Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz #71562240 #11326 üzenetére
"Az utolsó félmondat ("és jellemzően értelmesen bántak az ott megjelent szövegekkel a fórumozók.") nem csak fapaci akkori, a körértesítés ürügyén adott válaszára utalt, hanem arra is, hogy már volt előtte 2014 és 2019 között többszöri levélváltása kammerernek az őróla "semmit se tudó" fapacival, melyeket kammerer kezdeményezett..."
Okay, bizonyára igazad. Én ezekre nem emlékszem, az itteni fiókomban fellelhető legelső leveled 2019-ből származik. Ha régebben is írtál, akkor elnézésed kérem, rengeteg levelet kapok egy napon, nem tudom őket fejben tartani, pláne éveken át. A Prohardveren nagyon ritkán voltam jelen, néha évekig be sem néztem. Hidd el nekem, hogy fogalmam sincs róla, ki vagy!
Hozzászólásod többi részére engedelmeddel nem reagálnék, leginkább mert ilyen szintű lelki nyűglődéshez nincs kedvem, másrészt mert nem tetszik ez a fajta ripacskodás, harmadrészt meg nem érdekel.
-
törölt tag
Igazad van. A kábeles téma egy végtelen útvesztő, nyilván nem véletlenül választottad példaként, mert itt gyakran megáll a tudomány (általunk ismert része). Én sem értek sok dolgot, nem is nagyon szeretek nyilatkozni ezekről, mindenkinek a saját próbát javaslom.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #71562240 #11312 üzenetére
"Szól hozzá rendszeresen hifiről, hifistákról, személyedben e topikokban ugyebár szinte kizárólag manipulatíve degradálóan emlegetve azt és azokat, amiből és akikből anyagilag élsz ("A márka kevésbé lényeges, de mindenképpen szimmetrikus kábelt használj, pl. Luxor." [szerk. megj.: egészen véletlenül éppen ez a márka, ha már a márka kevéssé lényeges]). "
Az idézett szövegből szerintem kiolvasható, hogy nem a márkát tartom fontosnak, legyen az Luxor, vagy bármi más. Egy linket helyeztem el, ami egy konkrét termékre mutat. Ha úgy érzed, hogy az évente 1-2 konkrét ajánlásom nem fér meg ezen a fórumon, szerintem bátran jelezd a moderátoroknak és majd jól meghozzák az ítéletüket. Az önkéntes rendőröket nem igazán kedvelem, de jogod van azzá lenni, bár kettőnk közül nem engem szoktak letiltogatni a szabályok megsértése miatt.
Amiből anyagilag élek... Ha találgatás helyett esetleg megkérdezted volna, elmondtam volna, hogy stúdiókat, A/V rendszereket tervezek és üzemeltetek, hangászokat és fotósokat tanítok, meg fotóstúrákat szervezek (amikor éppen nincs járvány). E tevékenységeimből élek, mellettük az általad sejtett forrás eltörpül és ezt az arányt szeretném is megtartani. A HiFi túlságosan érzelgős és bizonytalan ahhoz, hogy erre komoly terveket alapozzak, tehát a szavaim mögé képzelt érdek erősen eltúlzott.
A manipulációs célzásodat nem értem. Annyi igazságod biztosan van, hogy a magam eszközeivel próbálok tenni azon folyamatok ellen, amik engem zavarnak, pl. a HiFi-ben. Nevezheted manipulációnak, ha valaki határozottan képviseli a maga véleményét, de szerintem téves a meglátásod. Vagy ha igazad van, akkor itt elég sokan vagyunk manipulátorok.
"Nem véletlenül féltettük legtöbben leginkább éppen tőled(!) ezt a topikot (is) az alapításkor"
Tisztelettel emlékeztetnélek, egy privát üzenetben Te magad (akiről semmit nem tudtam) hívtál meg ebbe a topikba, aminek "alapításáról" (?), létezéséről szintén nem tudtam. Azóta bármikor csak egy szavadba került volna, hogy ne írjak ide többé, de inkább eljárod a pávatáncot rendszeresen. A Te döntésed. Ha néhányan baráti körben szeretnétek beszélgetni anélkül, hogy más vélemény belerondítson a képbe, akkor egy publikus topik nyitása, meg az oda nem való egyedek meghívása nem volt a legjobb ötlet.
-
törölt tag
"HG a Siltechet propagálja, RR a saját kreálmányait. Ők nem valódi szakemberek? Nem valódi mérnökök?! Ne viccelődjünk már..."
De, mindketten mérnökök, csak hát a témában elsősorban nem mérnökként, hanem kereskedőként nyilatkoznak meg szerintem, az meg ugye egy kicsit más helyzet, mint valamiről függetlenként nyilatkozni. Amúgy nem kábeltervezésből diplomázott egyikük sem. Nem véletlenül nem folyok bele a kábelajánlgatós témákba, bár véleményem nekem is van.
-
törölt tag
válasz #71562240 #11307 üzenetére
"Nem tudom, aki elmondása szerint a bevezetőt olvasta el majd félretette (és nem említi, hogy később elolvasta az egész dolgozatot), honnan tudja, hogy mi van a dolgozatban, vagy ha elolvasta a félretevés után valamikor a dolgozatot, miért nem arról ír, miért a bevezető elolvasása utáni félretevésről. "Elolvastam a bevezetőt, de félretettem, mert nem akartam konfrontálódni" - ennél megalázóbban konfrontatívabbat el nem tudok képzelni egy véleménykérő szerző számára."
Nagyon cuki ez a harmadik személyes, név szerint nem említő, de félreérthetetlen utalás, kedves Kammerer fórumtárs. Persze írhatnék más jelzőt is, no de hagyjuk a konfrontációt!
Ellenben Te félreértésben vagy, de hát ugye minden szövegből azt olvassuk ki, amit nagyon szeretnénk. Amit nem tudunk elképzelni, azt meg nem olvassuk ki belőle. A nagy igyekezetben fel sem tűnt neked, hogy a dolgozatról semmilyen véleményt nem mondtam? Darvassal többször is volt alkalmam beszélgetni, ismerem a véleményét és vélekedését a régi és a mai dolgokról. Elszállt felette az idő, ahogy a HiFi felett is, de talán korrektebb fogalmazás, hogy megváltozott az a HiFi, amit egykor örömmel űztünk, a mai meg már nem érdekel. Darvassal együtt sokan kipottyantunk a célközönségből, amit szerintem bölcs dolog belátni, nem a régi sérelmeket tekergetni és újabb konfliktust kelteni a résztvevők (mérnök, gyártó, kereskedő, vásárló) között. Amire nagy szükség lenne, az az informálás, a zenei kultúra megemelése, de ez sokkal hálátlanabb és nehezebb feladat, mint egy készüléket letesztelni, aztán mondani róla egy három mondatos véleményt.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Hallottál már valódi szakembert arról nyilatkozni, hogy melyik a legjobb kábele a világon? A nyereségérdekelt marketing tevékenységet most inkább ne keverjük ide!
Megint tolod ezt a van rajta/nincs rajta sapka hozzáállást. Ha azt írnám, hogy egyik szakinak se higgyük el egy szavát sem, akkor az ellen szólalnál fel.
-
törölt tag
Nagyon félrekanyarítod a témát, pont olyan módon, amit az imént még kifogásoltál. A szaktudást nyilván nem szubjektív, ízlésbeli kérdések megválaszolására kell használni, hiszen azokban mindenki "csak emberként" tud nyilatkozni, no meg nincs is HiFi nevezetű szakma. A szaktudás letojása inkább a HiFi-s jelenségek indoklásánál érződik. Azzal ugye nincs semmi probléma és dolgunk sincs vele, hogy ki mit tapasztal, érzékel, gondol hifista barangolása közben, de amikor elkezdi megmagyarázni, hogy ez azért van, mert... na ott szokott elgurulni a szakik gyógyszere, szerintem joggal.
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #11265 üzenetére
"Nem mondom, hogy külföldön kolbászból a kerítés, mert nagyon nem. De vitázni jobban tudnak. Azaz azt elkerülni."
A külföld nagy. Néhol kolbászból van, néhol meg semmilyen kerítés sincs. A vitát nem kerülni kell, hanem tisztelni és használni. A hazai HiFi fórumokon általában nem vita megy, hanem harc és hiszti, amit a lelki sérültek keltenek és hát ezek aránya a közismerten kishitű, rettegő magyar lakosságban kiugróan magas. Ha itt negatív véleményt mondasz valakinek a cuccáról, az halálos ellenségeddé válik, mintha ő magáról nyilatkoztál volna valami durvát. Ugyanez van az autókkal, házzal, meg szinte mindenféle tárggyal kapcsolatban is, amiket erőnkön felül is szeretünk megszerezni.
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #11261 üzenetére
Érdekes gondolat.
Én az audioról nem tudok egyetlen hasonlatot mondani, mert számomra túlságosan nagy terület, magába foglalja a munkát, a hobbit és az alkotást is. A hifizés egyszerűbb téma, de sokat változott az évtizedek során. Jelenleg számomra leginkább egy hatalmas agorára hasonlít, ahol a világ minden részéről idegyűlt önjelölt szónokok egymással versengve ontják magukból a sokszor káoszos és kétséges hitelességű gondolatokat az élet értelméről, amikre a köznép nagy részének nincs is szüksége.
"Mondjuk nekem aztán továbbra is mindegy, én rohadt jól elvagyok; nem azon csodálkozom, hogy ki szereti vagy nemszereti a DIY-t, hanem azon, hogy ez egyáltalán "ügy" fórumokon."
Pedig szerintem érthető, miért gyakori téma ez. A járvány is kettő osztotta az embereket, ahogy a HiFi-is. Az egyik csapat tiszteli a szaktudást és megbízik a szakemberekben, a másik csapat pedig úgy gondola, pár perc alatt bármilyen szakmát el lehet sajátítani, egy kis olvasással könnyen virológussá, vagy fejlesztő mérnökké is válhatunk.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #11246 üzenetére
"Izzadtságszagú nekem nagyon ez a "mindennek találjunk egy skatulyát" gondolkodás, most épp a "mi a DIY" mentén. Nem lehetne egyszerûen csak élvezni ? "
De lehetne, csendben, magányosan, összezárva a saját érzéseiddel, amiket nem is feltétlenül fogalmazol meg szavakkal. Azonban ha beszélgetni is szeretnél, akkor már nem árt a közös szókincs. A skatulyázás számomra mást jelent, nem keverném ide.
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #11220 üzenetére
Nem. Akkor DIY, ha magadnak Te magad készíted. Egyik másik eset sem DIY. Az én kábeleimet is gyakran nevezik DIY produktumoknak, pedig rendelésre gyártom őket mások számára, tehát nyilván nem DIY.
"Hallgathatatlan", "kritikán aluli"... Ezek mind túlzó hifista jellemzések, mint a tesztbeszámolókban rendszeresen emlegetett kategóriaugrás is, mindegyik a csodavárásról szól. De ha néha egy kívülálló véleményét kérjük, az gyakran semmilyen különbséget sem érzékel. Nem árt néha kívülről látni a hobbit és kihúzni a fejünket a ... homokból.
Ilyen témánál mindig eszembe jut egy kollégám, aki éveken át tuningolt egy Opel GT-t. Rengeteg energiát, tippem szerint kb 4 millió forintot tolt a projectbe és rendszeresen lelkendezett, hogy hűűűű, most mennyivel jobb lett. Néha beültem a kocsiba, de mindig ugyanazt a szakadt tragacsot láttam benne. Aztán csoda történt, eladta a cuccot és vett egy gyári sportkocsit alig több pénzért, mint amennyit az Opelbe tolt bele évek során. Persze velem együtt sokan feltették neki a kötekedő kérdést, hogy na mikor kezdi el tuningolni, de ő csak annyit mondott, hogy "Ezt minek?". Pont így vagyok én is a tuninggal. Lehet vele szórakozni, lelkendezni a változások miatt, de kutyából nem lesz szalonna. Ha szalonnára vágyom, akkor azt szerzek, nem a kutyát áldozom be.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #11214 üzenetére
Világos, csak azon akadt meg a szemem, hogy "a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak." Ha Do it Yourself, akkor miként csinálhatja más? Fura, hogy még mindig félreértelmezitek a DIY fogalmát.
Miért győzködöd Tigrist? Ha ő élvezi a tuningolást, akkor számára az ezzel töltött idő kellemes, ez pedig nyilván jó irány. Hogy a beavatkozásai mennyire (költség)hatékonyak, az egy másik kérdés. A HiFi kütyük tekergetésére fordított saját időnk akkor fájdalmas, ha más fontos dologtól vesz el energiát, időt. A szabadidőm hasznos eltöltését én sem tekintem költségnek, pláne járvány idején, de egy sok gyerekes, 2-3 állásban dolgozó családapa nyilván másként méri a saját idejét.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #11208 üzenetére
"... a diy munkaóra nem olcsó, leginkább, mikor nem te csinálod magadnak."
Nem gyenge oximoron.
-
törölt tag
válasz #03969024 #11177 üzenetére
"Arról talán van fogalma Tigrisnek, hogy a kerámia ellenállóknál azért van sokkal jobb is..."
Mindennél van jobb. Az említett "kritikán aluli minőség" számomra nagyon mást jelent. Nagyon komoly hangzású hangdobozokban is dolgoznak egészen olcsó alkatrészek. Amelyik dobozt ezek fogják vissza, annak más baja van.
Mostanában megint divat lett fotó, ránézés alapján megítélni egy berendezés hangminőségét. Ritka vicces vélemények tudnak születni ezzel a módszerrel. Ezt szépen ki lehet használni az alkatrészek átcímkézésével. Ha valami egzotikus elnevezés kerül rájuk, máris jobbnak hallják hangzást is a látók.
-
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #11084 üzenetére
"Más oldalról vagyunk "szakmabeliek". Te hardver oldalról közelítesz hozzá, én meg zenész vagyok; de azért nem hiszem, hogy teljesen elbeszélünk egymás mellett..."
Nem egészen hardver oldalról közelítek, de ez most mindegy. Nem beszélünk el egymás mellett, inkább beszélgetünk.
Nyilván nem állítom, hogy nincsenek technikailag rossz anyagok, de szerintem kevesebb van, mint a közvélekedés szerint. A komolyzene meglehetősen hagyománykövető, de a könnyűzenében nincs etalon, sem szabvány a megszólalásra. Amikor valamit JÓ/ROSSZ jelzővel illetünk, az néha szándékos tett következménye, néha meg bénázás eredménye. Az imént szóba került Ákos és sok más alkotó is maga készíti a felvételeit saját otthonában/stúdiójában. Az így született anyagokról szerintem joggal feltételezhetjük, hogy teljes mértékben tükrözik az alkotó elképzeléseit, máskülönben nem adta volna ki a kezéből. Hogy számunkra JÓ vagy ROSSZ, amit hallunk, az legalább annyira szól rólunk, mint a felvételről.
"A jó rendszerre meg szokás mondani szemet forgatva, hogy "kihozza a rossz felvétel hibáit". Persze, bizonyára, bármit is jelentsen ez. Szerintem meg ami igazán jól szól, azon a fos is kicsit jobban eladható."
A rendszer, ami a felvétel hibáit hozza ki (jelentsen ez bármit is), hibás. Az igazán komoly láncokon minden felvétel jobban szól, mint egy gagyi cuccon. Pont ez az a tartalék, amiről beszéltem korábban és ami ott van a felvételek többségében. Ha nem lenne ott, akkor valóban mondhatnánk, hogy a felvétel a leggyengébb láncszem.
Számomra nagyszerű lenne, ha konkrét felvételek konkrét hibáiról esne szó az általánosítás helyett. Ha esetleg ez megtörténne, jó előre biztosra vehetjük, hogy a kedves fórumtársak mindegyike mást hozna fel egy anyag erényeként és hibájaként, másként értékelné a hallottakat. Ezt már sokszor átéltem és mindannyiszor meglepődtem, mennyire mást "hallunk". Innen kezdve pedig vakarhatjuk a fejünket, hogy akkor valójában mi is számít hibának és erénynek egy anyagban.
-
törölt tag
válasz Z.É.T. #11081 üzenetére
"...a legtöbb esetben a szűk minőségi keresztmetszet a teremakusztika és/vagy maga a hifi, sokkal ritkább - de nem példa nélküli - a lemez keverése, felvétele."
Egyetértve Veled csak erre reagálnék, mégpedig hogy attól tartok, a legtöbb lejátszó rendszerben maga a hallgató a leggyengébb láncszem.
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #11079 üzenetére
""Ideje lenne érdemi dologgal foglalkozni, mikrofon, felvételi lánc, mastering ugye,"
Szerintem itt van a kutya felravatalozva elsősorban. "Szerintem meg nem. A legtöbb felvételben bőséges tartalék van, ami tetten érhető, ha igazán komoly rendszeren hallgatjuk őket. Vallom, hogy nem a felvételek minősége korlátozza az otthoni megszólalást, de persze tisztában vagyok vele, hogy ezen a kérdésen mindig lehet lovagolni ahelyett, hogy a saját rendszerünkben keressük a problémát.
-
törölt tag
válasz fehér_ember #11063 üzenetére
"...hivatalosan a lemezezés milyen hallható frekitartományt tud lefedni?"
Miért, hányféle hallható tartományt ismerünk? Én egyet.
-
törölt tag
válasz #01758976 #11026 üzenetére
Mármint mit nem bírsz elviselni? A slágerzenét, vagy hogy bukóban vannak a slágergyárak? Utóbbiért nem fogok egyetlen könnycseppet sem ejteni.
Nagy néha kénytelen vagyok pár percig valamelyik zenés kereskedelmi rádiót hallgatni, mikor beülök a kollégám mellé a kocsijába. Egyszerűen nem értem, ami ezeken az adókon zajlik zene néven. Nem a sznobizmus beszél most belőlem, hanem tényleg nem értem, ezeken a végletesen egyszerű, szénné effektelt anyagokon mit zabálnak annyian. A videóklipek korszakát még értettem, lehetett dögös csajokat nézegetni akár hang nélkül is, de ma már nem ez van, hanem valami szürreális ipari termelés.
-
-
törölt tag
válasz Mathiask #11017 üzenetére
"Még ehhez a hangdoboz mögé panel téma kapcsán kérdezném, hogy mekkora panel kell kb oda? Mármint függ a doboz méretétől, vagy minél nagyobb annál jobb?"
Próbáljuk már elengedni a JOBB/ROSSZABB síkot! Az akusztika egy logikus tudomány. Ha megvan a cél és ismert a kiindulási helyzet, akkor lehet megfelelő eszközt választani. Nem jobbat, nem rosszabbat, hanem megfelelőt.
Az elsődleges visszaverési pontok kiterjedése attól függ, mennyit dülöngélsz jobbra/balra zenehallgatás közben, azaz mekkora területet fed le a hallgatási pont. Ha egyszemélyes zenehallgatás folyik és fegyelmezetten ülsz, akkor egészen vékony panel is megfelelő. De az utózengési idő beállítása is lényeges, az pedig indokolhatja, hogy nagyobb elnyelő felület kell a hangdobozok mögé is.
"Tudja valaki hol tudnék nagy mennyiségű közepes sűrűségű ásványgyapotot venni, hogy befedjem a teljes szobát, még a plafont is?"
Örömteli, hogy legalább Te vetted a lapot (ásványgyapot helyett).
-
törölt tag
válasz fehér_ember #11006 üzenetére
A TV, mint lineáris, szerkesztett műsorforrás, számomra megszűnt létezni már sok évvel ezelőtt. Zene lejátszáshoz nincs szükségem dedikált kijelzőre, filmnézéshez projectort használok, a vászon pedig akusztikailag nem reflektív felület.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mathiask #10998 üzenetére
Annyit írtál a helyzetről, hogy "egy adott problémára (?), jelen esetben a TV-re jelenthet mindig lokális megoldást ha rakunk oda diffúzort?". Nem tudjuk, mi az adott probléma. Ha bemész az autószalonba azzal, hogy a jelenlegi kocsiddal van néhány problémád, szeretnél jobbat, akkor arra mit mondhat a kereskedő? Szerintem rá fog kérdezni, mik a problémáid, rosszabb esetben rádsózza a legdrágább járgányt.
A hanghullám útja során folyamatosan veszít energiájából, ahogy a hullámfront felülete egyre nagyobb lesz, illetve a közvetítő közeg (esetünkben levegő) is csillapít rajta. Ennek megfelelően nyilván nem mindegy, milyen messze van az a fal tőlünk, illetve a hangsugárzótól. A kialakuló akusztikai probléma frekvenciája sem lényegtelen. Minél közelebb van a hangdoboz a mögötte lévő falhoz, annál magasabb frekvencián lesz egy izmos kioltás az átvitelben. Ahogy távolítjuk a dobozt a faltól, a problémás frekvencia egyre lejjebb kúszik, a kioltás mértéke pedig csökken. Ez tipikusan olyan gond, hogy melyik ujjamba harapjak. Ha nincs elég tér, hogy a dobozt legalább másfél méterre elhúzzuk a faltól, akkor jobb 40-50 cm-re tenni tőle és alaposan csillapítani a falon születő reflexiókat, amik így olyan frekvenciákra esnek, amiket egyszerű eszközökkel is tudunk kezelni.
Tipikus hiba 01:
A hangdobozok mögötti falra pihepuha szivacsokat tesznek, amik a problémás tartományban 100-200 Hz között gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak a port fogják, a hangokat nem.A hangsugárzók közötti TV üvegfelülete (és a rajta látható gagyi műsor) nem szerencsés, de itt is sokféle eset létezik. Egy 30 m2-es falfelületen nyilván kevésbé érdekes egy 0,5 m2 felületű TV, míg egy kis szobában gázos lehet egy 2 méter széles TV. A legjobb kezelés, ha eltávolítjuk a zeneszobából, vagy ha maradnia kell, letakarjuk valamivel zenehallgatás idejére. 22 éve nem nézek TV-t, nem is hiányzik. Hiánya minden szempontból emeli a zenehallgatás élvezetét. Is.
Tipikus hiba 02:
A TV frontjára vékonyka diffúzort tesznek, aminek anyagaként valami könnyű megoldást választanak, pl. nikecell. Ez az anyag a felső tartományban (ahova az elem méreteivel a diffúzálást hangolják), elnyelőként viselkedik, tehát hülyeség belőle diffúzort készíteni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz btraven #10936 üzenetére
"Na most hogy van masterelve ez a CD? Vagy így szerettem meg ezt az együttest, és ennyire ragaszkodik hozzá az agyam? És ahogy én szeretem annak semmi köze az eredeti master anyaghoz?"
Nagyon rákaptatok erre a "master" kifejezésre. Biztos, hogy ez a legmegfelelőbb szóhasználat egy hangfelvételre?
-
törölt tag
válasz salesman #10902 üzenetére
"Múltkor írtál egy nagyon jó minőségű (Hifi) médialejátszóról, kb egy éve!
Van esetleg újabb favorit?"Gondolod, hogy évente változtatok? Nem, szerintem jó ideig marad a Zidoo, főleg ha megoldják hozzá a teljes értékű Roon Ready támogatást. Ha nem, akkor talán érkezik mellé egy Cocktail Audio X45 player, de még türelmes vagyok, illetve tesztelem a cuccot. Videóra tökéletes a Zidoo.
-
törölt tag
válasz #01758976 #10857 üzenetére
A fizikai másolás nem jogsértő, csak a terjesztés, közzététel. Nyilván aláíratnak veled valamit, hogy nekik semmi közük az anyaghoz, annak jogi vonatkozásait te rendezed. Nem ismerem az ilyen kis példányszámmal foglalkozó cégeket. Ha nagy ritkán rá kell karcolni az anyagot valami korongra, azt osztrák és holland cégekkel csináltatjuk, de ott van egy fix költség (a nyomóminta, matrica, grafika elkészítése) + példányonkénti ár. 200 db a minimális tétel, de az elég húzós, igazából 1000 példány felett válnak emberivé az árak. Csak hát ugye ki tud ezer darabot eladni manapság?
Ha már rendelkezésetekre áll az anyag digitális formában, minek LP-re nyomni? Attól biztosan nem lesz jobb. Hacsak át nem kergetitek egy 70-es évekbeli stúdión, mert akkor ugye minden jobb volt...
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #10828 üzenetére
A mechanikus készülékek gyártása a szükséges kézierő és szakérelem miatt problémásabb, tehát drágább és a különbség folyamatosan nő, ahogy gyorsul az automatizált elektronikai technológia.
Az LP másodvirágzása egy strapabíró lufi, ami bár meglepően szép karriert futott be és nem is fog kipukkanni, folyamatosan ereszt lefelé. A pár napja hivatkozott RIAA beszámolóból is kiolvasható, hogy a fizikai hordozókat egyre kevésbé veszi a nép, az eladott példányszámok évente 10-20 %-ot csökkennek. Az ezekből származó bevétel csak azért nem zuhan látványosan, mert az LP magasabb ára még behozza a zsetont. De biztosra vehetjük, hogy pár éve múlva a jelenleginél is marginálisabb közönsége lesz az LP-nek, ami tovább fogja emelni a készülékek és lemezek árát.
Ez persze senkit ne sarkalljon a meglévő lemezgyűjtemény felszámolására, de most induló hobbitársaknak igencsak irreális irányvonal lenne 8-10-15e forintos lemezeket vásárolni, miközben a Tidal előfizetés havi 3e Ft. A gőzös már elment, de a füstjét még szagolni fogjuk egy ideig. Nekem is van még párszáz LP-m a szekrényben, de vélhetően már soha nem veszem elő őket.
u.i.: Pár hete találkoztam egy hobbitárssal, aki lelkesen kazettázik, a lemezeit szalagra másolta és arról hallgatja. Ennek ellenére szerintem kijelenthetjük, hogy a kompakt kazetta kihalt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #10791 üzenetére
Kb 10 évig használtam jRivert, cikkeket is írtam róla, tudom, mire képes. De már nem USB-n tolom az anyagot, hanem hálózaton és ehhez kell a Roon. jRiverrel is működik a dolog, de Androidon esik és kell, ez a szenvedés nekem már nem jön be, elengedtem az audio PC-vel együtt.
-
törölt tag
válasz #10726912 #10785 üzenetére
"Én nem a streaming zenehallgatástól idegenkedek. Hanem az egykaptafa hangszíntől, ami a Tidalon van (pl). Másrészt a Jriver26 nálam elveri hangminőségben a Tidalt (a master felvételüket is). Tehát nekem egyenlőre a zeneletöltés a jobb opció, egyenlőre van forrás."
Azzal kezdem, hogy nem szeretnék a streaming fogadatlan hittérítője lenni és más lejátszási megoldásoké sem (ennek ellenére mindig besoroltak valamelyik táborba). Csak egy hírt hoztam.
Érdekes, amit mondasz, megérne egy vizsgálatot. Biztos vagyok benne, hogy a Tidal forrásból lejátszott anyagok nem rendelkeznek saját, egységes hangszínnel. Nálam Roon a lejátszó, ebbe van integrálva a Tidal forrás, tehát a lejátszási folyamat offline és online esetben is ugyanaz. Ha nem látom a kijelzőn, nem tudom megmondani, éppen melyik forrásból szól a muzsika. Nincs már ilyesmihez kedvem, de párszor erőt vettem magamon és vakteszteltem pár albummal, amik megvannak letöltött formában és a Tidal kínálatában is. Nem hallottam semmi érdemi különbséget, azaz nem tudtam magabiztosan megmondani, mikor melyik szól.
Ha nálad stabil és egyértelmű a különbség, akkor talán a lejátszási folyamat eltérésből adódik, nem a források közötti különbségből. Mást nem szeretnék belemagyarázni, de persze ezer oka lehet.
-
törölt tag
Visszatérő kérdés a hazai HiFi közösségi felületeken, hogy sokan még mindig erősen idegenkednek a streaming zenehallgatástól. Talán nem érdektelen információk olvashatók ki az USA zenekiadók szövetségének (RIAA) 2020-as gazdasági beszámolójából. Néhány tény:
- A teljes iparág éves bevétele 9.2 százalékkal nőtt és elérte a 12.2 milliárd dollárt.
- Csupán a streaming szolgáltatások 2020-ban 10.1 milliárdos forgalmat generáltak, a 2019-es 8.9 milliárd után 13,5 % növekedéssel.
- A streaming szolgáltatás a teljes ágazat bevételének 83 százalékát hozta!!!
- Az USA-ban egy év alatt 60 millióról 75.5 millióra nőtt a streaming előfizetők száma.
- Az LP piac 29 %-os növekedést produkált, éves bevétele 2020-ban 619.6 millió dollár volt. Ez a teljes zenei piac bevételének 5 százaléka.
- Amennyivel nőtt az LP, annyival csökkent a CD eladásából származó bevétel, így a fizikai hordozók forgalma összességében nem változott, 2020-ban is 1,1 milliárd dollárt ért el 2018 és 2019-hez hasonlóan. Ám mivel az LP-k jóval magasabb áron kelnek el, mint a CD-k, a fizikai kiadványok eladási példányszáma tovább esett.
-
törölt tag
válasz btraven #10774 üzenetére
"A 3. kérdés hogy működik az analóg hangszínszabályzó (tone control). Azt értem hogy egy szűrővel csökkenti a magas vagy mély frekvenciákat. De hogy növeli? Mert ugye középállásban van alapesetben a poti."
Ilyen funkciót jellemzően erősítőkön találsz, amik nevükből is következően képesek a jelet erősíteni.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #10752 üzenetére
Nem.
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #10748 üzenetére
A szobám kb 40 m2 területű 3 méteres belmagassággal. Nálam nincs fix hallgatási távolság, a szobában legalább három hallgatási pont van, ahol gyakran előfordulok. PA mélynyomóm van, érzékenysége elég magas (95 dB/1m/1W).
Átlag SPL... milyen zenével, milyen napszakban? Most éppen Peter Gabriel koncert megy, átlagban 75-80 dB SPL, néhány 95 dB körüli csúccsal. Mit akarsz kiszámolni?
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #10734 üzenetére
"Kérdezném a fórumtagokat: hány Watt dolgozik Nálatok a mélytartományban ? (Specifikáció szerint, névleges RMS max)"
Ha a hangszóró terhelhetőségére gondolsz, akkor nálam 400 W. Egy 80 Wattos hídba kapcsolt végfok rángatja, de szerintem 40-50 W fölé ritkán ugranak. És ha arra kíváncsi, mekkora teljesítmény "dolgozik", akkor az utóbbi érték a válasz legtöbbünknél.
-
törölt tag
"Viszont éppen emiatt nem beszélhetünk hozzáadott hangról! "
A mechanikai rezonanciákból könnyen születhetnek hozzáadott hangok. Elég gyakran találkozom olyan rendszerekkel, szobákkal, ahol a mérés során lejátszott sweep táncra perdít tárgyakat, alkatrészeket, hangdobozokat ige jól hallható zörejek kíséretében. Ezeket zenehallgatás közben nem feltétlenül vesszük észre, de mindenképpen beleszólnak az élménybe.
-
törölt tag
válasz alphamooncam #10731 üzenetére
"Mindkét példa esetén saját hangja van az eszköznek, hozzátesznek valamit, ami nem volt ott a felvételen. Mivel kikerülni nem lehet, így stílust kell választani, milyen irányba menjen az ember!"
Az én fogalmaim szerint a lejátszó berendezések inkább információt vesznek el a műsorból és ez a hiány számomra jóval nagyobb, mint a hozzáadott tartalom aránya. Igazad van, megszólalási stílust választunk, amikor meghallgatás után hozunk döntést, csak hát az ilyen döntések nagyon ritkák a HiFi-ben.
"De ha már itt tartunk, akkor elmondom, hogy rákérdeztem mi a helyzet a membrán előtt és mögött keletkező keletkezett hangok fázisával, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hangszóróból elöl, illetve a tölcsérből kijövő hangok. Nem kaptam egyértelmű választ, amiből arra következtetek, hogy itt lehetnek hiányosságok."
Talán azért nem kaptál választ, mert a kérdés nem olyan egyszerű, hogy 2 mondatban meg lehessen válaszolni. A membrán két oldalán létrejövő hanghullámok nyilván ellentétes fázisban vannak egymáshoz képest megszületésük pillanatában. Hogy a direkt hullámhoz képest a dobozon, tölcséren, reflexnyíláson áthaladó hullám milyen fázishelyzetben lesz, az rengeteg dologtól függ, pl. a megtett út hozzászót, a hanghullám frekvenciájától, az akusztikai rezonátorként működő szerkezet jellegétől. Sem a reflexnyílás, sem a tölcsér nem tekinthető teljes értékű hangszórónak, ezek sokkal inkább rezonátorként működnek.
Ha végletesen leegyszerűsítjük a kérdést és a hangdobozodat egy mezei csőként kezeljük (a valóságban nem az!), akkor talán jobban megérted a jelenséget. A hangszóróból előre induló hanghullám a direkt hullám, ami megszületése után kis idővel elérkezik hozzád. A membránról hátrafelé elinduló hullámnak át kell küzdenie magát a csövön, majd abból kilépve szintén eljut hozzád, de mivel hosszabb utat jár be, időben késni fog XXX msec értékkel. Hogy ez a késés a fázishelyzetben milyen eltérést okoz, az függ a hullám frekvenciájától, azaz hullámhosszától. Az adott értékű késleltetés ennek függvényében okozhat 0 és 180 fokos fázishelyzetet is. Ha idáig eljutsz máris értelmezésben, máris másként fogod feltenni a kérdésed.
"Zárt dobozoknál nyilván nincs "backload""
Zárt dobozokból is jut ki hang, pl. a hangszóró membránján át. Nem véletlenül variálnak a belső csillapítással, doboz kialakításával és a membrán anyagával.
-
törölt tag
válasz alphamooncam #10728 üzenetére
"... nekem jobban tetszik a természetes, felhangokban bővelkedő hangzás, mint a steril."
Csak hát ugye nem mindegy, hogy egy zenei hang felharmonikusait, vagy a hangdobozod saját rezonanciáinak felharmonikusait hallod. Meg egyáltalán ha már HiFi a hobbi neve, miért akarunk a felvételhez további hangokat adni lejátszás során?
Persze nem kínozni akarlak, hiszen rezonancia nélküli hangsugárzó nem létezik, a tiednél is lesz jó néhány, de ne mondjuk már, hogy ez jó irány...
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #10686 üzenetére
Vedd figyelembe, hogy a több évtizeddel ezelőtt gyártott hangszórók (főleg az öntött kosár és a nagy mágnes miatt) jellemzően jóval nehezebbek voltak, mint a mai típusok! Egy békebeli angol monitor még ezekkel együtt sem nehezebb, mint egy modern megoldás a pillekönnyű motorjaival. De én igazából a merevítésre utaltam, gondoltam, mint nagy különbség.
-
törölt tag
válasz #01758976 #10683 üzenetére
Igen, ez egy másik iskola, bár zengő doboznak nem nevezném őket, inkább csak nincsenek agyonmerevítve. Csak azért szúrtam be, hogy lássuk, itt sem fekete/fehér a helyzet. Volt és van is tulajdonomban békebeli, könnyű hangdoboz (ősrégi HECO reflex), ezeken számomra élvezet a zenehallgatás, ami néhány modern típussal nehezen megy (ilyen pl. az ELAC szinte teljes kínálata).
Jelenlegi fő hangdobozaim darabja kb 60 kg, a fala 4 rétegű szendvicsszerkezet, középen kerámia lapokkal. Ez egy kimondottan rigid, csillapított megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #10680 üzenetére
Te hogy látod, hol vannak?
-
törölt tag
válasz #01758976 #10676 üzenetére
"... minél merevebb, annál jobb."
Ezzel sok régebbi brit hangsugárzó gyártó nem értene egyet és bizony elég klassz dolgokat építettek viszonylag könnyű, vékonyfalú dobozokból. A merevítés nem mindig csökkenti a rezonanciákat, inkább csak feljebb tolja a frekvenciájukat, ezért szükséges tömegnöveléssel együtt alkalmazni. De ahogy írtam, nem mindenki gondolja úgy, hogy küzdeni kell velük. Itt sincs támadhatatlanul JÓ megoldás.
-
törölt tag
válasz Dorian #10638 üzenetére
" A "mumus" fázis téma, részletekbe menően, hülyegyerekismegértse - szinten."
Az kb lehetetlen, mert a fázis fogalma sokak számára érthetetlen, mivel kívül esik Ohm törvényén.
Folyamatban van a folytatás, de a kezdő részekre sokkal nagyobb az érdeklődés. (És jól látod, nem ebből élek, ezért is nincs rá elég időm.)
-
törölt tag
"A "haladó szellem" minden valamirevaló eszmét lejárat."
Valójában a tudomány létjogosultságát tagadják a haladás és felvilágosultság (de valjóban a tudatlanság) zászlaja alatt. Pontosan az történik, mint a Föld alakjának vitája körül:
"Minek mérni? Tudjuk, hiszen látjuk (halljuk), hogy lapos."
Aztán jött valaki, aki gondolkodott, számolt, mért és nyert. Innen származik a mondás is: Aki mer, az mér.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vlaca2 #10632 üzenetére
Hol nézed? Már fent van a webshopban.
-
törölt tag
Néhányakat talán érdekelhet, hogy elkészültem a régóta tervezett akusztikai oktatóanyag első két részével, ami 9 órás videóanyagot jelent. Reményeim szerint sokan válaszokat kaphatnak belőle kérdéseikre, amik ebben a topikban is rendre felmerülnek, illetve el tudják kezdeni a lila köd oszlatását a zenehallgató szobák akusztikai kezelése körül.
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #10620 üzenetére
A mérés nem helyettesíti a meghallgatást, de ezzel ellentétes kijelentés nem is hangzott el. Viszont a meghallgatás sem tudja helyettesíteni a mérést sok esetben. Reggelig sorolhatnám az eseteket, amikor hobbitársak randa átviteli hibákat hallgattak akár éveken át, mert nem tudták, mi a gond, de a mérés azonnal megmutatta.
Ne kezdjük rágni újra ezt a csontot! Ne soroljátok két táborba az embereket, mert abból jó még soha nem sült ki!
-
törölt tag
válasz ozzy711 #10616 üzenetére
"Persze ez igaz, de engem nem érdekelnek a grafikonok. Múltkor már kiveséztük, hogy pl. egy nyílegyenes frekimenet kb. semmit nem árul el a készülék hangjáról."
Nem is kell, hogy érdekeljen, hiszen Te felhasználó vagy, nem fejlesztő mérnök. Nincs komikusabb, mint mikor laikusok elemzik a görbéket. Jobb, ha nem teszik. Az egyenes görbe önmagában valóban nem sokat mond, de a görbe egyenes igen beszédes.
-
törölt tag
válasz NEXUS-6 #10602 üzenetére
"A probléma ugyanis az, hogy az elektromos eszközök, azok csak elektromos eszközök, az a fajta torzítás, fázisban, freki átvitelben amit produkálnak, azt a fül, az agy nem tudja akusztikai jelenségnek, egyfajta terem/tér akusztikának azonosítani, így számára a hang zajossá, döngőssé, mosottá, fárasztóvá válik."
Ezt elmagyarázhatnád másként, mert gyanítom velem együtt senki nem érti.
-
törölt tag
válasz btraven #10580 üzenetére
A valós világban a szabályos, szimmetrikus szinuszhullám sokkal ritkább, mint gondolod. A hangszerek sem tiszta szinusz hullámokat állítanak elő (és nem csak a felharmonikus hangokban térnek el egymástól), hanem egészen kusza hullámformákat gerjesztenek. A szinusz függvény csak úgy jön a képbe, hogy elméletben bármilyen hullámforma előállítható szinusz hullámokból, ha kellően nagy mennyiségben állnak rendelkezésünkre. A digitális jelnek és az abból előállított analóg jelnek is legalább annyi köze van a négyszögjelhez, mint a szinuszhoz, de ez is félrevezető lehet, így be is fejezem, szerintem Te is engedd el!
Ha a kérdéssel csak azért kínzod magad, hogy kiderítsd, melyik D/A megoldás a "legjobb", akkor lebeszéllek róla, mert nem fogod tudni eldönteni ilyen módon. Mindnek van előnye, hátránya, de abban közösek, hogy mindegyik alkalmas eszköz a zenehallgatáshoz és mindegyikből létezik jobban sikerült, meg elcseszett példány. Jobban jársz, ha minél több készüléket kipróbálsz és a saját benyomásaid alapján választasz közülük, aztán elkezdesz hangok helyett zenét hallgatni.
A hifisták kitartóan próbálják megfejteni a hangzó jelenségek fizikai, műszaki hátterét, csak hát legtöbbjüknél hozzám hasonlóan hiányzik a kellő tudás, így hát csak a felszínt kapargatják és ott vélik látni a nagy igazságokat, amik sokkal mélyebben vannak. Csak hát ezzel egyre távolabb kerülnek a HiFi eredeti céljától.
-
törölt tag
válasz fehér_ember #10558 üzenetére
Nem olyan bonyolult. Leülsz a hallgatási pontba és amelyik fal veled szemben van, az a front, a mögötted lévő fal pedig a hátsó fal.
A megtört falfelület mindig előny. Az egybe nyitott helyiségek kis mértékben növelik a szükséges erősítő teljesítményt, mivel kevesebb korai visszaverődés születik meg, de ha nagy távolságok vannak, káros visszhang is ki tud alakulni (nem azonos az utózengéssel). A kérdező fotóján látható mellékhelyiségek méretei különösebb drámát nem fognak okozni, de az ott keletkező zengés hozzáadódik a szoba zengéséhez.
-
törölt tag
válasz Mathiask #10537 üzenetére
Igen, szerintem is egy komplex jogi káosz van az ügy hátterében, de nem ismerem a részleteket. Előfordult már, hogy a szerző elvesztette minden jogát a felvételek felett és arról kizárólag a kiadó, vagy más jogtulajdonos rendelkezhetett. Manapság egyre több olyan hírrel találkozom, hogy anyagilag megszorult művészek fix összegért előre eladják a jogaikat, azaz lemondanak minden jövőbeni juttatásról egy kerekebb összegért cserébe. Young amilyen fura fickó, el tudom róla képzelni, hogy belement valami hasonló húzásba, most meg pampog tehetetlenül.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #01758976 #10531 üzenetére
"ami mqa az jellemzően jobban szól mint a sima hifi, mondom ezt úgy, hogy nem hallgatok mqa képes dacot. sima csövim van, még is ugyan a zene sokszor jobb mqa-ban. a tidal legjobbja az mqa, persze mondhatni erre sok mindent, de ez van, tény."
Ezt most nem igazán vágom. Ha nincs MQA DAC-od, hogyan tudod megítélni az eljárás képességeit. A Tidal két előfizetői csomagot kínál: HiFi és Premium. Az MQA a HiFi csomagban sem garantált, csak a kínálat egy részénél fordul elő.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mathiask #10528 üzenetére
A Tidal-on is fent vannak az albumai, pár másodperc alatt 9-et is találtam.
Jelenlegi infóim alapján úgy tudom, az MQA verziókat maguk a kiadók készí(tte)tik el és ők töltik fel a TIDAL rendszerébe, a szolgáltatónak nem áll jogában belenyúlni a jogvédett anyagba. De igyekszem többet is megtudni a folyamatról.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #10525 üzenetére
Megfontolásra javaslom az alábbi kérdéseket.
Ha a TIDAL maga állítja elő az MQA anyagokat, miért nem teszi ezt minden felvétel esetében? (Szerintem nem teheti meg.)
Milyen jogi felmentést sikerült szerezniük a kiadóktól, aminek birtokában belenyúlhatnak egy jogvédett anyagba? (Én ezt kizártnak tartom.)
Milyen apparátus, gépi háttér lenne szükséges 75 millió album átkódolásához? (Szerintem nagyon nem érné meg nekik.)
Rengeteg pletyka kering ezekben a kérdésekben, ezért ha van egy kis szerencsénk és összejön a tervünk, a My Reel Club szervezésében hamarosan összehozunk egy online, publikus beszélgetést a Qobuz, a Tidal és a NativeDSD képviselőivel. David Solomon, a Qobuz európai vezetője már igent mondott meghívásunkra, a többiek kicsit még kéretik magukat. A részvétel ingyenes lesz és bárki felteheti kérdéseit, amikre az említett szakemberektől remél választ. Vagy ha gondja van az angol nyelvvel, elküldi nekünk és tolmácsoljuk az illetékesek felé.
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #10517 üzenetére
Nem tudom, mennyire nézegetsz pl. hifis FB csoportokat, de ott egyre inkább masszív tényként kezelik ezeket a ranglistákat, hála a tudatlan moderátoroknak. Riasztó jelenségnek gondolom, de persze nem ez az első vadhajtás ebben a hobbiban, a többit is túléltük valahogy.
-
törölt tag
válasz Eugene Roe #10512 üzenetére
Érdekes felvetéseket írtál. Megérnének egy kiadós beszélgetést.
-
törölt tag
"+ volt már úgy elég sokszor, hogy kiválónak mért eszköz nem szólt jól a való életben."
Jelszint, zaj és THD mérés alapján biztosan nem lehet következtetni egy digitális készülék hangzására és a SINAD (SIGNAL-TO-NOISE-AND-DISTORTION RATIO) mérés kb ennyiből áll.
Lehet lobogtatni a gyanútlan hifisták megtévesztésére, hiszen hangminőség MÉRÉS, csak hát nem egészen erre lett kitalálva, hanem FM rádiók vételi érzékenységének ellenőrzésére.
-
törölt tag
válasz #01758976 #10463 üzenetére
"Paci: Nekem inkább egy utazó JBL mint egy tizenpárliteres rendszer"
Egyszer fotóstúrán az Alpokban néhány napra egy tradicionális olasz kúriában szálltunk meg, aminek volt egy belső udvara. Ott gyűltünk össze esténként a csapattal vacsorázni, borozni, pihegni. A padló rusztikus térkő, a 4-5 m magas falak régi, csupasz téglából némi borostyán fedéssel, felettünk a csillagos ég. A kis JBL-t betettem az udvar sarkába és Spotify-ról sűrítettem az étert (Metheny, Sade, Bliss és hasonló andalgások). Hallottam már néhány rendszert életemben, de az egyik legvarázslatosabb zenehallgatási élményemet abban az udvarban szereztem és ahogy elnéztem a társaságot, ők is hasonlóan éreztek.
-
törölt tag
válasz Balázs Z. #10461 üzenetére
Sokfélék vagyunk sokféle elvárás csomaggal. Én nem tudok számomra elfogadható új gyári hangsugárzót otthonra 500e Ft alatt, de rögtön hozzáteszem, hogy utazásaim során élvezettel tudok hallgatni egy hordozható JBL-t. Tőlem függetlenül Te bármelyikbe beleszerethetsz.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #03969024 #10407 üzenetére
"Egy biztos: bármelyik frekvencia azonnal "megérez" bármiféle diszkontinuitást, tehát felismeri az éleket, sarkokat, síkokat, üregeket, egyszóval az eltérést a számára ideális gömbfelülettől."
... nyilvánvalóan ezért próbálják a gömbformát elérni az igazán nagy énekesek is. -
törölt tag
válasz fehér_ember #10393 üzenetére
"Régebbi erősítőkön volt kapcsoló amivel sztereóról át lehetett állítani mono-ra. Ekkor tulajdonképpen mi történik sztereó forrásanyag esetén?"
Elektromos átkötés jön létre a két csatorna között, azaz mindkettőn ugyanaz a jel közlekedik tovább, ami a két csatorna jelének szummája.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dorian #10395 üzenetére
A maximális kivezérlés nem csak a potmétertől függ, hanem a bejövő jelszinttől és a terhelő impedanciától is, ezért a gomb skálája erősen elnagyolt infót ad.
A konkrét készülék ismerete nélkül csak általános választ lehet adni. Az erősítő - mint neve is mutatja - a jelet erősítő valamilyen szorzóval. Az említett dB skálázás ideális esetben annyit tesz, hogy a névleges teljesítményt 0 dB állásban kapjuk meg, amennyiben a bejövő jelszint (specifikációkban bemeneti érzékenység) is a névleges szinten van. Ha utóbbi adott, akkor a dB skálázás mutatja a potméter állásától függően változó teljesítmény relatív szintjét (mivel a dB eleve egy viszonyszám), azaz a szorzószám alakulását.
Mindez persze csak a mesében és konstans jelekkel jön össze, a valós zenehallgatás során soha.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz crissprivat #10386 üzenetére
"Lehet venni elég jó akusztikai panelokat. Hogyan, hova és mennyit célszerű alkalmazni?"
Mennyi sót célszerű az ételbe tenni? Annyit, amennyire szükség van. Ne "JÓ" akusztikai panelt akarj vásárolni, hanem a szobád akusztikai problémáihoz illeszkedőt!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest