- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- DUNE médialejátszók topicja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ZIDOO médialejátszók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nyaralás előtti hardverszemle
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen házat vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Janos250
őstag
Nekem kifejezetten nagyobb áramú, 150-200 W teljesítményű fűtéshez kell konkrétan. Lehetne persze 230-al, az egyszerűbb lenne, de azért megharapnak a biztonságtechnikások. Meg ha valami marha megbontja és agyoncsapja, egyből az a kérdés, van-e villanyszerelői végzettsége az illetőnek aki szerelte, van-e üzembehelyezési engedély. Egyik sincs, így én csak 50V-ig vagyok hajlandó bármit csinálni, mert addig szabad villanyszerelői végzettség nélkül is, és nincs kedvem beiratkozni egy OKJ tanfolyamra. Meg börtönbe menni se.
Egy ilyen eszköz tervezési papírokkal, engedélyes céggel legyártatva, bevizsgáltatva több százezer Ft lenne minimum, de lehet, hogy a milliót is verné az egyedi papírmunka, engedélyek, stb. miatt. -
Janos250
őstag
Viszont azt legalább sikerült azonosítanom, hogy milyen kinézetű az, ami tényleg tudja az IRLB4030 paramétereit, bár lehet ez is hamis, de akkor a fene bánja.
Amelyikben ott van középen egy bekarikázott E betű.
Pl.:
https://www.ebay.com/itm/392380507977
És ugyanezek a sorozatszámok vannak rajta:
P912D
B9P0
Ez valóban nagyon jó. Valószínű persze, hogy hamisítvány, mert Németországban 1-et lehet annyiért kapni, mint itt 10-et, de a paraméterei ugyanolyanok.
Mérésem eredményei:
Körülmények: 48 V-t kapcsol 100 ohmos ellenállásra.
eredmények:
VGs: ESP32 alacsony szintje , 1 mA-nél kisebb átfolyó áram, vagyis gyakorlatilag tökéletesen lezár. (nincs kéznél mikroA-t mutató műszerem)
VGs: ESP32 magas szintje , a FET-en (D-S) esik 7 mA, vagyis gyakorlatilag teljesen kinyit. -
_q
addikt
Jaa oké, #15446Aryes hozzászólásból indultam ki, ahol 2AA elemet írtál: "Amúgy az UNO 3V-os meghajtása nem ördögtől való, hobbistáknál láttam, hogy 2db AA elemről hajtják az UNO alapú robotjaikat, konverter nélkül."
Azt tapasztaltam, hogy az AA nem újratölthető és NiMH újratölthető (utóbbi még inkább) elemek gyorsabban merülnek, mint egy litium aksi illetve akkor ezek szerint a litíum elemek. Tudom más kapacitás, de a 18650 időjárás állomásban fél évig bírja erkély körülmények között.
-
Janos250
őstag
Ilyenek:
Csak abban különbözik, hogy ezen már meg vannak vastagítva az átvezetések.
Választható fesz szabályozóként van rajta két DC/DC conv, egy LDO, valamint négy FET hely, négy cstlakozó hellyel kifelé,
serial, I2C, SPI csatlakozó hely kifelé, EEPROM hely, SD kártya olvasó, az ESP32 két oldalán plusz csatlakozó sor
a külső egyéb csatlakozásokhoz, és GND, 5V, 3.3V csatlakozások a külső eszközök csatolásához.
Én ezt a saját igényeim szerint készítettem. -
tonermagus
aktív tag
Természetesen a masik szamitasnal az iranyokat megforditottam. A te altalad felvazolt kod tenyleg sokkal rovidebb! Csak nemigen ertem a logikajat. Mi az elmelet mogotte?
Valahogy lehet skalazni is? Arra gondolok, hogy 60 fok elteres felett a kormanyt is csutkara forditanam, 60 fok elteres alatt pedig csak enyhen fordulok...
Mindenesetre nagyon köszönöm a valaszod!
-
Dißnäëß
nagyúr
Az, amiről nem tudok
De amúgy ja, azért azt nem gondolom, hogy a chip nélkülünk is elrejteget valamit előlünk és megy a háttérben valami olyan, amit nem lát se driver, se OS, se semmi... Csak meg ne lepődjünk egy következő nagy Snowden teregetésen, hogy ja, minden, ami elektronika, be van kiskapuzva az eneszéjnek
Windows ? 2 éve tiszta vagyok, kösz, soha.
Tartom virtuális gépben, megvett licensszel, Photoshop és pár hifitervező meg ilyesmik miatt, amik istennek se moccannak meg Linuxon, de ennyi.
Debian, minimál install, és majd én felextrázom, igénytől függően. IoT-ben meg Raspbian (uaz).
-
Janos250
őstag
Egy verziója kész van, de még nincs igazából könyvtárosítva.
Van hozzá .ino program tutorialnak, kétféle (C, illetve C++) file kezeléssel. Mindkét minta ott van a setupban, az egyik ki van kommentelve, de átrakva a kommentet, másik is kipróbálható.
Erre böngészőből be lehet lépni, és a WiFi-ről mint fájlról beolvassa, amit a böngésző küld, majd szintén fájlra írással válaszol neki egy Hello Worlddel.
arduinouser.hu/esp32/ESP32_VirtualFileSystem_to_WiFi_Server_Tutorial.zip
Aki akarja, kipróbálhatja.
A kliens verzióra is majdnem kész a tutorial program.
Akkor a kliens konnektál a szerverre, és utána fájlra írással kokettálhatnak. Ennek értelme is van talán. -
Janos250
őstag
vagy:
ifstream file_ifstream;
ofstream file_ofstream;
file_ifstream.open ("/server_fs/fajl.txt", std::fstream::in );
uint32_t cikl2 = 0 ;
while ( !file_ifstream ){
file_ifstream.open ("/server_fs/fajl.txt", std::ofstream::in );
cikl2++ ;
if( (cikl2%100) == 0){
printf ("\n file_fstream.open = false\n");
};
delay(100);
};
printf ("\n file_ifstream.open = OK\n");
Serial.println("ez erkezett a szerverre:");
char s[150] ;
do {
file_ifstream.getline (s, 100 );
Serial.println(s);
} while ( ! (s[0] == (char)13 ) );
Serial.println("a szerverre erkezett vege");
file_ifstream.clear();
file_ofstream.open ("/server_fs/fajl2.txt", std::fstream::out );
file_ofstream << WEB ;
file_ofstream.flush();
file_ofstream.close();
file_ifstream.close(); -
Janos250
őstag
FILE* c_style_file_read;
FILE* c_style_file_write;
do {
c_style_file_read= fopen("/server_fs/file1","r");
delay(1000);
Serial.println("wait c_style_file_read fopen");
} while (c_style_file_read == NULL);
Serial.println("c_style_file_read fopen OK!");
char c;
char buff [250] ;
do {
uint8_t i = 0 ;
do {
c = fgetc (c_style_file_read);
// Serial.print(c) ;
buff[i]= c ;
i++ ;
} while (c != (char)10 );
buff[i]= 0 ;
Serial.print(buff);
} while( (buff[0]!= 13) );
Serial.println("Ennyi jott a szerverrol") ;
c_style_file_write= fopen("/server_fs/file2","w");
fwrite ( WEB, sizeof( WEB), 1, c_style_file_write );
fflush ( c_style_file_write );
Serial.println("kiirta");
fclose(c_style_file_read);
fclose(c_style_file_write); -
Janos250
őstag
Az igaz, de ha lehetne, elkerülném.
Márcsak azért is, mert ha ezt sikerült volna megoldani, akkor semmi a lib-ből nem kellene a programba, minden a szabályos C, vagy C++ file kezeléssel menne a WiFi, így meg hiába a szabályos file open, read, write, close, ha fileként akarom kezelni a WiFi-t, kell az init.
Szabályos file műveletekkel tudok írni egy távoli gépre, vagy tudok onnan olvasni, mindenféle plusz nélkül.
Nem tragédia, de jobb lett volna, ha nem kellett volna. -
Janos250
őstag
"nem lehet azt az init függvényt a könyvtár részévé tenni?"
Dehogynem! Annak része. Csak kissé slampos, ha azt kell mondanom a usernek, hogy ha használni akarod ezt, akkor a setupba tedd be, hogy init().
"nem igazán látom a problémát. "
Nem csoda, hisz nincs is különösebb probléma, csak gondoltam, hátha a guruk tudnak valami titkos, szabadkőműves megoldást, és azt eltanulom tőlük. -
valkesz93
csendes tag
Köszi a valaszt!
Es ha maga a napelem lenne 12V, akkor kilehetne hagyni a stepup/stepdown konvertert?
A tul alacsony tolto feszultseg okozhat problemat a litium cellaknak?
Regota megakartam mar kerdezni, hogy valtozo feszultsegbol pl 6-12 volt, elolehet allitani stabil feszultseget ami pl mindig 5 voltot ad le?
Koszi! -
vegyszer
addikt
De a WiFi access point teszten létre Jon új WiFi.
Az általam linkelt kóddal nem. Roszzul lenne benne valami megadva?Próbáltam összenézni a példa és a kódom WiFi-re vonatkozó részét. Teljesen máshogy van deklarálva, megadva. De ha azt átemelem, a fordító hibára fut.
Ennek a kódnak van egy előzménye. Abban soros porton megy ki az infó nem teló, hanem PC számára. De azzal se jutok előrébb.
Na most érzem, hogy el kell mélyedni sok olyanban, amit nem terveztem eredetileg.
-
vegyszer
addikt
Ez a ESP8266 szerinted jó lesz nekem?
Ahogy nézem a WiFi adott, az elég nekem.
Ilyet, vagy hasonlót melyik pesti/szolnoki boltokban érdemes keresni? -
biker
nagyúr
ezen dolgoztam, de olyat találtam, hogy telepítés, de telepített library törlése nem, így agresszív kismalac bement a file kezelőbe, és kitörölte a felesleges libeket, és most felment
Tényleg nincs könyvtár törlése az arduino ide-ben?előtte csak adogattam hozzá, mert nem jó, másik joy, nem jó másik joy, és fel se tűnt elsőre a duplikálás
-
-
Lesz helye, csak fura volt, hogy ez ilyen
Nem tudtam, hogy van ilyen változat. A nyöszörgéssel nincs is gond, de valami borzalmas nehezen mozog 5V-ról.
Ja, meg nem erről volt szó az ebay-es hirdetésbenMajd 2db 66rpm-es kis motor+áttétel lesz, ami lehet feleslegessé válik, arról lehet szó.
-
Ööööööö
ööööööööööööööööööööööö
Ezek körbeforognak
Ilyet még nem láttam
Tehát
- 2A-es USB tápról már úgy elmozog, de akkor is visít, meg kelletlen
- több teljes fordulatot is megtesz az Arduino Servo-s Sweep példaprogival
Az eddigiek azért egy akármilyen 5V-ról simán mentek.Mi a franc...
(Meg köszi a segítség, persze.) -
-
-
bear_
aktív tag
Már értem, köszi a tanácsot.
@#15215 weiss neked is köszi, hétvégén kipróbálom.
"Miért van a digits1/2/3/4, és miért különböznek, ha mindegyik egy sima 7 segmenses kijelzőt vezérel? "
Mert nem egyesével vezérli a kijelzőket, hanem egyszerre. Itt van hozzá a kapcsolás: [link]
De az is lehet, hogy én gondoltam túl -
bear_
aktív tag
Mármint mennyi? Ezt nem értem. A pastebinen mindegyik sorban 16db 0 az OFF.
2db sorba kötött shift registerbe tölti be az MCU a biteket, az első 8 bit a 7 szegmenses kijelző egy-egy szegmensét kapcsolja(+ a . ugye), a következő négy nem csinál semmit, a maradék néggyel pedig a szegmenseket lehet egyesével kapcsolgatni.Ha arra gondolsz, hogy miért 0 az active state: nem emlékszem pontosan miért, egy hónapja írtam a shift regiszterek vezérlését, de valóban fordítva működik, kijavítani meg lusta voltam
Szerk: "
Egyáltalán miért van szükség az off kódot kiíratni, egyszerűen csak ugorni kéne azt a szegmenst, ez egyszerű erőforráspazarlás."
Ezt megint nem értem. Ha nem mondom meg a shift registernek (nem töltöm fel 0-val ami kikapcsolja a kimeneteket), akkor hogy tudom kikapcsolni az adott szegmenseket?
-
Janos250
őstag
Az alapvető gond az volt, hogy összekevertem a PN532 (ami nekem van) chipet egy 522 leírással, így az egyszeri inicializálás miatt volt a gond.
Ez a verzió ESP32-n működik a PN532 chippel.
Van egy 522-es is, de az ugyanezzel a programmal nem megy, majd ha lesz kedvem, tökölök azzal is.
Az egy kisebb téglalap alakú, ez, amit most használtam, az meg egy piros négyzet alakú.
Van persze a komplett Adafruit szoftver, ami jó, és elég sok mindent tud, de hát az ember meg akarja ismerni a részleteketAkkor is, ha az nem lesz olyan univerzális.
Elvileg tud a panel soros és I2C protokollt is, de azt nem próbáltam.
Ez 15.36 Mhz-es, van korábbról 125 kHz-es, de azoknak a megbízható használata nem ment.
Azzal elvileg semmit nem kéne csinálni, mert feltalálták a spanyol viaszt: semmit nem kell vele csinálni, ha közelíted a kártyát, UART-on küldi a kódot. Semmi mást, csak a kódot.
Az első példány, amit vettem, hol küldte, hol nem.
Vettem másikat, gondolván, gyári hibás. Az meg egyáltalán nem küld semmit.
Más:
Ha már megvan, megnéztem pár dolgot:
1. magyar személyi: olvassa, de randomos, azaz mindig mást ad. Ezt a módszert , ha jól tudom, az amerikai útleveleknél vezették be először. Kell hozzá ismerni a titkosítást, hogy visszanyerd a tényleges infót. Csak a kód első jegye állandó:08, ez jelzi, hogy random titkosított.
2.bankkártya: olvassa, és mindig ugyanazt a kódot adja vissza, nincs rajta randomizáló titkosítás (Erste és Revolut kártyákkal próbáltam.) -
gyapo11
őstag
Lemaradtál a Palm korszakról? Meg pocket windowsos pda-król? Nekem van mindkettőből, használtam is, megszokás kérdése. Teljesen jó a rezisztív is, ha nem ujjbeggyel akarod használni, hanem a pda-khoz adott pálcikával, amit nem véletlenül adtak hozzá, mert a rezisztív képernyőt meg kell nyomni, és minél kisebb ponton nyomom, annál jobban veszi a behatást. Esetleg körömmel is lehet, ha nem rágja az ember a körmét tövig.
-
Tomika86
senior tag
Akkor nem jól gondoltam.
Nekem a double integer van plc oldalról az 32bites egész 😀
Akkor long lesz nekem a jó, ezeket nem próbáltam, csak a double-t és volt tizedes pont 🙂Ja csak szeretem megérteni amit csinálok, azért mondtam. Meg mondjuk ez a belső eepromra van, de legalább ki tudtam próbálni.
Wear leveling az lenne mint ssd esetében, hogy összevissza rakja az adatokat? -
Tomika86
senior tag
Akkor legyen 11V 🙂 másik 7805 van neki.
Még küzdök a kiolvasással, nem értem hogyan lehet kiolvasni ha nem tudom mennyi byte-ot írtam be előzőleg, tehát beírtam a 0val kezdődő címre 5 charactert, mert annyi számjegyből állt. Ezt elmentem.
Következő bekapcsolásnál honnét tudom, hogy a 0-val kezdődő címen 5byte van egymás után?
-
Tomika86
senior tag
Akkor igazából van egy megoldásom.
Az akku feszültségét úgy is mérem, gyújtás kábel lesz csak használva. Ha az akku feszültsége egy bizonyos feszültség alá csökken akkor mentek egyet. 6,5V a minimum feszültsége a 7805-nek, úgyhogy 7V alá csökkenve menthet.
Így akku se kell, 7805 elött ott lesz egy pufferkondenzátor, annyi elég szerintem -
Tomika86
senior tag
Üzemórát és percet szeretnék menteni, de nem 10ms-onként. 5perces intervallum van jelenleg megadva a blokkra, csak még nincs benne a megfelelő függvény.
Olyan lehetőség van esetleg, hogy kikapcsoláskor mentsen? (Ami nálam a Mentes_gomb, az igazából az esemény lenne amire ment, ez csak próba)Jelenleg ez a kettő adat van, de lenne még pár érték amit HMI-ről módosíthatóra szeretnék tenni, ezeket is menteni kellene. De csak akkor lenne mentve ha változtatom az értékét.
ui.: Jó lenne itt is egy kis retentív memória terület mint PLC-k esetében, ami nem felejt
-
Tomika86
senior tag
Még én se, de ez valahogy számomra megfogható volt, hogy string, ami i darab characterből áll, amik pont byte-ok és ezeket tudom írni.
strcat nem tudom miért kell.
Annyira nagy gyakorlatom nincs még a C programozásban, 2 hete kezdtem el az arduinot
Igazából int és float számokat kellene megadott címre menteni, nem kell automata címzéssel.Köszönöm!
-
gyapo11
őstag
Nem tudom, gondolom katalógusokban lehet erre is adatot találni, de ha elég gyors az impulzus felfutása, akkor megelőzheti a lavina effektus kialakulását valamennyire. A szupresszor diódákat nem véletlenül alkalmazzák zéner helyett túlfeszültség ellen, pl. villámacsapás miatti impulzus ellen. A kondenzátor viszont annál kisebb ellenállású minél gyorsabb az impulzus, szóval mindenképpen jobb mint a zéner. Együtt a kettő jó csapat.
-
gyapo11
őstag
-
-
And
veterán
Nem egészen. Vagyis nem csak a soros porton keresztül lehet neki megmondani, hogy bármit is csináljon (a változók értékátadásán túl). Kapsz egy szerkesztőprogramot, amit akár ki is próbálhatsz, ingyenes, és van benne debugger, lényegében szimulátor. Pontosan azért HMI, amiért hasonlít az ipari HMI-khez: pl. nem kell neked minden egyes grafikus elemet külön összerakni, hanem van egy valag előre definiált objektum, amit külön oldalakra szervezve tudsz letenni. ilyenek a gombok, bargraph-ok, szám- és szövegmezők, bitmap-képek, stb. Ezen felül vannak nem látható elemek, pl. belső változók, touch-területek (hotspotok), timerek is. Ezeknek az objektumoknak mind van egy vagy több tulajdonságuk (pozíció, méret, színek, állapotok, szövegtartalom, változók értéke, ..), amelyek változtathatók a HMI-n megírt eseményvezérelt script-ekből, vagy a soros vonalon keresztül. Úgymond önálló programot képes futtatni, változókkal dolgozni, logikai műveleteket végezni és a többi. Ehhez rendelkezésre áll egy csomó belső RAM ill. flash-tár, amelybe a programrészletek (script-ek), grafikus elemek, betűtípusok kerülnek. Vagyis ezek a feladatok az alap kontrollertől - amihez a HMI kapcsolódik - függetleníthetőek, a HMI leveszi az adattárolás, animáció és akár egy csomó logikai művelet terhét az eredeti kontrollerről. Tehát nem egy 'buta' kijelzővezérlő, mint mondjuk az SSD1306, amire bitmap-ként kell kiküldened az utolsó pixelt is, hanem egy önálló mikrogép, amelynek van saját programtára és kijelzője. A felhasználói kódot és adatokat az éles felhasználás előtt ugyanúgy le kell töltened a HMI-re, mint az arduino-ra a saját kódját.
(Van néhány erős hiányossága, amely szoftverből orvosolható lenne, de együtt lehet élni vele. Az például roppant zavaró, hogy nincs egy egységes, egyben áttekinthető 'programod', amit megírhatsz, hanem adott oldalon, adott objektum adott eseményéhez rendelhető egy hosszabb-rövidebb script. Így sajnos a felhasználói kód már eléggé áttekinthetetlen, ha az adott projekt bonyolulttá válik.) -
Janos250
őstag
Én szándékosan nem tervezek be sehova kijelzőt. Azt szoktam mondani, hogy ott van minden hallgató zsebében a kijelző telefon néven. Belépnek WEB-en, és vezérlik, olvassák, miegymás. Persze más az ipari alkalmazás, és más ez, ahol heti 1-2 alkalommal megy a mérés 1-2 órát. Most meg úgy ment, hogy én babráltam a készüléket, ők meg otthonról neten keresztül vezérelték, miegymás. Én direkt ezt a technikát akarom megmutatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Disney+
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- DUNE médialejátszók topicja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest