-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Mathiask #7893 üzenetére
Tegnap közben mi történt! Jött hozzám egy bácsi, pöttöm volt és szemüveges, de nagyon lelkes, hozta ezt a fenti szettet (hifitorony?), sugárzó arccal magyarázta, hogy na ezt hallgassam meg, mert ez úgy szól, mint annak a rendje. Valami csöves melegségről hadovált szegényke, meg hogy a tölcsér mikrodinamikája... Jól van, mondom ne küldjem el dolgavégezetlenül, annyira be volt lelkesedve. Előkészítettem a Goldstar táskarádiómat (1200W RMS, ne tudd meg, mennyivel alacsonyabb a THD-je, mint annak a kiglancolt 5W-os izének), ő meg végig mondogatta a sajátjára, hogy na itt hallgassam, ezt a transzparenciát, meg ott a dinamikát és felbontást, és milyen édesek a hegedűk. Mikor benyomtam neki a Goldstaron a Flippy Xzw3-at, kicsit megnyúlt az arca, azt állította, hogy ez elég randán szól, de ha nekem tetszik, lelkem rajta. Jó, mondom, nézzük meg vakteszten. A cuccokat letakartam, a szemét bekötöttem, azt hiszed meg tudta különböztetni, hogy a Goldstar szól vagy a Jadis?
Ezek a hifisták képesek kiszórni a pénzüket minden hülyeségre, kivakítják a fülüket a sznob audiofil kereskedők, nálam meg olcsón kaphatna Goldstart meg Nokia ITT-t, aztán az is szól úgy, mutattam neki a specifikációt is, mégse akart abból venni. Sznobok ezek. De hát az ő bajuk, én csak segíteni akarok, ha nem hát nem...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Megszoktuk, fő fegyvered a rágalmazás, a sértegetés, a ferdítés, mivel épkézláb érveid nincsenek az audio-világképednek ellentmondó beszámolókkal szemben.
"a magát hifistának képzelő süketek közbeszólnak, hogy nincs ám ott ám semmiféle hallható eltérés"
Hát igen, ez egy állatorvosi ló..... Várom a linket, idézetet, ami igazolja a rágalmadat, sértéseidet. Ki, mikor, milyen konstellációban állított ilyet, vagy támadta meg bárki bármikor, valaki itt leírt hallási tapasztalatát........Nincs ilyen. Az, hogy sokan a hallás és a psziché között nagyobb átjárást gondolunk, és erre időnként felhívjuk a figyelmet, az nem az általad rendszeresen gyakorolt ótvar sértegetés kategóriájába esik.
Szerintem neked, meg a hozzád hasonlóan más megközelítéseket elviselni képtelen arrogáns akarnokoknak nem nyilvános fórumon kellene mozgolódni. Tessenek zárt fészbúk-csoportot létrehozni, és meghívásos alapon a szűk, egyetértő, bólogató körrel megbeszélni a dolgokat. Ott majd szép nyugodtan lehet egyetérteni bárki bármekkora hülyeségével. Nyílt fórumon mindig lesznek valakik, aki netelán, esetleg megkérdezik, hogy biztos-e, hogy biztosan minden úgy van biztosan, meg talán még ez meg az is szerepet játszhat abban, amit az ember tapasztal, csak nem tudsz, vagy nem akarsz tudni róla.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bta1
őstag
válasz bkercso #7847 üzenetére
Az még nem jutott eszedbe, hogy (netalántán) az általad tökéletesnek vélt megoldások közül több is távol áll az ideálistól, és ezek bár el nem nagyon színezik, annál inkább egykaptafára húzzák az erősítőid megszólalását? Nekem ui. olyan tapasztalatom van, meglehetősen régóta, hogy a technikailag kiváló, magas szinten kivitelezett DIY erősítők hangzásvilága akkor is erősen a készítő képére formálódik, ha úgymond nem fülre tervezi (bta 1. paradoxona ).
Hogy a gyakran csupán pár alkatrészből álló táp egy bizonyos nívó felett fontosabb, mint maga az erősítőkapcsolás, abban nincs vita. (Miért is lenne, 100 éve mondom...)
-
Ear001
addikt
válasz xtremetuning #7882 üzenetére
Ó te jó ég, kémeim jelentették hogy xtremetuning itt! Csak nem azt a Házimozi haladó szinten topicot keresed, ahol volt különbség a kábelek hangja között, arról ment az eszmecsere, hogy lehet-e nem csak hangosan hallgatni, és a rendszerépítés nem csak abból állt, hogy ráküldünk a jelre egy holdig érő Fourier sort? Én igen, de sehol sem találom.
Ja, és itt egy kicsit visszaolvastam, bár ne tettem volna, de azért, hogy ezt a hozzászólást ne kelljen kiszürkéznem offtopicra, kicsit ékeskedem más (Koscsó Feri) tollával:
A hangmérnökök és a professzionális hangfeldolgozással, gyártással foglalkozók szervezete az AES (Audio Engineering Society). Ennek egyik legfrissebb, tavaly megjelent és idén virtuális konferencián ismertetett tanulmánya, a Genelec nevű stúdió monitor gyártó szakemberétől arról szól, hogy érdemes a gyors A/B tesztek helyett un "slow listening" teszteket csinálni, mert az agynak időt kell hagyni a tanulásra.
Ezt írják: "Basing subjective tests solely on explicit conscious and immediate responding may therefore not provide a good enough understanding of long-term effects of a salient experience." Többek között azért is kezdtek el gondolkozni ezen intenzíven, mert alapvetően mindenkit meglepett, hogy a hagyományos A/B teszteléssel nem lehetett statisztikailag értékelhető módon különbséget tenni a 48k/24 bit és a nagyobb felbontások között. Sem.
A legfontosabb megállapításaik között szerepel ez is: "Considering hearing, the brain is an active participant, not only in the decoding of minute temporal information but also as the main element of a sense relying heavily on INTERNAL TUNING" - a nagybetűs kiemelés tőlem, ez egyfajta saját ízlésre szabott belső finomhangolását jelenti a fizikai hatások agyi feldolgozásának, értelmezésének.
Anno a Pennában például, pontosan ezek miatt (erről a hatásról kb 20 éve beszélek), már 10-15 éve is úgy demóztam, hogy az érkezőknek hagytam időt, félórát, órát vagy még többet is, hogy halk zene szó mellett beszélgetve, tudjanak alkalmazkodni a helységhez, annak akusztikai hatásaihoz, mielőtt komolyabb zenehallgatásba kezdtünk volna. A különböző fórumokon, számtalanszor leírtam, hogy a rövid teszteknek, idegen helyeken, semmi értelme akkor sem, ha a legprofibban lebonyolított dupla vaktesztekről beszélünk, pontosan az AES tanulmányban leírt és némileg kvantfikált hosszú távú hatású agyi tevékenység miatt.
Ha lehet mindig együtt kell élni egy-két hetet azzal ami meg akarunk venni. Ha lehet.Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért kell még jobb kábelt, eszközt venni, ha az agyunk úgyis "kieqzza", amit hallunk? Azért, mert annál kellemesebbnek, ízlésünkhöz közelállóbbnak érezzük a megszólalást, minél kevesebbet kell vele az agyunknak dolgozni - vagyis minél közelebb áll a saját belső "referenciánkhoz". Egyebek mellett ezért is fontos például a helység akusztikája, mert ez az egyik leginkább befolyásoló tényező. A rossz akusztikát nem lehet kiegalizálni agyban egy határon túl. Az említett tanulmány egyik legfontosabb mondata ez: "Despite continued research on human perception, our own inner workings may never be fully understood, let alone the “hard problem” of consciousness."
Könnyen lehet tehát, hogy ennek a belső feldolgozásnak a mechanizmusát soha nem fogjuk megérteni, vagyis mindenkinek mindig igaza lehet, bármit is hall. Még ha esetleg a bit az bit vagy a tisztán méréseken alapuló szemszögből nézve hülyeségnek, felfoghatatlannak is tűnhet mások számára, amit tapasztal.
-
bta1
őstag
válasz dgyuri0123 #7875 üzenetére
"Nem fogok fingot reszelni"
Megértelek. És bocs, de tényleg nincs kedvem ugyanazt az álvitát 26 ezredik változatban átolvasni. Pedig van egy diszkrét bája, amikor a magát hifistának képzelő süketek közbeszólnak, hogy nincs ám ott ám semmiféle hallható eltérés. Miután épkézláb érveik nincsenek, az audio-világképüknek ellentmondó beszámolókat egytől egyig a placséjbó lózunggal próbálják hitelteleníteni (személyeskedés + floodolás + trollkodás).
-
Dißnäëß
nagyúr
Kértem a modit kapja ki, de itt meredt. Szorri.
(Weboldal fejlesztek, kódolok, minden ilyesmi és kattogok 2-3 monitoron, vagy 1 nagy szélesen, kikértem a fejlesztő topic-osok véleményét).Viszont szerintem innentől, ahol most (tegnap) álltál, lesz mit olvasnod
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #7886 üzenetére
Ez itt már nagyon off. Az előzőt is offba raktam és nem is folytatnám a dolgot itt. Szerintem ez már csak játék a szavakkal. Annyit javítanék az olvashatóságon, hogy a "csodálatos" vagy "iszonyatos" az az olvasó ítélete, nem a cikk tulajdonsága. Nevezzük "hibásnak" azt a cikket, melyben tárgyi tévedések, vagy logikai hibák vannak. És "helyesnek" azt amiben beigazolódott, megvitatott, elfogadott tények vannak és logikai hibák sincsenek benne. Az, hogy a cikk "hibásnak", vagy "helyesnek" lesz idővel kikiáltva az mindegy abból a szempontból, hogy kinek kell megmagyaráznia mit gondol róla. Ez se életszerű, amit írsz, hogy ha majd kiderül, hogy hibás, akkor nem neked kell megmagyarázni, hogy miért tartod iszonyatosnak. Eleve amikor a szerző megír valamit, azt helyesnek tartja, jó hogy. Mondhatjuk, hogy csodálatosnak tartja, mint ahogy az is aki egyetért vele és megosztja. És amíg nem jön valaki, aki iszonyatosnak tartja és nem mondja meg, hogy miért hibás, addig helyesnek is vehető. A te logikád szerint itt patthelyzet alakulna ki, mert miután a szerző megírta, vagy belinkelte más és helyesnek gondolja jön valaki, aki azt mondja iszonyatos, de nem mondja meg miért, mert majd úgy is hibásnak fogja a történelem ítélni, így a szerzőnek kéne megmagyarázni miért helyes, de hát megtette legjobb tudása szerint, ez van a cikkben. Eleve soha ki se derül, hogy hibás-e, vagy helyes ezen logika mentén. De nem ez a patthelyzet alakul ki az életben. Hanem aki iszonyatosnak tartja az elmondja, hogy hol hibás a cikk, mert a szerző nyilván nem tudhatja, akkor mást írt volna. Tehát mindenképp kell az, hogy aki iszonyatosnak tartja, leírja miért hibás a cikk. Elkerülhetetlen, különben soha ki se derül, hogy hibás-e, vagy helyes-e a cikk, vagy hogy hol tévedett a szerző. Tehát nem attól függ, hogy kinek kell megmagyaráznia, hogy a cikk hibás-e lesz-e majd, vagy helyes. (ráadásul ez időben változhat is épp az aktuális nézetek szerint) Nem a cikk kikiáltott állapota az origó, hanem a cikk által tett kijelentések. Annak kell megmagyaráznia miért hibás, aki iszonyatosnak tartja, mert neki van meg a képessége, hogy kívülről hozzátegyen a szerző, vagy a csodálatosnak tartó személy világához. Belülről ez nem megy. Persze aztán elindulhat egy párbeszéd és további megbeszélés. Így működik a világ.
És igen, ha valaki belinkeli a Mein Kampf-ot és azt mondja csodálatos, akkor nem tőle kell megkérdezni miért, mert ő azt fogja mondani, hogy ott van benne. Egyetért az állításokkal és magyarázatokkal benne. Evidens. Így el kell neki mondani, hogy hol van benne a tévedés, hol hibás. És ez meg is történt valamikor, valaki által, különben nem tudnánk rá azt mondani, hogy alapvetően hibás.
Ugyanúgy itt is a belinkelt cikkel kapcsolatban, addig soha nem derül ki, hogy alapvetően hibás-e, vagy helyes-e míg valaki le nem írja hol hibás, tehát hiába vársz arra, hogy kiderüljön, hogy hibás-e és akkor majd megmondhatod, hogy nem neked kéne megmagyarázni mi a bajod vele, mert ha mindenki így gondolkodik, soha nem lesz hibásnak ítélve a cikk. -
bkercso
nagyúr
Amikor valóban hallod a különbséget, akkor nincs kérdés benned, akkor lényegtelen az, hogy látod-e mi szól éppen, mert meg tudod mondani, hogy melyik melyik.
Komponensekre (kábelekre is) ez talán igaz, áramköri változtatásoknál viszont a javulások összeadódnak. lehet, hogy egyenként csak egymás után összevetve hallod a diffit, 3-4-5 változtatást egyszerre bevetve viszont más sokkal egyértelműbb és akár emlékezetből is menne.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz fehér_ember #7849 üzenetére
Szerintem / számomra EZ AZ út.
A tápszűréssel a tápkábel hallhatóságának szükségszerűen csökkenie kell, a hangfalkábelre és az IC-re ez azonban nem igaz.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
Kibicnek...
Mit csinálsz itt, nem festettünk falra házimozit!
-
törölt tag
válasz Mathiask #7879 üzenetére
Értettem én az előbb is, és a legelején is, hogy te mit mondasz, csak nem fogadom el. Egy ideje te is érted, amit én mondok, de nem fogadod el - például életidegennek tartod. Egy ideig elbeszéltünk egymás mellett, mostanra eljutottunk ahhoz, hogy nem fogadjuk el a másik álláspontját, de mindketten értjük, hogy a másik mit mond. Előbbre jutottunk.
Talán juthatunk még tovább.
Eredendően attól, mert megfogalmazódott, megtartalmazódott, nincs benne jobban egy cikkben az, hogy X embernek miért csudálatos, mint az, hogy Y embernek miért iszonyatos. Vagy ha fordítva nézzük, amennyire az előbbi benne van eredendően attól, mert megfogalmazódott, megtartalmazódott, annyira az utóbbi is benne van. Egy legalább két(tag)mondatos cikkben. Az egy(tag)mondatosnál hosszabb cikk leírt tartalma, megfogalmazása nem teszi eredendőbbé annak megmutatását, hogy miért csudálatos. Nincs ez benne eleve eredendőbben egy szövegben. A cikk önmaga, a cikk olyan amilyen, a cikk az, ami. A cikk valamilyen. Szélsőségek esetében vagy csudálatos, vagy iszonyatos (bizony ám, vannak eredendően eleve iszonyatos szövegek!). Ha iszonyatos a szöveg, akkor az iszonyatossá minősíthetősége van benne eredendőbben, akkor az iszonyatossá minősítését kell kevésbé magyarázni, hiszen ki lett fejtve az iszonyat az iszonyatos szerző(!!!) által, ott van leírva az iszonyat feketén-fehéren, nem kell magyarázni. Erre visszatérünk.
Adott, csudálatos vagy iszonyatos szöveg csudálatosnak vagy iszonyatosnak értékelése két, különböző személy által, alapvetően a két befogadó tudáskülönbségét és szövegértelmezésiképességkülönbségét mutatja meg - ugyebár annak fényében, hogy a szöveg csudálatos-e vagy iszonyatos. Kombináció.Mondasz
egyetlen
egyszerű,
egyetlen állítást tartalmazó
mondatot
adott "egyetlen" formában,
és akkor erre az "elemi dokumentumra" vonatkozólag nézzük most.
Mondok példát:
"Az elektrosztatikus hangsugárzók jobban szólnak, mint az elektrodinamikusak."
"Az elektrodinamikus hangsugárzók jobban szólnak, mint az elektrosztatikusak."
Feltételezhetem-e, hogy a hifista többség azt gondolja, hogy a második mondat esetében inkább az iszonyatossá minősítés van benne eredendőbben, azaz megfogalmazottabban, azaz kifejtettebben, azaz kevésbé megmagyarázandóan-megérvelendően? Feltételezhetem-e, hogy a második mondat esetében abból támadna nagyobb eséllyel HŐŐŐHEEE! NETENEEEE, ha megdicsértem volna a mondatot?
Nyúljak-e történelmi példákhoz olyan dokumentumokat felmutatva, amelyekből kiragadott mondatnak - és hát az egész szövegnek - inkább az iszonyatossá minősíthetősége van a szövegben eredendően benne kifejtve?Ennek fényében talán nem minősíted életidegennek amit mondtam a cikkel és egyébként bármely olyan dokumentummal kapcsolatban, amely a fentebb említett "elemi dokumentumtól" különbözően ráadásul legalább kétállításosan bonyolult, tehát ismeret- és gondolatláncokat/-rendszereket tartalmaz, ergo eleve kiküszöbölhetetlenül következetlenségektől, hiányosságoktól, önellentmondásoktól, indifferenciáktól, interferenciáktól hemzsegő dokumentum. És nem mentem el odáig, hogy esetleg éppen a dokumentum iszonyatossá minősítése van benne eredendőbben a szerző általi kifejtésben, de ugye mindketten tudnánk ilyen dokumentumokat mondani egyetértőleg, ha nem a hifi, akkor legalább a történelem területéről. (Ha egy történelmi fórumon a Mein Kampfról azt mondanám, hogy a csudálatossá minősíthetőségét nem kell eleve megmagyarázni, mert hát a szerzője eleve kifejtette, és az a furcsa, ha valaki iszonyatosnak minősíti, és azt kell megmagyarázni? Akkor mit gondolna erről az ottani Mathiask?)
Teszek egy kitekintést: matematika. Axiómákon alapul, tehát a saját vonatkoztatási rendszerén belül kiküszöbölhetőek benne a következetlenségek, hiányosságok, önellentmondások, indifferenciák, interferenciák... Más szövegekből nem, és lásd a korábbiakat, számos szöveg van, amelynek az iszonyatossá minősíthetőségét egyetértően gondolhatjuk eredendőbbnek, a szövegben kifejtéseiben benne levőbbnek.
A szóbanforgó cikkel kapcsolatban ezért hangsúlyoztam a vita legelején, hogy - meglátásom szerint - a cikk nem az, aminek kedvelői látják-láttatják, tehát NEM tudományos magyarázatokkal, bizonyításokkal az igazság felderítése érdekében... Hanem inkább elfogult, mozgalmár, csúsztató, dezinformációs fake news pamflet. Ha pediglen ebben igazam van, akkor a szöveg kifejtései akkor már inkább azt teszik megmagyarázandóbbá, kifejtendőbbé, számonkérendőbbé, ha valaki dicséri. Hihi.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szia xtreme! Ezer éve!
A hely és a személyek részben cserélődnek, de a süketek párbeszéde marad!Szerintem.
-
törölt tag
Kihagytam tegnap óta vagy 100 hsz-t, de látom, a vakteszten megy vita. Én simán benne lennék egybe, de az akkor legyen életszerű. Ez esetemben kétféle módon tudna működni.
A, Tényleg csak egy, két pillanat ízelítőt kapnék, és rögtön mondanám a véleményem. A gyorsaságon lenne a hangsúly. Ideálisan ez képzeletemben úgy működne, mint egy hallás vizsgálat.
B, Több órán keresztül hallgatnám a cuccot, néha csak mellékesen, néha komolyabban, ahogy szoktam a zenéket.
Őszintén kíváncsi lennék az eredményre. Viszont azt gondolom, ha nem is sikerülne a 10/10, még akkor is komoly érvek lennének a kábel különbségek mellett. Például: kevesebbet kell a fülemnek pótolnia a kívánatos szinthez. Ezt a mondatot csatolni lesz szíves a pszicho részhez.
A négyféle mérési metódushoz kábelek estében. Ugyan hallom a különbségeket, igaz nem vakteszteltem magamnak sosem, de nem magyarázom a hallottakat mindenfelé homályos magyarázatokkal. Amik szintén nem objektív dolgok, pszihó, fül stb., ebből pedig számomra az adódik, hogy nem tudunk egy kábel minden tulajdonságát objektíven megmérni. Ez a logika meg megint csak egy csomó kérdést szül, lesz ennek valaha vége?
#7882xtremetuning
Ó dehogynem, új dobozom van, és kutyám, kábelek a régiek[ Szerkesztve ]
-
migabi24
nagyúr
Hát nem
-
xtremetuning
addikt
Hihhhhetetlenek vagytok.
Semmi sem változik.
...ha belekezdtél a high-endbe, vess keresztet, mert sosem lesz vége.. :) ......... és ezt mástól nyúltam, de nagyon igaz : 'Tegnaptól őszinteséget fogadtam. Azóta nincsenek barátaim...'
-
nagyúr
válasz dgyuri0123 #7875 üzenetére
"Én is tudom, hogy szerintetek mi az a vakteszt"
Remek, eddig ezt igen nagy hatékonysággal leplezted az írásaidban. Idézni is tudom, hogy mik azok a mondatok, amik egyértelműen jelzik a félreértésedet, de szerintem lapozzunk. Lényeg, hogy már tudod, ezt kammerer is verdiktálta, akkor meg biztos, hogy úgy van! (Verdiktálás új szó, most hoztam létre. )
Szerintem.
-
Dorian
félisten
Gyuri megemlített napközben.
Igen, nem vakteszteltem a Libtecet, és anélkül is egyértelműen jobbnak ítéltem a korábbi hangfalkábelemnél. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy tagadnám a vakteszt létjogosultságát, egyszerűen csak a jelen élethelyzetemben nincs időm kábelteszteléssel sok időt tölteni, inkább elfogadom azt, hogy az értékítéletem csak mondjuk 90%-ban helyes. (Ugyanezért nem keresgéltem mondjuk Libtecnél fele árú kábelek közt, hiszen a mostaninál jóval több idő-energia ráfordítással biztosan találtam volna abban a kategóriában is számomra megfelelőt, de nekem éppen időenergiából van kevés)
És igen, nagyon nem mindegy, hogy a két összehasonlított kábel közt mekkora a minőségi szakadék, tisztában voltam a régi hangfalkábelem szintjével, és azzal is, hogy mi nem tetszett benne. Pont ezért IC kábelnél már korántsem érzem egyértelműnek a dolgot, mert meglévő is elég jó, nem hallom hibáját. Ezért ha ezeket hasonlítom a Zu IC-vel, akkor ara több időt kell fordítanom, hogy meglegyen a 90%-om.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #7876 üzenetére
'Ha elvárandó, hogy a szóbanforgó hifi témájú szöveget mezei befogadó ne minősítse sommásan iszonyatosnak, hanem magyarázza el, akkor éppen ugyanígy elvárandó, hogy a szóbanforgó hifi témájú szöveget mezei befogadó ne minősítse sommásan csudálatosnak, hanem magyarázza el."
Erre már írtam, de akkor másképp. Nyilván azért "csudálatos", azért linkeli a hifi topicba, a hifi témájú cikket, mert egyetért a tartalmával, az állításaival és azok meg meg vannak magyarázva, kifejtve magában a cikkben(jól vagy rosszul mindegy). Ha "iszonyatos"-nak van minősítve a hifi topicba belinkelt, hifi témájú cikk, akkor nyilván nem ért egyet az állításaival, vagy azok magyarázatával, de az nincs benne a cikkben, hogy mi benne a tévedés, nem is lehet, mert nem tud róla a szerző, így ezt ki kell fejteni annak aki "iszonyatos"-nak találja.Lehet csak én érzem így, hogy ez így elfogadott és helyes és ez is szokott történni. Elég életidegennek érzem azt amit te mondasz.
A fentieket példával is kiegészíteném, hátha. Nem tudom a többiek, hogy vannak vele, de azt tudni vélem, hogy AMDFannak és Dißnäëß-nek, miért "csudálatos" a cikk, miért linkelték be. Azért mert egyetértenek az állításokkal és elolvasva a cikket le is van írva, hogy jutott erre a következtetésre a szerző, nincs kérdés, nem kell kérdeznem, mert benne van a cikkben.
Viszont azt még mindig nem tudom, neked mi a tartalmi bajod vele, mi az a tárgyi, vagy logikai tévedés, ami miatt nem tetszik a hifi témájú, hifi topicba belinkelt cikk. Fingom sincs. Ezért kérdezem. Nem azért, mert egyenlőtlen akarok lenni és csak téged akarlak zargatni, őket meg nem.
Egyebet nem tudok hozzá tenni. -
törölt tag
válasz Mathiask #7874 üzenetére
"Odáig már csak ne jussunk el, hogy igazából, minden cikk tartalmaz minden érvet és ellenérvet is"
De miért is jutnánk el ide? Hogy jön ez ide? (Költői kérdés, nem megválaszolandó.)
Olvasd el, miről beszéltünk eddig, és akkor nem hozod ide ezt a témát. Magatartásról, jogszerűségről volt szó, te meg a hermeneutikát kevered ide. Nem ide való téma a hermeneutika, az külön téma, arról külön beszélünk - ha akarunk.
Magatartásról volt szó. Bármely lehetséges cikkben éppen egyforma joggal van benne az a lehetséges befogadói magatartás, hogy csudálatosnak vagy iszonyatosnak minősíttessék az a cikk a befogadó által. Egyenlő jog bármely cikket (kommentet, műalkotást) csudálatosnak vagy iszonyatosnak minősíteni. Egyenlő jogú magatartás, azaz mindkét magatartás azonos számonkérési metódus alá esik vagy nem esik - normális világban. Ha a csudálatos minősítés idill, akkor az iszonyatos minősítés is idill. Ha az iszonyatos minősítés vihar, akkor a csudálatos minősítés is vihar. Jogegyenlőség, alapvető emberi jog - mármint normális világban, nem errefelé.Ha elvárandó, hogy a szóbanforgó hifi témájú szöveget mezei befogadó ne minősítse sommásan iszonyatosnak, hanem magyarázza el, akkor éppen ugyanígy elvárandó, hogy a szóbanforgó hifi témájú szöveget mezei befogadó ne minősítse sommásan csudálatosnak, hanem magyarázza el. Ha nem várandó el a csudálatos minősítőtől a magyarázat, akkor az iszonyatostól sem.
Két tökéletesen egyforma helyzet, egy-forma megítélés alá kell essék.
El kéne magyaráznom, meg kéne érvelnem az iszonyatos minősítésemet? NEM! - amíg a csudálatos minősítést nem kell ugyanolyan elvárandósággal elmagyarázni, megérvelni. Lásd még itteni kommentek... -
dgyuri0123
nagyúr
válasz liszi70 #7868 üzenetére
Én is tudom, hogy szerintetek mi az a vakteszt, de az, abban a formában hülyeség. Ha bizonygatnom kell, hogy egyáltalán hallottam-e valamit, abban az esetben inkább hagyom a fenébe az egészet. Nem fogok fingot reszelni. De hogy konkrét legyek, bár már ezt is százszor leírtam, mint egy hülyegyerek'. Mikor beraktam Zu helyett a VDC-t összeomlott minden. Buta, tompa , fa hang, de legalább nem bántó. Mi az amit nem lehet ebből megérteni? Miután ismét bekerült a rendszerbe a Zu Libtec, kivirágzott a rét. Miért kéne nekem 10x ugyanezt újra meg újra megcsinálnom, mint egy idióta, aki nem hisz a saját fülének? Ez már bohóckodás... és én sem trollkodásból mondom, hidd el.
Amiről ti beszéltek, az a fingreszelés, de azzal meg az a baj, hogy minimális különbségek esetén bizony el lehet tévedni... és az ott már placebo, de én nem fingreszelésről beszélek, de soha nem is arról beszéltem, hanem egyértelműségről.Példa. Mp3 vs FLAC. Recept: végy egy kifogástalan felvételt, olyat amit lehetőleg senki nem ismer és csinálj velük vaktesztet, egy lehetőleg nem túl részletezű hangú lánccal és mindjárt lesz bukta, mert avatatlan fül nem fogja tudni eldönteni, hogy mit hall...Mp3-at, avagy flac-t. És egyből lehet hivatkozni arra is, hogy az Mp3 tök ugyanolyan, mint az flac.
Szóval lehet így is, meg úgy is, attól függően, hogy mit karunk bizonyítani.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #7873 üzenetére
"Utóbbi is éppen ugyanúgy van benne a cikkben, mint az előbbi. "
Már korábban is feltűnt, hogy kezdő állításod védendő képes vagy akár logikai bakik, ellentmondások árán is elmenni a végsőkig. Odáig már csak ne jussunk el, hogy igazából, minden cikk tartalmaz minden érvet és ellenérvet is. Akkor reagálnod se kellett volna, hiszen már belinkelték és aki elolvassa, az mindent is tud. -
törölt tag
válasz Mathiask #7871 üzenetére
"ha valaki ajánl egy cikket, aminek tartalmával egyetért, amiben van érvelés, magyarázat(nem is kell vele egyetérteni), akkor azt külön meg kéne magyarázni. Hisz, pont ott van a cikkben. Ott van kifejtve az álláspont, magyarázat, érvelések, stb."
-.-.-.-.-.-.-.-
"És azt gondolnám, hogy ha valaki nem ért egyet vele, ami tök oké, akkor neki kell kifejteni, hogy mi az a tartalom, amivel nem ért egyet, vagy szerinte mivel kéne kiegészíteni..."Utóbbi is éppen ugyanúgy van benne a cikkben, mint az előbbi. Minden bárhogyan megépített cikk egyformán szól ebből a szempontból.
-
törölt tag
"Én abban a zavarbaejtő tapasztalatban részesültem, hogy ha mindent jól csinálok egy erősítőben (táplálás, bemeneti RF-szűrés, kimeneti RF-szűrés (a visszacsatolás miatt), stb stb.), akkor a legkülönfélébb felépítésű erősítők is egyformán szólnak. Nem mindegyik, de a jók elkezdenek egyformán szólni, "
Most tekintsünk el attól, hogy milyen az úgynevezett jól megépítés, szorítkozzunk az egyformánszólásra.
Ugyebár többek között például éppen kammerer sokszor apellált arra, hogy a hangminőséghallás képezhető, fejleszthető, ebben is gyakorlat teszi a mester. Adott születési adottságú illető a hifis karrierje elején nem hall bizonyos hangminőségkülönbségeket, gyakorlottabban már igen, még gyakorlottabban... satöbbi. Felmerülhet a kérdés, hogy e téren kialakulhat-e ügyvakság? Például Walker mester vagy például a kapcsolódó Kercsó mester ott görnyedezik nap mint nap az ablaktalan, petróleumlámpával félhomályosra megvilágított pincében a terepasztal és forrasztóállomás fölött, kigondolja, utánaolvas, megrajzolja, megforrasztja, meghallgatja, kigondolja, utánaolvas, megrajzolja, megforrasztja, meghallgatja, utánagondol, újraolvas, újrarajzolja, újraforrasztja, újrahallgatja, kigondolja, utánaolvas..., kétnaponta belétukmál az asszony meg a lánya valami szendvicset meg egy teát, háromnaponta alszik egy órácskát, közben kigondolja, utánaolvas, megrajzolja, megforrasztja...
Kialakulhat-e ügyvakság e téren? Mit mond a napsütéses utcáról, lombsusogós parkból, betérő, a készülékeket először halló vásárló a két, a tervezője számára (már?) esetleg egyformán szóló erősítőről? -
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #7856 üzenetére
Értem amit mondasz és még akár igaz is lehetne. De azért nem gondolnám, hogy ha valaki ajánl egy cikket, aminek tartalmával egyetért, amiben van érvelés, magyarázat(nem is kell vele egyetérteni), akkor azt külön meg kéne magyarázni. Hisz, pont ott van a cikkben. Ott van kifejtve az álláspont, magyarázat, érvelések, stb. És azt gondolnám, hogy ha valaki nem ért egyet vele, ami tök oké, akkor neki kell kifejteni, hogy mi az a tartalom, amivel nem ért egyet, vagy szerinte mivel kéne kiegészíteni. És akkor meg lehet vitatni(ez történik most, miután hárásó leírta mivel nem ért egyet(mérések), a másik szál, meg a psziché szerepe). Az, hogy a szerző mekkora f... az nem olyan tartalmi dolog, amin el lehet indulni, vagy bármi jó sülne ki belőle. A tartalom, érvekkel, tapasztalatokkal, megcáfolása, vagy épp megerősítése meg igen.
Ezenkívül a "kötelező [elolvasni]" és az "ajánlja a szöveget" nem tűnik túl súlyosnak, a másik jelzőkhöz lépest. Inkább szállj be te is a beszélgetésbe, hogy milyen tartalmi kifogásaid, meglátásaid vannak a cikk kapcsán. -
törölt tag
-
AMDFan
addikt
válasz dgyuri0123 #7866 üzenetére
OK. Én eddig is értettem, hogy Te hogyan csinálod, csak Te nem értetted, hogy mi a vakteszt. Én csak leírtam, hogy kb. milyen. De megbeszéltük. Béke!
-
nagyúr
válasz dgyuri0123 #7866 üzenetére
Te most leírtad, hogy te hogy tesztelsz. De ő nem arra reagált, hogy dgyuri hogy szokott tesztelni, hanem arra, amit te a vaktesztről hiszel. Nem arról van szó, hogy dgyurinak hogyan kell tesztelnie, hanem arról, hogy félreértésben vagy a vakteszt fogalmával kapcsolatban. Mindezt jószándékkal, mindenféle indulat, trollkodás, csesztetés nélkül írta! Ő is.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Mathiask
senior tag
válasz #71562240 #7845 üzenetére
Erre én is válaszolnék, mert szerintem ezzel közelebb lehet hozni az álláspontokat.
Nem az a lényeg, hogy mindent vaktesztelni kellene. Ha neki így jó, akkor nem kell. Csak ő tisztában van vele, hogy ez rá érvényes, nem biztos, hogy bárki másra is. Pont amiatt, mert nem teszteli le. Neki így jó és ennyi, de nem is megy tanácsot adni másnak, meg, nem sértődik meg ha valaki azt mondja, hogy igazából nem érnek semmit, meg nem megy ölre menő vitákba bele és nem mondja hogy de hát én érzem, akkor ez úgy is van, mert tudja, hogy bár úgy érzi rajta segít, de hát ki tudja mi az igazság. -
dgyuri0123
nagyúr
Nem érted...nem jön el hozzám senki... én egyedül meghallgatom és mondok róla valamit. Ha egyértelmű, akkor egyértelmű. Ha nem az, akkor további vesézés következik. időm nincs 1 hónapig majszolgatni, de pár napom van rá általában, hogy mondjak róla valami véleményt és ez elég is. Mikor visszarakom a ZU-t, ott a visszaigazolás, de mondom, nem az a cél, hogy a ZU-hoz képest milyen, hanem önmagában milyen az a kábel, amit tesztelgetek valakinek. Ha tehát sikítós, vagy bamba , vagy nincs tere, vagy csak rondán szól, akkor azt leírom, de elvárások nélkül teszem. Nem arról van szó, hogy akkor most Zu vs XY kábel... érted? De nem is ez a lényeg amúgy sem, hanem hogy mit hallok... AVonlányt játszom otthon magamban, valakinek a "megbízásából", érted ?
Amúgy... 10x egymásután nem létezik, hogy dugdossak bármit is sem a hangfal, sem az erősítőterminálba. 5 év alatt nem dugok annyit..
"csak a zene van"
-
Dißnäëß
nagyúr
Néha nem tudom, komolyan gondolod, vagy ironizálsz (mea culpa!) , most előbbit feltételezve:
Minősítés ? -> Vélemény. Mi is elolvassuk a kábelcsereberélős véleményét másnak, nincs ezzel semmi gond.
Viszont ! Ne tegyünk úgy, mintha a vélemény segglyuk lenne, miszerint mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Ez hozná el egy nyitott fórum halálát szvsz. És attól még, hogy van egy véleményem ezekről a dolgokról, nem zárkózok el a kábelcsereberétől, mert tudom, hogy mindegyik más és más és van köztük rengeteg így-úgy direkt, vagy nemdirekt elcseszett darab, magyarul minőségi szórás, ami hallható lehet. De ha elektromos paraméterek mentén hozza a kötelezőt, és még építésre is ránézésre süt róla némi igényesség (jó szigetelés, masszív felépítés, kellő érvastagság ha látszik, minőségi árnyékolás, stb).. az nekem tökjó, megálltam.
Ha már IC és társai: amikor egy erősítőt építget az ember, és mondjuk nem nyákon, hanem lengő kábelezéssel, ezerszer megfordulhatna a fejében, milyen "drótot" használjon fel oda. Mégsem lamentálunk sokat ezen, beszerzünk "valami" - elektromos paramétereknek maximálisan megfelelő - tiszta, igényesnek tűnő rezet, a szubatomi mélységeibe úgyse látunk bele, elhisszük, hogy jó.. és csináljuk. Meg ügyelünk a földre, stb. De high-end-ben sem lamentál senki azon, hogy a Hypex modulok nyákján a vezető trace-ek vastagsága és anyaga milyen.
Sokan még a forrasztóónt is megnézik. Töredelmesen bevallom, én is 10% ezüsttartalmú Mundorf Supreme-el toltam végig az OTL-t, kicsit emelt pákahőfokon, de ez valszeg többet jelentett a kis lelkemnek, mint bármit is a hangnak. Mindenesetre nem a legutolsó kotu 40-éves ónt használtam, ami műszakilag szintén megfelelt volna, olyan is volt a repertoárban egy kis tekerccsel még. Tehát esetemben szintén játszott egy kis "placebó", a tudat, hogy ez most tisztább munka és ezt vállalom is.
De továbbra is tartom: 10 liter (gy.k. rohadt nagy fazék) leves és a csipet só esetéről beszélgetünk. Az a furcsa, hogy nem attól hangos a fórum, hogy kinek van-e a lába alatt kispuff, az hány centire van milyen szögben mekkora sajáttérfogattal a két fronthoz képest, mi van baloldalt, jobboldalt, miért jó vagy nemjó ötlet kanapéba/puffba építeni mélysugárzót, éssatöbbi Hanem úúúúújra és úúúújra ez a kurva kábelesdi. Ti szerettek kábelezni. Én is, de reggel letudom két korty kv között, onnantól béke egész napra !
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Mathiask
senior tag
válasz dgyuri0123 #7832 üzenetére
"mindig ugyanazt mondták vissza, amit én is tudtam róla"
Igen ez logikailag rendben van annak igazolására, hogy a különbség érzékelése nem, vagy nem csak a psziché műve. Én mondjuk soha nem is mondtam ilyet, inkább csak hogy általában jócskán alá van becsülve a szerepe.
Mindazonáltal ez elég szerencsés dolog, hogy neked is és a vevőnek ugyanaz jött le, tök különböző rendszerben. Sokszor én az ellenkezőjét látom, hogy ugyanarra is, ugyanott tök másokat mondanak. -
törölt tag
"az emberiség 99,9999999999 %-a képtelen hallható különbségeket felfedezni a különböző kábelekkel szerelt rendszerek produkciója között"
Ez hogy számolódott ki vajon? Saját számításaim szerint a megöregedés vagy egyéb okbóli halláskárosodás előtti illetve a csecsemőkorból kinőve a hallási képességeik teljes kifejlődése utáni életszakaszukban az emberek 93, 45786329101%-a képes meghallani (hallható különbségeke felfedezni) a vázolt jelenségeket. -
AMDFan
addikt
válasz dgyuri0123 #7859 üzenetére
Gyuri! Nem! A vakteszt nem erről szól.
Idézlek téged:"Beraktam a kábelt és elsőre jött a "hatás". Másodjára, megfelelő számú tesztzene meghallgatása után, már megvoltak az apróbb részletek is, már ami a "drót" hangját illeti."
A vakteszt pontosan ugyanilyen kábelcserét, vagy kábelcserék sorozatát jelenti (A és B kábel között), egyetlen különbséggel, hogy nem tudod melyik kábel van bekötve. Neked ugyanúgy annyi a dolgod, hogy a kábelcsere (vagy nem csere, ezt ugye te nem tudod) után definiáld a különbséget, vagy mondd azt, hogy ez ugyanaz mint az előző. Ennyi és nem több. Nem kell semmit megnevezned, csak megmondani azt a különbséget amit a tudatos kábelcsere után is hallani szoktál.
Érted, be van kötve a Zu kábeled. Elmegy hozzád valaki, viszi a tescos kábelt. Bekötitek a Zu helyére. Definiálsz egy különbséget, hogy oké ez a kábel így szól. Ezután jön a vakteszt ami mindössze annyi, hogy ez a valaki vagy visszacseréli a Zu-ra a kábelt, vagy bennhagyja a tescos kábelt. Neked az a dolgod, hogy megmondd, hogy a tescos bennmaradt-e a rendszerben, vagy újra a Zu szól. Miután megmondtad, felírjuk és jön a következő kör ugyanígy. Aztán 10 kör után megnézitek hogy hányszor találtad el.
fehér_ember:
most erre mit lehet mondani? Szegény mama...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Tehát itt minden szó ugyanannyit nyom a latban, hacsak nem alapítasz szektát (topikot, kulturális szalont, FB csoportot), ahol az alattvalók felturbózzák a hozzászólásaid virtuális jelentőségét. Csak arra kell ügyelned, hogy a másik tábor (mert ugye mindig van másik tábor) ritkán jusson szóhoz és ha ez meg is történik, azonnal kapja meg a hordónyi forró kátrányt a nyakába."
Ez is milyen ügyes... Mindig csodálattal adóztam hősünk machiavellista képességeinek.
-
dgyuri0123
nagyúr
Na ez a vakteszt a legnagyobb baromság, amit el lehet képzelni. Nevezzem meg a kábelt? Ezt akkor tudom megtenni, he minimum egy hónapja együtt élek vele. Természetesen vannak kivételek, amikor egy bűn rossz drótot kellene összehasonlítani a sajátommal. Az menne kapásból. de ne szórakozzunk már ilyen példákkal, mert kihullik tőle a maradék hajam is.
Egy MP3 vs FLAC is esélytelen ha nem ismerem a forrást, nem ismerem a kiadványt, nem ismerem az előadót, soroljam még, hogy miért baromság? Kiismerni bárminek a hangzását hónapok tapasztalása. Mégegyszer mondom, ha kapitális különbségek vannak, azt pillanatok alatt lehet abszolválni, de a nüanszokhoz idő kell. A villám vaktesztek olyanoknak kedveznek, akik ezzel támasztják alá az irományaikat, miszerint placebo minden amit hallunk.
"csak a zene van"
-
nagyúr
Az nem stimmel az érvrendszeredben, hogy NEM a szöveget minősítettétek, hanem a szöveg íróját. Innentől kezdve bukik az egész.
De az avx-es példabeszéd tetszik a hirdetésekről. Mondjuk nagyon nem mindegy, milyen köntösben van tálalva a negatív vélemény.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
válasz Mathiask #7800 üzenetére
Még egy példabeszédet mondanék általánosságban az egyébként nyilván lecsengett témával kapcsolatban (ha netán mégse cseng le, és valami csoda folytán megnyilvánul a kívánt elegendő érdeklődés a szöveg kivesézéséhez, akkor persze állok rendelkezésre, ígéretem szerint).
Előbb egy hasonlat. Ugyebár a használthirdetések. Vegyük példának az AVX-et, ott szokás a hirdetéseket is kommentálni. Delikvens meghirdet valamit, tegyük fel, hogy széles körben elismert készüléket. Jönnek a kommentek, hogy hej, ez de milyen jó készülék, mennyire szeretem én is, ne is add el, tartsd meg, az ára is jó, drágábban is el tudnád adni, hej de jól jár, aki megveszi. Idill van, mindenki boldog. Na de ha erről vagy egy másik készülékről valaki úgy gondolja, hogy pocsék, nem ér meg semennyit, és beír óvatosan, tanácsadás köntösben, hogy szerinte könnyebben adná el a hirdető alacsonyabb áron, mert ez így kicsit magas..., akkor mi a reakció ab ovo? ÜZLETRONTÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS!!!!!!!!!!!!!! Szemét rohadt kommentelő troll ne szóljon már bele más üzletébe, ki kell tiltani!
A vevő üzleti érdeke nem számít? A vevő vásárának a rontása nem üzletrontás?Ugye sejted, hogy miért a hasonlat. Valaki belinkeli a szóbanforgó szöveget azzal, hogy milyen jó, mondhatni kötelező - minősít(!). Most éppen Disznész, máskor például AMDFan. AMDFan is el szokta mondani, hogy mennyire ajánlja a szöveget, minősít(!) - most éppen társult Disznészhez. Minősítések hada, idill van, öröm és boldogság. Csak minősítések érkeznek, idill van, mindenki boldog. Valaki ellentmond, hogy hát ez a szöveg színvonaltalan, inkorrekt... HŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐHEEEEEEEEE!!! NETENEEEEEE!!! Az előbb is minősítések voltak, később is minősítések voltak. Fogadtatás különbsége?!?!?! A csudálatos minősítést miért nem kifejtőleg-igazolólag kell eleve? A csudálatos minősítéstől miért van idill és boldogság? Az miért nem kéretik eleve számon, hogy eleve bizonyítsd már?
Munkahelyen ugyebár már munkahelyi zaklatás, ha a - férfi vagy női, mindegy - főnök megdicséri Icuka cipőjét - és viszont(!). Egy szöveg megdicsérése miért nem szövegzaklatás? Miért csak a kritikája szövegzaklatás? A hirdetett termék dicsérete miért nem üzletrontás? A hirdetett termék kritikája miért üzletrontás?
MIért csak nekem és hárásónak kellene tételesen igazolni a szöveggel kapcsolatos meglátásainkat? Miért "teljesíthetetlen feltétel", hogy én csak akkor vállalom elvégezni a munkát, ha elvégzik például a szöveget dicsérőleg minősítők is? A dicsérő minősítés is minősítés, tessék felháborodni rajta!
Hogy jön ahhoz bárki is, hogy csak úgy sommás jelzőkkel dicsérőleg minősítsen egy szöveget?!?!?!?!?! - hehe. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz fehér_ember #7838 üzenetére
Létezik olyan, hogy zenei hallás. Akinek ez nincs az gyakorlatilag zeneileg süketnek tekinthető. A szó szerinti siketség egy betegség, amivel nem viccelek.. Mellékesen tinnitusom van évek óta, mégis hallom amit kell, bár néha jobban kell figyelnem dolgokra...
"csak a zene van"
-
AMDFan
addikt
válasz dgyuri0123 #7848 üzenetére
"Minden csoportos vakteszt ezen bukik el (ízlés) és akkor nagy mellénnyel lehet mutogatni, hogy 20 emberből 20 mindig másra szavazott. Ez az egyetlen ostoba érv a placebo mellett."
Bocs de erre kiemelten és külön kell reagálnom, mert ezek alapján, amikor vaktesztről beszélünk, akkor nem ugyanarról beszélünk. Mégis hogyan tud beleszólni az ízlés kérdése abba, hogy ha két kábel között el kell dönteni, hogy melyik szól? Nem azt kell eldönteni, hogy melyik a jobb, hanem azt, hogy melyik van éppen bekötve. 100%-ig objektív metódus. -
törölt tag
válasz bkercso #7847 üzenetére
"Én abban a zavarbaejtő tapasztalatban részesültem, hogy ha mindent jól csinálok egy erősítőben (táplálás, bemeneti RF-szűrés, kimeneti RF-szűrés (a visszacsatolás miatt), stb stb.), akkor a legkülönfélébb felépítésű erősítők is egyformán szólnak."
Detto, csak én a PA rendszereknél tapasztaltam ezt. A gagyi és a csúcs kategóriában minimális minőségi szórás van, de a kettő között a káosz tobzódik.
-
AMDFan
addikt
válasz fehér_ember #7838 üzenetére
Én pl. nem élem meg szégyenként egyáltalán, nem tudom, hogy miért gondolod ezt.
Pontosan a FLAC - mp3 teszt az ami miatt nagyon is tudom mennyire átverhető a hallás. Mennyire hallani akarjuk a különbséget és halljuk is. Nagyon sok ilyet megcsináltam, és nagyon sokszor éreztem azt, hogy 100%-ig biztos vagyok benne, hogy hallom a különbséget, aztán kiderült, hogy csak mázlim volt, beletrafáltam 4-5x egymás után...
Amikor valóban hallod a különbséget, akkor nincs kérdés benned, akkor lényegtelen az, hogy látod-e mi szól éppen, mert meg tudod mondani, hogy melyik melyik.
dgyuri: én nem gondolnám hogy valaki megvesz úgy egy kábelt, hogy előtte ne informálódna, hogy mégis mit várjon tőle. Egy vásárlás előtt tele vannak az emberek prekoncepciókkal, előzetes infók alapján... Ez szerintem komplexebb annál mint ahogy leírod.
Egyszer sem írtam olyat, hogy meg kell tudni mondani hogy melyik kábel van bekötve. A vakteszt lényege egyáltalán nem "győztest hirdetni". A vakteszt egy dologról szól. A különbség kereséséről. Az teljesen mindegy hogy melyik a "jobb". Vakteszt esetén annyi a lényeg, hogy meghallgatod A-t, aztán meghallgatod B-t. Aztán utána nem tudod melyiket hallod, a feladat azt megmondani, hogy A vagy B szól. Ennyi és nem több.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
"Én abban a zavarbaejtő tapasztalatban részesültem, hogy ha mindent jól csinálok egy erősítőben (táplálás, bemeneti RF-szűrés, kimeneti RF-szűrés (a visszacsatolás miatt), stb stb.), akkor a legkülönfélébb felépítésű erősítők is egyformán szólnak."
Akkor már csak az a kérdés hogy abszolút értelemben mennyire jó ez az út?
Magyarul így meddig lehet elmenni hangminőségileg (milyen kategóriában ez a követendő példa)?Lehet ez van az aktív dobozokban lévő erősítőknél is; annyira meg van "szűrve", hogy sokkal kevésbé érvényesül pl. a kábel is
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Te nem érted... mindenféle kényszer nélkül "kellett" meghallgatnom a kábeleket. Nem "kellett" győztest kiáltani, csak egy általános véleményt "kellett" mondani/írni róla/róluk. Ehhez csak akkor kell/ene vakteszt, ha nem hallok semmit. Bár akkor meg azt írom, amit a saját kábelemtől hallok... Mivel Zu IC-m és ZU hangfalkábelem van, így elég könnyű különbséget hallani bármely más kábel hallatán. Hogy ez most jobb-e vagy rosszabb, nem ez a kérdés, nem ez a lényeg.
Még egyszer mondom...vaktesz akkor "kell", ha győztest szeretnél kihirdetni. És ebben az esetben áll/hat az az állítás, hogy mivel versenyhelyzetben vagy, még akár be is csaphat a füled az "erőlködéstől", főleg akkor, mikor alig van hallható különbség. De pl. Zu Libtec és VDC közül bármikor megmondom, hogy Zu vagy VDC van-e bekötve. Soha nem az a lényeg vaktesztnél, hogy megmondd a kábelt ami be van kötve, pusztán annyi a lényeg, hogy melyik a jobb, de NÉV NÉLKÜL. 4 kábelből, nincs ember a földön, aki 100% pontossággal megmondaná, hogy AQ, Alisca, Qed, vagy Linn a kábel típusa, ami épp bent van a cuccban. Hogy gondoljátok ezt a badarságot? Ez pont olyan, mintha 4 féle zongorának kéne megmondani vakon a gyártóját. Senki nem képes arra, hogy teljesen ismeretlenül megmondja, hogy pl. milyen hangsugárzót hall. Szélsőséges esetekben, mint pl. Videoton, JBL ES100 és Focal Chorus 7.. küzül azért viszonyleg egyszerű kihallani, melyik-melyik, de nehogymá' az legyen az elvárás, hogy 10-es rangsort állítsunk fel vakon...mert még ez lesz a végén.
Ha te veszel valamit a neve miatt veszed, vagy a hangja miatt? Nos, akkor tök mindegy minek nevezzük. Azt kell megjelölni, ami a jobb... ha nincs egyetértés a teszt végén, azt is baromi sok mindennel kehet magyarázni. Első a sorban az ízlés és innen kedve el is bukik minden vakteszt. A pék és zongoraművész nagyon nagy eséllyel fog másra szavazni és nem a végzettsége miatt, hanem mert eleve egészen más habitusú emberek lehetnek. Vagy nem, de erre azért nem tennék 1 Forintnál többet, ha fogadnánk rá.
Vagy 4 nő, akiknek csak a melle látszik. Vajon mi lesz a teszt eredménye? Kinek lesz igaza? Ezek qrvára szubjektív dolgok, de az még véletlenül sem szubjektív, hogy hallom, vagy sem. Minden csoportos vakteszt ezen bukik el (ízlés) és akkor nagy mellénnyel lehet mutogatni, hogy 20 emberből 20 mindig másra szavazott. Ez az egyetlen ostoba érv a placebo mellett.
Itt van mindjárt Dorian, aki szkeptikus, de nagyon... aztán mégis meggyőzte őt (is) a Libtec. Vagy akkor most mi van Dorian? Már árulod a kábelt? Vagy mégis hiszel a fülednek? Nem placebo amit hallasz? Nem kell vaktesztelned, ahhoz, hogy tudd, halld, melyik a jobb kábel? És ne beszéljünk árakról, mert az csak bonyolítja a dolgot.. Tehát nem arra vagyok kíváncsi, hogy "még jó hogy jobb ennyiért", mert tudjuk, az ár nem minden, ugye? És mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy lehet-e különbség hangfalkábel és hangfalkábel között. Hmm?
Olyanok bábáskodnak a placebo hatás mellett (képzavar), akik maguk is hallják, tapasztalják a kábelek közötti különbséget, de úgy tesznek, mintha ők kivételek lennének és életen át ugyanazt hallgatnák, mert soha jobbat még nem hallottak annál.
Kábel csak példának lett kiragadva, mert ez az ami alapból irritálja az összes ellenzőt.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
bkercso
nagyúr
válasz kukulec #7840 üzenetére
minden jól megépített erősítő ugyanúgy szól egek, mennyi anyázást láttam ennek kapcsán.
Én abban a zavarbaejtő tapasztalatban részesültem, hogy ha mindent jól csinálok egy erősítőben (táplálás, bemeneti RF-szűrés, kimeneti RF-szűrés (a visszacsatolás miatt), stb stb.), akkor a legkülönfélébb felépítésű erősítők is egyformán szólnak. Nem mindegyik, de a jók elkezdenek egyformán szólni, pedig még az OPA is különbözhet bennük (OPÁ-kból a ~90 meghallgatotott típus közül az 5-10 kedvencem közt már nem hallok különbséget).Hogy példát is mondjak: végfoknak TPA6120, AD8397, diszkrét diamond buffer, OPÁ-nak. pl. OPA2140, OPA1678, LME49720, tápnak Kmultiplier, diode modded LM317, OPA-tápnak RC-szűrés, cap-multiplier, Kmultiplier.
Ezek az erősítők gyengébb táppal azonban lényegesen másként szóltak.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
nagyúr
Egyetértek dgyurival, nagyon sántít a vitaminos hasonlat. A vitaminoknak tudományosan igazolt hatása van, nélkülük az emberi élet lehetetlen lenne, hiányukban pedig betegségek lépnek föl. Ez tény, oszoljunk, nincs itt semmi látnivaló. Persze bele lehet menni, hogy érdemes-e, kell-e szintetikus szereket szedni, meg kiürül-e a szervezetből, meg milyen káros hatása van, ha túl sokat szedünk stb. A hifi teljesen más téma.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
-
nagyúr
válasz #92251648 #7834 üzenetére
"Talán csak a téveszmék és dogmák támadása tud ilyen hatást elérni"
Melyikre gondolsz a sok közül, rengeteg van. Egyébként banális kiforgatása a témának, amikor leszűkítik kábelre a kérdéskört, bár a "kábel" állatorvosi ló.
#7838fehér_ember
"ők miért élik meg ilyen óriási szégyenként hogy nem hallják a kábelek közti különbségeket?"
Honnan a magabiztosság, hogy "ők" nem "hallják"? Már magam is leírtam többször, sokszor felfedeztem jelentősnek érzett különbségeket. Pont mint te. De aki (ahelyett, hogy ezt belelelkendezné a topikokba és learatná az ezzel járó súlytalan babérokat) elkezd megbizonyosodni a "hallásnak" hívott tapasztalásának valósságáról, az bizony gyakran úgy jár, hogy kiderül, valójában amit "hallott", az nem az volt. Ismétlem, én is pont úgy hallottam "különbségeket" mint te most, és hidd el, sokan az "ők" közül."nem szégyellem hogy nem tudok 10/10-es vaktesztet produkálni egy flac és az abból készült mp3 közt"
Én sem szégyenlem, én sem tudok. Egyébként egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány emberről tudok, aki igazoltan átment az abx foobar teszten. Az egyik, az "ők" egyik tagja, AMDFan. Lehet utána csinálni, mielőtt mindenkit egy kalap alá véve "ők"-et jellemzed.Szerintem.
-
törölt tag
válasz fehér_ember #7842 üzenetére
Beleszámoltam a már meghalt és még meg nem született egyedeket is. Vagy csak túl nagyot akartam mondani.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
kukulec
őstag
a vakteszt is viszonyítás kérdése. én vírusmentes időben szívesen részt vennék egy ilyenen, de tudom magamról, hogy nekem kell idő arra, hogy a referencia rendszer hangját megismerjem és megszokjam.
a saját rendszeremben már volt olyan, hogy elfelejtettem, hogy kicseréltem a QED hangfalkábelt Verterére 1-2 nappal korábban és azon gondolkoztam, hogy jé, mintha picit folyékonyabb és részletesebb lenne a hang. aztán láttam, hogy persze, mert nem az a kábel van bekötve, amiről azt hittem ott van. na most ez lehet egy gyors a-b tesztnél nem jönne így elő, de egy több órás hallgatásnál már éreztem, hogy máshogy szól az egész. persze lehet ez is placebo, de akkor én elismerem, hogy nekem erre szükségem van, mert jólesik.fapaci: van még egy háborús retorikát előidéző téma; minden jól megépített erősítő ugyanúgy szól egek, mennyi anyázást láttam ennek kapcsán.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #7807 üzenetére
"Egyszerű példa: tigris forrasztgat, csati fúj, csati nemjó, bizti nemjó, végül kilökve mindent és jó. Fapaci átlibben hozzá egy akusztikai mérésre és eltorzul az arca, hogy "fiam, tockos, ez itt micsoda, az hova van téve, amaz miért ott van, kéne ide egy ez, oda egy az, meg amoda egy amaz, akkor talán közelebb lennénk a ..."
(Képzelt riport egy magyar akusztikakorrigáló szeánszról és szó nincs arról, hogy nem hinnék tigrisnek azzal kapcs. hogy valid amit csinál , csak a mértéke.. mintha én a 10 liter húslevesbe tennék egy csipet sót)."Dicséretesen eltaláltad a szög tompább végét! Pár hónapja számoltam, akkori állás szerint 1.152 hazai hifista és házimozis rendszeréhez volt eddig szerencsém mérés, telepítés és tanácsadás ügyben. Ez a szám azóta kb három tucattal emelkedett. Talán nagy bűnt nem követek el, ha kijelentem, van némi rálátásom a hazai lejátszó rendszerek színvonalára. Saját elveim és szempontjaim alapján a legtöbb lánc számomra elfogadhatatlan lenne, nélkülözi az alapvető emberi, esztétikai és műszaki logikát. Ezzel nincs baj, hiszen mindenki úgy élvez, ahogy tud, de olyankor azért össze szokott ráncolódni a tarkóm, mikor egy gyalázatos rendszer tulajdonosa nagy lendülettel és magabiztosan osztja meg készülék, alátét, csatlakozó és kábeltesztelős tapasztalatait. Véleményhez és annak publikálásához természetesen mindenkinek joga van, ami mellett harcosan kiállok minden vitás esetben, de (de!) egy gyalázatos akusztikai környezetben, egy minden lábára sántító rendszert hallgatva hozott végítélet mégis mennyire vehető komolyan? Tovább megyek: mennyire hasznos dolog ezeknek teret adni? Higgadtan vizsgálva ez simán dezinformáció, de a virtuális kommunikációs csatornákon nem látható, ki honnan, milyen dombon ücsörögve, milyen tudás birtokában nyilatkozik. Tehát itt minden szó ugyanannyit nyom a latban, hacsak nem alapítasz szektát (topikot, kulturális szalont, FB csoportot), ahol az alattvalók felturbózzák a hozzászólásaid virtuális jelentőségét. Csak arra kell ügyelned, hogy a másik tábor (mert ugye mindig van másik tábor) ritkán jusson szóhoz és ha ez meg is történik, azonnal kapja meg a hordónyi forró kátrányt a nyakába.
Félrevezetnék, ha nem emlékeznék meg arról a néhány száz, magas színvonalú rendszerről, amiket szintén volt szerencsém megtapasztalni. Némelyik minden elismerésemet elnyerte, pedig 30 éves hangmérnöki pályafutásom alatt azért láttam néhány komoly cuccot. Ám nem mellékes tény, hogy e rendszerek építői, használói nem aktívak a fórumokon, a FB csoportokban, elvétve találkozhatunk véleményükkel valamelyik zenei szakfelületen.
És hogy globális viszonylatban is el tudjuk helyezni az itteni szókarate jelentőségét és a "mindenki hallja, aki nem süket" kijelentés erejét, vegyük észre, hogy az emberiség 99,9999999999 %-a képtelen hallható különbségeket felfedezni a különböző kábelekkel szerelt rendszerek produkciója között, ámbátor ez a kérdés totálisan hidegen is hagyja őket. Ellenben túlnyomó többségük - az itteni (téves) értelmezéssel ellentétben egyáltalán nem pejoratív értelmű - placebo hatások között éli életét, alkot véleményt az általa érzékelt jelenségekről, hiszen az önszuggesztió, empátia és a fantázia alapvető emberi képességek, amik erősen megnövelik túlélési esélyeinket.
Olaj a tűzre: számomra sokkal sikeresebb az a személy és vélhetően ő maga is jóval boldogabb, aki képes magát olyan állapotba hozni, hogy magas szinten élvezi az életet, pl. az otthoni zenehallgatást. Sokkal szomorúbbnak látom azt az esetet, mikor egy méregdrága rendszer birtokában a folyamatos csereberélés, tuningolás dacára sem képes erre valaki. A placebonak itt is komoly szerepe van, csak éppen nehezen elítélhető.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
Azt nem annyira értem, hogy ezt ők miért élik meg ilyen óriási szégyenként hogy nem hallják a kábelek közti különbségeket? És miért kell erre állandóan a másikat placebóztatni.
Én pl. nem szégyellem hogy nem tudok 10/10-es vaktesztet produkálni egy flac és az abból készült mp3 közt. Mégse kezdtem azt írogatni annak aki állítólag egy Tescos fülessel belinkelt egy 10/10-eset, hogy te biztos csaltál; valami progival monitorozhattad a hangkimenetet és annak segítségével sikerült elérned ... stb.
Simán lehet az is, hogy valaki erre, más meg arra "érzékenyebb". Vagy mint már mondtam, az aktív hangdobozosoknál talán nem véletlenül fordul elő ez nagyobb számban. Szóval akár valami technikai oka is lehet. De persze nem tudom, csak találgatok.Mindenesetre úgy látszik el kell fogadnunk hogy vannak akiket ez annyira bánt; nem tudják rajta magukat túltenni lekileg. Így nem elégszenek meg azzal, hogy azt mondják ők nem hallják; hanem muszáj belekötniük azokba is, akik azt mondják hallják.
Ha van valami hifista pszichológus köztünk, akkor talán adhatna tanácsokat privátban nekik.
De persze ehhez az is hozzátartozik hogy mi se mondjunk már olyanokat rájuk, hogy süketek, meg hogy szar a rendszerük ... stb.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
"gondolkodjunk már kicsit, mielőtt mindenre ráfogjuk hogy placebo"
Senki sem fogja rá mindenre, hogy placebo, még megközelítőleg sem. Viszont amit írsz, igaz fordítva is igaz: Gondolkodjunk már kicsit, mielőtt mindenre ráfogjuk, hogy van különbség, mert "hallom". Ez sem ilyen egyszerű, hiszen van olyan összetevő, aminek a létezéséről nem tudsz, vagy nem vagy hajlandó tudomást venni, ettől függetlenül létezik. Megvan az a jelenség, ha utazunk valahová, akkor visszafelé mindig rövidebbnek tűnik az út? Sokunknak megvan. Ha ezt hifi témára vonatkoztatjuk, akkor bizony sok esetben olvasnánk olyat, hogy, pedig igenis, Vác közelebb van Kecskeméthez, mint Kecskemét Váchoz, hiszen egyértelműen ezt éreztem, sőt, többen is az autóban.Egyébként tartom, hogy ha lemosod, kitakarítod az autódat, hajlamos vagy azt érezni, "jobban megy". (Én a csendesebbséget ha jól emlékszem nem írtam.)
Szerintem.
-
AMDFan
addikt
Értelek és mégsem értelek. A leírásod alapján egyértelműen meg tudod különböztetni a kábeleket a saját hangjuk alapján. Akkor mégis mi az oka annak, hogy általában a vaktesztet elutasítják azok akik sokat adnak a kábelekre. Te is elutasítod? Ha igen, miért?
Én már leírtam párszor a kábeles tapasztalataimat. Amikor sikerült eljutnunk oda haveri körben, vagy fórumtársi körben, hogy vaktesztre került a sor, akkor eddig kivétel nélkül az bizonyosodott be, hogy az előzőekben hallott különbségek már nem voltak egyértelműek.
Vakteszteltünk IC kábelt, SPDIF rca-t és USB kábelt is. A rendszerek amiken teszteltünk azért nem mondhatók gyengének vagy túlontúl belépő szintűnek. Pl. amikor IC kábelt teszteltünk az egy Focal SM9-en történt, Burson Audio DAC volt előtte.
SPDIF rca kábel tesztnél Genelec 8050 volt a lánc végén, valamelyik Asus Essence DAC volt előtte. Az USB kábelt pedig egy Audeze EL8 fejhallgatóval teszteltük, talán Mytek DAC volt előtte.A tesztben mindig volt egy ember aki szerint jól hallható ebben a rendszerben a kábel okozta különbség. Meghallgattuk és ecsetelte, hogy hallod itt a lecsengéseket, hallod ott az attackot meg a dinamikakülönbséget? Na most cseréljük ki a kábelt. Kicserélés után: hát ugye hogy nincs ott az a szép lecsengés, ugye hogy nincs ott az az attack? Még azt is mondhattam volna, hogy ha akarom akkor én is úgy hallom.
Minden esetben volt annyi nyitottság a résztvevőkben, hogy megengedték azt, hogy úgy is véleményt alkossanak, hogy nem tudják mi van bekötve. Az 5 perccel előtte lévő magabiztos állításokat a totális zavar vette át minden esetben.
Ezek az én tapasztalataim, bármikor bármilyen vakteszten szívesen részt veszek, én nyitottan állok hozzá ezekhez a kérdésekhez, csak azt szeretném hogy ez a nyitottság mindkét oldalról adott legyen.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Akkor te se higgy a fülednek, ha ennyire be tud csapni. Az én agyammal eddig (ami olyan amilyen) még nem sikerült tévedni. De hiába írok le bármit, lepattan rólad is, mint szamojédről a sár. Imént írtam le, hogy nem csak én vagyok, aki hallom, hanem köröttem mindenki ugyanazt hallja-írja, miközben egy szót nem beszéltünk róla előzetesen... ezek vadidegen emberek, nem barátok, vagy fórumtársak. Sosem találkoztunk, csak eladtam nekik valamit. Mi ennek ellenére pont ugyanazokkal a szavakkal/jellemzőkkel illetjük adott kábelt... Kicsit sem fura? Ez sem jelent semmit? Na mindegy... kár minden szóért már megint...
"csak a zene van"
-
törölt tag
Nem tudom, van-e olyan téma a HiFi környékén, ami jobban megosztja a társaságot és durvább vitákat tud kirobbantani, mint a kábelek. Talán csak a téveszmék és dogmák támadása tud ilyen hatást elérni, ott néhányan már atomot is dobnának a másikra, ha megtehetnék. Néha azért próbáljatok pár percre kívül helyezkedni a sodráson, mert kívülről nézve enyhén szólva is - vérmérséklettől függően - bizarr/vicces ez a kardozás.
-
Dorian
félisten
Az emberi agy működése miatt ha leülünk különbsègeket keresni, akkor bizony találunk akkor is, ha azok valòjában nincsenek. Erre (is) jò a vakteszt.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
dgyuri0123
nagyúr
"Ez egy köztudottan létező jelenség, és minden embert érint. Én a saját példámon keresztül a vitaminokat tudom említeni. Minden nap szedek C vitamint és multivitamint. "
"A kábeles téma tök hasonló ehhez."Háát, qrvára sántít a hasonlatod...
Még placebohoz : Páran, párszor, megkértek, hogy hallgassak meg ilyen vagy olyan kábelt, mert kíváncsiak a véleményemre. Beraktam a kábelt és elsőre jött a "hatás". Másodjára, megfelelő számú tesztzene meghallgatása után, már megvoltak az apróbb részletek is, már ami a "drót" hangját illeti.
Előzetesen soha nem beszéltük meg, hogy a "megbízó" szerint milyen karakterű a tesztelni kívánt drót, csak megkaptam. Olyan még soha nem volt, hogy a sajátomhoz képest ne lett volna elmozdulás hangkarakterisztikában valamilyen irányba. Talán soha nem tapasztaltam olyat, hogy a meghallgatni kívánt kábel hajszál pontosan ugyanúgy szól, mint az éppen akkori saját kábelem, ami természetesen lehetett jobb, vagy rosszabb, a meghallgatni kívánt "tesztkábelhez" képest. Ezt előre soha nem tudtam, hiszen nem ismertem a kábelt...Ismét más a placebohoz: Rengeteg kábelt adtam el életem folyamán. Természetesen mindegyiket azért, mert valami nem tetszett benne (mi másért különben? ). Volt köztük táp, hangfal, IC, digit kábel, tehát elég változatos a kép. Mi köze ennek a placebohoz? Csak annyi, hogy számos esetben hívtak/írtak vissza, hogy mennyire jó, vagy éppen mennyire rossz/silány az a kábel, amit megvettek tőlem. Ééééés, mindig ugyanazt mondták vissza, amit én is tudtam róla. Soha olyan nem történt, hogy egy magasba húzó kábel esetén valaki azt írta volna, hogy ez a kábel vaskos, testes, vagy éppen kiegyenlített hangú lenne ... nem nem, ugyanúgy vélekedtek róla, mint korábban én is. Aztán olyan is (sok) volt, aki nagyon szerény minőségű kábel helyett vett tőlem (szerintem) jobbat... és a visszajelzések mindig azt igazolták vissza, amit én is hallottam adott kábel használatakor. Tehát, a placebo létezik, de nem kéne állandóan ráhúzni a kábelekre, hogy biztos placebo, csak mert "nekünk" nem volt semmilyen "élményünk" kábellel kapcsolatban.
Legutóbb egy tápkábelt adtam el és visszaszóltak, hogy "ilyen-meg olyan" a kábel és nem tetszik neki. Osztottam a véleményét, mert én pont ugyanazért árultam azt a kábelt, amit ő is pont annyira negatívan értékelt a hangjában. Ezer és egy bizonyítékom van arra, hogy a kábelek "saját hangja" nem placebo. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, a egy "hifisarlatán", vagy egyszerűen süket, vagy nagyon rossz rendszereken próbálkozott.Vitaminokra rá lehet húzni, hogy placebo, de ne "kézzel fogható" dolgokra fogjuk rá, hogy nem is hallom, amit hallok/hallunk... És persze azokat se érje vád, akik megvesznek egy kábelt és ugyanazt hallják, mint én hallottam. Ez így pejoratív módon minősít vevőt, eladót. Gyakorlatilag le lett hülyézve milliónyi ember, ha nem is szó szerint, ami sértő, degradáló és személyeskedő. Nem feltétlenül rád gondolok, de te is támogatod azt az "arroganciát", ami árad a mű szerzőjéből. Miért is támogatod? Elvből? Vannak konkrét tapasztalataid netán? Ha vannak, megosztanád velünk is? Hátha nálad valóban placebo hatás érvényesült...
Placebora Liszi szokta mondani, hogyha lemosom az autót, gyorsabb és csendeseb lesz... ha jól emlékszem... Nos, az első része nyilván placebo, de a második akár lehet igaz. Miért? Mert az agyonkoszlott gumitömítések az ajtókon nem csak a vizet hivatottak visszatartani, hanem a szelet és egyéb zajokat is, ami azt jelenti, ha tiszták, sokkal jobban szigetelnek, így lényegesen kevesebb szél és egyéb zaj szűrődik be az utastérbe, valamint nem nyiszorog a karosszérián csúszkáló/dörzsölődő poros gumitömítés, amitől szintén csendesebb lesz az utastér, ami a komfortérzést nagyban növeli. Nem szóltam eddig emiatt, de gondolkodjunk már kicsit, mielőtt mindenre ráfogjuk hogy placebo. Az a néhány dB, amit azzal nyerünk, hogy tiszták a tömítések, szerintem simán mérhető lenne, de ki az aki ennek utánajár? Egyszerűbb lehülyézni az embereket és megbélyegezni, hogy hiszékeny birkák...
"csak a zene van"
-
Dißnäëß
nagyúr
TREFORT ÚÚÚÚRISSTEN Utána narancs, utána saját chat-et nyomtunk haverokkal, jó széthúzó magyar módjára kettévált a tenger ott is, akkor is ..
Lehet én volnék a linuxos hülyegyerek. De vigasztal, hogy a BSD alapú rendszereddel Te sem vagy nagyon messze Vi nem a barátom, mcedit, valahogy a DOS-ból nekem ez maradt rám itthon a Norton Commander után de ha céges rendszerbe kellene bemászni (erre a mostaninál nincs igény), akkor a vi/vim sem gond.
Most a Foobar-ra vagyok büszke, virtuális gép nélkül futtatom Ubuntu alatt. [kép]
Vitaminok: +1. Ajánlok mellé egy FitoTree-t is, bélrendszert karbantartani (ha az emésztés és a bélrendszer jó, az már önmagában fél siker, erősen függ tőle az immunrendszer védekező képessége). Meg zöldséglevet, amilyen gyakran csak lehet: zellerszár, cékla gumó, pár répa be egy turmixba, egy pohár vizet mellé, járatni 1 percig, majd a folyós pépet leküldeni reggel éhgyomorra. Ízlés szerint felét reggel, felét este, ha sok lett. Bitang. Hát még az output oldal később (Nem hajt meg amúgy). Tömény rost. Az íze eleinte avatatlan nyelvnek küzdős, de szokható. Nálam nem volt issue.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz #10726912 #7809 üzenetére
A magam részéről teljesen másképp kezelem a placebo jelenségét. Ez egy köztudottan létező jelenség, és minden embert érint. Én a saját példámon keresztül a vitaminokat tudom említeni. Minden nap szedek C vitamint és multivitamint. A kutatások megosztóak, egyesek szerint semmi értelme, mások szerint nagyon hasznos szedni a pirulákat. Én úgy érzem, hogy az én szervezetemnek jót tesz, kevesebbet vagyok beteg, kevésbé vagyok fáradékony. Ez magyarázható a placebo jelenséggel is. Saját magamat arra kondícionálom, hogy egészségesebb vagyok, többet bírok stb... Lehet, hogy így van? Lehet... Nem értek hozzá. Elfogadom, hogy ez a jelenség létezik, mivel bizonyított tény, hogy létezik. Érdekel? Nem, mivel a végkifejlet az, hogy én jobban érzem magam ha vitamint szedek. Tehát így, vagy úgy, de használ. Ettől még elfogadom, hogy a jelenség létezik. A kábeles téma tök hasonló ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
Nagyon nagy iromány Dióhéjban erről szól a történet, azt hiszem.
#7818 taf120:
AMDfan bácsi is miért nem inkább az Intel topikba jár, fel nem foghatom.Jajj kedves uram, hát egyszerű oka van ennek. Fiatalság bolondság. Amikor életemben először interneteztem és felmentem a trefort chatre IRC-n, akkor pont egy AMD K6-2 400-asom volt és egyértelműen kocka voltam (vagyok), így adta magát az AMDFan nick De megnyugtatlak, ezt (is) kinőttem már, és évek óta intel van a gépemben. Ellenben a vi-os témában a legkevésbé sem értek egyet, ugyanis én lennék az említett linuxos hülyegyerek (avatárt kéne váltanom ). Bár jó sok éve MacOS-t használok desktopon, de a vi(m) megmaradt kedvenc editoromnak, még szerencse, hogy nem gyepálták ki OS X alól
UI: sajnálom ha felháborodást okozok a jelenlétemmel.
Maradok tisztelettel: VIAMDFan[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
válasz #07400704 #7808 üzenetére
Vegyétek komolyan! Emberek halnak meg, és nem biztos, hogy tudni fogsz róla, ha fertőzöl.
Az se jó, ha telítődik az egészségügy és ezért kerül valaki veszélybe. Erre most nagy az esély.
(Ez egy agyrém, hogy mindenki úgy tesz, mintha nem létezne a baj és összezsúfolódnak zárt helyen. )(444.hu címlap)
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
válasz fehér_ember #7806 üzenetére
"már abban sem vagyok biztos hogy mindenki egyforma mértékben fogékony mindenre/mindenki tökegyformán érzékel (szagol, ízlel, hall)."
Amellett, hogy ugyebár persze, az érzékelőszervek hasonlósága miatt van egy jellemző intervallum, amelyen belül többé-kevésbé hasonlónak látják az emberek a kék színt, hallják a hegedűt, ízlelik az umamit..., ebben is vannak hasonló különbségek, mint az orrunk alakja, a lábunk hossza, a hajunk sűrűsége... És akkor ott van még az észlelőrendszer, aminek az agyi része ugyebár tényleg eléggé egyéni. Sosem tudjuk összehasonlítani, hogy az a zöld fű, ami nekünk valamilyen, az milyen a másik embernek. Ő oda látja a fűzöldet, ahova mi a türkizt, és a türkizünk neki valahol ott van, ahol nekünk a kék, a mi kékünk neki már lila, a mi lilánk neki már... semmi, mert ultra - de ő már pirosat lát ott, ahol mi még csak hőt érzünk. Tudjuk, hogy ez így szokott lenni, de nem tudjuk érzékeltetni egymás érzékelésének milyenségét egymással. A lábunk hosszát össze tudjuk mérni, a hajunk sűrűségét össze tudjuk hasonlítani, de nem tudjuk, hogy a másik milyennek látja, hallja, ízleli, tapintja...
És ez borzasztó. Hogy a patvarba nem érti meg a másik, hogy a kék szín a legszebb?! Hogy ez a hegedű sokkal szebben szól a másiknál, és nem fordítva?! Hogy ez az étel túl sós, nem a másik sótlan?!
És akkor mi van a színvakokkal? A hangszínsüketekkel? Hogyhogy abszolút hallás? A paranoia? A homoszexualitás? Mi lehet egy kutya fejében? Milyennek látja a pók a legyet? Mit hall a siketfajd? Hogyhogy nem érted az integrált, hiszen olyan logikus? Mit látsz bele ebbe a Pollockba?
Nyilvánvaló, hogy más emberek, más tudatok léteznek, de hogyhogy létezem én? Hogyan lehet, hogy az én tudatom létezik?!?!?! Éppen most és éppen itt a végtelen térben és időben?!
Ősrobbanás? És mi volt "előtte"? És mi van az Univerzumon "kívül"? És hogy képzeljem el a felső kvarkot? - lásd Disznész schrödingervázája... Kvantumkorreláció???!!!??? Noooormááááliiis?!?!?![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dißnäëß #7817 üzenetére
A 3. pontod szóról szóra igaz.
Az egésznek is több mint fele tartalma szvsz. Egyébként ügyes szösszenet
Mátyijő: Nem mennék már bele mélyebben, hisz mi ketten (te meg én) csak most jutottunk közös nevezőre. Közben meg elkopott az ujjam :D Értelek, értem a mondandódat is. Látom is a végét, kiderül egyformán látjuk a dolgokat, szóval minden rendben. Ugyan az a végeredmény lesz (kettőnknél) csak másképp fogalmazunk, de a látásunk éles és hibanélküli.
-
nagyúr
"linuxos hülyegyerek aki még életében nem dolgozott komoly munkahelyen. Na most ez a fickó ír az audiophile dolgokról"
Ja, egyébként nem, nem a linuxos fickó ír az audiophile dolgokról, azt egy tök más szerző írta. Ott a neve a cikk elején, ha nem tűnt volna föl. Eleinte nem is értettem, hogy jön ide a notepad, meg a linux, meg a vi editor, de továbbléptem rajta, annyira lenyűgöző hatással volt rám kedves posztod második fele. De aztán rájöttem, te simán csak összekeverted a szezont a fazonnal.
Egyébként kíváncsian várom a linkeket a fórumtörténetől, mire gondolsz, mint "fröcsögő gyűlölet", a saját mostani posztodat leszámítva.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Mathiask
senior tag
Szerintem egyáltalán nem pejoratív a placebo szó használata. Ez velünk van, jobb tudni, mint tudomást sem venni róla. Ráadásul nagyon erős hatás. Engem pl meglepett, mikor először olvastam olyat, hogy a gyógyszerek színe sem mindegy, mert tudat alatt ez is hozzájárul a hatásossághoz. Már nem emlékszem pontosan a színekre, de mintha a sárgára színezett máj gyógyszer kimutathatóan hatásosabb, mint a kékre színezet. Azt hiszem a fehér szívgyógyszer jobb, mint a zöld, stb.
Persze kérdés, hogy ki kell-e zárni ezeket a hatásokat, vagy sem. Mert az is egy megoldás(lehet az egyetlen jó), hogy ezzel együtt élünk, és ezzel együtt ítélünk meg egy dolgot. Tehát ha nekem jobb az x komponens, mint az y, pedig fizikailag ugyanolyan hangra képesek, akkor az x-et kell venni, mert azzal leszek boldogabb. -
nagyúr
Fröcsögő gyűlölet? Jézusom...... Azt hiszem, neked kellene kezeltetni magad, nem a cikk írójának, hiszen te szenvedsz üldözési mániában, és a stílusod is komoly komplexusokról árulkodik. A fröcsögést most leginkább te követed el.
liszi70 pedig nem a cikken röhög, hanem disznész írásán, és teljes joggal, mert JÓ és ironikus.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
taf120
lelkes újonc
válasz liszi70 #7815 üzenetére
Nem értem minek kell ilyen cikkeket linkelgetni. Ki írta ezt? Van egy Informatika->A Linux nem Windows cikk is. Na ezen jól lebuktatok.
Ahol az MS Word-ot és a vi editort hasonlítgatja össze.
Ez most komoly? Az ilyen elvakult kockafejek szerint vi editort kellene használni mindenkinek.
Persze velem nem lehet megetetni ez az emeletes baromságot. Használtam évekig vi editort mert akkor nem volt más. Ha valaki azt állítja hogy az hatékonyabb mint egy sima notepad az valami linuxos hülyegyerek aki még életében nem dolgozott komoly munkahelyen.
Na most ez a fickó ír az audiophile dolgokról. Inkább kezeltetnie kellene magát.
liszi70 meg röhög rajta, neked is annyi eszed lehet...
Az a probléma ebben a topikban hogy szegény kammerer szórja a gyöngyöt a disznók elé. Közben meg csak trollkodni járnak ide egyesek. AMDfan bácsi is miért nem inkább az Intel topikba jár, fel nem foghatom.
Disznészben legalább van egy kis emberi érzés meg jóindulat nem csak a fröcsögő gyűlölet.
Egyébként a head-fi-n is van egy ilyen díszes társaság Sound science alfórum néven. De ők legalább megmaradnak a helyükön és nem hányják össze az audiofil topikokat. Nem ártana tanulni tőlük. -
nagyúr
"Hogyan csináljunk audiofil kábelmárkát kézikönyv:"
Ez szuper lett, végigröhögtem, pedig ez nem vicc!
"legyen benne valahol a "lux" betűkombináció"
Ezen besírtam.
És az írásodról eszembe jutott egy nagyon régi, a nemazthallodhoz hasonlóan már sokszor linkelt cikk, ami a hifi sajtóról szól, de a kábelgyártók is említve vannak.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
Nem a placebó szóval van bajod, hanem az esetleges eleve leplacebózással. Az eleve lehetetlenezéssel.
Régi kolléga régi garasletétele:
"Amíg ez itt mozog, addig az ember nem alkalmas semmilyen tesztre."
Hát nézze úgy, hogy ne mozogjon. Lehet úgy is nézni, hogy nem mozog. Ami persze nem teszi semmissé a vaktesztelés erényeit, alkalmasint fontosságát tudományos kísérletekben vagy akár hobbi kísérletekben, bár nem feltétlen arra, amire hobbikísérletekben használni szokták - lásd például ménemszól. -
Dißnäëß
nagyúr
Hozok még egyet, nagyon csípem.. kicsit bolond zene, de ez adja a sármját. (Európában járunk). Mondjuk nálam Mette Lindberg súlyosan be van csípődve..
Heineken Major TheSun
Most próbálkoznak kicsit vaskosabbal is, kell a bugi a mélyekre. Más világ, de tetszik. SurrenderBalaton Sound-on voltunk hugommal és akkori exemmel azon az 1 napon, amikor a főszínpadra a Thievery Corporation volt beírva. De nem néztem meg rendesen a szórólapokat, csak amikor láttam délelőtt, hogy atyaég, felvezető zenekar Asteroids Galaxy Tour, vegyük az irányt a nagyszínpad fele, pfű. Akkora hatalmas bulit toltak (hát utána meg Thievery amit még erre rányomott, örök emlék, aztán jött Guetta és acontuk na neee.. átszivárogtunk valami holland trance sátorba)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #7799 üzenetére
Ezek tök jó előadók, Lenny-től a LOW-t posztoltam is pár hónapja FB-men. Rengeteg jó popzene van amúgy.. bélsár is. Ja. (De ezt én spec. jazzre is el tudom mondani, mert van ott is 1-2 produkció, amit nagyon wannabe-kultúrnak érzek, de inkább az izzadtságszag jön át, mint a lényege, de tény, hogy számosságban közel sem annyi kaka, mint a popban, igaz. Ez viszont statisztika).
Ava-t direkt hoztam, mint "alja", mert semmi extra, bár a hangja nálam ütős. Elcseszett egy album ez, lehetne jó is, ilyen könnyű lötyi hallgatós élvezős, csak a Sweet but Psycho-n mint utolsó track-en például nincs egy pici, füllel hallható magasfrekis torzítás, a többin meg igen, valami félrement valahol mastering előtt még valszeg, tehát már az alap minőségre is szarnak, vagy az alkotás része. Azt külön kultiválom, hogy egy nem különösebben szép arcú csajszika, klassz testtel (fiatal, mozog), de nincs kitéve az arcomba x darab műanyag csöcs, meg szilikon fenék, csak így szolídan elvan ugribugri, klassz hanggal + tol alá valami jóérzékű producer egy zsíros alapot, ez mindig jó kombó.
Lehet elrettentőnek Alexandra-t kellett volna hoznom, itt azért lett volna több potenciál, ha elkezdik csiszolni az usában (el is tűnt)..
Komoly jellem és stílusbeli fejlődés, átalakulást abszolvált szerintem Lady Gaga, aki az ilyen
gyíkember-illuminátus-szabadkőműves-vezéreltklippek után képes volt tolni egy Bradley Cooper-es produkciót is és nem annak tűnik, aki visszavágyik a túltolt extrovertált totál-eklektikus-bizarr video-k világába. Erről nyilatkozott is, taps, mert .. sok volt benne a férfi, a zéró finomság, könnyedség. Így most nőbb lett, értelmet adva fizikai megjelenésének is, beleértve külső, hang, minden.És nézd: popról beszélgetünk. Amire azt mondtuk, leves..
-
törölt tag
Én azért nem szeretem a placebo szót, mert ugye önmagad becsapását jelenti ( nem ez a jelentése, de esetünkben ugye ez a lényeg). S nagyon sok energiát belefecsöltem abba, hogy ne verjem át magam, hanem nagyon kis mértékű javulást keresve ragaszkodjak a kismértékű javuláshoz, mert ugye hiszem, hogy sok apró hatás összessége ad egy jelentős hatást.
Én a tudatos vaktesztet szeretrm: nem érdekel, hogy mi az, de ha lepkefingnyival jobb az adott rendszerben az egyik vagy másik drót, alátét, akkor az legyen, ha nem jobb, akkor meg döntsön az ára. Sok lepkefing összeadódva szemkönnyeztető pukit csinál, ezért lényeges számomra az ilyen szemlélet..(annyira költőien fogalmaztam, hogy jaj👍😂). -
törölt tag
Hozzám bármikor jöhet bárki! mert ha a vírus lecsengésre várunk, akkor évekig nem megy senki sehova, pálinka lesz a megfelelő fertőtlenítésre, nálam bevált
Egyébként is nagyon jó lenne már egy össz. vélemény, hogy milyen irányba kellene adott esetben javítani a hallottak alapján. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz Mathiask #7791 üzenetére
Amúgy én érdeklődve olvastam, és pontosan ezért hoztam ide (fogalmam sem volt, hogy járt már itt, vagy máshol olvasták-e ezren), hogy beszélgessen róla a jónép. Igazi jó jobbkeze és látens segédje vagyok a topicgazdáknak, értékelhetnék, hogy generálgatom itt a forgalmat, meg úgy mindent, és él a topic Kérem a pirospontokat.
Na, komolyabbra kicsit: én totál elhiszem, hogy minden kábel máshogy szól, de abban is hiszek, hogy a legtöbb azért szól máshogy, mert úgy csinálják meg, hogy máshogy szóljon. Azaz van egy erős tisztességes iparosmunka, ezek köré is szórnak kábelek persze, ők mind jól tudják a fizikát, akár megmértük, akár nem, akár tudjuk, akár nem. És vannak azok, amik így vagy úgy, kicsit kevésbé tudják ezt, de ott és adott rendszerben alkalmazva a kábel pont ellentétes irányba elhúzva "valamit" (direkt ezt írom, ha nem tudunk mindent mérni állítólag) korrekciót hoz a rendszerbe, ami utóbbi ott pont túltol "valamit". És fordítva. Ilyenekben erősen hiszek.
De a gyártás egyszerűségében is, a marketing és porhintés erejében is. És annak igazságtalan arányában, hogy a világ összees létező kábele közül melyik éri meg a pénzét és melyik nem.
Hogyan csináljunk audiofil kábelmárkát kézikönyv:
Van egy gyártó (igazi gyártó, nem mással gyártató és csak összeszerelő), helyszín amerika, mert náluk jobbat senki nem készít a bolygón. Ez ugye alap. Megrendeli kínából az alapanyagot (réz, ezüst), abból húznak xy eljárás mentén ilyen-olyan vastagságú ereket, amiket vagy sodornak, vagy nem, agyalnak valami szigetelésen, meg egy kis extra vudun, például csini gravírozott fa tokba helyezett ferritmagon (szintén kínából, 10 fillérért), ezeket gyönyörűen összehozzák, néznek rá egy fancy szigetelést, PVC, teflon, meg a "srácok" szeretik a pamutot is, arra lehet majd színpadot meg légiességet ráolvasni, szuper lesz, oké, +1 cent méterenként költség oldalon, kiváló, majd fogunk a pamut szérián úgyis vagy 50 dolcsit plusszba méterenként, hülyének is megéri.. szóval mehet kábel és szigetelés közé pamut, akármi egyéb, itt is lehetne majd még cizellálni, mint a budipapírt, hogy 1 vagy 2 rétegű, a rétegek szálai párhuzamosan vagy merőlegesek egymásra, hopp, 4 kábel máris. Alakul ez a széria komám. Majd végül kikerül a piacra mint valami új csodakábel széria és csilingel a kassza.A világ legjobb bizniceinek egyike.
Kéne erre egy külföldi céget alapítani, jól elrejteni, hogy magyar ügyeskedő vagyok valójában, kitalálni neki egy fancy nevet, logót, márkát, megjelenést, weboldalt, filozófiát (ez nagyon fontos!!!), esetleg megvenni egy tönkrement régi hifi céget apróért az usa-ban és akkor "ESTD. 1954"-et is ki lehet az oldalra tenni, a hagyományainkkal, értékeinkkel, és hogy mennyire haragszunk azokra, akik nem tudnak tisztességes kábelt csinálni, de mi most úgy gondoljuk, leporoljuk régi receptjeinket és ezeket megújítva készülünk megváltani a csúnya gonosz kábelvilágot... aztán kell egy jó fotós, befotózza a termékeket, feldobja az oldalra, fekete háttér, arany latin betűk és legyen benne valahol a "lux" betűkombináció, elkezd menni a bolt, mert úgyis lesz olyan, aki ki akarja próbálni, mert senkitől nincs infó róla, milyen, hú hú, szól, szól, vagy jó lesz vagy nem, ha rossz, nem gond, a szomszédnak pont jó, ha pedig jó, akkor öröm és boldogság. Az első komolyabb bevételekkel meg kéne látogatni a Stereophile-os arcokat, meg 1-2 komolyabb influencer-t (lássuk be ők is azok), az sokat lendítene az üzleten, oké, szervezzünk egy talit velük, Fremer-el lehet lovakat lopni, ha kap egy borítékot az asztal alatt vajon ? Vagy tudsz olyat, akivel igen ? Aaa persze, van annyi mint a nyű, mindenkinek meg kell élni valamiből és van az a pénz, amiért korpásodik a haja, oké legyen, tali vele... Telik az idő, előbb-utóbb már elegen fogják használni nagy megelégedéssel az egy vagy több ilyenolyanra gyártott kábelt és a negatív hangok szépen elcsendesednek, hiszen a művelt kultúraudiofil ember tudja, hogy nincs olyan hogy szar kábel (kivéve dyscus lámpadrótja, igaz?), max olyan, hogy "ott és akkor az én rendszeremben ez nem jó, de a Bélánál meg ez lett a nirvána" és kész, be is futott a kis csájna méjd kábelmárkánk, szidni nem szabad, mert a közösség hozzánemértőnek titulálja az illetőt, ennek mi gyártók nagyon örülünk, mert így a szart is el tudjuk adni, szerencsétlenek ha tudnánk, hogy semmivel nem különbözik a technológiánk a HAMA-tól, meg a jót is el tudjuk adni (tudniillik innentől nincs egyértelműen a szarra se kimondva, hogy szar, tehát a gyártó kihasználja lényegében a különböző láncokban és hallgatói élményekben lévő elképesztő mértékű akusztikai eltérések zavarosát) . De a filozófia, a show-kra járás nagyon fontos, annak a titkolása is, hogy mi is van a kis lezárt fa dobozkában a kábel közepén-végén, ha pedig valaki szétszedi, hogy ez egy vacak kis ferrit mag mindössze, erre adtunk ki ennyi pénzt ? akkor lehet válaszolni a youtube csatornánkon "főmérnökként" olyanokat, hogy de ez egy speciálisan szórt és spéci elegyből készített ferrit anyag, egyedi gyártásra készül, unikum technológiával, a Holdról bányászott ásványokkal, melyek úgy állítják irányba az elektronok és spinek és .... áh de hagyjuk kedves hallgatóim, mérni úgysem lehet ezeket a dolgokat, csak higyjétek el, összedugjátok és pfűbazz, Mócárt elővesz a zongora mellé egy felcsatolható szájharmonikát is menet közben, halljátok ott a háttérben ?
Folytassam ?
Ráadásul ha elfogadja a közösség, hogy van amit nem tudunk mérni, akkor onnantól kezdve az összes gyártó, aki nem mérhető dolgokat gyárt, nem szakértő, hanem sarlatán, mert feltételezni én is tudok sokmindent, csak én magamban tartom ezt, ők meg még ki is kommunikálják ezeket és üzletet építenek rá, hmmm.
Szóval kábel téma: "pfúhbaz+ "
Szép angolosan: egy "decent", tisztességes minőségi OFC réz, ami a rendelkezésünkre álló méréseink mentén jól szerepel és alkalmas hosszútávon is mondjuk egy IC-nek, vagy hangfalkábelnek lenni, és urambocsá, még az árnyékolása is működik, az nálam oké. Aztán hogy a többiek mivel játszanak, az ő dolguk, én inkább máshol maszatolok a láncban, ahol nagyobb értelmét látom.
Én inkább azon szoktam agyalni, hogy
1) Paul McGowan szerint miért nem kell a hangfalkábelt a földön tartani, hogyan kerül milyen kontaktba a kábel a puha padlószőnyegen és az alatta lévő szigetelésen + betonon keresztül bármilyen földdel kapcsolatba, és miért jó megemelni a kábelt, eltartani a talajtól és ez miért javít a "transzparencián" ..
De én megbélyegzett-hozzánemértőként, mivel úgysem tudok mindent mérni, kussoljak, hülyevagyok, fekete vagyok, eggyes. A baj ezzel nem az lenne, hogy igaz-e vagy sem az állítás, mert valakik rólam alkotott véleménye az ő dolga, nem az én dolgom... Hanem az, hogy amennyiben Paul bácsi téved, emberek százezreit vezeti meg a hülyeségével, amire nálam mindig nyílik az önérzet bicskája, mert másokat lehúzni nem jó dolog és nagyon instabil talajnak érzem azt a könnyelmű kijelentést, hogy "nem tudunk mindent megmérni, ami számít", mert ennek mentén - bárhogy is nézem - akármit el lehet adni egy gyengébb laikusnak. A kijelentéssel magával nincs gondom, számtalan mindent nem tudunk mérni. De akkor bizonyítani sem, ha ugyanerre építve beindul egy "sötét gépezet", ipar, ami tömegeket húz le sokkal nagyobb mértékben, mint amilyen mértékben teremt értéket nekik. Akármit. És ennél még az is jobb, ha nincs AQ kábel aranyáron, se jó se szar, csak 10e Ft-os "prémium" HAMA kábelezik mindenki, mert legalább nincs senki átb*va, ellenben amikor valaki hazavisz a Media-ból egy sztereót, vagy akár a közeli audiofil boltból valamit, első dolog, hogy fog egy viszonylag olcsó mikrofont és mér több ponton, előtte megbeszéli asszonnyal, hogy szívem, mit szólnál, ha kicsit ez a bútor, az a bútor ... satöbbi .. (DSP-t be sem hozom) .. szóval kicsit más a szokás, hogy hogy is áll az átlagember az audio-hoz mint témához, és ahelyett, hogy akár ilyen-olyan kígyóolajos kábelről, akár marginálisan eltérő erősítőkről mennének ölre az emberek egymással, jó lenne tudatosságot hozni abba, hogy mivel kezdje az akusztikát otthon, ki-ki lehetőségeihez mérten. (Meg a kultúra rész, hogy ki mit hallgasson, de ez nehezebb, szvsz nincs olyan, hogy mit "illik").
2) Miért két egymással párhuzamosan futó ér van a kábelek többségében, olyan közel egymáshoz, miért nem sodortat használnak az erővonalak miatt, és amikor mi ezekről beszélgetünk, miért beszélgetünk, ha a mérhető fizikai jelenségek tartományán belül mozgunk és bármilyen konklúzióra is jutunk, hogy az most úgy jó-e vagy sem, a büdös nagy ismeretlen "nemtudjukmérni" tényező boríthatja az egészet, szóval ha ott egy X a zárójelen kívül, akkor mi mi a faxért pezsgünk a zárójelen belül a semmiről, egy jó végeredmény érdekében ..
Egyszerű példa: tigris forrasztgat, csati fúj, csati nemjó, bizti nemjó, végül kilökve mindent és jó. Fapaci átlibben hozzá egy akusztikai mérésre és eltorzul az arca, hogy "fiam, tockos, ez itt micsoda, az hova van téve, amaz miért ott van, kéne ide egy ez, oda egy az, meg amoda egy amaz, akkor talán közelebb lennénk a ..."
(Képzelt riport egy magyar akusztikakorrigáló szeánszról és szó nincs arról, hogy nem hinnék tigrisnek azzal kapcs. hogy valid amit csinál , csak a mértéke.. mintha én a 10 liter húslevesbe tennék egy csipet sót).3) Még mindig sokadik tétel nálam a sorban a kábel milyensége, megelőzve őt jópár egyéb, pl. ülőpozíció/helyiség, hangszórók, forrás és talán még az erősítő is..
Amikor ezen önmagában is súlyos és rengeteg al-gondolatot eredményező 1-2-3-as fő témákba belefárad az agyam, akkor elkezdek zenét hallgatni azon, ami adott, és élvezni azt. Valahogy így tudom értelmezni a hárásó féle "megállást", hogy kiszállunk a ringispílből, kijövünk az elvarázsolt kastélyból és beülünk a pihepuha nyugiszobába és élvezzük azt, ami addigra egy ilyen-olyan-amolyan út során összejött, arra is tojva magasan, ha a többiek szerint mi nem a nyugiszobában vagyunk, csak az elvarázsolt kastély egy másik rejtett bugyrában. Minden csak nézőpont kérdése. Ha viszont ez ennyire ilyen, akkor mindegy is egyúttal... ... akkor meg miről "vitatkozunk"-beszélgetünk ?
És amikor egy világszerte elismert elméleti fizikus, kvantumfizikus olyanokat mond, hogy amíg a tudatom, figyelmem nem irányul egy vázára az asztalon, hanem elfordulok, elnézek, akkor az a váza lehet 10x körbejárta a Holdat közben, de amint visszanézek, a figyelmem rákerül, egyből ott van a helyén, az asztalon, addig még azon is elgondolkodom, hogy a lenézett és megmosolygott placebo vajon hogy jön ide.. ha figyelek arra, hogy az újdonsült kábelem jobb-e, vagy ELHISZEM másnak, hogy bizony öcsém, az jobb, akkor az az is lesz ? (Eszerint igen). És erről ha elhiszem, hogy nem lehet mérni, mert ezek már a tudatomban zajló jelenségek melléktermékei, akkor miért kell nekünk beszélni róluk egyáltalán, nem elég stabilan elhinni ? (De.) Ha meg így van, elhiszem, hogy tudatom teremti a valóságom, akkor abszolút értékben melyik kábel jó ? (Bármelyik). Melyik kábel rossz ? (Bármelyik). Mitől függ ? (Tőlem, a valóságról alkotott hitemtől). Milyen Dyscus lámpadrótja Dyscus-nál ? (Kurvajó). Milyen Dyscus lámpadrótja dgyuri-nál ? (Kurvaszar).
Ismerek eleget a világról ? Nem.
Akkor az lesz az én valóságom ? Igen.Ismerek eleget a világról ? Igen.
Akkor az lesz az én valóságom ? Igen.Kinek mi a valósága ? Egy világban élünk mi egyáltalán ?
Hmm hmmKint van a húslevesem az erkélyen és most belefőzöm a fél zacskó csigát ? Igen.
És hozzá zabbantom a finom mustáros sült tarja szeleteket ? Igen.
-
fehér_ember
addikt
válasz #10726912 #7802 üzenetére
A másik oldalon is vannak normális emberek (nem a faszfejekre gondolok); szóval én az ő véleményeik alapján már abban sem vagyok biztos hogy mindenki egyforma mértékben fogékony mindenre/mindenki tökegyformán érzékel (szagol, ízlel, hall).
Engem csak az irritál nagyon ha az egyik tábor próbálja a másikat teljesen elhallgattatni (pl. ne is lehessen beszélni kábelek közti különbségekről). Szóval ha valaki bejáratja a kábeleket, majd cserélgeti és ő valamiért nem tapasztal eltérést, akkor ne próbálja már azt elérni, hogy kábelek közti különbségekről mások még csak említést se tehessenek.
Én azt mondom jó ha hallunk sok dologról amivel esetleg jobbá tehetjük a rendszereinket. Aztán majd mindenki maga szépen eldönti hogy mi az amit ezek közül ki akar/szeretne próbálni. És akkor majd kiderül hogy számára mennyire is voltak hasznosak az olvasottak.
Az elnyomók, gizdázók, manipulálók ... stb. meg elmehetnek ...-ba.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mathiask #7800 üzenetére
"Megérvelem én"
Én nem kérem, hogy megérveld, mindössze rámutattam az önellentmondásodra."És neked, mi a hifi szempontból tévedés benne, ahonnan el lehet indulni a párbeszéd felé?"
Egészen pontosan elmondtam, hogy milyen a szóbanforgó szöveg általam nézve. Ennek általami tételes kifejtéséhez (alapból minimum egynapi munka) pedig teljesíthetőek a feltételek - annak, aki nem más faszával akarja verni a csalánt. Én hajlandó vagyok verni az enyémmel, ha van rá igény, de ennek az igénynek igazolódnia kell, ugyanis, mint jól láthatóan jeleztem, nem úri passzióm, a hátam közepére se kívánom verni a faszommal a csalánt, főleg nem ennyi csalánt, mint az a szóbanforgó szöveg. Jobb dolgom is van, bőven - sőt. Eddig nem jelentkezett senki azok közül, akik a pálya széléről ordítozva szidják az ordítozást, hogy hajlandóak a pályára is lépni.Most mennem kell, este leszek legközelebb, de akkor is csak átabotában, mert egyébként vizsgára készülök.
-
AMDFan
addikt
válasz #10726912 #7802 üzenetére
Én szívesen benne lennék egymás rendszerének a meghallgatásában. Miért mond egyikőnk A-t miért mondd a másik B-t. De szerintem a kábelszkeptikus oldalról is elvárnék a magam részéről némi nyitottságot például egy vakteszt felé. És hidd el Te is nekem, hogy amikor készülékcserével felérő változtatásként írja le valaki egy kábel hangját, később komoly meglepetés tudja érni ha nem tudja éppen melyik kábel van bekötve Ez is tapasztalat, kéretik ezt sem kétségbe vonni.
szerk: amúgy a placebo miért számít szitokszónak? Az egy minden embernél létező jelenség.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz fehér_ember #7781 üzenetére
Tartom most is, hogy normális hangnemben lell fórumozni. Ezt végig arra értettem és értem, hogy Egymással tegyük! Egymás felé legyünk tisztelettudóak, remélem, ezt nem léptem át, nem személyeskedtem senkivel
A nézőpont megfordításra reagálnék:
Nincs baj azzal, hogy valaki mást állít. Lehet fordítva ülni a lovon, nem állítom azt, hogy nem lehet. Elfogadom és elfogadtam más véleményeket, ioletve tudomásul vettem, hogy más vélemény.
DE!
Az már erősen irritáló, ha ezen más véleményt alkotók írásait próbálják beállítani hifisták minősítésére. (Ebből ered ugyebár az ezoteria, placebo, sznobság, vakteszt emlegetős minősítések garmada).
Van, aki valóban sznob, van, aki ezotérikus kékgyöngyvadász.
De a tapasztalat útján, önmagukkal radikálisan szemlélő, önmaguk rendszerét kritikusan szemlélő emberek létezését kinevetni, lemosni, összemosni azokkal, akik csak hifi pólókban akarnak nagymennyiségű pénzt elégetni.
Nem azt mondom, hogy tessék engem vagy kammerert vagy hárásót vagy dgyurit (stb, bocs azoktól, akik kimaradtak), áhítattal figyelni, és elismerni lépten nyomon az igazunkat.
Annyi a kérés (és sokszor a felháborodás oka is köreinkben), hogy Ne zárjátok ki azt a lehetőséget, hogy igazunk van!
Bármikor szívesen látok bárkit, aki hifizni akar, látogatna, 2 héten belül fogadóképes leszek, aztán lehet jönni hallgatózni, s azon élmény alapján legyen megítélve, hogy mennyire tapasztalat alapú vagy épp mennyire ezoteria a hitvallásom, amit tapasztalatnak nevezek, nevezünk.
Nincs olyan ember a topicban, akit ne látnék szívesen. Privátban keressetek, szabad vélemény formálás van utána természetesen.
Így csak szájkarate van, én elmondok valamit, te elmondasz valamit, aztán megy a vakaródzás, hogy de az miért azt mondta (csak általános példa ismételten).
Nekem nem az igazam bizonygatásáról szól ez a topic, a hifizésnek sem ez a célja. A találkozók célja sem az igazam igazolása, hanem a munkám által megteremtett hifi rendszerem tesztelése, szórakoztató formában: beszélgetéssel, zenehallgatással.
Addig viszont adjatok Nekünk bizalmat, miszerint nem biztos, hogy minden kábel ezotéria, minden alátét átverés, stb.
Megfordítom a mondandót: azért adjatok Ti nekünk bizalmat, mert Mi, kábelezők már használtunk olcsó kábeleket, dugókat, alátétmentesen os éltünk, Mi ismerjük azt a világot, ami mellett kardozás folyik (pl a cikkben is), sőt, a drága, de értéktelen kábeleket is ismerjük, van többszázezres átverés, hogyne lenne, Ti viszont nem találkoztatok azzal, ami miatt mi sokat küzdöttünk és érezzük, hogy megkaptunk egy jó hangot, jó rendszert.
Szóval: karanténéletet várjuk ki, aztán induljunk el egymáshoz ismét, pár óra, pár km nem a világ. Addig meg hidd el Te is: minden okom megvan rá, hogy a cikk íróját hifi szempontból tudatlan senkinek nézzem. -
törölt tag
"Nem tudod megmérni, hogy kvalitatíve ez a popzene mennyire jó anyag."
Sokak átkát vállaltan a fejére vonva kammerer az ilyen állításokkal kapcsolatban ugyebár kötelességszerűen mindig meg kell jegyezze, hogy nem véletlenül létezik az úgynevezett esztétika tudomány, amely elért bizonyos eredményeket a téren, hogy bizonyos kultúripari, iparművészeti, népművészeti, magasművészeti alkotásokat viszonylag eredményesen mérhető, "számszerűsíthető" paraméterek mentén leírjon, horribile dictu, megítéljen. Kultúripari (alias popkulturális) alkotások jóanyagságának megmérésére, egészen használható tudományos paramétereket dolgoztak már ki ezzel bíbelődő tudósok - értelemszerűen, ahogy haladunk a "magasművészet" felé, egyre nehezebben mérhető, egyre szubjektívebb-egyedibb jelenségekkel találkozhatunk. Szerző által citált kultúripari tömegárutermék szinte kizárólag objektivizált terméktulajdonságokkal rendelkezik, nagyjából nulla szubjektív-egyedi van benne, ezért eléggé számszerűsíthetően mérhető az úgynevezett esztétika tudományának "mérőműszerei" és mérési paraméterei segítségével.Disclaimer:
Ebben a hozzászólásában kammerer nem linkelte be a szóbanforgó kultúripari alkotást, nemhogy rendre, egyszer sem. Kammerer idézte Disznész szövegét (1-szer), amely szövegbe egyébként kammerertől függetlenül Disznész belelinkelte (szintén 1-szer, nem rendre). Sapienti sat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ingatlanos topic!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Villanyszerelés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: 3D V-Cache és AI az új Ryzeneken
- CES 2025: viszlát, TrackPoint!
- Lenovo Yoga 910 – szinte már tökéletes
- OLED TV topic
- További aktív témák...