- Milyen pendrive-ot vegyek?
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
gyáliSanyi #6777 üzenetére
Szia
én 130w-os JBC-vel forrasztottam fel, nem kell túl sokáig rajtatartani, és nem égeti szét -
R̲e̲m̲
senior tag
olyan szalagkábel, aminek 1,27mm.re vannak egymásól az erei
vagy esetleg még keskenyebbel is lehet próbálkozni, ha nem kell nagy áram
ilyet használok szinte mindenhez, vagy szilikonborításút, az még hajlékonyabb, és nehezebben is törik
szálanként szétszedhető, és ha csak 5 ér kell, annyit választ le az ember -
R̲e̲m̲
senior tag
inkább úgy mondanám, hogy akkora előtét kell neki, ami:
Ice/β=Ib, ahol Ib= (5v-Ub)/rb
tehát a tevezett kollektor-emitter áramot elosztod a tranyó β-jával, megkapod a nyitáshoz stzükséges bázisáramot, amit ki lehet matekozni abból, hogy az IO-d 5v-ot ad ki, kb 0,7 leesik a bázis-emitteren, tehát 4,3V-ra kell ellenállást számolni az Ib-hez -
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
Teasüti #6701 üzenetére
ha nem teszel bázisellenállást, lehúzhatja a kimenetedet földre, az adott io átmegy áramgenerátorba, és rosszabb esetben meghal. 5,6k 5V-on 0,89mA áramot húz ki az arduinodbol, de tehetsz 1k-t is, akkor 5mA fog kifolyni
adatlap szerint a bc337-nek valahol 100 és 630 közt van a β-ja, worst case is legalább 80mA-t tud kapcsolni azzal a bázisárammal, ami 5,6k-n folyik, nyilván belemehetünk a matekba, és lehet számolni a b-e, c-e feszekkel, de kapcsolóüzemben nem szoktam foglalkozni vele, a CE-áramot úgyis korlátozza a relé ellenállása.
tranyonal nem érdekes a baziskapacitas, mert nagyonhamar "kisül", a fetnél már érdekesebb a dolog, amikor a "millerkapacitás" miatt nem zár le a feted, miután elvetted a vezérlést...
nem csak a gate-ellenállás lényeges, hanem a gate-source is, ahol kisülhet a "kondi" a vezérlés megszűnése után.
Ez abbol is ered, hogy a fet nem áram, hanem feszültségvezérelt (térvezérelt), és gate-source irányban nem igazán folyik áram nem tud hol kisülni az a kapacitás. -
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
Teasüti #6699 üzenetére
Az említett relé tekercse 71mA-t kajál, ha direktbe kötöd a kimenetre, vagy nem húz be, vagy túlterheli az adott i/o-t
tranyót meg nem kötünk soha bázisellenállás nélkül
diódának ilyen kis reléhez elég egy 1n4148 is
a kepen 12v-os relé van, de ez ebben az esetben nem számit, ha 5v-os a relé, akkor 5v-ra kell tenni
vannak komplett modulok is ezzel a relével, amin 3 pin van, 1 vezérlés, 1 táp és 1 gnd
azon rajta van minden ami kell -
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
gyáliSanyi #6677 üzenetére
én is csak klónt használok, általában az usb-serial illesztőben különböznek, a legtöbbön CH340 van, linux, win10 ismeri, w7-hez meg van driver. Egyébként nemtudom miért nem a jólbevált FTDI-t használják, szerintem árban nem sok különbség van
Személy szerint robotdyn klónokat preferálom, igényes a forrasztás, és még sose volt egyik kütyüjükkel sem problémám
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Le Mans Ultimate
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- sziku69: Szólánc.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Asus Rog Strix G16
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged