Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz ozzy711 #6889 üzenetére
Földhurkok ezek mindig, enyém is búgva indult, aztán hamar meglett a ludas és síri csend.
Érintésvédelemhez: 3 drótot látok: fázis, nulla, védôföld. Vagy én látok vmit rosszul ? A kismegszakítónál meg egy fí relé (reméljük).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz migabi24 #6882 üzenetére
Csak tippelek, de .. szinte extrém rövid vezetékeket használsz, amik nincsenek is szorosan egymás mellé zárva egy "burokban", mint az jellemzően szokott lenni egy gyári kábelnél. Ergo, az árnyékolás nélküliség sem jelenthet gondot, de még az is lehet, hogy mivel eléggé messze vannak egymástól a vezetékek,
jobbnyugodtabb lesz a "hangjuk". Hanfalkábelnél is lehet hasonló előny az, hogy szálanként, nem pedig szorosan egymás mellett futnak az erek, amik itt ott még keresztezik is egymást. Érted mire célzok? Vagy hülyén fogalmazok?De gyári kiszerelésben ezt így nem lehet/szabad forgalmazni, csak diy módon magadnak alakítani, ha nem félsz a "következményektől". Érted mire gondolok? Ha szabványos tápkábelt akarsz forgalmazni, megvannak a szabályok, ami mentén ezt megteheted. érintésvédelem, stb stb. Na most, könnyen lehet, hogy a gyári vezetékekben az "összezártság" eleve okoz/hat negatív hatást a kábelekben, ami gyorsan kihat a hangra.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
ozzy711
őstag
válasz dgyuri0123 #6880 üzenetére
Egy hifis ismerősömnek a Dénes Péter csöves is búg ( nem erősen, de azért hallhatóan ), amit nem tud kiküszöbölni semmivel.
-
migabi24
nagyúr
válasz alphamooncam #6886 üzenetére
Nem is a kábel a lényeg, hanem hogy hajszál vékony, nincs árnyékolás, spéci geometria stb. és piszok jól szól minden
Ja és nem vitát akarok indítani, inkább érdekességnek szántam, mert nem mindenki olyan elvetemült mint én😂[ Szerkesztve ]
-
-
migabi24
nagyúr
válasz dgyuri0123 #6880 üzenetére
Kicsit felkavarom az állóvizet🤣
Sokat esett itt már szó a kábelek fontosságárol, hogy a geometria, szigetelés, árnyékolás, átmérő, hossz, milyen fontos tulajdonságok, én ugye imádok kísérletezni, egy szekrény tele van itthon már a kísérleti anyagokkal, az én tapasztalom viszont az, hogy a legfontosabb a vezető, a réznek az ezüstnek a sodrotnak a tömörnek mindnek vannak a hangra gyakorolt jellemzőik, de a lényeg 2 kép az érdekesség kedvéért, a tápoldal és a hangfalkábel, az ic is ilyen szarul néz ki de arról már nem csináltam képet, a lényeg, hogy ilyen jó hangot még nem sikerült itthon csinálnom mint ami most van -
dyscus
tag
válasz dgyuri0123 #6876 üzenetére
De ki volt próbálva, és nálam nem búgott. Valami házi földelés lesz a baj. Amúgy meg nem is búghat, mert nagyon jó a közösmódusú elnyomása, valamint van benne földhurok szaggató is. A búgás a jellel együtt megy bele. Meg kellene valimi rendes kábellel, ami külön viszi a két csatornát. A Misson kábelben a föld nem véletlenül közös a két csatornára?
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #6876 üzenetére
Érdekes probléma, dyscus többször írt a hangjáról, tehát volt próba. Lancer előtte nem panaszkodott búgásra. Bosszantó hiba, ám előforduló jelenség. Maci: a csávó 35 évig láncdohányos, mégis a gitárpengető a rák okozója, dohányozni jó és kifizetődő. VIVA Marlboro
-
törölt tag
Eddie van Halen (1955-2020)
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #6871 üzenetére
Nem tuom... Kábel nélkül tökéletes csend van. Próbáltam két másikat, azokkal is búg, de csak kicsit. Az egyik aljzatra gyanakszom, mozgatva a dugót változik a búgás. Vélhetően a selejt bosszúja, sajna nem látni bele. Úgy látom, itthon Furutech vagy WBT aljzatot lehet kapni. Talán megbízhatóak... Az sincs kizárva, hogy a Marantz a ludas, majd kiderül.
-
Logapeti
tag
válasz #10726912 #6842 üzenetére
Nekem egy 10 éves Xavian Gran Colonnám van, álló, zárt doboz. Akkoriban 240e Ft volt, és ez volt a belépő szint ("Suona"). A mai hangfalaik jelentősen különböznek ettől a hangkaraktertől. Ez a régi egy alapvetően természetes, kicsit nyers, de néha nagyon megkapó zenei produkcióra képes, háklis hangfal: jó felvétellel, a csillagok megfelelő állásakor a mennyekbe tud repíteni, ha a kettő közül valamelyik nincs meg, akkor meg könnyen el tud menni a hallgathatatlan irányba is. Volt pár próbálkozásom, hogy lecseréljem, nem jött össze, mert van benne valami varázslat, amit szeretek, miközben a tökéletlenségei miatt sokszor gyűlölöm. Biztos attól is függ, milyen áram jön éppen a konnektorból
Egy biztos, a mai hangfalaik nagyon mások. Én a magam részéről óvatosnak mondanám őket, már amit hallottam. Óvatosnak, és populárisabb hangzásúnak - legalábbis a belépőbb típusokat, ami egyfajta kedvesebb magasat, és több basszust jelent. Amit mostanában hallottam, az a belépő álló, a Deliziosa, ami szerintem nem kifejezetten audiofil hangolású, inkább ez a kerek - meleg, könnyen fogyasztható hang. Pár éve hallottam a Perlát (a régi Perlát, merthogy most már Perla "Exclusiva" van, ami az "mkII" nagyzoló megfelelője), és amennyire emlékszem, nem hatott meg, mert ott is volt valami túlzott óvatosság (az adott rendszerben, de hát ezt le se kell írom), amitől nagyon könnyen hallgatható, de számomra túl udvarias lett. Az álló változata, a Madre Perla jobban tetszett.
Érdemes elmenni az Akusztika hifibolt új bemutatótermébe (Zugló), mert a legtöbb típusból van nekik, és örömmel demóznak.
-
Dorian
félisten
válasz fehér_ember #6865 üzenetére
Amùgy steril alatt a neutrális hangot èrted?
Mert az nekem bejön.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
dgyuri0123
nagyúr
Figyu! Amit árulnak a"másik" oldalon, az egy MK I-es verzió. Amit linkeltél az pedig MK II. Szerintem MK I csak ibéjen fogható már. Nekem MK I van. Ez nem steril, nem fedett, nem rikácsol, iszonyat mélyre le tud menni, szóval élvezet vele a zenehallgatás.
Neutrális, csak én másképp hívom..
[link] az itt lévő IC-m van, de ez 300 USD volt, amig kapható volt. 1 m természetesen...
ez az:
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Dorian
félisten
válasz fehér_ember #6863 üzenetére
Hát én akárhogyan nézem a gyártói oldalt, mindkettőnél ugyanúgy tiszta ezüst és réz vezetőket írnak.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
fehér_ember
addikt
Missiont nem ismerem.
Wylde-om volt. Fülre minden rendesen megvan mégis sterilnek éreztem. Mondjuk valami iszonyat hosszú bejáratási idő van mellé írva (hangfalkábelekhez sem szoktak annyit) de én mást néznék.Egyébként már az alap se ugyanaz mert az egyik réz a másik meg eüstözött réz.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Zu Audio szakértők, figyelem:
Ki mit olvasott, esetleg hallott, milyen különbség van a Wylde és a Mission IC hangja közt?
Úgy nézem gyári árban ugyanaz, anyagok, szigetelés ugyanaz, a belső elrendezés különbözik.Használtam van mindkettő, de a Wylde olcsóbb.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #6853 üzenetére
Persze.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz salesman #6845 üzenetére
Nem állok neki, az enyém kész van, ezt a márkát azért kérdeztem, mert párszor emlegették más topikban. Nekem egyedül a dac a kérdéses, minden más betonbiztonságban van Se kábelt, se erősitőt, se semmit nem fogok cserélgetni. Csak le akarok ülni elé és hallgatni (na meg befejezni az átalakitásokat ). Isten ments újra kezdeni, egy porcikám nem kivánja, sok óra meló van benne, arról nem szólva, hogy semmilyen okom nincs rá
tapaizo: Miazami??[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #10726912 #6842 üzenetére
Többévtizedes, olasz eredetű, ennél fogva valamelyest olaszos dizájnkarakterű, de cseh székhelyű-gyártóbázisú ennélfogva valamelyest afféle "büdzséarisztokratikus", elsősorban hangsugárzó- és hozzávalógyártó. A sokadik óriásölési csodateremtő a hifi történetében, aztán persze beleolvadtak a "főáramba".
Elég igényes, általában tűrhető ár-érték arány, afféle "audiofil" hangolás. Volt már róluk szó többször a Prohardveren is. Jellemzően "AudioBarletta" hangszórókat használnak - Roberto Barletta a Xavian alapító atyja. Szeretnek Jantzen, Mundorf... belsőségeket használni.
Többeknek volt/van is - a környéken aktuálisan például Logapetinek. -
törölt tag
[link] Ki tud róluk közelebbit mondani? Nagyon sok jót mondanak róluk, árak is vakka 400-ezertől többmilláig..milyen hangszórókat használnak?
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kukulec #6839 üzenetére
Hát ezt mi már számtalanszor megtapasztaltuk családban, totál egyetértek. A helyiség lenne az első, más geometria, anyagok, bútorok, stb, de ezzel elég ritkán lehet élni. Utána hangfal. Az brutál látványos. Látványosabb, mint bármi más cseréje, pedig azok is tudnak látványosak lenni.
Vagyis hallványosak. (Van ilyen szó ? "látni" -> "hallani".)
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
-
p76
senior tag
válasz #71562240 #6810 üzenetére
Én egyszer gondoltam komolyan egy hozzászólásomat. Nagy külföldi fórumon egy topikban ahol azt tárgyalták hogy minden DAC egyformán szól és micsoda egy audiophile mítosz hogy van amelyik jobban.
Én meg azt találtam mondani hogy akkor minden rendben van. Mert aki nem hall különbséget az tud venni egy olcsó DAC-ot és azt hallgatja boldogan. Aki meg hall különbséget az vesz egy méregdrágát, és azt hallgatja boldogan.
Na most mint amikor egy nehéz követ a nyugodt tóba hajítanak, rettenetesen felbolydult az egész topik és egy emberként rontott nekem. Hogy még ilyen botrányos dolgot mondani, ez felháborító. -
Dißnäëß
nagyúr
Kis ebéd utáni kultúr valaki ?
-
törölt tag
válasz #03969024 #6830 üzenetére
Csöves Wattok? MOS-FET Wattok?
Elveszett, ki ezen kattog.
Tömör kábel? Sodrott kábel?
Kábelrengetegi Bábel.
Analóg vagy digitális?
Lehet-e egy zseniális?
WAV, FLAC vagy épp empéhárom?
Min múlik a boldogságom?
Kónuszos vagy dóm vagy planár?
Ki dönthetné el ezt ma már?
Pécéem vagy déesdé kód?
Pécémen már? Még elpé mód?
Ha nem tudsz dönteni menten,
A mentőöv: kérdezz engem.
Beváltom minden reményed:
Ha nincs apéd, használd az elpédet! -
törölt tag
válasz #10726912 #6824 üzenetére
"Jézus hangjait fogjuk hallgatni..."
https://www.youtube.com/watch?v=tfOBKbv9LVI&list=OLAK5uy_mzdH5RRpAR5VxCnhB6_RTI2Lbqo2yxm4o -
törölt tag
válasz #71562240 #6823 üzenetére
Rendeltem audiophile kerekeket a ház alá, el tudom topni, természetesen a villanyoszlopokkal együtt. Ma-holnap otthon leszek, csak előbb meg kell tudni, hanyadikán lesz Szenteste, mert Jézus hangjait fogjuk hallgatni Nálad a rendszeremen, sokkal előbb nincs értelme haza indulnom, még a végén Nálam akarnád meghallhatni a rendszert
-
törölt tag
válasz #10726912 #6821 üzenetére
Az egy dolog, hogy mi a hifi végső célja, nálad az a célja, hogy csak a házzal együtt lehessen mozdítani, mert még a konnektorba is bele van forrasztva. Hogy legyen kifogás, mert nem mered elvinni másokhoz. Azt meg ugye könnyen ígérgeted, hogy menjünk hozzád, ha otthon sose vagy, vagy Hollandban vagy vagy Németben vagy. Úgy könnyű ígérgetni! Bele a levegőbe!?
"Gyertek, gyertek! Hallgassátok meg a szuper rendszeremet! - csak aszerint kell az időpontot egyeztetni, hogy a hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap nem jó, mert olyankor kint dolgozom Németben..." [...vagy Hollandban - a szerk. megjegyzése][ Szerkesztve ]
-
-
dyscus
tag
válasz Mathiask #6803 üzenetére
Amit a neten írnak, az nem minden úgy van. A kábel elemi L és C tagokból épül fel. Azoknak van impedanciája, és van magasvágó szűrő hatása. Ezt a tényt nem szabad összekeverni a skin hatással. Ezt az LC szűrő hatást használják ki a kábelgyártók. Meg lehet figyelni. Amelyik rendszer egy CD-vel, vagy valamilyen más digitális forrással indul, az profitál abból, ha a kábel vág magasban. Ezt sokan úgy vélik hallani, hogy simább a hangkép. Mivel a hangképen az úthenger nem szokott átmenni, ezért nem lesz simább, csak a felharmonikus tartomány csökken, illetve bizonyos frekvenciákon megnől a fázistorzítás. Ami meg nem jó. Ezért nem hiszek abban, hogy egy kábellel fel lehet javítani egy rendszert. Persze az átlaghifista nem érti a műszaki hátteret, így minden hülyeséget meg lehet velük etetni. Szóval Lancerboy jól csinálja:: van egy nagyon jó erősítője, s ahhoz vesz villanydrótot, hogy bekösse a hangfalait. Bátran állítom, leülnétek a döbbenettől ha hallanátok.
A skin hatást meg valahogy úgy lehet érthetőbben megfogalmazni, hogy az elektronok az AC áramot úgy szállítják, hogy ide-oda mozognak a vezetőben, azaz rezegnek. Ha valaki a kezével pacskolja a vizet, mert ided-oda mozgatja, akkor rájön arra, hogy a vízalatt ehhez sokkal nagyobb erő kell. Mivel a fizika olyan tudomány, ami kimondja azt a tételt, hogy minden rendszer a legkisebb energia szintre törexik, (a természet lusta )így ezt a rezgőmozgást az elektron a vezető felületén könnyebben végzi. Tudom kicsit sántít ez az analógia, de legalább érthető. Nem akartam doktorit írni belőle. -
-
törölt tag
válasz Mathiask #6809 üzenetére
"nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy nem lehet megválaszolni, ezért tette fel viccből"
Hát azt már - itt is - rengetegszer (és rengetegféleképpen, ki-ki a maga módján, Philly is a maga módján) "megválaszoltuk", hogy esetleg mire tudnak alkalmasak lenni a hifi készülékek ilyen-olyan mérési modelljei és esetleg mire nem, és miért nem. A maga válaszait erre már Philly is megadogatta (éppen e válaszai mentén "kérdezett" viccből most is), tehát talán nem gondolja megválaszolhatatlannak.
Viccen nevetni érdemes, nem magyarázni. Persze, ha ki akarod használni az alkalmat, nem tilos a vicc témájának komoly továbbgondolása sem, de Philly ehhez nem szokott partner lenni, ő csak bedobja a viccet, aztán elszalad, mintha Duke Ellington hangszerelte volna, és legközelebb újabb viccel jön - aztán megint elszalad az újabb viccéig (vicceházmester). -
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #6808 üzenetére
Én tisztában vagyok ezzel, ne aggódj. Mindazonáltal ez jó alkalom arra, hogy bemutassuk mennyi kérdést lehet feltenni még. Mely kérdéseken végigmenve és azokra megfelelő válaszokat adva el lehet jutni p76 tényleges kérdéséig. Melyről nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy nem lehet megválaszolni, ezért tette fel viccből, pedig akár meg is lehetne, csak hát az előjátékot sikeresen kéne abszolválni.
-
törölt tag
"Skin hatás milyen hangfrekvencián érvényesül?"
Kérdező kérdése (és az általában is sommás Hozzászóló ezirányú sommás hozzászólása: "A skin hatás nagy frekvencián érvényesül.A hangfreki megy amerre lát.") legalábbis pontatlan. A skin-hatás ugyebár az elektromágneses hullámrezgés MINDEN frekvenciasávjában érvényesül nullától uszkve végtelenig. A Prohardveren is sokszor agyontárgyalt téma, hogy miért lehet érdekes ez a hifista számára - és hogy miért veszik nagyon is figyelembe az okosabb (vagy butább?) hifi vezetéktervezők és -használók.
Megjegyzendő, sommás Hozzászóló nemrégi sommás garasletétele (lásd a hangsugárzótuningolási témánál) a keresztváltó-tekercsek fóliaváltozatának kizárólagos kívánatosságára vonatkozólag ezek szerint következetlenséget takar, ugyanis a fóliatekercs fóliasága éppen a skin-hatás csökkentésének szándékáról szól - "mellékhatásként" a fóliatekercs szerencsésen stabil szerkezete mellett. Sommás Hozzászóló vajon mire gondolt, amikor a minap sommásan letette a garast a keresztváltóbeli fóliatekercsek fóliaságának kizárólagos kívánatossága kapcsán?: legalább 80%-ban a skin-hatásra gondolt, még akkor is, ha nem tudta, hogy arra gondol. Ugyanis a fóliatekercseket (amelyekben a kilapított vezető jóval nagyobb fajlagos felülettel rendelkezik, mint a hengeres drót) éppen a skin-hatás csökkentése végett találták fel és alkalmazzák a hangdobozokban, - pluszban örülvén annak, hogy mellékhatásként még a szerkezete is stabilabb, rezgésmentesebb. Tehát szögezzük le, sommás Hozzászóló a mostani sommás hozzászólásával ellentétben nemrég még a skin-hatás drasztikus jelentősége mellett "érvelvén" szólt hozzá e topikban (lásd még Long kartárs Tigris által linkelt "interjúját" a sommás Hozzászólóhoz hasonlító "interjúalannyal" arról, hogy "a kábel minősége nem számít" versus a nagyon is minőségkívánatos tekercs, kondi, ellenállás alapvetően kábel).A tudomány mai állása szerint ugyebár minél magasabb frekvenciasávról beszélünk, annál erősebben jelentkezik a skin-hatás az elektromos vezetékben. A "mérnökök" ugyebár kijelentgetik, hogy az ún. hangfrekvenciás sávban a hatása olyan pindurka, hogy nevetséges lenne számolni vele. Az ilyesmivel foglalatoskodó "hifisták", "audiofilek" ellenben:
- egyrészt tapasztalják a vezetékkonstrukciók hangminőségei, illetve az azokon való gondolkodás és további kísérletezések eredményeinek összehasonlítása révén, hogy minden jel szerint "jelentős" gyakorlati hatása van hifi kábeleken,
- másrészt a hifista olyat nem ismer hogy "elhanyagolható hatás" (lásd fonográfok és lemezjátszók a Lánchíd pesti hídfőjétől a Kacsóh Pongrác úti lakótelepig tartó 16723, más számítások szerint 16724 elhanyagolható hatása),
- harmadrészt mi az, hogy hangfrekvenciás sáv a hifiben: 20kHz?, 44kHz?, 48kHz?, 88kHz?, 96kHz?, 176kHz?, 192kHz?, 384kHz?..., analóg végtelen?...? (Lásd még super tweeterek rendkívüli hatása akár 320mps MP3 esetén is, de akár a hifi rendszer csendjén is.),
- de negyedrészt maradván a 20kHz-nél, amire, de annak a felére és annak a negyedére... is már bőven azt mondja a hifista pusztán a képletek számait nézegetve is, hogy az a skin-hatás mérték bizony nagyon jelentős hatásként várható a hangminőségben, többféle okból.
És lőn a skin-hatás sarkalatos figyelembevétele a hifi vezetéktervezők és -használók jelentős részénél - lásd még fóliatekercs, lapos hangszórókábelek, többeres IC- és hangszórókábelek...A "hifista" megengedi, hogy a tápkábelek esetén, ahol relatíve igen alacsony rezgésfrekvenciájú - 50Hz, 60Hz... - tiszta szinuszhullámra van szükség, alkalmasint tényleg elhanyagolható lehet a skin-hatás, sőt, ha nem lenne elhanyagolható, esetleg még örülhetnénk is a létezésének, aluláteresztő szűrőként segítvén a tiszta tápfrekvencia tisztaságát - de nyilván tényleg elhanyagolhatónak vehetjük ilyen alacsony frekvencián (aki fólia tápkábeleket akar gyártani, gyártson, használjon bátran - de valószínűleg szüksége lesz árnyékolásra...).
-
p76
senior tag
Mi a tudományos magyarázat arra hogy a rosszabbmérésű Loxjie D20 és a mégrosszabbmérésű Audio-gd NFB-1 sokkal jobban szól mint a nagyonjómérésű SMSL Sanskrit 10th MK2 ?
[videjó link] -
Mathiask
senior tag
[link]
Itt azt írják, hogy bár 20kHz-en egy kb 3m hosszú kb 2mm átmérőjű tömör kábel ellenállása 34%-al nő a DC-hez képest, de összességében a hangsugárzóval együtt nézve 20kHz-en kb 3%-ot számít. Egy sodrott kábelnél valamennyivel kevesebbel, illetve vékonyabb tömör vezetőnél sincs ekkora különbség se. De ez a 3% is elméletileg -0.18dB veszteséget jelent 20kHz-en. Meg is mérték és -0,14dB jött ki, szóval nagyjából igazolja a számolást.
Az én véleményem ezek alapján, hogy önmagában olyan sokat nem zavar a skin hatás és a tömör vs sodrott különbség esetében még kevesebbet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Azonnali VGA-s kérdések órája