jobb azt a hangot, mint egy csillapított szobában egy sovány hangú dobozt. Biztosan nem fogsz velem egyetérteni, de én azt gondolom, mérni akkor kell, ha gond van. És a gond nem is feltétlenül gond, ha pl. Triangle Antal 202 a doboz
, mert annak pl. eleve kissé kevés a mélye. Vagy ha veszünk egy másik oldalon mostanában emlegetett Quadral M40-et, annál sem az akusztika miatt lesz kiemelés, mert az a doboz egyszerűen ilyen. Igazi csinn-bumm doboz. Én a mellé semmi nem mérnék, csak akkor, ha elviselhetetlenül csörömpölne, mert amúgy kb. hasonló a karaktere, de azért nem elviselhetetlenül csörömpölős... érted? Nem?
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #5808 üzenetére
Igazad van, hiszen a HiFi-ben minden számít, minden láncszemnek van hatása és egyiket sem érdemes elhanyagolni. A lánc teljes jogú része az akusztika is, de nem tanácsos alul- és túlértékelni. A jelentőségéről van egy történetem:
Sok évvel ezelőtt pár hónapot egy hagyományos japán faházban töltöttem. A méretes nappaliban egyetlen sík felület és kemény belső burkolat sem volt, ez nem fér össze a japán életstílussal. A szobában nagyon kellemes volt már csak úgy lézengeni is, a zene pedig csodásan szólt annak ellenére, hogy akkoriban egy nagyon alapszintű, de gondosan válogatott cuccom volt (valami Sony CD, Denon PMA-360, Heco minimonitorok). Azóta rengeteg rendszerhez volt szerencsém, illetve ugyanezt az összeállítást az évek során 8-10 másik szobában is hallgattam, de abban a faházban kaptam az egyik legmaradandóbb zenehallgatási élményemet. Azt hiszem, ott és akkor szilárdult meg bennem, mekkora szerepe van a környezetnek és az akusztikának.
-
Dorian
félisten
válasz
dgyuri0123 #5808 üzenetére
Azért logikus, hogy ez az első felvetés, mert
- az okozza a legnagyobb problémákat;
- ár/értékben az a legjobb fejlesztés;
- későbbi bármilyen készülékfejlesztés után is a helyén marad, és hatása is ugyanaz 100e és 10M Ft-os rendszernél is.Ha valaki nem tud vagy nem akar "mindent megtenni" az akusztika javításáért, akkor részmegoldásokkal is lehet jó eredményt elérni. Nálam sem mentünk bele olyan megoldásokba, amik a nappali-jelleget rombolták volna, vagy túl nagy átalakítást kívántak.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#92251648 #5807 üzenetére
Dehogy indítok vallási háborút.. Én is azt mondom, hogy bizonyos esetben kell mérni, csak ne helyettesítse a mérés a minőségi elektronikát. Miért mondok ilyen sületlenséget? Mert egy akusztikailag rendbe tett szobába is kell egy "megfelelő" minőségű lánc. És mikor valami rossz, nem kell rögtön akusztikára hivatkozni. Itt az történik, hogyha valami nem klappol, eszébe nem jut a "tanácsadó" usernek, hogy szar a "kolléga" erősítője, vagy hangsugárzója, elkezdi szajkózni, hogy mérj és mérj és mérj. Értem én, de Orion HS280 mellé nem mérjünk már szobaakusztikát, mert tök felesleges és, lehet hogy maga a korrekció 10x többe kerülne, mint a teljes lánca a mi "userünknek". Ha tehát "képlet szerint" van egy tök jó lánca valakinek, de mégis ócskán szól, na akkor van helye a mérésnek és a korrekciónak. De azt is el tudom képzelni, hogy valaki akusztikai korrekcióval szeretné "kimaxolni" a rendszerét, amit szintén elfogadok és megértek. Én nem tenném, mert fizikai korlátaim vannak, de attól még más megteheti.
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #5795 üzenetére
Javaslom, ne indíts vallási háborút a mérések ellen! A mérési eredményeknek a laikusok számára valóban nincs hasznuk, sőt sok esetben félreértelmezik, rossz következtetéseket vonnak le belőlük. A hozzáértőnek viszont komoly segítséget jelent egy korrekt mérés. Tekints a folyamatra úgy, hogy nem a minőség jóslását, hanem a hallott problémák detektálását szolgálja. Pl. ha valaki elégedetlen a komoly rendszere hangzásával, én mérés segítségével megmondom neki, hogy az akusztika okozza-e durvább hibákat és azokon hogyan lehet javítani. De azt semmilyen mérés nem mondja meg, hogy neked melyik készülék produkciója tetszik, nem is erre valók. Ezt a célt jó esetben kizárólag a saját füled szolgálja hatékonyan. Rossz esetben - ahogy e topikban is tetten érhető néha - valami véleményvezér füle veszi át a folyamat vezérlését, de a mérés soha.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Mathiask #5796 üzenetére
Nem tudom, mi a jövő, de már én is csak aktív dobozokkal tudom elképzelni az otthoni zenehallgatást. Abban viszont biztos vagyok, hogy a DSP-k tudása sokat fog fejlődni a közeljövőben és el fogunk odáig jutni, hogy valóban képes lesz akusztikai hibák korrigálására is. Most még nem tartunk ott, ezért nem tanácsos olyant leírni, hogy "még akusztikai szobakorrekciót is tud", mert nem tud.
-
dgyuri0123
nagyúr
Ja.. nem ilyen. Ha olyan a zene van magas bőven.
Kari Bremnes nyom, tol, mint állat, [link]
de Stanley Clark (Lenny White) [link] sziporkázik. Többfélét nem linkelnék, de lenne még pár tucat ilyen (szerintem) fekete-fehér hangzási ellentét. Még akár nagyobb ellentétekkel, mint amiket most linkeltem. Szóval nem ez a baj. Egyszerűen, még mindig "túl egyszerű" a lánc... ennyi. De félre ne érts, mert azért nem rossz ez.(#5803) ozzy711: Az az én bajom, hogy rendre "előveszem" az öreg LP játszót, mikor már rég hallottam és ez mindig rádöbbent, hogy mennyivel folyékonyabb és életszerűbb minden hang, még akkor is, ha Jugoszláv lemezről szól valami elba..ott minőségű zene. Ez nem csak arra jó, hogy a digitális vonalat ellenőrizzem, hanem arra is jó, mikor nem vagyok benne biztos, hogy jók-e mondjuk az erősítő/hangfal/kábelek stb párosítások. Nem lóg-e ki valami nagyon de nagyon a sorból. És ilyenkor rájövök, hogy semmi baj a ProAc-al, semmi baj az i22-vel, mert tud ez olyan folyékonyan szólni, mint a méz, csak nem digitális forrásból. Ezután aztán pár napig be sem akarom kapcsolni a rendszert, de persze előbb utóbb mégiscsak bekapcsolom, hiszen ez a fő forrásom. Szóval helyretesz az analóg, az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz
dgyuri0123 #5800 üzenetére
Az a bizonyos digitális íz.... érdekes dolog. Én már olyan régen hallgattam "analógot" kb. 25 éve ( és akkor sem audiofil láncban ), hogy már teljesen elfelejtettem ilyen az. Ezért kerülöm is a mai napig, nehogy visszatérjenek az emlékek.
-
Dorian
félisten
válasz
ozzy711 #5798 üzenetére
Mért hangdoboz görbéből bizony lehet levonni következtetéseket. A példád rossz, mert az említett görbe nyilvánvaló hazugság (vagyis marketig eszköz) volt.
Mérni, méretni már csak azért is érdemes, hogy az ember tisztában legyen a valósággal. Sztem ez minden téren fontos annak aki nem akar szemellenzőket hordani. Aztán ez után dönthet úgy az ember, hogy neki mégsem ez tetszik, hanem máshogyan tetszik.
Meg kell kóstolni a kávét is magában, hogy tisztába legyünk az ízével, aztán lehet úgy dönteni, hogy telecukrozzuk, de banyek, akarjunk már tisztában lenni a valósággal...
Eszembe jutott egy másik, viccesebb példa is, amikor a srác számára az első légyotton derült ki, hogy a pina az bizony szőrös, nem tudta kezelni a dolgot, elsírta magát. Merthogy eddig minden pornóban, újságban csak kopasz puncikat látott. -
Dorian
félisten
válasz
dgyuri0123 #5789 üzenetére
A hangzási balansz eltolódik mélyebb frekvenciák irányába, hiszen azokon frekvenciákon az utózengés ilyen "túlberendezés" miatt nem csökken, feljebb meg igen. Amolyan punnyadt, csúnyább szóval döglött lesz a hang. Sokan vannak, akik aki ezt az eltorzult balanszot szeretik, mert értelmezése szerint "nyugodt" (nem b@sszák a fülét a magasak) és "meleg" (mélyek lineárisnál erősebb hangsúllyal és lassabb lecsengéssel)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- Kuponkunyeráló
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Macska topik
- Építő/felújító topik
- Politika
- Vékony készülékházba nem fér a SIM-kártya?
- Volt egy kis félreértés a OnePlus frissítési politikáját illetően
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest