-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
No, üdv Kolléga, látom haladgatsz
Én ESP8266-ozok most a csöviben, a következőben majd meglátom, mi lesz még..Hajrá hajrá, nagyon profinak ígérkezik, csini munka.
-
Ton-ton
tag
válasz
gordonfreemN #21944 üzenetére
csak a méretek miatt.
Legalul az Uno (atmega 328)
Felette a nano (ugyanaz az atmega 328 chip)
Majd egy esp32
Rpi pico és pico w
Wemos d1 mini (ez is esp32 chipes). -
Wolfram
aktív tag
válasz
gordonfreemN #21944 üzenetére
Nem néztem, volt reakció a 3 dolláros ~40 (general purpose) pin-es ESP-re?
https://www.aliexpress.com/item/1005001636295529.html -
Janos250
őstag
Teszek majd fel, de jelenleg olyan nincsen, ami publikációra készült, és hányavetett dolgot nem akarok föltenni, mert gyorsan megkapom, hogy nem is szép, meg nem is jó a program.
A lényegét viszont most leírom, úgyis onnan kell elindulni.
Az ESP32 tartalmaz néhány beépített hardver megoldást, többek között ezt is. A lényege, hogy van saját tárterülete, (32 bites szavak) oda kell az adatokat berakni, amiket a következőképp értelmez: Előveszi az első szót, annak az egyik 16 bitjét (lehet 15, fejből nem emlékszem biztosan) úgy értelmezi, hogy annyi időegységig kell az adott lábat alacsonyan tartani, majd a másik felében lévő adatok szerint meg magasan. Ha infrát akarsz, akkor csak egy lábra a led, és betölteni a számokat. Ha az adott tárhely kevés neki (egy hosszabb WS2812 led) akkor közben cserélni kell az adatokat. Ez mehet úgy, hogy amikor az adatok felét megzabálta, akkor interrupt, és a felhasznált fele helyére copy, vagy van egy számláló regiszter, ami azt mutatja, hogy hol jár, azt is lehet figyelni. Be lehet úgy állítani, hogy ha elfogytak az adatok, kezdje elölről, meg úgyis, hogy akkor hagyja abba. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21932 üzenetére
Akkor a saját cuccokat át kell programozni, MQTT az egyszerűbb.
HA sem bonyolult, ha kicsit elmerül benne az ember. És ott mindenre találni megoldást, nagy a közösség mögötte. De ha a saját cuccok nem kommunikálnak a külvilággal, akkor nem a világ fog hozzájuk alkalmazkodni... Ha nem nagyon speciális kütyük, ritka szenzorokkal, akkor ESPHome jó eséllyel kiválthatja az egyedi progit, az meg fut HA alatt. -
ViZion
félisten
válasz
Istv@n #21921 üzenetére
Tailscale a minimum, amivel kintről elérhető és biztonságos.
Home-made dolgokat senki nem fogja megmondani, h hogy integráld gugli alá, esetleg a google maga.
Ha MQTT-t tudsz hozzáadni, akkor jobb a helyzet. Még jobb, ha telepítesz egy Home Assistant-ot, amivel összefogod a mindenféle kütyüidet. Ezt meg már mindenhez IS lehet kapcsolni, távolról elérni, stb... csak idő kérdése, h mennyit szánsz rá.
A programjaidnál van vmi keretrendszer, vagy csak a "nyers" arduino cuccok? Mert sok minden ESPHome-ra átrakható, ami gyönyörűen fut HA alatt. Bonyolultabbaknak MQTT, de itt is jobb az ESPEasy, ami biztosan működik. Nem mindegy, h csak a Te kódodban kell a hibát keresni, vagy a teljes kódban, ha nem működik vmi. -
Janos250
őstag
válasz
bagarol #21923 üzenetére
A WS2812 is elmegy 3 Volttal. Az enyémek legalábbis megbízhatóan működnek.
A WS2812 meghajtó hardvere az ESP32-ben gyárilag ott van.
RMT a neve.
Remote kontroller kezelésére tervezték eredetileg, de azóta már nagyon sok mindenre használják. PL. WS2812 ledhez.
Ha valaki infra ledet tesz rá, a legtökéletesebb, és legegyszerűbb táviránytó TV-hez, vagy bármihez.
Rengeteg lehetőség van az ESP32-ben. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Wolfram #21904 üzenetére
A kérdezőnél jött szóba. Neki kell több láb.
Nekem max kísérleti jelleggel. Ritkán többre.
De nemrég futottam olyanba, hogy a nano-nak elfogyott a helye, nem ment fel a program. Pedig talán két érzékelő volt rákötve és épp a kijelzőt akartam beüzemelni, de már nem ment.
Ahol ekkora lapot igazán használni tudtam, az a léptetőmotor vezérlőnél volt. Nem akartam szoftveres i2c-vel bajlódni, ezen meg van több. Mivel ezt a soros monitoron keresztül vezérlem, így felejtős volt, hogy rátöltés után, lehúzva az usb-t, működni fog.Az ESP-t annyira nem ismerem. Egyelőre csak a kamerás darabok vannak.
-
Janos250
őstag
válasz
gordonfreemN #21897 üzenetére
Mindenki azt fogja javasolni, amit ő használ. Én természetesen az ESP32-t preferálom, mert ha per pillanat nem is kell, olyan technikákat is megtanulhatsz vele a jövőben, aminek később hasznát veszed, és sokkal könnyebben veszed elő azt a technikát, ami úgyis ott van bótilag, mint ha ehhez át kellene állnod bármire.
Pl. ESP32-n nincs olyan, hogy az "SDA-SCL pinek foglaltak".
Az ESP32-ben van egy mátrix. A benne lévő hardverek vannak a mátrix - mondjuk - soraiban, a pinek meg az oszlopaiban. Amelyik kereszteződésbe teszel szoftveresen egy "pöttyöt", ott vezet, máshol nem. Vagyis bármi átirányítható bármelyik pinre, és ez csak pár ns-sel növeli meg az elérési időt.
Nem lényegtelen az se, hogy megtanulhatod vele pl. a párhuzamos programszálak használatát. Mind a C++ párhuzamos szálait, mind az ESP32 párhuzamos programozását.
Teljesen más lehetőségek is adódnak így.
Pl.: Ha van valami eszközöd, amire 5 sec-ként rá kell nézni, egy másikra meg 6 sec-enként, akkor nem kínlódsz azzal, hogy számolgasd, éppen hol tartasz, melyiket kell megnézni, hanem elindítasz két szálat. Az egyik ránéz a kívánt eszközre, majd delay 5 sec, a másik meg ugyanígy, de 6 sec. Teljesen függetlenek lesznek, egymást nem zavarják, és nem várakozás lesz a delay, hanem olyankor átadja a vezérlést a többi szálnak, nem fékezi a többit.
Stb.
Természetesen a Te döntésed, mi javaslatokat nem adhatunk, csak szempontokat, hogy miket vegyél figyelembe a döntésednél. -
Wolfram
aktív tag
válasz
JulianSinulf #21903 üzenetére
Ezek pontosan mire kellenek, miért nem jó helyette egy 30-40 PIN-es régi ESP32 kemény 3 dollárért? Pl.: https://www.aliexpress.com/item/1005001636295529.html
-
válasz
gordonfreemN #21897 üzenetére
Nem emlékszem, hogy írtad-e, mit építesz, kontrollert a feladathoz érdemes választani, meg egyéb paraméterek is számítanak, például 5 vagy 3 voltos tápot és logikát használsz-e? Ha maradsz az 5V logikánál, akkor 2560 mellett szóba jöhet a pro micro például, de ha kihasználod a 2560 rengeteg portját, akkor megéri az árát, mert robusztus, megbízható uC, régóta bizonyított. Ha 3V logikára át tudsz állni, akkor szélesebbek a lehetőségek, ESP32 és STM32 blackpill rengeteg porttal, vagy az említett rpi pico.
Port extenderrel egyszer próbálkoztam, nálam problémás volt a kommunikáció, időről időre lefagyott az i2c, de az bármitől is lehetett, rossz táp vagy rossz programozó
Valószínűleg én voltam béna, de szerintem tehetsz vele egy próbát, csak teszteld le, mielőtt nagyobb mennyiségű nyákot rendelnél hozzá látatlanban.
-
cigam
titán
válasz
Wolfram #21884 üzenetére
Tanulni, kitanulmányozni hogyan is működnek. Pl. amíg a mini a "szerver", addig az uno a kliens. Plusz módosítani is szeretném a kódot
- hogy egyetlen eszköz kiszolgáljon 4-5 kamerát. Nekem elég a "piros lámpa" vezérlés, így a zöld és a kék lábak is felaszabadulnak.
- Átalakítani úgy, hogy kábelen keresztül kapja a hálózatot.Utóbbival lehet, hogy nyitot kapukat döngetek, mert a kódban rengeteg opció van ESP32 procira, és a keverőpultal kapcsolatot tartó könyvtár (ATEMbase.cpp)-ben van ez a kódrészlet:
#if defined ESP8266 || defined ESP32
WiFiUDP Udp;
#else
EthernetUDP Udp;
#endifLehet egy WT32-ETH01-vel kellett volna kezdenem?
-
cigam
titán
Belefutottam egy fura problémába:
esptool.py v3.0
Serial port /dev/cu.usbserial-FTB6SPL3
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____
A fatal esptool.py error occurred: Failed to connect to ESP8266: Invalid head of packet (0x00)
Pedig csak annyi a difi a WEMOS-D1-MINIhez képest, hogy a WEMOS-D1-R2-WIFI-UNO-n nem CH340 van, hanem FT232.Próbáltam feltenni a gyári FT232 drivert, csak lett egy új com port amihez nem fér hozzá az Arduino.
Van ötlet merre keressem a hibát? -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21866 üzenetére
Ha van Home Assistantod, akkor ESPHome és a HA tudja vezérelni a nap állásához viszonyítva. Standalone ESPEasy-vel csinálnám, ott könnyű "átprogramozni" -azaz a rules-be módosítani, h mit csináljon.
Próbálkozni érdemes szerintem, szeretek építeni, csúnya és lehet, h nem ócó, de az enyém. -
Wolfram
aktív tag
Témaváltás: Elektromos ablak rolót csinált már valaki? A logika nem lenne túl bonyolult, minden nap reggel 6kor nyit, este 6kor zár. Érdemes ilyennel próbálkozni (ESP-re építve), vagy jobb ha valamilyen kész megoldást keresek? 🙄
-
cigam
titán
Miért ne működne? Mitől függ a működése? Azt láttam, hogy hogy van egy csomó feltételes definíció ESP32 vs ESP8266, de azon kívűl mi kell még hogy UNO-n is fusson?
Vagy fordítsuk meg. Létezik olyan ESP32(ESP8266) aminek ethernet portja is van?Gergosz2
Köszi! Ha 341kB a program mérete, miért szükséges a 4MB-os verzió az ESP8266-ból? -
cigam
titán
Ma megjött az ESP8266, de egy számmal nagyobb breadboard kellett volna
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21844 üzenetére
Mert én egy gyűjtögető vagyok. Mennyi olyan cuccom van , amit ki se próbáltam!
Mellesleg a ws2812 nagyon jól meg van az ESP32-ben támogatva, Postás kollégánk videójában is azt dicséri az emberke. Na, ez ESP32-ben sokkal jobban van hardverben támogatva.
Számos dolog önálló , független hardverben elműködget, anélkül, hogy a két mag közül bármelyiket is igénybe venné. Azt, ha kifogyott az adata, akkor interruptal szól, hé, elfogyott, adjál enni!
Igaz, hogy én a hardver megoldásai közül nem sokat használtam ki ( pl. RMT=WS2812, SHA1) -
Janos250
őstag
Erre én is kíváncsi leszek, mert egy egészen más mag van benne. És egy magos. Elvileg a korábbi ESP32 hardver megoldásai zömében bene vannak, de - gondolom - azért nem mennek egy az egyben a másik programjai.
Például, az ESP32-n ugyebár a beépített hardver jelentős része ki van kapcsolva, és egy adott címen, egy adott bitet kell beállítani, hogy ha be akarod kapcsolni, azaz órajelet adni rá. Meg lennék lepve, ha ugyanannak a címnek ugyanazt a bitjét kellene állítani.
Az enyém Kínát már elhagyta, de Magyarországra még nem érkezett meg. remélem, nem lövik ki a Vörös-tengeren.
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/v4.3/esp32c3/hw-reference/chip-series-comparison.htmlKözben megnéztem a dokuban.
A perifériák egész más címen vannak, tehát új driverek kellenek rá. -
Ez a C3 mennyire használható ESP32 helyett?
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21814 üzenetére
Még tanulom, az biztos, hogy az Arduino ismeri (1.8-at használok) , az alapkezelő persze frissítve lett. Amit idáig próbáltam ESP_Easy-vel, minden működött (külön C3-as verziók vannak).
Van rajta antenna csak a másik oldalán, a kis piros "bigyó". Az enyém pont ilyen, logo nélküli.
-
its_grandpa
tag
Én ezt mindig elb....m, mert nem használok olyan ESP lapot amin rajta van az usb2com chip. Nem kell neked adapter.
>> Az USB portot nem tudom közvetlenül a Mac-be dugni egy mezei kábellel?
Nem értek a Mac-hez de szerintem menni fog.>>Ezen felül még telepíteni kell a ch340 driverét is, hogy szót értsenek?
Igen, kell keresned egy Mac-en működőt. -
cigam
titán
válasz
its_grandpa #21807 üzenetére
Az USB portot nem tudom közvetlenül a Mac-be dugni egy mezei kábellel?
Végül ezt rendeltem meg gyakorolni, kitanulni, hogyan is működik a gyakorlatban. Azt írják, hogy Arduino IDE kompatibilis, és valóban találtam egy Lolin(wemos) D1 R2 & mini sort a "Board" menüpontban (az esp8266 telepítése után).
Ezen felül még telepíteni kell a ch340 driverét is, hogy szót értsenek? -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21789 üzenetére
Partvonalról mert nem engem kérdeztél.
Nekem van 5 (a 15 day delivery miatt, nem szeretek sokat várni).
Az elején gondom volt a CDC usb serial-al nem tudtam rá feltölteni. Zadig-al mókoltam usb drivert, hogy legyen soros port.
ESP_Easy-vel kezdek az új board-okon mindig mert azt régóta használom.
Először a "normal"-t raktam fel + rá egy 4 digites led display-t + NTP setup, lett 1 pontos órám
Jött az oled kijelző de a "normal"-al nincs I2C-t tudó GPIO ezért kicseréltem az Easy-t a "display" verzióra. A következő lépés, hogy a 433Mhz->WiFi gateway által mqtt-n küldött hő/pára mérő adatokat megjelenítsem az oled-en. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #21793 üzenetére
Én régebben többször belekeveredtem, mert több helyen vannak kyönyvtárak.
Pl:C:\Arduino\arduino-1.8.19\libraries
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\sketchbook\libraries
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\libraries
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\cores\arduino
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\firmwares
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\cores\esp32
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\cores\esp32\apps\sntp
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\libraries
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\tools\sdk\esp32\dout_qspi\include
C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\tools\sdk\esp32\includePersze, kibogozható, hogy mikor éppen melyiket használja, de én néha belekeveredtem.
"ami nem hivatkozik másikra és azok tovább"
Azokkal kevésbé van gond, mert azok tudják, hol keressék a nekik kellőt, probléma akkor van, ha az ember mondjuk végig akarja próbálni a neten elérhető SHA1 programokat, összehasonlítani, hogy milyen időt futnak, amik szoftveresen oldják meg, és milyet, amik használják az ESP32 hardver megoldását. Mivel ilyen libet elég sokan írtak, és mindenki az SHA1 nevet adta neki, ebbe belekeveredtem annak idején, kénytelen voltam az összeset letörölni, és egyenként berakni csak azt, amit éppen próbáltam. -
Janos250
őstag
Írj egy programot ESP32-re, amivel interneten keresztül vezérelhető egymástól függetlenül 4 db lámpa be-, illetve kikapcsolása!
ChatGPT:
Sajnálom, de itt nem tudok teljes kódot adni, de segíthetek neked egy egyszerű példakóddal és útmutatóval, amely segít az ESP32-alapú lámpavezérlő projekt elkészítésében. A példakód egy egyszerű webszervert hoz létre, amelyen keresztül lehet vezérelni a lámpákat.Először is, telepítsd az Arduino fejlesztőkörnyezetet és az ESP32 támogatást hozzá. A szükséges könyvtárakat is telepítsd fel a "Library Manager" segítségével: WiFi.h és ESPAsyncWebServer.h.
Ez a kód egy egyszerű webszervert hoz létre, amelyen keresztül a lámpákat lehet vezérelni. Az ESP32 GPIO pineken keresztül kapcsolja be és ki a lámpákat. A weboldalon a lámpákat külön-külön lehet be- és kikapcsolni.
Ne felejtsd el a Wi-Fi hálózat nevét (ssid) és jelszavát (password) a kódban beállítani, hogy a készülék a megfelelő hálózatra tudjon csatlakozni.
#include <WiFi.h>
#include <ESPAsyncWebServer.h>
const char *ssid = "your-ssid"; // Hálózat neve (SSID)
const char *password = "your-password"; // Hálózat jelszava
const int lamp1Pin = 2; // GPIO pin a lámpa 1-hez
const int lamp2Pin = 4; // GPIO pin a lámpa 2-höz
const int lamp3Pin = 5; // GPIO pin a lámpa 3-hoz
const int lamp4Pin = 18; // GPIO pin a lámpa 4-hez
AsyncWebServer server(80);
void setup() {
// Lámpák inicializálása
pinMode(lamp1Pin, OUTPUT);
pinMode(lamp2Pin, OUTPUT);
pinMode(lamp3Pin, OUTPUT);
pinMode(lamp4Pin, OUTPUT);
// Wi-Fi csatlakozás
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(1000);
Serial.println("Connecting to WiFi...");
}
Serial.println("Connected to WiFi");
// Weboldal kezelése
server.on("/", HTTP_GET, [](AsyncWebServerRequest *request){
request->send(200, "text/html", "<html><body>\
<h1>Lámpavezérlő</h1>\
<p><a href='/lamp1/on'>Lámpa 1 BE</a> | <a href='/lamp1/off'>Lámpa 1 KI</a></p>\
<p><a href='/lamp2/on'>Lámpa 2 BE</a> | <a href='/lamp2/off'>Lámpa 2 KI</a></p>\
<p><a href='/lamp3/on'>Lámpa 3 BE</a> | <a href='/lamp3/off'>Lámpa 3 KI</a></p>\
<p><a href='/lamp4/on'>Lámpa 4 BE</a> | <a href='/lamp4/off'>Lámpa 4 KI</a></p>\
</body></html>");
});
server.on("/lamp1/on", HTTP_GET, [](AsyncWebServerRequest *request){
digitalWrite(lamp1Pin, HIGH);
request->send(200, "text/plain", "Lámpa 1 BEkapcsolva");
});
server.on("/lamp1/off", HTTP_GET, [](AsyncWebServerRequest *request){
digitalWrite(lamp1Pin, LOW);
request->send(200, "text/plain", "Lámpa 1 KIkapcsolva");
});
// Hasonlóképpen kezelheted a többi lámpát is (lamp2, lamp3, lamp4)
// Szerver indítása
server.begin();
}
void loop() {
// Üres, itt lehetne egyéb dolgokat hozzáadni
} -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #21787 üzenetére
Hány lámpa lenne?
Nem teljesen értettem meg a linkelt példát: egyszerűen WEB lapról akarod vezérelni a lámpákat? Mert ahhoz nem kell ekkora felhajtás.
"Melyik Arduino modell lenne erre a célra a legmegfelelőbb"
Erre mindenki mást fog mondani. Mindenki a kedvencét. Gyakorlatilag bármelyik jó, de ha neten keresztül akarod vezérelni, akkor az ESP8266, vagy az ESP32 a célszerű választás, mert abban benne van a WiFi, nem kell külön WiFi modul.
Honnan?
Ez is ízlés kérdése. Én mindent Aliexpressről veszek, de sokan az itthoni boltokat pártolják. Most az Alin rendelt dolgok is bejönnek 2-3 hét alatt.
ESP32mini Alinak egy akciójában nagyjából 1500 Ft. Ha nagyon sok lámpa kell, akkor egy erősebb ESP32
Igen, alaplap, tápegység elég. És persze a relék, ha azt használsz. Én általában FET-eket használok.
Gyorstalpaló?
Hát, vannak, kérdés, mennyire jók.
Hol állsz a programozással?
Az Arduino az C++ , megtámogatva egy halom "szabványos" osztállyal, hogy mindenki ugyanúgy használja a perifériákat, és egy plusz típussal (String a string mellé), ami néha jó, de néha meg gutaütés, ha keverni kell a kettőt.
A szerkesztő, és feltöltő felülethez nem kell különösebb tanulás, egyszer megnézed valahol, vagy valaki megmutatja, és megy. -
Janos250
őstag
Ha ott vannak a fájlok, ahol az ino, akkor idézőjel, egyébként kacsacsőr. Régebben én is szívtam vele, mert az ESP32 is összevissza rak könyvtári fájlokat. Ezért én nem kínlódok vele: vagy átteszem az ino mellé - akkor mellesleg szerkeszthetem is az Arduino IDE-ben - vagy megadom a teljes elérési utat.
Például találomra így:C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\tools\sdk\esp32\include\driver\include\driver\sdio_slave.h
-
Wolfram
aktív tag
válasz
vargalex #21769 üzenetére
Amikor installálok egy lib-et Ard IDE-ben, aminek a neve ugyanaz mint ami az ESP core-ban is van (base64.h), akkor hogyan tudok hivatkozni az installált lib-re?
#include "Base64.h"
#include <Base64.h>
Mindkettő az esp32 core-ra mutat. (\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.6\cores\esp32)Az installált lib meg itt van: \Documents\Arduino\libraries\Base64\src\base64.h
-
Wolfram
aktív tag
Viszonylag elterjedt, máshol is ezt használom ha csak úgy be akarok égetni egy-egy képet, ikont, de ez ESP-n katasztrófa.
Cél /lett volna/ az assembly korszakot idéző byte-ok vesszővel elválasztva ábrázolás elkerülése is:
Ilyet nem láttam eddig sehol máshol, ez a kőkorszak csúcsa.
-
Wolfram
aktív tag
C++ és http gurukhoz kérdés. Ezt hogy lehetne összehozni (ESP32):
const char base64png[] PROGMEM = "iVBORw0KGgoAAAANSUhg...";
http.on("/favicon.ico", []()
{
http.send_P(200, "image/png", base64png, sizeof(base64png));
});vagy a http küldésnél kellene jelezni hogy base64 kódolt a kép (úgy tűnik nem lehet) vagy át kellene konvertálni a base64-et byte tömb-be (na itt is spriccelt a vér, akarom mondani a memória mindenfelé).
-
Wolfram
aktív tag
Lehet-e hangerőt szabályozni ESP-vel? Csinált már valaki ilyet? Tehát analóg be -> esp32 -> analóg ki, és az ESP kontrollálja az átmenő hangerőt (mute, volume 5%,10%,..50%,100% stb)
Találtam egy ilyet, de nem tudom hogy érdemes-e küzdeni vele: [link]
-
Undoroid
őstag
Sziasztok szakik!
Elsőre Boldog Újévet és sok-sok sikeres projektet kívánok!
Ismét a segítségeteket kérném: jó fél éve megvan már EZ a kijelzőm és most szeretném kipróbálni, hogy mire is képes! Vezérlő szinte bármi (Arduino nano, ESP32 vagy 8266, D1) lehet! Valami egyszerű szöveget szeretnék kiíratni vagy egy DHT-vel hőmérsékletet megjeleníteni! Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Tudom, hogy ne számítsak túl sokra, csak kíváncsi vagyok a képességeire! Vagy milyen keresőszóval keressek erre rá?Köszönöm, ha valaki időt fordít a kérdésemre!
szerk: közben rátaláltam egy példára
-
Ton-ton
tag
Ahogy olvasgatok, szembejött egy írás...
ESP32-S3-ra írja, hogy az érintőpad funkciója a kapacitás figyeléséhez szükséges áramkört tartalmazza, így már csak a szondát kell csatlakoztatni. -
vegyszer
addikt
-
törölt tag
válasz
JulianSinulf #21657 üzenetére
Ranazesre hasonlo labsuruseg, mint az esp32.
Van ilyen pakahegyem is, de sajnos a kezugyessegem mar nrm annyira pontos, mint suhanc koromban.
Szoval szamomra mar nem egyszeru feladat.
Raadasul ~10db kellene.Csak 3x olvas 10mp elteressel es azt atlagolja.
Kizarolag a pontossag kedveert, mert par darab olyan helyen lesz, ahol ez jol johet.
Ez ugye 30 masodperc aktivitas. Ezutan elkuldi az adatot, majd ~9perc30masodperc sleep.
Ezutan kezdi elorol.
Igy van az, hogy 10percenkent kuld adatot. Az elotte 3x10mp alatt megmert adatok atlagolasat.Igy mar ertheto?
-
ViZion
félisten
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
tudom...tudom... én egy ESP
bu....ehh megszállott vagyok. Rekeszenként ESP8266, pl. Wemos D1 mini bőven elfér akkuval együtt. Ami a problémás szerintem: "A mérés időpontját a központi egység vezérli."
Nem lehet itt kompromisszum, h pl. óránként mérés, vagy ilyesmi? Mert random időnkénti mérésre sleep-et nem igazán lehet beállítani, úgy meg az akku kérdéses. B tervként lehetne mérés X időnként, amit egy fix tápos ESP "serverre" küldene, a központi egység meg kiolvassa, amikor akarja. -
JulianSinulf
őstag
válasz
#75135488 #21655 üzenetére
Ha az ESP-01 lábmérete akkora, mint az ESP32-é, akkor nem egy nagy ördöngösség forrasztani. Persze nem durung páka meg pisztoly kell hozzá, hanem valami precízebb.
10-15 évvel ezelőtt vettem olyan kis pákát olcsón, amit 12V-ra kell dugni és már lehet is vele forrasztani. Semmi szabályozás, meg egyéb. Ellenben nagyon vékony a hegye., ami pont alkalmas ilyen műveletekre.Én arra lennék kíváncsi, hogy mi értelme 10 másodpercenként adatot olvasni, ráadásul 3x és utána átlagolni?
Egyszerűen nem tudok rájönni.
Illetve 10mp-enként olvas, de 10 percenként küld?
A boltban kapható 3-as hőmérőszett sem küld percnél rövidebb időn belül adatot. Sőt, talán inkább 5 vagy 10 perc az időintervallum. És két cerkaelemmel, kijelzővel (ami mindig mutat) elmegy hónapokig. -
törölt tag
Gyors kérdés...
Azt tudom, hogy ESP-01(S) esetében a deepsleep használathoz forrasztani kell a lábára egy vezetéket, ami elég kényes feladat ilyen lábsűrűség mellett.
Mi a véleményetek, az ESP-01(S) alkalmas lehet a következő feladatra?
Egy Li-Ion akkuról táplálva, I2C szenzoron kiolvasna 10mp időközzel 3x egymás után hőmérséklet/páratartalom értéket, átlagolna, majd wifi kapcsolódás után egy API-nak URL hívással átadná ezeket az értékeket. Wifi bontás után valami energiatakarékos módba menne. Ezt 10 percenként ismételné.
Alkalmas erre egy ESP-01(S)? Vagy valami másik olcsó/kicsi modult volna érdemes keresni?
-
törölt tag
válasz
Janos250 #21652 üzenetére
A rele 5V, de nem az a problema.
Van rajta egy tranyo, akar jo is lehetne.
Mint kiderult ez a verzio 5V I/O-ra van megcsinálva.
Beiktattam egy 5V/3.3V logikai konvertert es maris mukodik.
Azt hittem ez is olyan, mint amit az ESP-01 eseteben hasznaltam, ami szinten 3.3V I/O. De azon akkor masik tranyo volt.
Gondolom valami NPN tranyo megoldas lehet majd. -
törölt tag
válasz
Janos250 #21650 üzenetére
Hááát, mivel kész foglalata van, max úgy volna megoldható a serial debug, hogy vezetékek a pinek és a foglalat közé és a tx-rx mehetne a gépre.
De ez így szerintem elég macerás.
Igen, amúgy az asszinkron megoldás jónak tűnik, azóta is működik.Más:
Elakadtam egy ESP8266 D1 mini + relé kombóval.
Ilyen relé panelt használok: [kép]
Ezt a D0-ra kötöttem így direktben.Az alábbi egyszerű koddal kapcsolnám, de semmi nem történik.
#define RELAY 16
void setup() {
pinMode(RELAY, OUTPUT);
digitalWrite(RELAY, LOW);
}
void loop() {
delay(2000);
digitalWrite(RELAY, HIGH);
delay(2000);
digitalWrite(RELAY, LOW);
}
Mit szúrok el?
-
Janos250
őstag
válasz
#75135488 #21641 üzenetére
Serial a debughoz nincs? Miért nincs? Egy serial-USB konverter, és mehet a gépre, és ott listázni a megfelelő com portot akármivel.
Én ESP32-re írtam régebben egy programocskát, ami mutatja, ha WEB-en belépek, hogy hány kliens kapcsolódik aktuálisan, és milyen távoli portokkal. Nem tudom, ESP8266-al menne-e, már nagyon rég használtam 8266-ot.
Ki sem tudom próbálni, mert ESP8266 csak a munkahelyemen van benn, oda meg most be sem tudok menni, mert pár nappal ezelőtt volt egy hajnali halálos baleset, mert egy kolléga izopropil-alkohollal tisztított valamit, és a gőze berobbant. Most két hétig a szünetben légy se se ki, se be.
Mindenesetre vagy folyamatosan fenn kell tartani a kapcsolatot, vagy használat után bezárni, és a következő használatnál újranyitni.
Gyanítom, hogy az aszinkron kapcsolat megmarad, a dolog jellegénél fogva. -
törölt tag
válasz
Wolfram #21644 üzenetére
Az azért nem is volna megoldás, mert az aktuális relé státusz elveszik.
Másrészt a watchdog szinten nincs hiba. Az eszköz működik és ping-re is reagál. Egyetlen service kerül fura státuszba. Szerintem még az sem elakad, hanem végtelen ciklust kap vagy vár valamire.
De így látatlanban passz.Viszont most az async-event combóval összerakva egyelőre jónak tűnik és érezhetően gyorsabban is reagál.
Jól kezeli a wifi disconnect-et is. Arra is lett egy event-handler.
Szerintem ennél a felállásnál maradok. -
törölt tag
válasz
vargalex #21640 üzenetére
Először is köszönöm a gyors választ.
Mivel ilyenkor már nincs serial a debug-hoz, nem tudom marad-e nyitva valami.
Relé nélkül, tesztpadon használva a log szerint nem látni problémát, kliens megjelenik, jön a request, megy a response.
Hiba esetén a request-et sem fogadja az ESP-01, csak karikázik a browser.
Értelemszerűen nincs response sem ilyenkor.
Mintha nem létezne a 80-as porton semmi.Kódot erről most azért nem osztok meg, mert közben rájöttem, hogy nem tetszik ez a github-os minta, ami alapján elkészült és kitaláltam, hogy másképpen oldom meg.
Ha esetleg nem sikerül és visszatérek ehhez, akkor megosztom.
Nem akarom, hogy kevered legyen itt a topicban a mostani és az újabb verzió között.Alapvetően nem szeretem ha network dolgok (ez esetben: wifi, webserver) a loop() részben vannak kezelve.
Átírom az egészet szerintem "event-handler" megoldásra és talán asszinkron működésre.
Meglátjuk hogyan sikerül. Ha teljesen elakadok vele, akkor jövök(Köszönöm mégegyszer a segítő szándékot.)
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy olyan problémába futottam, hogy az ESP-01 vezérelt relés kapcsolóm bizonyos idő után (pár óra) nem érhető el webfelületen. [kép]
Először wifi kapcsolat problémára gyanakodtam, de egyrészt csinál egy reconnect-et, ha megszakad, másrészt az eszköz ping-re reagál.Több ESP-01-et is próbáltam és ugyanez lett az eredmény, így a hardveres problémát kizárnám egyelőre.
Ez alapján arra gondolok, hogy a webszerver része akad el.
Valakinek van valami ötlete/módszere, amivel megvizsgálható, hogy mi okozza?
Mondjuk kicsit nehezíti a debug-ot, hogy sok idő telhet el a hiba fellépéséig.Esetleg valakinek olyan mintakódja, aminek a webszerver része stabilan működik?
-
vargalex
félisten
válasz
Undoroid #21635 üzenetére
Nekem nincs ESP-01-em, de ahogy a többiek már írták, ott nem megy alapból a deepsleep.
Maga a kód nyilván működne, hiszen 1 db GPIO-t igényel. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21627 üzenetére
Az adatok mennek is! Az ESP létrehoz egy saját szervert, ami a WI-FI hálózatomon dolgozik és oda érkeznek a mért adatok! Ezeket az adatokat az IP-m ismeretében egy egyszerű böngészővel olvashatom is! Egészen pontosan így néz ki egy DHT küldte infócsomag. Nézhetem mobilról, 'laposról', asztali gépről, stb... A Te "felületed" sokkal jobb! Sokkal alaposabb tájékoztatást ad mindenről! Tetszik! Ahogy nézem ez nem csak az aktuálisan mért értékeket mutatja, hanem valameddig láthatóak az ingadozások is!
-
its_grandpa
tag
Még nem tudom
így jöttem ki árban és időben jobban.
Nemrég vettem egy LilyGo TTGO-t is (433Mhz) az OpenMQTTGateway-hez 7.000.- ért.
Látom az összes szomszéd hőmérőjét, meg persze az enyémeket is.
Nem volt még BLE-s ESP-m, most már van.
Az OMG jó volt agytornának, sokat tanultam mert fordítottam magamnak "játékból".
Az utolsó - nekem jó - verzió az 1.5, most 1.7 van de még erősen reszelik, nekem el se indult.
ps: Ki fogom próbálni pl. a BLE gatewayt. -
-
ViZion
félisten
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21617 üzenetére
Ugyanaz a 2 IC csak - más kivezetések és körítés. Nyisd fel a shieldet, ha meghal és nézd meg mi van benne :-)
Mi van ha nem az ESP01 altatod, hanem a táp vonalat szakítod meg majd 5 perc múlva visszaengeded? RTC vel ami ugyanazon az I2c buszon ül ez megoldható, csak legyen interrupt lába, már csak egy latch áramkör kell és kész is vagy....
Az első projecteim egyike volt, mondjuk én az RTC-t anno Attiny13A valósítottam meg, így annak az ADC vel mérem az akku feszt is. Mondjuk írtam egy soros portos bitbanget mert hw nincs az AtTiny13A-n, de vannak újabb verziók is kis fogyasztással :-)
Szerk:
UPSZ lehagytam 2 P-s MOSFETet meg TP4056 Lipo aksi töltés és mélykisülés ellen.... -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21615 üzenetére
Ismerkedésre nem biztos, h ez a legjobb. Wemos D1 mini és ezen lehet Arduinoval, ESPEasy-vel, ESPHome-val vagy Tasmotával játszani. Nem mindig a legkisebb a legegyszerűbb. Vettem Node MCU-t is, mert sok kivezetés, kis kecses-aranyos... de már a WLED-el is bajok voltak, csak vmi régebbi támogatja, utána törés, amit nem is javítottak az újabb kiadásokban. Szal. a Wemos D1 mini az MCU "etanol"
izé, etalon. Rengeteg leírás, videók, mittomén. ESP-01-nél már az is képzavar, h több féle van hasonló néven, ráadásul a klónokkal ez csak bonyolódik, sok a csapda (OK, Wmosnál is vannak bajos klónok).
-
Undoroid
őstag
Neeem! A legutóbbi rendelésemben ilyenből is érkezett kettő (+1programozó) és most szeretném kipróbálni a képességeit! Mivel az ESP-01-en még a programozásához szükséges áramkör sincs rajta, így vélhetően ez fogyasztja a legkevésbé az energiát! Az ok, hogy eléggé korlátozottak a képességei a kevés kivezetése miatt, de valamit - valamiért!
Mivel még csak ismerkedem ezekkel a kis áramkörökkel, így az alapokkal próbálkozok...ezért is rendeltem ebből egy párat. Ha egy elmúlik
, akkor marad még egy tartalék!
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21609 üzenetére
Szia!
" Ha nem éri közvetlenül víz, akkor egy egyszerű burkolat elég. " Remek!
" ESP-01 deep sleep az macerás " Ettől féltem! Ha jól emlékszem, akkor van egy másik energiatakarékos módja ennek a lapnak, de gondolom, hogy azt sem lehetne megúszni forrasztgatás nélkül?! Túl picire van megcsinálva a hordozó lap, hogy külön ez is ki lenne vezetve rajta.
Már csak a mikrovezérlők programozása lenne érdekes.
-
Undoroid
őstag
Sziasztok szakik!
Lenne pár kérdésem a BME280-as lapocskával kapcsolatban! A kérdésem pedig az lenne, hogy ez a lapocska mennyire viseli el az időjárás viszontagságait egy olyan burkolatban, mint például a DHT-sorozat? Nem fogja közvetlenül érni a lapocskát napfény, eső, szél! A lakáson kívülre helyezném el, eresz (és előtető) alá és beletenném egy barkácsolt műanyag burkolatba!
A másik kérdésem pedig ezzel kapcsolatos lenne! Lehet, hogy egyszerűbb lenne közvetlenül megkérdezni cog777 kollégát, de ilyenkor inkább ezt nem teszem! Az elfogyasztott Bejglitől kajakómás mindenki, de talán vannak fanatikusok, akik ismerik a megoldást is! Szeretném ezt a projektet megcsinálni itthonra.
A külső lapocska 5-10percenként küldene új adatokat egy ESP-01S-en keresztül (ha ez így lehetséges). Minden további időben elmenne DeepSleep-be az akku (1db 18650) kímélése érdekében.
Köszönöm a választ és kellemes ünnepeket mindenkinek!
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Tankblock #21604 üzenetére
""én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom"
Tehát ha jól értem nem használsz Ard IDE-t? Ezzel bukod az összes előre megírt eszköz könyvárat is? Van valami MCU/ESP32 támogató tool Eclipse/VSCode alatt, vagy teljesen nyersen használsz mindent (mivel fordítasz, hogy töltesz fel stb)? 😳
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Sebiferi #21599 üzenetére
Ha jól nézem akkor az esp32 az 5.2 alapján van. Nálam aRduibno IDE 2.2.1 van fennt
vicces módon az Espressif által 2.0.11, ha az Arduino ESP32 Boards csomag meg 2.0.13 ajánl :-)én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom (működik Eclipse, Visual studio Code ill terminálból is ) Ott nekem az esp-idf master nem tudtam szálat indítani, mert hibaüzenetet ad. visszaléptem 5.1.2 releasere és ott jól működik minden. Portolnom kellett a kódot 4.3 ról 5.1.2 re....
folyamatosan változik, fejlesztőkörnyezet és a toolok is.
-
Janos250
őstag
Ha valakinek elég 1 mag, és kevés láb, kicsi a hely, de ESP32-t akar, most €3.76.
Ingyen szállítással, ha a "3+ items from US $1.99" keretében veszed.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005319963906.html
De több lábbal is ennyi. -
Tankblock
aktív tag
Ezek szerint még nem volt instabil TP-link routered :-) Az előző routerem imádta eldobálni a Wifit és a Sonoff fali kapcsolók meg csak lestek. Úgy cseréltem le egy ASUSra hogy csak na.
HA fontos h jól menjen akkor csak a jó öreg hard wired kábeles megoldás jöhet szóba, nem szükséges RJ45, bár az igaz h az jó ha van, de RS485, CAN, ezek felett modbus whatever protokollal ..., csak arra várnak h beépítés után akár évtizedekig menjenek....
ha meg szeparált háló akkor minek is a SSL? Ha annyira titkosítani akard AES is használhatsz. Emlékek szerint ESP32 100% h hardveresen benne van. ESP8266 meg láttam programot, mondjuk nem annyira nehéz számolni sem.
-
Tankblock
aktív tag
Innentől jön a puding próbája,
Mind a kettő működő képes (Főleg h az MQTT egy protocoll amit bele lehet tuszakolni az Websocketen keresztül is... [link] ). Ha viszont üzemszerüen kell hogy működjön akkor a Wifi felejtős lesz....
egy sima DeAuth attakkal szétbontható a ESP és a Router között a kapcsolat.... -
peeat
tag
válasz
Tankblock #21593 üzenetére
Sensor és aktuátor is lessz . Kell a kétirányű kommunikáció
Több eszköz is lessz van aminél 2 szenzor 1 aktuátor
de van aminél kb 10 szenzor 6 aktuátor (ezt arduino megával tervezem kombinálni)
(Most nem fontos az altatás opció, sőt pont hogy állandó elérés kell.
Másik projektnél érdekes lehet az altatás viszont ott akár egy RESTAPI post is elegendő tud akár lenni.)
jelenleg csak esp8266 -om van de ha szükséges másik chip nem gond. (+ Arduino-k)
Websocket szerver már van így persze kényelmesebb.
De ha indokolt egy MQTT Broker akkor nem gond (szerver gép elbírja) -
Tankblock
aktív tag
Szia
Mire szeretnéd használni?
Mivel az utolsó ESP-IDF hez is van websocket ssl el [link] így gondolom h működik. (én csak az ESP8266 al próbáltam anno és működött)
Kérdés mire van szükséged. Ha csak pár szenzor adatára ritkán akkor MQTT és a mérések között altathatod a projectet.
Ha több adatot szeretnél streamelni folyamatosan akkor websocket egyszerűbb mivel nem kell még 1 MQTT Broker is.vagy implementálhatsz saját protokollt és akkor nem fogják feltörni.....
-
peeat
tag
Sziasztok
ESP8266 vagy ESP32 esetén
A websocket client csak ssl nélküli megoldást lehet összehozni vagy működik ssl-el is ? (tárhely probléma)Vagy jobb megoldás MQTT -vel használni ?
Egy webszerverrel kellene kommunikálnia illetve a webszerverhez készül majd egy aplikáció is.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Sebiferi #21587 üzenetére
akkor nem értem, egy 240 MHz futó ESP32 és egy 80MHz futó ESP8266 között az ESP32 a nyertes több okból is. ESP8266 a Wifi stackat is azon az egy magon futatja, azért kell bele a yield() . 2 Core ESP32 esetén a Wifi külön magon fut.
szerintem nem itt lesz a probléma. Programozási probléma lesz, freeRTOS nem okoz ekkora különbséget és overheadet - mert az nem OS csak egy scheduler ugyanugy tud futni ESP8266 is a FreeRTOS....
Melyik verziós ESP-IDF használod?
-
-
Sebiferi
tag
Sziasztok!
A kérdés a következő kód futásidejéről szól.
Wemos D1 mini: 80 microsec
ESP32: 194 microsec
Mitől lehet? És ez "normális"?
Arduino IDE 2.2.1#define sensorNum 10
typedef struct
{
uint32_t code = 11111111;
uint8_t time_left = 7;
uint16_t repeat_left = 5;
uint8_t name_p = 22;
} sensors;
sensors sensor[sensorNum];
uint32_t functionStart;
void setup() {
Serial.begin(115200);
Serial.println();
sensor[4].code = 0;
sensor[4].time_left = 0;
sensor[4].repeat_left = 0;
sensor[4].name_p = 0;
}
void loop() {
functionStart = micros();
for (int a = 0; a < sensorNum; a++) {
if (sensor[a].code == 0) {
Serial.print("Elem: ");
Serial.print(a);
Serial.print(" Code: ");
Serial.print(sensor[a].code);
Serial.print(" Time: ");
Serial.print(sensor[a].time_left);
Serial.print(" Left: ");
Serial.print(sensor[a].repeat_left);
Serial.print(" Name_p: ");
Serial.println(sensor[a].name_p);
}
}
Serial.print(micros() - functionStart);
Serial.println(" micros");
delay(5000);
}Köszönöm!
-
Postas99
őstag
ö.... az jutott eszembe hogy van ez az új Realtek cucc ami wifin keresztül is eléggé hatékonynak tűnik és nem túl drága , bár kinek mi.
Az ESP CAM-os cuccoknál fényévekkel jobbnak tűnik, FHD-ban tud stream-elni
Bár sosem gondolkodtam ilyenekben, mindenesetre használható ötlet.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
vegyszer #21548 üzenetére
Szegény gyerek, nem hagyod, hogy ranked meccseket játszon a haverokkal. Elég nagy trauma fogja érni. Főleg, ha új haverokat kell keresnie, mert nem tudja megkerülni a korlátozásod.
Ha tudod, hogy mivel tolja a gyerek, akkor rá tudsz keresni, hogy milyen nyitott port kell neki. Ha ezt a routeren bezárod nyitás helyett, akkor valószínű online nem fog játszani a játékkal.
Ha átrakod a gyereket a harmadlagos routerre, az anyóst meg a másodlagosra, akkor a harmadlagoson próbálkozhatsz korlátozni, hogy ne zavarj meg másokat. Persze, ha a routeren van reset gomb, akkor a gyerek hamar kikerülheti. Ahogy a kábelbe épített elektronikát is, ha megtalálja. Meg a port korlátozást is.
Én amúgy egy egyszerű barbár módszerrel próbálkoznék első körben. A hálókábel jeleit átvinném egy relén. Ha azt akarom, hogy ne játszon, akkor relé lekapcs. Hogy ezt esetleg távolról vezérled és ESP-t használsz hozzá vagy más módon, ahogy neked kényelmes.
Kicsit barátságosabb megoldás, ha relé helyett optocsatolót használsz a kapcsolat megszakítására.De időközönként egyszerűen újraindíthatod a routert is. Ez is meg fogja akasztani a játékot. Igaz, hogy mindenki netjét is, de, ha már leszokott a gyerek, akkor nem lesz ezzel sem gond. Addig meg azt mondod, biztos frissítette a szolgáltató.
Amúgy meg, ahogy írták, szülői felügyelet használata a routeren.
Esetleg a routereket megfelelően beállítani, hogy csak egy adja az IP címeket, így onnan látod az összes klienst és tudod őket szabályozni.
Ha a "modemed" wifis, akkor gondolom az egyben a router is. Oda kellene irányítani mindent. A másik két router-t berakni AP üzemmódba. Nálam is így van most, csak két eszközzel. Mindegy, hogy melyik kliens hova csatlakozik, az első eszközön be tudok rájuk állítani mindent, mint a statikus IP cím vagy a port nyitás. A második eszközbe sosem kell belépnem.@ekkold: Bocsi, míg te írtál, én is, így csak elküldés után jelent meg a hsz-ed.
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Kicsit elmérgesedett a helyzet a 15 éves fiam, és köztem. És gondoltam, hogy utána járok egy "gyerekszivató" célszerszám épírésének.
A feladvány az lenne, hogy az eszközt az UTP anya anya toldó helyére rakva tudjon olyat csinálni, hogy álttalam beállított időközönként (5-8 perc) mondjuk 15s időre az UTP 8 ere köztti kapcsolatot megszakítja, majd ha letelik az idő, akkor visszaállítja.
Csak hogy a fiam érezze a törődést, hogy este mikor kell mennie aludni, mert a hajnali 5:40-es ébresztő nem az erőssége, főleg, ha háromkor még zombit/ellenséget vadászik. Mert számomra az nem infó, hogy "DE EZ MOST RANKED!"Ezt milyen eszközzel lehetne megszaggatni, hogy az UTP-n átmenő jeleket ne zavarja meg? Mert az ok, hogy egy ESP32-vel az ON/OFF arany gyakoriságát be lehet állítani akár távolról is.
-
Urna
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a korábbi billentyűzetes projekthez. Hogy ne kelljen visszakeresni, ezt próbálom reprodukálni, de nem az eredeti Teensy-vel, hanem egy ESP 32 S2 Minivel, és saját pcb-vel (ami már megjött és nagyon fasza is lett szóval köszönöm hozzá a segítségeket
) Emellett ahogy nézegettem az esp-s billentyűzetes projekteket, a
#include "USB.h"
libekkel dolgoztam.
#include "USBHIDKeyboard.h"
A matrix decoder scriptekből vettem elepul az egyiket, erre és ezt alakítottam át.
Két fő probláma van a kóddal jelenleg de elakadtam a debugolásában.
- Jól (két koodinátát ) csak a bekapcsolsá utáni első leütés során tud kiadni, utána elhagy egyet-vagy kettőt (legtöbbször ha valaminek "1-2" lenne akkor a mellette lévő " 1-3 "-ból, csak a 3 jön meg). Ez azért nem annyira hatalmas baj, de van ~60 billentyű így is.
Minden más billentyű egyébként (kivéve még bal-nyíl de lehet ez is "LED-es ") visszaadja a sor és oszlop koordinátáit.
- A másik már valóban probéma. Van két oszlop amikből nem olvas ki (egymás feletti gombokra végig ugyanaz a tünet) Ha ezeket nyomom le, akkor nem jelenik meg kiírt billentyű hanem a board LED-je világít. És ahogy néztem ha a breakoutboradon a 15-ös pint kötöm össze bármi mással, akkor is ez a játszódik le. Valószínüleg aMyPinsInOrder
tömbben rosszul haivatkozok a pinek számozására, sőt valószínüleg a 15-össel lesz baj, de nem találtam hogy mi lenne a jó megoldás. Én csak a hátulján lévő nyomtatás alapján hívtam őket 1-től 18-ig, majd 21 és 33-tól 40-ig. Ez a két oszlop amúgy a B-T-5-F5 illetve az Á és Ő "oszlopa".Itt található meg a kódom: Github a bekötés pedig úgy néz ki hogy egy 30pines FPC breakout board (ez előbb jött meg mint a saját) 1-től 27-ig tartó pinjei az ESP-be mennek be a fenti módon: 1-től 18-ig, majd 21 és 33-tól 40-ig.
Köszi előre is a segítséget!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #21503 üzenetére
Vanilla FW?
Azt hogyan érem el?
Vagy az ESP library könyvtárában található Camera kódra gondolsz?
AP-t így is csinál. Csak jó lenne jelszavazni. Még jobb lenne, ha egy routerre csatlakozna, bár így belegondolva, nem is biztos, hogy bírná térerővel ott, ahova kerülni fog. Ezt még nem teszteltem. -
its_grandpa
tag
válasz
JulianSinulf #21499 üzenetére
Belenéztem Github-on a kódba.
>> Az utils részen a 29, 30. sorban ...
És nem adtál a 28.-ban hostnevet ? Szerintem próbáld meg.>>....egy lábat összezár a GND-vel ..
A GPIO0-át a gnd-re kell kötni, akkor kerül az ESP boot módba és persze mielőtt összedugod a USB-vel. Ilyenkor a soros porton 57600 boud-al lehet látni pár adatot a modulról.Az most hirtelen nem látom át hová írja a log-ot, de az ESP32-CAM_MJPEG2SD.ino 117. sorában van logSetup(); fv. hívás. Lehet egy log is segítene.
(nekem meg 1 kávé
)
-
JulianSinulf
őstag
Ezt töltöttem rá.
Az utils részen a 29, 30. sorban megadtam a routerem elérhetőségét. Néha rácsatlakozik, néha nem.
A 40, 41. sorban megadtam egyedi adatokat, arra az esetre, ha AP-t hozna létre. De ez sem működik.
A data könyvtárat rá kellett másolni egy SD kártyára, hogy működjön a weboldal. Ezzel nincs is gond.
Egyebet nem módosítottam, csak fordítottam és ráküldtem az ESP-re.
Az arduino-ban a hardvert ez alapján állítottam be. 6:10-nél megállítva szerintem minden látszik. Mondjuk itt a videóban egy lábat összezár a GND-vel és úgy programozza. Azt nem értettem, hogy ez miért kell, én nem csináltam. Az MB panelon van rá egy nyomógomb, de nem villogott a piros led, hiába nyomtam. Lehet, hogy félreértettem valamit.
Ezen kód előtt meg az ESP könyvtár Camera kódos programjával próbálkoztam, arra töltöttem rá ezt a másikat. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Van Home Assistant-od? Mert akkor adnék esélyt az ESPHome-nak.
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire járok jó helyen, az oldal keresője az ESP-re nem dobott ki semmit.
Vettem egy ESP32-CAM (OV2640) modult MB lappal.
Feltöltöttem rá ezt a kódot.
Egyrészt hiába állítom be a hálózatom adatait a kódban, saját hálózattal indul.
Az AP részen megadtam adatokat, de nem vette figyelembe, a default saját hálózattal megy akkor is.
Ha a kész oldalon módosítom, akkor rácsatlakozik a hálózatomra, de valami ping hibát dob gyakran. És újraindításnál elfelejti.
Ezek voltak az apróbb gondok.
A nagyobb gond, hogy a kamera képe nagyon homályos és, hogy időszakosan megáll. Pár másodpercig üzemel, majd semmi. Ha újrakérem a közvetítést, akkor megint megy pár másodpercig és semmi.
Az EPS32S nagyon melegszik, ahogy a kamera is és a feszültségszabályozó is.
Ez az első ESP-m, így nem tudom, hogy ez normális egy ESP-nél?
Vagy valami baja van?Ha esetleg nem ide kellett volna írnom, akkor tudtok ajánlani egy helyet, ahova mehetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- AliExpress tapasztalatok
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hobby elektronika
- Le Mans Ultimate
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged